Pomoc pri odabiru wifi routera za mobilni internet

poruka: 27
|
čitano: 26.019
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Za početak odmah se ograđujem, nisam neki znalac tako da postoji mogućnost da i su samom pitanju nešto zbrčkam :)

Na moru koristim mobilni internet (t-com) preko usb modema huawei e3131. Signal mi je grozan, na jednom mjestu dobijem 2 crtice HSPA+ ali i unatoc tome sto pokazuje da ima signala svako malo prekida i zeza. To se najbolje vidi kad koristim Skype i igram igrice.

Mislila sam kupiti neki wifi router, pa bi makar onda njega mogla utrpati negdje na neko više mjesto u kući i nadam se da će mi poboljšati signal. Ako ni to ne uspije ili ću sve zapalit ili molit dopuštenje ukućana da si kupim antenu. Ali korak po korak.

Znači htjela bi kupiti neki router koji je malo "jači" po pitanju signala. Sad da li je onaj u koji uštekam usb modem ili samo stavim karticu  - nije toliko bitno.

Hvala

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Pomoc pri odabiru wifi routera za mobilni inte

Pa nije ti to do wifija, to je do mobilne mreže, dakle do telefonske mreže. Nikakav router tu neće pomoći. Evetualno neki bolji 3G ili 4G USB stick (modem) nego taj koji imaš ili pak korištenje nekog boljeg mobitela kao modema.

Twitter: @191x7
16 godina
neaktivan

router će mi pomoć toliko što ga mogu stavit na kat obzirom da ne mogu sa modemom uštekanim u laptop visit na prozoru

0 0 hvala 0
17 godina

Onda pazi da uzmeš neki router u koji možeš staviti SIM karticu ili u koji možeš uštekati 3G stick. Ne znam jel uopće u prodaji ima takvih.

Alternativa ti je složiti neki mali komp koji bi ti služio kao "router", ali mislim da baš i nećeš posezati za time jer za to treba i znanja i vremena i vještine.

Treća varijanta je korištenje nekog Android telefona; SIm u njega, uključiš Wireless Hotspot, a telefon ukopćan u struju (samo treba svakih par dana restart telefona).

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hvala ti na odgovoru ali i pitanje i jest bilo koji router odabrati? :D

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
meduza kaže...

Kod nas - ni jedan.

A sad objašnjenje...nijedan router koji je kod nas u prodaji, a da podržava 3G stickove, ne podržava E3131.

Koliko sam na brzinu vidio, nema routera koji ga podržavaju nigdje.

Jedno je moguće da radi na nekom tp-link routeru uz flashanje openwrt, rooter ili sličnog firmware-a, ali to je sve možda.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
Poruka je uređivana zadnji put ned 17.8.2014 23:41 (XXX-Man).
16 godina
neaktivan
XXX-Man kaže...
meduza kaže...

Kod nas - ni jedan.

A sad objašnjenje...nijedan router koji je kod nas u prodaji, a da podržava 3G stickove, ne podržava E3131.

Koliko sam na brzinu vidio, nema routera koji ga podržavaju nigdje.

Jedno je moguće da radi na nekom tp-link routeru uz flashanje openwrt, rooter ili sličnog firmware-a, ali to je sve možda.

onda neki u koji ide samo kartica bez routera?

16 godina
neaktivan

Kupiš neki jeftini android mobitel i konfiguriraš si hotspot.

--------------------------------------------------------------------------------------------

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ne bi rekla da je bolja opcija kupit jeftini android telefon za 500 kn naspram wifi mobilnih routera za istu ili manju cijenu

0 0 hvala 0
16 godina
moderator
16 godina
neaktivan
meduza kaže...

ne bi rekla da je bolja opcija kupit jeftini android telefon za 500 kn naspram wifi mobilnih routera za istu ili manju cijenu

Imaš netgearovu aircard seriju proizvoda,ali sumnjam da se kod nas to može nabaviti.

No i kolko vidim nisu im cijene baš lijepe :/.

--------------------------------------------------------------------------------------------
16 godina
neaktivan

taj Alcatelov sam vidjela (a i koristila), ali isto tako sam vidjela da nema na sebi ugrađenu antenu, a cijena mu je 348 kn. Našla sam nešto što meni kao laiku izgleda "jače", ali nemam pojma šta to ja u stvari gledam i jesam li uopće u pravu. to su:

1. http://www.protis.hr/products/details/dlink-3g-hspa-portable-router-dwr730e/86155

2. http://www.instar-informatika.hr/tp-link-m5250-3g-mobile-wi-fi/TPL-M5250

Da li su ta 2 bolja od ovog t-comovog ili ne? Razlika u 100kn mi je manje vazna od boljeg i stabilnijeg signala na godisnjem odmoru. Također nije na odmet imati router koji nije "zaključan" na neku od mreža

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2014 0:30 (meduza).

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

Kakvu sad antenu?

Može i neki od ta 2.

Koji će od njih imati jači signal na određenoj lokaciji je nemoguće znati bez testiranja.

TROLLBUSTER!!! Izrada naljepnica za aute, stickerbomba, naljepnica za zidove i majica s tiskom. Banggood kodovi na PP.
16 godina
neaktivan

Želiš reći da je sve to isti vrag? Nema neke razlike u tim modelima? Na ovom jednom sam pročitala sa ima ugrađenu antenu (interna 3G ii Wi-Fi antena), na jednoj recenzji pročitala da alcatel nema pa me to buni

Isto tako ovaj koji skoro isto izgleda kao i jeftiniji model, ne kužom u čemu je razlika osim u 150 kn http://www.edigital.hr/Router/TP-LINK_M5350_3G_150Mbps_3G_wireless_router-p52741.html?backurl=clear

ili ovaj koji je definitivno najjeftiniji koji sam mogla pronaći http://www.edigital.hr/Router/ZyXel_NBG_2105_bezicni_150Mbps_Mini_travel_router-p32920.html?backurl=clear

Da li je to sve ista stvar ili je neki bolji od drugog?

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2014 0:40 (meduza).

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

Razlike ima, u brzini prijenosa podataka i zbog toga je D-link najgori izbor.

Svaki od njih ima 3g i wifi antenu, da nemaju onda ti načini povezivanja nebi radili.

Uzmi tp-link slobodno.

16 godina
moderator
meduza kaže...

Isto tako ovaj koji skoro isto izgleda kao i jeftiniji model, ne kužom u čemu je razlika osim u 150 kn http://www.edigital.hr/Router/TP-LINK_M5350_3G_150Mbps_3G_wireless_router-p52741.html?backurl=clear

ili ovaj koji je definitivno najjeftiniji koji sam mogla pronaći http://www.edigital.hr/Router/ZyXel_NBG_2105_bezicni_150Mbps_Mini_travel_router-p32920.html?backurl=clear

Ovaj ima OLED display, dok jeftiniji ima samo ledice.

Nemoj taj zyxel...

16 godina
neaktivan

još samo jedno pitanjce da ugnjavim. Što je bolje sa ugrađenim modemom ili bez?

Imam ja i neki stariji model modema koji sam koristila prije ovog huaweia e3131 (kojeg sam kupila jer mi je signal na tom starom bio skoro pa nepostojeći, možda na krovu bi ga uhvatila). Uostalom, nije bed uložit još koju kunu za drugi modem ako će ta opcija u konačnici biti bolja. Sve samo da im ne plaćam pretplatu za telefon i fiksni internet cijelu godinu a koristim 2 mjeseca (ako)

0 0 hvala 0
16 godina
moderator

To je već stvar osobnog izbora.

Ako hoćeš bez ugrađenog modema uzmi MR-3420 i neki od modema s liste podržanih:

http://www.tp-link.com/en/support/3g-comp-list/?model=TL-MR3420&location=1963

16 godina
neaktivan

osobni izbor je ne zaj... se sa postavljanjem onog bez ugrađenog modema ako nije jači signal sa mojim znanjem :D

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Uz duzno postovanje kolegama u nastojanju da pomognu ALI... 

Upisi u svoj pretrazivac ispravan termin za ono sto trazis: "MIFI"

pozz

Poruka je uređivana zadnji put pon 18.8.2014 1:44 (Hardwhelper!!!).
16 godina
neaktivan

Da si na vipovoj pretplati oni imaju dobre stvari sada za to što tražiš tipa Huawei E5372 recimo.

http://consumer.huawei.com/en/mobile-broadband/mobile-wifi/features/e5372-en.htm

Na žalost već na prvom linku na ebay-u je 199$. Skupo. Dok ga ja recimo mogu piknuti za samo 9 kn na pretplati.

0 0 hvala 0
11 godina
meduza kaže...

router će mi pomoć toliko što ga mogu stavit na kat obzirom da ne mogu sa modemom uštekanim u laptop visit na prozoru

...a da uzmeš USB produžni kabal nebi trebala laptop držati na prozoru već samo 3G stick kablom spojen na laptop.....(stick možeš privremeno zaljepit selotejpom na prozor  gdje imaš najbolji signal){#}

16 godina
neaktivan
AF139 kaže...
meduza kaže...

...a da uzmeš USB produžni kabal nebi trebala laptop držati na prozoru već samo 3G stick kablom spojen na laptop.....(stick možeš privremeno zaljepit selotejpom na prozor  gdje imaš najbolji signal){#}

Na iovak i onak sporu USB vezu još štekati nekoliko metara dug produžni?

Mislim da se to zove ubojica surfanja...

16 godina
neaktivan

Neće joj ubiti signal ali ako joj je bazna na kontra stranu od prozora opet joj neće bitno pomoći vješanje kod prozora.

Zavisno od pozicije nekome će pomoći nekome i ne.

0 0 hvala 0
11 godina
zerocool12 kaže...
AF139 kaže...
meduza kaže...

Na iovak i onak sporu USB vezu još štekati nekoliko metara dug produžni?

Mislim da se to zove ubojica surfanja...

Za informaciju  USB produžni kabal ne usporava brzinu , bitno je samo da uređaj još radi tj. da nije prevelik pad napona...dok god radi brzina je standardna  npr. standard USB2 . Problem za rutere je kad antenu spajamo na njega sa dugim koaksijalnim kablom....ima veliko gušenje na tim frekvencijama pa uslijed slabog signala gubimo konekciju.

11 godina
Oldy kaže...

Neće joj ubiti signal ali ako joj je bazna na kontra stranu od prozora opet joj neće bitno pomoći vješanje kod prozora.

Zavisno od pozicije nekome će pomoći nekome i ne.

Gore je napisano da drži laptop rukama na prozoru da bi mogla koristiti mobilnu mrežu....možda ti je sad jasnije to što sam predložio produžni USB kabal da bi laptop bio na stolu :)

16 godina
neaktivan

Jasno je meni i sam to koristim ali mi je bazna kontra prozora pa stavio ja kod prozora ili ne isti mi je ..... :)

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice