Za više od desetljeća skidanje brzinom od 2Mb/s je bila kvalificirana kao BROADBAND mreža iliti širokopojasna. Međutim današnji benchmarkovi ukazuju na to da te brzine ne opravdavaju nošeno ime Broadband. Uzimajući u obzir povećanje kvalitete video zapisa sa 360pi na 460/720/1080 i ostalih aplikacija, za održavanje koliko toliko normalno surfanje potrebne su brzine od 4MB/s te 1MB upload.
Zašto spominjem sve to, pa jednostavno je, mi plaćamo providerima tipa T-com, Optima, Metronet i ostali korištenje interneta za koje očekujemo da če raditi normalno, problem nastaje kad Optima u start paketu navede brzinu od 2Mb/s downloada koja nikako nije dostatna za gledanje i pregledavanje web aplikacija. Vi koji imate poput mene 2Mb znate o čemu govorim. Po nekoj logici oni su dužni unaprijediti uslugu sa vremenom u kojem se nalazimo, jer u protivnom krše dogovor o ispostavi usluge.
Za usporedbu idete kupovati auto, a prodavatelj vam ponudi tri auto:
-1 Nema krov, nema vrata i rezervnu gumu cijena 20 000kn (naravno u voznom je stanju, ali čini li to njega autom, mislim da ne)
-2 Nema vrata, lak izgreban cijena 40 000kn
-3 Novi auto cijena 90 000kn( to je auto )
Zašto pišem sve to, pa broadband od 2Mb/s danas je kao modem prije 2 godine kada je aktualna brzina broadband mreže bila 2Mb/s i kao takva ne može i ne smije imati ime broadband.
Razne studije poput FCC-a ukazuju operaterima da te brzine se trebaju mijenjati, međutim po običaju operateri navode kako su te studije nelogične, zbunjujuće i neprecizne.
Stoga napišite svoja mišljenja, ukoliko imate nekih saznanja ili rješenje problema. Raspravite argumentirajte.
Unaprijed Hvala i pozdrav!