Mrežni adapter + 5GHz mobilni hotspot

poruka: 5
|
čitano: 2.856
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
7 godina
neaktivan
offline
Mrežni adapter + 5GHz mobilni hotspot
Zdravo svima :)

Već par dana razbijam glavu i pokušavam sve živo kako bih rješila problem, ali nikako da uspijem pa u nadi da postoji rješenje se obraćam stručnjacima s bug foruma.

Posjedujem Samsung A52s 5G mobitel sa telemachovim neograničenim internetom kojeg želim koristiti kao hotspot za desktop komp sa Win10 za koji sam uzela TP link AC600 Archer Nano adapter (dual band, navodno se spaja i na 2.4 i na 5 GHz mrežu).

Međutim, adapter/komp se uredno spaja na sve 2.4 GHz mreže, no 5 Ghz mrežu uopće ne prepoznaje. Nažalost, 2.4 GHz mreža mi nikako nije opcija u ovoj situaciji gdje mobitel glumi ruter jer bude iznenađujuće sporija veza na kompu nego na mobitelu (npr mobitel ima cca 180 Mbps, a na kompu jedva 10 Mbps download).

Na mobitelu jedinu opciju koju imam jest da biram između 2.4 i 5 GHz mreže. USB tethering mi nije opcija jer je pri svakom gašenju kompa/prekidanju USB veze se mora ponovo ručno upaliti USB tethering.

Problem je očigledno u konfiguraciji adaptera/kompjutera pošto sam isprobala isti 5GHz hotspot na laptopu koji ima integriranu mrežnu karticu te ga prepoznaje i spaja se bez problema i ima puno veću brzinu (cca 90 Mbps download)...

Pokušala sam već deinstalirati te nanovo instalirati adapter, zezati se sa opcijama u device manageru te ga isprobala na drugom desktop računalu - sve isto, vidi i spaja se na 2.4 mreže, 5 GHz kao da ne postoji.

Potrebni savjeti:
1. Zna li netko kako natjerati hotspot i komp/adapter da pričaju na 5GHz? Koje još konfiguracije/trikove mogu isprobati?

2. Imate li preporuku za neki drugi adapter koji sa sigurnošću šljaka na 5GHz, a da nije baš neka paprena cifra? Ovaj koji sad imam je plaćen oko 100 kn.


Hvala unaprijed, moji živci će vam bit zahvalni na pomoći :)
 
0 0 hvala 0
5 godina
offline
Mrežni adapter + 5GHz mobilni hotspot

ovo usb kino vjerovatno se nalazi iz kompa i komp mu smeta. Ako imas usb produzni digni ga negdje iznad kucista. Inace je ovo najlosija usb opcija....

 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Mrežni adapter + 5GHz mobilni hotspot
U postavkama adaptera (Control Panel - Network and Sharing Center - Change adapter settings s lijeve strane) desni klik ma Wi-Fi.

Odaberi Advanced tab i pod Wireless Mode umjesto Auto stavi IEEE 802.11 a/n/ac i spremi. Možda bude potreban restart Windowsa.

Javi vidi li računalo 5 GHz hotspot nakon ove promjene.
15 godina
offline
Re: Mrežni adapter + 5GHz mobilni hotspot

ili je uređaj neispravan, pogrešno konfiguriran, ili nema odgovarajući signal-smetnje.. na mjestu gdje se nalazi.. (jer ostali uređaji rade normalno..)

-neispravno nemaš što nego zamijeniti, jamstvo.. tj teoretski sve je to isto, radi, teoretski drugi-isti ali ispravan radi..

-pogrešna konfiguracija.. driver, postavke, npr izbor spajanja na 24 ili 5 mrežu.. može biti pitanje redosljeda, može snage-smetnje signala pa se spaja na 2.4 .. probaš isključiti 2.4, uključiti samo 5..

-naravno, signal na 5 je osjetljiviji, veća brzina s istim smetnjama je veći problem.. automatika spušta na nižu, kao i powermanagment a to sve spada pod postavke-opcije i automatiku, nije kvar..

.. ovisno što se sve nudi u opcijama, uključiti samo 5ghz pa vidjeti, + izbor širine pojasa + zauzeti-slobodni kanali, tj ne ovisi to samo o tebi nego i svemu u blizini, susjedi, drugi uređaji.. no tad bi problem imali i drugi uređaji kao laptop.. no on u pravilu ima bolju antenu, manje problema sa smetnjama + drugi driver i poweropcije pa nije usporedivo ili može biti svašta..

 

-sam signal, smetlje i što će automatika napraviti, to nema pravila, nego je svaki slučaj za sebe, tj samo zato što ti drugo računalo radi ok na normalnoj brzini to nije primarni sumnjivac, vjerojatnije kvar-škart konkretnog uređaja koji imaš i drugi zamjenjen bi radio ili postavke koje mogu natjerati no previše mogućih razlika-faktora i lakše je ići redom ovisno što ti se nudi u opcijama pa vidjeti, kao bilo koji meni-izbor-opcija, kad vidiš samoobjašnjivo je.. npr izbor 2-5ghz. jedan ili oba.. klasično se postavi oba, no kad imaš problem kao u ovom slučaju tad probaš samo 5... i tako zaključiš što je uzrok.

 

-može, npr mada laptop ne treba, može se na njega spojiti isti usb adapter.. vidjeti kako će raditi preko njega, isto-različito.. ili bootati neki live-os na računalu npr linux-stikić, ako bi to radilo ok, tad je stvar u driveru-postavkama tj moguće da računalo-win zbrlja drivere ili koristi neki generički, neadekvatan, recimo neki koji ne nudi 5g .. mada je ostatak isti-zadjednički i uređaj recimo radi ali ne onako kako bi mogao.

.. drugi način je pronaći 'pravi' driver i instalirati ga, tj možda je automatika-update-win povukao pogrešan, jer proizvođači takvih stvari nemaju poseban razlog ažurirati.. zaborave itd. + ali tad čak i ako je to možda pravi fix možda ostane 'jednako' .. tj naljedi neku postavku i dok je ne promjeniš, npr spajanje 2.4 na 5 ... do tad i ispravan driver to može tumačiti kao izbor umjesto da prebaci na novo-jače-bolje-brže.. pa nakon installa treba ponovo proći sve opcije i po potrebi uključiti.

 

+ postoji i ograničenje koliko konekcija neki uređaj-server može istovremeno održavati, pa ako je mob tako ograničen, ako recimo laptop prvi uzme za sebe resurse.. tad drugo računalo to nema dostupno, no tad je to ograničenje na drugoj strani a routeri zato imaju i recimo više antena-mimo itd.. kako bi moglil paralelno održavati više konekcija na punoj brzini. Mobač naprosto ne mora imati takvu mogućnost za više uređaja istovremeno, dok za routere to možeš naći kao podatak npr 32 kijenta i-ili za istovremeno 2-5 mrežu dok reklama navodi sumu-zbroj tih brzina kao veći broj mada je realno samo jedan moguć itd itd.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
9 godina
offline
Mrežni adapter + 5GHz mobilni hotspot

Pozdrav ekipa,moze pomoc!
Dakle frendov tata ima stari pc cca vec 10-15 god isti pc
Uzeo homebox i sa starane vjerovatno od prije ima iz pc ukljucenu mreznu karticu https://www.links.hr/hr/mrezna-karti...rezu-053503061
I sad sam mu ja namjestio taj homebox i iskljucim taj adapter/karticu al onda homebox ne radi!

Zbog cega to?
Ja se ne kuzim toliko u informatiku…..dakle zasto homebox ne radi bez te mrezne kartice te jel to zbog toga jer je pc stariji od boga
Btw selo je u pitanju!

 
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice