Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.690.331
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Kvaliteta DSL parice?

prije par dana primjetil sam pad brzine sa 20 mbs na 19 mbs nije strasno al do sad je uvijek zakucavalo na 20 mbs jel kvar kod mene negde il iskon nes zeza ? evo trenutni screenshot stanja sa routera i speed test

Samobor je lepa varoš
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
geek_boy kaže...

prije par dana primjetil sam pad brzine sa 20 mbs na 19 mbs nije strasno al do sad je uvijek zakucavalo na 20 mbs jel kvar kod mene negde il iskon nes zeza ? evo trenutni screenshot stanja sa routera i speed test

Jes ti siguran da je to slika iz tvog routera ? Po toj slici tvoj router je sincan na 33Mbps za download i 4Mbps za upload, na speed testu bi morao imati 31.8Mbps za download i oko 3.9Mbps za upload.

Ako nije tako onda nesto ne stima... da je u pitanju ogranicenje brzine na portu u centrali router se nebi tako sincao nego bi bio sinkan na to ogranicenje.

Spajas se na router putem wifi-a ili lan kabl ide do pc-a ?

Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2016 22:14 (spaljeni).
16 godina

spojen sam zicno s lan kablo da siguran sam da je to moj router .... ciji bi bio , btw zaboravil sam rec da imam iskon paket 20/2 dosad je bilo sve ok sad ko da su ogranicili na 19mbs

Samobor je lepa varoš
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.10.2016 22:40 (geek_boy).
17 godina
geek_boy kaže...

spojen sam zicno s lan kablo da siguran sam da je to moj router .... ciji bi bio , btw zaboravil sam rec da imam iskon paket 20/2 dosad je bilo sve ok sad ko da su ogranicili na 19mbs

Koji je to paket 20/2 ?! Mislis li na paket 20-50 a "razred" neki 20/2 ?

Zanimljivo, ti si prvi slucaj gdje vidim da netko ima tako postavljeno kao ti sto imas, da mu u routeru pod Actual Net Data Rate stoji jedno a u realnosti imas sasvim nesto drugo.

Neznam kako bih to uopce objasnio jer cinjenica je sljedeca:

Tvoj router je sincan na 33/4Mbps

Linija ti bez problema moze progurati 30/5 ako je u pitanju stari paket kod iskona IskonNET30.

Ne postoji paket 20/2, postoje razredi...

Ako je to ono sto mislim a izgleda da je ovo je najfriskiji pederluk od Iskona a obrazloznje bi bilo:

Uzeo si/presao na paket 20-50 i oni umjesto da ti puste koliko parice moze ( 30/5 a i vise ) su ti dodjelili neki "razred 20/2" iako mozes imati  vise.

Drugo sto mi nije nikako jasno gdje su ogranicili brzinu na 20/2 kada je router sincan tako kako je...  da ne spomenem kako je SNR margina za upload sramotno i bespotrebno visoka sto nije ni cudo jer je router sincan skoro 3Mbps-a od maximalnog moguceg.

Line Rate je ono sto je postavljeno na portu/dslam-u.

Actual Net Data Rate je ono sto su se "dslam i router dogovorili medjusobno" da ce se druziti.

Attainable Net Data rate je neka procjena od strane routera koliko bi mogla biti Line Rate.

A kod tebe sasvim nesto 15-to....  i jos spominjes nekakav paket 20/2 koji ne postoji, bar ne sluzbeno.

16 godina
Kad sam uzimal prosle godine vdsl bil je paket 20/2
Samobor je lepa varoš
16 godina
Sad me zanima zas su mi spustili za 1 mb
Samobor je lepa varoš
Moj PC  
0 0 hvala 0
9 godina
neaktivan
spaljeni kaže...
geek_boy kaže...

Koji je to paket 20/2 ?! Mislis li na paket 20-50 a "razred" neki 20/2 ?

Zanimljivo, ti si prvi slucaj gdje vidim da netko ima tako postavljeno kao ti sto imas, da mu u routeru pod Actual Net Data Rate stoji jedno a u realnosti imas sasvim nesto drugo.

Neznam kako bih to uopce objasnio jer cinjenica je sljedeca:

Tvoj router je sincan na 33/4Mbps

Linija ti bez problema moze progurati 30/5 ako je u pitanju stari paket kod iskona IskonNET30.

Ne postoji paket 20/2, postoje razredi...

Ako je to ono sto mislim a izgleda da je ovo je najfriskiji pederluk od Iskona a obrazloznje bi bilo:

Uzeo si/presao na paket 20-50 i oni umjesto da ti puste koliko parice moze ( 30/5 a i vise ) su ti dodjelili neki "razred 20/2" iako mozes imati  vise.

Drugo sto mi nije nikako jasno gdje su ogranicili brzinu na 20/2 kada je router sincan tako kako je...  da ne spomenem kako je SNR margina za upload sramotno i bespotrebno visoka sto nije ni cudo jer je router sincan skoro 3Mbps-a od maximalnog moguceg.

Line Rate je ono sto je postavljeno na portu/dslam-u.

Actual Net Data Rate je ono sto su se "dslam i router dogovorili medjusobno" da ce se druziti.

Attainable Net Data rate je neka procjena od strane routera koliko bi mogla biti Line Rate.

A kod tebe sasvim nesto 15-to....  i jos spominjes nekakav paket 20/2 koji ne postoji, bar ne sluzbeno.

Može biti sinkan na kolko hoćeš ako je postavljeno ograničenje po vlanu, a ovaj mbit gore dole što primječuješ vjerovatno je spojen neki drugi mob ili komp koji vuče nešto s interneta.

17 godina
geek_boy kaže...
Kad sam uzimal prosle godine vdsl bil je paket 20/2

Nemoguce...

Takav paket nikada nije bio u ponudi Iskona.

Postojao je IskonNET20 sa 20/5 i IskonNET30 sa 30/5 te IskonNET50 sa 50/10.

Drugi par cipela je sto su oni tebi pustili 20/2 s tim da prema slici parice uopce nema nekoga razloga zasto ti nije pusten full paket....

Ako nisi nista mjenjao logiraj se na korisnicke stranice i pod moje usluge pise ti tocno ime paketa.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 0:41 (spaljeni).
13 godina
neaktivan
Brzina se moze ogranicit na nekoliko mjesta.
Sam ukupni profil, sama brzina po VLANu i na samom PPPoE useru.
Optima je tu glavna.
Oni rade limit po svim userima.
I uvijek kradu 0.5 Mbita.
Ovo sto se iskona tice ak su bile 24 h veze niko nije nist petljo.
Moze bit da nesto radi lagano u pozadini, windows update zna lagano radit, pogotovo na w10.
Mobitel update neke aplikacije i tako to.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
17 godina
PC - stručnjak kaže...
Brzina se moze ogranicit na nekoliko mjesta.
Sam ukupni profil, sama brzina po VLANu i na samom PPPoE useru.
Optima je tu glavna.

Iskreno receno ja prvi put ovako sta vidim a promjenio sam 5 ISP-ova...

Onoliko koliko je router bio sincan toliko je uvijek islo. Ne mislim pri tome na mogucu maximalu nego bas na Line Rate.

10 godina
spaljeni kaže...

Ako nije tako onda nesto ne stima... da je u pitanju ogranicenje brzine na portu u centrali router se nebi tako sincao nego bi bio sinkan na to ogranicenje.

Kao sto je vec napisano, nije to jedino mjesto gdje te mogu ogranicit. H1 je uredno znao tako postavit stvari da te ogranice na portu bez obzira koliko se router synca pod "actual". Meni je tako bilo prije nego sam otisao, a nisam siguran dal sam tu ili drugdje vidio iste situacije s H1. Nista cudno, iako glupo.

spaljeni kaže...
da ne spomenem kako je SNR margina za upload sramotno i bespotrebno visoka sto nije ni cudo jer je router sincan skoro 3Mbps-a od maximalnog moguceg.

Margina u uploadu je nebitna i stvara se nakon sto se veza sredi po downloadu i target margini downloada i ne bi te uopce trebala zamarat. Vjerojatno ju je pukla automatika nakon sto se sve ispregovaralo.

16 godina
Trio fun 20 se paket zove trenutni a bgt koju sam raspravu pokrenul
Samobor je lepa varoš
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Eto.. to je to znaci.

Paket je 20/5 tj. imas garantirano prema specifikacijama tog paketa 14/2.5Mbps.

Sto se tice download brzine nemos se zaliti dokle god nije nizja od 14Mbps ali zato mozes kontaktirati tehnicku podrsku i pitati zasto nemas garantiranih 2.5Mbps jer linija ti to podrzava.... podrzava punih 5Mbps a kamoli pola od toga.

U pravilu ako ne dignu upload na garantirani mozes traziti smanjenje racuna ili raskid ugovorene obveze tj. ostajes u paketu kao slobodan korisnik.

Sto se tice tajanstvenog smanjenja sa 20Mbps na 19Mbps probaj promjeniti LAN utor na routeru tj. probaj zgasiti router pa ponovo mjeri. Ako se nista ne mjenja zovi korisnicku podrsku i gnjavi ih...

Naplacuju ti full paket a ne isporucuju ga prema specifikacijama istoga iako imas tehnicke mogucnosti i parica je ok, imas sve preduvjete da im vadis mast, prijetis prijavom hakomu, pises zalbe itd...

Da sam na tvom mjestu i da sam tek sad nakon 1g uocio ovu situaciju napravio bih sljedece:

Izmjerio brzinu hakometrom po pravilu kako treba izmjeriti vise dana.

Sa moj Iskon stranice skinio sve racune kao dokaz.

Sve skompletirao i napisao zalbu prvo Iskonu da zelim retroaktivno umanjenje racuna unazad 1g zbog neisporuke usluge prema specifikacijama iste ili popust na daljenje koristenje usluge dok je pod ugovorom.

U slucaju negativnog odgovora sve poslao na HAKOM i napisao zalbu da naplacuju full paket a iako tehnicke mogucnosti dozvoljavaju, ne pustaju ugovorenu brzinu.

Uglavnom krvi bi im se napio na slamku... kao sto vec i jesam... 1 godinu sam imao popust a evo kad je krenula druga morali su mi dati raskid ugovorene obveze i sad trenutno cekam gasenje linije 6mj prije isteka ugovorene obveze.

Na koljenima su klecali tjedan dana i zivkali da uzmem bilo sta i bilo koji paket no u medjuvremenu sam uveo VDSL2 na drugoj liniji ( Optima ) i Iskon moze ca na pisanje...

4 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Vecinom kad se desi problem sa brzinom da je neko nest na portu smrdo se drasticno vidi.
Recimo HT-u se zna desit da je linijski profil (actual raze kad se ruter sinkronizira) bude recimo 34 Mbita, max 55. A covijek mijeri 10 konstantno.
Odna dje u vecini slucajeva na vlanu 1203 prema pretplatniku ostao limiti brzine.
To se podesi na vecu vrijednost i to je to.
16 godina
Kvaliteta DSL parice?

http://www.speedtest.net/result/5733137517.png novo mjerenje sad se cini da je sve ok promjenio port i restarto router sad je puna brzina

Samobor je lepa varoš
Poruka je uređivana zadnji put pet 21.10.2016 12:17 (geek_boy).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
geek_boy kaže...

http://www.speedtest.net/result/5733137517.png novo mjerenje sad se cini da je sve ok promjenio port i restarto router sad je puna brzina

Puna brzina 20/2? Jer bi trebalo bit 20/5 jel.. Napravi kako ti je spaljeni rekao.

16 godina
Kvaliteta DSL parice?
20/2 imam jer je to takav paket otkad sam uveo vdsl prije sam bil takozvan bijela zona vjerujem da se i danas vodi pod to jer iskon nema kod mene svoju infrastrukturu tak da po meni ovo sad stima
Samobor je lepa varoš
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
geek_boy kaže...
20/2 imam jer je to takav paket otkad sam uveo vdsl prije sam bil takozvan bijela zona vjerujem da se i danas vodi pod to jer iskon nema kod mene svoju infrastrukturu tak da po meni ovo sad stima

U pravu si, ono sto sam ja napisao se odnosi na Narandjastu zonu Trio Fun 20, ako si Bijela zona i dalje onda je 20/2 po specifikaciji Trio Fun 20 - Bijela zona.

Jedino sto bih ja na tvojem mjestu onako informativno nazvao sluzbu za korisnike i provjerio dali si i dalje u Bijeloj zoni jer nebi bilo cudno da si prebacen s vremenom u Narandjastu a paket ostao od Bijele zone, provjeri si to da si miran...

16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ne razumijem se baš u ove stvari pa bi molio pomoć.

Trenutno sam na H1 i zadnjih tjedana više nemam internet nego imam, a njihovu podršku je umjetnost dobit tako da mislim prekinut ugovor i uzeti nešto drugo, ali me zanima što uopće mogu imati na ovoj liniji.

Htio bi znati max brzinu koju mogu imati ako je moguće.

U prilogu je slika s DSL informacijama sa Fritzboxa, a moja lokacija je Zagreb, Volovčica ako vam to nešto znači.

Hvala

0 0 hvala 0
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

Po prikazanom si jako daleko, al cudno bi mi bilo da tcom ili netko drugi nema blizi izvod. Raspitaj se kod drugih operatera sta oni misle koliko ti mogu ponudit.

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Nije mi bas jasno kake bi veze imo izvod sa daljinom centrale, jer di je on spoje na taj izvod su i drugi. Sve ide u HT centralu, iz Ht centrale dalje u h1, Iskon, OT itd. Znaci udaljenost između HT dslama i pretplatnika i recimo H1 i pretplatnika moze bit razlike 10-50m i to to kolko ima ozicenja između 2 centrale
10 godina
PC - stručnjak kaže...
Nije mi bas jasno kake bi veze imo izvod sa daljinom centrale, jer di je on spoje na taj izvod su i drugi. Sve ide u HT centralu, iz Ht centrale dalje u h1, Iskon, OT itd. Znaci udaljenost između HT dslama i pretplatnika i recimo H1 i pretplatnika moze bit razlike 10-50m i to to kolko ima ozicenja između 2 centrale

Zato jer sam ja bio spojen na drugi izvod od najblizeg kad sam bio na h1, i opcenito kako gledam, zna se desit da h1 u paketu "svoje opreme" ima nekad dalji izvod.

Znaci meni ima centrala ispod zgrade, a ima i centrala u zgradi 50m od moje (zracne linije), pa je meni islo ht-> h1 50m dalje -> ht -> ja tako da je dodalo barem 2 spoja i jedno 300m kabela.

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.10.2016 15:52 (sandokan111).
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Pod pretpostavkom da mi parica radi bez greške, zbog čega se smanjila maksimalna propusnost? Možda zbog toga što se sve više ljudi priključuje na centralu ili neki drugi razlog?

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

"parica radi bez greske" ne znaci previse.

Maks propusnost se smanjuje radi xx razloga. Najuobicajnije je da se jos ljudi oko tebe spaja, i da ti raste margina u odnosu kad si se tek spojio.

0 0 hvala 0
15 godina

Pa evo, prije koju godinu max mi je bio 21000 kbpsa, nakon toga se spustilo na 20700 kbpsa, i evo sad sam primjetio da mi je palo na 19600 kbpsa. Margina je cijelo vrijeme 8. Vjerojatno se oko mene ljudi spajaju na H1 bez ugovorne obveze, inače nevidim baš neki razlog zbog čega bi se to desilo jer je 20700 bilo dosta dugo i nije padalo, mala je vjerojatnost da se nesto sjebalo na parici, čisto sumnjam.

10 godina
Kvaliteta DSL parice?

To je oke. Vjerojatno je uzrok okolnih prikljucivanja na vdsl (nemora bit h1), a mozda i sama parica degradira sto isto nije neuobicajeno (al vjerojatno je ovo prvo).

0 0 hvala 0
15 godina

Aha, znači nemora biti H1, moguće onda da susjedi oko mene idu na VDSL kod ostali operatora, ja sam još na ADSLu neznam ima li to utjecaja, a moja kuća je zadnja u ulici gdje ide linija tako da vrlo vjerojatno je to..

13 godina
neaktivan
Najvjerojatnije je to to. Al ak nemas problema, ne se brinit, dok usluga koju placas radi ispravno, nema potrebe za bilo cim
15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Može li se i kako na Speedport W724V očitati podaci o parici? Nigdje u postavkama nisam našao

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
juwa kaže...

Može li se i kako na Speedport W724V očitati podaci o parici? Nigdje u postavkama nisam našao

Ulogiraj se u router pa otvori

http://192.168.1.1/html/engineer/gmenu.htm

ili direktno statse na

http://192.168.1.1/html/engineer/ro_dsl.htm

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice