Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.677.893
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kvaliteta DSL parice?
JozoBozo121 kaže...
boatenga kaže...

Još nešto moram komentirati..

Naime, te moje parice, u izvodu (debeli telefonski kabel sa stupa), su tako tanke žičice da ih noktom možeš otkinuti..A za skidanje malo izolacije ti treba mikroskop..

Ne znam kako inače izgledaju parice, ali meni se čini da je ovo tanje od 0.4 mm, jedva je namjestiš u regletu..

Nastavak sa moju stranu je sivi telefonski kabel sa unutra dvije parice (crvena, crna, bijela, žuta), ali je i žica deblja za duplo..Bar mi se čini..

Kako išta može teći kroz tako tananu žičicu..

Pa te žice su standardno koliko znam 0.4 ili 0.6. Razmišljaj da ih u jendom kabelu treba biti dvjestotinjak koji ide od centrale prema naselju i nemože tu veće nešto stati. Za takve potrebe, debljina nije toliko bitna, jer nećeš ništa dobit(ništa drastično) između 0.4 i 0.6 jer su to voltaže od oko 50 volti i nikakva struja, to je jaka mala snaga da nebi previše utjecale parice jedna na drugu.

50V ide samo ako je na liniji POTS, za DSL nema napona od 50V

froxie24 kaže...
Nije plan Hakoma vec Vlade zvan"Plan razvoja širokopojasnog pristupa interneta 2016-2020." u sklopu EU digitalne agende 2020. da do te godine 100% stavnovnika EU ima pristup minimalno 30Mbps a 50% stanovnika 100Mbps i više. Realno gledajući sa trenutnim stanjem politike, regulacija, zakona i sl. ne ostvarivo. Da bi svi mogli imati 30Mbps treba skratiti lokalne petlje optičkim vodovima pogotovo u rurlnim krajevima gdje ne postoji interes operatera za tim vec vlada mora povuco sredstva oz EU a ninto nije lako, to je i veliki trošak i puno posla. Do 2020. neostvarivo, ne nadajte se.

Da, ali u principu to je samo hrpa FTTC kabineta a iovako imaš optiku do svakog DSLAMa.

boatenga kaže...

Još nešto moram komentirati..

Naime, te moje parice, u izvodu (debeli telefonski kabel sa stupa), su tako tanke žičice da ih noktom možeš otkinuti..A za skidanje malo izolacije ti treba mikroskop..

Ne znam kako inače izgledaju parice, ali meni se čini da je ovo tanje od 0.4 mm, jedva je namjestiš u regletu..

Nastavak sa moju stranu je sivi telefonski kabel sa unutra dvije parice (crvena, crna, bijela, žuta), ali je i žica deblja za duplo..Bar mi se čini..

Kako išta može teći kroz tako tananu žičicu..

To je normalno. Lokalna instalacija je najčešće od UTP kabela pa izgleda puno puno deblje.

Kublach
10 godina
U mom naselju dovoljan je samo jedan FTTC kabinet u centru sela povezan na centralu udaljenosti od samo kilometar u pol. da bi sva kucanstva imala max 30Mbps. A takvih sličnih naselja je dosta.
16 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Vjerovatno ce ići fttc tamo gdje je vec izgrađen dtk jer vući dtk za optiku par kilometara im se valjda ne isplati osim ako ne misle takva mjesta spajati nadzemno optikom, a mikrovalnim vezama im je valjda problematićno kod vdsl-a jer treba imati link i dozvolu dostatnog kapaciteta.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 22:04 (.delboy).

0 0 hvala 0
10 godina
A kod mene jedino i mogu stupovima vući optiku do kabineta. Tj. dozvoljeno je pošto je ruralno područje. DTK tu ne dolazi u obzir nikako pogotovo polaganje kablova direkt u zemlju jer moraju prolaziti kroz mnoštvo privatnih zemljanih površina a to se ne isplati mučiti sa svime time. Ima dovoljno stupova po kojima već ide bakrena parica da se provuce po njima opticki kabal do kabineta. No to je jedino moguće izvesti ako država povuče bespovratna sredstva iz EU za tu namjenu.

0 0 hvala 0
14 godina
Problem sa FTTC-om je taj što im je potrebno napajanje,a da bi došli do napajanja treba im milijun dozvola,inače bi već davno FTTC zaživio jer je to najeftiniji način skraćivanja petlje i podizanja brzina.

To tek sada kreće
robimarko@gmail.com
10 godina
Istina. Na napajanje nisam razmišljao ali to bi se dalo riješiti. Ali eto prvo treba vlada proracun donijeti da bi se onda ministarstva mogla okrenuti poslovima ali ofc sabor je upravo čisto kazalište pa će to pričekati. Upravo zato što je FTTC izvedba jeftinija po meni bi bilo bolje to izgraditi u ruralnim područjima nego FTTH što je bio prvotni plan bez obzira što bi EU financirao.

0 0 hvala 0
14 godina
Koliko ja znam to EU neće platiti,to moraju operateri odraditi.

robimarko@gmail.com
10 godina
Netocno. Operaterima je isplativo investirati u infrastrukturu u urbanim i suburbanim područjima te većim naseljima. Za područja (ruralna) gdje nema interesa operatera za ulaganjem u infrastrukturu radi neisplativosti istog tj. slabog povrata investicija, EU je odlučila ponuditi putem projekata lokalnih samouprava naselja i općina nepovratno financiranje za ta područja u sklopu nadogranje infrastrukture.
Progooglaj na netu "Strategija razvoja širokopojasnog pristupa internetu" I na stranicama Hakoma ima objavljen dokument istraživanja isplativosti ulaganja za uvođenje FTTH u na svim područjima u RH.

1 0 hvala 0
14 godina
Ma znam za te programe,no problem je što oni nisu dovoljni.
Ja vjerovatno ne spadam u ruralno područje u Tenji koja je doslovno 3km od Osijeka,te čak administrativno pripada Osijeku no nikako ne mogu preko 10mbita brzinu dobiti.

Kod nas je i u urbanim područjima problem,a ne van njih
robimarko@gmail.com
10 godina
Kvaliteta DSL parice?

Ukratko već sam rekao ništa od toga. Realno gledajući tek nakon 10 godina možemo očekivati brzine od 30mbps minimalno posvuda. 

I glupo mi je da u planu navode da do 2020. 100% kučanstava ima do 30mbps. Realno bi bilo da su stavili da 50% jer su to već ostvarive brojke. I kao da je teško reći EU mi to ne možemo ostvariti do tog roka ali eto naši se pomamili za novcima spomenutim od strane EU i hoće uhlijebiti što se nudi pa lažu i muljaju. 

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
HT je za ovu godinu cak 40% smanji plan ulaganja u mrezu, tako da.
...... Nacekat cemo se za FTTC, ne FTTH.
Prije ce oni rijesit sve preko LTE-a nego kabelom.
Maxtv je vec testiran (ne max tv to go) vec LTE modem i albis stb, radi bez greske.
U kihem ce to smjeru sve ic, samo Bog i vrag znaju.
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Koliko bi na ovome moglo na VDSL-u? Rekli su mi da je dostupan VDSL, ali jos ne znaju kolika brzina bi mogla, kazu da sam jako blizu centrale

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
LTE da zamijeni fiksnu? Nikada, onda ću radije biti bez interneta jer i ovako teško hvatam 3G signal koji se gubi po malo i onda imam jedva 2mbps.
16 godina
odjavljen

E kad bi 3G i LTE bile iste tehnologije, možda bi bio u pravu.

LTE radi daleko bolje nego 3G u istim uvjetima

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?
To ćemo još vidjeti kada počnu sa field testovima kako će se mreža ponašati

0 0 hvala 0
10 godina
tireN1337 kaže...

Koliko bi na ovome moglo na VDSL-u? Rekli su mi da je dostupan VDSL, ali jos ne znaju kolika brzina bi mogla, kazu da sam jako blizu centrale

To Optima sagem fast

-
15 godina
Kvaliteta DSL parice?

Bok,

da li je na mojoj parici maksimum 10Mb/s koje sada imam?

Da li bi eventualni VDSL nešto povećao?

tnx

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

ja sam se pomaknuo sa mrtve točke bio mi je tehničar malo prije i mjerio mi je stanje na stupu i kaže da je tamo brzina nekih 46mbita ali da će uputiti zahtjev da izađe specijalist za mjerenje podzemnog kabla pa da se vidi gdje je i dali je problem pod zemljom, jer da bi meni na ovoj mojoj udaljenosti 50mbita trebalo raditi bez problema

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.3.2016 11:13 (Doktor-X).

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Nikako mi ne ide krimpanje..

Da li za rj11 konektor, kada spajaš dvije žice iz utp kabela, treba pogoditi točno dva mjesta u sredini konektora ili nije bitno koja dva mjesta su spojena od četiri, koliko ih ima..

Nikako ne mogu pogoditi sredinu, uvijek mi bježi na jednu stranu..

Ili mi pukne žica, poslije krimpanja kad premjestim malo kabel, ili spojim na koso..

A o mukama kako skinuti ono malo izolacije, par milimetara, neću ni pričati..Bit će imam debele prste..lol

Treba li uopće skidati izolaciju..

0 0 hvala 0
10 godina
Mislim da ne moraš skidati izolaciju jer konektor ima zube na pinovima koji "zagrizu" žice. A moraš pogoditi sredinu da ne možeš samo bezveze spojiti. Svaka boja žice ima svoje mjesto.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ma sa Rj45 je to puno lakše, svaka žica ima svoje mjesto, utor, i to se lijepo složi i zakrimpa..

Ali Rj11 je užas, nema utora u konektoru već kad staviš žicu ona šeta unutar konektora..Pa sad gađaj..

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Koliko je meni poznato a i koristio sam to konektor za telefon aka rj11 ima u sebi kanale tj. vođenje za žicu isto kao i rj45 jedino što je malo problem nagurat cijeli kabel zbog njegove debljine ali ja sam to napravio da ne kažem iz drugog pokušaja

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Ima da, bezveze pišem pizdarije..

Ne treba skidati izolaciju sa žica..

I onda se lijepo namjesti i zakrimpa..

Ja sam skidao izolaciju i onda kad staviš oguljenu žičicu u konektor, naravno da šeta..

Eto, radi sve..

Inače, uspio sam nagurat 5-6 mbps downloada, od prvog mjerenja na dan kad mi je pušteno 50 mbps..

Sad sam na 47, na dan puštanja je znalo biti i samo 40..

Upload mi varira, bude 10 ili 14 mbps, nema između..Svako resetiranje rutera je drukčiji upload..Ali on mi nije bitan..

Nisam zadovoljan..Ali dobro..

Edit: Da dodam, ovo mi je kao malo, ali kad se sjetim nekadašnjeg interneta i 56k modema, i učitavanja stranice običnog foruma po minutu, treba biti zadovoljan..Nekad sam interne 56k modeme trošio kao vodu, što bi se reklo..još imam par primjeraka po ladicama, pokvarenih naravno..

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2016 16:03 (boatenga).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Na RJ 11 mora zica biti na srednja 2 kontakta, zice se ne gule, nego se s izolacijom uguraju na srednja 2 pina i stisnu.
Konekzor kad se stisce s klijestima probija izolaciju i zabije one kontakte u zicu.

I nemoj te se patit a tim da nakrimpate rj11 na utp, to se brzo smrda i odpadne izica.

Uzmete komad kablica s rj 11 koji ste dobili s modemom, odsjecete na jednom kraju konektor i blankirate, zafrcete na paricu iz UTP i izolirate. Najbolje tako...
Živi život kao da ti je svaki dan zadnji dan!
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Samo mirne ruke i precizno odrezati glavnu izolaciju tj. tako nastimati da glavna izolacija prodje kroz onaj dio konektora koji se stisne.

Nema sanse da se rasklima, bar nije nekih 6mj koliko ova spojnica sluzi za razno razna prebacivanja i testove.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

ovako danas su bila kod mene dva tipa i zamjenili su kabel koji ide od izvoda stupa do susjedove kuće pa do moje i još jedne kuće iza moje (taj dio nisu dirali) kao u kabelu je problem da je tanak i star 0.4 valjda sada su stavili neki debljji kažu oni  "dsl kabel" i dobro odrezali stari kabel postavili reglete na obje kuće to sve krimpali spojili to sve na izvod kod stupa kad ono stanje još gorije nego prije kako to može biti, kažu oni nema šanse ali evo tako je kako je navodno da je sada problem u mojim instalacijama budem ovih dana odnio gore kod te nove reglete na tavan modem pa ću se tamo probati spojiti da vidim kakvo je onda stanje

evo slike nakon promjene zračnog kabela

http://oi67.tinypic.com/2zrl4rr.jpg

stanje prije izmjene

http://oi64.tinypic.com/2u6el5i.jpg

i stanje kada je sve radili kako spada

http://oi62.tinypic.com/znv2a0.jpg

ima li netko neku pametnu što se to kod mene moglo dogoditi

Poruka je uređivana zadnji put sub 19.3.2016 22:24 (Doktor-X).

0 1 hvala 0
10 godina

tireN1337 kaže...

A sad sto je jako blizu. Atenuacija te stavlja na nekih 800m od centrale. Nije to bas toliko blizu. Maksimum ti je okej, recimo da bi vdsl nekakvih 40ak bio vise manje.

evincar kaže...

Bok,

tnx

Predaleko si, nece te stavit na vdsl. Stavlja te na nekin 2.2km od centrale, tu ce ti bolje adsl radit nego vdsl, tako da, po prikazanom izgleda da ti je to max.

Doktor-X kaže...

ovako danas su bila kod mene dva tipa i zamjenili su kabel koji ide od izvoda stupa do susjedove kuće pa do moje i još jedne kuće iza moje (taj dio nisu dirali) kao u kabelu je problem da je tanak i star 0.4 valjda sada su stavili neki debljji kažu oni  "dsl kabel" i dobro odrezali stari kabel postavili reglete na obje kuće to sve krimpali spojili to sve na izvod kod stupa kad ono stanje još gorije nego prije kako to može biti, kažu oni nema šanse ali evo tako je kako je navodno da je sada problem u mojim instalacijama budem ovih dana odnio gore kod te nove reglete na tavan modem pa ću se tamo probati spojiti da vidim kakvo je onda stanje

Ocito su nesto lose napravili jer je ovo katastrofalno :). Porasla ti atenuacija, smanjila se margina i max brzina :) :). Vidi kad se gore spojis koliko je razlike, al nekako ako je do kucne instalacije onda bi ti stanje trebalo bit barem isto kao i prije nego su oni mjenjali :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 20.3.2016 0:23 (sandokan111).
11 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...

tireN1337 kaže...

A sad sto je jako blizu. Atenuacija te stavlja na nekih 800m od centrale. Nije to bas toliko blizu. Maksimum ti je okej, recimo da bi vdsl nekakvih 40ak bio vise manje.

evincar kaže...

Bok,

tnx

Predaleko si, nece te stavit na vdsl. Stavlja te na nekin 2.2km od centrale, tu ce ti bolje adsl radit nego vdsl, tako da, po prikazanom izgleda da ti je to max.

Doktor-X kaže...

Ocito su nesto lose napravili jer je ovo katastrofalno :). Porasla ti atenuacija, smanjila se margina i max brzina :) :). Vidi kad se gore spojis koliko je razlike, al nekako ako je do kucne instalacije onda bi ti stanje trebalo bit barem isto kao i prije nego su oni mjenjali :)

Ne znam zasto je toliko, udaljen sam od centrale oko 80-100 metara

10 godina
tireN1337 kaže...

Razlog tome moze bit da je negdje spoj otisao, ili da nisi na toj centrali gdje mislis da jesi. Na 100m bi trebao imat 100+ attainable na 17a.

11 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
tireN1337 kaže...

Razlog tome moze bit da je negdje spoj otisao, ili da nisi na toj centrali gdje mislis da jesi. Na 100m bi trebao imat 100+ attainable na 17a.

Druga centrala ne moze biti, ovo je jedina u selu... Ostala mjesta su udaljena po 6-7km

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice