Overclock AMD Athlon XP (1250Mhz)

poruka: 8
|
čitano: 4.116
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Dakle, dobar dan uvažena gospodo!

Imam jedan mali i stari komp koji nažalost ne može skoro ništa novije pokretati a ja niti ne igram takve stvari osim nekad W3 tako da nema ni veze. No događa se da nekada imam malo više procesa, nekada se gadno uspori (makar nakratko). Pa htio bih ga OCat za 200 MHz možda i više, koliko Bog da. Dakle imam neko tam kućište s perforiranim stranama koje sam kupio i sam sam stavio u njih komponente prije 4-5 mjeseci. Imam mali cooler s bakrenim listovima na procu i vent koji vani puse, 80mm (mozda 120mm) vent te mali pasivni na grafulji. Eo mi System:

AMD Athlon XP (1400+?) 1250MHz

Radeon 9000 64MB

2xHDD od 64GB svaki

RAM 2 x 512 MB

uostalom evo SS od CPU-Za!

Zanima me koliko ga mogu dogurati bez dodavanja iceg? Idle temp je oko 37-40°C a pod 100% ide stablino oko 55°C. Citao sam tu guideove i to, malo sam zbunjen racunjanem AGP-a i tog no barem mi recite da li mogu išta postići prvo... 100 MHz je 100Mhz!

Pokušao sam u (AMI)BIOSu pogledat FSB i to no nema tog vec imam opcije 100/100, 100/133, 133/133, 166/166! U smislu CPU/DRAM valjda :s

Slika CPU-Z o kompu Slika CPU-Z o kompu
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.11.2008 19:29 (kajmak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

neces dobiti nista ako ga uspijes dici za 100-200 mhz .probleme sa radom rijesavaj redovitim odrzavanjem windowsa

What is the difference between Windows xp and Windows vista? A:Approximate 7 years
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Pa PC je među najzdravijima, vjeruj mi... Nisam pocetnik u Windowsima i naštelal sam services, startup, registry, defragment, AV i to. Ali fizički je prespor a htio bih tih 200MHz (odlično) ili pak 100 (ovak, prosjek).

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Overclock AMD Athlon XP (1250Mhz)

Ajme meni, pa nitko ti nije odgovorio.

Ta ploča koju ti imaš je jedna od boljih iz svoga vremena unatoč jednom jako glupome BUGu koji nikada nije riješen. Sa vremena na vrijeme ploča izgubio BIOS postavke. BUG je do chipseta nije do ploče.

Tako je tvoj proc koji radi najmanje na 133Mhz ostao downclockiran ili ti spušten mu je takt.

To da mu je takt spušten znam po tome jer CPUz veli da ti je jezgra Thoroughbred ili populaarno T-bred. To je za Athlon XP bila novija jezgra koja je radila na 133 i više Mhz externog takta.

Dakle tvoj procesor po defaultu bi morao raditi na bar 12.5x133Mhz odnosno na 1,67Ghz ili ti kao 2000+, a ne bi bilo nikakvo čudo da radi i na 12.5x166Mhz tj na 2Ghz ili kao 2400+.

Taj eksterni takt se podešava u biosu pa poštimaj da ti proc radi na 133Mhz externog takta i tako ga ostavi. mora raditi.

Probaj da li radi na 166 i ako radi onda ga tak ostavi.

Uvijek drži memoriju na istoj brzini kao i FSB dakle 133/133 166/166.

Eto valjda je pomoglo.

Pozdrav. 

17 godina

Ako je stvarno ovo tvoj problem što je rekao guzzman, preporuka, samo uz dobro hlađenje stavi fsb na 166mhz, u supronom nikako. Je bio sam vlasnik Athlona 2000+ i temperature su bile previsoke kada sam mu prebacio FSB na 166mhz, ali inače na taj takt može ti proc bez problema raditi s default voltažom. Evo imam još fotku overclocka, matična je bila MSI KT4A-V, i jedan koristan savjet, ako FSB možeš podizati za 1 po 1 mhz imaj na umu da tada podižeš i takt memorije, pr. FSB 140mhz tada ti je takt memorije na 420mhz. Kod mene je bilo tako, ali kada bih stavio na fsb133 ili 166mhz tada bi na tim frekvencijama podigao samo mhz procesora, a memorija bi ostala ista. To je iz razloga jer prijašnje matične nisu imale puno opcija za clock ili ako su imale morao si ih masno platiti. Postaj slike ako uspiješ šta napraviti

AMD Athlon64 X2 6000+, oc 6400 || Sapphire HD3870 512MB GDDR4 || 4 x 2Gb Kingmax, 800Mhz || Asus M2R32-MVP || HDD Segate 250Gb, 16Mb || Chieftec power supply 650W Turbo Series
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa izgleda da nemam mogucnost u BIOSu na 166/166MHz vec samo 133/133MHz i radi stablino na 1.66 GHz !!!! Predobro zasad, hvala vam svima. Još sam probao 166/133MHz no nije htio pa sam sam morao skuziti gdje su jumperi i evo, uspio sam.Usput sam očistio CPU hladnjak, listiće bakrene ispravio no ipak su iskrivljeni kao zubi i očistio 5kg prašine. Neki Glacial Tech, tak nest 80mm vent te mali bakreni listici, jadno.

Imam KS75A Pro a ne obicnu te se pitam da li se isplati fleshat BIOS s 30811 verzijom tj. da li cu onda imati 166/166MHz opciju? Ne znam koju trentuno imam ocito XD Ili da li radi opcija clock iz SpeedFan-a? Odabrao sam matičnu i baš mi treba ta 166/166MHz opcija no prije toga trebam hladnjak... atm. mi je pod 100% opterecenjem 57-60°C CPU. Može preporuka nekog jeftinog (no imba) hladnjaka? I da nije bučan ... 20-29.99 dB

Hvala vam dosada, ovo je ODLIČNO ;D te mi je sestra rekla da fejsbuk zgledi puno bolje s 1.66GHz nego s 1.24GHz

Poruka je uređivana zadnji put sri 26.11.2008 22:39 (kajmak).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
RE: Overclock AMD Athlon XP (1250Mhz)

To je to.

K7S5APro podržava maksimalno 133Mhz externi takt (266Mhz FSB), noviji modeli su podržavali 166Mhz.

Ostavi 133/133 i stavi malo veći ventilator preko hladnjaka jer 60C je malo puno, nije sad da moraš razbijati glavu time, ali je malo puno jer zima je. To znači da ce ti po ljeti ici i do 70C, a to pak znači da ti je hladnjak vjerovatno jako loš i vrlo vjerovatno jako malešan. Ako se odvažiš na skidanje hladnjaka znaj da se taj procesor nepažljivim skidanjem hladnjaka može potrgati. Trebaš paziti da kopča hladnjaka uvijek pritišće hladnjak na sredini odnosno da niti u jednom trenutku ti na neki način ne naginješ i ne pritišćeš hladnjak pod nekim kutem. Hladnjak bi možda trebao skinuti da provjeriš da li je sve ok sa pastom, da se nije skorila i ima li je opće. Onomad je bilo puno lumena koji pastu nisu opće stavljali.

Socket A hladnjaka više nema za kupiti.

Kako drugih "kolokerskih" opcija nema na toj ploči, to je sve...završio si sa overklokiranjem, odnosno u tvom slučaju postavljanjem procesora na njegove originalne vrijednosti. Dakle nije čak niti overklokiranje. :)

16 godina
neaktivan

thx guzz.

a nista, morati cu uzivati u kompu kasnije jer sutra idem na KBC Rebro... no hvala, uvijek sam se cudio kak je ovaj komp bio tako slab!

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice