Teorije zavjere

poruka: 1.884
|
čitano: 303.994
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Teorije zavjere

Ajde malo da se ubacim u temu, posto nemam nikakvih eskpertskih sposobnosti niti naucnih dokaza, niti poznajem materiju, ali laicki receno podeljenog sam misljenja. Posto nema konkretnih dokaza sta je prvo nastalo i kako, nego su samo pretpostavke (ako, mozda, nekad itd, itd.. posto nemamo mogucnost putovanja kroz vreme, pa ne mozemo da se vratimo u proslost i tacno vidimo kako je i sta nastalo) s jedne strane moguce da je prvo nastala kokos, pod pretpostavkom da su ziva bica stvorena nekom visom silom(visom inteligencijom) pa da je nekim nacinom prvo stvorena kokos koja je snela jaje, ili nekom prirodnom "evolucijom" neko bice mutiralo u kokosku. A druga pretpostavka mi je da se opet nekom metodom "evolucije" ili kako vec, mutacijom jajeta recimo dinosaurusa nekako doslo do oblika obicnog malog jajeta, pa se iz njega izlegla kokoska.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2016 3:55 (animal4444).
17 godina
moderator
Re: Teorije zavjere
eywa33 kaže...
Unatoč epopejama koje smo otpjevali još nisi dobio ni približno uvid kojeg "wanna-be skeptici" mogu imati. Kad netko postavi pitanje i dobije nekakav odgovor postoje dva ishoda koja ta osoba može odabrati.

Spominjao si Sobera - vjerujem da znaš za njegovo guranje boga u mutacije (da me ne loviš za riječ - nije to radio, ali sigurno je nemali broj ljudi, primarno s teističke strane, koji bi si to tako protumačio - otvorio je put bogu u evoluciju). Lošom filozofijom pokušao je dokazati trivijalnu stvar - da znanost ne može isključiti uplitanje boga u mutacije, dokle god bi to bog činio neprijemjetno (da se ne pokaže u eksperimentima), po skrivečki. Trebamo li mi sad dvojiti oko toga jesu li mutacije vođene nekom nama dosad neuočenom silom (tj. bogom) ili nevođene? Trebamo li mi sad biti "skeptični" oko toga je li se bog uplitao u mutacije ili ne? Treba li zapisati u udžbenike i tome učiti djecu u osnovnoj školi - da ne možemo isključiti da se bog uplitao u evoluciju, da se uplitao u mutacije? Dakako da ne. Znanost isto tako ne može isključiti da je bog stvorio čitav svijet prošlog četvrtka, ali ga stvorio na način da izgleda da je star milijardama godina.

Znanstvenik-skeptik se tu postavlja u poziciju "nemam potrebe za tom hipotezom". I posve je u pravu. Isto će tako, ako se jednog dana ukaže potreba za tom hipotezom, tu hipotezu i postaviti i (pokušati) testirati. A filozofske masturbacije poput ove Soberove će ostaviti filozofima.

9 godina
protjeran
eywa33 kaže...
teodor.francic kaže...
...

Teodor, thedarknessfairy ti je sve objasnila. To što je rekla je trenutni stav konvencionalne znanstvene zajednice. I moraš razumijet zašto je to tako. Pitanja koja ti postavljaš su donekle validna, postavlja ih uglavnom ID zajednica, i mislim da ih ne treba apodiktički odbacivat. Uljudni znanstvenici se obraćaju pitanjima ID-a i pokušavaju dati odgovore. Kolegica je dala jedan još i prije. 

Ja te zdušno upućujem na autora i vrsnog evolucionista iz drage nam Hrvatske - Josipa Balabanića. To je jedan od najeminentnijih darvinista na ovim područjima. Znanstvena pozadina mu je zavidna. Pročitaj mu par članaka, imaš ih na hrčku. 

Doista kad se raspravlja o ovakvim temama, treba ostaviti induktivnu metodu (onu po kojoj dolaziš od partikularnog ka općenitom), a koristiti čistu dedukciju. Premda, moram napomenuti, da mnoga otkrića u znanosti dolaze kroz svojevrstan "hunch feeling" ilitiga intuiciju koju znanstvenik ima pa je slijedeći i otkrije, odn. dokaže.

Oprosti ali ništa nije objasnila. Ne može se samo vremenom sve objasniti, ono ako imaš dovoljno vremena može sve samo od sebe nastati, neće ići kolega.

To da se nekome za tisuću godina, ili milijune svejedno, nešto proširilo za neki sićušni dio milimetra ne objašnjava KAKO je nastao posve nov organ za tisućama i milijardama stanica od kojih SVAKA ima svoju posebnu funkciju, bez koje živi organizam ne bi mogao živjeti.

To bi bilo isto kada bi ja tvrdio da je od radija nastao televizor i to tako da se jednome radiju (zbog okolnih uvjeta), neki dio proširio za neki sićušni dio milimetra, pa slijedećem za tisuću godina isto tako, pa za milijun godina isto tako, i tako na kraju dođeš do toga da radio sam da sliku kao televizor, je li? Ista stvar samo drugo pakovanje, dakle potpuno nelogično i nerazumno objašnjenje.

Čitao sam Balabanića, on hoće ujediniti Božje stvaranje i evoluciju, ali ima tu previše razlika, neće ići ako se pod Bogom smatra neko Svemoguće vječno biče, ali je moguće ako se pod Bogom smatraju ne vječna bića, već samo daleko starija, naprednija i pamentija bića od nas ljudi, a onda bi bila istina da se život na Zemlji razvijao (kao i u svemiru opčenito), ne samo milijue i miliarde godina, već možda i bilijune, tko će ga znati osim onih bića koja su zbilja napravila ovaj materijlni svijet.

Vanzemaljci su za mene jedino logčino rješenje zagonetke zvane "kako je nastao život na Zemlji". I naravno i ja sam da se sve potanko i detaljno znanstveno objasni, a ne da se neka pitanja a koja su važna za naš postanak jednostavno stavljaju pod tepih, tako nećemo nikada otkriti naše pravo porijeklo.Pozdrav 

9 godina
protjeran
animal4444 kaže...

Ajde malo da se ubacim u temu, posto nemam nikakvih eskpertskih sposobnosti niti naucnih dokaza, niti poznajem materiju, ali laicki receno podeljenog sam misljenja. Posto nema konkretnih dokaza sta je prvo nastalo i kako, nego su samo pretpostavke (ako, mozda, nekad itd, itd.. posto nemamo mogucnost putovanja kroz vreme, pa ne mozemo da se vratimo u proslost i tacno vidimo kako je i sta nastalo) s jedne strane moguce da je prvo nastala kokos, pod pretpostavkom da su ziva bica stvorena nekom visom silom(visom inteligencijom) pa da je nekim nacinom prvo stvorena kokos koja je snela jaje, ili nekom prirodnom "evolucijom" neko bice mutiralo u kokosku. A druga pretpostavka mi je da se opet nekom metodom "evolucije" ili kako vec, mutacijom jajeta recimo dinosaurusa nekako doslo do oblika obicnog malog jajeta, pa se iz njega izlegla kokoska.

Onda se opet postavlja pitanje a KAKO je i od čega nastalo jaje dinosaura, pa opet ništa ne znamo. Dapače! 

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...
Unatoč epopejama koje smo otpjevali još nisi dobio ni približno uvid kojeg "wanna-be skeptici" mogu imati. Kad netko postavi pitanje i dobije nekakav odgovor postoje dva ishoda koja ta osoba može odabrati.

Spominjao si Sobera - vjerujem da znaš za njegovo guranje boga u mutacije (da me ne loviš za riječ - nije to radio, ali sigurno je nemali broj ljudi, primarno s teističke strane, koji bi si to tako protumačio - otvorio je put bogu u evoluciju). Lošom filozofijom pokušao je dokazati trivijalnu stvar - da znanost ne može isključiti uplitanje boga u mutacije, dokle god bi to bog činio neprijemjetno (da se ne pokaže u eksperimentima), po skrivečki. Trebamo li mi sad dvojiti oko toga jesu li mutacije vođene nekom nama dosad neuočenom silom (tj. bogom) ili nevođene? Trebamo li mi sad biti "skeptični" oko toga je li se bog uplitao u mutacije ili ne? Treba li zapisati u udžbenike i tome učiti djecu u osnovnoj školi - da ne možemo isključiti da se bog uplitao u evoluciju, da se uplitao u mutacije? Dakako da ne. Znanost isto tako ne može isključiti da je bog stvorio čitav svijet prošlog četvrtka, ali ga stvorio na način da izgleda da je star milijardama godina.

Znanstvenik-skeptik se tu postavlja u poziciju "nemam potrebe za tom hipotezom". I posve je u pravu. Isto će tako, ako se jednog dana ukaže potreba za tom hipotezom, tu hipotezu i postaviti i (pokušati) testirati. A filozofske masturbacije poput ove Soberove će ostaviti filozofima.

Ne treba to pisati u udžbenicima naravno, ali tamo treba jasno reći da nitko od ljudi, pa ni znanost NE ZNA kako je zbilja ovaj svijet nastao (jer je to istina),  pa stoga ima tu puno mjesta i za Boga ali i za nastanak svijeta prirodnim putem, pa neka si svatko izabere što mu je logičnije. 

17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
Ne treba to pisati u udžbenicima naravno, ali tamo treba jasno reći da nitko od ljudi, pa ni znanost NE ZNA kako je zbilja ovaj svijet nastao (jer je to istina),  pa stoga ima tu puno mjesta i za Boga ali i za nastanak svijeta prirodnim putem, pa neka si svatko izabere što mu je logičnije. 

Ako se nešto ne zna, onda se ne zna. Onda ne možeš reći "bog učiniše". Možeš reći "bog učiniše" ako imaš dokaze da bog postoji te da je učinio to što mu se pripisuje. U suprotnom radiš logičku pogrešku argument from ignorance.

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
teodor.francic kaže...

Inaće da je kokoš bila prije možeš doći i filozofskim načinom tako da sa pitaš "što je bilo prije PRVA KOKOŠ ili PRVO JAJE?"

Prvo jaje ne može nastati bez kokoši (svi znamo da prvo moraš kupiti kokoš da bi ti snesla jaje, i ne možeš naći jaje u trgovini a da je nije neka kokoš snesla).

Dok je prva kokoš upravo prva jer je snesla prvo jaje, dok ona sama nije nastala iz jajeta. Čiča mića gotova za mene priča. 

"Filozofskim načinom" zapravo dolaziš do toga da je prvo bilo jaje.

Mislim, pitanje je samo po sebi glupo jer implicira da možemo reći - e ova sad jedinka koja se izlegla više nije predak kokoši, nego kokoš. Ali dobro, recimo da je tako - da za jednu jedinku možemo reći - e ovo je prva kokoš. Ta kokoš se izlegla iz jajeta, zar ne? A jaje je snjela jedinka koja je predak kokoši, dakle jedinka koja nije kokoš. Jaja su dakle postojala prije kokoši. Jaje iz kojeg se izlegla (prva) koka je postojalo prije te koke koja se izlegla iz njega. Odgovor je dakle - prije je bilo jaje. predak kokoši -> jaje -> kokoš

Ako ćeš malo preformulirati pitanje pa pitaš što je bilo prije - kokoš ili "kokošje jaje" (a da pod tim ne misliš jaje iz kojeg se izleže kokoš, nego jaje koje je snijela kokoš), onda je odgovor kokoš.

Nije se prva kokoš izlegla iz jajeta nekog pretka kokoši, jer bi onda taj predak zapravo bio prva kokoš, pitanje se općenito odnosi tko je bio prije, neka životinja koja nese i nastaje iz jajeta ili samo to jaje, i lijepo sam ti to objasnio, evo još jednom.

Općenito ne može biti jaje prije životinje koja nese to jaje.

Ako postoji PRVO JAJE (mora ga biti jer onda je nastalo i drugo i tako dalje sve do današnjega dana pa vidimo da jaja postoje kaj ne?), i ako ga je neka životinja snesla, tada nije postojalo još neko jaje "prvije" od ovoga prvoga, to nije ni razumno ni logično.

I rješenje je kako sam i napisao.

Dakle imamo PRVU KOKOŠ koja nese PRVO JAJE. I sve riješeno. Jaje je nastalo od kokoši, a prva kokoš nije kokoš jer se izlegla iz nekog nepostojećeg jajeta (jer je ona opčenito prvo jaje snesla), vće jen kokoš ZATO jer je snesla prvo jaje. To je igra riječi, ali je jedino i logično i razumno objašnenje. Što kaže evolucija na to pitanje? 

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
teodor.francic kaže...

Ako se nešto ne zna, onda se ne zna. Onda ne možeš reći "bog učiniše". Možeš reći "bog učiniše" ako imaš dokaze da bog postoji te da je učinio to što mu se pripisuje. U suprotnom radiš logičku pogrešku argument from ignorance.

Imaš pravo ne treba tvrditi to.

Ali se ne smije ni tvrditi AKO SE NE ZNA da to nije moguće, jer onda jeste i to moguće da je to Bog napravio, tko ili što On bio svejedno, bitno je da je netko Inteligentan, koji je znao što radi,  to MOGAO napravio sa svrhom i razlogom.

Što je od toga istina vidjeti ćemo, osobito ako se pronađu DOKAZI o postojanju daleko starijih i naprednijih Vanzemaljaca, koji bi mogli biti onaj PRAVI BOG koji je nas ljude (a ne i životinje), napravio sebi sličnima (valjda i kod njih ima i radoznalih, i naivnih,  i genijalaca ali i onih drugih). 

Svakako ni jednu od ove dvije mogućnosti ne treba do kraja otpisati. Dapače! 

17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
Nije se prva kokoš izlegla iz jajeta nekog pretka kokoši, jer bi onda taj predak zapravo bio prva kokoš

Ne bi. Isto kao što naši preci nisu ljudi (homo sapiensi).

teodor.francic kaže...
Ali se ne smije ni tvrditi AKO SE NE ZNA da to nije moguće, jer onda jeste i to moguće da je to Bog napravio, tko ili što On bio svejedno, bitno je da je netko Inteligentan, koji je znao što radi,  to MOGAO napravio sa svrhom i razlogom.

Ako se ne zna da svijet nije napravio nevidljivi ružičasti jednorog, onda jest moguće i da ga je nevidljivi ružičasti jednorog napravio, jer je inteligentan, a bilo mu je dosadno, pa nas je mogao napraviti zato da mu ne bude dosadno.

Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2016 9:46 (mbaksa).
9 godina
protjeran
animal4444 kaže...

Nikad nisam ucestvovao u ovoj temi ali volim da citam sta pisete. Izvinite na off-u ali fenomenalna rapsrava, samo nastavite zanimljivo je za citanje 

Uvijek je zanimljivo raspravljati o samoj tajni postanka svijeta, to svakom čovjeku mora biti važno, jer upravo o tome KAKO je svijet nastao ovisi i naša kako bliža tako i daleka budućnost, kao i budućnost naše djece i budućeg njihovog potomstva.

Problem je u tome što neki ne žele čuti neko drugačije mišljenje, na mnoga si pitanja samo površno odgovore, i onda to cijeli svoj život zastupaju, a jasno je da treba zaroniti "do kraja" u dubinu da bi se riješilo to najveće pitanje čovječanstva, "odakle i kako je zbilja nastao ovaj naš svijet".

Evo ja sam išao na mnoga predavanja, i religijske i znanstvene naravi, i najveći problem je što se neka pitanja tamo postavljena (i kod jednih i kod drugih), nisu do kraja obradila, pa se ne kraju nije došlo ni do slaganja većine nazoćnih na tim predavanjima, a to ne vodi nikamo. Dapače!

Tako sam recimo na jednom predavanju postavio pitanje "kako je iz singularnosti Velikoga praska nastao prostor a kako vrijeme" (jer je to predavač sam tvrdio), ali mi je predavač odgovorio da je to nastalo u Velikom prasku i gotovo, da se tu nema što pitati.

Dobro, onda ja mogu isto tako tvrditi bez objašnjenja da je prostor i vrijeme (kao i svemir), stvorio Bog,  i gotovo, i da se tu više nema što pitati. I što smo tim prepucavanjem dobili? Jedno veliko "ništa". Ako netko nešto tvrdi onda neka to i dokaže, to je jedini znanstveni pristup bilo kojemu pitanju. A onda treba odgovoriti NA SVA pitanja koja se tiču te problematike, a ne ih ignorirati i onda praviti "budalu" od nekoga tko se to pitanje iskreno pita. Pozdrav 

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...

Ne bi. Isto kao što naši preci nisu ljudi (homo sapiensi).

Naravno da nisu nego su Vanzemaljci naši pravi preci (to dakako još treba fizičkih dokaza ali doći će i to uvjeren sam u to i to možda uskoro). Ali ovdje je pitanje o prvoj kokoši i prvom jajetu, pa je onda shodno tome slično "koje je prvo inteligentno biće u našem prostor-vremenu a ne samo na našoj palneti Zemlji", i kada se odgovori na to pitanje onda je jasno da PRIJE toga bića nije bilo inetligencije, jer je to PRVO inteligentno biće u našem svijetu, jednostavno.  

mbaksa kaže...

Ako se ne zna da svijet nije napravio nevidljivi ružičasti jednorog, onda jest moguće i da ga je nevidljivi ružičasti jednorog napravio, jer je inteligentan, a bilo mu je dosadno, pa nas je mogao napraviti zato da mu ne bude dosadno.

Nije moguće jer nevidljivi ružičasti jednorog nije ni pamentno ni inteligentno biće, pa ovaj svijet onda ne bi ovako izgledao već sasvim glupo i nelogično (možemo tu svrstati i kornjaču na kojo počiva cijeli svemir haha ili bilo što što ZNAMO da ne postoji).

Po meni nije moguće da se planeti ili zvijezde same od sebe pokreću i nastaju (možemo se onda pitati a odakle onda ta tvar od koje su zvijezde i planete nastale, a onda odakle onda druga tvar od koje je TA tvar nastala od koje su zvijezde i planete nastale, i tako unedogled, ali opet dođemo do PRVOGA UZROKA SVEGA, ne možemo ga nikako zaobići).

A taj PRVI UZROK ljudi su davno nazvali Bogom, tko ili što je on bio svejedno je, ali samo priroda garant nije jer i ona ima uzrok u tom prvom uzroku. A taj prvi uzrok je................................! Sam nadopiši što misliš.

17 godina
moderator
teodor.francic kaže...
Naravno da nisu nego su Vanzemaljci naši pravi preci (to dakako još treba fizičkih dokaza ali doći će i to uvjeren sam u to i to možda uskoro).

Čudno, s obzirom da ima pregršt dokaza da su naši pretci čovjekoliki primati.

teodor.francic kaže...
Ali ovdje je pitanje o prvoj kokoši i prvom jajetu, pa je onda shodno tome slično "koje je prvo inteligentno biće u našem prostor-vremenu a ne samo na našoj palneti Zemlji", i kada se odgovori na to pitanje onda je jasno da PRIJE toga bića nije bilo inetligencije, jer je to PRVO inteligentno biće u našem svijetu, jednostavno.  

Pa riječ je o prvoj kokoši, a ona se izlegla iz prvog jajeta u kojem je bila buduća kokoš, a jaje je izlegla pretkinja kokoši.

A prvo inteligentno biće je rođeno od strane neinteligentnog bića. Kad je ovo inteligentno bilo prvo inteligentno.

teodor.francic kaže...
Nije moguće jer nevidljivi ružičasti jednorog nije ni pamentno ni inteligentno biće, pa ovaj svijet onda ne bi ovako izgledao već sasvim glupo i nelogično (možemo tu svrstati i kornjaču na kojo počiva cijeli svemir haha ili bilo što što ZNAMO da ne postoji).

Ne vrijeđaj nevidljivog ružičastog jednoroga! On je najinteligentnije biće, a ujedno i jako ljubazno i drago biće, zbog čega je napravio i dugu.

teodor.francic kaže...
Po meni nije moguće da se planeti ili zvijezde same od sebe pokreću i nastaju (možemo se onda pitati a odakle onda ta tvar od koje su zvijezde i planete nastale, a onda odakle onda druga tvar od koje je TA tvar nastala od koje su zvijezde i planete nastale, i tako unedogled, ali opet dođemo do PRVOGA UZROKA SVEGA, ne možemo ga nikako zaobići).

Nevidljivi ružičasti jednorog je oduvijek postojao. Odrezao si je komadić svog roga, samljeo ga, i to je ta prašina od koje je stvorio planete i zvijezde, i onda ih je još pogurnuo, znači dao im inicijalni moment kretanja.

teodor.francic kaže...
taj PRVI UZROK ljudi su davno nazvali Bogom, tko ili što je on bio svejedno je, ali samo priroda garant nije jer i ona ima uzrok u tom prvom uzroku. A taj prvi uzrok je................................! Sam nadopiši što misliš.

Nije svejedno! Prvi uzrok, nevidljivi ružičasti jednorog, ne voli da ga se naziva bogom i da se u njegovo ime ratuje. On voli da se u njegovo ime vodi ljubav i da se pleše ispod duge.

14 godina
Teorije zavjere

Mislim da bi svi krscani trebali ponovo procitati stari zavjet,puno bi vam stvari bilo jasnije i ne bi se ovdje prepirali na temu postanka!

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...

Da, upoznat sam sa Elliotom i njegovim svjetonazorom, međutim njegova definicija slučajnosti je analogna Myerovoj i rekao bih da doista pogađa srž onoga o čemu smo govorili.

Slažem se sa žutim, skoro apsolutno :)... Međutim par stvari. Ovo je sad opet filozofija, i to takva na tragu Sobera. Ako postuliramo Božju egzistenciju, onda doista moramo prihvatiti mogućnost njegova uplitanja u "prostor-vrijeme", što god to bilo. Međutim, kako si dobro primjetio, znanost nije tu da takvo što postulira. Ona pokušava objasnit zakonitosti u prirodi po kojima se stvari u zbilji ravnaju. I loša je znanost postulirati Boga, uvoditi "Boga zakrpa" tamo gdje nemamo adekvatnog empirijski provjerenog znanstvenog objašnjenja. Dakle, razumijemo se kad kažemo obojica da Bog nije znanstvena hipoteza. Pri znanstvenom mislim na onu koja se može provjeriti konvencionalnim znanstvenim metodama. Još je Kant takvo što stavio na papir i "dokinuo metafiziku". No na kraju krajeva, ja doista ne vjerujem u Boga koji bi se uplitao u stvaranje na takav način (vodio evoluciju mutacijama)... Prije bih rekao da doista postoje zakonitosti, posve prirodne, koje možemo znanstvenim metodama otkriti, jer meni osobno (ali i hordi drugih biologa, matematičara, filozofa) slučajnost kakvu su definirali Myer ili Elliot nije razumno rješenje kao znanstvena postulacija. 

Ovdje bih se pozvao na bogati arsenal i mogućnosti koju pružaju otkrića u kvantnoj mehanici koja biologija još uvijek nije pokušala adekvatno prenijeti u svoju domenu, što je na neki način i razumljivo jer sami fizičari imaju problema sa omotavanjem uma oko zakonitosti koje vladaju u kvantnim izoliranim sustavima, a biologija se bavi ne baš tako izoliranim sustavima te je pravi izazov te dvije znanosti povezati na empirijski provjerljiv način. 

Imaš

predavanja u Gugl
koja se bave ovim temama. Vrijedi pogledati.

Po meni, u cijelu ovu skaladu rasprave nismo se dotaknuli svijesti, koja naizgled nema veze sa TE, ali je od iznimnog značaja jer ugrubo rečeno: evolucija je, osim fizikalnog razvoja organizama, rezultirala i razvojem svijesti o okolini u vrstama, eksponencijalno. Tako da je doista točno kad si rekao da evolucija nije tek zatvorena teorija, već nešto što se primjenjuje na više razina. Da. Kad pogledaš današnji krajnji rezultat evolucije - čovjeka - onda je preočito da je čovjek doista posebno biće koje više nego bilo koja druga vrsta ima sposobnost razumijevanja prirode, ako ne i jedina, na ovako bogat način. Čovjek kao da je produkt evolucije tako da je postao priroda koja "gleda sebe u zrcalo". Priroda svjesna sebe. Zbog ove zanimljive ideje, spomenuo sam teoriju OrchOR jer ona postulira svijest kao fundamentalnu komponentu u prirodi, od kvanta do čovjeka. Zvuči new-ageovski, no uvjeravam da doista nije. 

Ako je teorija Penrose-a i Hameroffa donekle točna, onda bi se rješili mnogi problemi u TE. Svijest je prema njima kvantno svojstvo objektivne redukcije ili kolapsa valne funkcije, koji se događa spontano bez utjecaja drugog sustava. Kvantni sustav ne želi biti u prisutnosti drugih, pa dokle god je sam, ima potpunu slobodu i tada se javljaju fenomeni poput quantum entanglementa, superpozicije, valno-čestične naravi i sl... Hameroff i Penrose tvrde da su mikrotubuli u mozgu savršeno mjesto za održavanje takvog sustava i kao dokaz za to imaju brojne eksperimente koji pokazuju da prilikom inhibicije aktivnosti u mikrotubulima dolazi do gubitka svijesti - primjerice anestezija.

Ne da mi se detaljnije o tome, možda drugi put. Ali kako god da okreneš, teorija je u najmanju ruku zadivljujuća. Već je preko dvadeset godina "na sceni" i odolijeva kritikama. Čak je Max Tegmark, koji je svojedobno kritizirao njihovu teoriju, povukao kritiku jer se ispostavilo da nije utemeljena, no začudo tvrdokorna znanstvena zajednica nije htjela to objaviti :( ... Bojazan od implikacija takve teorija je razumljiva.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
16 godina
neaktivan
teodor.francic kaže...

Nije se prva kokoš izlegla iz jajeta nekog pretka kokoši, jer bi onda taj predak zapravo bio prva kokoš, pitanje se općenito odnosi tko je bio prije, neka životinja koja nese i nastaje iz jajeta ili samo to jaje, i lijepo sam ti to objasnio, evo još jednom.

Općenito ne može biti jaje prije životinje koja nese to jaje.

Ako postoji PRVO JAJE (mora ga biti jer onda je nastalo i drugo i tako dalje sve do današnjega dana pa vidimo da jaja postoje kaj ne?), i ako ga je neka životinja snesla, tada nije postojalo još neko jaje "prvije" od ovoga prvoga, to nije ni razumno ni logično.

I rješenje je kako sam i napisao.

Dakle imamo PRVU KOKOŠ koja nese PRVO JAJE. I sve riješeno. Jaje je nastalo od kokoši, a prva kokoš nije kokoš jer se izlegla iz nekog nepostojećeg jajeta (jer je ona opčenito prvo jaje snesla), vće jen kokoš ZATO jer je snesla prvo jaje. To je igra riječi, ali je jedino i logično i razumno objašnenje. Što kaže evolucija na to pitanje? 

Evolucija kaže da predak kokoši koje je snijelo prvo kokošje jaje nije bila kokoš, već njezin predak. Što će reći da nije imalo današnja obilježja kokoši ili drugim riječima postepeno je postajala kokoš kakvu danas poznajemo. Dakle, prvo je bilo (kokošje) jaje, pa tek onda kokoš. A predak kokoši nije zapravo prva kokoš kako to ti tvrdiš, ovisi samo koliko gledaš u povijest, već dinosaur..

teodor.francic kaže...
To bi bilo isto kada bi ja tvrdio da je od radija nastao televizor i to tako da se jednome radiju (zbog okolnih uvjeta), neki dio proširio za neki sićušni dio milimetra, pa slijedećem za tisuću godina isto tako, pa za milijun godina isto tako, i tako na kraju dođeš do toga da radio sam da sliku kao televizor, je li? Ista stvar samo drugo pakovanje, dakle potpuno nelogično i nerazumno objašnjenje.

Mutacije se ne dešavaju radi utjecaja okoline, već jednostavno jedinka kojoj određena mutacija u određenom okolišu predstavlja prednost ima više šanse za preživljavanjem. Na takve recimo 'pozitivne' ili korisne mutacije postoji mali zilion mutacija koje ne donose prednost i takve jedinke jednstavno riknu - ne prenose u potomstvo te prednosti.

To je ona priča sa srećom koju je netko komentirao u nekom postu, a koja je sasvim logična.

Kad bi silicij imao mogućnost reprodukcije uz mutacije, vjerojatno bi evoluirao u poluvodič, a tko zna - možda i u radio koji prikazuje sliku, lol. U svakom slučaju imao bi zilion uređaja koji ne daju sliku po putu do takvog uređaja, ako bi ikada nastao.

Što se pak logike tiče, ostavi se ćorava posla..

12 godina
odjavljen
bed kaže...

Mutacije se ne dešavaju radi utjecaja okoline, već jednostavno jedinka kojoj određena mutacija u određenom okolišu predstavlja prednost ima više šanse za preživljavanjem. Na takve recimo 'pozitivne' ili korisne mutacije postoji mali zilion mutacija koje ne donose prednost i takve jedinke jednstavno riknu - ne prenose u potomstvo te prednosti.

To je ona priča sa srećom koju je netko komentirao u nekom postu, a koja je sasvim logična.

Kad bi silicij imao mogućnost reprodukcije uz mutacije, vjerojatno bi evoluirao u poluvodič, a tko zna - možda i u radio koji prikazuje sliku, lol. U svakom slučaju imao bi zilion uređajakoji ne daju sliku po putu do takvog uređaja, ako bi ikada nastao.

Što se pak logike tiče, ostavi se ćorava posla..

Odlično si objasnio ujedno što kaže TE i koji joj je veliki problem s obzirom na hipotezu, u par rečenica. 

Samo jedna stvar - mutacije se događaju pod utjecajem okoline, prvenstveno zračenja, s jedne strane, i "spontano" unutar stanice bez izvanjskog utjecaja, prilikom replikacije u jezgri, s druge.

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
Poruka je uređivana zadnji put čet 7.1.2016 16:07 (eywa33).
16 godina
gocc01 kaže...

Ajmo teoreticari budite korisni sada za promjenu; 

Posto je dan cijepljenja moje kceri sve blizi, protivim se obavezi al pokusat cu kompromisom. 

Imam li pravo na odabir cjepiva? Recimo ne zelim Glaxosmithkline vec nekog drugog proizvodaca kod kojeg nisu zabiljezene te strasne nuspojave koje pedijatri ne priznaju i ograduju se od istih. 

Ne zelim npr koktel bolesti 5u1 vec bih rade da malu pikaju 5 puta. 

Kazu da je krajni rok za nuspojave 2 tjedna pa bi se cjepljenje obavljalo svaka 2 ili 3 tjedna.

Frend mi veli da mogu i kupit/platit cjepivo koje je kvalitetnije i nije za obicne smrtnike silovane od sustava.

Bojim se makar ne znam osobno nikog cije je dijete najebalo zbog cjepiva i aj, hvala bogu.

Neke stvari zelim saznat prije prvog odlaska pedijatru. 

I da, po mnogima je i ovo teorija zavjere al libo me. Chemtrailsi i slijetanja na Mjesec su nebitne stvari naspram ovog, kaj ne?

Cekaj, ti za cijepljenje svog djeteta trazis savjet na forumu? Cak i nebitno koji forum a ovdje se jos radi o it forumu. Bez ljutnje ali stvarno svako danas moze imat dijete. Ovaj svijet je otisao u kurac.

Stranice su trenutno nedostupne.
12 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Lakše je dvojiti (biti "skeptičan") nego dokazati da si u pravu, a da je druga strana u krivu. Što je najgore - da imaju valjane argumente, već bi njima pobili tvrdnje druge strane. Ali onda ne bi bilo zabavno - onda ne bi mogli postavljati pitanja "A kak je moguće da...?"

Meni to u ovom slučaju više liči na predškolsko dijete kad počne "Mama, mama a zašto je trava zelena", "Mama, mama a gdje ode sunce kad je mrak" 

teodor.francic kaže...

Nije bitno koliko se godina što razvijalo, i nisam pitao kada se to dogodilo već KAKO su nastala pluća iz škrga.

"Smatra se" da su pluća nastala iz ribljega mjehura, to kaže znanost, pogledaj ovo smatra se, dakle nije to još činjenica već pretpostavka, i sasvim kriva po mom mišljenju.

Pogledaj si kako izgeledaju škrge i od čega se sastoje, a onda kako izgledaju pluća i od čega se one sastoje, pa ćeš uvidjeti da ne može nastati ta promjena sama od sebe. Naprotiv...

Evo već tvoja prva rečenica govori koliko ti zapravo nije jasna evolucija(ili jednostavno se praviš lud da bi se mogao natezati). Naravno da je bitno koliko se godina što razvijalo, u tome i je bit, godine križanja, prilagođavanja i razmnožavanja.  Prepireš se s nama a brkaš škrge i riblji mjehur. Ribe koje dišu škrgama ne koriste mjehur za disanje, voda ulazi kroz usta i oblijeva škrge. Tim ribama riblji mjehur služi za održavanje željene dubine u vodi.

Ribe koje dišu plućima vodu uvlače kroz usta direktno do ribljeg mjehura aka. pluća. Već ti je Mbaksa (a i ja prije) napisao da nisu iz škrga nastala pluća već su se pluća razvijala odvojeno od škrga. Ili nikad nisi čuo za pojam ribe dvodihalice? Dvodihalice dišu u vodi a kad nema vode ukopaju se u mulj sa ustima izvan mulja i dišu atmosferski zrak, čak ako ih poliješ vodom u tom trenutku utopit će se jer im škrge tad nisu u funkciji. Ili su po tebi dvodihalice propali eksperiment više inteligencije?

Ovu izjavu da ni jedan milimetar ne može nastati sam ne znam jel da shvatim kao za*ebanciju ili si stvarno uvjeren u to??? Pa ako ćemo najbanalnije moguće koji vrag je tumor(bilo koje vrste) nego izraslina koja je nastala naknadno? Bradavica, madež, polipi?? Ikad čuo za to? 

Kokoš i jaje ti je odgovorio @Bed  i skratio me muke 

A u pravu je i u onome "što se tiče logike, ostavi se ćorava posla"

mbaksa kaže...

Ne vrijeđaj nevidljivog ružičastog jednoroga! On je najinteligentnije biće, a ujedno i jako ljubazno i drago biće, zbog čega je napravio i dugu.

Tako je!!!! Ne vrijeđati jednoroge jer ću biti prisiljena navuć svoj kostim mjesečeve ratnice, prizvat moći mjesečeve prizme i pobit sve koji ne poštuju to veličanstveno biće 

Btw Mbaksa molim te ko jednoroga nauči teodora čemu služi onaj gumbić "uredi". Ubi me sa svojim duplim/trostrukim postovima. Stalno mislim da su se teoretičari počeli množiti a kad ono opet on  

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
12 godina
odjavljen
ddarknessfairyy kaže...

Meni to u ovom slučaju više liči na predškolsko dijete kad počne "Mama, mama a zašto je trava zelena", "Mama, mama a gdje ode sunce kad je mrak

Uopće nisu bedasta pitanja, i njih su jednom postavljali odrasli i otkrili krolofil, heliocentrizam... 

12 godina
neaktivan
eywa33 kaže...

Uopće nisu bedasta pitanja, i njih su jednom postavljali odrasli i otkrili krolofil, heliocentrizam... 

Nisam ja rekla da su bedasta...samo predškolska 

Come out, come out wherever you are. So lost in your sea. Give in, give in for my touch. For my taste for my lust
16 godina
teodor.francic kaže...

Kak ti to može biti isto? Ne možeš uspoređivati živo i ne živo. Radio se ne razmnožava, pa se ne može ništa ni promjeniti, a žive stanice se stalno djele i kopiraju DNA i u tom kopiranju dolazi do grešaka i od tud nastaju te promjene. Same od sebe.

9 godina
protjeran
mbaksa kaže...
Čudno, s obzirom da ima pregršt dokaza da su naši pretci čovjekoliki primati.

Pa riječ je o prvoj kokoši, a ona se izlegla iz prvog jajeta u kojem je bila buduća kokoš, a jaje je izlegla pretkinja kokoši.

Ima dokaza da su postojali ali to ne znači da su to naši preci.

Ako su nas Vanzemaljci napravili, tada su jednostavno vršili eksperimente, pa su dobili i majmune, i praljude i konačno na kraju i ljude.

Znači fosili ne moraju značiti da su se prirodno razvili ljudi od nižih vrsta, već je netko inteligentan ostavio te tragove da vidimo kak se napredovalo od nižih vrsta sve do čovjeka, dakle netko inteligentan je i pokrenuo i mijenjao svojstva živih bića,, dakle direktno je utjecao na evoluciju života na Zemlji. 

I ovo s kokoši ti je skroz nelogično, jer ako je prva kokoš iznesla prvo jaje, onda nije moglo postojati neko jaje prvije od prvoga iz kojega bi s eta prv akokoš mogla izleći. što znači d aje prva kokoš dizanjirana. Isto kao što Eva nema majku, isti slučaj. Ili Adam oca. 

mbaksa kaže...

Nije svejedno! Prvi uzrok, nevidljivi ružičasti jednorog, ne voli da ga se naziva bogom i da se u njegovo ime ratuje. On voli da se u njegovo ime vodi ljubav i da se pleše ispod duge.

Čudno, od Boga imamo deset Božjih zapovjedi a od tvojega nevidjivoga ružičastog jednoroga jedno veliko ništa. 

9 godina
protjeran
ddarknessfairyy kaže...

Evo već tvoja prva rečenica govori koliko ti zapravo nije jasna evolucija(ili jednostavno se praviš lud da bi se mogao natezati). Naravno da je bitno koliko se godina što razvijalo, u tome i je bit, godine križanja, prilagođavanja i razmnožavanja.  Prepireš se s nama a brkaš škrge i riblji mjehur. Ribe koje dišu škrgama ne koriste mjehur za disanje, voda ulazi kroz usta i oblijeva škrge. Tim ribama riblji mjehur služi za održavanje željene dubine u vodi.

Ribe koje dišu plućima vodu uvlače kroz usta direktno do ribljeg mjehura aka. pluća. Već ti je Mbaksa (a i ja prije) napisao da nisu iz škrga nastala pluća već su se pluća razvijala odvojeno od škrga. Ili nikad nisi čuo za pojam ribe dvodihalice? Dvodihalice dišu u vodi a kad nema vode ukopaju se u mulj sa ustima izvan mulja i dišu atmosferski zrak, čak ako ih poliješ vodom u tom trenutku utopit će se jer im škrge tad nisu u funkciji. Ili su po tebi dvodihalice propali eksperiment više inteligencije?

Da se  mi ne prepiremo odgovori mi kako je nastala prva materija pa onda možemo i na šrkge i riblje mjehure i što god hoćeš. Eto!

ddarknessfairyy kaže...

Meni to u ovom slučaju više liči na predškolsko dijete kad počne "Mama, mama a zašto je trava zelena", "Mama, mama a gdje ode sunce kad je mrak" 

Ne, to su filozovska pitanja na koja treba odgovoriti, ali ako ih netko ne razumije do kraja onda mu izgledaju kao dječja pitanja. 

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2016 16:40 (teodor.francic).
9 godina
protjeran
bed kaže...

Evolucija kaže da predak kokoši koje je snijelo prvo kokošje jaje nije bila kokoš, već njezin predak. Što će reći da nije imalo današnja obilježja kokoši ili drugim riječima postepeno je postajala kokoš kakvu danas poznajemo. Dakle, prvo je bilo (kokošje) jaje, pa tek onda kokoš. A predak kokoši nije zapravo prva kokoš kako to ti tvrdiš, ovisi samo koliko gledaš u povijest, već dinosaur..

Stvarno logično. Predak kokoši koje je snijelo prvo kokošje jaje? 

Pa onda je taj predak prva kokoš, to ti stoji u pitanju, ili opčenito na to je li prije bila životinja ili jaje.

bed kaže...

Ma sve je to jasno, ali nisi objasnio KAKO nastaju posve NOVI SLOŽENIJI organi sa milijunima stanica koja svaka ima svoju funkciju. Samo radi okoliša to sigurno nije moguće. Dapače! 

12 godina
odjavljen
teodor.francic kaže...

Oprosti ali ništa nije objasnila. Ne može se samo vremenom sve objasniti, ono ako imaš dovoljno vremena može sve samo od sebe nastati, neće ići kolega.

To da se nekome za tisuću godina, ili milijune svejedno, nešto proširilo za neki sićušni dio milimetra ne objašnjava KAKO je nastao posve nov organ za tisućama i milijardama stanica od kojih SVAKA ima svoju posebnu funkciju, bez koje živi organizam ne bi mogao živjeti.

Čitao sam Balabanića, on hoće ujediniti Božje stvaranje i evoluciju, ali ima tu previše razlika, neće ići ako se pod Bogom smatra neko Svemoguće vječno biče, ali je moguće ako se pod Bogom smatraju ne vječna bića, već samo daleko starija, naprednija i pamentija bića od nas ljudi, a onda bi bila istina da se život na Zemlji razvijao (kao i u svemiru opčenito), ne samo milijue i miliarde godina, već možda i bilijune, tko će ga znati osim onih bića koja su zbilja napravila ovaj materijlni svijet.

Vanzemaljci su za mene jedino logčino rješenje zagonetke zvane "kako je nastao život na Zemlji". I naravno i ja sam da se sve potanko i detaljno znanstveno objasni, a ne da se neka pitanja a koja su važna za naš postanak jednostavno stavljaju pod tepih, tako nećemo nikada otkriti naše pravo porijeklo.Pozdrav 

Sve je objasnila u okvirima trenutne znanosti. To što ti ne prihvaćaš njezino objašnjenje je tvoja stvar. Ono što je meni smiješno je tvoj komentar na Balabanićevu misao. "neće ići ako se pod Bogom smatra neki Svemoguće vječno biće..." - ovo je apsurd i pokazuje nevješto baratanje osnovama filozofskog govora. Da si barem objasnio zašto misliš da "neće ići". Svejedno, takvo objašnjenje se ne može smatrati znanstvenim, a uostalom on nije ni nudio znanstvena objašnjenja ako si primjetio. Bog i vanzemaljci ne spadaju u istu kategoriju, na ontološkoj razini! Stoga dovoditi u vezu te dvije starnosti je neozbiljno.

S druge strane tvoj ponuđeni odgovor ne nudi ništa novo. Prvo nisi definirao "vanzemaljce" :) ... Što ti misliš da oni jesu uopće? 

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2016 17:43 (eywa33).
16 godina
Teorije zavjere

A ako su ljude stvorili vanzemaljci, tko je stvorio vanzemaljce?

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
teodor.francic kaže...

Baksa i ti radiš pogrešku u filozofskom govoru o Bogu. Savjetujem ti da pročitaš Kritiku čistog uma, tu je čovjek sve rješio prije nešto više od dva stoljeća. Da si malo niže scrollao u članku sa wikipedije kojeg si linkao vidio bi što govori o ovome što ti povezuješ sa argument from ignorance. Potpuno pogrešno! Jasno govori u članku, no ja bih se prije pozvao na kapitalno djelo filozofije naše ere - Kantove Kritike čistog uma. U članku stoji, doduše u podnaslovu "Argument from incredulity":
The existence of a God cannot be proven using our scientific method. Therefore, God does not exist." These arguments eliminate the possibility that there could be a reality outside of space, time, and matter. Throughout history, however, human knowledge has necessarily been consistently revised in order to align with the facts that each new discovery reveals.

Ovdje je pojednostavljeno ono što je Kant rekao u svojoj Kritici. No u suštini, znanstvena metoda je trenutno vezana za fenomene koji se mogu empirijski verificirati u prostor-vremenu, prema tome za znanost, sve izvan prostor-vremena nadilazi opseg njezine metode. Pojam Bog kako ga definira filozofija, ontološki transcedira sve empirijske kategorije. On stoji kao transendencija naspram kontingencije. Goedelov teorem daje zanimljiv uvid u ovo što govorimo, premda je povezano prije sa komputacionizmom (ne znam je li mi prijevod ok), no svejedno daje dobar uvid u ovo.

edit: bog kakvog ti zamišljaš sigurno nije stvorio sve što jest. Ti ga, mogu pretpostavit, gledaš kao biće među bićima, i tu se krije učestala metodološka pogreška koju nerijetko rade i pripadnici novih ateista.

Poruka je uređivana zadnji put pet 8.1.2016 18:22 (eywa33).
12 godina
neaktivan
teodor.francic kaže... 

Da se  mi ne prepiremo odgovori mi kako je nastala prva materija pa onda možemo i na šrkge i riblje mjehure i što god hoćeš. Eto!

Ne pada mi napamet se dalje natezati s tobom pa ni odgovarati na još jedno od tvojih pitanja. Iz posta u post dokazuješ da ti nije namjera kvalitetno diskutirati već gomilati floskule u nadi da će se među hrpetinom rečenica izgubiti nelogičnosti i neznanje a kad ti netko ukaže na to onda mijenjaš temu i postavljaš neko drugo pitanje. Sve se ovo pretvorilo u "Surdo fabulam naras" više nije ni zanimljivo.

A pošto pametniji popušta onda je zemlja nastala tako da je brod Racnossa privukao rasute čestice,  ljudi su  nastali genetskim inženjeringom rase Silurianaca koji žive pod zemljom i dan danas a religijski red Tišina ih skriva da mi nebi saznali. 

17 godina
moderator
eywa33 kaže...
Da si malo niže scrollao u članku sa wikipedije kojeg si linkao vidio bi što govori o ovome što ti povezuješ sa argument from ignorance. Potpuno pogrešno!

Nisam išao na argument from incredulity. Ne razumijem tvoj prigovor.

eywa33 kaže...
edit: bog kakvog ti zamišljaš sigurno nije stvorio sve što jest. Ti ga, mogu pretpostavit, gledaš kao biće među bićima, i tu se krije učestala metodološka pogreška koju nerijetko rade i pripadnici novih ateista.

Ne zamišljam ga. Reagiram na tuđe tvrdnje.

12 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
eywa33 kaže...
Da si malo niže scrollao u članku sa wikipedije kojeg si linkao vidio bi što govori o ovome što ti povezuješ sa argument from ignorance. Potpuno pogrešno!

Nisam išao na argument from incredulity. Ne razumijem tvoj prigovor.

eywa33 kaže...

Ne zamišljam ga. Reagiram na tuđe tvrdnje.

No argument from incredulity je ništa drugo nego izvedenica od argumenta from ignorance.

"Možeš reći "bog učiniše" ako imaš dokaze da bog postoji te da je učinio to što mu se pripisuje. U suprotnom radiš logičku pogrešku argument from ignorance." - Na boldano sam mislio kad sam govorio o metodološkoj pogreški. Ako netko traži znanstvene dokaze za boga znači da je upao u takvu pogrešku.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice