Prebacivanje Na rubu znanosti u zabavni program?

poruka: 308
|
čitano: 58.042
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
RE: Prebacivanje Na rubu znanosti u zabavni progra
brentaal kaže...

Točka na i čemu? Vidim da konstantno downvotaš druge, bilo bi i lijepo da pokušaš argumentirati svoje stavove koji su doveli do tog downvotanja. Naravno, ako si sposoban potkrijepiti iste.

pa recimo zato sto se ne slazem s tvojim stavom i razmisljanjem kad se budem slago s onim sto napises stavit cu ti UP opce nema problema ,zato i jesu ti gumbici dal se neko slaze s komentarom ili ne.

Izradujem Pro Clan WEB-ove,Osobne i poslovne WEB-ove!(Webspell,Joomla,HTML,Wordpress,SMF..) Vrlo povoljno, kontaktirajte na live chat xfire:bilypiton ili privatnom porukom na BUG Forumu.
17 godina

Oni koji ne znaju za Victora Schaubergera, obavezno pogledat tu epizodu covjek je bio genijalac slican Tesli ustvari. Isao je kontra znanstvenih razmisljanja u ona vremena i bio u pravu normalno kaj sve govori,Nevinašce i njegove teorije i puno toga je dokazano u praksi normalno ali opet se puno njegovih dostignuca ne koristi svašta. Razmisljao je puno ispred svog vremena, a i danas je jos tak zovu ga i Wather Wizard uglavnom sve jasno ko dan jedna od najboljih tema u NRZ koja je bila i vise od znanstvenog programa. Da nema emisije puno ljudi kod nas ne bi nit znalo za njega, jer je zapravo slabo poznat kaj je sramota s obzirom na svoje genijalne ideje i pristup prirodi. Mi smo danas odlucili ic totalno u kontra smjeru kaj ce nas skupo kostat na kraju no ko nam je kriv.Cool

http://www.schauberger.co.uk/home.html

17 godina
protjeran

mbaksa

To je tvoja osobna kvalifikacija kao laika. Struka je rekla svoje - emisija je pseudoznanstvena i kad je u znanstveno-obrazovnom programu krsi se Zakon o HRT-u. Sad hoce li HRT postupiti u skladu sa zakonom, ili ce se praviti da nista niti vidi niti cuje, kao da znanstvenici i znanost ne postoje - to je drugi par opanaka.

Argumentum ad verecundiam.

mbaksa

Informiraj se. http://en.wikipedia.org/wiki/Missing_link

Transitional fossils (popularly termed missing links). "Prijelazni fosili", tko je sada interesna skupina? Na svojoj fantaziji pokušavaju opravdati teoriju evolucije koja ne drži vodu pa se služe lažima a ne empirijskim dokazima koje vole nabadati kreacionistima na nos. Prijelazna faza nije isto što i nedostajuća karika. Znači, nema primjerka biološkog organizma koji direktno dokazuje da je karika koja nedostaje za neku određenu biološku skupinu. 

mbaksa

Ovo ti je logicka pogreska. Govoris li o "dusi" ili o "psihi"? To nisu sinonimi. Psihologija kao znanost bavi se psihom i umom, dusom se bave teoloski i spiritualni nauci.

Etimološki, grčka riječ psihe znači duša, dah. A kako je um odvojen od duše, nije mi poznato, jer smatram da je duša povezana sa umom.

Zašto medicinska struka ljude koji imaju psihićke poremećaje zove "duševnim bolesnicima"? Ili možda trebaju analizirati neuronske cjevode i zalemiti tamo gdje je došlo do greške. :)

mbaksa

Sto je svijest? Svijest je funkcija mozga kao bioloskog organa. Svijest je reprezentacija svega onog sto se u mozgu dogadja na bioloskoj razini. Utjeci na mozak, utjeces na svijest. A sad, ako ti imas problema s tim da shvatis kako nesto "virtualno" kao svijest moze "postojati" na bioloskoj razini - to je tvoj problem. Pogledaj recimo kompjutere - na tehnickoj razini oni su elektricni impulsi i magnetski naboji, na logickoj razini to su nule i jedinice, a na virtualnoj softver - programi, operacijski sustavi itd.

Svijest je funkcija mozga. :)

Kako utječeš na mozak i svijest, nego onim što nazivamo slobodnom voljom.

Zašto čovjek ima slobodnu volju ako se ponaša kao mašina, osim što nema mogućnost brzog računjanja velikih brojeva. Usporedba sa strojem je ograničavajuća jer gleda materijalističke, dakle izvanjske karakteristike čovjeka.

Znači čovjek je stroj, prema tome Bog je stroj. :)

mbaksa

Trazio sam te da argumentiras tvrdnju da u kvantom svijetu dolazimo opet do spajanja materijalnog i duhovnog. Nisi argumentirao jer nemas cime argumentirati, jer tako nesto niej dokazano

Čovjek je građen od atoma. Čovjek misli, dakle naši atomi misle. Zašto atomi misle, ne znam.

Die Mensch Machine :) Die Mensch Machine :)
Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 15:23 (the_tux).
16 godina
odjavljen

the_tux kaže...
MrBlc
Što je bilo prije velikog praska? (Ili tko je stvorio Boga ako ti je to pitanje draže?) To što na neka pitanja nemamo odgovore ne znaći da iza njih stoji nešto nadnaravno.
Ima raznih tumačenja, religioznih i filozofskih o postanku svijeta....

Mislim da je bilo jasno iz mog posta da ne očekuje odgovor na svoje pitanje. Ti si u dijelu koji sam citirao u prethodnom postu pokušao implicirati da svijest proizlazi iz duhovnosti. Znanost nema odgovor odakle svijest, ali to ne znaći da je odgovor religije ispravan.

the_tux kaže...
MrBlc
Svi dokazi koje pronalazimo idu u prilog teoriji evolucije, a nema dokaza koji govore protiv. Druga je stvar što još nisu razjašnjeni mehanizmi evolucije.
Nema karike koja nedostaje, dakle nema dokaza koji ide u prilog o teoriji o evoluciji.

Postoje dokazi koji idu u prilog. Čak i ako nema direktnog dokaza, to je trenutno jedina teorija koja objašnjava nastanak vrste za koju postoje dokazi koji joj idu u prilog i koja ne pada na testu i kao takva se nalazi u udžbenicima. Također u udžbenicima stoji upravo pod tim nazivom: teorija evolucije, a ne činjenice o evoluciji.

the_tux kaže...
Do pomaka u ljudskom razmišljanju i napretku u Evropi nije moglo doći bez crkvenih pojedinaca i učene elite koja je željela svoja saznanja podijeliti sa neukim seljaštvom.

A do učenih ckvenjaka i učene elite je došlo upravo zbog toga što je neuki seljak morao cijeli dan raditi da bi prehranio i svoju obitelj i tu elitu i crkvenjake.

UBIZEC cORPORATION kaže...

mbaksa dal si pogledo koju emisiju na rubu znanosti u kojima su govorili svijetski stručnjaci koji su radili pokuse o nekim stvarima iz kvantne fizike, čakre, mag.polja itd ?

Izbaci uljeza :-P

u kvantnoj fizici najvaznije je pitanje kako? a ne zašto se nešto događa

U fizici je najvažnije pitanje kako, ali to pitanje je važnije od pitanja zašto samo zbog toga što mora biti odgovoreno da bi se pristupilo pitanju zašto.

Vakaka kaže...

Što onda uopće to spominju, što su ti znanstvenici, doktori toliko zapanjeni. Govore da neznaju kako mu to uspjeva. Dvije nedjelje bez vode, hrane i vršenja nužde, bar za mene je impresivno, nebi mogao ni dva sata bez hrane. :)

Dva tjedna bez vode je impresivno, ali ostalo i nije toliko impresivno. Jedno objašnjenje koje bi bilo realno moguće (iako je možda malo nategnuto) je da je kroz meditaciju ili ozljedu mozga (čemu u prilog ide religiozni doživljaj koji je imao s 8 god. epileptičari često imaju religiozna iskustva tijekom napadaja) postigao veću ili manju kontrolu tjelesnih funkcija, pa na taj način može usporiti metabolizam što bi uz adekvatnu pripremnu dijetu dovelo do tog postignuća.

S druge strane, kad pogledaš onu vijest na zločestim stranicama o čovjeku kojeg je zarazio računalni virus, postane ti jasno što su sve mediji u stanju objaviti bez ikakve provjere i kritičkog razmišljanja. 

the_tux kaže...

Čovjek je građen od atoma. Čovjek misli, dakle naši atomi misle. Zašto atomi misle, ne znam.

Opet ti da atomi misle. Činjenica da je mozak sastavljen od atoma ne znaći da atomi misle. Čak ni neuroni ne misle, već struktura neurona misli.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
17 godina
protjeran

MrBlc

Mislim da je bilo jasno iz mog posta da ne očekuje odgovor na svoje pitanje. Ti si u dijelu koji sam citirao u prethodnom postu pokušao implicirati da svijest proizlazi iz duhovnosti. Znanost nema odgovor odakle svijest, ali to ne znaći da je odgovor religije ispravan.

Ne mislim da svijest proizlazi iz duhovnosti. Duhovnost proizlazi iz duše. Svijest je spoznaja duše o sebi, "mislim, dakle jesam".

MrBlc

Opet ti da atomi misle. Činjenica da je mozak sastavljen od atoma ne znaći da atomi misle. Čak ni neuroni ne misle, već struktura neurona misli.

Max Planck (fizičar, osnivač kvantne teorije, Nobelova nagrada za fiziku): "As a man who has devoted his whole life to the most clear headed science, to the study of matter, I can tell you as a result of my research about atoms this much: There is no matter as such. All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together. We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter".

Albert Einstain (teorijski fizičar, Nobelova nagrada za fiziku):"Every one who is seriously involved in the pursuit of science becomes convinced that a spirit is manifest in the laws of the Universe-a spirit vastly superior to that of man, and one in the face of which we with our modest powers must feel humble."

"When the solution is simple, God is answering."

Michael Denton (biokemičar): ""The complexity of the simplest known type of cell is so great that it is impossible to accept that such an object could have been thrown together suddenly by some kind of freakish, vastly improbable, event. Such an occurrence would be indistinguishable from a miracle."

Georg Cantor (matematičar, osnivač teorije skupova): "I have never proceeded from any Genus supremum of the actual infinite. Quite the contrary, I have rigorously proved that there is absolutely no Genus supremum of the actual infinite. What surpasses all that is finite and transfinite is no Genus; it is the single, completely individual unity in which everything is included, which includes the Absolute, incomprehensible to the human understanding. This is the Actus Purissimus, which by many is called God."

Tomas Edison (izumitelj): "I believe in the existence of a Supreme Intelligence pervading the Universe."

Što bi Dejan Vinković rekao na ove citate? Hrpa pseudoznanstvenika.Smijeh

Primjećujem da neki dijelovi spoznaja znanstvenika imaju sličnosti sa učenjima nekih religija, poglavito hinduizma i budizma a poneki znanstvenici su za svoje teorije koristili znanja iz Veda.

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 22:14 (the_tux).
17 godina
neaktivan
rambox kaže...

Oni koji ne znaju za Victora Schaubergera, obavezno pogledat tu epizodu covjek je bio genijalac slican Tesli ustvari. Isao je kontra znanstvenih razmisljanja u ona vremena i bio u ...

http://www.schauberger.co.uk/home.html

to je bilo prosli tjedan ak se nevaram gledo sam Cool

Izradujem Pro Clan WEB-ove,Osobne i poslovne WEB-ove!(Webspell,Joomla,HTML,Wordpress,SMF..) Vrlo povoljno, kontaktirajte na live chat xfire:bilypiton ili privatnom porukom na BUG Forumu.
16 godina
neaktivan
brentaal kaže...

Nedostatak objašnjenja sa njegove strane ne daje kredibilitet tvojoj izjavi.
Ono što si naveo kao "argument" ni u kojem trenutku ne podržava tvoju izjavu da se materijalno spaja sa "duhovnim".

Ovaj moj argument je sasvim na mjestu obziom da znanost nema svoj stav. Mogu nabadati što želim, a neka gospoda znanstvenici dokažu suprotno. Nije li to osnova znanosti, objasniti svijet oko nas?

Međutim, primjer sam naveo kao logičku grešku gdje je znanost trenutačno u 'ćorsokaku', mogu navesti takvih primjera više. Umjesto da je netko shvatio poantu da postoje područja u kojima službena znanost nema svoje mišljenje, dobio sam hrpu kvazi znanstvenika koji me uzalud ispravljaju.

Dakle, za NRZ, ovi napadi na emisiju su, čini mi se, samo produkt ega, a to ne vodi ničemu dobrom..

17 godina
moderator
Dragon23288 kaže...

Ali, postoje ljudi, kao sto sam napisao:

Tih "pseudoznanstvenika", "ezoterika", "astrologa", je sve vise, a taj broj bi se tek vidio da se ne rade stvari kao sto je ova, i da se na sve sto nije dio dogme ne svrstava u zabavni program.

Da, rekao si to vec prije, nisam reagirao jer te nisam razumio tada, ne razumijem te ni sada, jer nisi nista pojasnio. Sto konkretno zelis reci? S obzirom da ni nitko drugi nije reagirao, izgleda da ni drugima nije jasno o cemu govoris.

Dragon23288 kaže...

Newton stoji, nitko ga ne pobija, ali kvantna fizika je prosirila nasa shvacanja, samim time i newtonovsku fiziku, i kaze: ovisi o promatracu.

Einstein je rekao: "Ne postoji, niti ce ikad postojati znastvena teorija koja se moze nazvati apsolutnom, konacnom."

Karl Pribram ; David Bohm: Nepobitno, dokazano, nakon mnogo istrazivanja, utvrdili su teoriju holografskoga svemira, o kojoj je takodjer bilo rijeci u nrz.

Vec sam se na neki nacin dotakao ovog problema. Jesi ti upucen u ista od toga? U kvantnu mehaniku, holograski svemir? Vjerujem da nisi. Kao ni gotovo ni jedan stanovnik nase zemlje. U te stvari su zaista upuceni samo znanstvenici fizicari (a i pitanje je koliko ako se s tim ne bave) i uglavnom ce samo oni skuziti da ti u NRZ-u prodaju "muda pod bubrege" (i objasniti zasto je to tako). Gost u NRZ te moze natoviti raznoraznim nebulozama i ti to neces znati - ne samo da neces znati, nego ces misliti da si nakon gledanja te emisije postao nesto pametniji, obrazovaniji. A zapravo si popusio foru.

Ne mogu konkretno govoriti za NRZ jer sam gledao vrlo malo epizoda, no mislim da nema neke bitne razlike izmedju filma What the bleep do we know i NRZ. E, sto u tom filmu tvrde - izmedju ostalog, tvrde da ljudi, zbog zakona kvantne mehanike, zapravo bi mogli prolaziti kroz zidove (zaboravio sam sad u cemu je bila caka - trebas to vjezbati, meditirati, koncentrirati se ili sto vec - zaista se ne sjecam). Pazi - to je kao znanstveno utemeljeno jer kvantna mehanika govori o takvim stvarima. Medjutim, ono sto ti zaborave reci (isko kao sto Misak i njegovi gosti zaboravljaju reci kljucne stvari) je da se kvantna mehanika primijenjuje samo na mikro-svijet, na makroskopskoj razini vrijedi newtonijanska! Znaci, zagolicaju ti mastu s tim da ce ljudi jednog dana ("samo sto nije dosao taj dan") moci prolaziti kroz zidove, a kad ono - corak. Ljudi koji malo (ili barem nedovoljno) znaju, ljudi koji nisu skepticni, misle da je svasta moguce! I upravo na takvu publiku cilja NRZ.

Nadam se da sam ti s ovime pojasnio koji je problem s emisijom NRZ i zasto ne moze biti u znanstveno-obrazovnom programu. To sto u njoj vidis nije znanost - to su djelici znanosti koji se koriste za "dokazivanje" neznanstvenih "teorija". Znanost se u NRZ vadi iz konteksta! Cijela emisija je jedna logicka pogreska.

Dragon23288 kaže...

I tako dalje, hocu reci da postoji gomila dokazanih znanstvenika koji govore o temama o kojima se govori u nrz, a koji svoj rad temelje na dokazima i istrazivanjima, ne fikcijama! Iako su ti dokazi cesto zanemarivani, jer ne slazu se sa znanstvenom dogmom. Znaci ako postoje takvi ljudi, ne moze se nesta proglasiti sprdacinom, astrologijom, pseudoznanoscu itd.

Ovo sto si napisao je kontraditkorno - obrati paznju na podebljano. Dokazane hipoteze postaju znanstvene teorije. Sto ce reci da su "dokazi" i "istrazivanja" kojima raspolazu ti ljudi u najmanju ruku upitni. Naime, da nisu upitni (da su dobiveni vodeci se znanstvenom metodom), oni bi tvorili znanstvenu teoriju. Dokazi i istrazivanja i teorije do kojih se nije doslo znanstvenom metodom nisu znanstveni. I zbog toga se ne moze reci da je NRZ znanstvena emisija.

Jos jedna stvar vezana uz ovo drugo podebljano - opet logicka pogreska iz "autoriteta". To sto mozes naci par ljudi koji ce tvrditi nesto, ne znaci da je to istina. Nesto nije istina zato sto ce netko reci da je istina, nego zato jer je opisano, objasnjeno, istestirano i moze u svakom trenutku ponovno biti istestirano i opet ce ostati istina. I rekao sam ti - ne postoje autoriteti za pseudoznanost i ezoteriju. Takve stvari se ne uce na fakultetima, stoga ni ne postoje autoriteti za njih. Pa makar netko bio doktor fizike, on nije autoritet za pseudoznanstvene tvrdnje da je dusa dokazana kvantnom mehanikom ili tako nesto.

Dragon23288 kaže...

I da, stvarno ne razumijem, gdje mi je logicka pogreska ako kazem da je besmisleno da netko vjeruje u Boga a pljuje po pseudoznanoscu?

Vidim da nisi citao linkove koje sam ti postavio. Procitaj ih - moci ces kvalitetnije raspravljati i nece ti se vise dogoditi da ti je skoro svaka tvrdnja u poruci logicka ili ina pogreska u argumentaciji. Napisao sam ad hominem (na neki nacin i jest, ali nepotpun - onom konstatacijom nisi kritizirao kritike koje su iznijeli vjernici, nego si kritizirao same ljude zato sto su vjernici, implicirajuci da nemaju problema s vjerovanjem u nedokazano, pa zasto bi onda imali problema s pseudoznanoscu). Pazi, tvoje zakljucivanje ide ovom linijom:

P1: Svi vjernici vjeruju u nesto nedokazano.

P2: Pseudoznanost je nesto nedokazano.

Zakljucak (?): Svi vjernici vjeruju (ili, prema tebi, trebali bi vjerovati) u pseudoznanost.

Hocemo to napisati malo na drugi nacin, da bude jasnije i vidljivije gdje je pogreska?

P1: Svi vjernici vole neku hranu.

P2: Cevapi su neka hrana.

Zakljucak (?): Svi vjernici vole cevape.

Je li ti sad jasno gdje si pogrijesio? Mogu ti nacrtati i dijagram.

brentaal kaže...

Točka na i čemu? Vidim da konstantno downvotaš druge, bilo bi i lijepo da pokušaš argumentirati svoje stavove koji su doveli do tog downvotanja. Naravno, ako si sposoban potkrijepiti iste.

pa recimo zato sto se ne slazem s tvojim stavom i razmisljanjem kad se budem slago s onim sto napises stavit cu ti UP opce nema problema ,zato i jesu ti gumbici dal se neko slaze s komentarom ili ne.

Za raspravu je vrijednije argumentirano obrazloziti zbog cega se ne slazes s necim - ovako samo oznacavas komentare koji ti se svidjaju (ili ne svidjaju), bez da sudjelujes u raspravi.

brentaal kaže...
bed kaže...

Dakle, argumentiraj ti zašto se prilikom promatranja mjenjaju rezultati?Imaš ikakvu ideju, ili se misliš znanstveno praviti 'bedast'?

Ja sam izjave podkrijepio argumentima, a ti ako ne vjeruješ ili znaš bolje, daj svoju teoriju, pa ruši Bohr-a..

Tako je - takvo zakljucivanje bilo bi logicki pogresno.

brentaal kaže...

Ono što si naveo kao "argument" ni u kojem trenutku ne podržava tvoju izjavu da se materijalno spaja sa "duhovnim".

Prica o necem sto nema nikakve veze ni s raspravom opcenito, ni s njegovom izjavom koju je pokusao podvaliti kao dokazanu. Opet crvena haringa...

17 godina
neaktivan

kolko se god  mi prepirali oko nekih stvari mislim da je ta emisija  doista poučna i vrlo zanimljiva; no u svakoj emisiji postoje  neke ne provjerene stvari pa tako i u ovoj. Da li emisija treba bit u zabavnom programu ili nekom drugom sasvim mi je sve jedno glavno da je ne ukinu, neznam sto se taj lik kaj se nabrijava nije javio prije 3-4 g kad je pocinjala ta emisija s emitiranjem nego sad Šutim

15 godina
neaktivan

kolko se god  mi prepirali oko nekih stvari mislim da je ta emisija  doista poučna i vrlo zanimljiva; no u svakoj emisiji postoje  neke ne provjerene stvari pa tako i u ovoj. Da li emisija treba bit u zabavnom programu ili nekom drugom sasvim mi je sve jedno glavno da je ne ukinu, neznam sto se taj lik kaj se nabrijava nije javio prije 3-4 g kad je pocinjala ta emisija s emitiranjem nego sad Šutim

jer je CK ocijenio sada da je dosta

17 godina
moderator
bed kaže...
brentaal kaže...

Ovaj moj argument je sasvim na mjestu obziom da znanost nema svoj stav.

Sto konkretno ti argumentiras tim argumentom?

bed kaže...

Mogu nabadati što želim, a neka gospoda znanstvenici dokažu suprotno. Nije li to osnova znanosti, objasniti svijet oko nas?

Ako nabadas sto zelis onda je to trkeljanje, baljezganje i ne vidim zasto bi se itko zamarao s tim. A jos manje zasto bi itko isao dokazivati suprotno. Pogreška u argumentaciji Demanding negative proof: attempting to avoid the burden of proof for some claim by demanding proof of the contrary from whoever questions that claim.

bed kaže...

Međutim, primjer sam naveo kao logičku grešku gdje je znanost trenutačno u 'ćorsokaku', mogu navesti takvih primjera više. Umjesto da je netko shvatio poantu da postoje područja u kojima službena znanost nema svoje mišljenje, dobio sam hrpu kvazi znanstvenika koji me uzalud ispravljaju.

Ne kuzim - o kakvoj logickoj greski pricas?

kolko se god  mi prepirali oko nekih stvari mislim da je ta emisija  doista poučna i vrlo zanimljiva; no u svakoj emisiji postoje  neke ne provjerene stvari pa tako i u ovoj. Da li emisija treba bit u zabavnom programu ili nekom drugom sasvim mi je sve jedno glavno da je ne ukinu

NITKO ne trazi njezino ukidanje. Stoga ostaje nejasna ta borba da emisija ostane u znanstveno-obrazovnog programu.

neznam sto se taj lik kaj se nabrijava nije javio prije 3-4 g kad je pocinjala ta emisija s emitiranjem nego sad Šutim

Ako se ne varam, pocela je s emitiranjem prije nekih 8 godina. Zasto pretpostavljas da je on morao znati da se ta emisija nalazi u znanstveno-obrazovnom programu? Ni ja nisam znao da je ta emisija dio znanstveno-obrazovnog programa sve dok se peticija nije pojavila u medijima. Ti si znao?

Poruka je uređivana zadnji put čet 27.5.2010 23:09 (mbaksa).
16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Hajde ne lupetaj. To je nešto što je stalno prisutno u znanstvenom radu; pretpostavljati nešto. Ukoliko postoje više ideja o istom, poznata je i okamova britva. Obzirom da ti nemaš nikakve ideje o toj problematici, moja pretpostavka je sasvim legitimna dok god se ne iznese bolja pretpostavka ili dokaz.

mbaksa kaže...

Ako nabadas sto zelis onda je to trkeljanje, baljezganje i ne vidim zasto bi se itko zamarao s tim. A jos manje zasto bi itko isao dokazivati suprotno. Pogreška u argumentaciji Demanding negative proof: attempting to avoid the burden of proof for some claim by demanding proof of the contrary from whoever questions that claim.

Pa nekada su se znanstvenici vodili željom za otkrivanjem novih i neotkrivenih stvari, pojava i svijeta koji nas okružuje. Danas smo spali na ovakve kvazi znanstvenike, za koje mi se čini primjereniji izraz 'inženjer'. Moja pretpostavka je sasvim logična i nije greška u argumentaciji.

Da se spustimo na zemlju;

Vidim, po običaju spretno preskačeš svoja lupetanja, neargumentacije. Nisi li tvrdio par strana prije da nije interes HRT-a raditi zabavni program? Pa onda tvrdiš da je emisja u suprotnosti s zakonom o HRT-u? Gdje se uopće tako nešto spominje o zakonu o HRT-u? Obmanjuješ narod? Gdje je pravni temelj tvoje izjave, kad se već u fizici ne možemo složiti?

Kao što rekoh, ovdje je ego u igri, jer se se eto gospoda 'znanstvenici' našli uvrijeđeni jer po njima Mišak lupeta gluposti, a emisija je u ZO programu..

17 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Max Planck (fizičar, osnivač kvantne teorije, Nobelova nagrada za fiziku): "As a man who has devoted his whole life to the most clear headed science, to the study of matter, I can tell you as a result of my research about atoms this much: There is no matter as such. All matter originates and exists only by virtue of a force which brings the particle of an atom to vibration and holds this most minute solar system of the atom together. We must assume behind this force the existence of a conscious and intelligent mind. This mind is the matrix of all matter".

Albert Einstain (teorijski fizičar, Nobelova nagrada za fiziku):"Every one who is seriously involved in the pursuit of science becomes convinced that a spirit is manifest in the laws of the Universe-a spirit vastly superior to that of man, and one in the face of which we with our modest powers must feel humble."

Michael Denton (biokemičar): ""The complexity of the simplest known type of cell is so great that it is impossible to accept that such an object could have been thrown together suddenly by some kind of freakish, vastly improbable, event. Such an occurrence would be indistinguishable from a miracle."

Georg Cantor (matematičar, osnivač teorije skupova): "I have never proceeded from any Genus supremum of the actual infinite. Quite the contrary, I have rigorously proved that there is absolutely no Genus supremum of the actual infinite. What surpasses all that is finite and transfinite is no Genus; it is the single, completely individual unity in which everything is included, which includes the Absolute, incomprehensible to the human understanding. This is the Actus Purissimus, which by many is called God."

Tomas Edison (izumitelj): "I believe in the existence of a Supreme Intelligence pervading the Universe."

Smijeh No Hard Feelings Namigiva

Peace and Love _ Frankenstein Build
17 godina
moderator
bed kaže...
mbaksa kaže...

Hajde ne lupetaj. To je nešto što je stalno prisutno u znanstvenom radu; pretpostavljati nešto. Ukoliko postoje više ideja o istom, poznata je i okamova britva.

Ja lupetam? Ajde se ti prvo dogovori sam sa sobom o cemu zapravo raspravljas (izgleda da bih trebao pitati - i s kim?) pa uz odgovarajuce citate jasno obrazlozi gdje i sto sam krivo rekao, pa onda mozemo raspravljati.

bed kaže...
Obzirom da ti nemaš nikakve ideje o toj problematici, moja pretpostavka je sasvim legitimna dok god se ne iznese bolja pretpostavka ili dokaz.

"Legitimnost" nekakve pretpostavke ne ovisi o tome ima li netko drugi nekakve/ikakve ideje (to je logicka pogreska), nego o tome je li osnovana, opravdana - ili ne. Dam ti primjer: ako ne znas kako funkcionira laser (a moras se odmah izjasniti i nedostupni su ti izvori informacija - knjige, Internet, ...), ti ne mozes reci recimo da je recimo pretpostavka da se "laserska zraka dobiva prolaskom mlaza vrele vode kroz aluminijsku mrezicu" legitimna "dok god se ne iznese bolja pretpostavka ili dokaz".

bed kaže...
mbaksa kaže...

Pa nekada su se znanstvenici vodili željom za otkrivanjem novih i neotkrivenih stvari, pojava i svijeta koji nas okružuje. Danas smo spali na ovakve kvazi znanstvenike, za koje mi se čini primjereniji izraz 'inženjer'. Moja pretpostavka je sasvim logična i nije greška u argumentaciji.

Nemam pojma o kojoj prepostavci ti govoris. Ja sam tu reagirao na tvoju tvrdnju Mogu nabadati što želim, a neka gospoda znanstvenici dokažu suprotno. Nije li to osnova znanosti, objasniti svijet oko nas? i konstatirao da ne treba reagirati na neosnovane tvrdnje ("proizvoljno nabadanje"), jer je argumentacija kod koje se zahtijeva dokazivanje neosnovanih tvrdnji pogresna.

bed kaže...
Nisi li tvrdio par strana prije da nije interes HRT-a raditi zabavni program?

Jesam li? Gdje? Citiraj.

bed kaže...
Pa onda tvrdiš da je emisja u suprotnosti s zakonom o HRT-u? Gdje se uopće tako nešto spominje o zakonu o HRT-u? Obmanjuješ narod? Gdje je pravni temelj tvoje izjave, kad se već u fizici ne možemo složiti?

Zakon o HRT-u

Clanak 5. Stavak (1) HR i HTV u svojim programima moraju zadovoljiti interese javnosti na državnoj i lokalnoj razini te voditi računa o odgovarajućoj zastupljenosti informativnoga, kulturnog, obrazovnog i zabavnog sadržaja.

Posto se NRZ izdaje za znanstveno(-obrazovnu) emisiju, a to nije, znaci da HTV ne vodi racuna o odgovarajucoj zastupljenosti odredjenih vrsta sadrzaja, posto onda ima premalo (znanstveno)obrazovnog sadrzaja.

Clanak 5. Stavak (5) U programima HR-a i HTV-a moraju se poštivati najviša stručna mjerila i etička načela te profesionalno priznati standardi neovisnog novinarstva.

Clanak 7. HR i HTV su dužni:
– trajno, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa,

...

nepristrano obrađivati politička, gospodarska, socijalna, zdravstvena, kulturna, obrazovna, znanstvena, ekološka i druga pitanja, omogućujući ravnopravno sučeljavanje stajališta različi­tih izvora,
prije objavljivanja provjeriti izvor i sadržaj informacija, u skladu s priznatim standardima neovisnog novinarstva

Misakovo vodjenje NRZ je neprofesionalno, neistinito, necjelovito, pristrano, ne omogucava ravnopravno suceljavanje stajalista razlicitih izvora (ma uopce ne omogucava ikakva suceljavanja), ne provjerava izvor i sadrzaj informacija koje iznosi u po trenutnoj programskoj kategoriji ZNANSTVENOJ i/ili OBRAZOVNOJ emisiji (ili, jos gore, namjerno presucuje informacije).

Zakon o elektronickim medijima

Clanak 11.

(1) Programska osnova mora sadržavati programsku shemu kojom se određuje:
– vrsta programskih sadržaja, odnosno njihovo razvrstavanje u pojedine skupine,
predviđeni kvantitativni razmjer između pojedinih skupina sadržaja,

Odnosi se na isto sto i Clanak 5 stavak 1 Zakona o HRT-u - stavljanjem NRZ u znanstveno-obrazovni program, kamo ne pripada, ne postuje se definirani kvantitavni razmjer izmedju pojedinih skupina sadrzaja.

Clanak 12.

Programski sadržaji nakladnika koji obavlja djelatnost radija i televizije trebaju osobito:
objavljivati istinu, poštovati ljudsko dostojanstvo i ljudska prava i temeljne slobode te pridonositi poštovanju tuđih mišljenja i uvjerenja,
pridonositi slobodnom oblikovanju mišljenja, svestranom i objektivnom informiranju slušatelja i gledatelja, kao i njihovoj izobrazbi i zabavi

Slicne odredbe se nalaze i u Zakonu o HRT-u.

I da napomenem jednu stvar - Clanak 5. stavak 5. i clanak 7. Zakona o HRT-u, te clanak 12 Zakona o elektronickim medijima u slucaju emisije NRZ ne bi se krsili kad bi ona bila uvrstena u zabavni program. Jer, to je onda zabava. I onda tu Misak nastupa u ulozi zabavljaca, a ne u ulozi novinara, koji je duzan drzati se "najviših stručnih mjerila i etičkih načela te profesionalno priznatih standarda neovisnog novinarstva, istinito, cjelovito, nepristrano i pravodobno informirati javnost o činjenicama, događajima i pojavama u zemlji i inozemstvu od javnog interesa, nepristrano obrađivati politička, gospodarska, socijalna, zdravstvena, kulturna, obrazovna, znanstvena, ekološka i druga pitanja, omogućujući ravnopravno sučeljavanje stajališta različitih izvora, prije objavljivanja provjeriti izvor i sadržaj informacija, u skladu s priznatim standardima neovisnog novinarstva".

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 3:41 (mbaksa).
17 godina
moderator
the_tux kaže...

mbaksa

To je tvoja osobna kvalifikacija kao laika. Struka je rekla svoje - emisija je pseudoznanstvena i kad je u znanstveno-obrazovnom programu krsi se Zakon o HRT-u. Sad hoce li HRT postupiti u skladu sa zakonom, ili ce se praviti da nista niti vidi niti cuje, kao da znanstvenici i znanost ne postoje - to je drugi par opanaka.

Argumentum ad verecundiam.

1) Zaboravio si procitati clanak do kraja:

On the other hand, arguments from authority are an important part of informal logic. Since we cannot have expert knowledge of many subjects, we often rely on the judgments of those who do. There is no fallacy involved in simply arguing that the assertion made by an authority is true. The fallacy only arises when it is claimed or implied that the authority is infallible in principle and can hence be exempted from criticism.

2) "Struku" nisam koristio kao argument u svojoj argumentaciji o znanstvenoj (ne)utemeljenosti NRZ - naveliko i nasiroko sam objasnio zasto je emisija pseudoznanstvena

3) "Struku" sam koristio za to da, ako ce se vec pitati nekoga za misljenje (recimo na sudu), trebalo bi se pitati strucnjake, a ne laike. I opet - ono sto ce strucnjaci reci nece biti istinito zato sto su to rekli strucnjaci, nego ce biti istinito zato sto jest istinito, zato sto je u skladu sa znanoscu, zato jer je provjereno - a strucnjaci su s materijom daleko bolje upoznati od laika - u tome je stvar. Pokretac peticije je vec iznio i obrazlozio svoj stav o emisiji - jos su se neki potpisnici peticije javno oglasili, kao sto mozes procitati u ovom clanku. Posebno mi je zanimljiv dio komentara fizicara Dr. Cecija, koji kaze:

(...) Priroda još uvijek dobro skriva brojne tajne od nas - ne znamo gdje se skriva nevidljiva masa, zbog koje se galaksije čudno okreću, nazvana tamnom materijom. Ne znamo ni zašto točno svemir ubrzava svoje širenje - smatra se da je uzrok tamna energija.

Obje te stvari su nam nevidljive i nemjerljive i ne ponašaju se u skladu s poznatim fizikalnim zakonima, ali jasno vidimo i mjerimo posljedice njihova djelovanja. Na sličan su način u znanosti tretirani i čarobni lijekovi za rak, telepatija, homeopatija, parapsihologija i vidovitost. Za znanost nije nikakav problem da se ne zna kako bi oni mogli raditi - problem je da nema mjerljivih posljedica njihova djelovanja.U Mišakovoj emisiji se ljudima laže o tome, i to je problem.

I opet - to nije tako zato jer je to rekao tamo neki fizicar s doktoratom, to je tako zato jer u znanstvenim, kontroliranim eksperimentima nema mjerljivih posljedica djelovanja navedenog (drugim rijecima to ne radi, to ne funkcionira) - a gosti u NRZ tvrde suprotno. Misak to zna, ali ih podrzava (da ne kazem potice) da iznose to za sto i sam zna da nije istina.

the_tux kaže...
Transitional fossils (popularly termed missing links). "Prijelazni fosili", tko je sada interesna skupina? Na svojoj fantaziji pokušavaju opravdati teoriju evolucije koja ne drži vodu pa se služe lažima a ne empirijskim dokazima koje vole nabadati kreacionistima na nos. Prijelazna faza nije isto što i nedostajuća karika. Znači, nema primjerka biološkog organizma koji direktno dokazuje da je karika koja nedostaje za neku određenu biološku skupinu.

To je tvoje strucno misljenje ili misljenje kao laika koji jedva da ista zna o biologiji? Ovaj komentar je uopce smijesno komentirati. No, cak i da prihvatimo tvoju igru, da zaista nismo nasli ni jednu jedinu "nedostajucu kariku", kritika ti pada na logickoj razini. Naime, ovo je odlican primjer logicke pogreske argument iz neznanja. To sto dosad, prema tvojoj tvrdnji, nije pronadjena ni jedna "nedostajuca karika" ne znaci da "nedostajuce karike" ne postoje.

Naravno, da bismo se time uopce zamarali, ti bi trebao dokazati da su "nedostajuce karike" morale postojati, da su morale biti ocuvane do danas, da su morale biti pronadjene te da "nedostajuce karike" nisu prijelazni fosili. Pa cak ni da si sve to dokazao time nisi pobio teoriju evolucije, koja je znanstveno dokazana na mnogobrojne nacine, nego bi samo dokazao da jedan djelic teorije evolucije ne funkcionira. I sto bi se onda dogodilo? Nova saznanja bi se uvrstila u teoriju evolucije i rijesena stvar. No, sve je to "sto bi bilo kad bi bilo". Logika ti se preprijecila.

the_tux kaže...
Etimološki, grčka riječ psihe znači duša, dah. A kako je um odvojen od duše, nije mi poznato, jer smatram da je duša povezana sa umom.

Ta rijec je nastala u vrijeme kad se jos malo toga znalo. Ljudi su svasta nekad davno vjerovali.

Jel je "dusa": a) povezana s umom ili je b) um sam, sama psiha, ono sto covjek jest? Ako je b), onda je to samo alias za ljudsku psihu i onda mi uopce nije jasno koja je poanta zapocinjanja ove off-topic rasprave. Ako smatras da je to a), onda molim te objasni sto konkretno je "dusa", kako je povezana s umom i zasto je ova digresija bitna za raspravu.

the_tux kaže...

Zašto medicinska struka ljude koji imaju psihićke poremećaje zove "duševnim bolesnicima"? Ili možda trebaju analizirati neuronske cjevode i zalemiti tamo gdje je došlo do greške. :)

Mozda zato jer nije lijepo reci za nekoga da je mentalni ili umni ili psihicki bolesnik, posto ti izrazi imaju negativne konotacije? Ljepse je reci da je covjek "dusevni bolesnik", da mu je bolestna dusa ili... Khm... Duh? Od cega uopce dolazi izraz "dusevni bolesnik"? Bilo kako bilo, jasno je da se psihologija kao znanost ne bavi religijskim/spiritualnim dusama, nego ljudskom psihom/umom.

the_tux kaže...

Svijest je funkcija mozga. :)

Smajli znaci da ne razumijes sto to znaci? Namigiva

the_tux kaže...
Kako utječeš na mozak i svijest, nego onim što nazivamo slobodnom voljom.

Ne razumijem pitanje. Mozes to malo pojasniti? Kako to covjek (covjek?) slobodnom voljom utjece na (svoj) mozak i (svoju) svijest? To mi lici na cirkularni argument... Ali suzdrzat cu se od daljnjih komentara - cekam pojasnjenje.

the_tux kaže...

Zašto čovjek ima slobodnu volju ako se ponaša kao mašina, osim što nema mogućnost brzog računjanja velikih brojeva. Usporedba sa strojem je ograničavajuća jer gleda materijalističke, dakle izvanjske karakteristike čovjeka.

Covjek je (vjerojatno - ili bolje reci - ovisi iz koje se perspektive gleda) stohastican (random, nepredvidiv) sustav, za razliku od "masina" koje su deterministicki sustavi (isti ulaz daje isti izlaz). Medjutim, "masina" se moze isprogramirati da ima neki vid umjetne inteligencije, odnosno da se ponasa kao stohastican sustav (imitira ponasanje svjesnog organizma). Kroz neko vrijeme vrlo je moguce da ce umjetna inteligencija postati toliko razvijena da cemo tesko (ili nikako) razlikovati umjetnu od prave inteligencije. Stoga je gledanje na stroj kao iskljucivo deterministicku masinu ogranicavajuce. I sto sad sa svim tim?

S druge strane, imamo li volju koja je zaista slobodna? Zar volja covjeka ne ovisi o fiziologiji? Zar neces jednom odluciti jedno, a drugi put u istoj situaciji drugo zbog toga jer ti je drugacije biokemijsko stanje u mozgu? Ovisi li samo o toj razini (onda je mozda zapravo deterministicka, iako se zbog bioloske osnove mozga doima stohastickom), ili to sto cemo ciniti ima veze i s kvantnom mehanikom pa stohasticnost dobiva po tom principu? I opet - zar posljedica stohasticnosti koju dobiva na kvantnoj razini na kraju nije determinirana (ne-slobodna, ovisna)? Slobodna volja nije nekakav entitet - ona je filozofski koncept. Ne postoji konsenzus oko tih pitanja. Rade se istrazivanja na tom polju, posebno u neuroznanosti.

Dakle, ne mozes postaviti pitanje "Zašto čovjek ima slobodnu volju ako se ponaša kao mašina", jer se zapravo ne zna da li zaista imamo slobodnu volju. Ili u kojoj mjeri je ta "slobodna volja" slobodna, ako je uopce imamo.

the_tux kaže...

Svasta. Da mi je samo znati gdje si to cuo... Aha, vidim u kasnijem postu da si to samoinicijativno zakljucio iz citata koje si naveo - pritom nisi uocio da se u njima naglasak stavlja na "moramo pretpostaviti", osobna vjerovanja, osobna iscudjavanja na (prema autoru citata) nezamislive stvari i (prema autoru citata) nevjerojatnoj vjerojatnosti.

Kad smo bas kod tih nevjerojatnih vjerojatnosti, njima se pokusala oboriti evolucija na sudu - u biti logickom pogreskom - naravno, kreacionistima to nije uspjelo. Naime, postavljali su pitanja koja je vjerojatnost da su iz onakvih jednostavnih organizama nastali bas ovakvi slozeni organizmi. Ako gledas iz sadasnje perspektive, kad se sve to vec dogodilo, vjerojatnost da se zivot razvio tocno ovako kako se razvio je neeeeeevjerojatno mala, gotovo jednaka nuli. Medjutim, ne mozes u ovom slucaju vjerojatnost racunati unatrag. To je kao da uzmes spil karata i napravis recimo 100 dijeljenja spila karata. I onda se zapitas koja je vjerojatnost da podijelis karte u tocno tom redoslijedu? Vjerojatnost je takodjer izuuuuzetno mala, gotovo jednaka nuli. Medjutim, ti si tih 100x dijeljenja spila karata tocno na taj nacin odradio otprve! Da stvar bude gora, kreacionistima je strucni svjedok bio neki matematicar (imao je neku titulu - nisam bas 100% siguran, ali mislim da je bio Ph.D., dakle matematicar s doktoratom) - znaci visokoobrazovana osoba, navodni "strucnjak", koji ne vidi ocitu logicku pogresku u svojoj argumentaciji.

E, da - zaista ne razumijem zasto si ubacio i Einsteinov citat (nisi ga ni citirao ni od pocetka ni do kraja): Albert Einstain (teorijski fizičar, Nobelova nagrada za fiziku):

Scientific research is based on the idea that everything that takes place is determined by laws of nature, and therefore this holds for the actions of people.

For this reason, a research scientistwill hardly be inclined to believe that events could be influenced by a prayer, i.e., by a wish addressed to a supernatural being.

However, it must be admitted that our actual knowledge of thee laws is only imperfect and fragmentary, so that, actually, the belief in the existence of basic all-embracing laws in Nature also rests on a sort of faith.

All the same this faith has been largely justified so far by the success of scientific research.

But, on the other hand, everyone one who is seriously involved in the pursuit of science becomes convinced that a spirit is manifest in the laws of the Universe – a spirit vastly superior to that of man, and one in the face of which we with our modest powers must feel humble. In this way the pursuit of science leads to a religious feeling of a special sort, which is indeed quite different from the religiosity of someone more naïve.

Einstein je s ovim izrazio nesto sto bi se moglo opisati kao panteizam - u biti elegantan nacin da kaze da ne vjeruje u osobnog boga, boga kreatora i sl. (dakle sve ono sto je osnova vecine danasnjih religija), a da eksplicitno ne kaze (prizna) da je ateist i da religije smatra opijumom za manje bistre (njegov opijum bila je, naravno, znanost). U biti kaze da su svemir i priroda nas "bog" (zapravo - kaze "duh" - dok za ono sto ljudi kazu "bog" kaze supernatural being) i da zbog toga bavljenje znanoscu vodi ka religijskom osjecaju posebne vrste, koji je doista prilicno razlicit od religioznosti nekog naivnijeg/neobrazovanijeg. Ovo je zapravo doslovan prijevod (posljednje recenice citata).

Kao sto vidis, Einsteinu je na prvom mjestu bila znanost. On je zivio za nju. A ne za paranormalne nebuloze. Ili vjerske/religijske (pogotovo ne za molitve, sto je ekplicitno naglasio).

16 godina
odjavljen
the_tux kaže...

Ne mislim da svijest proizlazi iz duhovnosti. Duhovnost proizlazi iz duše. Svijest je spoznaja duše o sebi, "mislim, dakle jesam".

Ok, ne misliš da svijest proizlazi iz duhovnosti, već iz duše, ali to nije poanta. Poanta je da je to tvoje osobno mišljenje bez dokaza i kao takvo potpuni irelevantno za ovu diskusiju.

the_tux kaže...

Što bi Dejan Vinković rekao na ove citate? Hrpa pseudoznanstvenika.Smijeh

Primjećujem da neki dijelovi spoznaja znanstvenika imaju sličnosti sa učenjima nekih religija, poglavito hinduizma i budizma a poneki znanstvenici su za svoje teorije koristili znanja iz Veda.

Ono što je zajedničko ovim izjavama je da je jasno dano do znanja da se radi o osobnim mišljenjima, a ne znanstvenim činjenicama.

bed kaže...
mbaksa kaže...

Hajde ne lupetaj. To je nešto što je stalno prisutno u znanstvenom radu; pretpostavljati nešto. Ukoliko postoje više ideja o istom, poznata je i okamova britva. Obzirom da ti nemaš nikakve ideje o toj problematici, moja pretpostavka je sasvim legitimna dok god se ne iznese bolja pretpostavka ili dokaz.

Pretpostavka je česta u znanstvenom radu, ali uz 2 uvjeta: mora biti u skladu s dosadašnjim znanjem i mora ostati pretpostavka dok se ne provjeri. Pretpostavka nije činjenica.

bed kaže...

Pa nekada su se znanstvenici vodili željom za otkrivanjem novih i neotkrivenih stvari, pojava i svijeta koji nas okružuje. Danas smo spali na ovakve kvazi znanstvenike, za koje mi se čini primjereniji izraz 'inženjer'.

Prije je znanje bilo na toj razini da je znanstvenik mogao kući u podrumu izvesti eksperiment. Danas smo došli do takve razine znanja da se znanstvenici moraju udružiti i zajedno raditi na projektu. Pri tom neki poslovi izgledaju popout inženjerskih, ne znaći da su ti znanstvenici postali kvaziznanstvenici. Jednostavno rade ono što moraju raditi da bi otkrili nešto novo ili testirali ono za što testiraju.

17 godina

Zašto mislim da je to borba za novac?

Pa, proračun za znanstveno-obrazovni program se radio na način da je uključivao i tu emisiju.

Međutim, sad se nastoji NRZ izbaciti iz tog dijela programa, a postojeći proračun za znanstveno-obrazovni program zadržati na ovom nivou.

Što je toliko sporno u toj emisiji?

Samo joj ime govori da se bavi rubnim i alternativnim događajima.

Mnoge stvari kojima se ta emisija bavi potiču na razmišljanje, i činjenica jest da joj je publika pretežno ona koja ima veze sa prirodnim i tehničkim znanostima.

Činjenica jest da isti ljudi gledaju i NRZ i Trenutak spoznaje i Enterprize 1.

A službena znanost je uvijek kroz povijest bila kruta i nesklona novom.

Još sredinom 19 stoljeća najveći umovi kraljevske akademije znanosti GB su tvrdili da je znanost sve otkrila i da se više nema što otkrivati.

U istom tom vremenu najveći znanstvenici su tvrdili da parne lokomotive ne smiju prijeći 100 km/h jer će putnici u vlaku ostati bez zraka.

Najveći intelektualci Francuske tog doba su potpisivali peticiju protiv izgradnje Eifellovog tornja.

Što ako parapsihološke pojave postoje i ruše ovaj materijalistički koncept znanosti kakvu poznajemo.

Prvi će se protiv rušenja koncepta njihove slike svijeta pobuniti baš suvremeni akademici iz gorespomenute akademije znanosti (i svih drugih akademija)

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

neznam sto se taj lik kaj se nabrijava nije javio prije 3-4 g kad je pocinjala ta emisija s emitiranjem nego sad Šutim

Ako se ne varam, pocela je s emitiranjem prije nekih 8 godina. Zasto pretpostavljas da je on morao znati da se ta emisija nalazi u znanstveno-obrazovnom programu? Ni ja nisam znao da je ta emisija dio znanstveno-obrazovnog programa sve dok se peticija nije pojavila u medijima. Ti si znao?

emisija se zove "na rubu znanosti" pa logički da ne spada u zabavu(recimo ko one gluposti ples sa zvjezdama i te brije neznam dal to spada u zabavu ili nekaj drugo) nego u znanost do znanosti se stize obrazovanjem tj. učenjem

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 11:59 (UBIZEC cORPORATION).
17 godina
neaktivan

emisija se zove "na rubu znanosti" pa logički da ne spada u zabavu(recimo ko one gluposti ples sa zvjezdama i te brije neznam dal to spada u zabavu ili nekaj drugo) nego u znanost do znanosti se stize obrazovanjem tj. učenjem

Ne znam kakvim točno "obrazovanjem" dođeš to toga da postoje ljudi gušteri, al koje je da je... krivo je.

17 godina
dekstroza kaže...

Ne znam kakvim točno "obrazovanjem" dođeš to toga da postoje ljudi gušteri, al koje je da je... krivo je.

Ne znam zašto se onda u školama (institucijama obrazovanja) uči vjeronauk, odnosno da postoji Bog kada to nije znanstveno dokazano. Zašto se znanstvenici koji su potpisivali ovu peticiju nisu osvrnuli na škole, a ne na emisiju koja ide u kasnovečernjem terminu.

17 godina
neaktivan

Peace and Love _ Frankenstein Build
Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 13:05 (Verbatim).
16 godina
odjavljen
Floki kaže...

Pa, proračun za znanstveno-obrazovni program se radio na način da je uključivao i tu emisiju.

Međutim, sad se nastoji NRZ izbaciti iz tog dijela programa, a postojeći proračun za znanstveno-obrazovni program zadržati na ovom nivou.

Ti si bio tamo, pa znaš kako se donosio proračun? Čak da ti taj argument i stoji, svi u ovoj temi smo se složili da bi u svakom slučaju trebalo povečati minutažu znanstveno-obrazovnog programa.

Što je sporno - o tome pričamo već 6 strana, pa ne vjerujem da će ti itko ponovno sve napisati.

Bichanich kaže...

Ne znam zašto se onda u školama (institucijama obrazovanja) uči vjeronauk, odnosno da postoji Bog kada to nije znanstveno dokazano. Zašto se znanstvenici koji su potpisivali ovu peticiju nisu osvrnuli na škole, a ne na emisiju koja ide u kasnovečernjem terminu.

Prvo, jedna loša stvar ne opravdava drugu lošu stvar. Drugo, vjeronauk je izborni predmet (ja se slažem da mu nije mjesto u školi) na koji idu učenici koji vjeruju u to i znaju da je to vjerovanje. Na prvom satu vjeronauka djeci se objasni: Kad bih znao, ne bi ni mogao vjerovati jer je to onda znanje, a ne vjerovanje. Dakle, uopće se ne pokušava djecu uvjeriti da je to činjenično stanje, već da je to stvar osobnog uvjerenja.

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Zakon o HRT-u

Najslađi si mi kad se praviš mutav.. Selektivna amnezija..

Ovaj c/p zakona o HRT-u ne govori apsolutno ništa u prilog tvojoj tezi da je emisija NRZ znanosti ne znanstvena, pa time ne spada u ZO program i time krši zakon o HRT-u. Obzirom da zakonom nije propisan postotak odgovarajuće zastupljenosti emisija, već internim aktom HRT-a, to je navod bespredmetan. Možeš slobodno pokušati na temelju toga tužiti Mišaka i popušiti ćeš kao mladi majmun..

A ovo često boldanje istine, cjelovitosti i nepristranosti možeš okačiti mačku o rep, jer bi tada cijelu TV trebalo ugasiti. Hajde lijepo pitaj u 'preduzeću' možda ima koji pravnik da ti objasni koju..

15 godina
protjeran

Ja sam za potpuno ukidanje emisije jer je stetno smece koje glorificira neznanje i vrijedja zdrav razum...zna bit komicno doduse, al kad se sjetim da u isto vrijeme dok se ja smijem netko drugi bez imalo skepse upija sve te idiotarije i uzima ih zdravo za gotovo, onda mi vise nije smijesno. 

16 godina
neaktivan

Sve mi se čini da bi ovaj topik trebali prebacit u jednu emisiju NRZ...

3D Designer, www.mrcine.org, www.crotrailers.co.cc - Traileri,gameplay snimke i ostali klipovi za video igre
17 godina
MrBlc kaže...
Floki kaže...

Ti si bio tamo, pa znaš kako se donosio proračun? Čak da ti taj argument i stoji, svi u ovoj temi smo se složili da bi u svakom slučaju trebalo povečati minutažu znanstveno-obrazovnog programa.

Što je sporno - o tome pričamo već 6 strana, pa ne vjerujem da će ti itko ponovno sve napisati.

Bichanich kaže...

Prvo, jedna loša stvar ne opravdava drugu lošu stvar. Drugo, vjeronauk je izborni predmet (ja se slažem da mu nije mjesto u školi) na koji idu učenici koji vjeruju u to i znaju da je to vjerovanje. Na prvom satu vjeronauka djeci se objasni: Kad bih znao, ne bi ni mogao vjerovati jer je to onda znanje, a ne vjerovanje. Dakle, uopće se ne pokušava djecu uvjeriti da je to činjenično stanje, već da je to stvar osobnog uvjerenja.

da , moš misliti znanstveno-obrazovnog programa

promovira nekakve znanstvene veličine koji više mantraju o znanosti, a sami su u znanosti marginalci

još malo , pa će novinari od Radmana i Džikića tražiti mišljenje i o pjesmi Eurovizije

tipični naš mentalitet, klanjamo se nekakvim znanstvenim marginalcima i gradimo "zlatno tele" kojem se klanjamo

međutim, brojke ne lažu

a brojke kažu sljedeće:

više znanstvenih radova ima sveučilište Harare (Zimbabwe) nego zagrebačko sveučilište

15 godina
protjeran
Floki kaže...

promovira nekakve znanstvene veličine koji više mantraju o znanosti, a sami su u znanosti marginalci

još malo , pa će novinari od Radmana i Džikića tražiti mišljenje i o pjesmi Eurovizije

tipični naš mentalitet, klanjamo se nekakvim znanstvenim marginalcima i gradimo "zlatno tele" kojem se klanjamo

međutim, brojke ne lažu

a brojke kažu sljedeće:

više znanstvenih radova ima sveučilište Harare (Zimbabwe) nego zagrebačko sveučilište

Ako su tebi Radman i Dzikic znanstveni marginalci, onda si ti prijatelju cisti *****.

17 godina
ansha kaže...

Ja sam za potpuno ukidanje emisije jer je stetno smece koje glorificira neznanje i vrijedja zdrav razum...zna bit komicno doduse, al kad se sjetim da u isto vrijeme dok se ja smijem netko drugi bez imalo skepse upija sve te idiotarije i uzima ih zdravo za gotovo, onda mi vise nije smijesno. 

Može li se baš samo tako odbaciti svjedočejnje onog bivšeg vojnog časnika izrečeno u NRZ koji je navodno sredinom 70-tih u radarskoj postaji pratio leteći objekt koji se kretao brzinom od 10 maha.

Najlakše je upotrijebiti tvoju inkvizitorsku metodu i nekog zabraniti i reći mu da laže.

17 godina
ansha kaže...
Floki kaže...

međutim, brojke ne lažu

a brojke kažu sljedeće:

Ako su tebi Radman i Dzikic znanstveni marginalci, onda si ti prijatelju cisti *****.

A, ne, nisu nikako znanstveni marginalci, nego su valjda u rangu Nikole Tesle, Newtona ili Einsteina.

moš misliti što jesu

15 godina
protjeran
Floki kaže...

A, ne, nisu nikako znanstveni marginalci, nego su valjda u rangu Nikole Tesle, Newtona ili Einsteina.

moš misliti što jesu

Evo ti malo o đikiću:

Kao voditelj Grupe za molekularnu signalizaciju Instituta za biokemiju Goethe Sveučilišta otkrio je mehanizam kojim se stanice ljudskog organizma brane od razvoja karcinoma. Časopis Science u svom broju iz prosinca 2005. godine objavio je ovaj rad kao najznačajnije medicinsko otkriće za proteklu godinu.

Dobitnik je i nagrade Europskog udruženja za istraživanje tumora (EACR) za istraživača 2006. godine. Nagrada mu je uručena na svečanoj ceremoniji 3. srpnja 2006. tijekom EACR kongresa u Budimpešti.

Dosad je objavio više od 100 radova u znanstvenim časopisima koji su citirani više od 5500 puta. Dobitnik je važnih međunarodnih priznanja, te je izabrani član Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO), Europskog udruženja za istraživanje života (ELSO), Međunarodne unije za borbu protiv raka (UICR) i drugih. Dobitnik je i brojnih medunarodnih nagrada uključujući nagradu Američkog udruženja za istraživanje raka (AACR) za izvanredna postignuća u istraživanju tumora 2006. godine, Njemačkog udruženja za staničnu biologiju i Europskog udruženja za istraživanje tumora.

Eto ti tvoga marginalca ****** jedan. Ako jednog dana ne daj boze dobijes rak moglo bi se dogodit da upravo zbog njega izvuces zivu glavu, zato prestani sr*t i brukat se.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.5.2010 13:34 (ansha).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice