Opsesivno-kompulzivni poremećaj

poruka: 79
|
čitano: 36.640
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Re: Opsesivno-kompulzivni poremećaj
torrente kaže...

Prejaka je to "ručna kočnica" u glavi. Takvih problema ima jedna meni draga bliska osoba.  Posebno se ističe pranje ruku.  Ponekad mu ciljano kažem.."hajde, probaj preskočit to trljanje ruku".  Odgovor je..."ne mogu, moram i to je jače od mene".

Sapuna ruke kao kirurg do lakata...trlja trlja pjeni trlja ispire...i na kraju pojede jabuku koja je oprana...tj ispolirana do bola.

Dok su ruke tako čiste pomno prati da ne kontaminira jednu,ako se to dogodi...druga nastavlja radnje diranja namirnica.

Uglavno razumjem taj problem kojeg on ima...ali nekada kada smo u društvo, to me totalno izludi.  Nedavno ja namjerno bacim na pod kviki-perec...sagnem se, uzmem ga...puhnem i pojedem ga.

Prijatelj u malo nije doživio srčani udar od šoka.

Kažu da se uglavnom radi o inteligentnim osobama...a i sam N.Tesla je imao pozamašan asortiman ovakvih poremećaja.  Najjači je onaj, da se nikada sa nikim nije rukovao.

Gle, mogu ti pomoći da to shvatiš. 

Ja sam to dobio u četvrtom osnovne i utjecalo je na moj život u velikoj mjeri do sredine srednje. Meni je škola bila nešto najprljavije, ali kao bolesno prljavo, zadaću sam radio samo na jednom dijelu stola, uvijek u odjeći za pisanje zadaće, školske knjige samostalno nisam unio u svoju sobu do četvrtog srednje.

To je najjači mogući osjećaj koji možeš osjetiti. Zamisli da nisi pojeo ništa cijeli dan ili čak tri dana, dolaziš kući, a svježe mamine kifle na stolu. Pomnoži taj nagon da ih uzmeš sa milion. Toliko tvoj prijatelj "treba" da opere ruke.

Moj stari je kao ti, pokušao je to nekako racionalno da izbije iz mene. Bacao je stvari na pod i tjerao me da jedem, dirao cipele pa mene po licu, uzimao stare knjige i razmazivao ih po mojoj sobi, sve stvari koje sam volio uzimao je pa strugao njima po knjigama preda mnom. Kada dođu gosti obavezno bi nešto od toga demonstrirao njima kao da prestanem od stida. Od toga mi je bilo samo gore, neopisivi napadi tjeskobe pa sam vrištao, plakao i udarao glavom u zid. Tada je počelo ono klasično "Ima tko će tebe tući".

Što se tiče škole, sada smanjio sam to na 10%, a za ruke, naučiš živjeti s tim isto kao i sa svim drugim i mislim da to nitko nikad nije ni primjetio osim obitelji.

Tražim anime shoegaze djevojku. Slonovi, žbljohe i grobovi neka se ne javljaju.
17 godina
rooswelt1991 kaže...

Dobro svi uvijek imaju nešto oko čega su uredni. Nekim ženama je to torba, muškima auto i slično.

ks95hr kaže...

Volim parno, jedem parno šnita salame i stavljam volume na parno. Reći da je to neki poremećaj je debilno, danas je očito za sve izmišljen superspecijalni poremećaj kako bi neki kvazi liječnici imali što liječiti i živjeti na tuđi račun.

chutac kaže...

Mislim da ljudi brkaju OCD sa picajzlaštvom.

Chutac je jedino dobro primjetio. Da vidite osobu koja stvarno ima OCD, nebi pričali da su to ameri izmislili i da je to gluparija.
Ja nažalost imam u kući takav slučaj (koji je samo još jedan usputni poremećaj) i to nije picajzlanje ni "američka izmišljotina". 
To su besmisleni rituali bez kraja i konca. Repetitivne radnje koje se samo s godinama množe, nemoguće ih je prekinuti i samo
jedno "slaganje jednog para cipela" koje traje satima ako se ne odvrati pažnja bi vam lijepo pokazalo kako to veze nema sa 
navikom, urednošću ili praznovjerjem.

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
11 godina
neaktivan

Mislim da je ocd danas pre napuhan, svud ga se trpa u koš sa svime... Ja ne bih rekao da sam imao OCD kao da bih imao rituale neke sa brojkama i slicno, ali sam imao kao sto ste gore naveli "ako ne napravim to, bit ce tako i tako" ali to ajde, recimo da svi to imaju. Mene je više mucila ekstremna anksioznist i opsesivne misli...kad imas taj oblik ZNAS da ga imas, jer zna ici tako daleko da sam znao imati pravi panicni napad, jer je to tako gadno da si to nemoze covjek smislit, svakom bi te misli izgledale smiješno i iracionalno, ali to mi je bio takav hell da se nisam mogao koncentrirati na apsolutno nista igru, film šta god a pogotovo ne nesto što bi ukljucivalo ozbiljan rad/razgovor s ljudima. Baš mislim da mi je taj period od par mj. bio naj gori dio zivota, zato zamracim kad neko ono "poslagao sam ovo po boji baš me ubija OCD hehe"... I drago mi je sto sam naisao na ovaj kanal jer to govori covjek sa nazalost jako dugim iskustvom OCDa i anksioznog poremecaja, iskreno mislim da mi ni jedan doktor nebi pomogao tako jer sam se uspio "riješiti" tih opsesija u roku par mjeseci dok neki ljudi zive sa time puno duze. Stvarno jedino sto mi je pomoglo zapravo je ovaj kanal, ako itko ima slicnih problema neka ga prati, ovo je samo jedan u nizu odlicnih videa:

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put sub 25.7.2015 4:13 (D3lBoy).
15 godina

Najteže je sam sebi priznati da imaš nešto takvo što uopće nije bezazleno i može se razviti u gadan problem, ukoliko se sve manje može kontolirati.

Ja recimo imam problem da kad odlazim od kuće na posao moram par puta provjeriti da li sam zatvorio vodu i ugasio peć i slično, ok nema me 10 sati kada odem ali rekao bi da to nije nikakvo opravdanje, rekao bi da imam blaži poremećaj, sad jel to ocd ili nešto drugo ne znam, ali se znam, rijetko ali se desi, i po 10 minuta zabavljati u stanu provjeravajući navedene elemente:)

10 godina
neaktivan

Nije deja vu. vise kao vidim nekog da hoda na ulici i u sebi kazem i zamislim da padne i to se dogodi.

16 godina
neaktivan
Kolacic kaže...

Nije deja vu. vise kao vidim nekog da hoda na ulici i u sebi kazem i zamislim da padne i to se dogodi.

imas temu paranormalno za to (btw. to je sreca , da ti mislis e sad ce ovaj past i ne padne ne bi.ni primjetio).

Ja sam kroz osnovnu i srednju imao isto takvo gađenje prema knjigama itd. uvijek su knjige bile na jednom mjestu i ako ucim ucim na tom mjestu, na krevet mi niko.ne smije sjest osim cure i jednog frenda (pa ni obitelj), ni ja ne sjedam na krrvet osim ako nisam u odjeci koja je besprijekorno cista (da sam je sad uzeo sa strika i sjeo na stolac u kuhinji vise en mogu na krevet). Također priej spavanja ne diram kvake dlanovima, i imam dobre i lose brojeve, nitko tobas ne primjecuje,a nisam do sad ni ikome rekao.

--------------------------------------------------------------------------------------------
15 godina

Ja sam u nekom razdoblju od 3. do 5. razreda (ne sjećam se točno više, ali trajalo je godinu dana) morao SVE što sam napravio s jednom rukom napraviti i s drugom

Mislio sam da će mi se nešto loše dogoditi ako to ne napravim, ali eto prestao sam. Nekoliko tjedana poslije shvatio sam da je to samo u mojoj glavi i to je bilo to

You have to be odd to be number one
13 godina
Vkm996 kaže...
Cordas kaže...

Ne mogu misli u glavi utjecati na vanjske događaje, kraj priče. 

Kako možeš davati takve zaključke ako to nisi iskusio? 

Pa napisao sam ti gore kako sam imao slična iskustva. 

Ne može ti se ništa loše dogoditi samo ako ti to u glavi zamisliš. Zašto? Jer jednostavno ne može. Nisi u Fantasy filmu. 

Probaj pa ćeš vidjeti 

Treba biti racionalan i na taj način razmišljati. 

15 godina
Cordas kaže...
Vkm996 kaže...
Cordas kaže...

Ne mogu misli u glavi utjecati na vanjske događaje, kraj priče. 

Kako možeš davati takve zaključke ako to nisi iskusio? 

Pa napisao sam ti gore kako sam imao slična iskustva. 

Ne može ti se ništa loše dogoditi samo ako ti to u glavi zamisliš. Zašto? Jer jednostavno ne može. Nisi u Fantasy filmu. 

Probaj pa ćeš vidjeti 

Treba biti racionalan i na taj način razmišljati. 

Treba, ali ti si u svom slučaju racionalno razmišljao.

Postoje slučajevi kad nemožeš razmišljati racionalno jer na taj način razmišljaš godinama i jako polako postaje sve gore i gore gdje se previše bojiš posljedica...

Na takvo razmišljanje najviše utječe stres i depresija.

Teško će to netko shvatiti tko to nije iskusio.

10 godina
neaktivan

Možda sam se krivo izrazio, ali te sitnice koje većina nabraja nisu nikakav poremećaj nego su samo prepičkasti. Smiješno mi je kad čujem da muškarac mora uvijek imati čiste ruke ili si ne smije sjesti na krevet kad nije totalno čist. A ja nisam ni neobrazovan, ni konzervativan, niti mrzim pedere, samo mi se čini da takve gluposti su posljedica toga da ljudi nemaju pametnije brige i pametnije zaokupacije pa postaju plačipičke da im ne bi bilo dosadno.

Tako da ne bih rekao da taj OCD pogađa inteligentne, nego one koje su mama i tata previše mazili. Da trošiti sate ne neke smiješno banalne stvari je poremećaj, je. Da to rješava razgovor, teško.

13 godina
neaktivan
ks95hr kaže...

Možda sam se krivo izrazio, ali te sitnice koje većina nabraja nisu nikakav poremećaj nego su samo prepičkasti. Smiješno mi je kad čujem da muškarac mora uvijek imati čiste ruke ili si ne smije sjesti na krevet kad nije totalno čist. A ja nisam ni neobrazovan, ni konzervativan, niti mrzim pedere, samo mi se čini da takve gluposti su posljedica toga da ljudi nemaju pametnije brige i pametnije zaokupacije pa postaju plačipičke da im ne bi bilo dosadno.

Tako da ne bih rekao da taj OCD pogađa inteligentne, nego one koje su mama i tata previše mazili. Da trošiti sate ne neke smiješno banalne stvari je poremećaj, je. Da to rješava razgovor, teško.

• 1995. godište
  • Nisi neobrazovan
  • Nisi konzervativan
  • Ne mrziš pedere
  • Koristiš uvrijede i diskriminaciju po seksualnoj orijentaciji
  • Koristiš mačističke i šovinističke diskriminatorne izraze i nipodaštavanja
  • Nastupaš preagresivno
  • Nisi pomiren sa svojim djetinjstvom ili projiciraš pa su ostale "mama i tata previše mazili"

I ti imaš barem par težih problema samo što ih ne vidiš.

10 godina
neaktivan

Ako nemam ciste ruke pocne me jako svrbiti nos i kad operem ruke prestane.

17 godina
odjavljen

Ja mislim da imam OCD, uvijek prije spavanja moram neke stvari napravit koje nemaju veze s mozgom, zastor, bas (od zvucnika), tepih uvijek moraju biti dobro (lol) namjesteni i punjac od mobitela mora biti u uticnici u mojoj sobi bez obzira mobitel se punio ili ne.

Ruke pod obavezno perem kad udjem u kucu, ali to osjetim da nije OCD nego cisto stvar higijene i razlikuje se od ovog gore.

Nekad me smetalo, danas vise ne, naso sam vedru stranu u tome i uzme mi mozda par min tak da nije strasno. :D

http://isvijet.com.hr, Siemens C60, SE K700i, Samsung D600, Sam. Omnia i900, iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, Galaxy SIII, Nexus 5
12 godina

Svi si vi brijete i sami ste si dijagnosticirali OCD. Da ste se malo informirali o njemu bi vidjeli koliko je taj poremećaj ozbiljan. OCD je drugi po redu psihološki poremećaj nakon shizofrenije po pitanju utjecaja na kvalitetu života. To što morate posložiti neku stvar da bude simetrična/pravilna/savršeno uklopljena je stvar ljudske psihe jer tome uglavnom svi težimo, a ne nikakav OCD. OCD bitno utječe na kvalitetu života i ljudi koji ga uistinu imaju se stvarno teško nose s njime iako su ga svjesni. Ljudi s OCD-om npr. peru ruke po 20-30 puta prije nego prestanu ili će stalno ponavljati iste pokrete sve u nedogled. Razlog tome je u nekim slučajevima bio što su iz nekog razloga mislili da će se dogoditi nešto strašno njima ili drugome ako to ne naprave. I k tome, OCD se bi trebao liječiti antidepresivima, a vjerujem da bi i ljudi dijagnosticirani njime bili vrlo zahvalni da bi ga ublažili ili ga se riješili.

Pa zato prestanite sa svojim debilanama da imate OCD jer bi definitivno bili svjesni da ga imate, a ne da shvatite da ga imate nakon što pročitate neki glupi članak na BuzzFeedu.

samo nešto struže..
10 godina
neaktivan

Do 18. godine dobijes svo opce obrazovanje, dalje se jedino specijaliziras. Meni je peder normalna rijec jednako kako su mi homoseksualci/gejevi, kako ih vec ti koji si osjetljiv na to zoves, normalni ljudi. Nastupam tocno toliko agresivnije nego bi trebao koliko su ti ljudi pickastiji nego bi trebali. I mene su mama i tata mazili pa pokusavam biti korisniji i iskoristiti vrijeme korisnije za sebe i za druge, a ne opravdavati manjak inteligencije tako da si pripisem poremecaj za inteligentne.

Vidis, postoje razliciti tipovi inteligencije. Ono sto takav poremecaj predstavlja je kronicni nedostatak emocionalne inteligencije. Tesko je priznati si i prihvatiti da ti nedostaje inteligencije, zato je poremecaj super opravdanje. Ne, nisam ja kriv, mozak mi se poremetio jer sam previse inteligentan i jer previse pametno razmisljam. Puno je lakse tako lupetati nego poraditi na sebi. Postoje poremecaji za koje covjek nije kriv, ali da vristis kad netko psuje ili ne funkcioniras ako si poremeceno ne operes ruke, to je goli k***c, a ne poremecaj. Ali eto, kad mi pokazes da i one zene koje rade 12 sati za minimalac da bi ne prehranile, nego pokusale prehraniti obitelj vriscu, ja cu ti priznati da imas pravo i da sam ja samo zlocko koji ne vidi tude probleme.

15 godina
ks95hr kaže...

Do 18. godine dobijes svo opce obrazovanje, dalje se jedino specijaliziras. Meni je peder normalna rijec jednako kako su mi homoseksualci/gejevi, kako ih vec ti koji si osjetljiv na to zoves, normalni ljudi. Nastupam tocno toliko agresivnije nego bi trebao koliko su ti ljudi pickastiji nego bi trebali. I mene su mama i tata mazili pa pokusavam biti korisniji i iskoristiti vrijeme korisnije za sebe i za druge, a ne opravdavati manjak inteligencije tako da si pripisem poremecaj za inteligentne.

Vidis, postoje razliciti tipovi inteligencije. Ono sto takav poremecaj predstavlja je kronicni nedostatak emocionalne inteligencije. Tesko je priznati si i prihvatiti da ti nedostaje inteligencije, zato je poremecaj super opravdanje. Ne, nisam ja kriv, mozak mi se poremetio jer sam previse inteligentan i jer previse pametno razmisljam. Puno je lakse tako lupetati nego poraditi na sebi. Postoje poremecaji za koje covjek nije kriv, ali da vristis kad netko psuje ili ne funkcioniras ako si poremeceno ne operes ruke, to je goli k***c, a ne poremecaj. Ali eto, kad mi pokazes da i one zene koje rade 12 sati za minimalac da bi ne prehranile, nego pokusale prehraniti obitelj vriscu, ja cu ti priznati da imas pravo i da sam ja samo zlocko koji ne vidi tude probleme.

Kad vidim tvoj način razmišljanja i nivo inteligencije, vidim da je raspravljanje s tobom ravno borbi s vjetrenjačama... I'm out.

10 godina
neaktivan

Ozb ili si si dao zadatak da to napises

15 godina
ks95hr kaže...

Ozb ili si si dao zadatak da to napises

Moram priznat, dobro je sjela fora 

15 godina
Ja kad se vozim sa javnim prijevozom, obavezno stanem pored prvih vrata. Smetam ljudima kada ulaze. Sigurno neki mutavi Sheldon Cooper poremećaj.
Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
13 godina
neaktivan
ks95hr kaže...

15 godina
x18x05x kaže...
Ja kad se vozim sa javnim prijevozom, obavezno stanem pored prvih vrata. Smetam ljudima kada ulaze. Sigurno neki mutavi Sheldon Cooper poremećaj.

Ti nemaš OCD samo si seronja.

Swedish latin super funk.
15 godina
sirka666 kaže...
x18x05x kaže...

Ti nemaš OCD samo si seronja.

Haha. I to što veliš.

Nije sve u sarkazmu, ima nešto i u podjebavanju..
16 godina

Imao sam takav poremećaj. Rekao bih da imam još uvijek, ali to je toliko zanemarivo i ne smeta mi. To mi je bilo izraženo najviše u djetinjstvu i tinejđerskoj dobi. Obično bi se to očitovalo kroz često provjeravanje stvari, jesam li nešto ponio, jesam li ugasio plin na štednjaku (doduše više iz opreza valjda), nepotrebno uzastopno paljenje i gašenje svjetla i tom prilikom bih gledao da to napravim obično 10 puta ili taknem nešto 10 puta. No, sada se smirilo, a i sam se čovjek s vremenom obuzda. I isto bih imao osjećaj da će se nešto loše i nepoželjno dogoditi ako ne napravim to što sam zamislio. Naravno, to je glupost i neće se ništa dogoditi, ali tu je taj osjećaj koji ti "govori" da napraviš to.

Nikada nisam o tome s nekim pričao ili tražio pomoć/savjet jer nije došlo do nekakve gadne faze da mi pretjerano utječe na život.

10 godina

Lijep pozrdav!.. Imam 17g i inace sam oduvjek bio komunikativan sa odraslima i sa svojim vrsnjacima,volio sam razgovor... Ali od prije 2g se pocelo desavati nesto cudno... dakle prilikom razgovora sa osobama najcesce starije od mene meni se dolazi smijat,moze biti neka ozbiljna situacija ili neka bezazlena,ako me covjek pogleda u oci dok sa menom razgovara meni se smije i to nekako jedva zadrzim u sebi,,,nisam narugljivac,ne zelim nikog uvrijedit ali neznam zasto mi to dolazi, sad dok pricam ili dok slusam jedva cekam da osoba kaze nesto humoristicno da se ismijem ko budala..Mozda mi fali smijeha,neznam.

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2015 9:47 (Fly598).
17 godina
Fly598 kaže...

Lijep pozrdav!.. Imam 17g i inace sam oduvjek bio komunikativan sa odraslima i sa svojim vrsnjacima,volio sam razgovor... Ali od prije 2g se pocelo desavati nesto cudno... dakle prilikom razgovora sa osobama najcesce starije od mene meni se dolazi smijat,moze biti neka ozbiljna situacija ili neka bezazlena,ako me covjek pogleda u oci dok sa menom razgovara meni se smije i to nekako jedva zadrzim u sebi,,,nisam narugljivac,ne zelim nikog uvrijedit ali neznam zasto mi to dolazi, sad dok pricam ili dok slusam jedva cekam da osoba kaze nesto humoristicno da se ismijem ko budala..Mozda mi fali smijeha,neznam.

Joker sindrom.

10 godina
ukay1000 kaže...
Fly598 kaže...

Joker sindrom.

Hvala na odgovoru..

Poruka je uređivana zadnji put uto 28.7.2015 10:11 (Fly598).
13 godina
Fly598 kaže...

Smijanje je facijalna gestikulacija koja je u pravilu povezana s emocijom sreće, no taj mehanizam radi u oba smjera. Da pojasnim, facijalne gestikulacije su oblik komunikacije naših emocija s okolinom i u pravilu se javljaju kao odgovor na postojeće unutarnje stanje (sreća, tuga, ljutnja, strah, iznenađenje, itd.). Isto tako, izraz lica i sam može utjecati na naše stanje, na primjer aktivacija mišića vezanih uz smijanje šalje povratnu informaciju u centre za emocije i javlja se oblik tog emocionalnog odgovora i kao unutarnje stanje - tu povratnu vezu ljudi (neki više, neki manje) koriste kako bi umanjili osjećaj nelagode, zato su nerijetko ljudi skloni smijanju u situacijama koje nisu naočigled primjerene za to. Long story short, moguće je da osjećaš nelagodu u takvim situacijama te kada se naučiš opustiti takav ''neprimjeren'' odgovor će se značajno prorijediti.

Tread softly because you tread on my dreams.
15 godina
neaktivan
ukay1000 kaže...
Fly598 kaže...

Joker sindrom.

Šteta da nije Faker sindrom!       

ElektričnaOvca kaže...
Fly598 kaže...

Smijanje je facijalna gestikulacija koja je u pravilu povezana s emocijom sreće, no taj mehanizam radi u oba smjera. Da pojasnim, facijalne gestikulacije su oblik komunikacije naših emocija s okolinom i u pravilu se javljaju kao odgovor na postojeće unutarnje stanje (sreća, tuga, ljutnja, strah, iznenađenje, itd.). Isto tako, izraz lica i sam može utjecati na naše stanje, na primjer aktivacija mišića vezanih uz smijanje šalje povratnu informaciju u centre za emocije i javlja se oblik tog emocionalnog odgovora i kao unutarnje stanje - tu povratnu vezu ljudi (neki više, neki manje) koriste kako bi umanjili osjećaj nelagode, zato su nerijetko ljudi skloni smijanju u situacijama koje nisu naočigled primjerene za to. Long story short, moguće je da osjećaš nelagodu u takvim situacijama te kada se naučiš opustiti takav ''neprimjeren'' odgovor će se značajno prorijediti.

Moguće je da se radi o nelagodi.

Vidi što bi moglo biti konkretno, dob druge osobe, spol, tema, razgovor o tebi, nekome koga poznaš, nekome drugome ili nečemu nevezanom za tebe,... 

Svi ljudi imaju svoju cijenu, samo postoje oni koji nemaju vrijednost!
12 godina
neaktivan

OCD je strašna stvar, patia san od toga neko vrime oko 20te godine. Prisilne misli kojih se nemoš riješit koliko god se trudio, fobije koje te muče iz dana u dan. Uf teško stanje. Dok nisan krenia u Katoličku crkvu i te molitve su mi strašno pomogle. Kad se sjetim imam samo tjeskobu u drobu, to je bilo strašno mučenje. Kao da te nešto u tebi prisilno izjeda.

http://steamcommunity.com/profiles/76561197984431248
14 godina
neaktivan

Meni se uhvatila hrđa na vratima od garaže i smetalo me. Mislio sam da je OCD, ali izmolio sam koju i eno čelik u ganjc stanju.

Ne predaj se nikada osim kad moraš - Grunf
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice