Logički zadatak

poruka: 1.486
|
čitano: 526.556
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
15 godina
Re: Logički zadatak
doxy kaže...

Što bi rekao tvoj brat gdje je grad? I kreneš suprotno!

A nigdje nije rekao da znas koji govori istinu a koji laz, znaci moze se dogoditi da krivog brata upitas pa ti istinu kaze a ti suprotno odes.

16 godina
neaktivan

Pa ne, oba brata će reći krivo.

Brat koji govori istinu će reći što bi njegov brat rekao. Njegov brat bi rekao krivi put.

Brat koji govori laž bi razmišljao ovako:

1. Moj brat bi rekao onaj put koji je ispravan
  2. Ali ja moram reći suprotno od te tvrdnje
  3. Govorim: moj brat bi rekao ovaj put (pogrešan put, isti put koji je rekao i brat koji govori istinu)
15 godina

sjebah se :D

17 godina
moderator
MrBlc kaže...

Zapravo, čak i ako ne znaš pravila kviza i nisi siguran da li je voditelj znao iza kojih vrata je auto ili je nasumično odabrao, isplati ti se mijenjati jer ako se mijenjaš u najgorem slučaju ostaješ pri istoj šansi (50%), a u najboljem ti se šansa udvostručuje (s 33% na 66%) - teorija igara.

To vrijedi samo u slučaju da je voditelj otvorio vrata iza kojih nema automobila, jer se tad (kad voditelj ne zna iza kojih vrata je automobil) radi o dva zavisna događaja, odnosno vjerojatnost drugog događaja ovisi o ishodu prvog. U jednom slučaju otvara vrata iza kojih se nalazi auto, pri čemu je šansa da osvojiš automobil, bilo da ostaneš pri svom izboru, bilo da ga promijeniš, jednaka nuli. Ako je otvorio vrata iza kojih se ne nalazi auto, onda da - onda je šansa da u najgorem slučaju imaš najmanje 50% šansi za pobjedu ako promijeniš vrata.

Poruka je uređivana zadnji put uto 1.3.2011 17:28 (mbaksa).
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Imam pitanje (posebno upuceno itf4nu, posto vidim da se razumije u to): kako tocno odrediti jesu li neki pojmovi kontrarni ili koordinirani? Za ove jednostavne primjere mi je jasno, ali sad rjesavam jedan test u kojem se treba odrediti odnos Visokog stabla, i niskog grma. U ovome mi je donekle jasno zasto su koordinirani, ali vjerujem da ima jos primjera koji su blize toj tankoj granici izmedju koordiniranih i kontrarnih, pa ako bi neko to mogao malo bolje objasnit :)

Nothing is true, everything is permitted...
15 godina
neaktivan
Logički zadatak

Evo jedan matematičko-logički.

26-63=1

Dakle, dozvoljeno je pomaknuti samo jedan broj, na bilo koje mjesto, sa lijeve ili desne strane da ova jednadžba bude zadovoljena.

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
15 godina

evo:

26-63=1

Remember, remember the 5th of November, the gun powder treason and plot. I know of no reason why the gun powder treason should ever be forgot.
15 godina
neaktivan
Logički zadatak

Bravo!

Nista nije sveto sve je bruto i neto, sve je zabava!
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Evo gotovo natjecanje... Sad se cekaju rezultati. Znao sam rjesit sve osim ona 2 dokaza, neznam sta mi je na njima bilo, al uopce nisam znao otkud da pocnem xD

I jako je glupo sto je stablo bilo identicno ko prosle godine... Stvarno su mastoviti... I ono H2O i led, a prosle godine bila voda i led, i tak, skoro sve su prepisali samo od proslih godina... Zalosno...

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.3.2011 13:55 (Assassin).
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Evo stigli rezultati, drugi sam u zupaniji sa 201/288 bodova :D Prvi ima 203 boda. Eto i bodovi pokazuju da su ove godine bili puno tezi zadaci :/

Jel ima netko informacije o bodovnim stanjima u drugim zupanijama? Volio bi kad bi mi neko iz zagreba mogao reci koliko kod njih ima bodova prvi, i tako to :)

17 godina
Assassin kaže...

Evo gotovo natjecanje... Sad se cekaju rezultati. Znao sam rjesit sve osim ona 2 dokaza, neznam sta mi je na njima bilo, al uopce nisam znao otkud da pocnem xD

I jako je glupo sto je stablo bilo identicno ko prosle godine... Stvarno su mastoviti... I ono H2O i led, a prosle godine bila voda i led, i tak, skoro sve su prepisali samo od proslih godina... Zalosno...

Pazi, razlika je! Prošle godine je bilo nejasno je li voda "H20 u tekućem stanju" ili "H20", te je li led "H20 u krutom stanju" ili "bilo koja tvar u krutom stanju" (npr. amonijakov led)

Vezano uz kontrarne i koordinirane:

Kontrarni su pojmovi koji imaju neku zajedničku osobinu, i uz to su takvi da ju jedan u nekom smislu najmanje ispunjuje, a drugi najviše. Npr. "najbrži čovjek" - "najsporiji čovjek", "crno" - "bijelo" itd.

Koordinirani su pojmovi oni koji su na istom stupnju općenitosti, po nečemu bitno slični, te čiji se opsezi ne preklapaju. Npr. "žena" - "muškarac", "pravokutnik" - "krug" itd. (nisu mi baš najbolji primjeri, ali ugl. u bilo kojoj razdiobi, ono što je ista vrsta, isti rod itd. je međusobno koordinirano)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
17 godina
neaktivan
itf4n kaže...
Assassin kaže...

Pazi, razlika je! Prošle godine je bilo nejasno je li voda "H20 u tekućem stanju" ili "H20", te je li led "H20 u krutom stanju" ili "bilo koja tvar u krutom stanju" (npr. amonijakov led)

Vezano uz kontrarne i koordinirane:

Kontrarni su pojmovi koji imaju neku zajedničku osobinu, i uz to su takvi da ju jedan u nekom smislu najmanje ispunjuje, a drugi najviše. Npr. "najbrži čovjek" - "najsporiji čovjek", "crno" - "bijelo" itd.

Koordinirani su pojmovi oni koji su na istom stupnju općenitosti, po nečemu bitno slični, te čiji se opsezi ne preklapaju. Npr. "žena" - "muškarac", "pravokutnik" - "krug" itd. (nisu mi baš najbolji primjeri, ali ugl. u bilo kojoj razdiobi, ono što je ista vrsta, isti rod itd. je međusobno koordinirano)

Da, jasno mi je :)

A ovo za H2O, prosle godine su shvatili da su napravili glupost, pa su priznali to svima (svi su dobili bodove za to), a sad mislim da nisu, sad se smatrao led kao kruto stanje vode... Ali u svakom slucaju, taj cijeli zadatak je po meni totalno promasen (svi ti odnosi pojmova), a nosi puno bodova...

No dobro, ja sam zadovoljan :D

17 godina
neaktivan
Logički zadatak

'ajmo ljudi pomoć.

Malo je više matematički, ali ja nikako ne dobivam rješenje, previše mi nepoznanica.

Znači, kao na slici, imate 4 vage.

Sve su u ravnoteži.

Na prvoj s jedne strane krug i trokut a s druge kvadrat

Na drugoj s jedne krug s druge trokut i zvjezdica

Na trećoj s jedne strane dva kvadrata s druge tri zvjezdice

I na zadnjoj, četvrtoj vagi, s jedne strane je krug, a pitanje je, koliko trokuta mora biti s druge strane da bi i ona bila u ravnoteži.

Ja sam malo raspisivao, i zamjenio sve s A, B, C, D i napisao 4 jednadžbe ali s 5 nepoznanica..

(vidi sliku )

"Yesterday is a history, tommorow a mistery, but today is a gift. Thats why it's called present"
14 godina
protjeran
FlyBoy kaže...

'ajmo ljudi pomoć.

Malo je više matematički, ali ja nikako ne dobivam rješenje, previše mi nepoznanica.

Sve su u ravnoteži.

I na zadnjoj, četvrtoj vagi, s jedne strane je krug, a pitanje je, koliko trokuta mora biti s druge strane da bi i ona bila u ravnoteži.

Ja sam malo raspisivao, i zamjenio sve s A, B, C, D i napisao 4 jednadžbe ali s 5 nepoznanica..

(vidi sliku )

dva? {#}

15 godina
protjeran
FlyBoy kaže...

'ajmo ljudi pomoć.

Sve su u ravnoteži.

(vidi sliku )

Krug+Trokut=Kvadrat

Zvjezdica+Trokut=Krug

3Zvjezdice=2Kvadrata

Krug=xTrokuta

Krug=Kvadrat-Trokut

Krug=Zvjezdica+Trokut

Krug=3/2Zvjezdice-Trokut

Zvjezdica+Trokut=3/2Zvjezdice-Trokut

2Trokut=1/2Zvjezdice

Trokut=1/4Zvjezdice

Krug=5Trokuta (?)

Krug=3/2Zvjezdice

Zvjezdica=2/3Kvadrata

Kvadrat=3/2Zvjezdice

P.S.

Ako sam se obrukao, ne rugajte se mnogo.

Ako je jedini zivot koji imam onaj na BUG-u, da li to znaci da ja nemam zivota?
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2011 22:45 (Mentalist).
17 godina
FlyBoy kaže...

'ajmo ljudi pomoć.

Sve su u ravnoteži.

(vidi sliku )

Malo sam se žurio, al bi ovo trebalo biti to. Najvažniji korak je dobiti da je 4a=5d, dalje sve ide lagano.

Legenda:

a- krug

b- trokut

c- kocka

d- zvijezdica

k- broj trokuta

16 godina
neaktivan
Logički zadatak
Google je dao ovaj zadatak za nagradnu igru, zna li netko? Ja nemam pojma sto s ovim brojevima... :D

3154, 75757, 854, 2737, 37553, 15059, 6278, 4085, 3634, 2414, 46483

Pravila nagradne igre ako nekog zanima:
http://www.google.com/nexus/challenge2/rules.html
http://androoolog.blogspot.com/
15 godina
Šef kaže...
Google je dao ovaj zadatak za nagradnu igru, zna li netko? Ja nemam pojma sto s ovim brojevima... :D

Mislim da je jedino logicno rjesenje broj 49285.

Al nisam siguran.. {#}

Google is NOT your friend!!!
16 godina
passat kaže...
Šef kaže...

Mislim da je jedino logicno rjesenje broj 49285.

Al nisam siguran.. {#}

Kako si došao do toga broja?

Edit: HAHAHAHAHAHA

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.4.2011 15:44 (Moth).
14 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
Assassin kaže...

Nazalost, neznam php, pa nemogu bas "procitati" ovaj kod, ali pokusat cu ti objasniti zasto je bolje promjeniti odabir (sto je sigurno tocno rjesenje, posto nije nesto sto sam ja smislio, nego se cesto u knjigama koristi kao primjer).

Dakle, i sam si napisao da pri prvom odabiru imamo 33% sanse odabrati ispravna vrata, a 66% za pogresna. U slucaju da smo odabrali ispravna vrata, nesmijemo mjenjati misljenje, ako smo odabrali pogresna, trebali bi ga promjeniti. Iz ovog je sad vrlo jasno da, u 66% slucajeva nam je korisno promjeniti izbor, a u 33% nas promjena izbora vodi ka gubitku.

Niti meni se ne da čitati Xanzzuov kod, jer statistika kaže drugačije pa je vjerojatnije da je napravio grešku u algoritmu - i mislim da je - naime, vjerojatnost nakon je trebao izračunavati samo za one slučajeve u kojima su prva vrata bila pogrešna. Kako to nije činio, ispalo mu je da je vjerojatnost i dalje 1/3.

No, ima nešto u onome što je prije govorio i onih 50%. A tvoje objašenjenje ovih 66% je zbunjujuće i ne odgovara stvarnosti.

U prvom biranju imamo 1/3 šansi za odabir ispravnih vrata. Nakon što se otvore jedna vrata (i to pogrešna! - to je ključni uvjet), ako nam netko da da promijenimo vrata, dobivamo šansu za novo biranje - a tada je šansa 1/2 (odabiremo jedna vrata od dvojih raspoloživih) iliti 50% (a ne 2/3 - kako 2/3 iliti 66% kad imaš dva moguća odabira i biraš jednog od njih!). Međutim, ako ostajemo pri istim vratima, u biti nismo napravili novi odabir - vrijedi ona vjerojatnost otprije, a to je 1/3 iliti 33%. Jer si odabir zapravo napravio prije otvaranja prvih vratiju (ako ne promijeniš vrata, u biti nisi ponovno birao - moglo bi se reći da je to "virtualni odabir", pa je zbog toga ostala vjerojatnost otprije).

prilicno sam uvjeren da je to krivo!

Nakon sto voditelj otvori prazna vrata, na preostala dva se sanse povecavaju na 50% i ti mozes ponovo birat koja ces od ta dva odabrati.... tj. koces li promjeniti vrata ili ostat na istim

Igor
15 godina
neaktivan
Logički zadatak

Ljudi koji dokazuju da je dva i dva jednako pet treba iskazat respect i lansirat ih na Pluton. 

"I've seen things you people wouldnt believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser Gate"
17 godina
neaktivan
CRT kaže...
mbaksa kaže...
Assassin kaže...

Nazalost, neznam php, pa nemogu bas "procitati" ovaj kod, ali pokusat cu ti objasniti zasto je bolje promjeniti odabir (sto je sigurno tocno rjesenje, posto nije nesto sto sam ja smislio, nego se cesto u knjigama koristi kao primjer).

Dakle, i sam si napisao da pri prvom odabiru imamo 33% sanse odabrati ispravna vrata, a 66% za pogresna. U slucaju da smo odabrali ispravna vrata, nesmijemo mjenjati misljenje, ako smo odabrali pogresna, trebali bi ga promjeniti. Iz ovog je sad vrlo jasno da, u 66% slucajeva nam je korisno promjeniti izbor, a u 33% nas promjena izbora vodi ka gubitku.

Niti meni se ne da čitati Xanzzuov kod, jer statistika kaže drugačije pa je vjerojatnije da je napravio grešku u algoritmu - i mislim da je - naime, vjerojatnost nakon je trebao izračunavati samo za one slučajeve u kojima su prva vrata bila pogrešna. Kako to nije činio, ispalo mu je da je vjerojatnost i dalje 1/3.

No, ima nešto u onome što je prije govorio i onih 50%. A tvoje objašenjenje ovih 66% je zbunjujuće i ne odgovara stvarnosti.

U prvom biranju imamo 1/3 šansi za odabir ispravnih vrata. Nakon što se otvore jedna vrata (i to pogrešna! - to je ključni uvjet), ako nam netko da da promijenimo vrata, dobivamo šansu za novo biranje - a tada je šansa 1/2 (odabiremo jedna vrata od dvojih raspoloživih) iliti 50% (a ne 2/3 - kako 2/3 iliti 66% kad imaš dva moguća odabira i biraš jednog od njih!). Međutim, ako ostajemo pri istim vratima, u biti nismo napravili novi odabir - vrijedi ona vjerojatnost otprije, a to je 1/3 iliti 33%. Jer si odabir zapravo napravio prije otvaranja prvih vratiju (ako ne promijeniš vrata, u biti nisi ponovno birao - moglo bi se reći da je to "virtualni odabir", pa je zbog toga ostala vjerojatnost otprije).

prilicno sam uvjeren da je to krivo!

Nakon sto voditelj otvori prazna vrata, na preostala dva se sanse povecavaju na 50% i ti mozes ponovo birat koja ces od ta dva odabrati.... tj. koces li promjeniti vrata ili ostat na istim

Tvoje prilicno uvjerenje je krivo.

Mislim da smo dovoljno ovu temu obradili da je vec svakom jasno zasto je bolje promjeniti izbor. Isto tako, svi matematicari se slazu oko toga (ovaj "paradoks" je, koliko ja znam, izmislio Gardner, a vjeruj mi, on zna o cem prica ;) ).

edit: nije Gardner, on ju je samo kasnije preoblikovao. Evo ako nekome jos uvijek nije jasno, neka procita ovo, ako mu ni onda nije jasno, jbg... http://en.wikipedia.org/wiki/Monty_Hall_problem

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.8.2011 12:59 (Assassin).
14 godina
neaktivan
RE: Logički zadatak

eto,ja bi ovo ovako rijesio;necime moras saznati dali laže ili govori istinu,pa bi ga ljepo poslao 5 metara dalje i rekao mu da se vrati i pitao bi ga gdje je bio i sto je vidio(ja bi znao sto se tamo nalazi)i onda ako uvijek laže,reći če laž ako ne,istinu. i onda bi ga pitao koji put kamo vodi,ako je lažljivac rekao bi suprotno! :)

mato
14 godina
neaktivan
Logički zadatak

imas pravo na samo jedno pitanje

Igor
17 godina
Logički zadatak

Ne mogu listati sada sve stranice - da li je bio onaj logički zadatak - dva brata: jedan laže a jedan ne laže (ne zna se koji laže a koji ne). na pitanje kojim putem krenuti odgovaraju oba brata. koje pitanje postaviti da se riješi? i da se vidi koji brat laže a koji ne, i koji je pravi put....

treba mi rješenje i tačna postavka...

17 godina
neaktivan
kemal_r kaže...

Ne mogu listati sada sve stranice - da li je bio onaj logički zadatak - dva brata: jedan laže a jedan ne laže (ne zna se koji laže a koji ne). na pitanje kojim putem krenuti odgovaraju oba brata. koje pitanje postaviti da se riješi? i da se vidi koji brat laže a koji ne, i koji je pravi put....

treba mi rješenje i tačna postavka...

Bio je milijun puta (mislim cak i na prethodnoj stranici, a i dva posta iznad je pokusaj odgovora na to). Ali ajde, kad si lijen trazit, evo ti odgovora, danas sam dobre volje :D
Pitas bilo kojeg brata "Sto bi rekao tvoj brat, koji je pravi put?" i onda odes suprotnim...

14 godina
neaktivan
Logički zadatak

Aj da vidimo ovo

Pokušajte pronaći 8 razlika

Repent the end is near!
15 godina
neaktivan
Scarfaceee kaže...

Aj da vidimo ovo

noge...ja stavio davno sliku u temu Smiješne Slike

Na sreću nitko nije preživio (c) Saša Kopljar@@@@@@@@ http://www.youtube.com/user/0rdreSacre?feature=mhum
13 godina
neaktivan
RE: Logički zadatak
Ige kaže...
sub_zero kaže...

monikin otac ima 5 kćeri, lele, lala, lolo, lulu

kako se zove 5. kćer Smijeh

na ovo pitanje malo je ljudi znalo odgovor u igri nova lova.

Da nije lili?
Haha

pa Monika :)

kolko god tresli,zadnja kap ide u gaće ;)
16 godina
neaktivan
CreaToR kaže...
Scarfaceee kaže...

Aj da vidimo ovo

noge...ja stavio davno sliku u temu Smiješne Slike

The world belongs to the enthusiast who keeps cool.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice