Jedan te isti bazen pune zajedno u istom trenutku...
Logički zadatak
- poruka: 1.486
- |
- čitano: 524.907
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
za 8 h !
Evo jedan glupi od mene
Otac ima 4 kćeri, svaka kćer ima brata, koliko otac ima djece ?
Tko pogodi ima pivu :)
5
Evo jedan zadatak pri testiranju za posao.
Ako jedna cijev napuni bazen vodom za 12 sati,a druga za 24 sata,za koliko im treba da zajedno napune bazen?
9 sati?
8 h je riješenje!
Ako jedna cijev napuni bazen vodom za 12 sati,a druga za 24 sata,za koliko im treba da zajedno napune bazen?
9 sati?
jel to napamet dobiveno ili računski
8 h je riješenje!
Jel to pri zapošljvanju u hrvatskim vodama
9 sati?
jel to napamet dobiveno ili računski
napamet, brzinski...ionako nije tocno
8 sati je, evo racunski:
Jednoj cijevi treba 12 sati,m sto znaci da za 24 sata napuni 2 bazena. Druga napuni jedan bazen za 24 sata. Kada bi zajedno punile 24 sata, napunile bi 2+1=3 bazena. Za jedan bazen im onda treba 24/3=8 sati.
Evo novi zadatak da malo osvjezim temu...
Zarobio vas je zli carobnjak koji vas naravno zeli ubiti. Ali, daje vam priliku da ipak prezivite. Imate 100 crnih, i 100 bijelih kuglica, i dvije vaze. On vam je rekao da stavite te kuglice (morate ih sve iskoristiti) u vaze, tako da u obje vaze bude barem jedna kuglica. Na vama je da ih rasporedite kako god zelite. On ce sutradan poslati svog pomocnika da odabere bilo koju od te dvije vaze, i onda ce iz odabrane vaze izvuci jednu kuglicu (nece vidjeti koju boju vadi). Ako izvadi crnu kuglicu, slobodni ste, ako izvadi bijelu, zli carobnjak ce vas ubiti. Kako trebate rasporediti kuglice da bi imali sto vece sanse za slobodu?
Ja bih stavio u jednu vazu crnu kuglicu, u drugu sve ostale.
Ako odabere vazu s jednom kuglicom imam 100% šanse, a inače imam malo ispod 50%.
(ukupna šansa za preživit bi mi bila 0.5+0.5*99/199 = 0.7487 što je dosta dobro )
Naravno, to je tocno :D
Ajde stavi ti neki zadatak da malo ozivimo temu, pa cu stavit onda ja jos ako se sjetim...
Naravno, to je tocno :D
Ajde stavi ti neki zadatak da malo ozivimo temu, pa cu stavit onda ja jos ako se sjetim...
Nije mi trenutno niš na pameti.... ajde jedan tipičan primjer sa prvih predavanja teorije vjerojatnosti pa ćemo stavit na glasanje...
Igra se nagradni kviz. Voditelj natjecatelju pokaže troja vrata. Iza dvoje se ne nalazi ništa, a iza jedne se nalazi auto. Natjecatelj izabere jedna vrata. Potom voditelj otvara jedna od preostalih vrata koja nisu dobitna i pita natjecatelja želi li promijeniti svoj odabir. Što biste vi učinili i zašto?
13 | Ostao pri svom odabiru |
---|---|
7 | Promijenio vrata |
promjenio bih vrata jer ova nisu dobitna
Nisi skužio.
vrata1, vrata2, vrata3
ti odabereš vrata2 (npr)
voditelj će otvorit npr vrata1 koja nisu dobitna. Da li ćeš preći na vrata3 ili ćeš ostat na vratima2 ?
ti to neznaš lol..
nego tvoja prvotno odabrana vrata imaju 33 % šanse da je iza njih auto..
dok ova vrata koja ti se nude kao novi odabir imaju 66 % šanse.
ti to neznaš lol..
aha, u tom slučaju ostajem pri svojim vratima
Nisi skužio.
vrata1, vrata2, vrata3
ti odabereš vrata2 (npr)
voditelj će otvorit npr vrata1 koja nisu dobitna. Da li ćeš preći na vrata3 ili ćeš ostat na vratima2 ?
svejedno je...ne bih mijenjao
ti to neznaš lol..
To je to :D Zbog toga se ispati promijeniti vrata :D
Na početku svaka vrata imaju 33% šanse da su dobitna.
Nakon što se jedna vrata eliminiraju, ona naša i dalje drže svojih 33%, dok ova druga postaju 66% dobitna.
I zato kažemo hvala voditelj kaj si mi poduplal šanse i mijenjam vrata.
btw ovo je na prste, može se to i formulom potpune vjerojatnosti dobit računski :D
Mislim da je vec bio taj zadatak, cak mislim da sam ga ja postavio, ali ocito su svi zaboravili tako da je i sada odlican :D
Jedan od stvarno najzanimljvijih zadataka s tog podrucja, bar od ovih koje sam ja rjesavao.
Nisi skužio.
vrata1, vrata2, vrata3
ti odabereš vrata2 (npr)
svejedno je...ne bih mijenjao
Ja već znam za problem koji je Luuka postao,ali neću reći jer onda nije fer prema onima koji prvi put čuju.Samo ću ti reći jedan mali hint;da nije svejedno.
edit:evo vidim da ste riješili,malo kasnim.
Malo kasnis, rjeseno je vec xD
edit: i sam si to shvatio haha :D
evo jedan, sjećam ga se još u 4. razredu osnovne županijsko natjecanje iz matematike...:D
bilo 5 ptica na grani dođe mačka i skoči na jednu, koliko je ptica ostalo na grani:D
evo jedan, sjećam ga se još u 4. razredu osnovne županijsko natjecanje iz matematike...:D
bilo 5 ptica na grani dođe mačka i skoči na jednu, koliko je ptica ostalo na grani:D
niti jedna, prelagano za natjecanje
haha a 4. razred, mi smo razmišljali taj zadatak 15. minuta, osnovna škola:D
ti to neznaš lol..
btw ovo je na prste, može se to i formulom potpune vjerojatnosti dobit računski :D
Možeš li pls napisati i cijeli postupak računski? Baš me zaintrigiralo...
ti to neznaš lol..
Možeš li pls napisati i cijeli postupak računski? Baš me zaintrigiralo...
Nevjerujem da bi se racunski dobio drukciji rezultat. Da bi u prvom biranju odabrao ispravna vrata, imas 1/3 sanse, a za pogresna 2/3. Ako ostanes pri svom odabiru, vjerojatnost da si pogodio ostaje naravno ista: 1/3. Ako promjenis svoj odabir, i tada pogodis, to znaci da si u prvom biranju izabrao pogresna vrata, a za tako nesto imas 2/3 sanse. Nema niti jedan drugi "parametar" koji bi se tu mogao uracunati, jednostavno sve ovisi o vjerojatnosti u prvom biranju.