Jednadžbe s parametrom

poruka: 9
|
čitano: 13.904
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
18 godina
Jednadžbe s parametrom

Pozdrav svima,

eto pošto lagano ponavljam gradivo pripremajući se za prijemni, naišao sam na jedan problemčić.

Naime, radi se o linearnim jednadžbama s parametrom. Lijepo ja sve to izračunam, i dobijem x, ali me muči određivanje uvjeta:

kad ta jednadžba ima neodređeno rješenje, kad nema rješenja ili kad ima jedinstveno rješenje.

U principu kužim, ali ne baš potpuno.

Pa, eto ako neko ima volje da mi to objasni, bio bih zahvalan.

"Tako je" - povikase seljaci i slozno glavama razbise zid
17 godina
neaktivan
Jednadžbe s parametrom

Daj konkretan primjer.

Kaži šta misliš, misli šta kažeš... ---------------------------------- Sjećaš li se draga, pričale su kiše, za ljubav se gine, zbog Hrvatske diše. ------------------------------- Neke stvari je bolje imat' kad ne treba, nego nemat' kad treba.
17 godina
neaktivan
RE: Jednadžbe s parametrom
1domagoj1 kaže...

Pozdrav svima,

eto pošto lagano ponavljam gradivo pripremajući se za prijemni, naišao sam na jedan problemčić.

Naime, radi se o linearnim jednadžbama s parametrom. Lijepo ja sve to izračunam, i dobijem x, ali me muči određivanje uvjeta:

kad ta jednadžba ima neodređeno rješenje, kad nema rješenja ili kad ima jedinstveno rješenje.

vidim da je rijec o linearnim jednadzbama, znaci nije nista komplicirano... vjerojatno mislis na jednazbu u obliku razlomka gdje se nepoznanica nalazi u nazivniku npr.  (3x+2)/(X-1)=0 -- onda se nazivniku nalazi (X-1) na nazivnik nikada nesmije biti 0 zato jer se nemoze djeliti s nulom ona napises uvjet da je (X-1) razlicito od 0 , odnosno x je razlicit od 1... jesi li na to mislio, ako nisi onda daj primjer konkretan, da vidimo o cemu se radi. pozz
Commodore 64 , 0.985MHz , 64Kb RAM, VIC II 6567/8567(PAL)
17 godina
mtopol kaže...
1domagoj1 kaže...

Pozdrav svima,

vidim da je rijec o linearnim jednadzbama, znaci nije nista komplicirano... vjerojatno mislis na jednazbu u obliku razlomka gdje se nepoznanica nalazi u nazivniku npr.  (3x+2)/(X-1)=0 -- onda se nazivniku nalazi (X-1) na nazivnik nikada nesmije biti 0 zato jer se nemoze djeliti s nulom ona napises uvjet da je (X-1) razlicito od 0 , odnosno x je razlicit od 1... jesi li na to mislio, ako nisi onda daj primjer konkretan, da vidimo o cemu se radi. pozz
 opasan si ti matematičar
mtopol
AMD Athlon 3200+, Asus K8N, 1.5GB DDR, HD 3650 512MB, WD 160GB Maxtror 40GB, Power supply 400W ma šta da kažem zvir bez zuba
18 godina
mtopol kaže...
1domagoj1 kaže...

Pozdrav svima,

Da, ništa komplicirano, i, da nešto takvo na šta si i ti mislio.

Evo konkretnog primjera:

a(a^2-x)=a-x

rješavanjem ove jednadžbe dobim x=a+a^2

i tu sam zapel, ne znam odrediti te uvjete prema kojima jednadžba ima jedinstveno rj., neodređeno ili ga nema.
17 godina
Jednadžbe s parametrom

ja mislim da ti ova nema uvjet...

I'm going woo woo
17 godina
neaktivan

Ne znam kako si dobio to rjesenje, ja dobijem ovako:

a(a2-x)=a-x

a3-ax=a-x

a3-a=ax-x

a3-a=x(a-1) => x=(a3-a)/(a-1)

Koliko se sjecam, sad se postavlja uvjet da a-1≠0 => a≠1, zbog toga sto se ne moze dijeliti s 0, znaci opcenito govoreci x/0 ne moze, ali 0/x moze.

Pisemo: funkcija je definirana za R\{1}

Nisam neki matematicar, tako da me ne uzimas za rijec :D

Kaži šta misliš, misli šta kažeš... ---------------------------------- Sjećaš li se draga, pričale su kiše, za ljubav se gine, zbog Hrvatske diše. ------------------------------- Neke stvari je bolje imat' kad ne treba, nego nemat' kad treba.
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.2.2009 13:19 (Maximus).
18 godina
Maximus kaže...

Ne znam kako si dobio to rjesenje, ja dobijem ovako:

a(a2-x)=a-x

a3-ax=a-x

a3-a=ax-x

a3-a=x(a-1) => x=(a3-a)/(a-1)

Koliko se sjecam, sad se postavlja uvjet da a-1≠0 => a≠1, zbog toga sto se ne moze dijeliti s 0, znaci opcenito govoreci x/0 ne moze, ali 0/x moze.

Pisemo: funkcija je definirana za R\{1}

Nisam neki matematicar, tako da me ne uzimas za rijec :D

Dobro si dobio, i ja tak također.

Samo ja sam još kod (a^3-a) izlučio a, tj. dobio: a(a^2-1). a^2-1 je kao što možeš primjetiti razlika kvadrata,

pa ju raspišeš: (a-1)(a+1), pokratiš u brojniku i nazivniku a-1 i dobiš a(a+1) i to pomnožiš i dobiš a^2+a.

Da, kužim, više-manje.
14 godina
neaktivan
Jednadžbe s parametrom

Ja bi trebao pomoć oko parametra, 1. srednje:
Za koju je vrijednost realnog parametra a svaki realan broj x rješenje jednadžbe 3a(1-x)=a2(1+x)

Ja sam došao do zaključka da je to u slučaju kad je a=0, ali postoji li neki način, "matematički" doći do tog rješenja.

Poruka je uređivana zadnji put pon 19.12.2011 22:34 (TheRunner).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice