Gdje kupiti pastu za zube bez fluora?

poruka: 51
|
čitano: 48.858
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Pasta za zube bez fluora

Gdje kupiti pastu za zube bez fluora, ako već netko koristi može preporučiti i marku paste?

There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no chaos, there is harmony. There is no death, there is the force.
16 godina
Re: Pasta za zube bez fluora
Zasto,pobogu? Pa,to je najvazniji element u pasti. Neka alergija?
Vjeruje da cak niti nema paste bez floura za kupiti. Eventualno da pitas u ljekarni.
15 godina
odjavljen
Hyperion kaže...

Gdje kupiti pastu za zube bez fluora, ako već netko koristi može preporučiti i marku paste?

Bravo, odlično pitanje.

Jedina komercijalna je crveni sensodyne kojeg koristim, nakon što sam pročitao par činjenica o flouru. Košta 34 kune, ima je u mercatoru i dm-u.

Ima i nekih drugih u biljnim ljekarama vjerojatno, ali ova je ok.

15 godina
odjavljen
Arabarran kaže...
Zasto,pobogu? Pa,to je najvazniji element u pasti. Neka alergija?
Vjeruje da cak niti nema paste bez floura za kupiti. Eventualno da pitas u ljekarni.

Nemoj pričat ako ne znaš, flour je tihi ubojica mozga...

Naučne činjenice o Biološkim Efektima Fluorida

1. Fluoridi ometaju sintezu kolagena što dovodi do njegovog razlaganja u kostima, tetivama, mišićima, koži, hrskavičavom tkivu, plućima, bubrezima i traheji.

[A.K. Susheela and Mohan Jha, "Effects of Fluoride on Cortical and Cancellous Bone Composition," IRCS Medical Sciences: Library Compendium, Vol. 9, No.11, pp. 1021-1022 (1981); Y. D. Sharma, "Effect of Sodium Fluoride on Collagen Cross-Link Precursors," Toxicological Letters, Vol. 10, pp. 97-100 (1982); A. K. Susheela and D. Mukerjee, "Fluoride poisoning and the Effect of Collagen Biosynthesis of Osseous and Nonosseous Tissue," Toxicological European Research, Vol. 3, No.2, pp. 99-104 (1981); Y.D. Sharma, "Variations in the Metabolism and Maturation of Collagen after Fluoride Ingestion," Biochemica et Biophysica Acta, Vol. 715, pp. 137-141 (1982); Marian Drozdz et al., "Studies on the Influence of Fluoride Compounds upon Connective Tissue Metabolism in Growing Rats" and "Effect of Sodium Fluoride With and Without Simultaneous Exposure to Hydrogen Fluoride on Collagen Metabolism," Journal of Toxicological Medicine, Vol. 4, pp. 151-157 (1984).]

2. Fluoridi stimulišu stvaranje granula i potrošnju kiseonika u bijelim krvnim ćelijama, ali sprečavaju taj proces kada je bijela krvna ćelija izložena dejstvu neke strane supstance u krvi.

[Robert A. Clark, "Neutrophil Iodintion Reaction Induced by Fluoride: Implications for Degranulation and Metabolic Activation," Blood, Vol. 57, pp. 913-921 (1981).]

3. Fluoridi smanjuju energetske rezerve i sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju strane materije procesom fagocitoze. Čak i i mikro-molarne količine fluorida, ispod 1ppm (1-og dijela na milion dijelova) mogu ozbiljno da suzbiju sposobnost bijelih krvnih zrnaca da uništavaju patogene mikro-organizme.

[John Curnette, et al, "Fluoride-mediated Activation of the Respiratory Burst in Human Neutrophils," Journal of Clinical Investigation, Vol. 63, pp. 637-647 (1979); W. L. Gabler and P. A. Leong, ., "Fluoride Inhibition of Polymorphonumclear Leukocytes," Journal of Dental Research, Vol. 48, No. 9, pp. 1933-1939 (1979); W. L. Gabler, et al., "Effect of Fluoride on the Kinetics of Superoxide Generation by Fluoride," Journal of Dental Research, Vol. 64, p. 281 (1985); A. S. Kozlyuk, et al., "Immune Status of Children in Chemically Contaminated Environments," Zdravookhranenie, Issue 3, pp. 6-9 (1987)]

4. Fluoridi zbunjuju imuni odbrambeni sistem i podstiću ga da napada tkiva svog vlastitog tijela i povećavaju brzinu rasta tumora kod ljudi koji su podložni raku.

[Alfred Taylor and Nell C. Taylor, "Effect of Sodium Fluoride on Tumor Growth," Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine, Vol. 119, p. 252 (1965); Shiela Gibson, "Effects of Fluoride on Immune System Function," Complementary Medical Research, Vol. 6, pp. 111-113 (1992); Peter Wilkinson, "Inhibition of the Immune System With Low Levels of Fluorides," Testimony before the Scottish High Court in Edinburgh in the Case of McColl vs. Strathclyde Regional Council, pp. 17723-18150, 19328-19492, and Exhibit 636, (1982); D. W. Allman and M. Benac, "Effect of Inorganic Fluoride Salts on Urine and Cyclic AMP Concentration in Vivo," Journal of Dental Research, Vol. 55 (Supplement B), p. 523 (1976); S. Jaouni and D. W. Allman, "Effect of Sodium Fluoride and Aluminum on Adenylate Cyclase and Phosphodiesterase Activity," Journal of Dental Research, Vol. 64, p. 201 (1985)]

5. Fluor sprječava stvaranje antitjela u krvi.

[S. K. Jain and A. K. Susheela, "Effect of Sodium Fluoride on Antibody Formation in Rabbits," Environmental Research, Vol. 44, pp. 117-125 (1987)]

6. Fluoridi ometaju rad štitne (tiroidne) žljezde.

[Viktor Gorlitzer Von Mundy, "Influence of Fluorine and Iodine on the Metabolism, Particularly on the Thyroid Gland," Muenchener Medicische Wochenschrift, Vol. 105, pp. 182-186 (1963); A. Benagiano, "The Effect of Sodium Fluoride on Thyroid Enzymes and Basal Metabolism in the Rat," Annali Di Stomatologia, Vol. 14, pp. 601-619 (1965); Donald Hillman, et al., "Hypothyroidism and Anemia Related to Fluoride in Dairy Cattle," Journal of Dairy Science, Vol. 62, No.3, pp. .416-423 (1979); V. Stole and J. Podoba, "Effect of Fluoride on the Biogenesis of Thyroid Hormones," Nature, Vol. 188, No. 4753, pp. 855-856 (1960); Pierre Galleti and Gustave Joyet, "Effect of Fluorine on Thyroid Iodine Metabolism and Hyperthyroidism," Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism, Vol. 18, pp. 1102-1110 (1958)]

7. Fluoridi ispoljavaju štetna dejstva na razna tkiva u tijelu čovjeka.

[T. Takamorim "The Heart Changes in Growing Albino Rats Fed on Varied Contents of Fluorine," The Toxicology of Fluorine Symposium, Bern, Switzerland, Oct 1962, pp. 125-129; Vilber A. O. Bello and Hillel J. Gitelman, "High Fluoride Exposure in Hemodialysis Patients," American Journal of Kidney Diseases, Vol. 15, pp. 320-324 (1990); Y. Yoshisa, "Experimental Studies on Chronic Fluorine Poisoning," Japanese Journal of Industrial Health, Vol. 1, pp. 683-690 (1959)]

8. Fluoridi pospješuju razvoj raka kostiju.

[J.K. Mauer, et al., "Two-Year Cacinogenicity Study Of Sodium Fluoride In Rats," Journal of the National Cancer Institute, Vol. 82, pp. 1118-1126 (1990); Proctor and Gamble "Carcinogenicity Studies with Sodium Fluoride in Rats" National Institute of Environmenrtal Health Sciences Presentation, July 27, 1985; S. E. Hrudley et al., "Drinking Water Fluoridation and Osteosarcoma," Canadian Journal of Public Health, Vol. 81, pp. 415-416 (1990); P. D. Cohn, "A Brief Report on the Association of Drinking Water Fluoridation and Incidence of Osteosarcoma in Young Males," New Jersey Department of Health, Trenton, New Jersey, Nov. 1992; M. C. Mahoney et al., "Bone Cancer Incidence Rates in New York," American Journal of Public Health, Vol. 81, pp. 81, 475 (1991); Irwin Herskowitz and Isabel Norton, "Increased Incidence of Melanotic Tumors Following Treatment with Sodium Fluoride," Genetics Vol. 48, pp. 307-310 (1963); J. A. Disney, et

al., " A Case Study in Testing the Conventional Wisdom: School Based Fluoride Mouth Rinse Programs in the USA," Community Dentistry and Oral Epidemiology, Vol. 18, pp. 46-56 (1990); D. J. Newell, "Fluoridation of Water Supplies and Cancer - An Association?," Applied Statistics, Vol. 26, No. 2, pp. 125-135 (1977)]

9. Fluoridi izazivaju preuranjeno starenje kod ljudi.

[Nicholas Leone, et al., "Medical Aspects of Excessive Fluoride in a Water Supply," Public Health Reports, Vol. 69, pp. 925-936 (1954); J. David Erikson, "Mortality of Selected Cities with Fluoridated and Non-Fluoridated Water Supplies," New England Journal of Medicine, Vol. 298, pp. 1112-1116 (1978); "The Village Where People Are Old Before Their Time," Stern Magazine, Vol. 30, pp. 107-108, 111-112 (1978)]

10. Ingestija fluora uz pomoć sredstava za ispiranje usta i sprječavanje karijesa kod djece je veoma opasna za njihov biološki razvoj, životni vijek i opšte zdravstveno stanje.

[Yngve Ericsson and Britta Forsman, "Fluoride Retained From Mouth Rinses and Dentifrices In Preschool Children," Caries Research, Vol. 3, pp. 290-299 (1969); W. L. Augenstein, et al., "Fluoride Ingestion In Children: A Review Of 87 Cases," Pediatrics, Vol. 88, pp. 907-912, (1991); Charles Wax, "Field Investigation Report," State of Maryland Department of Health and Mental Hygiene, March 19, 1980, 67 pages; George Waldbott, "Mass Intoxication from Over-Fluoridation in Drinking Water," Clinical Toxicology, Vol. 18, No.5, pp. 531-541 (1981)]

Ostale činjenice

Sadržaj jedne tube zubne paste sa fluorom dovoljan je da usmrti dijete. U 1991.g. Regionalni Toksikološki Centar u mjestu Akron, Ohio, USA, prijavio je smrtni slučaj kao posljedicu ingestije 16mg/kg fluorida. Samo 2 grama fluorida dovoljna su da ubiju odraslog čovjeka. Jedna zubna pasta sa fluorom sadrži 1mg/gram fluorida.

Fluoridi se koriste za kontrolu i modifikaciju raspoloženja i ponašanja ljudi.

Poznato je da su spojevi fluorida dodavani u pijaću vodu zatvorenika kako bi ih se držalo poslusnim i kako bi ih se spriječilo da se suprostavljaju autoritetima, kako u nacističkim logorima za vrijeme Drugog Svjetskog Rata, tako i u sovjetskim gulazima u Sibiru.

Fluoridi su medicinski klasificirani kao protoplazmatički otrovi, i koriste se za trovanje pacova.

U septembarskom izdanju 1943.g. Žurnala Američke Medicinske Asocijacije, (the Journal of the American Medical Association), tvrdi se sljedeće, "fluoridi su generalni protoplasmički otrovi koji mijenjaju propustljivost ćelijske membrane inhibicijom određenih enzima. Tačan mehanizam ovakvog njihovog dejstva još uvijek je nepoznat."

Konzumiranjem fluorida kod ljudskih bića se generalno povećava stopa smrtnosti od raka.
1975.-te g. Dr. John Yiamouyiannis je objavio preeliminarne rezultate naučnog istraživanja koji su pokazali da ljudi koji žive u područjima fluoridizacije pijaće vode imaju veću stopu smrtnosti od raka od onih koji žive u područjima gdje se fluoridizacija vode ne odvija. Američki Nacionalni Institut za Kancer (National Cancer Institute) pokušao je da odbaci ovaj naučni rad, međutim, doktoru Yiamouyiannis-u se iste godine pridružio i Dr. Dean Burk, koji je bio glavni hemičar istog instituta do 1974. Oni su zajednički obavili dodatne studije i njihovi rezultati su kasnije uključeni u Kongresni Izvještaj kongresmena Delaney-a, koji je bio autor tzv. Delaney Amandmana, kojima se zabranjivalo dodavanje kancerogenih supstanci u ljudsku hranu. Ovi izvještaji su potvrđivali vezu između fluoridizacije i raka.

Fluor nema skoro nikakvog efekta u preventivi kvarenja zuba kod ljudi.
Na novom Zelandu, 1990-te godine, Dr. John Colquhoun je natjeran da se prijevremeno penzioniše nakon što je obavio jednu naučnu studiju na 60000 djece školskog uzrasta i dokazao da ne postoji nikakva razlika u stopi kvrljivosti zubi kod djece koja žive na područjima gdje se obavlja fluoridizacija vode od onih koji žive na područjima gdje se to ne čini. On je čak pronašao i to da veliki broj djece u fluoridiziranim područjima pati od dentalne fluoroze. Dr. John Colquhoun je javno objavio rezultate ovog svog istraživanja.

Ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da su sredstva za ispiranje usta na bazi fluorida i tablete bezbjedni za korištenje kod ljudi.

1989-te godine, Hildebolt, et al. sprovode naučnu studiju na 6,000 djece školskog uzrasta čiji rezultati dokazuju da nema nikakve koristi od korištenja natrijum-fluorida.

Naučni rad sproveden 1990.g. od strane Dr. John Yiamouyiannis-a na 39000 školske djece takođe potvrđuje da nema nikakve koristi od korištenja natrijum fluorida.

1992-ge godine, Michael Perrone, asistent advokatske kancelarije u New Jersey-u, USA, podnio je zahtjev Američkom Zavodu za Zaštitu Zdravlja (FDA) da mu pruže sve informacije o bezbjednosti korištenja i djelotvornosti preparata fluora u obliku tableta i kapi. Nakon 6 mjeseci otezanja, Zavod za Zaštitu Zdravlja je priznao da nemaju nikakve podatke koji ukazuju na to da su ovi preparati djelotvorni i bezbjedni za korištenje. Oni su obavijestili Perrone-a da će "vjerovatno morati da povuku te preparate sa tržišta."

Činjenica je, takođe, da alumijum u koji su zubne paste pakovane, pojačava dejstvo fluorida na tijelo čovjeka. [Istovremeno, aluminium oksid je u većini slučajeva ono što zubnim pastama daje bijelu boju.]

1976-te godine, Dr. D. Allman i njegovi saradnici sa Medicinskog Fakulteta Univerziteta Indiane (Indiana University School of Medicine), davali su životinjama 1 dio-na-milion (ppm) fluorida i otkrili da kod prisustva aluminijuma u koncentraciji od samo 20 dijelova na milijardu, fluorid je u stanju da prouzrokuje porast nivoa cikličnog AMP. Ciklični AMP sprječava pokretljivost bijelih krvnih ćelija kao i njihovu sposobnost uništavanja patogenih mikroorganizama.

[Journal of Dental Research, Vol. 55, Sup B, p. 523, 1976, "Effect of Inorganic Fluoride Salts on Urine and Tissue Cyclic AMP Concentration in Vivo".]

"Fluoridizacija je najveća naučna prevara u ovom stoljeću"

[Izjava Robert-a Carlton-a, Ph. D., bivšeg naučnika Zavoda za Zaštitu Prirodne Okoline, USA, (EPA), 24 novembra, 1992.g. u radio emisiji "Marketplace" (Canadian Broadcast Company)]

"U vezi fluoridizacije, Američki Zavod za Zaštitu Prirodne Okoline (EPA) mora odmah da dejstvuje kako bi zaštitio ljude; ne samo zbog podataka u vezi raka, nego i svih dokaza o osteoporozi, artritisu, mutagenim i drugim efektima."

William Marcus, Ph. D., toksikolog EPA
Covert Action, Fall 1992, p. 66

Moram ovako jer ne mogu drukčije, sorry modovi. {#}

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 17:23 (Jakovp).
14 godina
neaktivan

kako mozes da kopiras tekst na post meni uvek nesto izbaci :)

Say Hello To My Little Friend
15 godina
odjavljen
Re: Gdje kupiti pastu za zube bez fluora?
Scarfaceee kaže...

To je zato jer si ti n00b, a ja hax0r. {#}

Kopiraj, označi, pa stisni onu gumicu skroz desno.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 17:26 (Jakovp).
15 godina
neaktivan
Scarfaceee kaže...

prvo ga kopiras u notepad pa onda tu...

xFire: rebelsy | steam: rebelsycro | origin: rebelszuka
14 godina
neaktivan
Scarfaceee kaže...

U notepad pa iz notepada ili ovako.Moj video :)

xf:donatorbubrega steam:donator_bubrega R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011.
17 godina
Jakovp kaže...

Bravo, odlično pitanje.

Jedina komercijalna je crveni sensodyne kojeg koristim, nakon što sam pročitao par činjenica o flouru. Košta 34 kune, ima je u mercatoru i dm-u.

Hvala, DM i Mercator su mi tu blizu pa ću kupit.

There is no emotion, there is peace. There is no ignorance, there is knowledge. There is no passion, there is serenity. There is no chaos, there is harmony. There is no death, there is the force.
15 godina
odjavljen
Hyperion kaže...
Jakovp kaže...

Bravo, odlično pitanje.

Hvala, DM i Mercator su mi tu blizu pa ću kupit.

Nema na čemu, ja svima tupim o tom flouru, ali eto ja sam na jedan gori način osjetio posljedice a zdravim ljudima je uvijek teže objasnit, jer ne osjete ništa.

Nije flour toliko strašan, ali ljudi dosta peru zube (nakon svakog obroka), i onda tako cijeli život... Dosta je to otrova.

16 godina
neaktivan

Hvala Jakov na nazivu paste. Po onome što sam ja gledao po našim supermakretima, fluora nema samo u nekim baby pastama čija je cijena vrtoglava. Jadno i bijedno.

Kontroverzna tema. Biti će onih koji će tvrditi da je fluor koristan i to će čak potvrditi studijama, biti će i onih koji će potvrditi da je veoma štetan i to također mogu potvrditi studijama. Ja sam zaključio da su eventualne koristi daleko nadmašene štetnim djelovanjem.

Je li itko upoznat sa štetnim djelovanjem klora (Chlorine) kod dugog izlaganja (koliko mi je poznato, mi ga dodajemo u pitku vodu, zar ne?)

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 17:48 (Random.).
16 godina
neaktivan
donator_bubrega kaže...
Scarfaceee kaže...

U notepad pa iz notepada ili ovako.Moj video :)

Najjači je komentar ispod.

Xanzzu jer je danas teško biti orginalan.
17 godina

Pa dobro jel vi to jedete zubne paste? Kako to fluorid i u kojim koncentracijama nakon ispiranja

usne šupljine nakon pranja ulazi u nedozvoljenim koncentracijama u organizam?

Sve navedeno za fluoride vrijedi za apsolutno sve u prekomjernim količinama,

uključujući vodu ili zrak.

Random. kaže...

Je li itko upoznat sa štetnim djelovanjem klora (Chlorine) kod dugog izlaganja (koliko mi je poznato, mi ga dodajemo u pitku vodu, zar ne?)

naša voda je daleko ispod dopuštenih vrijednosti svih mjernih pokazatelja.

http://www.vio.hr/default.aspx?id=44

Da se može ikojim elementom napasti vodu iz slavine, proizvođači flaširanih

voda bi navalili iz svih oružja plašeći nas da se trujemo i "izlažemo našu djecu"

štetnom djelovanju klora.

Malo o našoj vodi:

http://www.vio.hr/default.aspx?id=39

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 17:44 (overhaul).
16 godina
neaktivan
overhaul kaže...

Pa dobro jel vi to jedete zubne paste? Kako to fluorid i u kojim koncentracijama nakon ispiranja

Onda ti fino iz fore promućkaj u ustima malo žive i ispljuni. Isperi vodom. Vidiš, nije ti ništa jer si ispljunuo!  {#}

Ne, nije mi cilj uspoređivati toksičnost žive i toksičnost fluora. Samo želim reći da ne možeš otrov (eventualni) samo tako isprati bez problema iz usta. Također, dio njega ulazi u krvotok, koliko sam upoznat - kroz venice ispod jezika - isto kao kad ljudi sa suženim krvnim žilama našpricaju glicerin ispod jezika i u roku od pola minute - minutu - već im je bolje.

overhaul kaže...

...naša voda je daleko ispod dopuštenih vrijednosti svih mjernih pokazatelja.

Uopće nije u pitanju je li vrijednost nekog elementa unutar dopuštenih vrijednosti. Pitanje je - da li bi maksimalne dopuštene vrijednosti trebale biti mnogo niže nego sad? Po nekim studijima - da, trebale bi (ovdje pričam o dijelovima SAD-a, jer se kod nas koristi klor, a o njemu ne znam dovoljno).

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 17:55 (Random.).
17 godina
Random. kaže...
overhaul kaže...

Onda ti fino iz fore promućkaj u ustima malo žive i ispljuni. Isperi vodom. Vidiš, nije ti ništa jer si ispljunuo! {#}

Ne, nije mi cilj uspoređivati toksičnost žive i toksičnost fluora. Samo želim reći da ne možeš otrov (eventualni) samo tako isprati bez problema iz usta. Također, dio njega ulazi u krvotok, koliko sam upoznat - kroz venice ispod jezika - isto kao kad ljudi sa suženim krvnim žilama našpricaju glicerin ispod jezika i u roku od pola minute - minutu - već im je bolje.

Ej pa nemoj sad u krajnosti, nije fluor završio u pasti i ustrajao tako dugo (a u americi čak i voda)
kao dokazani otrov kojim se netko zabavlja trpajući ga u piće i sredstva za oralnu higijenu.

Živa nije sastavni dio čovjeka za razliku od fluora!

Naravno da minijaturni dio ulazi u krvotok, ali malo pogledaj i našu građu:

Minerali čine 4,5% naše tjelesne mase, a glavnina se nalazi u kostima.

Ne možemo ih stvoriti, niti potrošiti, cijeli ih život moramo unositi pomoću hrane i pića.
Dok u zemljinoj kori nalazimo 103 minerala, u ljudskom organizmu ih ima 80.

Količine minerala u organizmu su konstantne jer postoji velik broj mehanizama za održavanje homeostaze.

Minerali u čovjeku dijele se na tri skupine:

Makroelementi: kalcij, magnezij, fosfor, natrij, kalij, sumpor, klor-organizam ih treba u količini većoj od 100 mg

• mikroelementi: cink, mangan, željezo, fluor, bakar, jod
  • elementi u tragovima: selen, bor, krom, silicij, molibden, kobalt

Evo, nisam ni ja stručan osim što čitam informacije pa logikom procjenjujem jel pristrano lobiraju ili ne:)

Naravno, nije preporučljivo gutati pastu, i to bi bilo fer napisati na tubu.
Glede vode, o tome možemo onda opet još jednu temu.

Za svaki od elemenata (uključujući upotrebu mobitela i zračenja odašiljača električnih uređaja i električnih vodova) 

u širokoj upotrebi u domaćinstvu znam da postoje stranice na netu koje tvrde da

su upravo oni kancerogeni, ali kad je toliko kancerogenih stvari na sve strane, kako upravo u gradovima

najrazvijenijih zemalja raste najveći postotak stogodišnjaka? Imali su 100 godina vremena kancerogenizacije

stvarima koje mi tu u ovoj balkanštini poznajemo i koristimo tek 50tak godina.

Poruka je uređivana zadnji put pon 21.11.2011 18:17 (overhaul).
16 godina
hvala,nisam to znaoh.
16 godina
neaktivan
Random. kaže...

Onda ti fino iz fore promućkaj u ustima malo žive i ispljuni. Isperi vodom. Vidiš, nije ti ništa jer si ispljunuo! {#}

overhaul kaže...

...naša voda je daleko ispod dopuštenih vrijednosti svih mjernih pokazatelja.

Uopće nije u pitanju je li vrijednost nekog elementa unutar dopuštenih vrijednosti. Pitanje je - da li bi maksimalne dopuštene vrijednosti trebale biti mnogo niže nego sad? Po nekim studijima - da, trebale bi (ovdje pričam o dijelovima SAD-a, jer se kod nas koristi klor, a o njemu ne znam dovoljno).

Čista živa nije otrovna koliko je pučanstvo doživljava (ali je ipak otrovna). Nije da bih pokušao, ali samo kažem.

...

Nekako nerado se uključujem u ovu raspravu jer mi je teško ostati objektivan na ovaku temu.

Iako je istina da fluor može imati određene negativne utjecaje za organizam, ista je istina i za puno drugih tvari koje se pojavljuju u našoj hrani.

Tako se npr. živa, koju smo eto već spomenuli, nalazi u određenim količinama i u morskim plodovima.

I, iako je otrovna, u malim količinama ne izaziva probleme.

Tako bi trebali više biti zabrinuti (svjesni) za prehrambene proizvode i nove tvari u njima.

I dok su ovo tvari na koje smo se, barem evolucijski, susreli i naše tjelo ima poznatu rekaciju na njih, drugi se spojevi, koje doslovno nigdje u prirodi ne možete pronaći, redovito se koriste u prehrani, na osnovu toga što su kvalificirani kao neotrovni i bezopasni, a posljednice dugoročne izloženost istima ipak nisu poznate.

Dakle da sumiram:

Možeš biti samo na dobitku ako smanjiš unos fluora (pa makar i kroz pastu za zube), a vi koji ipak niste toliko skeptični možete i dalje biti mirni u saznanju, da, ako ništa drugo, niste jedini.

17 godina

Sorry na offtopicu, glede klora u vodi-našao sam žensku koja radi na izradi tehnoloških projekata uređaja za

pročišćavanje voda u hrvatskoj pa da podijelim, mislim da je informativno.

A što će tko sa informacijom je druga stvar:)

Da koristi se klor, apsolutno i njegovi spojevi, natrij hipoklorit koji ima 13% aktivnog klora.

Ozon se kod nas ne koristi za dezinfekciju vec za oksidaciju ukoliko u sustavu ima arsena, zeljeza i organske tvari.

Takodjer koristi se i kalij permanganat u istu svrhu.

Zeljezo, mangan i amonijak, praceni organskom tvari, te arsen specifični su za arsenitno tlo istocne Slavonije je najtipicniji sadrzaj podzenme vode.

On se vrlo lako i efikasno uklanja na bioloskim pjescanim filtrima (iako postoje perverzije sa razno raznim katalilitickim smjesama od kojih je vecina porez na budale).

Zeljezo se iz podzemlja, znaci sadrzaj kisika=0mg/L javlja kao 2+ i kao takav nezgodan je za uklanjanje. Vrsi se oksidacija na 3+, gdje je on u tromom stanju i lako stvara hidroxide te se talozi ili u taloznicima ili na bio filtru gdje se u tu svrhu na vrh filtra stavla antracit. Željezo se lako oksidira vec sa zrakom, tj kisikom iz njega. Ukoliko postoji As tada je primjereno koristiti jace oksidacijsko sredstvo od O2, kao sto je KMnO4 ili O3, jer na razlicitim crpilistima odnos i sastav arsena je vrlo razlicit, As je kao anorganski ili 3+ ili 5+.

As 3+ gotovo je nemoguce ukloniti ionskim izmjenjivacima, procesima adsorpcije, koagulacija i flokulacija je potuno ne primjenjva na njega, a membrane nanofiltracije preskupe da bi se koristile samo u tu svrhu jer i bitno jeftije ultrafiltracijske, mogu zadovoljiti samo je potreba da je u obliku 5+. Mangan i amonijak se uklanjaju bioloski, i to klapa jako dobro i jako jeftino. Zeljeza zna biti u velikim koncentracijama, i nikako nije pozeljno da se on, mangan ili bilo koji drugo metal talozi u cjevovodu jer su takvi talozi cesto puta dobre hranidbene podloge za mikrobe, a voda koja siba kroz njih bogata kisikom pa eto ti tuluma. Naravno da do takvih talozenja ipak u manjoj mjeri dolazi i u tu svrhu MORA postojati rezidualni klor koji mora doci do zanje pipe i zadnjeg potrosaca u gradu/selu. Glede org tvari, istina je da se one razbijaju, dio na H2O i CO2, ali ruku na srce, vecina ostaje samo smanjenog lanca. Tu je znacajan problem klora i njegovih nusprodukata, jer on s org spojevima zna stvarati nimalo simpaticne spojeve, tkz trihalometane (poznat je svima kloroform). Posebno gadno utoliko sto su ti spojevi iako hlapivi lako difundiraju kroz kozu, te je njihov unos ustvari najveci prilikom tusiranja takvom vodom. To je bio problem Zupanje, gdje je bila povecana org tvar, no to je sanirano.
Rezidualni klor je zakonom obavezan!!!!.

Buzet je tipican primjer gdje se voda umjesto toga dezinficira UV-om i kod pustanja u vodoopskrbni sustav se ipak dozira klor,

rezidualni klor ( jer sav koji se dozira nece se potrositi u tom momentu na nista vec ce putovati cjevovodom.
Uz navedene kemijske i mikrobiološke pokazatelje često je
nerazumijevanje pojma dezinfekcije vode za piće, odnosno prisutnog klora kao
najčešćeg dezinficijensa. Njegova svrha je sprječavanje potencijalnih onečišćenja
tijekom transporta, konzerviranje od trenutka crpljenja do konzumacije, a dozvoljena
koncentracija je 0,50 mg/l. On se automatski dozira (s maksimalnom finalnom
koncentracijom 0,30 mg/l) i elektronski nadzire, a kako se i djelomično troši u mreži
njegova koncentracija na mjestu potrošnje nikad ne prelazi inicijalnu. Dva fenomena
povezana s dezinfekcijom vode kod potrošača znaju izazvati dojam „preklorirane vode“:
1. prag detekcija klora njuhom kod čovjeka je vrlo nizak i iznosi 0,05 mg/l što je znatno
ispod dozvoljene i stvarno prisutne koncentracije,
2. „bijela voda“ koja se, natočena u čašu, bistri ispuštanjem sitnih mjehurića predstavlja
otopljeni atmosferski zrak u vodi i javlja se uslijed tehničkih zahvata na mreži, a
„otplinjavanjem“ vode taj zrak nosi sa sobom otopljeni klor i pojačava „klorni miris“.
............

Rasprave o koristi i štetnosti dezinfekcije u javnoj vodoopskrbi su bespredmetne jer se
radi o javnozdravstvenoj mjeri koja je uz cijepljenje najviše doprinijela produljenju
ljudskog života odnosno smanjenju mortaliteta, osobito kod male djece, kao i poboljšanju
općih životnih uvjeta. Da je tome tako nažalost još smo i mi svjedoci ako pogledamo
situaciju u nerazvijenim područjima svijeta gdje je prisutna visoka prevalencija hidričnih
epidemija i bolesti vezanih uz zdravstveno neispravnu vodu.

15 godina
neaktivan
Jakovp kaže...

Ne bih se slozio, vecina tih istrazivanja su nepotpuna nejasna i zastarjela. Da nesto prvo razjasnimo, elementarni fluor je otrov, tu nema nikakve rasprave. Spojevi fluora, pogotovo natrijev fluorid su puno manje toksicni, cak do te mjere da njihova pozitivna svojstva uvelike nadmasuju ona negativna, ergo uporaba u zubnim pastama. Djeca, zbog svoje malene kilaze bi trebala izbjegavati uporabu paste za zube namjenjene odraslima, buduci da je ona koncentracijama fluorida prilagodena odraslim osobama, iako u praksi nista ne bi trebalo biti i ako djete koristi takvu pastu.

Jedini jasno zabiljezeni negativan efekt koji se izravno povezuje sa fluoridima u pastama za zube je pojava dentalne fluoroze kod nekih ljudi.

Inace jedna zanimljivost, unatoc svojoj toksicnosti, fluor je esencijalan element za sve sisavce.

Toksicni unos: 250 mg NaF
Smrtonosna doza: 5 - 25 g NaF

Koncentracija NaF u mojoj Plidenti superfresh iznosi 0.24%, sto znaci da ja moram pozderati (znaci ne natrljati po zubima pa ispljunuti i isprati, nego bas progutati) 100g paste za zube kako bih poceo osjecati negativne poslijedice, nakon cega bih po gornjim podatcima trebao *progutati* jos barem ~1900g paste za zube kako bi toksicnost postala opasna po zivot. Sorry, ali setnja ulicom i udisanje ispusnih plinova vozila je puno stetnija od ovoga (i dokazano udara po mozgu)...

Random. kaže...

Kratko i jasno: klor je otrov. U vodi se otapa tocno onolika kolicina koja ubija mikroorganizme a ljudima je posve podnosljiva za trajnu konzumaciju (i ne samo ljudima, nego i ostalim sisavcima cija je kilaza cesto niza od one male djece).

Ne znam za tebe, ali ja cu radje piti kloriranu vodu nego srdoboljne amebe i ostalu mikro faunu vodenog svijeta. Malo je ironicno da plin koji je u proslosti koristen za oduzimanje zivota sada spasava zivote...

Nema potrebe da kompliciram buduci da je overhaul to tako odlicno objasnio. Ja sam samo sazeo na ono bitno.

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 0:45 (rustweaver).
15 godina
protjeran
overhaul kaže...

Nije uopće potrebno "jesti" pastu.Dok se četkaju zubi,a netko to zna raditi poduže,aktiviraju se i žlijezde slinavke,što je normalno,no u tim trenucima,je i kroz te pore žlijezdi stvoren put za apsorpciju,ne samo fluora,nego i drugih spojeva,a na taj način kemijski spojevi direktno dolaze u krv i šire se organizmom..Da povjeruješ,dat ću ti primjet srčanog bolesnika koji stavlja nitroglicerina za srce ispod jezika,jer tako ng dolazi do srca najdirektnije i najbrže..

Postoji i gori spoj od fluora,a to je glikolni alkohol(provjerite,jer sam možda pogriješio direktni naziv),koji se doslovno nalazi u svemu i svačemu,a potvrđeno je po zadnjim istraživanjima,da prisutan u jetri izaziva tumor jetre,naravno..

17 godina

Ako se redovito pije, garant šteti jetri:)

Okej, dakle tko prvi ide nabacit tužbu korporacijama Smyth&Cline, Proctor&Gamble ili Henkel?

Da mi je znati kad je to sve tako kancerogeno i dokazano, kako nema tužbi kao za duhan?

Pa ameri su tužili Mcdonalds da se debljaju kad tamo jedu, ovo je onda laka meta?

I nemojte s onim crapom da su to prejake korporacije, teško da ima jačih od duhanskih.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 2:19 (overhaul).
13 godina
protjeran
Random. kaže...

Hvala Jakov na nazivu paste. Po onome što sam ja gledao po našim supermakretima, fluora nema samo u nekim baby pastama čija je cijena vrtoglava. Jadno i bijedno.

Kontroverzna tema. Biti će onih koji će tvrditi da je fluor koristan i to će čak potvrditi studijama, biti će i onih koji će potvrditi da je veoma štetan i to također mogu potvrditi studijama. Ja sam zaključio da su eventualne koristi daleko nadmašene štetnim djelovanjem.

Sensodyne Classic i Parodontax non flouride i obje kupujem u DM-u, a ako ste  blizu Slovenije, tada u DM-u imate veci izbor jer imaju bio paste vise vrsta i to naravno bez fluora.

Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 5:45 (Bugzapper).
14 godina
protjeran

Ma najbolje sodom bikarbonom oprat zube i na kraju isprat usnu supljinu  s malo octa da se kamenac skine i  mir. Prirodno je najbolje.

16 godina
neaktivan
C.M.M.Rayne kaže...

Ma najbolje sodom bikarbonom oprat zube i na kraju isprat usnu supljinu  s malo octa da se kamenac skine i  mir. Prirodno je najbolje.

Najviše jadnaput tjedno jer ti može izgristi zube. Ironično.

17 godina

U biti, ako ćemo baš prirodno, najbolja je jabuka ili mrkva.

http://www.vasezdravlje.com/izdanje/clanak/1505/ 

17 godina

Preporucujem pastu Lavera - Basic Sensitive - trgovina Bio&Bio

TrustNo1
16 godina
protjeran
Xanzzu kaže...
C.M.M.Rayne kaže...

Najviše jadnaput tjedno jer ti može izgristi zube. Ironično.

Ironično ili ne, sirće smrdi.

P.S.

Ja sam koristio Paradontax, bez floura, jednostavno nije lijep.

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
Poruka je uređivana zadnji put čet 24.11.2011 21:00 (Mentalist).
13 godina
protjeran
Jakovp kaže...

Naučne činjenice o Biološkim Efektima Fluorida
brlj.brlj.brlj

žvrl.žvrl.žvrlj

Moram ovako jer ne mogu drukčije, sorry modovi. {#}

o maj gad {#}

fluoridnom dentalnom profilaksom je smanjen broj karijesa za 90 %

..a sad, ako uneseš "previše" fluoridnih iona možeš imati tegobe kao i ako popiješ odjednom 8 litara vode, a voda je zdrava, kaj ne ? {#}

Ne volim opterećene ljude. Preduvjet opterećenosti je primitivizam a preduvjet primitivizmu je glupost.
14 godina
neaktivan

Koliko gluposti od toliko ljudi majko moja. Brine te 1 mikrogram fluora koji nema ucinak a ne brines se npr sta se napijes ko guzica ?

Daj skulirajte se ,sad ste pogledali neki film o zavjerama pa idete glumi neku shemu. Peri zube najnormalnije ,hrani se zdravo koliko mos jer je sve ionako zatrovano a i onako ti dosta toga ovisi o genetici . A ostavite se istrazivanja koja su bila provedena na misema ili bog zna cemu.

17 godina
neaktivan

Imao sam kod kuce jednu knjigu iz kemije iz polovice proslog stoljeca u kojoj su se, izmedju ostalog, nalazili i mnogi statisticki podaci i razlicite tablice. Jedna od tih tablica je bila tablica otrovnih spojeva. Pogodite koji je spoj bio u tablici: natrijev klorid. I stvarno je, ako pojedete dovoljno soli, umrijet ce te (a tada su otrovnost ocito odredjivali prema vecoj kolicini unosa nego danas). Isto tako i sa fluorom i klorom. I voda je otrovna ako je previse popijete...

Nothing is true, everything is permitted...
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice