Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.206.576
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
odjavljen
Re: CPU chat tema
war3_tft kaže...

Evo ga cb 3.8 GHz single core.

Inače, zanimljivo je da 6600K na single coreu hvata 166, što je zapravo brže od 8700K po jezgri, koji na 3,8GHz hvata 161. Istovremeno Threadripper 1950X hvata 158 na 3,8GHz i Ryzen 1600 156.

Zanemarive razlike, ali ipak razlike.

Nope.
15 godina
protjeran
Tonči kaže...
war3_tft kaže...

Evo ga cb 3.8 GHz single core.

Inače, zanimljivo je da 6600K na single coreu hvata 166, što je zapravo brže od 8700K po jezgri, koji na 3,8GHz hvata 161. Istovremeno Threadripper 1950X hvata 158 na 3,8GHz i Ryzen 1600 156.

Zanemarive razlike, ali ipak razlike.

Na tim razlikama od +/- 5 bodova ne mozes izvlacit zakljucke.. Zapravo je zakljucak da su sve te arhitekture unutar 5-10%..

16 godina
odjavljen

Zapravo, sve su savršeno matematički točne jer je i Cinebenchov algoritam matematički precizan u relaciji s taktom. Točno se može izračunati i koliko ćeš imati Cinebencha na kojoj frekvenciji, čim znaš jednu (i čim imaš super-stabilan bus clock).

Ali ono što je bitno je da su iznimno blizu. Ryzen i Threadripperi su brži od Haswella-E i Broadwella-E, sporiji od Skylakea-X i Kaby/Coffee Lake procesora. Razlika između Haswella-E i Coffee Lakea je 6%. ono što sam vidio u testu je da 8700K na 4,4GHz ima 193 boda, a ja imam 176 na istom taktu, što je 9% razlike na 4,4GHz. Ryzen je između. 

Sa većinu korisnika, sasvim je svejedno što će uzeti. Treba gledati cijenu.

Nope.
11 godina
neaktivan
CPU chat tema

Pošto su neki govorili kako je min. fps naj bitniji... Evo, apsolutna dominacija u min fps. u nekoliko igara. TR 0.1% na 8600k je 47 fps, na 1600X 15! i to nije jedina igra, nit je trial & error jer se ista situacija dogodi u drugom testu sa Vegom..

Metro last light 4k, 8600k 40fps, 1600x 22fpsa... ako je to zanemariva razlika ja  sam tito. Također 1600x nije na niskom clocku tako da nema opravdanja za to.

Star wars battlefront igra koja obozava jezgre.. 8600k, avg fps 174, min. 128... 1600x avg. 140, min. 55... "ryzen je jako malo slabiji u gamingu"

Battlelog: D3lBoy-00
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2017 13:58 (D3lBoy).
12 godina
Tonči kaže...

Zapravo, sve su savršeno matematički točne jer je i Cinebenchov algoritam matematički precizan u relaciji s taktom. Točno se može izračunati i koliko ćeš imati Cinebencha na kojoj frekvenciji, čim znaš jednu (i čim imaš super-stabilan bus clock).

Ali ono što je bitno je da su iznimno blizu. Ryzen i Threadripperi su brži od Haswella-E i Broadwella-E, sporiji od Skylakea-X i Kaby/Coffee Lake procesora. Razlika između Haswella-E i Coffee Lakea je 6%. ono što sam vidio u testu je da 8700K na 4,4GHz ima 193 boda, a ja imam 176 na istom taktu, što je 9% razlike na 4,4GHz. Ryzen je između. 

Kako misliš da je Ryzen brži od Broadwella kad smo prije neki dan benchali nijedan Ryzen nije bio brži od mog i7 6850k ???

MISCREATED
14 godina
CPU chat tema

Zato što je po onom što sam ja vidio.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2017 14:32 (ivanzu).
13 godina
protjeran
Tonči kaže...

Inače, zanimljivo je da 6600K na single coreu hvata 166, što je zapravo brže od 8700K po jezgri, koji na 3,8GHz hvata 161. 

ansha kaže...

Na tim razlikama od +/- 5 bodova ne mozes izvlacit zakljucke.. Zapravo je zakljucak da su sve te arhitekture unutar 5-10%..

Tonči kaže...

ono što sam vidio u testu je da 8700K na 4,4GHz ima 193 boda, a ja imam 176 na istom taktu, što je 9% razlike na 4,4GHz.

Odvrtio sam test dva puta i dobio isti rezultat, ak to nekome ista znaci.

Mogu kasnije i na 4.4 odvrtiti.

15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Imas 176cb sa haswellom na 4.4ghz? E nemas...

14 godina
CPU chat tema

Očito da ima.

15 godina
protjeran
ivanzu kaže...

Očito da ima.

Corav si pa ne vidis da to nije 4.4ghz?

14 godina
CPU chat tema

Čorav si pa ne vidiš da je frekvencija dovoljno blizu? Gledajte u jebeni CPU-Z.

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2017 16:22 (ivanzu).
15 godina
protjeran
ivanzu kaže...

Dovoljno blizu?   Nije ti palo na pamet da imam Haswella i dosta staza u Cinebenchu? Sad sam vrtio 5 komada zaredom na 4.5ghz i nece preko 174cb. 

12 godina
ivanzu kaže...

4.5 GHz nije 4.4 GHz koliko me matematika služi to je 100 MHz razlike

MISCREATED
9 godina
CPU chat tema

cb 165 - 1700@4ghz

17 godina
CPU chat tema

Intelu se ne žuri s EUV-om, jer Zeiss nema dovoljno leća

https://www.eetimes.com/document.asp?_mc=RSS%5FEET%5FEDT&doc_id=1332420&page_number=1

Nećemo dividende, hoćemo veće lopate!
Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2017 17:38 (hrvooje).
12 godina
CPU chat tema

evo razlike mog procesora između 4.4 i 4.5 GHz tako da ne može to ić sa onom "dovoljno je blizu

4.4GHz 4.4GHz
4.5GHz 4.5GHz
MISCREATED
17 godina
odjavljen
nicky.sl kaže...

evo razlike mog procesora između 4.4 i 4.5 GHz tako da ne može to ić sa onom "dovoljno je blizu

Konjski nokat vamo-tamo...

Freak Show Inc.
14 godina

To je ono što je Broz komentirao. Rast sa 4.4Ghz na 4.5Ghz je 2.7% a sa 182 score na 192 je 5.5%. Dakle, nije Cinebench sveto pismo. Ili još bolje, tko zna koji proces u pozadini je radio što kad si vrtio sa 4.4Ghz a koji sa 4.5Ghz test pa da bi imali baš točne podatke.

12 godina
itomic009 kaže...

To je ono što je Broz komentirao. Rast sa 4.4Ghz na 4.5Ghz je 2.7% a sa 182 score na 192 je 5.5%. Dakle, nije Cinebench sveto pismo. Ili još bolje, tko zna koji proces u pozadini je radio što kad si vrtio sa 4.4Ghz a koji sa 4.5Ghz test pa da bi imali baš točne podatke.

Pojma nemam šta se vrtilo u pozadini

MISCREATED
13 godina
neaktivan
CPU chat tema

Evo da se pokaže da i na istom taktu ima malo varijacija: 4ghz - 167cb

9 godina
CPU chat tema

hm,zato je razlika ryzen 4.0 i 4.1 skoro nikakva?

17 godina
odjavljen
dabar_solta_V2 kaže...

hm,zato je razlika ryzen 4.0 i 4.1 skoro nikakva?

Bod ko kuca jbt...

Freak Show Inc.
15 godina

Ja mislim oni koji imaju ryzen mogli bi dostici sa 4,5ghz kaby u singlecoru benchu iskljucite smt I par jezgri pa probajte.

16 godina
odjavljen
16 godina
odjavljen
ansha kaže...
Tonči kaže...

Imas 176cb sa haswellom na 4.4ghz? E nemas...

Imaš pravo, imaš 176-180, ovisno koliko je stabilan bclk, ali kad je 100% stabilan 180 dobijem.

Nope.
16 godina
D3lBoy kaže...
ivanzu kaže...

Kakve veze ima intel sa optimizacijama, to se radi u game enginu, vecina igara je optimizirana za intel jer imaju vise trzista.

Ja još uvijek cekam da mi netko da ikakav dokaz da se igre "optimiziraju za intel"... To iskace u temama vec pre dugo kao da je činjenica. Ja uvijek tražim dokaze i nitko mi ih nikad ne dostavi 

BTW. Zašto su se svi nabrijali na pcie laneove, a vecina nas nema SLI/CF? I svi su protiv SLI/CF uvijek, osim kad su u pitanju laneovi, onda je to kljucno! Ahh forum..

Ja znam zasto se ponovo spominju stazice...odredjeni forumasi (necemo imenovati) su prilikom najave ryzena zezali zbog malog broja stazica a sad izlaze Intel procesori sa jos manje, pa sad krece povratno prcanje sa druge strane :)

13 godina
protjeran
CPU chat tema

Cinebench 4.0 i 4.4 ghz single core.

P.S. 8700k 2900kn

Poruka je uređivana zadnji put sri 11.10.2017 21:04 (war3_tft).
17 godina
hrvooje kaže...

Davna vremena kad se nije nazirao kraj Mooreu i kada je Intel zapravo velikim koracima poboljšavao tehnologiju izrade čipova. AMD je danas dizajner čipova, kao ARM. Intel se jednako bori s GF, Samsungom, TSMC-om. EUV 7nm GF 

As it turns out, all three leading foundries (GlobalFoundries, Samsung Foundry and TSMC) all intend to start using EUV for select layers with their 7 nm nodes. While ASML and other EUV vendors need to solve a number of issues with the technology, it looks like it will be two years down the road before it will be used for commercial ICs. Of course, certain slips are possible, but looks like 2019 will be the year when EUV will be here. In fact, keeping in mind that both TSMC and Samsung are already talking about their second-gen EUV technologies (which they call 5 and 6 nm) that will use more EUV layers, it looks like the foundries are confident of the ASML TwinScan NXE manufacturing tools (as well as of the Cymer light source, pellicles, photoresists, etc.) they are going to use.

https://www.eetimes.com/document.asp?doc_id=1330657

https://www.anandtech.com/show/11337/samsung-and-tsmc-roadmaps-12-nm-8-nm-and-6-nm-added

Problem za Intel je puno veči, jer oni večinom štancaju procesore samo za svoje potrebe=skup proizvodni proces.

Samsung ili GlobalFoundries ili TSMC, oni nude jefitnije proizvode koji su vrlo blizu Intel kvalitete za puno manje love.Čak je i za Jabučare i njihove potrebe Intel FAB preskup. Zato Jabučari hoče pobič od Samsunga ili TSMC, pa sad bezveze kemijaju neke druge neovisne kombinacija ali to je nerealno i čak za njih preskupo.

Kaj se tiče bitnih stvari, pa prije nekoliko godina ekipa se udružila ili svi protiv Intela itd.Dakle IBM+Samsung+Globalfoundries, ekipa udružila snage i to se danas i vidi, a ubuduče če doš još više do izražaja.

http://marketrealist.com/2015/08/ibm-samsung-globalfoundries-trio-will-hamper-intels-margins/

Na kraju ovo dole, nije ništa čudno ali fino pokazuje kolko love Samsung okreče na proizvodnji za razne naručitelje.

https://www.engadget.com/2017/07/28/samsung-topples-intel-as-world-s-largest-chipmaker/

Intel=pokvareni podmukli smradovi!
15 godina
protjeran
Tonči kaže...

Imaš pravo, imaš 176-180, ovisno koliko je stabilan bclk, ali kad je 100% stabilan 180 dobijem.

Ocito imas nabrijan uncore sta je jos jedna varijabla koja onemogucava normalnu usporedbu...

16 godina
odjavljen

4,4GHz -176 do 180. Cache? On je NIŽE od 4,4, negdje 4,0 ili 3,8.

Nope.
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice