Pozz svima, evo da se i ja ubacim,...
Sori što upadam ko padobranac.
Ovakoc: Koristim AMD (privatno) bez prekida od 2000. godine (tako nešt), a zašto to je čisto najjednostavniji razlog: PARE, a tu je uvijek bilo malo nekog otpora, buntovništva prema Intel-u kao neko ponašanje pubertetlije (ono uvijek kontra),..
Koristio sam Intel-a od 486, P1 pa do P3, onda sam se bacio na AMD i to athlon thunderbird 1ghz (prvi čip koji je probio 1GHz, valjda su mislili na kućnu/poslovnu upotrebu)
Od tada sam prošao Durone, XP-eje, x2, x3, x4, x6 i onda sam stao na FX6100 (i dalje radi), jer sam vidio da gube tlo pod nogama, a opet drže tržište konzola ko tu koga,...
Počeo sam razmišljati o prebacivanju na Intel, ali PARE su PARE, a PARA nema.
Intel puni pare ili je punio sa dominacijom na tržištu, ali opet kao što je kolega rambox spominjao postoje određena pravila između proizvođača tipa razmjena/najam tehnologije, arhitekture itd. tako je moguće da je došlo vrijeme za razmjenu "voditelja" u tehnologijama.
Microsoft je izabrao AMD (CPU i GPU) za svoje konzole (valjda jeftinije), a prije nepunih 20 godina "kočio" je AMD sa raznim problemima oko optimizacije OS-a, i na očigled se vidjelo da MS preferira Intel.
A što se tiče MS-a vidi se da pokušava unificirati, optimizirati, pojednostaviti svoj OS da radi kao kod MacOS-a, možda to pokušava sa nekim "partnerstvom" kod AMD-a, nikad se ne zna još tomu dodamo osobu Jim Keller (AMD-ov igrač) koji je ošao u Teslu.
AMD je u dosta navrata znao napraviti prvi korak u implementaciji novih tehnologija, ali u zadnje vrijeme su bili dosta slabi, možda će kroz neko vrijeme nešto bolje biti.
Nakon šuškanja oko AMD-a i Samsunga, pa eto širenje na konzolama, možda i u mobitelima, možda i stvarno uspiju u bržem razvoju tehnologija, rušenju cijena, većoj dostupnosti jednostavno: lančana reakcija.
Ali nekako mi se sve svodi na neku sinusoidu koje dvije tvrtke igraju ping-pong sami sa sobom, ali tržište je veliko, širi se, kreira se svaki dan novo područje za upotrebu novih tehnologija, ali i razvoj istih.
Ali opet ja sam skeptičan oko svega tko zna šta nas čeka.