Dobio jedan paket sa niz elektroničkih sitnica iz SAD-a. I sad carinici kao prvo traže da im serviram račun jerbo ne vjeruju onome što je napisano na kutiji (ispalo je da su bili u pravu), a i nije prvi put da mi to traže, već sam naučia praksu - screenshot maila od PayPal-a pa u kopirnicu isprintati pa njima serviram.
Međutim ovaj put je jedan od itema bio bluetooth headset. E sad, po nekom idiotskom 50 godina zastarjelom birokratskom zakonu za sve uređaje koji komuniciraju bežično tj. radiovalovima (u što je uključen i bluetooth) moraš imati neku dozvolu da bi ih "uvezao". Sad si ja mislim hebote trebaće u neku mračnu kancelariju u Zagrebu ići predavati dokumente pa onda u neku drugu pa u treću, ono neka kafkijanska avantura u stilu "Procesa" sa balkanskom aromom...
Ali actually sve što treba je isprintati i servirati gospodi na carini listu već dopuštenih uređaja koja se može naći na www.hakom.hr (koji meni baš i ne radi btw, al to je do mog browsera rekao bih), tj. dio te liste na kojoj se nalazi uređaj u pitanju, a ta lista sadrži više manje sve živo, osim valjda nuklearnog oružja.
E sad, moj uređaj je bio na toj listi, ovi iz Hakoma mi to mailao i ja to dao ovima i voila. But (and there's always a but !) :
1. Zašto se ovi u Hakomu na javnom broju ne javljaju na telefon ka svi normalni radni ljudi nego imaju sekretericu sa automatskom porukom koja kaže da primaju telefonske pozive samo od 13-15 (zanimljivo kako praktično svi živi državni službenici imaju neke vrlo "uske" periode radnog vremena kad uslužuju klijente radi kojih postoje, a ostatak radnog vremena rade pitanje je šta), a i ta dva sata nekad je zauzeto a nekad se niko ne javlja (bar je tako bilo moje iskustvo danas, ne kažem da je uvik tako) ?
2. Ako je stvar sa tom dozvolom za bežične uređaje da jednostavno treba otić na site i pogledat na listu model uređaja, pa zašto gospoda carinici ne mogu to sami učiniti prije nego što pošalju meni obavijest, imaju vezu na Internet valjda ? Jel njihov posao da ocarine moj paket i provjere njegov legalni status što se tiče uvoza ili nije ? Kad smo već kod toga, ako ne vjeruju etiketi jel mogu jednostavno Googlati cijenu otfrlje a ne da moram uvik printat mailove ?
3. Kako to da kad dižem paket na pošti ako mi opale carinu (nekad samo dignem bez carine a nekad na pošti platim unaprijed određenu carinu po cijeni napisanoj na paketu) opale samo za cijenu predmeta (koja je napisana na kutiji) a ovi na carini (koja je odma pored pošte) kad tamo dižem opalili mi carinu (u biti samo PDV, carinska stopa za ovo je 0%, ali odi kad kažem carina mislim općenito na cariničke namete) i na cijenu itema, i na poštarinu iz US, i na package forwarding fee (nisam iša direktno za ove stvari), i na unutar-US poštarinu ? Kakvog to freakeing smisla ima !?