Programi za optimiziranje računala marke trik?

poruka: 17
|
čitano: 9.021
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
neaktivan

Oduvijek sam htio otvorit ovu temu, da čujem baš Vas što se tice tih programa za optimiziranje pc-a, svi smo mi jednom koristili/isprobali tune up utilites, advanced system care i sl. Dali su oni Vama bili učinkoviti ili je to samo varanje ljudi iliti marketinški trikovi. Koliko zapravo oni pomažu kompjuteru da budu u top formi? Koja su Vaša mišljenja.

Po meni za dobar rad kompjutera je Ccleaner, Defraggler (ista firma) dobar free antivirus tipa avast, od microsofta MSE, te za malware Malwarebytes koji je vrhunski.  I u principu po meni je to to. Kaj Vi mislite dali je to dovoljno u praksi ili stvarno moras imat neki program za optimiziranje kompa, ili je Ccleaner najbolje i najednostavnije riješenje za čišćenje smeća u kompjuteru? Pozdrav..

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Ja koristim Auslogics Disk Defrag,Auslogics Registry Cleaner,System Ninja(On brise neke ostatke msm foldere koji se mogu obrisati ,koje CCleaner ne obrise) i CCleaner.PC mi je uvjek u top formi a svi su ovi programi free,umjesto kupovanja programa mozes sve free programima i rucno,tako da su TuneUp i takvi programi(koji se placaju) cista glupost.

Tamo negdje u srcu Balkana, moja ljubav moja lijeva strana.
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2013 0:32 (WrongType).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

ccleaner, revo, mse, adblock-flashblock za firefox i komp radi ko urica.

Moj PC  
0 1 hvala 0
15 godina
neaktivan

Zmijsko ulje...

Čak ni fragmentacija nije nekakav velik problem (pogotovo ne ljudima koji imaju naviku svako toliko reinstalirati operacijski sustav). A ovi ostali "cleaneri" čiste uglavnom stvari koje realno ni ne treba čistiti. Namijenjeno onima koji ne znaju provjeriti par lokacija na disku nakon uninstalacije nekog programa, ili podesiti neke postavke u programima koje koriste.

Ako te fragmentacija i nakupljanje smeća na disku toliko brine, postaviš fiksni swap file, i tu i tamo baciš pogled na stanje u temp direktoriju.

Onima kojima se slobodan prostor na disku misteriozno i značajno smanjuje radije preporučam da upotrijebe neki program za analizu zauzeća diska te nauče nešto o uzročniku problema te kako ga pravilno riješiti bez posezanja za nekakvim cleanerima.

http://www.howtogeek.com/113012/10-best-free-tools-to-analyze-hard-drive-space-on-your-windows-pc/

(pogotovo su mi zapali za oko "scanner" i "space sniffer")

0xBADC0DE

2 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
Re: Programi za optimiziranje računala marke trik?

Koristim space sniffer već oduže vrijeme kada god zatreba i odličan mi je. Malo se strpiš dok poskenira disk i odmah vidiš gdje su nakupine :)

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2013 3:47 (Dr. Zoidberg).
12 godina
neaktivan

E da jos sam zaboravio na Revo unistaller. Vrhunski besplatni programcic koji obrise ostatke nakon deinstaliranja nekog programa.

0 0 hvala 0
16 godina
rustweaver kaže...

Zmijsko ulje...

..

{#} .. ali uzaludno jer su urbane legende jače.

-možda ovakvo objašnjenje; jedno smeće (soft ili tempove) treba čistiti drugi soft-smeće? Svaki dodatak je dodatak. Sportski automobil je primjer KISSa koji je lako shvatiti, bez beskorisnih dodataka je brži. Istovremeno, alat kao CC nije kriv, kriv je 'majstor' koji ne razumije da je to samo alat, da je potrebno razumjeti nešto.. tad se tempovi čiste tipkom 'DEL' umjesto klikom 'NEXT'...

Čist OS radi savršeno, modanje je samo za one koji (stvarno) znaju, ne oni koji ma je netko (na netu) nešto rekao. +KISS.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan

A ništa, budem si ostavio dalje programe koje koristim godinama :D Htio sam baš čut kaj Vi korisite.

0 0 hvala 0
16 godina
CrniVrag55 kaže...

..Htio sam baš čut kaj Vi korisite.

-u tome je osnovna razlika, korištenje nečeg ne zanči znanje kako to radi i kako što podesiti. Auto, mobitel, TV, frižider.. PC.

korisnik, korisit PC. Njemu su takvi utilsi namjenjeni jer nema potrebno znanje/volju/vremena (neki treći razlog). Međutim, ovo je IT-BUG forum, forumaši bi trebali biti iznad prosječnog Joa, korisnika.. ovdje bi trebali pisati o onima koji žele naučiti, rješiti.. ne samo koristiti i klikati next.

-primjeti, ne govorim protiv tih alata, nego uspoređujem sklapel i kirurga, dok u rukama neznalice svaki alat može napraviti više štete nego koristi.

-brisanje stavki iz registryja? to je rizik kao brisanje bilo kojeg filea na disku ako se ne razumije što je taj file. Ćorava koka sindrom ili šansa kao na lotu.

btw, većina korisnih alata postoji kao portable, free itd. tako da nema potrebe ni instalirati ih (nema dodatnog 'smeća') pogotovo crackati. Čist soft je preduviejt za noramalan rad, crackana aplikacija uvjek može imati nekih neobjašnjivih problema. Proizvođači se znaju dobro zaštititi, dok pirati nisu baš dobrice. Kad se uključi 'selektivni filter' u glavi korisnika, tad je manja šansa za probleme i manja potreba za ovakvim alatima.

-spomenut je npr space snifer, kvalitetan alat, koristim ga povremeno.. ali (skoro nikad na svom PCu) u pravilu na tuđim računalima, jer na svom PCu se očekuje da korisnik zna gdje što sprema, gdje su downloadi, gdje su tempovi.. ako to ne zana tad je ŠteficaTM kojoj ni CC ne pomaže. Taj alat prikaže gdje su 'nestali gigabayti', ali Štefica i dalje ne razumije dali to smije ili ne smije brisati, to je problem, ne alat, ne CC... tako da Šteficama radije ne dajem takav alat, dok naprednijima nije ni potreban (osim kao što sam naveo, kad tražim po tuđem.. ili kad sam lijen tražiti po svom...).

-ako si zadovoljan, nema razloga ne koristiti, jednako kao izbor sladoleda ili glazbe. Jedini kriterij je da tebi taj alat radi ono što želiš. Problem samo nastane kad se neki problem desi, tad (predpostavka) pošto nisi znao što, ne možeš ni znati kako... i tad se opet zov PC-Hitna Služba koja instalira windowse kao rješenje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2013 14:58 (ihush).
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

Međutim, ovo je IT-BUG forum, forumaši bi trebali biti iznad prosječnog Joa, korisnika.. ovdje bi trebali pisati o onima koji žele naučiti, rješiti.. ne samo koristiti i klikati next.

To me nikada ne prestaje čuditi na ovom forumu. A svi ovdje tobože volimo računala...

S jedne strane lik skida pokrov na procesoru, stavlja grafičku karticu u pećnicu i slično, a s druge strane njegov vlastiti operacijski sustav mu predstavlja veliki misterij. Software mistificiran do te razine da se boji promoliti glavu izvan onoga što već zna koristiti, u strahu da nešto ne pokvari...

0xBADC0DE
17 godina

smatram da je amen u očenašu za svakog laika, shvatit pojam backup / restore.   nakon toga neka svak drlja što hoće.  za 2 min ima vracenu cijelu c particiju.  one slamke spasa sa restore pointom zakazu. 

ima nekoliko godina da sam na ovom sve u 1, tuneup-u.   nekada skeptican, sada prezadovoljan.

ima se uvid u sve i svasta, te mogucnost raznih manipulacija.   veseli me sto sam prije par mjeseci iskoristio giveaway lifetime licencu za par desetina kn.

...no ipak... vristim ko balmer, umjesto developers... "backup backup backup backup".   eh da...i ovi sto stalno instaliraju OS.   pa kad ga jednom postavite sa driverima, bez ikakvog programcica... napravite image particije.  cemu svaki put nanovo , format c,podesavat sat "zagreb, sarajevo" i ostala njasra.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.4.2013 17:42 (torrente).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Iolo System Mechanic Pro.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
torrente kaže...

.. "backup backup backup backup". ..

- laik i backup? Ne uzimaš višekratnik svojih godina u obzir u odnosu na ostale usere.

- onaj user koji zna vratiti stanje u normalno (svejedno kojim načinom, install, image pa i googlanje ili forum, bitno da je ON vartio računalo u normalno stanje), smije kristiti bilo koji alat, smatram ga 'punoljetnim' pripravnikom ISKa. Ostali (teenagers) su onij koji to ne znaju. U tom kontekstu ovakvi alati (ni uz backup) nisu za njih, jednako kao što to nije automobil.

- btw, gulaš je dobar, ali onaj na ramenu je bolji (avatar).

rustweaver kaže...
..

S jedne strane lik...

-mene više začuđuje što svi vole računala, žele zvjer za 'školu-posao' (ili igre), ulažu novac u skupi hardware pa sve do neonkica i sl., ali zaboravljaju da je HW bez SW običan lim i plastika. Nitko ne želi da mu PC crkne, ali ga istovremeno OCaju s dizanjem voltaže, maltretiraju, ... pa čak  instaliraju npr nVidia driver na SiS-VGA nebili bolje radio. Jer se ne trude razumjeti što rade, rezultat su problemi. Nasuprot, TV se postavi, upali i radi dok ne crkne. Ako korisnik svaki čas nešto prčka po sistemu, ako više od jendom godišnje (rekao bi i tri godine) ima BSOD i sl. bez dokazano crknute komponenete, to je dokaz da radi pogrešno, tj da ga nikakav alat ne spašava od njega samog jer prva stvar koju obrišu kad in ponestane mjesta je upravo restore i sl. jer im je važno imati gigabayte internetskog smeća...

- Dali je vozač koji svaki mjesec dana mora posjetiti limara dobar? Ne, ali uvjek je njima netko drugi kriv i baš je taj stup bio na pogređnom mjestu. Jednako je PC-guru koji mora stalno spašavati PC umjesto da ga koristi s guštom.

- Nikad neki vozač nebi stavio u rezervoar nepoznatu tekućinu (pišalinu) osim 'žena' kojima je normalno tankati dizel u benzinca, jer je jeftinije i manje troši. Dok se od SWa nitko ne bolji, viruse samo prizivaju, instaliraju sve što internetska žica može pružiti.. i čude se BSODima. SW 'samo' treba znati koistiti i biti kritičan kod izbora. Dali je važan npr ''Gramofon'' (bilo koji player) ili je važna glazba koji na njemu slušamo? HW+SW je PC. Jedno bez drugog nema smisla, ali slušamo glazbu, ne uređaj...

Ponovo, nisam protiv utilsa, ima i dobrih-korisnih. Samo bi bilo bolje da korisnik zna što radi, tad bi se to zvalo korištenje, umjesto uništavanje-spašavanje..

Bez razumijevanja, bolje je ne dirati (''optimizirati'') PC i samo klikati lajkove, može i touchscreenom.

12 godina
neaktivan

ALi se pišu Biblije {#}

0 0 hvala 0
17 godina

mozes bit ponosan sto elita sudjeluje na ovoj tvojoj temi.   na tvom mjestu bi jedva docekao jutro da vidim sto je napisano.

expert za istrazivanje ruda i gubljenje vremena na bol-u.
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
torrente kaže...

mozes bit ponosan sto elita sudjeluje na ovoj tvojoj temi.   na tvom mjestu bi jedva docekao jutro da vidim sto je napisano.

{#}

16 godina
CrniVrag55 kaže...

ALi se pišu Biblije {#}

{#} samo što oni koji bi trebali, ne čitaju... klik.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice