Ono što je nekad bio CCNA u mrežama (koji sam bajdvej iz prve položio), sad je najaktualniji i najtraženiji cert u IT trenutno.
AWS je dominantan na tržištu, upoređujući ga sa GCP i Azure skoro 50% iako se to odnosi na Ameriku doduše.
Jednom sam ga pao za 2 boda jer sam učio za prolaz (koji je cca 72%) i polaze se pred kamerama i nema varanja.
Znate i samo kako se prepisuje na cijelom balkanu , jer mi je davno frend sa FER pričao da su uvali na njega signalnu frekvenciju koja ometa mobitele pri prepisivanju.
Ipak, certifikat ne znači puno bez prakse jer kad dođeš sutra na posao nitko te neće pitati šta si završio već koliko možeš doprinijeti firmi i kakav ti je Github profil a i soft skils.
P.S. Evo da ekipi malo to približim svoja iskustva tko se hoće razvijati u Cloud i DevOps smjeru koji je plaćen kao i ML deveoper.
- Ispit ima 65 pitanja, koja su tricky kao na potjeri i scenario bazirana te moraš 2 puta pročitati i razumjeti koje su ključne riječi i na čemu je fokus.
- Odgovori su veoma slični i onda ideš postupkom elinimacije slično kao što razmišljaju i natjecatelji na ploči Potjere.
. Ima single i multi question pa se može dosta izgubiti vremena i treba paziti na vrijeme jer je oko 2 i pol sata ( za one koji nisu iz engleskog govornog područja onda se može dobiti i pola sata bonus)
- Ja kao AWS Cloud Builder imam osim mnogih povlastica (ne bih sada ulazio previše u tu temu jer imam NDA ) i dobijem voucher od 50%.
- Dobra taktika za polaganje je proći jednom sva pitanja koja znaš, i ostaviti flegove na ona najteža , tako da imaš u drugom krugu vremena za razmišljanje a ne da te uhvati panika i blokada.
- Treba pratiti i reddit i LN je se dosta zanimljivosti može saznati;
- Što se tiče materijala najbolji je Cantrill video kurs ali i najopširniji. Ja sam učio sa Maarek kursom te knjjigom: AWS SAA Study guide ( koja ima oko 450 stranica i meni sobno beton i ne mogu buljiti u ekran toliko dugo).
- Za testove su najbolj iTutorials dojo, jer ako tu možeš imati prolaz onda su slična pitanja i na samom ispitu;
.- Znam ljude koji su ga pripremali oko 2-3 mjeseca da su sigurni baš u prolaz te pravili osobne bilješke jer tu ima oko 250 servisa , od kojih se koristi 30 najvažnijih u svakodnevnom radu.
- Preporučio bih da nikavo varanje ne dolazi u bozir jer sam čuo na Netu da su varali sa Azure certovima i dođu naposao pa se blamiraju i struku, i sebe i firmu na kraju krajeva.
- Ako padneš nemoj dramiti, jer su i najbolji nekad imali loš dan ( i u nogometu je lopta okrugla te Italija ispadne od BiH koja je 10 puta skuplji roster)