Kopija operacionog sistema ili cijelog disca

poruka: 5
|
čitano: 1.964
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Kopija operacionog sistema ili cijelog disca

Evo sto me zanima, Imam nekolik hdd-ova  viska, i htio bi na jednog prekopirati cijeli operacioni sustav prebaciti na drugi, ustvari napravit neku sliku ili tako nesto da kad izvadim ovaj disc iz compa i ubacim drugi da mi sve odmah radi, tj da mi je OS instaliran i spreman za rad kao i na starom discu. Cime se to moze napraviti , radi se o max 20 GB, Samo OS i eventualno nesto podataka, naime toliko mi je sad velik HDD na kome je OS

LP

olio wwe

0 0 hvala 0
16 godina
RE: Kopija operacionog sistema ili cijelog disca

-potraži imaging HDD (ghost) programe, kao Acronics-TI, Paragon (ima i free), (Norton)Ghost, .. EASEUS (free)...

Za opisano, je potrebno kopirati boot i OS (sys) particiju, ostale -ako su na njima samo podatci nisu potrebne.

Ima jedan mali problem -licenca (ako su windowsi u pitanju) i pripaziti kod redosljeda prijave HDDa u BIOSu.

Zgodno rješenje je imati linux Grub loader (stari) i po potrebi editirati raspored particija-diskova, može i s LiveCDa nekog linuxa (ubuntu).

Ako su diskovi jednaki i samo ih zamjeniš nije potrebbno ništa takvog,... ali nije baš jasna svrha, za sigurnost je ipak klasičan backup.

Za sve ostalo uvjek treba imati liveCD pri ruci (ili USB-FlashDisk).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

Cini mi se da imam nekog od tih, Acronics Disc director i particion magic, ako s njima moze.  Potrebno je prekopirati fedoru Os sa svim postavkama jer ovaj disk nesto steka, ima ukupno oko 5 GB podataka( OS i podaci) sa disca velicine 80 GB (75 je prazno) na disc 20GB ili 40 gb. Neznam da li klasican backup moze napraviti da cim se usteka drugi disk odmah sve radi kao i na starom

Ovo je vazno jer su postavljeni razni protokoli za internet i ostale sitnice pa bi ponovo podesavanje uzelo dosta vremena a nisam bas nacistu s linux -om. Neznam da li mogu direktno iz fedore napraviti sliku diska ili da radim u windozima???

Nemam live cd od ove fedore, imam neku ubuntu

olio wwe
16 godina

-pod linuxom imaš Clonezilu, Gparted, PartImage, Ghost4linux... sve je identično, nevažan je OS ili tip podataka. Može biti samo razlike oko mogućnosti softwarea.

Ovisno o FS-u, neki winprogrami bi mogli imati problema, ali (teoretski) čak i ne prepoznata particija se može kopirati.

Veći problem je različiti HDDovi. -mora se raditi resize... ovisno o FS i distri, ... možda bi ostali pogrešno iznačeni sektori-particije, tj veličina diska.

Na Novellu sam u tom slučaju, prvo smanjio particiju, ponovo bootao i njegovim alatom popravio veličinu. Tek nakon tog je kopija radila.

Gparted imaš na ubuntu (neznam što korsiti fedora, vjerojatno isto).

Probaj, dva-tri pokušaja bi morala dati željeni rezultat.

-naravno, prije svega, prvo jedan rezervni backup.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
16 godina
neaktivan

dakle ako sam dobro skuzio ovo, ici ce iz fedore direktno, ali je problem moze nastati zbog razlicitih  velicina disca, ovaj disc na kome je fedora je 80gb ali prazan jer koristi samo 5 gb, a ovaj drugi koji zelim koristiti ima 20 gb isto prazan i formatiran u ntfs sistemu, mozda bi ga trebalo formatirati iz fedore prije, dakle 5gb prije i 5gb poslije , s jednog na drugi,,  kad probam javit cu rezultate.

Backup je obavezan, off course, a mozda ce i to radit, restore backup na novi disc ........

olio wwe
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice