Ovaj program sam neki dan instalirao jer sam čuo da je jedan od najboljih defragmentera. uključio sam automatsku defragmentaciju, da li je to dobro da je uključeno? Jeli ta automatska defragmentacija radi kad izađem iz diskeepera. I još me zanima kod boot defragmentacije što je to defragmenting paging file i MTF ( da li to treba uključiti da se defragmentira ili ne). Primjetio sam kad sam uključio to dvoje, kad se defragmentirao da se malo usporilo paljenje. Hvala!!!
Diskeeper par pitanja
- poruka: 5
- |
- čitano: 3.260
- |
- moderatori:
pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Automatska defragmentacija ti je dobra u smislu da ne moras dakle sam pokrećati defragmenter, nego će se sam uključiti u zadano vrijeme pa ti stoga može dosta usporiti komp ako se baš zalomi da igraš ili radiš nešta zahtjevnije. Što se tiče boot defragmentacije, sama ti riječ govori što je to: vrši se defragmentacija diska za vrijeme bootanja pa zbog toga boot traje duže.Paging file i MFT ne moraš uključiti da bi se disk defragmentirao ali ako uključiš, dakle defragmentirat će i paging file-ove i MFT, što znači dublju (bolju) defragmentaciju, ujedno i dugotrajniju. Zaključak: ništa od toga ti nije potrebno, defragmentiraj particiju koju je potrebno defragmentirati manualno. I sam koristim Diskeeper i radi odličan posao na takav način.
edit: postao sam biljna uš, koji sam ja spamerrofl.
Zanima me još kakva je to VSS defragmentacion method. Da li to uključiit za manualno defragmentiranje??
Automatska defragmentacija radi non-stop ,osim ako nije isključena u određenom vremenskom razdoblju. To se može podešavati po satima u određene dane ,tjedne, mjesece ili non stop (plave linije preko kojih prođeš držeći lijevu tipku miša -crveno=isključeno za to razdoblje). Diskeeper ne usporava računalo (ne primjetno na iole modernijem) jer radi i troši resurse isključivo kad je računalo nikako ili vrlo slabo opterečeno. Boot time defragmentaciju možeš odradit povremeno (npr. mjesećno) jer nema smisla da je non stop uključena. MFT=Master File Table odnosno dio diska rezerviran od OS-a u kojem se bilježi gdje je koji fajl ili folder na disku (po njemu OS "zna" gdje se šta nalazi).
VSS=Volume Shadow Service ,funkcija Vista i Win Server 2003 OS-a a koja je zadužena za system restore. Vss funkciju sa ovim OS-evima uključiti u Diskeeper-u (trebala bi biti automatski uključena jer program automatski namjesti najbolje modove i nije potrbno baš ništa mijenjati). Isključivanje ove opcije u tim OS-evima može (hoće) uzrokovati konstantno kreiranje novog restore pointa pri defragmentaciji jer OS misli da je podatak promjenjen iako je u stvarnosti samo promijenio lokaciju na disku. Stalno kreiranje novog restore point-a može uzrokovati gubitak nekog koji je stvarno potreban u slućaju nužde jer se automatski briše zadnji kada ponestane mjesta određenog za restore.
OffTopic- vjerovatno (sigurno) najbolji defrag program koji postoji (premier pro verzija). Samo moje skromno mošljenje.
Hvala punooo!