Njemački IPTV kanali?

poruka: 11
|
čitano: 2.031
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Njemački IPTV kanali u HR?

Pozdrav!

Ima li netko iskustva oko gledanja njemačkih IPTV kanala u Hrvatskoj, ali na legalnim servisima?

Za pirateriju imam varijantu ali preferenca bi bila na legalnu televiziju jer cijena nije problem ali koliko ja vidim... nema konkretnog legalnog rešenja.

Dakle, njihovi FTA kanali su must, a premium kanali bi bili poželjni.

Ja koliko sam shvatio štagod da se uzme u Njemačkoj može raditi van Njemačke no unutar EU samo nekih 3-4 mjeseca nakon čega se plejer mora vratiti u Njemačku..... i sl. kombinacije.

Mislim i piraterija je okej ali čisto hoću da kažem "probao sam naći bilo kakvu legalnu varijantu i jednostavno ne može" prije nego se odlučim za to.

cQKGUgOfD8U
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2025 19:53 (spookymulder84).

0 0 hvala 0
16 godina
Re: Njemački IPTV kanali u HR?

-do daljnjeg nema 'digitalne jednakosti građana'.. u eu, tj prije nešto godina je bio pokušaj, ali audiovideo lobi je prejak, blokirano.. i ostaje po starom, lokalno-regionalno-državno ograničeno emitiranje, zato nema legalnog načina mada je legitimno građanu eu šetati eu-svijetom i konzumirati sadržaje koje plaća zampom, rtv pristojbom i dodatnim paketima.. no to pravo građana ili potrošača-konzumenta je ostalo ispod prava vlasnika na zaštitu.. tj time bi se olakšala 'legalna' priatizacija tj (re)distribucija, dok distributer ima pravo samo isključivo na 'svom' terenu za koji plaća tantijeme-zamp tj vlasniku sadržaja i ne smije prelaziti granicu-terijtorija jer upada u tuđe koncesije isto prava emitiranja.. npr excluzivni prijenos utakmice koji plati neka tv kuća za konkretnu regiju-državu-područje.. npr njemačke.

-legalno-legitimno riješenje koje funkcionira je imati vpn za tu državu, no legalno je samo ako si švabo za njemačku.. francuz za francusku, dok si ti hr državljanin ... bez prava distribucije mada si to pravo uzimaš ako to omogućiš..

-problem legitimnosti korištenja vpn-a je drugi problem, tj isti.. jer ako kod korištenja bilo čega što je legalno-legitimno-dozvoljeno, koristiš nedozvoljena sredstva, tad opet kršiš zakon, a vpn je tad stvar lažne-zavaravajuće adrese, tj ista klasa kao lažno predstavljanje.. to tad nema veze s pravom na anonimnost kao što to pravo nema veze u banci i sl. gdje se moraš legitimirati tj ne moraš ali tad ti je uskraćena usluga...

-korištenje vpna je tad konkretno kršenje zakona mada pravo konzumacije imamo.. ne smijemo pri tome koristiti bilo što što krši zakon, bilo koje sredstvo, zavaravanje itd.. kao što ne možeš nekome dati svoje osobne dokumente ili vozačku ili da maloljetna osoba želi piće-cigarete i da da lažnu osobnu.. kao i bilo koji lažni podatak, pri čemu nije važno jel to ime-adresa ili godine starosti.. isto je .. tj sve to ako je lažno je navođenje lažnog podatka, dok pravo ne dati podatak imaš, .. no nemaš pravo dati lažni, što je ono u zavaravanju ip-adrese vpnom.. tj pošto upravo na taj način (ili neki drugi) operateri provjeravaju lokaciju korisnika, tad je to konkretno kršenje pravila.. ne nešto slučajno iz klase 'nisam znao'.. a opet sve to su usluge-servisi.. na koje korisnik ima pravo, jer plaća rtv-zamp-iptv..  nije pirat, plaća.. samo putuje, no granica ostaje po starom, tj digitalizacija i internatizacija su globalne, dok pravilo ostaje lokalno i to se neće uskoro promijeniti jer naprosto druga strana ne dozvoljava.

edit +..

za primjer je htv.. ako uzmeš sat.dekoder karticu tu, moraš dati izjavju da je nećeš iznjeti izvan hr.. jer hrt nema pravo emitiranja izvan granica, tj sve što je tuđe vlansištvo, reklame, saržaj.. nema pravo, pa se na internacionalnom kanalu nalazi samo ono što je u vlasništvu-proizvodnja hrt-htv-a.. pri čemu je satelitski signal ograničen spotom-pokrivenost dijela kontinenta, slično kao zemaljske antene-odašiljači samo više km .. pa ako loviš to je to, nije globlano, tj legitimno je loviti npr zemaljske tv kanale susjednih država-odašiljača kao slovenija-austrija.. jer pri tome nema nikave prevare.. no to je ograničeno, dok je digitalizacija i iptv globalna i time bi bilo dostupno cijelom svijetu.. pa to nikad druga strana neće dozvoliti.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2025 20:15 (ihush).
12 godina

Mnogo ti hvala na ovako opširnom odgovoru... da, na žalost uvjek će problem biti licence i birokratije... no smatram da je to sve na nivou "enforce-amo šta možemo, sitne prekršaje koji su nevidljivi ili jedva vidljivi stvarno nemamo zašto da diramo kad ionako plaćaju". Nije da ću im ja sad ripat streamove i redistribuirati...

Ideju za VPN sam imao no bojim se da kad bih uzeo NordVPN ili sl. da bih samo izazivao očiglednu nevolju...

IPTV nije za mene već za bivšeg njemačkog državljanina koji se oženio i penzionisao ovde. Jedan od mojih savjeta je bio da se stavi jedan Mikrotik u njemačku kod njegovo sina, a drugi ovdje, pa da TV bude nakačen striktno kroz sinov VPN... opet se krše pravila, ali makar se legalno plaća usluga što je opet možda bolje od piratskog IPTV-a, te bi stabilnost trebala biti okej ako su na obe strane optički priključci... ali nije hteo da sinu "pravi problem".

Tako da... samo si mi dokazao koliko je situacija ustvari komplikovana... iako tehničkih prepreka nema, legalnih je na pretek. Nek gura pirateriju dok još ide u HR, pa kad se predomisli napravim mu VPN, a u satelite se ne kontam nit bi mu to radio, ako neko hoće da mu donese i naštima sky.de nek štima...

cQKGUgOfD8U
Poruka je uređivana zadnji put čet 15.5.2025 21:41 (spookymulder84).
16 godina
spookymulder84 kaže...

..

IPTV nije za mene već za bivšeg njemačkog državljanina koji se oženio i penzionisao ovde. Jedan od mojih savjeta je bio da se stavi jedan Mikrotik u njemačku kod njegovo sina, a drugi ovdje, pa da TV bude nakačen striktno kroz sinov VPN... opet se krše pravila, ali makar se legalno plaća usluga što je opet možda bolje od piratskog IPTV-a, te bi stabilnost trebala biti okej ako su na obe strane optički priključci... ali nije hteo da sinu "pravi problem".

..

-ovo zapravo može (kako ja tumačim, no pravno sam nevažan dok isti odvjetnik u istom slučaju tumači ovisno o strani koju zastupa.. jedino relevantno tumačenje je sudsko ili ustavnog suda kad do njega dođe..).

-što je vpn.. virtualna privatna mreža, privatno-osobna, ne javna, .. i razlika, ako to radi neki servis kao nord, tad oni mogu biti optuženi-kažnjeni, no kad to radi sam korisnik za svoje potrebe tad je to legitimno... slično, usporediti s npr downloadom win-iso filea s ms sitea.. legitimno-legalno je ako to skineš sam, za sebe, svoje potrebe, ako to napravi netko drugi i tebi da file tad je pirat jer nije ovlašteni distributer.. kao i tpb-torrent.. distribucija je tad kažnjivo djelo. Ako je u vlastitom prostoru, kući, nije u javnom, nije javno dostupno trećim osobama.. tad nema kršenja zakona, jednako kao za snimanje-slušanje glazbe-filmova, nije javno, nije dostupno trećim osobama, tad je za osobnu upotrebu i tad je ok. .. + tad nije stvar konkurencije, tj ovlašteni distributeri nekog programa-sadržaja kao tv-kuće, sport-filmovi-excluziva, netko plaća za ta prava i ne želi da drugi to rade đabe.. konkurencija, pa oni primarno prtišću vlast koja pritisne priateriju, no u ovom slučaju nema sukoba konkurencije (legitimnog distributera na tom području) jer nema distribucije trećoj strani.. tj postao bi pirat ako isto to omogućiš trećoj osobi, npr ja tebi ti meni itd.. kao što jedna rtv pristojba pokriva kućanstvo-domaćinstvo, obitelj, kuće-aute svih osoba koje žive u toj obitelji uključujući i vikendice.. tj tako je kod nas, po ostalim državama slično, njemačka za svaku adresu traži novu pristojbu-plaćanje s komunalnim računom za komunalije na telekomovom dijelu pa svi plaćaju po adresi-vlasništvu i tad bi njemački penzić po njemačkom zakonu trebao plaćati na obje adrese, no ne može plaćati za adresu u hr nemačkom telekomu.. kao i to da se tad primjenjuje naš zakon, odnosno zakon bilo koje države u eu jer su jednako pravne važnosti.

-tako da bi moglo biti problema-tužbi ako netko to recimo primjeti, no kad je osobni vpn, tad nema tko vidjeti neki promet-distribuciju, dok na torrent siderima to vide i vide korisnike koji sudjeluju čime nije jedna osoba koja bi imala pravo, tj javno-masovno vs osobno-zatvoreno.. pa to ne može nitko primjetiti, tj u sučaju torrenta netko od vlasti-agencije koje se bave prijavama, uđe u torrent mrežu i prijavi ip adrese učesnika, ostalo je rutina, i njemac dobije kaznu na adresu ..

-ponovo, ako sam napravi svoj vpn kanal, oprema, tad je to i dalje osobno korištenje, pojedinac, potrošač-konzumacija,.. ne distribucija. Dok isto to ne smije napraviti nitko treći, npr nordvpn.. kao što ja ne smijem dijeliti legitimno downloadane sadržaje niti omogućiti preuzimanje..

-kraće za zapamtiti, važna je distribucija kao kriterij djela.. ako nema distribucije (trećoj strani) tad nema djela, legalno-legitimno, kao za slušanje glazbe na radiju, snimanje, kućno, ne javno izvođenje..

-odnosno, ako koristiš nordvpn servis tad je to prikrivanje-lažiranje ip adrese i koristi se upravo iz tog razloga.. i ne koristi jedna osoba nego klasična piraterija uz zaradu itd.. npr netflix je prije godinu uveo ograničenje ip-adese i dozvoljava za godišnji mjesec promjene, nakon čega opet mora biti stara ip adresa.. sve ostalo blokira i ako si u tom slučaju unutar iste države dovoljno je promijeniti ip-wan i eto problema.. a to rade jer po državama postoje skuplje-jeftinije.. nisu iste cijene npr u južnoj africi ili švicarskoj, pa kad tog ne bi bilo, svaki korisnik bi mogao kupiti istu pretplatu u državi-lokaciji-trgovini koja mu je povoljnija, digitalizacija-globlalizacija .. i ono zašto to neće dozvoliti vlasnici sadržaja, hollywood i produkcije ..

-ali, postoji mogućnost koja na prvi pogled nema veze s tim ... :)

-ono što microsoft forsira kao requirementse za win11, TPM čip.. uloga tog čipa je identična kao uloga IMEI broja mobitela (ili broj šasije-motora vozila, ID).. tj to je jedinstveni idenitfikator, kojeg za sad ne možeš fejkati-lažirati jer je čip-hw, tome služi i mrežna mac adresa no nju se može mijenjati softwareovski, kao i bilo koji drugi sn.. i zato guraju tpm, jer je ms-u plan preći na pružanje usluga, cloud, sevisi.. ne prodaja win-mso koji će postati 'free' (ali ne đabe) tj umjesto jednokratne prodaje licence na naplatu mjesečno-godišnjih usluga, mso365, plaćaš-imaš, kao mobitel-linija ili netflix... beskonačna naplata-paušal-pretplata, + ograničenje na konkretnog korisnika kroz tpm-čip koji za sad ne može lažirati. .. tad bi npr netflix mogao to dozvoliti i tad bi mogli normalno koristiti bilo gdje plaćenu uslugu, legalno.. no to je tek mogućnost-budućnost, do tad osobni vpn po meni pravno može, ali to ovisi o državi, tumačenju.. nema jedne presude-zakona koje se tumači uvjek jednako tj i postojeće primjere bilo kojeg postupka može biti da-ne kriv-nevin razlika za 'istu stvar' i dovoljno je već da imaš 'jakog' odvjetnika pa da si uvjek nevin :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 9:00 (ihush).
12 godina

Shvatam, Nord je više nekakav javni proxy nego VPN samo se tako zove jer se služi "VPN" protokolima. VPN je stvoren da služi za vlastita virtualna umrežavanja preko javnih internetskih usluga, a ne onome što većina danas misli da je ustvari za prikrivanje identita. Baš zato se i bojim da bi ih pre Nord naterao na neku sumnju, a za vlastiti VPN ne bi nikad pomislili. Još na sina da se prijavi usluga i da je usluga samo na tom jednom televizoru i realno... sve skoro 100% legalno. Sin plaća TV pristojbu i pretplatu IPTV-a, otac plaća HR TV pristojbu... svi su namireni, a ovo sa VPN-om realno nikad nikom ne bi zapalo u oko.

Hvala ti na pojašnjenjima, shvatam da ni sam ne možeš biti siguran u sve što si rekao i da je to čak i pravno veoma subjektivno, ali opet potvrđuješ moje mišljenje o celoj situaciji.

cQKGUgOfD8U
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 10:28 (spookymulder84).
12 godina

Pitao sam GPT-o3 da proanalizira razgovor. Ispisao je i mali milion citata koje neću lepiti ovde.

Pravna analiza korištenja njemačkog IPTV-a u Hrvatskoj putem VPN-a

U razgovoru je otvoreno više važnih tema koje se tiču portabilnosti digitalnih sadržaja unutar EU, legalnosti VPN-a i problema s distribucijskim pravima za audiovizualni sadržaj. Iako su sudionici pokazali dobro razumijevanje stvarnosti, u raspravi se pojavljuju i neke netočnosti i pojednostavljenja koje je korisno ispraviti iz pravne perspektive.

Portabilnost servisa unutar EU

Prema Uredbi EU 2017/1128, svi plaćeni online servisi za distribuciju sadržaja (npr. Netflix, Zattoo, DAZN) dužni su omogućiti svojim korisnicima pristup sadržajima dok se privremeno nalaze u nekoj drugoj državi članici EU. Ovo znači da se, ako je osoba zakonito pretplaćena na takav servis u Njemačkoj, i privremeno boravi u Hrvatskoj (kao turist, sezonski radnik, student itd.), servis mora moći koristiti i bez VPN-a.

Međutim, ova uredba ne propisuje koliko dugo takav "privremeni boravak" smije trajati – to ostaje na tumačenje samog servisa. Neki, poput Zattoo-a, automatski uvode vremensko ograničenje (najčešće 90 dana), nakon čega traže dodatnu verifikaciju boravišta.

S druge strane, Uredba o geoblokiranju (EU 2018/302) izričito izuzima audiovizualni sadržaj iz obveze jednakog pristupa. To znači da servisi i dalje smiju ograničiti dostupnost sadržaja po državama, i imaju pravo ne nuditi uslugu u Hrvatskoj ako im prava za to nisu licencirana. Dakle, iako ste građanin EU, to vam samo po sebi ne daje pravo da koristite njemačku IPTV pretplatu izvan Njemačke.

Legalnost VPN-a

U razgovoru je nekoliko puta rečeno da je korištenje VPN-a radi promjene lokacije "kršenje zakona" i da je to lažno predstavljanje. To nije točno.

Upotreba VPN-a sama po sebi nije ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj nezakonita. Naprotiv, VPN je legitiman alat koji se koristi iz brojnih razloga, uključujući sigurnost i privatnost. Međutim, ono što se može dogoditi jest da korisnik prekrši uvjete korištenja određenog servisa ako koristi VPN kako bi zaobišao geografska ograničenja. To je ugovorni prekršaj, ne kazneno djelo. U takvim slučajevima servis vas može blokirati, ali država vas neće kazneno goniti.

Kazneni aspekt ulazi u igru samo ako se VPN koristi za ozbiljnije stvari – primjerice, ako netko putem VPN-a piratski distribuira sadržaj široj javnosti, recimo putem ilegalnog IPTV servisa. No pasivno gledanje sadržaja koji ste već legalno platili, čak i ako to činite preko VPN-a, ne ulazi u tu kategoriju.

Što je dopušteno, a što riskantno?

Ako osoba boravi privremeno u Hrvatskoj i ima legalnu pretplatu u Njemačkoj (npr. Zattoo, Sky itd.), onda sukladno EU pravilima smije gledati sadržaje bez VPN-a, dok god je "privremenost" realna i u granicama onoga što servis tolerira.

Ako osoba živi trajno u Hrvatskoj (npr. umirovljeni bivši njemački državljanin), tada više ne može formalno koristiti tu portabilnost. U tom slučaju postoji nekoliko opcija:

Postavljanje vlastitog VPN-a (npr. između Mikrotik routera kod sina u Njemačkoj i televizora u Hrvatskoj) spada u sivu zonu, ali je pravno relativno sigurna opcija. Riječ je o korištenju vlastite pretplate na privatnom uređaju, bez distribucije trećim stranama, pa tu nema ozbiljnog kaznenog rizika. Ovo je pravno vrlo slično primjeru kada netko koristi vlastiti cloud ili udaljeni desktop za pristup sadržaju s druge lokacije.

Korištenje komercijalnog VPN-a poput NordVPN-a donosi nešto veći rizik da će IP adresa biti blokirana, ali s pravnog aspekta to je i dalje pitanje ugovora između korisnika i servisa, a ne kaznenog zakona. Niti jedan zakon ne zabranjuje fizičkoj osobi da koristi VPN kako bi zaštitila privatnost ili pristupila sadržaju, osim ako time ne oštećuje treću osobu ili krši autorska prava na razini distribucije.

Piratski IPTV servisi, bez obzira na tehničku kvalitetu ili nisku cijenu, su kazneno djelo i za distributera i za korisnika. U Hrvatskoj i Njemačkoj je već bilo slučajeva uhićenja i novčanih kazni za osobe koje su koristile takve usluge, pogotovo kad se pokazalo da su znale da servis nije legalan.

Satelitski prijem (npr. Astra 19,2°) legalno omogućuje gledanje FTA kanala kao što su ARD, ZDF itd. Ako netko koristi karticu za Sky DE, ona formalno ne smije biti iznesena izvan Njemačke (tako nalažu uvjeti Sky-a), ali ako je registrirana na njemačku adresu i koristi se unutar privatnog domaćinstva, vrlo je mala šansa da će to netko detektirati, pogotovo ako nema redistribucije.

Zaključak

Umirovljenička situacija u kojoj se koristi IPTV putem vlastitog VPN-a do adrese u Njemačkoj (npr. kod sina) najvjerojatnije ne predstavlja kazneno djelo, budući da nema daljnje distribucije i korisnik plaća sve pristojbe. Takvo korištenje može formalno biti protivno uvjetima pružatelja usluge, ali je to pitanje civilnog prava, a ne kaznenog. Upotreba komercijalnog VPN-a (tipa NordVPN) može izazvati blokadu, ali i dalje ne predstavlja kazneni rizik za korisnika. S druge strane, korištenje ilegalnih IPTV servisa uvijek nosi ozbiljan rizik i ne može se opravdati čak ni ako korisnik "plaća pristojbe".

Ako se traži najstabilnije i pravno najčišće rješenje, satelitski prijem uz legalnu pretplatu i uređaje registrirane na njemačku adresu još uvijek je najbolja opcija, iako zahtijeva veća početna ulaganja. Druga najpametnija opcija je osobni VPN između dvije poznate lokacije – bez komercijalnih posrednika, bez dijeljenja s trećima, i uz pretplatu koja se stvarno plaća.

„VPN je legalan samo ako si Švabo za Njemačku … inače lažno predstavljanje.“ Miješa identificiranje osobe (osobna iskaznica) s tehničkim identifikatorom uređaja (IP-adresa). Niti DE niti HR pravo ne kriminalizira sakriven IP.

Na kraju, valja napomenuti da se u ovim pitanjima ne može uvijek dati apsolutna pravna sigurnost jer tumačenje prava varira ovisno o državi i sudskoj praksi. Ako bi došlo do sudskog spora, presudno bi bilo kako se ponašao korisnik i je li bila očita namjera da se prekrši pravo distribucije, ili je sve bilo unutar razumnog okvira privatne konzumacije.

cQKGUgOfD8U
Poruka je uređivana zadnji put pet 16.5.2025 15:35 (spookymulder84).
16 godina
spookymulder84 kaže...

..

Portabilnost servisa unutar EU

Prema Uredbi EU 2017/1128, svi plaćeni online servisi za distribuciju sadržaja (npr. Netflix, Zattoo, DAZN) dužni su omogućiti svojim korisnicima pristup sadržajima dok se privremeno nalaze u nekoj drugoj državi članici EU. Ovo znači da se, ako je osoba zakonito pretplaćena na takav servis u Njemačkoj, i privremeno boravi u Hrvatskoj (kao turist, sezonski radnik, student itd.), servis mora moći koristiti i bez VPN-a.

Međutim, ova uredba ne propisuje koliko dugo takav "privremeni boravak" smije trajati – to ostaje na tumačenje samog servisa. Neki, poput Zattoo-a, automatski uvode vremensko ograničenje (najčešće 90 dana), nakon čega traže dodatnu verifikaciju boravišta.

S druge strane, Uredba o geoblokiranju (EU 2018/302) izričito izuzima audiovizualni sadržaj iz obveze jednakog pristupa. To znači da servisi i dalje smiju ograničiti dostupnost sadržaja po državama, i imaju pravo ne nuditi uslugu u Hrvatskoj ako im prava za to nisu licencirana. Dakle, iako ste građanin EU, to vam samo po sebi ne daje pravo da koristite njemačku IPTV pretplatu izvan Njemačke.

.

- ovo je trenutno važeće.. tj pokušaj digitalne jednakosti je blokiran, što se može vidjeti i po godini pojedine uredbe (pri čemu eu uredbe imaju snagu zakona u članicama itd.).

-ja spominjem primjer godišnjeg s mjesec dana prava promjene ip adrese.. za više ne znam, tj može to biti i 90 dana, kako tko da, koja država, koji servis.. eu ne određuje.

-u ovom slučaju to nije privremeno, nije 30-90 dana, tad po toj osnovi ni ne može biti iskorišteno pravo, jer je ta osoba naprosto tu, ne na godišnjem nego bi tad to bilo mjesto prebivališta-trajno ili barem status boravišta, dok se kraća ograničenja odnose na npr turizam i to u kraćim rokovima..

spookymulder84 kaže...

.
Legalnost VPN-a

U razgovoru je nekoliko puta rečeno da je korištenje VPN-a radi promjene lokacije "kršenje zakona" i da je to lažno predstavljanje. To nije točno.

Upotreba VPN-a sama po sebi nije ni u Njemačkoj ni u Hrvatskoj nezakonita. Naprotiv, VPN je legitiman alat koji se koristi iz brojnih razloga, uključujući sigurnost i privatnost. Međutim, ono što se može dogoditi jest da korisnik prekrši uvjete korištenja određenog servisa ako koristi VPN kako bi zaobišao geografska ograničenja. To je ugovorni prekršaj, ne kazneno djelo. U takvim slučajevima servis vas može blokirati, ali država vas neće kazneno goniti.

Kazneni aspekt ulazi u igru samo ako se VPN koristi za ozbiljnije stvari – primjerice, ako netko putem VPN-a piratski distribuira sadržaj široj javnosti, recimo putem ilegalnog IPTV servisa. No pasivno gledanje sadržaja koji ste već legalno platili, čak i ako to činite preko VPN-a, ne ulazi u tu kategoriju.

..

- nigdje ne kažem da je vpn nelegalan, .. nikad alat nije nelegalan, nego je to počinjeno djelo..

-započinjem s time što je vpn, virtualna, privatna (osobna, ne javno dostupna) mreža. .. i korištenje od točke a do b je pravno jednako kao unutar kuće-prostora, pri čemu je jedina razlika što dvije lokacije mogu biti bilo gdje na svijetu (gdje postoji globalna mreža-internet..). Problem vpn-a je što ga se koristi i za pirateriju, nedozvoljenu distribuciju.. kao i npr torrent, 'isti' problem, .. i ljudi plaćaju kazne za torrent-pirateriju kao i tpb.

-ok 'lako je' ako je ugovorni prekršaj, ne kršenje zakona (koje tad ide automatizmom, po sili zakona, jer piraterija spada u takve zakone, ne treba npr privatna tužba, dovoljna je spoznaja vlasti-zakona o postojanju djela..).

.. no problem, jer svi koriste vpn za pirateriju.. i automatizmom, ako netko primjeti, može tako prijaviti-kazniti.. pri čemu ako platiš imaš popust, ako se žališ plaćaš puni iznos + troškove.. ljudi plaćaju i šute, ne raspravljaju se jer ... pravo-pravda i kojeg odvjetnika netko može angažirati, kod nas netko klase prodanović-nobilo.. tad si nevin što god da napraviš :)

-kao i s torrentom, problem je što prvo država krene kazneno goniti dok ti možda objasniš je je za osobne potrebe, da nije piraterija... da osoba plaća rtv pristojbu, servise, da ima pravo.. (koje za sad čitajući citirano nema.. jer je izuzeto..).

tj i ja ovako tumačim... :

-ali to što ja tako tumačim, ne znači ništa.. važnije bi bilo da distributer-vlasnik-zakon to jasno tako kaže..

-važnije.. ova rečenica daje mogućnost tumačenja-razlike.. tj što-ako, ako se optuži za pirateriju, korisnik se mora pozvati na pravo, na ne kršenje zakona, mora to navesti.. neće automatizmom druga strana to tako vidjeti-tumačiti, tj postoje prava koja imamo tek kad se na njih i pozovemo.. do tad kao da ih nema. Ponovo, kao za torrent, prvo optuže pa se brani, a to može biti skupo i nikad nije sigurno u ishod, osim imati odvjetnike..

spookymulder84 kaže...

.
Što je dopušteno, a što riskantno?

Ako osoba boravi privremeno u Hrvatskoj i ima legalnu pretplatu u Njemačkoj (npr. Zattoo, Sky itd.), onda sukladno EU pravilima smije gledati sadržaje bez VPN-a, dok god je "privremenost" realna i u granicama onoga što servis tolerira.

Ako osoba živi trajno u Hrvatskoj (npr. umirovljeni bivši njemački državljanin), tada više ne može formalno koristiti tu portabilnost. U tom slučaju postoji nekoliko opcija:

Postavljanje vlastitog VPN-a (npr. između Mikrotik routera kod sina u Njemačkoj i televizora u Hrvatskoj) spada u sivu zonu, ali je pravno relativno sigurna opcija. Riječ je o korištenju vlastite pretplate na privatnom uređaju, bez distribucije trećim stranama, pa tu nema ozbiljnog kaznenog rizika. Ovo je pravno vrlo slično primjeru kada netko koristi vlastiti cloud ili udaljeni desktop za pristup sadržaju s druge lokacije.

Korištenje komercijalnog VPN-a poput NordVPN-a donosi nešto veći rizik da će IP adresa biti blokirana, ali s pravnog aspekta to je i dalje pitanje ugovora između korisnika i servisa, a ne kaznenog zakona. Niti jedan zakon ne zabranjuje fizičkoj osobi da koristi VPN kako bi zaštitila privatnost ili pristupila sadržaju, osim ako time ne oštećuje treću osobu ili krši autorska prava na razini distribucije.

Piratski IPTV servisi, bez obzira na tehničku kvalitetu ili nisku cijenu, su kazneno djelo i za distributera i za korisnika. U Hrvatskoj i Njemačkoj je već bilo slučajeva uhićenja i novčanih kazni za osobe koje su koristile takve usluge, pogotovo kad se pokazalo da su znale da servis nije legalan.

Satelitski prijem (npr. Astra 19,2°) legalno omogućuje gledanje FTA kanala kao što su ARD, ZDF itd. Ako netko koristi karticu za Sky DE, ona formalno ne smije biti iznesena izvan Njemačke (tako nalažu uvjeti Sky-a), ali ako je registrirana na njemačku adresu i koristi se unutar privatnog domaćinstva, vrlo je mala šansa da će to netko detektirati, pogotovo ako nema redistribucije.

Zaključak

Umirovljenička situacija u kojoj se koristi IPTV putem vlastitog VPN-a do adrese u Njemačkoj (npr. kod sina) najvjerojatnije ne predstavlja kazneno djelo, budući da nema daljnje distribucije i korisnik plaća sve pristojbe. Takvo korištenje može formalno biti protivno uvjetima pružatelja usluge, ali je to pitanje civilnog prava, a ne kaznenog. Upotreba komercijalnog VPN-a (tipa NordVPN) može izazvati blokadu, ali i dalje ne predstavlja kazneni rizik za korisnika. S druge strane, korištenje ilegalnih IPTV servisa uvijek nosi ozbiljan rizik i ne može se opravdati čak ni ako korisnik "plaća pristojbe".

Ako se traži najstabilnije i pravno najčišće rješenje, satelitski prijem uz legalnu pretplatu i uređaje registrirane na njemačku adresu još uvijek je najbolja opcija, iako zahtijeva veća početna ulaganja. Druga najpametnija opcija je osobni VPN između dvije poznate lokacije – bez komercijalnih posrednika, bez dijeljenja s trećima, i uz pretplatu koja se stvarno plaća.

„VPN je legalan samo ako si Švabo za Njemačku … inače lažno predstavljanje.“ Miješa identificiranje osobe (osobna iskaznica) s tehničkim identifikatorom uređaja (IP-adresa). Niti DE niti HR pravo ne kriminalizira sakriven IP.

Na kraju, valja napomenuti da se u ovim pitanjima ne može uvijek dati apsolutna pravna sigurnost jer tumačenje prava varira ovisno o državi i sudskoj praksi. Ako bi došlo do sudskog spora, presudno bi bilo kako se ponašao korisnik i je li bila očita namjera da se prekrši pravo distribucije, ili je sve bilo unutar razumnog okvira privatne konzumacije.

--bla-bla .. potvrđuje se 'moje' tumačenje .. tj sve to i ja kažem (pišem) u postovima, .. + dodatak koji ovdje fali čaptu :)

-zapravo sam u dodatku želio dodati mogućnost korištenja routera klase gateway, npr omada tp link.. komad po 60€, par... odustao jer ne želim sugerirati čak ni kupnju neke opreme kao konkretnog branda-modela..

-za fta je najjednostavnije, najsigurnije satelit + dekoder kartica, ali vjerojatno građanin njemačke mora jednako kao za hr-građanin, potpisati izjavu da neće iznjeti izvan države itd.. kao i to da postoji mogućnost kontrole..

-točno, to ne bi bilo 'detektirano' osim baš da kontrolor dođe i traži.. no to što nešto nije detektirano ne daje pravnu sigurnost :) tj konstantno je problem da osoba može biti optužena za pirateriju, pa dok dokaže da je nevina, da je 'samo'.. pravo koje se mora dokazati, pozvati, dok za ishod nikad nije sigurno + dojčland kao jedini primjer rutinski kažnjava za torrente.. pa je najgora država za testirati strogoću zakona. .. tumačim da može, ali da se može i opeći i ja nisam sud-zakon pa da je moje tumačenje bitno, kao što ni google-čapt ne pomaže, tj treba tad počupati konkretne stavke zakona i po toj pravnoj osnovi obrazložiti sudu, odnosno ako bi to sve bilo tako pravno linearno-jednostavno, zašto tad ne postoji neki formular u kojem bi to korinsik kao 'kućicu' označio, znao, .. zašto nema takvog ugovra, pa ne bi bilo ni kršenje ugovornih uvjeta, ako već nije kršenje (kaznenog, po sili) zakona.. -nema.

-dodatni 'bijes' .. na glupastu boldanu rečenicu, .. ne kriminalizira se skriveni ip .. kao pravo na privatnost, anonimnost + gdpr, pravo na zaborav itd.. no jedno je pravo biti anoniman, drugo je kad tražiš neku uslugu-servis, tad te i konobar ima pravo tražiti osobnu, za provjeru starosti-punoljetnosti, kao što i djelatnik na šalteru banke traži osobne dokumente. Tad tog prava nema, tj ako ima tad nećeš dobiti uslugu..

-problem opet što za pirateriju krene automatizam, džonom, .. sva vlasnička, autorska, copyright .. prava, .. i svaki beznačajan-sitan uvjet, kao mala-sitna slova na ugovoru, kad posotji tad je važno, tad se primjenjuje neovisno o veličini slova :)

-kako ide pravo, obveze.. npr vlasnik je dužan brinuti se o svojem vlasništvu, imovini.. vlasnik vozila dobije kaznu ako ostavi otvoren prozor na pakringu (olakšana krađa)...

-kao i primjer npr otvorene mreže, bez identifikacije-autorizacije.. tad vlasnik snosi odgovornost za sve počinjeno, tj tad nema proboja-upada i sl. .. i nije važno ima li osoba na vratima (fizičkim ili login-pass-pin) slabu ili jaku zaštitu, nego je kriterij ima ili nema, ako nema tad je otvoreno-dopušteno.. ako ima tad je ograničeno i da 'koncem' kojeg lako potrgaš na silu otvoriš vrata, tad si provalnik i djelo je provalna krađa.. dok ako nema tog slabog konca (zaštite-ključa) tad nema ni dijela proboja-upada.. tj ova rečenica služi tome da objasni da nije 'jačina' osigurača kao brave-ključa kriterij, nego ima ili nema takvu zaštitu, koja tad osobu traži recimo ključ, pri čemu se svaka vrata mogu nasilno otovoriti dovoljnom silom.. sjekirom, bušilicom, bagerom.. nije kriterij kolika sila za provalu treba biti uložena tj to je tad samo gradiranje težine djela, ne klasifikacija. :)

-pa tad, geolokacija-ip postoji, ... zašto? upravo zato, pri čemu nije važno što je lako zaobići, haknuti-probiti-zavarati kao vpnom.. važno (pravno) je da to postoji i tad je djelo hakiranja, crackiranja, proboj.. time je postalo kazneno djelo, klasa piraterija, da nema probijanja-zavaravanja, tad bi bilo legitimno-legalno. .. tj pojednostavljeno čitati, da nema potrebe za vpnom tad bi bilo legalno, čim ta-takva potreba postoji, tad nije, tj ako se klasifirica kao piraterija (hack-crack) tad je kazneno djelo, ne kršenje ugovora itd..

-opet ako distributeri žele to omogućiti, tad mogu, ukinu (ili postave) filter.. tj može se i vpn testirati, može se znati, kao i pingati, provjeriti..

-npr zašto ovakav korisnik koji se preseljava ne može sklopiti takav ugovor.. npr da on ima duži dozvoljen period promjene ip-adrese? npr umjesto 30-90 dana 300-više? Zašto nema npr neki godišnji ugovor koji bi mu to dozvolio, kao npr za mobitel-roaming? .. za mobitele imamo, za tv? .. jer je audiovizualni loby prejak, blokirali sve do daljnjeg.. a tad došle krize kao covid-ratovi.. pa eu brine nešto drugo-treće, ovo možda neće desetljeće ne dnevni red ponovo itd.

-dok na kraju čapt zaključuje da ovisi o tumačenju, da nema apsolutne pravne sigurnosti.. i da će kao u svakoj dobroj priči sud (sudac-osoba) primjetiti da je počinitelj-optužen ekšli dobar, da nije pirat.. pri čemu čapt ne zna kako ekšli sustav radi, diše.. da nikog nije briga, da se moraš sam boriti za svoja prava koja možda ponekad i ostvariš.. a do tad si 'pirat' pa dokazuj da nisi .. tj ako već dođe do postupka-prijave-suda, tad je to već po osnovi piraterije, a pogotovo dojčland to radi rutinski-kazna, dok troškovi samo rastu... pa nema baš nešto puno onih koji se žale.

-odnosno, još manje onih koji se žale i uspiju, jer to bi bila vijest, a nije baš da je ovo prvi primjer njemačkog penzića koji živi negdje drugdje, 80mil njemaca, 350mil eu građana.. ima li takav primjer? ovo je prvi? tko želi biti prvi i hoće li uspjeti?

-imati pravo i ostvariti nisu istoznačnice, tek ideal-cilj pravednog društva. :)

* eto, pokušaj objašnjavanja pravne logike, stvarnosti, umjetnoj logici kojoj je 2+2 uvjek =4 .. no koja sama kaže da ovisi o slučaju-tumačenju, tj nema čvrste rečenice na kojoj bi penzić bio miran i iskoristio kao obranu, npr 'najvjerojatnije ne predstavlja kazneno djelo..' .. kad tražimo odgovore na ovakva pitanja, tad nam treba nešto čvrsto-sigurno, neki članak zakona ili barem presedan-primjer i sudska praksa.. a tog nema dok ima 'najverojatnije' i sl. .. odonosno, ono što smo već zaključili, kako ja vidim-tumačim te zakone.. pri čemu ponovo, ja sam nitko, važno je kako bi u bilo kojem slučaju nadležni tumačili, a ako oni tumače pogrešno tad viša instanca do ustavnog ili eu suda.. ne ono što mi ili čapt mislimo, nego 'oni' kad nije jasno, a ovo nije jasno, tj da posotji nešto jasnije postojao bi i takav ugovor-mogućnost.. posotji za mobitel.

edit: + citat citata :))

ihush kaže...
..

tj i ja ovako tumačim... :

Kazneni aspekt ulazi u igru samo ako se VPN koristi za ozbiljnije stvari – primjerice, ako netko putem VPN-a piratski distribuira sadržaj široj javnosti, recimo putem ilegalnog IPTV servisa. No pasivno gledanje sadržaja koji ste već legalno platili, čak i ako to činite preko VPN-a, ne ulazi u tu kategoriju.

-ali to što ja tako tumačim, ne znači ništa.. važnije bi bilo da distributer-vlasnik-zakon to jasno tako kaže..

-važnije.. ova rečenica daje mogućnost tumačenja-razlike.. tj što-ako, ako se optuži za pirateriju, korisnik se mora pozvati na pravo, na ne kršenje zakona, mora to navesti.. neće automatizmom druga strana to tako vidjeti-tumačiti, tj postoje prava koja imamo tek kad se na njih i pozovemo.. do tad kao da ih nema. Ponovo, kao za torrent, prvo optuže pa se brani, a to može biti skupo i nikad nije sigurno u ishod, osim imati odvjetnike..

.

- No pasivno gledanje sadržaja koji ste već legalno platili, čak i ako to činite preko VPN-a, ne ulazi u tu kategoriju.

.. dodatno moje tumačenje, jedno je kad vpn opremu-mrežu, vlasništvo opreme.. napravi sama osoba-korisnik, za sebe, drugo je kad se koristi neki vpn serivs.. tj tad će oni biti optuženi-kažnjeni za pirateriju, jer omogućuju.. dok njihovi ugovori-uvjeti korištenja navode zabrane koje i to uključuju.. tj zabranjuju, time je kršenje ugovora ali i zakona, piraterija. .. i opet, dok svi dokažu nevinost kazna je tu trenutno.

-identično kao za torrent.. može se koristiti, .. no koliko se torrent i vpn koriste za osobne potrebe, koliko za poslovne, koliko za pirateriju? .. promil-promila i to isključivo poneki znalac koji zna dovoljno o mreži da si to posloži za svoje potrebe, dok svaki servis koji nudi takve usluge može biti kažnjen, pri čemu oni nemaju pravnu mogućnost obrane 'za osobne potrebe' jer su biznis a krivica je tad što se njihova oprema koristi za počinjenje djela, ne da su ga oni sami počinili.. dovoljno za kaznu.

-zato je jedini donekle čist način imati vlastitu mrežnu opremu, ne vpn servis, na lokacijama koje se žele povezati i tad je to pravi vpn-tunel-linija dvije (ili više) točaka-lokacija, koja tad funkcionira kao zatvorena-lokalna mreža i time bi bilo dovoljno sigurno,.. kao što je i spomenut dio o satelitu i fta kanalima + dekoder, pri čemu je stvarno-realno da je mala-nikakva šansa da netko primjeti 'korištenje' satelitskog signala izvan područja države, no internet promet se može, lako, snifanje + operater koji pruža uslugu kao i vpn servisi (svi servisi-serveri..) moraju pratiti, imati logove, moraju jer im to nalaže država-zakon, npr terorizam-pedofilija-piraterija.. uzalud gdpr i privatnost, tj čim neki operater primjeti veći-konstantan promet neke linije može provjeriti što se prenosi, koji podatci, filtrirati portove-servise pa i npr onemogućiti.. pa je tako često kod telefonskih operatera bio blokiran skype itd.

-da štiti nas gdpr, ali država je jača, terorizam-pedofilija-piraterija.. pri čemu je piraterija u ovim primjerima ugl stvarna, tj koliko korisnika koristi torrent ili vpn za nešto što nije piraterija ili na način da nije piraterija? koliko ih ima vlastitu vpn-mrežu, operemu? nemjerljivo-zanemarivo malo u odnosu na 300mil eu stanovnika bez primjera da nešto takvo postoji i da je pozitivno riješeno ili da je nekome u eu na umu-planu kreiranje takvog ugovora-formulara koji bi dozvolio iptv-roaming pri čemu bi korisnik bio legalan-legitiman, ne pirat.. -nema.

Poruka je uređivana zadnji put sub 17.5.2025 9:34 (ihush).
12 godina

U celoj priči s VPN servisima smatram samo da oni nikad neće biti odgovorni dokle god čuvaju logove i upere prstom odakle je poteklo. Zato se i traže podaci korisnika. Ne mogu ni najjeftiniji VPS uzeti bez da dam puno ime prezime, adresu, broj telefona...

Glavni razlog zašto ne bih koristio VPN servis je što bi to moglo upadati u radar operaterima koji znaju IP range-eve poznatih izlaznih tačaka VPN servisa.

Zato sam predložio PtP link do njemačke i fajront... stajaće samo iza potpuno prosečnog korisnika njemačkog interneta i gotovo.

Što se tiče satelita da, FTA kanala ima i više nego sam mislio, Astra 19,2° nudi mnogo njemačkih kanala, čega nisam bio ni svestan. Opet, ne kužim se u satelite i koliko od toga će se dati gledati, ali to mi izgleda kao najbezbolnije rešenje ako mu premium kanali ne trebaju.

Da dovlači Sky opremu vamo... to mi je već glupavo... postoji li neka generična oprema koja se može kupiti ovde i u koju se gurne dekoder kartica pa se mogu gledati svi njihovi kanali?

cQKGUgOfD8U
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 12:46 (spookymulder84).
16 godina

-opet isti problem (pravno) .. država-lokacija.. tj u njemačkoj možeš kupiti karticu ali je ne smiješ iznositi.. (zabrabanjeno).. naravno, nitko to ne može kontrolirati, ali pravno nije dozvoljeno, .. a tu se jednostavno ne prodaju njemački paketi, čak ni domaćih nema, nije zanimljivo (broj korisnika).. tu ugl gledaš fta ili pirat-dekoder koji radi dok radi.. u ovim krajevima nije bilo zanimljivo i prije iptv-a-kabelske.. nakon tog, isključivo lokacija koja je izvan mjesta-grada pa nema ponude operatera dok satelit lako pokrije pordučje npr pogranično-nenaseljeno-brdsko..

+ čak domaći imaju pravo na npr sat opremu ako drugačije ne mogu loviti fra programe, kao nacionalna obveza države prema građanima na pristup informacijama i komunikacijama dok je nacionalni mimium zajamčenih 4mbita za internet...

-domaći sat paketi pokrivaju iste programe kao npr kabelska a1 (bivši bnet) cca +140 kanala.. a ako se reklamira više to su eu fta kanali kao rai-rtl... ima dosta njemačkih dostupnih, svaki grad-država praktički ima svoj tv kanal itd.. (20 saveznih država + austrija + švica..).

-dok su poslovali sve je bilo onako nešto na pola-siva zona.. odavno nisam i načuo, .. možda još rade :) pa ako rade, zgodno je što su nudili i najam opreme umjesto kupnje, postavljanje.. a kako često odu u stečaj tad ti to ostane đabe + prije su dekoderi bili skuplji no to je posljedica jer su sad još manje traženi, bacaju se.. kao što su i ostali operateri nudili opremu uključenu u cijenu pretplate, instalacije.. pa može biti jeftinije ili barem lakše nego npr kupovati sat.antenu i postavljati..

-naravno, uvjek ima pirat opreme, soft dekoder koji otključava neke kanale.. no koje i koliko dugo, nekad je pirat kartica-dekoder imao neko trajanje, tj dok operater ne promjeni kodove-ključeve.. sad to rade rutinski-često, pa oprema koja danas radi sutra možda ne tj samo za fta.. a u doba dok je dekoder koštao cca 200-300€ ili kartica cca 100 nije baš bilo isplativo kupiti-platiti pa nakon mjesec-dva ne radi, tj to je skuplje od legalne kupnje dekoder kartica (jedino što ih nikad nisi tu mogao ni kupiti, legalno.. samo šverc preko granice, jer opet, prodaju se u državi-lokalno i zabranjen je iznos..). .. no možda se unazad 5-10god nešto promijenilo na bolje, pa treba provjeriti.. samo što su šanse za to manje od loto šansi :) ..

-vpn, vlastita oprema.. da, to je najbolji i pravno 'najsigurniji' način.. + radilo bi bez kemijanja što se tiče izbora programa-paketa, kao da je švabo doma.. :) .. ali, ni to nije samo tako, tj tv prijemnik iptv-a uvjek ima neku zaštitu, soft ovisnost, ono što operater korisit kao zaštitu (svog interesa..).. ograničenja, pa je moguće da prijemnik radi kad je direktno spojen na modem, kad posotji posrednik npr switch ne mora raditi.. zaštita. .. ali i juzeri koji ne znaju dovoljno o mreži, pa često nije zaštita, može se, ali treba znati.. no unaprijed na ćoravo nije sigurno, pa upozorenje da možda ne radi, ne zato jer bi mrežno-tehnički bilo problem, nego zaštita operatera, npr plaćanje dodatnog prijemnika, plaćanje snimalice-videoteke itd.. oprema opreatera je u pravilu ista originalnom proizvođaču ali i customizirana, s ograničenim pristupom.. dok eu zakon (pravo na vlastitu opremu) opet ima 'ogradu' ''ako je moguće'' + dozvoljava zaštitu interesa distributera i ovisi o tehničkoj izvedbi zaštite, server-centrali.. eu je birokracija-zakon, praksa je nešto drugo-treće.. i nije baš da se ne može, tj često juzer nema znanja pa ispada da se ne može a kad se primi osoba koja zna tad radi.. npr ako je potreban vlan-port-kanal..

12 godina

I opet, raspisao si se 😁. Baš ti hvala na trudu!

Da, definitivno onda neću ni pominjati premium sat kanale. Ako će FTA nađem im nekog majstora za to i nek naštima, ja mogu eventualno koaksijalac da im provučem.

Za VPN bih u najgoru ruku mogao probati EoIP tunel koji se može napraviti s Mikroticima, to je dakle L2 tunel (koji opet prolazi kroz VPN tipa IPSEC, OpenVPN ili Wireguard) i s njima se sve bridge-a da bude kao da je ista mreža u pitanju, dao bi se i VLAN progurati kroz to.

No prvo bih tražio nekog operatera kao što je kod nas EON, neki neovisan od internet operatera i da nema takve restrikcije, te da se može logirati na vlastiti uređaj. Naprimer:

Kanali im se čine okej: https://zattoo.com/de/en/channels

cQKGUgOfD8U
Poruka je uređivana zadnji put jučer u 23:36 (spookymulder84).
16 godina

-svaki 'pravi' router ima ipsec, L2 itd.. problem može biti prijemnik-zaštita, veza s modemom i toleriranje 'posrednika', a to ovisi o načinu kako operater to ima riješeno..

-za to domaći primjeri nisu od koristi, kao ni kanali, tj treba probati konkretan dojč primjer .. teorija i praksa, vjerojatno može i zvučiš kao osoba koja će se snaći s dovoljno informacija :)

-ovo što si pronašao (free paket koji su inače fta kanali) .. zvuči obećavajuće, dovoljno dobro osim ako želi hd itd. uz problem, u premium paketu ima i eu-mobilno korištenje, što znači da računaju i stim pa da možda imaju odgovarajuću zaštitu.. ali barem je tad ponuđeno kao paket-plaćanje..

-recimo da je ovo riješeno, tj da je zatto ok .. ali da je tad pitanje kako to da oni dozvoljavaju distribuciju po eu, kad su prije nešto godina to iz tv-audiovizualnog lobija blokirali .. tj opet pitanje tumačenja legalnog itd. tj što ako je ovo ograničeno kao za godišnji 30 dana i sl. kao roaming, jer implicitno je to ponuda u njemačkoj za njemačke građane, tj jedino što je u paketu navedeno i eu-mobilnost a to je direktno povezano s tim ograničenjem prava distribucije kanala.. nejasno, dvojbeno (normalno za nove tehnologije dok zakonima treba vrijeme dok se nešto pametnog smisli-riješi..) 

edit: .. ipak, ne (pravno) .. Premium or Ultimate subscription is possible on a temporary basis.

-dakle ostaje neki vpn ..

+ mikrotik je ok, naravno nije stvar rotuera-hw, nego soft, pa opet, može to svaki.. (većina) samo je pitanje koliko rulova-resursa-konekcija... možeš postaviti.

-za to se koriste routeri klase vpn, gateway.. npr omada, najzgodnije par-isti.. tad je konfiguracija banalno jednostavna.. kad routeri s obje strane nisu identični (sve, i bios-firmware verzija..) može biti razlika u verziji protokola i takvi problemi.. bolje-lakše je s identičnima, tad uvjek neki dodatni fičer-bonus, npr unutar istog branda, npr lakše konfiguriranje mesha, neki cloud servis za pristup-podešavanje i sl. .. a to može biti važno za pristup drugoj-udaljenoj lokaciji, tj lako je ono što je tu podesiti-resetirati.. onaj udaljeni može biti problem i ovisiš o nekoj trećoj osobi koja ne mora ništa znati o mreži + jezični problemi itd.

Poruka je uređivana zadnji put danas u 0:48 (ihush).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice