Internet bonding (povezivanje dva ISP-a)

poruka: 2
|
čitano: 4.287
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
offline
Internet bonding (povezivanje dva ISP-a)

Poštovani forumaši,

imali tko iskustva s internet bondingom, tj. povezivanjem

dva ISP preko dva WLAN RJ-45 porta radi povećanja

brzine i/ili loadbalancinga.

Konkretno mene zanima povezivanje Iskon VDSL-a i

Gigaboxa (ruter Huawei CPE pro) preko TP-link TL-r605

switcha. Kako to sve podestiti i imali tko možda bolje

rješenje?

Oprostite ako otvaram ovaku temu, ako ima postojeća

molim samo stavite link!?

Svaka pomoć dobrodošla.

Hvala!

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Internet bonding (povezivanje dva ISP-a)

teoretski se može sve i sve je samo soft..

npr trebaš neki router koji je za npr openwrt.. da možeš sve što je potrebno na njemu (ili pc-računalo klase server koji ima 2-više nicova + soft koji je najmanji problem).

-recimo, port1 definiraš kao wana-operatera, port2, wanb-drugi operater, bindaš ih i standardno ti ostanu dva lan porta za spoj mreže-switcha..

bez takvog routera ili računala nemaš čime to probati, tj obični router ili operaterov nema odgovarajuće resurse, time ne može sve što neki soft može ponuditi, a to je prvi korak za napraviti rulove-rute, gateway-loopback itd. tj nema smisla to objašnjavati ako zapneš na prvom koraku kao preduvijetom.

-bonding routera u ponudi praktički nemaš ili (pre)skupo, loadbalancing je slično ali ipak druga svrha-rezultat.. i jednako skupo ali dobavljivije.

-sve ostale kutije kao nas-nuc ili miniserver startaju cijenom od 1500kn naviše a problem je samo imaju li sve potrebne reusurse npr 2xNIC .. dok odgovarajuće mrežne-server kartice same koštaju par tisuća kn. i čitava priča nije baš za kućne juzere + jeftinije ti je uzeti jaču liniju od operatera ako postoji mogućnost npr optika-coax...

 

možeš se poigrati nekom linux distrom npr ubuntu, terminologija kao i sami router-osevi su identični, jer je to neki linux, pa sve što želiš sam napraviti ili naučiti možeš početi s mrežnim temeljem kao linux distrom, bit će ti lakše razumijeti npr openwrt config ili nazive eth0 itd.. tj isti su, odnosno možeš i pod win, isto-slično, jer to je više stvar mreže koja je osovski neovisna.

 

to je čak vjerojatniji scenarij, tj ako kreneš tražiti opremu prije ćeš složiti neki pc s recimo tri mrežne nego pronaći odgovarajući router koji sigurno nije jeftin, dok je soft samo soft i na pc-računalu nije problem ograničenje resursa kao ram dok na routeru (modem-nas..) je to konkretno ograničenje koji-kakav soft možeš instalirati-koristiti neovisno zovemo li ga os ili firmware. Tako su se nekad radili serveri-mrežni.. i nazivi kao gateway i loopback će ti tad biti jasniji, tj jedna wan-vanjska mrežna i jedna unutarnja-lan, dok u ovom primjeru trebaš +drugu wan-vanjsku i to su tri mrežne kartice, koje jeftikaneri kupiš za manje 50kn komad.. sve ostalo je skuplje + ograničeno soft-mogućnostima tj preskupo za kućnog (pa i firme) ili nedobavljivo jer nitko ne nudi u prodaji..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice