Imam jedan malo veći problem sa procesorom. Laptop je malo stariji, Sony VGN-A215M sa 1GB rama. Uglavnom u laptopu je procesor 1600MHz a na testu piše da je 600MHz i radi usporeno. Da li je možda otišla baterija koja drži bios pa se resetira CPU na tvorničku brzinu?! Testna brzina. Imam još par prijatelja sa starijim računalima gotovo imaju isti problem. Čak i kad se stavi novi sustav sa svim driverima ne dobije se puno na brzini kao što je to bilo prije.
Usporen rad procesora
- poruka: 12
- |
- čitano: 7.498
- |
- moderatori:
DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Na slici se vidi da ti procesor nije opterećen, a procesor ti podržava mijenjanje frekvencije i napona na kojem radi ovisno o opterećenju (Enhanced Intel SpeedStep® Technology). Frekvencija bi se trebala povećati kada povećaš opterećenje procesora.
Ako idemo u potpuno testiranje, onda instaliraj ove programe:
1. Prime95 za opterećeje procesora i memorije
2. CPU-Z za prikaz takta procesora
3. CPUID HWMonitor za prikaz temperatura!
Da moguće da je to tako probat ću i to al svejedno i kad se optereti sporo radi nasprem kako je radio prije godinu-dvi...tipa u google chrome-u otvorit facebook i drugi tab youtube već štopa...
Ja studiram računarstvo i dosta toga znam al ovaj problem nikako da riješim. Znam da što su stariji procesori da sve više više prave greški pa ponavljaju neke radnje i to ga čini sporijim.
Hm, probaj pratiti zauzeće memorije. Koliko god 1GB bilo dovoljno, ujedno je i na knap!
Provjeri koliko procesa računar diže zajedno sa Windows-om i isključi one koji su nepotrebni a poželjno je da konfigurišeš virtalnu memoriju tako što ćeš joj fiksno dodijeliti dvostruko više prostora od količine fizičke memorije (u tvom slučaju 2048MB). Moguće i da HDD pri kraju pa ga skeniraj sa HD Tune.
Odjednom kopm je poceo sporo da radi. film na plajeru ne moze normalno da radi, pa ni filmove na int ne mogu da gledam mnogo steka a pjesme na yt stekaju i razvlace(nije do konekcije). Stavio sam novi HD i digao sistem ali isto. Cesto se i resetuje i odvede me u bios do CPU brzine i crvenim slovima mi daje neko upozorenje ja resetujem i on se upali o5. komp je star oko 7-8 godina, oko 5 godina mi radi na overlocku sa 1.8 na 2.4... da moj procesr mozda ne crkava il da nije problem negdje drugo?? HELP
Instalirao sam nove Windowse i to XP sp2 koji sam na instalirao na dosta kompjutera i opet isto, testirao sam procesor i ide na max brzinu sa programima koje ste mi dali na post-u. Ide na max. 1.6GHz procesor, rama ima 512MB ispričavam se što sam reko da ima gigu. stavio 1500mb virtualne memorije, orginalne drivere stavio i opet isto. Skenirao sam HDD sve je ok. Da li je to možda do procesora da od starosti ode i da pravi greške pa ponavlja radnje?! Evo upravo instaliram na još jedan komp star 6-7 god isti sustav i samo što sam ga pokreno procesor stalno zakucava na 100% ne mogu više bit pametan...vjerojatno su procesori popušili u oba slučaja...
Ne kužim u čemu je problem, procesor ti radi na 1,6 GHz kako bi i trebao.
Instalirao sam nove Windowse i to XP sp2 koji sam na instalirao na dosta kompjutera i opet isto, testirao sam procesor i ide na max brzinu sa programima koje ste mi dali na post-u. Ide na max. 1.6GHz procesor, rama ima 512MB ispričavam se što sam reko da ima gigu. stavio 1500mb virtualne memorije, orginalne drivere stavio i opet isto. Skenirao sam HDD sve je ok. Da li je to možda do procesora da od starosti ode i da pravi greške pa ponavlja radnje?! Evo upravo instaliram na još jedan komp star 6-7 god isti sustav i samo što sam ga pokreno procesor stalno zakucava na 100% ne mogu više bit pametan...vjerojatno su procesori popušili u oba slučaja...
Šališ se???!!!
Našao sam problem sa (HD Pro), hard disk je u vrlo lošem stanju
1. Skenirao sam cijeli hard disk
2. Njegov health
3. Brzina čitanja
Vaše mišljenje o hardu ovog laptopa i što mi je činiti??? Možda bi cijelu stvar riješio novi HDD
---------------------------------------------------------------
I nevezano za to lik mi nudi externi hard disk od 500gb marke Seagate star nekih 3-4 godine, skenirao sam ga i izgleda ovako:
1. Bad sectori i ovako bi trebao izgledat kad je savršeno dobar
2. Health
Moje mišljenje da je hard disk u vrlo dobrom stanju, želim i Vaše mišljenje.
HVALA
Prebacuj podatke na drugi hard što prije, ovaj disk sam kaj nije krepal...
Ovaj kaj ti nudi izgleda oke, ja bi ga zel na tvom mjestu.