Smrzavanje kompa

poruka: 10
|
čitano: 1.847
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
Smrzavanje kompa

Pozz kolege. Više glava je pametnije od jedne. Treba mi savjet, jel zna netko možda iz sličnog iskustva što se dešava. Komp mi se u zadnjih mjesec - dva tu i tamo smrzne. Nema restarata, nema BSOD nego se samo smrzne. CPU nije problem ziher, a i ostale temperature gotovo pa sigurno. Imam zadnji BIOS za ploču koji je beta BIOS, pa je možda to. Ovo sve ostalo nebi trebalo zezati. Možda je netko imao slična iskustva da ja nemoram sada sve prevrtati po kompu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Smrzavanje kompa

Da dočekam da i ovo napišem:"Napravi downgrade BIOS-a!" Provjeri šta kaže Event Viewer. Uradi i MemTest i test Linux-om

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: Smrzavanje kompa

Ovo sa downgrade BIOS je najlakše i napraviti ću to pa da vidim. Event Viewer nemam pojma šta je uopće i test Linuxom nemam pojma na šta misliš.

15 godina
Smrzavanje kompa

Event Viewer bilježi sve događaje u računaru. Do njega dođeš kroz Control Panel/System and security/Administrative tools. Kada ga pokreneš, otvoriće prozor sa svim zabilježenim događajima i posebno greškama koje su se desile u računaru. Ako znaš vrijeme u koje se desilo smrzavanje, uporedi ga sa greškom upisanom u Event Viewer i znaćeš šta ti izaziva problem.

Što se tiče Linux-a, njime najlakše postavljaš dijagnozu da li se radi o eventualno hardverskom problemu jer ako se računar smrzne i pod Linux-om kao i pod Windows-ima onda se radi o hardverkom (ili BIOS) problemu. Naravno, ovdje mislim da pokreneš live CD Linux Ubuntu (ne moraš ga instalirati na HDD) a kako se to radi pročitaj u zadnjem broju BUG-a. Momci su se baš potrudili. Ubuntu ima i mogućnonst testiranja hardware-a kao i veoma dobar Disk Manager pa i to možeš iskoristiti kako bi otklonio svaku sumnju u hardware. I da te opet napomenem... MemTest!

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Smrzavanje kompa

Kolega @phoenix2003 je u pravu i napravi sve kako ti je rekao. Znači obavezno testirati RAM sa Memtest86+ i HDD sa HD Tunom. Testiraj jednu RAM pločicu zatim drugu i to na njenoj stock frekvenciji, jer ako si clockao memoriju moguće je da pravi greške samo kad je previše clockana (meni je tako bilo kad sam ju previše clockao). HDD-u bi bilo poželjno promjeniti kabal prije testiranja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Naime, čini mi se 99% da je HD kriv. Ima bad sector ili neku grešku. Vrtio sam sad bio HD Tune i sve zeleno do nekih možda 75 do 80% skeniranja. Tada ja upalim Big bang jel mi dosadno bilo više i za jedno 5 min se opet komp sledio i vidio sam da je stala lampica od hard-a ( indikator da radi ). Sad nisam ja ništa vido u HD Tunu jel se komp sledio, ali je očito da je došao do tog djela sa grešom i sledio se. Nakon ručnog restarta sam ušao u Windows i nije Windows radio kako treba nego nakon drugog restarta. S obzirom da nije bilo nikakvog loada nego samo HD očito je da je greška tu negdje. Još ću jednom pokrenut sutra i ako se opet sledi na istom, znam šta je.

E sad još jedno pitanje. Kad kupim novi hard, jel mogu ovaj ostaviti kao storage unatoč toj nekoj grešci ?? On neće utjecati na rad Windowsa koji će biti instaliran na drugom hardu ??

15 godina
Smrzavanje kompa

Jesi li gledao Event Viewer? Primjer vidi na slici...

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.2.2013 23:59 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

On javlja critical error ali nema  nikakvih informacija o čemu se radi. Samo informacija da se nije ugasio Windows kako treba zato što sam ja ručno restartirao kad se zaledio ( The system has rebooted without cleanly shutting down first. This error could be caused if the system stopped responding, crashed, or lost power unexpectedly. ). A nevidim kako bi i mogao nešto zabilježit kad se sledi !! Nego jel mogu ja koristiti ovaj hard kao sekundarni da ne utječe na rad sustava ??

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.2.2013 0:43 (itomic009).
15 godina
Smrzavanje kompa

Možeš, ali ga formatiraj prije toga.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina

Stavio stari SATA II kabel i promjenio slot na matičnoj u koji sam priključio. Sad je prošao HD  Tune Error check bez greške. Sad ću vidjeti u praksi hoće li se opet negdje smrznuti ili je dobar. 

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice