[Povijest] Kako su izumrli preklopni mobiteli?

poruka: 13
|
čitano: 6.582
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran

Još do prije nekoliko godina, kada su touch screen imali samo HP iPaq modeli i eventualno još pokoji PDA i kada nije bilo iPhona (e sad, tu je pola foruma premlado da se sjeća toga) i svih ostalih fancy šmensi touch screen mobitela, svaki malo pametniji poslovni čovjek je imao preklopni mobitel.

Iako su bili ograničeni na preklop, i često nisu imali ni priblično zadnju tehnologiju uključenu u obične candybar mobitele poput polifonih melodija ili vga kamere.. poslovnjacima su bili jako primamljivi zbog jedne stvari koju nijedna druga vrsta mobitela nije mogla nikojim načinom postić.. Preklopni sistem je onemogućavao mobitelu da prihvati poziv u džepu. Da bi se javio, morao si otklopiti mobitel u džepu.. Vrlo važna stavka svakog poslovnjaka je držanje protivnika u neznanju.. Nije bilo slučajnih poziva ili javljanja na pozive, a to je sve što su ljudi nekad tražili, naravno, uz vibraciju i sms..

Samsung je bez pramca vladao na tom području. Jednostavno koji god je proizvođač probao napraviti nešto približno, to nije ispalo ni upola dobro kao Samsungu. Fenomenalno napravljen sistem koji se s lakoćom otvarao jednom rukom, kvalitetni shell koji bi se potrgao tek nakon milijun otklapanja i zaklapanja.. Sve to je omogućavalo i laganu uporabu u vožnji..

Pojavom prvih touch screen mobitela (ne dlanovnika), već je bilo jasno da će se kad tad svi okrenuti proizvodnji mobitela čije će se cijelo sučelje svesti na touch screen i eventualno pokoju tipkicu ili neku slide qwerty tipkovnicu..

IT poslovnjaci su ganjali dlanovnike i uvijek su pomalo smješno izgledali u odnosu na ostale jer su morali tipkati po ekranu, pa su im se rugali kako tipkaju po njemu dok se voze i slično.. E onda je SE izbacio par serija svojih P uređaja. Bili su to P800, P900, P910 - top mobiteli onih vremena. Kombinirali su rezistivni touch screen i preklopnu tipkovnicu.. Ubrzo su se pojavili i prvi mobiteli sa kapacitivnim ekranima, počevši sa LG Pradom. Više nije bilo uvijanja ekrana i slično.. Mobiteli se sve više okreću izradi mobitela sa ekranima na dodir. I idejom LG prade da se uvede kapacitivni ekran, već su počeli gledat kako da se rješe stylusa i naprave svoje mobitele više "finger-friendly".. Sve se to lagano zakuhtava, a u međuvremenu dolazi i prvi Apple telefon - iPhone koji je po mnogim fanovima začetnik ere touch screen mobitela, iako to, nikako gledajući, nije istina. Niti je reinventirao išta jer je to sve postojalo, baš u to vrijeme kad je i iPhone došao, izuzev multi-toucha. Tržište se zakuhavalo i prije iPhona, a da je iPhone napravio svojevrsni boom svojim dolaskom i svakom idućom generacijom iPhona, to je istina, što ne znači da je začetnik ere.. Začetnik je ere multi-touch ekrana jer ga nitko prije iPhona nije imao.. Finger friendly je dobio još jedan pojam..

Danas je stanje ovakvo.. Svi rade samo touchscreen mobitele. Ponegdje još možemo naći obične sa tipkama i slično, ali nigdje preklopne modele.. Jedino Nokia još tu i tamo izbaci pokoji komunikator koji bi mogao reći da je preklopni.. Sav taj boom je okrenuo nekadašnje prioritete na mobitelima. Danas u vožnji nosiš glavu u torbi ako nekoga želiš nazvati jer ti oči konstantno moraju biti na ekranu. O tipkanju sms-a bez gledanja da i ne govorim..

to be continued..

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 15:04 (qube).

7 0 hvala 4
14 godina
neaktivan

Zanimljiv clanak, ali motorola i dalje proizvode preklopne mobitele.

Motorola GLEAM

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 12:24 (Meanotaur).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Re: [Povijest] Kako su izumrli preklopni mobiteli?
Meanotaur kaže...

Zanimljiv clanak, ali motorola i dalje proizvode preklopne mobitele.

Motorola GLEAM

Ma je, istina, ali generalno su izumrli.. Baš me zanima jel se ova motorola može nabaviti negdje kod nas..

Tu i tamo sam viđao pokoji preklopni LG u prodaji i slično..

Ova GLEAM je daleko od one razar v3 linije..

14 godina
neaktivan

GLEAM nije skup, oko 50ak eura, ja trenutno imam HTC HD2 sa androidom 2.2. Novi mob cu uzimati krajem godine i razmisljam da uzmem preklopnjak jer mi se jako svidjaju. Smartphonei su mi dosadili, zato sto su glomazni, a smartphone sa malim displayom mi nekako nema smisla. A Razer linija od motorole mi je jedna od najljepsih.

http://handylist.de/klapphandy.html

za sve ljubitelje preklopnih mobitela :)

Poruka je uređivana zadnji put pet 9.9.2011 12:31 (Meanotaur).
17 godina

Po meni najveća mana preklopnih mobitela je pucanje flet kabla. Imao sam 3 telefona na preklop (2 Samsunga i Motorolu) i na sva tri telefona je otišao flet nakon određenog perioda korištenja...

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Meanotaur kaže...

GLEAM nije skup, oko 50ak eura, ja trenutno imam HTC HD2 sa androidom 2.2. Novi mob cu uzimati krajem godine i razmisljam da uzmem preklopnjak jer mi se jako svidjaju. Smartphonei su mi dosadili, zato sto su glomazni, a smartphone sa malim displayom mi nekako nema smisla. A Razer linija od motorole mi je jedna od najljepsih.

http://handylist.de/klapphandy.html

za sve ljubitelje preklopnih mobitela :)

Slažem se.. Osobno bi se vratio na nešto ovako elegantno

http://www.mad4mobilephones.com/samsung-ultra-u300-the-best-clamshell-ever/490/

Ta ultra linija (debljina manja od 10 mm) je stvarno za ono vrijeme i preklopni mobitel nešto wow..

Da se razumijemo, falit će mi već na prvom čekanju nekoga kad obično izvadim svoj SGSII i imam ala mali komp, ali mislim da se isplati zbog wow efekta kojeg se izazove kad izvadiš mobitel iz džepa :)

14 godina
protjeran
zoka kaže...

Po meni najveća mana preklopnih mobitela je pucanje flet kabla. Imao sam 3 telefona na preklop (2 Samsunga i Motorolu) i na sva tri telefona je otišao flet nakon određenog perioda korištenja...

Je istina. Nakon toliko udaranja i zatvaranja mobitela čudi me što su toliko i izdržali..

Najbolji način produljenja flat kabla je ne otklapat i zaklapat mobitel kao igračku s kojom se igra u džepu :D

Možda zvuči smješno, ali to su ljudi često radili, samo da klopoću ekranom.. Mobitel je testiran na recimo 100 000 otvaranja i zatvaranja.. Ljudi u toj igri otklapanja i zaklapanja u pola minute naprave barem 20 otklapanja i zaklapanja. Ako pretpostavimo da to rade svakih pola sata po pola minute, to je u danu otprilike 500 otvaranja i zatvaranja, i nije čudo da mobitel do 100 000 dođe za manje od godinu dana..

16 godina
protjeran
qube kaže...
zoka kaže...

Je istina. Nakon toliko udaranja i zatvaranja mobitela čudi me što su toliko i izdržali..

Najbolji način produljenja flat kabla je ne otklapat i zaklapat mobitel kao igračku s kojom se igra u džepu :D

Možda zvuči smješno, ali to su ljudi često radili, samo da klopoću ekranom.. Mobitel je testiran na recimo 100 000 otvaranja i zatvaranja.. Ljudi u toj igri otklapanja i zaklapanja u pola minute naprave barem 20 otklapanja i zaklapanja. Ako pretpostavimo da to rade svakih pola sata po pola minute, to je u danu otprilike 500 otvaranja i zatvaranja, i nije čudo da mobitel do 100 000 dođe za manje od godinu dana..

to je istina ,stalno sam to radio dok nije mobitel pukao na pola :D

14 godina
protjeran
hrvatskafarkasevec kaže...
qube kaže...
zoka kaže...

to je istina ,stalno sam to radio dok nije mobitel pukao na pola :D

Klasika xD

14 godina
protjeran

Još uvijek imam funkcionalnu preklopnu motorolu, koja mi je jako draga bila.

( ˘͡ -˘͡)

0 0 hvala 0
17 godina

Tzv. Motorola "Beba" (mislim da je ovaj model http://www.gsmarena.com/motorola_v8088-467.php ) je imala najlošiji flet, koji bi se otprilike nakon 10.000 otvaranja pokvario a novi je bio nevjerovatno skup. Imao sam nekada davno taj model i mjenjao flet nekoliko puta....

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

uf,uf.sad ste me vratili na mobitel koji još i sad žalim kaj sam prodal.mislim da je bil prvi mobitel sa dva ekrana u boji i sa vga(640*480) kamerom.to mi je bil izvrstan mobitel.

takav plavi sam imal SGH-E700

Dok ne probam lava, svinja je za mene kralj životinja!
Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
protjeran
Bypass kaže...

Još uvijek imam funkcionalnu preklopnu motorolu, koja mi je jako draga bila.

Zamislite V3, sa dobrom rezolucijom ekrana, Symbian-om.

Bilo bi dobro...

And then father, the Rapture dream was over. You taught me that 'evil' is just a word. Under the skin, it's simple pain. We are Utopia, you and I...
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice