Kamere u smartfonima- Rasprava izdvojena tema

poruka: 6.727
|
čitano: 1.789.228
|
moderatori: DrNasty, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
Re: Kamere u smartfonima- Rasprava

I, onako na prvu, u usporedbi s X100 Ultra, kakav je?

Jel kao na X200 Pro koriste više AI-a/peglanja nego na X100 Ultra ili je još uvijek s mjerom?

Da budem preciziniji, to se dosta primjećivalo pri zoom-u al i općenito pri detaljnijem pregledu fotografije...

11 godina
Chriss kaže...

I, onako na prvu, u usporedbi s X100 Ultra, kakav je?

Jel kao na X200 Pro koriste više AI-a/peglanja nego na X100 Ultra ili je još uvijek s mjerom?

Da budem preciziniji, to se dosta primjećivalo pri zoom-u al i općenito pri detaljnijem pregledu fotografije...

Nema divovskih razlika, al sve pomalo bolje. 

14mm dosta bolja, 85mm nesto brza i kremastija. 

Video snimanje osjetno bolje. 

Ekran bolji.

Al nije to sad ogroman skok. 

13 godina

E da, kad spominješ video, kakav je zvuk na videu i osim kvalitete zvuka jel imaš problema s "out of sync" gdje se zvuk ne poklapa s videom, neki su se javljali s tim problemom...?

I da, više manje sam spreman potegnuti okidač i uzeti X200 Ultru samo iz tvog iskustva, koliko inače prođe vremena do prvog pada cijene Kinezima s trading-a i wonda-e?

11 godina
Kamere u smartfonima- Rasprava

A za cijenu ne znam ato bi ti rekao jer je potraznja velika. 

Ma nikakv problem sa zvukom. 

Vecina recenzija je na početnom softveru, a bila jos 3 azuriranja kamera nakon. 

Moj PC  
1 0 hvala 1
17 godina

https://www.flickr.com/photos/95305779@N06/

22 fotke, Oppo FX8U, dost je njih slikano u vožnji x3 ili x6 zoom (kranska dizalica i auti na autocesti) zbluranih fotki imam jako malo u odnosu na X15U kojih je bilo poprilična broj, makro fotke su malo zeznute i tu zahtijevaju mirnu ruku, za statične fotke je odlično. 

Oppo je napravio odličan posao, a video je podignut na viši nivo, fotke su prirodnije što mi se sviđa pogotovo jer sam imao prije OP12 i OP13, čak mi je OP12 radio lijepše fotke, onak, oku ugodne, što bi se reklo.

Mada dok sam prije uspoređivao fotke s neta, OP13 i Oppo FX8P, potonji je radio lijepše fotke, a čini mi se da dotični dvojac ima skoro pa isti fotić osim proca, na potonjem je MTK a na OP13 SD Elite.

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina

Ekipa jel itko prešao sa Pixel-a na neki xiaomi/vivo telefon.

Trenutno imam Pixel 9 Pro s kojim sam prezadovoljan, ali čisto radi kamere bi htio probati X100 ultra ili X200 pro, pa ako imate kakve savjete ili ako je netko zainteresiran za trgovinu slobodno pm :D

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Pogledaj pm

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Vecina mobitela o kojima se prica su "ogromni" mobiteli.

Jel ima nesto oko 6", osim s25 / s25+, sa Snapdragon 8 Elite (ili slicnim) da radi odlicne slike/videe?

Zenu nagovaram da napokon ostavi Huawei P30 Pro i uzme nes novo, jer su joj slike nekad bas uzas.

Ja sam na iPhone 15 Pro i ni ja nisam bas uvijek zadovoljan fotkama, a isto bih htio cca. 6" mobitel, idealno i <6" s odlicnom kamerom.

Nekako se potajno nadam da ce izac iPhone 17 Pro Mini, ili neki Pixel Pro Mini ili slicno, ali mislim da od toga ne bude nista.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Xiaomi 15

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
Ča radi Apple sa software je čudo...brzina okidača 1/4...iPhone 12 pro u ruci...i ništa nije zamućeno poraditi sporog zatvarača

mnogo mudrosti,mnogo jada...što više znanja, to više boli.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
HCMAA kaže...
Ča radi Apple sa software je čudo...brzina okidača 1/4...iPhone 12 pro u ruci...i ništa nije zamućeno poraditi sporog zatvarača

Kinezi odrade 1sec iz ruke dok s drugom jedeš burek :)

I to cak sa 85mm 

Poruka je uređivana zadnji put uto 17.6.2025 22:00 (thebatman).
7 godina
osmica u minutama i šestica u datumu ne vidi se jasnu u desnom kantunu od TV-a:)
7 godina
njoka pure view je imala auto bracketing...S 25 ultra nema
Moj PC  
1 0 hvala 0
7 godina
Moj PC  
1 0 hvala 0
2 godine
HCMAA kaže...

a HDR fotke snima pomoću magije? 

7 godina
A ča ako ja želim sam više slika sa različitim exposure...a kad imaš auto...izabereš EV...izabereš koliko slika i sve jednim okidanjem dobiješ

S jedne strane trpaju sve jače CPU i GPU...AI...ovo ono...s druge strane postoje sitnice koje su nam nedostupne
2 godine
HCMAA kaže...
A ča ako ja želim sam više slika sa različitim exposure...a kad imaš auto...izabereš EV...izabereš koliko slika i sve jednim okidanjem dobiješ

S jedne strane trpaju sve jače CPU i GPU...AI...ovo ono...s druge strane postoje sitnice koje su nam nedostupne

nisam siguran što si želio reći, ali ako sam dobro shvatio...

https://www.samsung.com/hr/support/mobile-devices/profesionalno-fotografiranje-s-pomocu-aplikacije-expert-raw/

na Samsungu imaš Expert Raw za to što spominješ.

7 godina
isprobao Adobe project indigo na iPhone 12 pro...postoji problem overheating...vidim(Google) da se to desi i na 16 pro...isprobao u sobi...indoor I meni izgleda bezveznije nego stocke app...jedino za svaku pohvalu je interface...ono najbolji do sada kojeg vidjeh
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Daj ti nama kakav sample da vidimo sta iPhone moze, kako je sazreo?

Moj PC  
0 0 hvala 0
7 godina
#thebatma

ne želim se sramotiti sa svojim antitalentom za kompoziciju:(

Inače sam kao bio protiv ove UW kamera...sad druga po uporabi...sad bi htio da je bolja...čekam ultru 26...mada me vuče iphone 16 pro poradi dimenzija...a i poradi ovih odličnih appova sa jabuka pazara... izgleda da bi zamzung mogao odustati od dva telefoto i staviti jedan X4 sa 200mpx u ultru...sve u svemu su pogubljeni...tako da u tom slučaju iphone.16 pro...

software za jabuku vezan uz foto i video je za prste polizati
Poruka je uređivana zadnji put sri 25.6.2025 16:57 (HCMAA).
13 godina
HCMAA kaže...
#thebatma

Inače sam kao bio protiv ove UW kamera...sad druga po uporabi...sad bi htio da je bolja...čekam ultru 26...mada me vuče iphone 16 pro poradi dimenzija...a i poradi ovih odličnih appova sa jabuka pazara... izgleda da bi zamzung mogao odustati od dva telefoto i staviti jedan X4 sa 200mpx u ultru...sve u svemu su pogubljeni...tako da u tom slučaju iphone.16 pro...

Za UW kameru Vivo X200 Ultra tata...

Naravno nije razlog kupovine al eto palo mi napamet jer mi je baš maloprije jedan Rus pričao o njegovoj UW kameri i poslao primjere...

Takav senzor Samsung nema ni u glavnoj i teško da će s S26 nešto, ako išta promijeniti po pitanju UW kamere...

7 godina
Zamzung od svojih drugova pravi budalu... Huawei može staviti da dvije telefoto koriste jedan zajednički senzor od skoro 1' senzor...a ovi namjeravaju izbaciti x3 i x5 i staviti x4 i taj usrani 200mpx...koji bez spajanja je the shit
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
HCMAA kaže...
#thebatma

Mene isto privlači iPhone 16 PRO, mislim da je bas idealnih proporcija plus ravan ekran.

Zadnjih 3 mjeseca sam koristio cca 6-mobitela u rasponu od 6.1 do 6.9 plus Galaxy Fold6.

Najidealniji mi se pokazao Xiaomi 13 koji je najslicniji iPhoneu 16 PRO.

Xiaomi 13 sam kupio brze bolje kao privremeni mobitel, nasao potpuno nov za 330E i mislio ga koristiti par dana a na kraju ga koristio dosta duze i cak ga jedinog ostavio a sve druge prodao.

Ono sto me ne privlaci na iPhone 16 PRO je 5X tele kamera, bas je losa.

Imao sam mjesec dana iPhone 16 PRO Max pa sam ju detaljjno isprobao.

UW i glavna su odlicne...da idem na iPhone mozda bi prije uzeo iPhone 15 PRO jer ima puno upotrebljiviju 3X cam.

Steta da iPhone 16 PRO nema tu 3X.

iPhone 16 PRO Max mi je prevelik i pretezak pa je isao dalje.

Chriss kaže...
HCMAA kaže...
#thebatma

Za UW kameru Vivo X200 Ultra tata...

Naravno nije razlog kupovine al eto palo mi napamet jer mi je baš maloprije jedan Rus pričao o njegovoj UW kameri i poslao primjere...

Takav senzor Samsung nema ni u glavnoj i teško da će s S26 nešto, ako išta promijeniti po pitanju UW kamere...

Imao sam Vivo X200 Ultra ali nije mi se svidio....jedini mobitel od 6 koje sam imao zadnjih 3 mjeseca u kojeg nisam ubacio SIM karticu...jednostavno mi se puno toga nije svidjelo...od IQ kamere, SW samog mobitela.

Ne kazem da je los vec samo da nije za mene.

Imao sam i S25 Ultra i on mi se svidio, kamera je puno bolja nego sto bi netko pomislio kada vidi brojke hardvera na papiru.

Uzasno je dosadno sucelje kamere, uopce me ne motivira da koristim tu kameru ali kada ju koristim nikako ne mogu reci da je losa...cak naprotiv.

Overall kao mobitel je S25U takoder najbolji od svih koje sam koristio.

Trenutno sam na Xiaomi 15 Ultra i dobar je ali imam pomijesane osjecaje oko kamere...nekada me odusevi a nekada razocara...kao da nije konzistentan.

Sreca pa ima Fastshot mode u kojem je zaista fantastičan, nema postprocessinga i IQ je kakav ocekujem.

Da mogu sloziti svoj idealan mobitel to bi bio iPhone 16 PRO (ne Max) sa boljom tele kamerom....ili S25U sa totalno drugim pristupom kameri...od sucelja pa nadalje.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2025 11:52 (ocean77).
7 godina
#ocean77

Telefoto od 16 pro Max ti nije dobra radi žarišne dužine ili je u hardwareu....s obzirom da na papiru je bolje spec
nego x5 od S25U

Volim Android...ali triba biti iskren....jabuka ima definitivno bolji app u pogledu svega...pa tako i za foto i video

Evo ima sad Adobe project indigo...jučer isproba super resolution na iPhone 12 pro... on ima x2 telefoto i izaberemo x5SR i stvarno djeluje...samo ubija procesor... overheating error

9 mjeseci
HCMAA kaže...
#ocean77

Telefoto od 16 pro Max ti nije dobra radi žarišne dužine ili je u hardwareu....s obzirom da na papiru je bolje spec
nego x5 od S25U

Volim Android...ali triba biti iskren....jabuka ima definitivno bolji app u pogledu svega...pa tako i za foto i video

Evo ima sad Adobe project indigo...jučer isproba super resolution na iPhone 12 pro... on ima x2 telefoto i izaberemo x5SR i stvarno djeluje...samo ubija procesor... overheating error

Meni Sony ima daleko bolji app od Applea

11 godina
HCMAA kaže...
#ocean77

nego x5 od S25U

Oboje...ako nema nista izmedu, ne zelim 5X.

Nema mi smisla staviti 1X cca 23mm pa ostaviti toliku rupu do cca 100-120mm.

Meni se ta 5X nije pokazala dobrom ni u real life.

Jako cesto se događalo da hocu nesto sa 5X a SW to odluci odraditi sa 1X cam i onda digitalno zoomira...horror.

Zbog svega navedenog bi radije birao iPhone 15 PRO jer ima 3X cam koja moze za nuzdu posluziti i kao 5X dok 5X ne moze posluziti kao 3X a isto ni 1X nije neka sreca da glumi 3X...jedva je dobra i za 2X...cca 48mm.

Za aplikacije se slazem, nema do Applea...jos ne mogu prezaliti neke camera apps koje su fenomenalne...i ne postoje na Androidu...a i da postoje bile bi poluproizvodi zbog fragmentiranosti uređaja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2025 19:33 (ocean77).
13 godina

Zato je meni bio blaženi moj Xiaomi 13 Ultra jer pokriva 3x i 5x :P

Ma da ja najviše koristim 5x-30x zoom i zbog posla, ovo ispod mi baš nema smisla jer se mogu približit korak,dva.

Još se privikavam na VIVO X200 Pro i Origin OS ali mogu reći da daje dobre fotke i pohvala što su odmah omogućili slider za brightness/contrast/sharpness pa svako toliko malo namještam i isprobavam.

Jedino što često preferira veći shutter speed pa sve ove živine po ulici često ispadnu mutne osim ako ne koristim Snapshot mode.

Igram se malo i sa iPhone 14 Pro kamerom, jedino mi se video sviđa a ostalo sve bilo koji kinez pojede...

Xiaomi Mi Note 10 Pro + POCO F2 Pro
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Evo par primjera sa Xiaomi 15 Ultra sto sam snimio zadnjih mjesec dana...poprilicno svestrana kamera sa ogromnim rasponom fokala.

Za par dana mi stize i photography kit sa kojim mislim da ce korisnicko iskustvo biti puno bolje.

Neki dan mi je stigao i CPL filter pa cu i to isprobati.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.6.2025 21:32 (ocean77).

1 0 hvala 0
6 godina

Kakvog vam smisla ima pokazivanje slika direktno na forumu kad ih bug forum kompresija uništi?

3 0 hvala 0
11 godina
BugLove kaže...

Kakvog vam smisla ima pokazivanje slika direktno na forumu kad ih bug forum kompresija uništi?

Nije ih bug komprimirao vec ja jer moze max 5MB po postu...ali nebitno, cilj je prikazati raspon fokala i koji tip fotografije moze odraditi a moze zaista svasta...od macro slikanja buba do portreta, nocne fotografije, arhitekture, BW i svasta ostalo...IQ je dobar ali ipak je to mobitel i meni to nije nivo pravog fotica.

Kako god, tko ne misli imati bolji fotic, tesko da ce naci bolji fotomobitel a da je globalni i da sve radi.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice