Koliko naplatiti instalaciju na 16 kompova zaključana tema

poruka: 266
|
čitano: 61.070
|
moderatori: Lazarus Long, vincimus, pirat, XXX-Man
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
Koliko naplatiti instalaciju na 16 kompova

ja izbjegavam instalaciju win ili rjesavanje bilo kakvih problema ili bilo cega na tudjem racunalu.

jer nemam dobra iskustva sa tim,a vecinom sam radio poznanicima pa sam na kraju dobio kiflu,a zahebavao sam se vise sati dok sam napravio posao,a bilo je svega.

jednom me jedan zamolio da mu inst svijeze win,i ok pristao sam na to,ali poznavajuci ga rekao sam mu dan prije da cu doci sutra i da SVE sto mu treba a sto je na c particiji prebaci na drugu ili snimi na medije.ja dosao sutra naravno on to nije napravio,obrazlozenje je bilo da nije znao sto tocno treba napraviti (u sebi sam skidao sve zivo i nezivo)

i onda sam morao lijepo sjesti za komp i on do mene i klikati na svaki hebeni folder i datoteku ,sliku ,video jer je lik sve trpao na c particiju ,a posebno na desktop i pitati jel ti treba ovo,a onda se on mislio jel mu treba ili ne.to je hebeno potrajalo pun k.....

i nakon toga inst win xp .nakon toga on nema hebenih drivera od kompa a ja sam problijedio i bio na rubu da odem :) sva sreca pa sam imao bugov dvd u cd walletu pa sam instalirao everest,napisao u mob model maticne i sutra opet dosao i instalirao drivere i dobio 50 kuna :) lol

a jednom sam od susjeda sredjivao laptop,isto svijeza instalacija win xp,e tu sam se nazivcirao hebeno jer je laptop skoro pa unisten ,baterija mu nemoze izdrzati 10 min poptuno napunjena,laptop mi se vise puta ugasio tokom instalacije,cak i sa kablom jer je bio pun prasine i pregrijavao se.ali na kraju sam uspio dignuti win i lik mi ostavi po mami 30 hebenih kuna.a ja se nazivcirao kao nitko jer laptop nemoze izdrzati 10 min a da se ne ugasi.

bilo je jos dosta takvih dogadjaja

i sad jedino to radim najblizoj rodbini,sve druge izbjegavam u sirokom luku.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 22:13 (crozoki).
Moj PC  
13 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

dobar primjer...zato se uvijek pita doticnog ima li koji cd koji je dobio sa kupnjom pc-a.

onda oni sa druge strane nabrajaju, otvaraju kredence..imam kaze...jues robotiks cd..i jos neki mother..wtf..motherbord :))

svi mi znamo kako to izgleda,ali oni neznaju.

btw kad sve zavrsim, obavezno skidam poklopac i pitam...hocete sa coolera da skinemo ovaj kilogram prasine?

jer ce ispast da sam ja upropastio stvar ,kada autoblokada proca izgasi pc na 80c.

what Marcellus Wallace looked like

3 0 hvala 0
16 godina
RE: Koliko naplatiti instalaciju na 16 kompova
shija kaže...

Zbog čega to? Šta se mene tiče kako će on sa inspekcijom? Ja njemu npr. kažem da ja imam kući piratske windowse (ovo govorim hipotetski, jer mislim da je rekao da ima sve legalne programe) pa ako hoće - hoće, ako neće neka nabavi originale i ja mu stavim. Moje je da instaliram programe, a da li mušterija želi pirate ili će platiti original, to je njegov poblem. Meni je isti posao (skoro isti, ako ne računamo aktivacije) instalirao pirate ili original.

"Odakle vam, gospodine?"

"Evo vam broj telefona i adresa čovjeka koji mi ih je stavio, ja vam se u to ne razumijem"

Pa se ti igraj. Tvoja su lova i sloboda u pitanju.

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
16 godina
VirtUoso kaže...
Sorry, nije bila namjera da uvrijedim bilo koga. Zacudunje me cinjenica da se za taj 'posao moze uzeti tolika lova, a to nije nesto sto rijetko tko zna.

;)

Začudio bi se koliko ljudi malo znaju o računalima i OSu. Meni se kosa digne na glavi kada dođem nekome na kupus doma - instalirao mu neki balonja windowse, uzeo 250 kuna (bit će to neka tinejđerska fora), stavio piratski AV program, a čovjeka ostavio da radi svakodnevno kao administrator.

Naravno, piratski windowsi, "ne patchiraj" filozofija, i eto ga, veselo zaraženo nakon "malo surfanja po internetu".

Strahota. Imam takvih horror priča koliko god želiš, a svima je jedna crta zajednička - komp im je složio susjedov mali, ili neki klinjo koji po kvartu operira.

(isprike na duplom odgovaranju, sve je moglo u jedan post, znam)

I thought my Uncle Tommy was wearing black socks, but when I looked at them closely, they were just very, very, very, very, very, very, very, very, very dark blue.
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 22:36 (Father_Dougal).
16 godina
neaktivan

firme ti naplacuju oko 500 kn po kompu i minimalno 4.000 kn za server (jedan, bez jako kompleksnih scenarija - tu mislim na clustere, blade servere, storage sustave, neka kompleksa exchange ili isa ili sql rjesenje)

a ove gluposti za 50 kn po kompu?!??!

jeste normalni? u koliko situacija ste slagali mreže, spajali kompove i servere? koliko puta ste dizali 16 racunala ili vise u jednoj firmi?

znate da  je to cijeli vikend posla!

a sta je sa backupom podataka?!?!? treba SVE sa 16 racunala backupitati i vratiti natrag!

a gdje ces sa tolikim podacima?! imas neki storage (SAN ili NAS)  - NE, nego TI nadi usb diskove.. a imas toliko SVOJIH diskova?!

kaosto je netko rekao... samo radite za 50 kn pa cete danima poslije imati pozive i sl..

i ove ideje sa logme in ili teamviewer?! zar mislite od doma instaliravati stvari?! hahahhahaha... .dobra fora!!!!! NEMA doma dok SVE ne proradi!

i da, share diskova, share pisaca, mailovi, antivirusi, licenciranje autoCAD-a, Adobe i sl.? iskustva sa time?

da li ima mreznu instalaciju, da li je u nekom VLK licenciranju kod Adobea? da li su licence za Win i Office original? Da li ima sve kljuceve?!

i da, ako naleti BSA taj isti direktor daje TVOJ broj i sve prebacuje na TEBE! on ne zna nista i on je samo htio sve imati reinstalirano.....

pa ti objasnjavaj...

i jos nesto... NE stavljaj teamviewer i sl. programe! time se dokazuje koliko ne poznajes racunala! to je "leglo" nesigurnosti! tko ti garantira da netko nema pristup racunalu iz te firme? znas li da se ti spajas na to racunalo preko teamviewer servera, koji je negdje u UK.... i kako znas da se netko od tamo ne spaja i ne kopa po info na racunalima...

s druge strane, ako im i kazes da te smiju nesto pitati onda si se GADNO zaj***** jer ces NON STOP biti na mobu, mailu i ojasnjavati sve i svasta!

zato, naplati svoj rad posteno, odradi ga posteno, i do videnja!

a za ove kaj spominju majstore... odvezi auto na servis pa je satnica 250 kn - zamjena ulja i filtera sat ili dva? za sta? skine saraf i natoci ulje - 10 min posla!

netko je rekao da mu u servisu za 180 kn reinstaliraju komp - NE ako nemas original OS!

Moj PC  
9 0 hvala 0
14 godina

nec reč kolko treba naplatit ja po vremenu lupim jer nikad neznam sta iskrsne

ima jedna prica koju koju nam je prof na faksu isprico sad dal je istinita otom potom.

simens napravio neki elektro motor, i sad sve 5 al kad ga upale neče da se pokrene i neče i neče i sad njima jebiga pare su u pitanju treba im za neš i zovu nekog ruskog fizičara.

kažu popravi ga i damo ti 10 k maraka.

dođe rus prođe oko motora malo pogleda uzme čekič lupi 2 puta i motor proradi i sad švabe kak su ekonomični misle da če cijena bit manje.

a rus ljepo molim svojih 10 k maraka a ekipa ga gleda pa samo si lupio motor !

nato rus ok i napiše račun 10 maraka za udarce čekičem i 9990 maraka za to što sam znao gdje treba udarit.

nadam se da je dobro ispalo

Moj PC  
21 0 hvala 0
16 godina
Father_Dougal kaže...
Začudio bi se koliko ljudi malo znaju o računalima i OSu. Meni se kosa digne na glavi kada dođem nekome na kupus doma - instalirao mu neki balonja windowse, uzeo 250 kuna (bit će to neka tinejđerska fora), stavio piratski AV program, a čovjeka ostavio da radi svakodnevno kao administrator. 

Strahota. Imam takvih horror priča koliko god želiš, a svima je jedna crta zajednička - komp im je složio susjedov mali, ili neki klinjo koji po kvartu operira.

Evo vam kad pisete kako takvi poslovi vrijede 200-300kn, pa se sad svaki tinejder bacio u ovaj profitabilan posao... Belji se

Ali slicnih stvari ima i kod raznih drugih zanimanja. Recimo culi ljudi kako se za postavljanje klime moze okrenut dobra lova (1000kn -1500kn po klimi), pa se sad bacilo hrpa fusera u taj biznis. Samo nekako nije bas isto kad vam dodje jedna ozbiljna firma, sa 2-3 covjeka, i za dva sata se posteno namuci i postavi tu klimu kako spada, ili dodje jedan fuser "klinac" koji je valjda naucio postavljanje klima na facebooku i onda vam on namontira klimu (naravno, posto je klinac malo slabiji, ocekuje da cete mu malo pomoc pridrzavat klimu kod postavljanja, klima vam nakon toga malo curi nakon par mjeseci, itd...). Naravno, oboje vam uredno naplate 1000kn...

Think locally, act globally...
15 godina
logic kaže...

Ko kaze da mi je to glavni posao? Ja sa direktor jedne javne ustanove a ovo radim iz hobija i jer nisam naucio sjediti i gledati tv ako mogu nest zaraditi. I ja sam masinski inzenjer.

P.S. I ciscenje stubista je posten posao.

EDIT: Za sistem admine ne traze VSS ali traze certifikate koje je skoro teze dobiti nego diplomu. Pitaj nekoga ko ima MS i cisco certifikat koliko kosta i koliko znanja treba za to.

Logic posto znam da si iz BL...gdje si direktor??Osmijeh

He who dares, wins
15 godina
neaktivan
Jao, pa meni tek sada sinulo...idem u tattoo studio odvalit liku šamarčinu.
Pazi ti lika, uzima 500 eura za 5 sati crtanja, sunce mu ****

Nema smisla raspravljati oko ovoga, jer kod nas sve gubi smisao lagano...tako se meni čude što odbijam projekte ispod 1000 eura...eto, kažu, rade ovi i oni za 300-400 eura.

Malo ih čudi kada im ponudim platiti taxi do njih, da mene ne gnjave

Mnogi ne shvaćaju, ali za nas poštene (isključimo manje igrače koji nisu u sustavu PDV-a) 1000 eura nije 1000 eura nego 800-ak eura, već u startu, bez da nas itko išta pita. 4000 nije 4000 kn nego gotovo 3000 kn.

Ako ste student ili klinac iz srednje, dakako da ćete odraditi nešto ovako za siću, ali tu uvijek ostaje meni mnogo puta potvrđeno pravilo - na kraju završe kod pravih igrača...čast izuzecima.

Divim se ekipi koja je npr. spremna mjesec, dva ili tri provesti pred monitorom, ispisujući tisuće linija koda, da bi svoj softver za izradu računa npr. utopila za 1000 kn, jednokratno, po klijentu. Divim se :)

0 0 hvala 0
15 godina

Cifra je jednostavna: nemaš obrt, windowsi su pirati+ office+cad= prijavi te neko kad tad a onda scenario: obavljanje obrta bez obrtnice 20.000 za start i zapljena svih ali svih kompjutera doma bilo tvoji ili ne (u to ulaze i djelovi od kompjutera po ormarima) + sud i sudski troškovi a onda još i microsoft Hrvatska za vrat legne za par mjeseci pa i sa njima na sud. E da nemoj držat nešto i za srolat u ladici još ti se i to nakalemi na sve.

Rješenje daj to naplati pa ako te i čope da si nešto i zaradiš.

To ti je bio scenario od mog pajde a što da se kaže nakon 10 godina bilo je i vrijeme da ga čope, sad je otvorio obrt ali i dalje ne izdaje račune ali glavno da ima tablu ispred kuće.

Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
neaktivan
malina22 kaže...

Pitaj me na pm ;)

NEcu ovdje ;)

EDIT: A da ukljucis primanje privatnih poruka? Bilo bi dobro ali nije neophodno ;)

:)
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.10.2010 8:05 (logic).
16 godina
logic kaže...
malina22 kaže...

Pitaj me na pm ;)

NEcu ovdje ;)

On je premijer BiH :)

Biljezim se sa stovanjem...
16 godina
neaktivan

Mali, ne zajeb...j ;)

16 godina
neaktivan

Evo da ja ispričam anegdotu, od prošlog ljeta. Trebao sam raditi mrežu jednoj maloj firmici. 6 uposlenih, toliko računala, ploter, kopirka/skener, 2 dodatna mjesta za uštekati laptop i 2 mjesta u nekoj dvoranici za sastanke, u podu. Oni su naime se samo selili, tako da sam im rekao da mogu iskoristiti postojeću mrežnu opremu, samo da novo kablo razvuku. Kako je na starom mjestu bila cat5 mreža, rekao sam im da kupe takvo kablo. Pogodio sam se 1000kn kabliranje. Računam, bit ću gotov za dan, nemogu više kazati, ipak je samo 12 kablova zakrimpati i uštekati ih u switch.

Subota, 9 ujutru, poveo ja i frenda, s kojim sam studirao, kaže da nauči kako se to radi, ne moram ja ništa plaćati, ali obećao sam mu dati 200kn. Kad sam došao tamo...paf! Kupili cat6 kablo, oklopljeno, prodavač im rekao da će brže raditi. (o_O) Ja im ovorim da za cat6 nemaju modula i da moram ih nanovo kupiti, nije njima problem kažu. Srećom ja imao broj lika što radi Schracku,kupio 24 modula, nove utikače za module od računala. U pod sam stavio opet neke druge jer ovi nisu odgovarali. Kad sam sve završio, Internet, shareing i ostalo, vidi čuda. Već je prošla ponoć i bila je nedjelja.

Za 2 dana kad su se smjestili i počeli raditi, zovu...Svako malo pada Internet, gubi konekciju. Da radi mreža između vas? Da. Ali Internet malo radi pa ne radi. Dolazili ovi iz Pošte i rekli im da je to do mreže. Ovi opet zovi mene i kažu da je do mreže. onda mi se neki vragovi počeli motati po glavi, možda i jeste, ajd otići ću viditi, izašao s posla i otišao. Istina, lampica se ugasi na modemu, ali objašnjavam da nema nikakve veze to s mrežom. I tako je gledam u modem, radi, svijetle lampice. I kad im zazvoni telefon, ugasi se lampice. Nakon što su došli ovi iz pošte i stavili još jedan spliter, sve bilo normalno. Svi mi se ispričavaju, ali ja sam dan izgubio.

I tako sam ja 2 dana radio, prvi dan 15 sati, drugi dan 6 sati za 1000kn-200kn frendu=800kn

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

9 0 hvala 0
16 godina
Smooth Operator kaže...

Evo da ja ispričam anegdotu, od prošlog ljeta. Trebao sam raditi mrežu jednoj maloj firmici. 6 uposlenih, toliko računala, ploter, kopirka/skener, 2 dodatna mjesta za uštekati laptop i 2 mjesta u nekoj dvoranici za sastanke, u podu. Oni su naime se samo selili, tako da sam im rekao da mogu iskoristiti postojeću mrežnu opremu, samo da novo kablo razvuku. Kako je na starom mjestu bila cat5 mreža, rekao sam im da kupe takvo kablo. Pogodio sam se 1000kn kabliranje. Računam, bit ću gotov za dan, nemogu više kazati, ipak je samo 12 kablova zakrimpati i uštekati ih u switch.

Subota, 9 ujutru, poveo ja i frenda, s kojim sam studirao, kaže da nauči kako se to radi, ne moram ja ništa plaćati, ali obećao sam mu dati 200kn. Kad sam došao tamo...paf! Kupili cat6 kablo, oklopljeno, prodavač im rekao da će brže raditi. (o_O) Ja im ovorim da za cat6 nemaju modula i da moram ih nanovo kupiti, nije njima problem kažu. Srećom ja imao broj lika što radi Schracku,kupio 24 modula, nove utikače za module od računala. U pod sam stavio opet neke druge jer ovi nisu odgovarali. Kad sam sve završio, Internet, shareing i ostalo, vidi čuda. Već je prošla ponoć i bila je nedjelja.

Za 2 dana kad su se smjestili i počeli raditi, zovu...Svako malo pada Internet, gubi konekciju. Da radi mreža između vas? Da. Ali Internet malo radi pa ne radi. Dolazili ovi iz Pošte i rekli im da je to do mreže. Ovi opet zovi mene i kažu da je do mreže. onda mi se neki vragovi počeli motati po glavi, možda i jeste, ajd otići ću viditi, izašao s posla i otišao. Istina, lampica se ugasi na modemu, ali objašnjavam da nema nikakve veze to s mrežom. I tako je gledam u modem, radi, svijetle lampice. I kad im zazvoni telefon, ugasi se lampice. Nakon što su došli ovi iz pošte i stavili još jedan spliter, sve bilo normalno. Svi mi se ispričavaju, ali ja sam dan izgubio.

I tako sam ja 2 dana radio, prvi dan 15 sati, drugi dan 6 sati za 1000kn-200kn frendu=800kn

Pa to je to... to nikad niej idem ovo instalirat sat dva i gotov sam. Uvik neko sranje uleti.

14 godina
neaktivan

Ne zarađujem za život radeći u IT sektoru. Nužda me je natjerala da uz svoj redovni posao skrbim i administriram za uredsku mrežu u kojoj se nalazi server, 10 računala, 6 printera i jedan ploter (switch-eve i print servere ne spominjem). Kada sam postavljao mrežu u uredu proživio sam slično iskustvo kao Smooth_Operator s razlikom što sam unaprijed nabavio kompletirane kabele (nije trebalo krimpati on site). Posao koj sam treabo završiti u subotu otegao se do ponedjeljka popodne (cjeli jeda ndan sam izgubio s kabelom koji je bio precvikan, problem rješio frend koji je imao uređaj za testiranje kabela).

Mislio sam da je teži dio posla gotov ali nije bio. Ostatak tjedna sam proveo poštelavajući software-ski dio. A iduća 3 mjeseca sam otklanjao dječije bolesti i ispade korisnika. Napominjem da se radi o ljudima koji su iskusni korisnici.

Cijeli ovja uvod mi služi da ponovim ono što sam rekao u prethodnom postu. Provjeri stavrno stanje hardware-a i software-a. Nakon toga isplaniraj kako ćeš poslu pristupiti (ako me sjećanje ne vara cloniranje 320 GB diska je trajalo između 45 minuta do 1 sata, ovo je po sjećanju a ja sam ti ipak čovjek u godinama), koliko ćeš vremena potrošiti i prema vremenu formiraj cijenu. Kod planiranja vrmena uvijek si dodaj rezervu od cca 40% (ljepše izgleda kad posao napraviš prije nego kada kasniš). Formiraj cijenu prema planiranom vremenu i na tu cijenu daj popust (10-30%) ako ti je čovjek bitan u životu ako nije drži se cijene.

Čitam u postovima, da ti savjetuju da napraviš posao uzmeš lovu i baš te briga za sve što se dešava poslije. Na takav način, će ti taj posao biti i zadnji posao kojeg ćeš napraviti za tog klijenta, a loš glas će proširiti i svima koje poznaje. U poslu moraš biti fleksibilan i truditi se da je klijent zadovoljan onim što si napravio i da vjeruje u tvoju stručnost. Najbolji način ti je da se s klijentom dogovoriš za podršku po pozivu (cijena, rok i uvjeti podrške 0-24 ili drukčije).

Ako se misliš i inače baviti tim poslom onda ni pod kojim uvjetima nemoj pristati na instalaciju bilo kakvog nelegalnog software-a. Bez obzira na to što su licence obaveza vlasnika ukoliko mu uleti BSA nadrapati ćeš i ti (čak i gore od njega).

6 0 hvala 0
16 godina
mario.L_hr kaže...

Ako se misliš i inače baviti tim poslom onda ni pod kojim uvjetima nemoj pristati na instalaciju bilo kakvog nelegalnog software-a. Bez obzira na to što su licence obaveza vlasnika ukoliko mu uleti BSA nadrapati ćeš i ti (čak i gore od njega).

Ako ne ispostavi racun nema dokaza da je on instalirao taj SW...

Dalje... kao sto sam gore reko uvijek se neki kua zakomplicira. Il ovaj nema drivere pa ih trebas trazit (a skidanje drivera sa mislim asusovih stranica je presporo, bez obzira na mirror ne daju DL povise 100kbps), pa ovo pa ono, pa je ovaj korisnik imao ovo, pa je onaj korisnik imao ono... uglavnom pain in the ass. I onaj tko kaze da to nije veliki posao i da to netreba posteno naplatit nije nikad administrirao i postavljao sustave sa desetak i vise korisnika. Jedno je instalirati doma svoj komp, a drugo u nekakvoj firmi od 10+ zaposlenika gdje imas mrezne printere, ovaj vidi onaj disk, onaj vidi ovaj disk i slicno... 

14 godina
neaktivan
tnakir kaže...
mario.L_hr kaže...

Ako ne ispostavi racun nema dokaza da je on instalirao taj SW...

Vjeruj mi kada dođe sranje neće se izvući bez obzira da li je izdao ili nije izdao račun. Ponavljam ako se želiš i dalje baviti tim poslom ne petljaj s nelegalnim software-om.

14 godina

Čitam ovu temu i ne mogu vjerovat...100 kn po kompu, 80 kn po komp, 50 kn po kompu????? Pa ne kužim zašto mu to nebi odradio besplatno?

Ako uzmemo u obzir da mu to radiš na crno, i da lik koji ima firmu uopće uzima nekog ovako da mu sredi poslovne alate (kompove) i da želiš sa njim i dalje nastavit radit...150kn po komadu je MINIMUM MINIMUMA.

Ne znam koja je to logika prodavat se u bescijenje...pa naravno da nam sve odlazi u k.rac kad radimo isto ko i država, pa prodajemo sve za bagatelu, znanje se naplaćuje, ali isto tako i sposobnost dobro obaviti posao se naplaćuje, i cijeni. Ima ljudi koji znaju ali nem mogu odraditi...

Onaj tko realno zna, on ispod 150 neće ni pomislit, i to sam ou tvom specifičnom slučaju kad je sve na crno i izvan pdv-a i hoćeš bit povoljan. Inače realna cijena je veća, 250kn je ok.

Vjerujte mi iz iskustva, naplatite malo i nitko vas neće cijeniti, zvat će vas za svaku pi.dariju, i davati vam siću i ako se ikad usudite podignuti cijenu sa ničega na nešto sitno odmah ćete biti uzoholjeni, arogantni itd...

A kada fino na početku adekvatno naplatite svoj posao, vrijeme i znanje, možda će vas i netko dbiti, ali s vremenom ćete imati mušterije i vraćati će se, i preporučiti će vas drugome, i imat ćete posla više nego dovoljno. A dok god naplaćujete siću...uvijek će biti "ma meni ti to radi tu neki mali za niš" i "tu nekog malog" nitko ne želi za posao koij treba ozbiljno odraditi.

A ako naplatite kako treba (i naravno jednako tako odradite kako treba) onda je priča - "imam ti ja čovjeka, sve mi je odradio, ja zadovoljan, a i pošteno je naplatio" i eto preporuke.

Uostalom ove ideje o 80 ili 50 kn...ne znam kako...evo mog iskustva...ako ste djeca pa vam je to za sladoled ili lizaljku onda ok, ako si u srednjoj školi...već ti nije dovoljno, barem meni nije bilo..jer treba ić van, treba rođendansku feštu napravit,treba curu malo počastit, treba plaitit vozački za motor, a treba polovni motor kupit, pa treba skupljat za vozački za auto da se skupi prije 18-te, a isto tako i za neki polovni autić da se ima kad se ide podignut vozačka...pa onda krene fax...uf tu je još i više...treba auto i održavat, plaćat benzin, mobitel, telefone, stanovanje, hranu, grijanje....a ne smijemo zaboraviti ni sebe, treba i sebi nešto priuštiti...itd itd...pa ti naplati 80 kn po kompu, pa živi od toga.

Kad počneš radit, ako radiš to kao primarni posao...nema smisla ni govorit zašto 80kn nije dovoljno, ne da nije dovoljno nego je i pre smiješno, a pogtovo ako imaš drugi posao a ovo ti je usputno...pa zar da si rijetke sate nakon svog posla vrednujem 30 kn po satu...HAHAHAHAHA dobra fora, naravno da ne!

Ljudi, vi koji imate znanje i znate odradit posao kako spada...pa cijenite to! Ja znam da je to vama lako i da to vi...jednostavno znate...ali što god mi/vi svi mislili nije to baš toliko često...Kako se i sam bavim tim poslom već godinama znam kakva je situacija, i nebi vjerovali koliko ljudi/firmi/direktora ima negativnih iskustava i sa dečkima iz susjedstva, i prijateljima, ali i inf firmama koji su im došli nešto raditi...naravno da na forumu svi "znaju" to odradit, i naravno da svi vaši frendovi ako su iz sličnog kruga "znaju" to odradit...ali pitanje je koliko ih stvarno ZNA...i meni je bilo čudno i teško shvatljivo na početku, ali govorim vam iz iskustva koje nije malo, 80% ljudi koji se bavie ovim stvarima jednostavno nezna ODRADIT posao. A svejedno ga naplaćuju. I onda dođe netko tko zna i NE naplati...i takav neće nikad imat ni bazu mušterija ni reputaciju među ljudima kojima će nešto raditi.

Pa zar stvarno mislite da je ijedna od imalo spomena vrijednih firmi ili pojedinaca u poslovnom svijetu došla do te pozicije tako što nije cijenila svoje i ZNANJE ali i SPOSOBNOST obavljanja posla?

To je i ogroman problem našeg cijelog društva, nitkose ne cijeni dovoljno, pa se valjda zato volimo i kažnjavat...

Ne znam da li znate, ali ogroman broj privatnih kvalitetnih obrazovnih ustanova bilo koje razine, u svijetu, ima kao jedan od bitnijih stavaka naučiti svoje polaznike pravom vrednovanju svojih znanja i sposobnosti i određivanja prave cijene za svoje vrijeme. A to je ono što nama kronično fali.

Moj PC  
9 0 hvala 1
16 godina

Samo jedan napomena: malo vise mozes naplatiti ako stvarno znas ono sto radis i ako si siguran da neces stati pred zid ako uleti neka stvar. Da ne spominjem da neces npr prebrisati backupe ili arhivu nekakvih datoteka i slicno. Dakle od vas se ocekuje sposobnost, odgovornost, znanje, brzina, kvaliteta i podrška. Ako pruzate sve ovo onda cete garant moci malo vise naplatiti i dobiti dobre reference.

Ako ste pak klinjo koji ce doci instalirati windowse u firmu a nezna se spojit npr na AD onda taj klinjo nema sto trazit.

3 0 hvala 0
16 godina
miki1981 kaže...

Uostalom ove ideje o 80 ili 50 kn...ne znam kako...evo mog iskustva...ako ste djeca pa vam je to za sladoled ili lizaljku onda ok, ako si u srednjoj školi...već ti nije dovoljno, barem meni nije bilo..jer treba ić van, treba rođendansku feštu napravit,treba curu malo počastit, treba plaitit vozački za motor, a treba polovni motor kupit, pa treba skupljat za vozački za auto da se skupi prije 18-te, a isto tako i za neki polovni autić da se ima kad se ide podignut vozačka...pa onda krene fax...uf tu je još i više...treba auto i održavat, plaćat benzin, mobitel, telefone, stanovanje, hranu, grijanje....a ne smijemo zaboraviti ni sebe, treba i sebi nešto priuštiti...itd itd...pa ti naplati 80 kn po kompu, pa živi od toga.

Haha... jako dobar stav. Bas me zanima sto o tome misle svi oni koji rade u nekoj tvornici po cijele dane za 10-20kn/satu.  Ovakav generalni stav ljudi zapravo objasnjava puno stvari u drzavi:

- drzava nema love jer masovno ljudi rade na crnu za malo nizu cijenu i uzimaju posla onima koji bi posteno radili (citaj: platili PDV)

- m^2 stana kosta jos uvijek 2000+ eura, jer zasto bi neki gradjevinar radio za bagatelu, pa treba svoj posao posteno naplatiti

- doktori/profesori uzimaju mito, pa nece se valjda skolovat 10 godina da bi radili za 30-40kn/satu

- drzava je puna nezaposlenih jer nitko ne zeli raditi za sitnu lovu, radije sjedi doma i nis ne radi...

Think locally, act globally...
14 godina
SupremeCommander kaže...
miki1981 kaže...

Haha... jako dobar stav. Bas me zanima sto o tome misle svi oni koji rade u nekoj tvornici po cijele dane za 10-20kn/satu.  Ovakav generalni stav ljudi zapravo objasnjava puno stvari u drzavi:

- drzava nema love jer masovno ljudi rade na crnu za malo nizu cijenu i uzimaju posla onima koji bi posteno radili (citaj: platili PDV)

- m^2 stana kosta jos uvijek 2000+ eura, jer zasto bi neki gradjevinar radio za bagatelu, pa treba svoj posao posteno naplatiti

- doktori/profesori uzimaju mito, pa nece se valjda skolovat 10 godina da bi radili za 30-40kn/satu

- drzava je puna nezaposlenih jer nitko ne zeli raditi za sitnu lovu, radije sjedi doma i nis ne radi...

1. Oni koji rade u tvornici za 10-20kn po satu - ja im nisam zabranio da se u životu drukčije postave i da nešto drugo nauče. Svatko ima svoju životnu priču i svoje probleme, ja u mom gornjem postu pričam o cijenama za posao koji ja radim, naravno da neki drugi poslovi je adekvatna cijena puno viša na sat, a neki treći poslovi puno manja. Ali ovaj slučaj moj je onaj gdje ja ne radim za druge u nekoj tvornici nego za sebe.

2. Ja plaćam PDV redovito, isto tako i porez na dobit, i porez na ovo i na ono, i sve ostalo što me slijeduje

3. Ne, kvadrat stana u ZG koliko vidim po reklamama i mnogim oglasnicima je oko 1200-1500eur, naravno negjde i manje, a negdje i više, puno više.

4. Doktori koji rade privatno, barem one koje ja znam imaju jako dobru plaću, a i dosta onih koji rade u drž bolnicama isto ima više od toga.

5. S ovim se potpuno slažem, i ja sam radio za siću i po 5 i po 10 kn na sat, ali ne ovaj posao o kojem pričam gore, nego kad to nisam mogao radit, ili kad u nekom trenutku nisam imao dovoljno posla a trebalo mi nešto malo extra radio sam svakakve poslove i bolje i slabije plaćene ali nikad mi iskreno nije pomoglo tih 5 ili 35 kn na sat, već redovito bi to bila neka poznanstva ili kontakti koje bi dobio tokom tog posla koji su mi pomogli da razvijem svoju primarnu djelatnost na razinu koju sam htio.

6. A kako mi tu pričamo o IT poslu u relaciji sa cijenama od 80 ili 50 kn po kompu...onda ono što je sigurno, oni koji se zadrže na tim cijenama od 50 kn po kompu a da im je to glavni izvor prihoda, e takvi će nakon nekon vremena vjerojatno završit u toj tvornici od 10-20 kn na sat, jer će im to biti bolja i sigurnija, svakodnevna zarada...

16 godina
neaktivan

Mda,

onak' ne mogu vjerovat stavovima nekih ljudi... 50, 80 kuna, mda. Vidi se kako NEMATE POJMA O TOME ŠTO ZNAČI INSTALACIJA I PODEŠAVANJE JEDNOG POSLOVNOG SUSTAVA!

Sorry što vičem, digli mi živac. Primjer, imam svoju tvrtku, zaposlene, plaćam poreze, koristim legalan softver. Sve su to poslovni troškovi koji se moraju uračunat u cijenu rada. Imam mizerno malu satnicu - 120 kuna. No, hajd prilagođena je tržištu (živim i radim u Slavoniji). Za jedan sustav od 8 računala, kojeg je bilo potrebno prebaciti na novu lokaciju, odraditi spajanje mreže, podešavanje dijeljenih mapa, printera, bilo je potrebno gotovo tjedan dana rada (7-8 sati dnevno). Ukupna cijena posla je bila 4.000,00 kuna. Tvrtku redovito i održavam, ali je održavanje svedeno na minimalno, zato što je cijeli prokjekt u tih tjedan dana bio odrađen kako se spada. I u pitanju su relativno iskusni korisnici. I taj posao je odrađen ispod cijene, jer je važno zadržat klijenta, dobit ugovor o redovitom održavanju... (s paušalnom cijenom).

Instalirati sustav od nule sa 16 računala ne znači (što je još nekoliko iskusnih ljudi i navelo u topicu - ihush, tnakir, logic, smooth, miki, torente... ) samo nekoliko klikova mišem. FOF, instalacija winsa nije samo klikanje na next, next. Naročito ne u ozbiljnom, poslovnom sustavu. To je kvalitetna priprema, planiranje, odabir načina instalacije. Zaboravite na priču o kloniranju diska na jednoj kanti, bez obzira što su istovjetne konfiguracije. Na taj način klonirate i SID-ove (security identifikatore) računala, tako da u konačnici dobivate 16 IDENTIČNIH RAČUNALA, teže za pojasnit, no za identifikaciju putem mreže primjera, koriste se SID-ovi, programi koji se instaliraju također koriste isto. To u konačnici može proizvest više problema nego koristi (veći broj računala sa istom identifikacijom pristupa, ne prolazi autentikacija i autorizacija kako spada, ma uglavnom milijon potencijalnih problema).

Naravno - to nije samo instalacija računala, njih će trebati i postavit po prostoru, konfigurirati i spojit ih na mrežu, podesit prava pristupa na mape, printere... Zasigurno ima aplikacija kojima mora biti omogućen pristup putem mreže. Sto aplikacija, sto čuda - opet potencijalni problemi. Sve to treba prvo dobro sondirati, pa se pripremiti, planirati deployment, pa tek onda krenuti u akciju. I računati na dječje bolesti nakon inicijalnog puštanja sustava u rad.... Daklem još nekoliko dolazaka, podešavanja gluposti kod korisnika i pojašnjavanje zašto im je stavljen 7zip umjesto winzipa...

Naravno - sve mora biti legalno. Već su mudri momci spomenuli. BSA te može uništit. Ja nisam otvorio tvrtku kako bi riskirao sa takvim glupostima...

Za pokretaća topica - minimalno 250 kuna po računalu, mada je i to ispod cijene. Računaj kako je ta lova SAMO za instalaciju windowsa, softvera, zaštite, te tweakanje... Možeš klijentu dati neki popust, to o tebi ovisi...

Uglavnom, dragi kolege informatičari - vaše znanje vrijedi, Vaša certifikacija je koštala milijon novaca i svakodnevno MORATE učit nove stvari, ne se spuštat na razinu klinaca iz kvarta koje naprave uber kaos sa kantama. Koje ondak ja moram krpat i čupat si kosu kolko posla imam... (što sam sve vidio, Bože me sačuvaj...). 

I find your lack of faith disturbing!
Poruka je uređivana zadnji put pet 15.10.2010 11:31 (0v3r10rd).
Moj PC  
9 0 hvala 1
15 godina
neaktivan

Evo, pošto sam otvorio temu, da dam i završni osvrt na konkretan primjer (barem što se mene tiče, tema je zanimljiva, pa vi nastavite.)

Dakle, od posla ništa (prije i nego što smo i stigli do cijene), jer smo se malo razišli u vremenu koje je potrebno za obavit posao.

Naime, na računalima bi u ponedjeljak trebalo obavit hardverske preinake (zamjena matične, procesora i grafičke) i u utorak bi ta računala trebala biti podignuta sa sistemom, programima (ovdje pričamo o CS4, autocadu, officeu, mreži...) i tebalo bi se početi raditi na njima (dakle za utorak bi sve trebalo bit spremno za rad).

Kad sam rekao da za to treba barem 2 dana da se sve to instalira i podesi kako treba, dobio sam odgovor "Ne treba toliko, dosta je jedno popodne. Ako ti ne možeš, ja ću naći nekoga tko to može napraviti", na što sam samo odgovorio "Slobodno nađite. Doviđenja". Eto, sada ćemo vidjeti kako će se stvar dalje razvijati.

I have seen the truth, and it makes no sense

5 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Mda,

za takve likove je cijena dvostruka. Nek si sam instalira ako je za 16 fakin računala sa svime i mrežom dovoljno jedno popodne (plus još i zamjena hardvera, muhahahahaa). Joj koji likovi. Sigurno ima susjedovog sina koji je maher za računala i sve će mu to napravit za sat-dva... (i ondak usput ostavit plastičnu zaštitu na hladnjaku za CPU i tak prikeljit na CPU)....

Izbjegavat u širokom luku takve "poslovne" ljude.

I find your lack of faith disturbing!
16 godina
Ta osoba nije ozbiljan "poslodavac" jer ne zna što može očekivati i ne cijeni taj posao.

Nakon ovakvog nastupa jedino što mu možeš je, kasnije kada shvati da neće naći nekoga tko to može u tako kratkom roku napraviti (a neće), podići cijenu.

Rekao sam 2500 kn, jer bi ja tako naplatio za taj posao. Ali nakon ovakvog nastupa ispod 3500 nemoj raditi. Puno je to posla za nekoga tko ne želi cijeniti napravljeno.
When I get sad I stop being sad and I be awesome instead. True story!
15 godina
neaktivan

da, ja sam isto tako imao problem s mojim instruktorom vožnje. Zvao me je da mu sredim 2 kompa + laptop....bitno je napomenuti da sam ja ta 2 kompa i hardverski sredio i kalbove lijepo složio i testirao Primom da vidim temperature koje su se totalno spustile. Znači 2 kompa složio i na njih instalirao Win XP 32 bit te osnovnih programa (Chrome, PDF, GOM, K-lite) te Office, a na lap sam mu instalirao Win 7 32 bit + osnovni programi + office 07 + photoshop i priključio mu MAX-TV i MAX-ADSL i za to sam dobio cijelih 100 kuna!!!!

Ali pazite njega, on je to izveo uz pomoć kolege,rekao mi je da ima frend komp da napravim reinstalaciju win 7 i napravim ja to za pol sata i da mi on 100 kuna, ali kako trenuto nije imao gotovine kaže instruktoru da nek mi on da, a on će njem vratit i da on meni ti 200 kuna (kao njegovih 100 + 100 od frenda i kaže "to će ti biti dovoljno").....komentari.....znam ispao sam sucker jer mu nisam ništa rekao na to, samo sam se pokupio kući....

the PeRo
16 godina
neaktivan
Inače to radim isključivo za familiju i uzak krug bliskih prijatelja besplatno (i tebi ponekad treba usluga), ali mislim da je 200kn/h sasvim poštena cijena i za tebe i za naručitelja. Sve ostalo, dogovor što se radi, eventualna kasnija podrška i najbitnije isplata stvar je dogovora i povjerenja.

Mislim da nijedna firma sa.legalnim sw neće tražiti da se takav posao odradi u fušu i bez računa.

Nekako sumnjam da ćeš vidjeti lovu...
If at first you don't succeed; call it version 1.0
16 godina
neaktivan

Kad mi neko donese komp u haosu i kaze mozes li mi to srediti malo, ja odgovorim da odnese onome ko je napravio haos i da tudje brljotine ne popravljam. Ako zeli ide clean install po mome.

16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...
Ta osoba nije ozbiljan "poslodavac" jer ne zna što može očekivati i ne cijeni taj posao.

Nakon ovakvog nastupa jedino što mu možeš je, kasnije kada shvati da neće naći nekoga tko to može u tako kratkom roku napraviti (a neće), podići cijenu.

Rekao sam 2500 kn, jer bi ja tako naplatio za taj posao. Ali nakon ovakvog nastupa ispod 3500 nemoj raditi. Puno je to posla za nekoga tko ne želi cijeniti napravljeno.

Sad me podsjeti na jednog lika koji mi je trazio da mu nesto napravim u photoshopu. Ja to radim 3 sata i kazem mu recimo 150 kn. On se zacudi i kaze puno je to a ja lijepo papir pa u dzep. ON ti onda nemoj tako to meni treba e rekoh sad ti je 200 kn. On se nastavi  kaze ti mene zajeb...s. Sad ti je 250 pa ti nastavi pricati dalje. CIjena ide gore. Platio 250 i otisao.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice