Vlastiti router

poruka: 7
|
čitano: 5.359
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
offline
Vlastiti router

Kupio bih svoj vlastiti router umjesto optima innvnesto 45.

Imam port forwarding koji radi dok radi i onda vise ne radi.

Imam dyndns koji radi dok radi i onda vise ne radi.

Sve postavke sunna mjestu, ali nekad prestane raditi.

Je li itko kupio vlastiti router i da mi radi telefon internet i tv od optime i da ga moze kvalitetno konfigurirati.

Svaki operater me zajebava. Mozda bih i promijenio operatera kad bih znao da ti neki da pouzdanu opremu. Cak sam slao upit u t-com ali me smeta ugovor na dvije.godine.

 

Ne zelim ruter iza postojeceg jer portforward ili dmz radi sporadicno ili sam ja glup. Ne znam.

 
0 0 hvala 0
6 godina
offline
Re: Vlastiti router
Mandor kaže...

Kupio bih svoj vlastiti router umjesto optima innvnesto 45.

Imam port forwarding koji radi dok radi i onda vise ne radi.

Imam dyndns koji radi dok radi i onda vise ne radi.

Sve postavke sunna mjestu, ali nekad prestane raditi.

Je li itko kupio vlastiti router i da mi radi telefon internet i tv od optime i da ga moze kvalitetno konfigurirati.

Svaki operater me zajebava. Mozda bih i promijenio operatera kad bih znao da ti neki da pouzdanu opremu. Cak sam slao upit u t-com ali me smeta ugovor na dvije.godine.

 

Ne zelim ruter iza postojeceg jer portforward ili dmz radi sporadicno ili sam ja glup. Ne znam.

Prvo kontaktiraj Optimu i pitaj stave li ti kada konekciju iza NAT-a (CGNAT, carrier grade NAT) jer će ti u tom slučaju prestati raditi port forwarding i DynDNS. 

 

Ako stavljaju, zamoli da ti konekciju izuzmu od NAT-iranja (kolega koji je radio u Optimi mi je rekao da se to može zatražiti i da nije neki veliki problem). 

 

Ako nema carrier grade NAT-a uopće na tvojoj vezi, kupiš više-manje bilo koji Annex A xDSL router i trebalo bi sve biti kako treba. 

 

 

Inače, slažem se, taj Innbox v45 je možda nešto najgore od mrežne opreme što sam ikad koristio.

15 godina
offline
Re: Vlastiti router

-oprema operatera (modem) je ograničena, njihov firmware koji ti ne daje identične mogućnosti u odnosu na proizvođačev.. jer oni kntroliraju liniju-pakete, imaju pristup s druge strane i recimo resetiraju postavke po želji (zato ti radi, ne radi..). Kupljen router nema tih problema, podesiš i on radi (dok ne crkne). Modem je i dalje potreban za liniju (sporedno koji operater, telefonska-kabelska.. to je modem-router), dok kupljen router spoajaš na wan-port. Možeš od operatera tražiti bridge (tj gasi se sve routanje, firewall.. tad je modem samo linija, uobičajeno za firme koje imaju takve potrebe) ali ugl nije nužno.

 

to što ti ne želiš router iza postojećeg... problem je (ne)znanje. To su sve 'kutijice'.. ali modem i router nisu ista stvar, tj možeš kupiti modem, ali tad si ograničen izborom, cijenom, mogućnostima.. i besmisleno je. Jednako tako operater ti ne daje takve odgovore, to nije njegov posao dok je ugovor standardna stvar i u pravilu ti se bez ugovora ne isplati ni ostati na liniji jer su tako posloženi paketi-cjenici.. ugovor je uvjet i nemaš baš izbor. Prednost kad imaš svoj router što se za tebe interno-lan ne mijenja ništa ako promjeniš operatera/liniju (što zna biti problem za firme, mrežna računala..). Upravo zato svaki router ima wan port, a router je samo jedna od funkcija ''kutijice'' koja taj naziv dobije po primarnoj funkciji, kao modem, router, firewall, gateway, nas, AP, mediaplayer itd..

-portforward i ostalo ti radi sporadično jer je to tuđa oprema.. resetira se. Kad se pravilno konfigurira tvoja oprema, ona radi, ne resetira se i operater nema pristup tj ima do modema, ako je modem u bridge modu, tad je to samo fizička linija (no tad ovisno o načinu rada nemaš npr telefon, wlan, router.. u tom uređaju operatera ali tad nemaš ni ograničenja-smetala koje mogu raditi probleme za potrebe firme-vpn ili kućni gameserveri i sl.).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
offline
Re: Vlastiti router

ihush, Ne radi mi portforwarding kako treba. Radi povremeno i to me smeta. Pitanje je bilo da li je netko to napravio s optimom. Ovo sve što si napisao, meni ne pomaže.

15 godina
offline
Re: Vlastiti router

-da bi provjerio, morao bi biti na njihovoj liniji s istom opremom.. ali, sve je to ista mreža, ista pravila, mogućnosti. Kako si naveo, podesiš, radi neko vrijeme pa ne radi.. to znači da je postavka dobra, ali te operater-centrala resetira.. to je zato jer oni kontroliraju liniju-uređaj, ne ti. Zato ide ostatak, tražiš prebacivanje u bridge, tad je linija samo linija-modem, nema routera.. tj tad imaš svoj router, koji kad podesiš, radi. Tad nema rezlike od operatera. Sporedno jesi li na optimi ili iskonu ili a1 ili .. ili u hr-njem-franc-japanu.. isto je, ista mrežna oprema, pravila, software, routanje. Osim ako baš optima nešto na centrali blokira, ali tad ti to ne bi ni radilo, tad bi jedino pormjena operatera bio odgovor ali nije optima drugačija, tj to je sve isto, isti uređaji-pravila-centrala.. uz par varijacija + održavanje.

 

ili, jedini operater koji je bio malo drugačiji od ostatka (vjerojatno jer su bili mali-friški-neiskusni..) je h1.. odavno kupljen od tcoma kao i svi ostali, imali su skupi router fritz! koji ima odličan softwre-mogućnosti, baš može sve.. i dolazio je neograničen u odnosu na proizvođačev. (obično operater ubaci svoj soft-brandira i zaključa hrpu mogućnosti, ne proizvodi operater ništa, samo svoj logo-soft + kontrolira npr iptv i sl.). Kvalitetni uređaji (routeri) imaju različitu-višu cijenu, time i mogućnosti, npr router klase firewall je za firme, npr neki cisco-robotix-dlink, mikrotik.. fritz je vrlo dobar. Iste uređaje možda operater dijeli, ali su brandirani, boja-logo-software i pošto sve ovisi o softwareu, tad ograničenja npr nisi pravi admin nego samo user..

edit.. tj ispravak, h1 je kupila optima, koju je kupio tcom.. da si na toj opremi (optika) 99% da ne bi nikad imao takav problem, mada je to formalno optima-operater..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 8.5.2019 16:41 (ihush).
15 godina
offline
Re: Vlastiti router

Bio sam na H1 i imao Fritza. Recimo da je dobar, ali wifi signal nije bio nešto. Ovaj v45 ga šiša dosta sa wifi signalom.

Prešao sam na Optimu jer su kupili H1 i H1 mi nije htio dati više od 10Mb, a Optima je naravno ponudila za istu cijenu za 50Mb, što na kraju zbog blabla ispadne 30Mb.

Mogu samo sanjati optiku u svom malom mjestu.

Najzadovoljniji sam bio u vrijeme T-COM-a i njihovog Siemensa SE555, samo da smo tad imali brzinu.

Ali što je tu je. Ja bih samo htio neke osnove stvari da mi rade, što ne bi trebalo biti tako teško ako su te stvari radile prije 15 godina.

Zato sam postavio pitanje, ima li netko da je postavio svoj super kvalitetan uređaj i da radi. Ili možda netko zna da t-com sad dijeli super kvalitetne routere koji su rock-solid.

Znam da povremeno iskoči takvo pitanje - može li se i znam da je generički odgovor - nije to podržano ... ali je li netko uspio, treba li nekoga zvati, platiti sanduk piva ili pročitati postvake od kuda i da poslije uspije napraviti kućnu mrežu kako hoće.... to je pitanje

15 godina
offline
Re: Vlastiti router

-da, siemens je bio popularan-robustan .. ali zapravo svaki uređaj radi (ono što može, što je predviđeno-dozvoljeno).

-ostalo, promašuješ.. svi uređaji su ''isti''. To su 'kutije' s dijelovima i nazovemo ih po osnovnoj funkciji, modem (optička linija, coax linija, tel-parica ili mobilna..) je dio koji se spaja s centralom. Router je dio koji se brine o routanju (usmjeravanju prometa, pravila). Wlan je kao dhcp, print, usb-file-video .. dio, tj naziv server, ta kutija može biti bilo što, router-nas-mediaplayer.. tj po toj funkciji dobije naziv ali su to tehnički isti uređaji kao što svi imaju lan-portove-hub tj switch uobičajeno 4porta, dok AP ima samo jedan itd.

 

-mogućnosti ovise o softwareu, kojeg u slučaju opreme operatera, operater zaključa-izmjeni i nije usporedivo s kupljenim u trgovini.

-kad podesiš npr forwardane, radi... dok to operater-centrala ne resetira, jer operater ima pristup uređaju, oni su admin, ne ti-korisnik. Kod tvoje opreme toga nema, kako podesiš, tako radi.

 

-wlan: .. uopće nije stvar uređaja nego smetnji, prepreka, elektromagnetski i sl. pa i broj uređaja koji se spaja, susjedi, jer koriste iste kanale itd. Armatura i debljina zida je ono što radi smetnje, dok su svi uređaji unutar istih zakonskih granica snage emitiranog signala i standarda, jednako modem-router-wlanserver kao i druga strana (primopredajnik) npr mobitel-laptop.. i ako nosiš uređaj po kući vidjet ćeš različiti nivo signala-smetnji, jednako ako što je to s radio prijemnikom.. jer to je u osnovi ista stvar, isti-sličan signal. Za usporedbu je npr BlueTooth.. koji je isti-sličan (drugi standard) ali ograničen na domet par metara, namjerno, tako je zamišljeno, dok wlan ovisi o preprekama-smetnjama ide +100m (+300) ali naravno da ugaljenost ima veze s mogućom brzinom. Pogotovo treba za mrežu znati, to je dvosmjerna komunikacija, jednako uređaj koji koristiš mora doći (poslati signal, potvrdu primitka ili zahtijev) do wlan servera, tako da gletati samo njegovu antenu je beskorisno, dvosmjerno, i to ne kao download-upload rzalkika (to je smjer prijenosa podataka), nego što god radiš, svaka komunikacija na mreži je istovremeno dvosmjerna, npr svaki poslani paket primatelj mora potvrditi kao proimljen.. izuzetak, upravo zbog tog razloga, iptv-streaming, sama riječ znači da šalješ signal bez povratne potvrde i ne znaš prima li ga druga strana ispravno, npr radio-tv, yt.. a wlan je dvosmerni, pa sad ako npr isključiš na mobitelu ili mobitel ima slabu antenu-primopredajenik.. kako će raditi? Jači ''router''? -ne pomaže. + sve smetnje na putu..

 

-nešto sasvim drugo je fizička linija, telefonksa parica, optika, mobilna.. udaljenost od centrale, to su fizička ograničenja i ovise konkretno o tvojoj situaciji, ne o modemu. Možeš imati super uvjete i brzinu, no kad se priključi više korisnika tad opet može biti problem jednako kao gužva na cesti.. opterećenje centrale. Kao i ponuđeni paketi pa ako plaćaš npr 10, nećeš dobiti 20 ili više. Tele2 mobilni ima 3g-4g.. i možeš imati super brzinu +150 ili da uopće ne radi, ovisno o dobu dana i sl. (ali oni ne spadaju pod hakomov pravilnik, za sad..).

 

- brkaš stvari, želje.. reklame i stvarnost (ograničenja). OK nisu svi uređaji-brandovi jednaki, čak i jedan brand nudi više kategorija/cijena, no sam uređaj je 90% nevažan za ovo što želiš, tj u tome su svi ''isti''. Problem linije-operatera, ograničenja softwarea-mogućnosti, smetnje.. u tome je sva oprema operatera ista-slična, tj koji paket uzmeš-plaćaš to teoretski dobiješ, nrp tv kanali na iptvu.. dok udaljenost od centrale i kvalitetu žica ne možeš promijeniti/popraviti uređajem.

- Odvojen (tvoj, kupljen) router nema ogrnaičenja koje nametne operater (ali naravno ovisi o cijeni-kategoriji, mogućnosti), to je jedina razlika i radi onako kako je podešen dok ne crkne, dok se modem brine o liniji. Tako eliminiraš problem operatera-softwarea, ništa više.

- itd..

 

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice