Ovako, trebala bi mi pomoć oko nabavke routera i dvije antene (ili ti ga wireless adapter) za 2 kompa.
Trenutno sam u procesu slaganja kućne mreže u stanu i nisam siguran točno koji bi router, odnosno antene piknuo. Sva računala služe i za gaming (FPS / MMO / DotA najčešće) i za Skype video pozive (znači što niži latency je podosta bitan). Svi uređaji u stanu imaju 802.11n standard. Ovaj tjedan bi trebala stići oprema od Optime (znači ako se ne varam Thompson 782i modem). Mreža u stanu služi za sve što vam na pamet padne - streaming HD (1080p) filmova, streaming glazbe, streaming fotka, veza prema youtube / FB, gaming, heavy DL / UL (što je trenutno jako frustrirajuće ako recimo trebam povuć 300 MB podataka sa servera koji, je recimo, u Novom Zelandu, prepravit 3 bugu i onda sve uploadati gore, a za to vrijeme cijela mreža u kompletnoj banani), VoIP, i ostalo... Zapravo, okosnica više manje cijele mreže je TV prema kojem najčešće idu podaci (zapravo da budem precizniji WD TV Live), međutim sve se događa i obrnuto (ponajviše što na taj isti media player je ukopčan i eskterni 2TB HDD, a najčešće i dodatnih 30 GB podataka preko USBa). Da budem precizniji kako sve izgleda staviti ću sliku na kraju posta. Jedina stvar koju sam zaboravio jest da se na to sve zna prikopčati i server po potrebi koji najčešće služi za neku obradu podataka, no to i nije preveliki problem jer kada je on u uporabi, onda najčešće se ravzuče i 20 metara kabla i on nikada nije na wirelessu.
Ono što router mora imati je n standard, 1 (još bolje) 2 USB priključka i printer server. Naravno, imperativ je da se pokrije kompletan stan sa signalom i da mreža ima next-to-nothing-lag. Svi uređaji (osim spomenutog servera) su wireless postavljeni na mreži.
Ono što mi je zapelo za oko trenutno od routera jest
Od antena
Komentari, sugestije, što već... Što se tiče financija, s obzirom da bez mreže moj život nema smisla, sve dok ne pričamo o lansiranju osobnog satelita u svemir, taj faktor ne igra ulogu u odabiru hardwarea. Međutim, nije mi poanta ući u trgovinu kupiti najskuplje što imaju na lageru, a isti efekt bi imao s opremom koja je upola jeftinija.