Lan Spliter?

poruka: 51
|
čitano: 19.283
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Lan Spliter?
Naravno da idu u paru. U biti je prebacivanje s jesnog Cat5 kabela na dva Cat3.

1 0 hvala 0
17 godina
moderator
Old Iggy kaže...
Naravno da idu u paru. U biti je prebacivanje s jesnog Cat5 kabela na dva Cat3.

Ako je to tako (nikad nisam otvarao takve adaptere pa nemam pojma kak su iznutra povezani kontakti), fakat (ni dalje) ne kužim ihushevo uključivanje u temu s pričama o nekorištenju drugog para žica i slanju jednog signala kroz istu žicu. Jer nije upitna logika, nego je upitna elektronika i to pod kojim uvjetima se mrežni uređaj može zakačiti na Ethernet kabel.

16 godina

-pa može.. kao nasljeđe coaxa 10base-2..-T itd.

vidi ovu rečenicu..

The original Ethernet spec called for coaxial cables that were tapped (split) to each workstation (hence the "ether" in ethernet). But we're talking ancient history here. Technically it's still possible with RJ-45 cables since the ethernet protocol still supports the collision detection mechanisms, but why in God's name would you want to set it up that way? Especially since your router has 4 ports to work with in the first place.

ili ovo..

We now have two computers simultaneously connected using only one ethernet cable. This method is similar to PoE (Power over Ethernet) but instead of injecting DC, it is injecting another "data".

evo i razumnog objašnjenja, problemi-smetnje.. i sl. (ali može raditi).

...

Internet cables operate much the same way--a device sends out pulses and expects that the other device will have just enough "give" to absorb them cleanly. Anyplace the characteristics of a cable change will cause reflections and other such unwanted effects unless proper measures are taken to prevent them. If packets are sufficiently short, and code waits long enough before sending a packet than any reflections which were propagating through the cable have died down enough, it may be possible for some data to be sent through the cable. Since Ethernet communications generally don't include such delays, however, communications are apt to be unreliable. It's possible that a device might transmit e.g. the first ten packets of data it wants to send, resulting in the first two being received and the rest being garbled by the first; the receiver might, upon receiving the second packet, hold off on acknowledging it until it decides no more data is coming immediately (conveniently not making that determination until after the noise has died down). Upon getting the acknowledgment from the second packet, the transmitter would send the third through twelfth packets (again, with only two of the ten making it), the receiver would acknowledge the fourth, etc. Data might make it through, but slowly at best.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
moderator

OK, tehnički može, ali bi bio lud onaj koji ti tako nešto pokušao napraviti u praksi. I dalje ostaje pitanje zašto si to uveo u raspravu i to koristio u komentaru da sam napisao netočno nešto što sam napisao točno. Ono, uvodiš konfuziju, prigovaraš bezveze i nepotrebno trošiš i svoje i moje vrijeme. 

14 godina
neaktivan
Lan Spliter?

Majko mila što napravi otvaranjem ove teme.

Mislim da će Nintendo Switch biti najbolje riješenje.

Cijene su više nego pristupačne.

1 0 hvala 0
11 godina
Lan Spliter?

Čim je netko splitere spomenu, sve ošlo u mp3

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
mbaksa kaže...

..I dalje ostaje pitanje zašto si to uveo u raspravu ..

-vrati se na prošlu str.. jednostavan odgovor je =swich. Ostalo o spliteru je brbljanje/nevažno. OK, napisao si točno. Vrijeme se troši..? ok :)

17 godina
moderator
ihush kaže...
mbaksa kaže...

..I dalje ostaje pitanje zašto si to uveo u raspravu ..

-vrati se na prošlu str..

Vraćao sam se više puta. I koliko god se vratio, tvoj prigovor mi nije bio jasan.

ihush kaže...
jednostavan odgovor je =swich. Ostalo o spliteru je brbljanje/nevažno.

Nigdje uopće nisam ulazio u to što forumašu koji je pokrenuo temu treba! Jednostavno sam objasnio što splitter radi, s obzirom da se priča o splitteru pojavila u temi.

Da sam išao u konkretni slučaj, moj odgovor forumašu bio bi gigabitni switch ako je potrebna veća brzina i/ili više od dva uređaja, u suprotnom i splitteri su dobro rješenje jer ti s njima ne treba dodatni uređaj koji će trošiti struju. Ako su s druge strane samo dva uređaja, zapravo su potencijalno bolje rješenje od 100-megabitnog switcha, jer putem splittera imaš 2x100 megabitnu propusnost do routera, a sa 100-megabitnim switchem em bi imao 1x100 megabita, em se tih 100-megabita mora dijeliti na dva računala.

16 godina

-koji prigovor, tvoj o gubljenju vremena? :)) sve nakon odgovora je upravo to, ili forumašenje.. ako želiš, evo vratim ti vrijeme unazad (pomičem cagere kao ljetno-zimsko..). OK?

ok, nisam gledao spliter ako bi ga uopće trebalo tako nazvati, 2 u jedan.. dok on nema baš ništa od npr aktivne elektronike, obični konkektori jednako krimpanju kabla. Moja greška što sam pomislio na 'majstorije' koje se mogu pronaći, običan spoj jednog kabla-na više.. i čak radi (s problemima). Kad sam vidio shemu+sliku.. bilo mi je jasno, to tad objašnjavam jeftinijom i boljom alternativom, tj izrada duplog-dvoglavog kabla (2x4žice.. za fast-100..), dok to old korektno nazove cat5-cat3..

što inače rade 'pravi' spliteri npr antenski? miješaju razne signale u jedan i na drugoj strani ih razdvajaju.. aktivna elektronika, zar ne? Ili se to naziva skretnica ili kako već .. (khm, ako mi se pomješala terminologija.. a štašsad.. sorry za nejasnoće) :)) dok su po trgovinama oni plastični-jeftikaner spliteri rj45-rj11.. jednaki za telefoniju (nekad) iznutra obični kontakti s 1-na-2.. i nazivaju se spliteri (ne ovo što vodi dvije odvojene mreže, 4-žice koje se ne miješaju..).

edit: ili.. pa što ako palamudim(o).. možda i korisno, za razliku od npr teme igra-igrica.. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2018 15:28 (ihush).
11 godina
Lan Spliter?

Ajmo dalje flame war.

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Lan Spliter?

Vidim da ste stručnjaci pa imam jedno lagano pitanje za vas koji ste temu doveli na jedan drugi nivo.

Znači na ruteru nemam slobodan ulaz za žicu za PS4.

A volio bi ga spojiti žicom. Već sam bio probao spojiti preko switch, ali PS4 se nije mogao spojiti na internet javljao je nekakvu grešku.

Probao sam spojiti još jedan ruter preko WAN-a pa u njega PS4 i opet nije mogao naći net ne znam zašto jel neko ima ideju.

Znači kad je spojen na glavni ruter sve je ok ako je spojen preko switch-a ili drugog rutera ne radi net.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

ako je switch ispravan mora raditi.. + moguće cross kabel i mdix.

drugi router ovisi o postavkama, na wan mora raditi (osim ako je neispravan ili operaterova oprema..)

-nešto sasvim drugo.. npr Bnet.. tad je to 'fičer' (ograničenje operatera).. tad je upravo drugi router pravo rješenje.

-kao i lan-iptv portovi na modemu-routeru (switchu)..

ispravno radi, mora raditi. Ostalo su kvarovi ili postavke uz ograničenja operatora-uređaja (firmware i sl).

11 godina
Lan Spliter?

Očito ti splitter treba. 

Kad spajaš drugi router, ne spajaš postojeći na WAN, nego na LAN, a u drugom routeru treba iskljuciti DHCP server. Pazi isto tako da ti drugi router ne bi IP conflict baco. Odnosno da ti njegova adresa nije u rangeu IP pool-a.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2018 17:05 (filter160).
Moj PC  
1 0 hvala 1
16 godina
filter160 kaže...

Očito ti splitter treba. 

Kad spajaš drugi router, ne spajaš postojeći na WAN, nego na LAN, a u drugom routeru treba iskljuciti DHCP server. Pazi isto tako da ti drugi router ne bi IP conflict baco. Odnosno da ti njegova adresa nije u rangeu IP pool-a.

netočno, tj upravo tome služi wan port.. (točan dio, kad se spaja na lan tad se moraju isključiti 'duple' routerske funcije kao dhcp, jedna mreža, jedan šef..), tad dva routera rade svaki u svojoj mreži-subnetu, koji ne smiju biti jednaki i to ugl obavlja automatika (osim za opremu operatera, velika razlika je imati normalno kupljen router).

17 godina
hummer0 kaže...

Vidim da ste stručnjaci pa imam jedno lagano pitanje za vas koji ste temu doveli na jedan drugi nivo.

Znači na ruteru nemam slobodan ulaz za žicu za PS4.

A volio bi ga spojiti žicom. Već sam bio probao spojiti preko switch, ali PS4 se nije mogao spojiti na internet javljao je nekakvu grešku.

Probao sam spojiti još jedan ruter preko WAN-a pa u njega PS4 i opet nije mogao naći net ne znam zašto jel neko ima ideju.

Znači kad je spojen na glavni ruter sve je ok ako je spojen preko switch-a ili drugog rutera ne radi net.

Imam 100 megabitni router od telekoma koji je smece pa sam kupil neki jeftilen 1000 megabitni switch. Svi uredaji su spojeni na taj switch i samo jedan kabel na router da dobivam ip-jeve od routera a svi uredaji spojeni na swtich automatski imaju pristup internetu. Mozes tak napravit ili sve osim PS4 spojis na switch pa oslobodis porteve na routeru i onda na router spojis taj switch i PS4 ako nece radit prek switcha.

11 godina
ihush kaže...
filter160 kaže...

Očito ti splitter treba. 

netočno, tj upravo tome služi wan port.. (točan dio, kad se spaja na lan tad se moraju isključiti 'duple' routerske funcije kao dhcp, jedna mreža, jedan šef..), tad dva routera rade svaki u svojoj mreži-subnetu, koji ne smiju biti jednaki i to ugl obavlja automatika (osim za opremu operatera, velika razlika je imati normalno kupljen router).

Aj mi molim objasni koji kurac će ti dual NAT? To je konfiguracija koja vršti... kuraca ne znam pa sam tak spojio.

Ak spajaš drugi router, jedino kaj bi trebao raditi je switch i eventualno AP.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2018 17:58 (filter160).
16 godina

gubiš živce? nepotrebno.

svrha wan porta je upravo spajanje modema/routera + osnovna funkcija routera je upravo ta riječ, routanje. Raditi od njega 'glupi' switch je nepotrebno, može se.. a tebe ljuti što točno? :)

-na svakoj shemi kad kupiš router ćeš upravo to pronaći u manualu, spojiti liniju na wan port, upaliti itd.. (pa i nekadašnji dailup ako je potreban).

btw, sva novija oprema (već desetak+ godina) automatski detektira i po potrebi promjeni subnet-treći broj ip-a.. npr 192.168.(0/1/10).1 .. ili to user napravi ručno po želji.

+ dhcp routera može biti povezan-ovisan za wlan.. imati jednu ili dvije mreže, ponekad je poželjno/potrebno dvije itd.

14 godina
Lan Spliter?

Znači sad sam probao sa drugim ruterom Asus RT-12+ javio IP konflikt sam je promjenio IP i radi.

Inače spojen je taj drugi ruter na WAN ulaz. Što bi moj kolega rekao radi ko iz praćke.

Fala na sugestijama.

Nisam ništa isključivao DHCP  itd

Prije sam isprobavao sa B-netovim ruterom sad sam na T-com-u sve ovo sam morao kemijat jer optika zauzima jedan izlaz za kabel.

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.5.2018 20:39 (hummer0).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Svrha WAN porta je spajanje routera na javnu adresu. Da, router služi za routanje, ali nadam se da ti je jasno da obicni consumer grade routeri rade NAT preko WAN porta po defaultu, i ne može se iskonfigurirati drugačije.

Ono kaj hocu rec da bespotrebno ljudi radi dvije nezavisne mreže, uz to dobiješ problem sa bilo kojom aplikacijom kojoj je potreban UPnP, problemi sa QoS, itd...

Nikad, ali baš nikad ne bi trebala postojati situacija di bi samovoljno napravio NAT privatnu na privatnu adresu. Možda ti ga napravi ISP ako nema dovoljno javnih adresa, ali da svojevoljno radiš.. mah

Ponekad je potrebno 20ak mreža, ali to se radi drugačije... jer postoji nešto što bi ameri nazvali best practices.

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.5.2018 11:40 (filter160).
11 godina
hummer0 kaže...

Znači sad sam probao sa drugim ruterom Asus RT-12+ javio IP konflikt sam je promjenio IP i radi.

Inače spojen je taj drugi ruter na WAN ulaz. Što bi moj kolega rekao radi ko iz praćke.

Fala na sugestijama.

Prije sam isprobavao sa B-netovim ruterom sad sam na T-com-u sve ovo sam morao kemijat jer optika zauzima jedan izlaz za kabel.

Super, probaj pogledat film na tom xboxu, koji se nalazi na kompu.

Problem ovog kaj si napravio je što nemaš komunikaciju između mreža.

14 godina
filter160 kaže...
hummer0 kaže...

Fala na sugestijama.

Super, probaj pogledat film na tom xboxu, koji se nalazi na kompu.

Problem ovog kaj si napravio je što nemaš komunikaciju između mreža.

Ne treba mi za gledanje filmova i nemam Xbox, NAT je bio Typ2 što bi trebalo biti ok za PS4 sad sam spojio samo za probu.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice