Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH

poruka: 972
|
čitano: 423.872
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina

Kabel ne povlacim nikakav izmedju katova jer telefonska vertikala ide od tavana do prizemlja. Dakle na prizemlju bi isao onda ruter a na katu jedini kabel bi bio od pc-a do tog access point-a na uticnici koja je odma do pc-a. 

Isto je brojilo, medjutim moguce da nije ista faza jer na katu ima zasebna kutija s osiguracima sad ne znam koliko to utjece..

Pogledat cu i sami mesh ma da skuplja je varijanta

EDIT: Da li bi onda ovako nesto bilo efikasnije? Da li bi mi bila dovoljna samo ova 2? Te da li uz to jos nesto treba ili taj mogu spajat da postojeci ruter (sry nisam pametan oko ovih stvari :D)

Ovaj 100Mbits ili eventualno futureproof Gigabitni  ?

Poruka je uređivana zadnji put ned 5.1.2025 22:05 (Rav3n).
Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Re: Kućna mreža - AP vs Range Extender vs MESH
Rav3n kaže...

Kabel ne povlacim nikakav izmedju katova jer telefonska vertikala ide od tavana do prizemlja. Dakle na prizemlju bi isao onda ruter a na katu jedini kabel bi bio od pc-a do tog access point-a na uticnici koja je odma do pc-a. 

Isto je brojilo, medjutim moguce da nije ista faza jer na katu ima zasebna kutija s osiguracima sad ne znam koliko to utjece..

Pogledat cu i sami mesh ma da skuplja je varijanta

Ne znam kakav je ali na amazon.de ima neki Tenda AC1200 mesh za 60ak eura 3 komada. Mislim da se lako moze nac i Deco M4 (2 pack) za 70-80 eura.

15 godina

" EDIT: Da li bi onda ovako nesto bilo efikasnije? Da li bi mi bila dovoljna samo ova 2? Te da li uz to jos nesto treba ili taj mogu spajat da postojeci ruter (sry nisam pametan oko ovih stvari :D)

Ovaj 100Mbits ili eventualno futureproof Gigabitni  ? "

Kako gledam to sto prije rijesiti a u svom gradu od IT trgovina prakticki postoji samo LINKS sam onda gledao sta imaju dostupno u poslovnici.. Zasto je kod njih Deco M4 130€ dok se online nadje za 80 nije mi jasno. Kako sam preskrt dati za nesto 50€ vise nego potrebno a opet bih to gledao rijesiti sutra tj najkasnije do cetvrtka onda sam gledao D-LINK M32-2 Eagle Pro AI (tako da ne moram nista narucivati jer mi nece doci na vrijeme), jest da je skuplji od 80€ Deca medjutim u Linksu ( i svugdje drugdje ) kosta ca isto , 130€. Da li je navedeni bolji od Deca?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Za kućnu mrežu treba za stabilnu i brzu mrežu razmišljati da etaže i po mogućnosti sve prostorije gdje treba imate žičnu mrežu a unutar prostrorije WIFI za uređaje koji nisu fiksne pozicije .

12 godina

Pozdrav, 

Imam optički internet 500/250 , ruter je na donjem katu i wifi je na tom katu dobar ali na gornjem katu došla slabiji, već imam povučen Ethernet kabel na gornji kat pa bi htio pojačati WiFi na gornjem katu. Koliko mi je jasno trebam AP ruter?

Gledao sam TP-Link Deco M4, AC1200 , da li je to najbolja opcija za tu cijenu?

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
5 godina
Teoretski mislim da bi ti M4 malo srezao brzinu jer mu je 5Ghz na 866mbps, a to valjda u praksi se dijeli sa 2 znaci nekih 430-ak mbps, idalje odlicno ali eto kad vec imas 500.

Ja imam Deco X10 i mislim da sam maksimalno izmjerio oko 600 propusnost. On je oko 85 eura kod nas u nekim ducanima. X20 je iz nekog razloga dosta skuplji a jedina razlika mu je brzi 2.4 Ghz band koji ti je bitan jedino za uredaje koji su malo udaljeniji pa hvataju 2.4 umjesto 5 Ghz. 5Ghz band je valjda isti za x10 i x20.

Ima jos i Xiaomi Ax3000 mislim da se moze za slicne novce nac. On bi teoretski trebao bar preko gigabita.

Sve u svemu dobro je da imas i kabel provucen pa da bude wired backhaul (komunikacija izmedu jedinica).
jk
5 godina
jaxy1108 kaže...
Teoretski mislim da bi ti M4 malo srezao brzinu jer mu je 5Ghz na 866mbps, a to valjda u praksi se dijeli sa 2 znaci nekih 430-ak mbps, idalje odlicno ali eto kad vec imas 500.

Ja imam Deco X10 i mislim da sam maksimalno izmjerio oko 600 propusnost. On je oko 85 eura kod nas u nekim ducanima. X20 je iz nekog razloga dosta skuplji a jedina razlika mu je brzi 2.4 Ghz band koji ti je bitan jedino za uredaje koji su malo udaljeniji pa hvataju 2.4 umjesto 5 Ghz. 5Ghz band je valjda isti za x10 i x20.

Ima jos i Xiaomi Ax3000 mislim da se moze za slicne novce nac. On bi teoretski trebao bar preko gigabita.

Sve u svemu dobro je da imas i kabel provucen pa da bude wired backhaul (komunikacija izmedu jedinica).

Dijeli na 2? Zasto? Imam M4 i ne dijeli nista na 2...Mesh sistem nije repeater vec samostalni AP-i koji imaju posebne  kanale komunikacije izmedju sebe,,,,PO  tebi ispade da ako imas 3 M4 u nizu tj. 1. glavni, 2. koji se kaci na prvi i 3. koji se kaci na drugi da 3. ima samo 1/4 brzine? Ja imam tako i 3. ima preko 80% brzine....

12 godina

Gubici su uvjek preko Wifi. Koja ti je dostupna brzina od provajdera?

16 godina
Da, tih 866 ide pola na dolazak, pola na odlazak. I onda imas max 433 ili koliko vec. Nisam ni ja to znao, ja imam x10 i max mi je oko 600, iako se reklamiraju da je 1200 Mbps propusnost. A od jednog do drugog otpada brzina "klasicno" ako je spojen preko wifi-a.

Edit: M4 pise da ima te brzine od 866 Mbps. Ti toliko dobijes preko njega? Koliki ti je max dl na njemu?
Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 10:31 (Pero Dinamit).
5 godina
DDavorin kaže...

Gubici su uvjek preko Wifi. Koja ti je dostupna brzina od provajdera?

Jedno su gubici drugo je dijeli na pola.

Pero Dinamit kaže...
Da, tih 866 ide pola na dolazak, pola na odlazak. I onda imas max 433 ili koliko vec. Nisam ni ja to znao, ja imam x10 i max mi je oko 600, iako se reklamiraju da je 1200 Mbps propusnost. A od jednog do drugog otpada brzina "klasicno" ako je spojen preko wifi-a.

Edit: M4 pise da ima te brzine od 866 Mbps. Ti toliko dobijes preko njega? Koliki ti je max dl na njemu?

Ne dobijem toliko jer nemam DL toliki ali poenta je da ne dijeli na pola nista. Na to sam reagoavo. Gubici na 3. nodu su mi oko 15 do 20%. Naravno da kada dostigne maximalnu propusnost to je limit uredjaja. Ali ne dijeli na pola nista.....

Imam 200 dl i toliko i dobijem preko mesh uredjaja....Bilo glavnog bilo ostalih.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 11:06 (Posmatrač).
14 godina
Imam osjećaj da svakom novom stranicom ovog podforuma immo identične rasprave o meshu, načinu rada i wifi brzinama a tak je jednostavno za shvatiti.
Wifi brzina uvijek ide na pola teoretski deklarirane za specifičan proizvod.
Pitanje je samo da li je ta polovina brzine ispod ili iznad brzine koju ti nudi operater.
Npr. ako m4 kaže da ima 866 na 5G, to znači da je maks negdje oko 400mbps. Dok god ti isp isporučuje ispod toga, s meshem si dobar skoro na svim nodeovima. Kad ti jednog dana isp pusti 1Gbit link, skužit ćeš da s m4 nećeš moći iskoristiti više od onih cca 400.
Punici posložio x20 (isp 500/250) i bio je skoro max, ali sad s 1G priključkom nema boga da ide prek 550-600Mbps, što je taman pola od deklariranih teoretskih 1200 za x20

Moj PC  
3 0 hvala 0
12 godina

Jedno su deklarirane brzine Wifi na papiru, a stvarnost jr drugačija cca upola manje od deklariranih prilikom testiranja. Kao što kaže kolega puno puta se već o tome raspravljalo. A to svatko može testirati i bez interneta sa dva pc ili pc i laptop.

Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 13:54 (DDavorin).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina

Hvala na opširnom odgovoru.

Gledam sad ovaj Xiaomi, ima Ax3000 i Ax3000 NE , brzine wifi-a su iste, ne vidim razliku?

16 godina

-mesh: .. ovisno o rasporedu pa i mobućnosti-brand-model.. mesh može i više, tj kad postoji jača pokrivenost prostora tad može kombinirano-kumulativno dati veći prijenos nego običan-pojedini wlan korištenjem više linija.. a sve opet ovisi o generaciji-tehnologiji-fičerima koje ima npr router pa nije isto kad je njegova propustnost ograničenje ukupno za sve uređaje-linije ili kad sa svakom može održavati takvu nazivnu brzinu prijenosa na više-paralelnih linija kao na lan portovima što počinje već s klasičnim reklamama gdje se uobičajeno navodi suma-ukupno dok tek noviji-jači uređaji to mogu za svaku liniju (pa je tad teoretski max x-puta veći no pir tome će opet ostati nazvina brzina npr 1gbe-porta ogrančena na 1gbe kao i wlana na recimo 1200.. tad mesh može daleko više, ali ako je pokrivenost-raspored takav da max pokriva prostor sa manje preklapanja tad to nije iskoristivo-vidljivo.. i još manje vidljivo na bežičnom (nevidljivom).. tj lakše je razumjeti u bodningu linija koji imaju routeri više klase kao bridge-firewall i sl. ili kao mimo antene koje dozvoljavaju istovremeni rad ulazno-izlazni na više bandova istovremeno-paralelno dok bez mimo-a radi sekvencialno po jedan..

-no pošto se mesh u većini slučajeva posloži tako da minimalan broj uređaja pokriva max prostor tad je za to manje šanse.. no svaki juzer-prostor je priča-slučaj za sebe pa ..

-drugi problem je upravo juzer-oprema i svaki slučaj za sebe, pa netko ima 'istom' opremom različite rezultate, ovisi o broju uređaja u okolini kao susjedi itd.. uz klasične moguće smetnje, debljine zidova itd..

-kad se sve zboji, nema pametnog-'točnog' odgovora pa ni neke očekivane brzine i tad prividno 'polovica' prolazi kao neko pravilo pri čemu to nije simplex-duplex pa da je odgovor tako jednostavan ili točan-konkretan.

-npr duplex.. na žici-liniji fast-100mbps je tad moguć prijenos 200.. tj u oba smjera po 100 .. i što je tad točna tvrdnja? što će pokazati test? pokazat će DL 100.. ne ukupno-moguć-dvostrani 200..

-korišten je primjer sa 100mbps kojeg je lako provjeriti u RL radu.. pri čemu znamo da će žica prenjeti 100 (cca 90mbps zbog protokola..) tj da će u MB to biti cca 13MB/s..

-kad idemo na 1gbe i više tad su već moguće i veće razlike pa i uska grla koja ne moraju biti mrežna, npr brzina diska-r-w i ostatka kao i same linije-pakta koji se plaća.. a na to dodati wlan koji ovisi o smetnji-udaljenosti i tisuću parametara ovisno za svakog juzera različito-slično i standarde kao mimo ili mesh.. jasno je da tad odgovor može biti vrlo rastezljiv a da 'pola' kao pravilo može biti čista slučajnost-statistika, kao što će to za bačen par kocki biti broj 7.. no ne ovisi o tome što tehnologija-uređaj može i nije time 'pola' točan odgovor jer jednako može biti i max-moguć prijenos pa i iznad wlan pojedine brzine pri čemu će u pravilu usko grlo biti wlan-adapter računala ako se dođe do limita dok bi mesh mogao omogućiti i više .. a pošto ne možemo brže od uskog grla, tad jedino vidimo kad su brzine manje, ne kad su max i više jer ne mogu biti ostvarene, opet ne zbog mrežne opreme kao mesh nego sa strane primanja-uređaja-računala koji nema multi mogućnost umnoška propustnosti kao što će i gbe žica to ograničiti na 1gbe, dok će mrežna oprema kao switch ostvariti umnožak-paralelnog prijenosa ako radi više uređaja paralelno bez fejkanja odnosno ovisi koja klasa-cijena tj hw-snaga samog switcha koja na jeftikaneru može biti 1gbe a na jačem recimo x5 ..

edit: OFDMA kao primjer novog fičera prijenosa.. kao za MiMo antene-signal, višestruke veze, uređaji, paralelno, ali ne za jedan uređaj nego za više-kumulativna brzina a time i veće mogućnosti da trgovačkom maštom na reklami piše bilo što, npr 3000-nečeg.. kao brzina, pri čemu to ne smije biti netočno-laž pa barem tehnički je istina itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 15:25 (ihush).

0 0 hvala 0
5 godina
Mislim da NE znaci new edition, a da je sve drugo isto, e da i boja je bijela hahahahah
jk
12 godina
jaxy1108 kaže...
Mislim da NE znaci new edition, a da je sve drugo isto, e da i boja je bijela hahahahah

Odlično , onda uzimam taj Xiaomi Ax3000 NE , ideja mi je uzeti samo 1 kom i njega staviti na gornji kat (spojen sa Ethernet kablom na glavni ruter) a na donjem katu ostaviti WiFi na ruteru od HT-a. Da li je to tak ok?

5 godina
Da, ali onda gubis smisao mesha jer mesh inace sluzi da ugasis wifi na routeru (svom starom) i da oni sami rade svoju mrezu koja ima isto ime i u kojoj bez osjeta prelazis s jednog na drugi node kako se kreces po stanu (seamless roaming ako se ne varam)

Ako si siguran da neces jos jedan node uzimat onda ti posao moze obavit i neki jeftiniji uredaj, samo da ima AP mode i lan port (pazi da bude gigabitni) i naravno 5Ghz band po odgovarajucoj brzini (bar AC1200).
jk
Poruka je uređivana zadnji put ned 19.1.2025 16:12 (jaxy1108).
5 godina
jaxy1108 kaže...
Da, ali onda gubis smisao mesha jer mesh inace sluzi da ugasis wifi na routeru (svom starom) i da oni sami rade svoju mrezu koja ima isto ime i u kojoj bez osjeta prelazis s jednog na drugi node kako se kreces po stanu (seamless roaming ako se ne varam)

Ako si siguran da neces jos jedan node uzimat onda ti posao moze obavit i neki jeftiniji uredaj, samo da ima AP mode i lan port (pazi da bude gigabitni) i naravno 5Ghz band po odgovarajucoj brzini (bar AC1200).

Ne router koji ima ap mode vec bas AP. Jeftinije je i jednostavniji za podesiti ali gubis jednu prednost mesha a to je da te prebaci na uredjaj sa jacim signalom cim dodjes u domet jaceg signala dokj u ovoj kombinaciji ce drzati jedan signal dog ga ne izgubi i tek tada ce se prebaciti na uredjaj sa jacim signalom. Uzmi mesh od dva uredjaja i kao sto kolega kaze ugasi wifi na routeru i prepusti meshu WIFI mrezu.....

16 godina
jaxy1108 kaže...

-ne.. ne služe tome da se na routeru ugasi wlan.. tj naprotiv, sve počinje od routera koji tad podržava mesh, na kojeg se dodaju mesh uređaji .. klik-next za početnike, a ako router ne podržava, tad treba 'pravi' novi router-šef što se dobije npr kupnjom kompleta, ne samo ap-a.. dok tad stara-obična wlan može ostati, dvije odvojene mreže ssida ili se može isključiti kao nepotrebna itd.. tj sve ovisi o potrebi-želji i opcijama u softu dok je teoretski 'sve na svim uređajima isto-moguće'..

-ne miješati s običnim-starim apovima, mada su sve te kutijice iste, nije ista mogućnost odnosno soft koji to radi-upravlja.

-točno, mesh služi primarno za seamless-bešavno prespajanje, kao mobilna mreža-mobitel.. ap služi samo tome da pokrije signalom neki prostor, dok svime i mreži upravlja router u svom subnetu pri čemu u mreži može biti više routera-subnetova ovisno o potrebi itd. tj jedna mreža ne uvjetuje nešto drugoj dok logika kaže upravo suprotno tj ako imamo dvije mreže tad u pravilu ne želimo isto na obje tj posotji neki razlog za razliku kao npr guest-work ili iptv itd.. dok to za kućne juzere i vrlo ograničene-zanemarive potrebe u pravilu ne treba pa se recimo dodatna wlan isključi jer jednostavno je višak i zato se može doći do pogrešnog zaključka, tj nije isto može ili mora itd..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
3 mjeseca
jura249 kaže...

Hvala na opširnom odgovoru.

Gledam sad ovaj Xiaomi, ima Ax3000 i Ax3000 NE , brzine wifi-a su iste, ne vidim razliku?

Razlika ti je što NE ima NFC za brže spajanje, znači nebitno.

3 godine
Deco je vrlo dobar sustav i upola cijene Unifia LR kojeg sam prije imao a koji je tehnički zastario.

Doma i oko njega (kuća prizemlje i kat, puno željeza i betona) je sad sve pokriveno sa 4 x Deco X50 POE i 1 X Deco MR4 (ostao iz prijašnjih setupa).

X50 POE su spojeni Ethernetom a MR4 bežično na jedan od njih

To radi odlično - lagana administracija svega, glavna mreža - IOT mreža - mreža za goste po želji .

Brzina u blizini svakog uređaja ne pada u odnosu na brzinu optike, brzina pada udaljenjem od njega.

Inače mi je optika 2000/850, ovo su rezultati wifi mjerenja (933/843)
Bilo bi blizu 2000/850 ali ne dam 150-200€ za 2.5 Gbps POE switch jer jos su preskupi (trenutno su X50 pojeni na 1GB POE switch pa stoga “samo” ovolika brzina)

0 0 hvala 0
14 godina
Offshore kaže...

Inače mi je optika 2000/850, ovo su rezultati wifi mjerenja (933/843)
Bilo bi blizu 2000/850 ali ne dam 150-200€ za 2.5 Gbps POE switch jer jos su preskupi (trenutno su X50 pojeni na 1GB POE switch pa stoga “samo” ovolika brzina)

Ne bi ti bila veća brzina sa 2.5Gbit switchem jer X50 ima na sebi gigabitne portove tako da bi se i dalje syncao na 1Gbit ;)

3 godine
A nije nije

X50 POE ima 2 x 2.5 Gbps porta

1 0 hvala 0
3 godine
Offshore kaže...
A nije nije

A ti imaš ovaj najnoviji model X50-PoE: 

https://www.tp-link.com/us/deco-mesh-wifi/product-family/deco-x50-poe/#overview

Da, taj ima jedan 2,5 Gbps port, drugi je samo gigabitni prema specifikaciji :D

Mi znamo za ove starije modele X50 i X50 Outdoor PoE (taj imam ja) koji imaju samo gigabitne portove pa te neopravdano zaskočili :D

14 godina
Offshore kaže...
A nije nije

Mea Culpa :)

Nisam imao pojma da su izašli novi modeli koji imaju 2.5 gige. Dobro je za znati. 

12 godina
Posmatrač kaže...
jaxy1108 kaže...

Ne router koji ima ap mode vec bas AP. Jeftinije je i jednostavniji za podesiti ali gubis jednu prednost mesha a to je da te prebaci na uredjaj sa jacim signalom cim dodjes u domet jaceg signala dokj u ovoj kombinaciji ce drzati jedan signal dog ga ne izgubi i tek tada ce se prebaciti na uredjaj sa jacim signalom. Uzmi mesh od dva uredjaja i kao sto kolega kaze ugasi wifi na routeru i prepusti meshu WIFI mrezu.....

Imam technicolor fga2235 ruter od t-com-a na koji mogu pristupiti samo preko aplikacije i ne da ugasiti WiFi....

Verzija fga2233 je otključana a ovaj je zaključan. ☹️

3 godine
Izgleda da sam bio samo polovično u pravu.

Tirkiz je ispravno napisao

1 x 2.5 Gbps port
1 x 1 Gbps port

Opet, može 2.5 G WiFi preko njih
3 godine

1 x 2.5 Gbps port
1 x 1 Gbps port

5 godina
jura249 kaže...
Posmatrač kaže...
jaxy1108 kaže...

Imam technicolor fga2235 ruter od t-com-a na koji mogu pristupiti samo preko aplikacije i ne da ugasiti WiFi....

Verzija fga2233 je otključana a ovaj je zaključan. ☹️

Pa ne moras ga ni gasiti. Jednostavno ga ne koristis. Koristis samo wifi od mesh-a i to je to,,,,

14 godina
Offshore kaže...

1 x 2.5 Gbps port
1 x 1 Gbps port

x50 je odličan sustav. Da imaš 2.5G switch, mogao bi potegnut wifi do negdje 1100-200 Mbps otprilike. 2G ako moliš krunicu pored njega.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice