Cloud NAS - zamjena za Google Photos

poruka: 8
|
čitano: 2.136
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
offline
Cloud NAS - zamjena za Google Photos i Drive

Ideja je da osposobim cloud NAS kojem će primarna namjena biti zamijeniti Google Photos i Google Drive. Znači, treba biti cloud, tj. da mu se pristupi preko interneta i da odradim upload s mobitela na NAS bez da budem na kućnoj mreži(po mogućnosti dobra aplikacija na mobitelu da odrađuje ovo bez intervencije). Obavezna mi je nakakva minimalna razina sigurnosti poput RAID 1 konfiguracije. 

 

Cijena 2TB na Google je oko stotinjak dolara godišnje (OneDrive 5 x 1TB ista cijena, ili 2TB za 69$). Znači, očekivani vijek ove kombinacije s diskovima je pretpostavljam između pet i deset godina. Cjenovni rang bi onda trebao biti ispod Google ponude da bi mi se isplatilo razmišljati u tom smjeru.

 

Ideje? Bilo kakve, uključujući i opciju ostanka na Google ili nekom sličnom servisu. :)

 
0 0 hvala 0
16 godina
offline
Cloud NAS - zamjena za Google Photos

Da odgovorim sam sebi... :)

 

Tvrdi disk 4000 GB WESTERN DIGITAL Red, WD40EFRX, SATA3, 64MB cache, 5400 okr./min, 3.5", za desktop
1000 X 2 (RAID 1) = 2000 KN

 

Synology DS220j DiskStation 2-bay NAS server, 2.5"/3.5" HDD/SSD podrška, 512MB DDR4, G-LAN, USB3.0×2, Wake on LAN/WAN
1600 KN

 

Ukupno 3600 kn

 

Oko četiri godine pretplate na Google 2 TB po super povoljnom Google tečaju 100$ -> 869 HRK (cijene iste usluge u US i Hrvatskoj). Treba razmisliti da li su benefiti ovog rješenja bolji od Google jednostavnosti i AI. Nekako sam ipak skloniji ostati na pretplati...

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Cloud NAS - zamjena za Google Photos

backblaze b2? 

 

https://www.backblaze.com/b2/cloud-storage-pricing.html

 

Tak i tak ti treba 3-2-1 backup.

 

Uz cloud se preporuča nešto lokalno, ovisno koliko su it važne slike

 

USD tečaj uvijek fluktuira, danas je 6.4 kn/USD barem na HNB-u.

Poruka je uređivana zadnji put čet 12.11.2020 13:35 (agramTango).
 
0 0 hvala 1
15 godina
offline
Re: Cloud NAS - zamjena za Google Photos i Drive
Sil kaže...

Ideja je da osposobim cloud NAS kojem će primarna namjena biti zamijeniti Google Photos i Google Drive. Znači, treba biti cloud, tj. da mu se pristupi preko interneta i da odradim upload s mobitela na NAS bez da budem na kućnoj mreži(po mogućnosti dobra aplikacija na mobitelu da odrađuje ovo bez intervencije). Obavezna mi je nakakva minimalna razina sigurnosti poput RAID 1 konfiguracije. 

 

Cijena 2TB na Google je oko stotinjak dolara godišnje (OneDrive 5 x 1TB ista cijena, ili 2TB za 69$). Znači, očekivani vijek ove kombinacije s diskovima je pretpostavljam između pet i deset godina. Cjenovni rang bi onda trebao biti ispod Google ponude da bi mi se isplatilo razmišljati u tom smjeru.

 

Ideje? Bilo kakve, uključujući i opciju ostanka na Google ili nekom sličnom servisu. :)

-cloud je samo 'zamagljen' ili popularan naziv.. internet=mreža, kraće, mreža, nas u nazivu već ima mrežu kao prvo slovo akronima.

-pristup, u LANu je lako.. problem kućnim juzerima je s internet strane izvana tj WAN, firewall uređaja, centrala-bridge-cgnat.. tj prvo moraš otvoriti wan-ulaz-port, ostalo je lako tj jednako kao svaka mreža jer to je mreža.

-nešto sasvim drugo je kako konfigurirati npr na mobitelu nešto a da bude lako-jednostavno kao s cloud uslugama gdje to neka app radi za korisnika tj neki servis tj razlika je što kad to radiš sam, tad sve moraš sam i nije problem računalo-mreža nego ograničen uređaj kao mobitel koji ne nudi soft-alate kao pc-računalo tj konfiguracija, banalno npr vanjska ip-dyndns.. tj sam unos tih podataka, ostalo je zapravo isto.

 

-server ili storage je mrežna stvar, npr NAS, ovisi kakakv soft-os nudi, mogućnosti, jednostavnost-automatika za prosječnog juzera koji samo klik-nexta dok je zapravo to na normalnom računalu normalna-obična mreža, neovisno win-lin-mac-.. os. Za pripremu je 'bolje' koristiti računalo tj s nasom ovisiš o tome što on nudi a tek kad znaš što i kako se podešava tad možeš izabrati odgovarajući nas ili podesiti potrebno tj nema uputa kako se to radi kao što nema uputa kako se vozi auto.. sjedneš-voziš, vozačka je nešto drugo a jedino moraš znati mjenjač-brzine, svjetla-žmigavci i koje gorivo no to nije stvar vozačke. Slično je s mrežom :)

 

-npr početniček greške, tumačenja, reklame i razumijevanje.. npr što je RAID i čemu služi, što je backup, što je redundancija, što sigurnost (proboj-hack vs robustnost-trajnost)... tj već spominjanjem raida vidi se da ga pogrešno doživljavaš, jer to nije backup i nema veze sa sigurnosti (ni malware-hacka ni backupa) tj radi u mirroru može osigurati redundanciju, npr server koji mora biti dostupan 100% 24 sata dnevno, treba redundanciju, ima ups-agregat, ima sve dvostruko, npr napajanje, ventilator.. itd. to je tad redundancija-duplić tj rezervna guma u autu ili zamjesnski auto-rezervni ali nije ni po čemu sigurniji .. tj to je važno kad moraš biti 100% dostupan ili up-down time.

-backup je naprosto backup, tj možeš takav nas u raidu backupirati na drugi nas ili disk ili .. 'storage' tj to je tad backup-kopija podataka, ne hw-rezerva nego sw-rezerva-backup.

-backupiraš podatke, može i soft-os (postavke) tj to je tad image sustava (da bi razlikovali riječi backup-image.. tj što znače tj izbjegnemo nesporazume jer su i istoznačnice..).

 

-zašto nas? pa recimo zato jer je jeftiniji od računala, jednostavniji .. i recimo, može biti stalno upaljen-dostupan mrežno, dok recimo računalo gasiš.. ali u osnovi je nas = računalo, tj neka kutija, cpu+ram+mreža kao hw dio i soft kao os-app-firmware koji nudi mogućnosti, tj sve je soft a problem je samo izbora-kombinacije ili mogućnosti pa se to vidi-osjeti u cijeni te 'kutijice' kako god je nazvali, nas-pc-router-mediaplayer..itd jer su u osnovi svi ti uređaji isit-slični, samo ih po primarnoj namjeni drugačije nazovemo kao nijanse u razlikama.. kao što auto može biti manji-veći-brži ili traktor-šleper.. no sva vozila su u osnovi ista, motor+kotač+volan itd.

-cijene nasa su cca 1500kn, + storage diskovi, pa su često jednaki kao jeftikaner početni pc.. što zapravo i jesu, tj možeš instalirati neki os, npr linux-ubuntu/mint/deb ili distru koja je upravo tome namjenjena kao nasos-routeros.. tj trebaš li nas ili router i sl. ili mythtv za mediaplayer itd.

-većina routera nudi dodatno ext.usb storage tj rudimentarni nas mogućnost, ali pitanje je što sve može tj što soft nudi.

-npr automatski backup, .. hoće li to raditi nas-kutijica na neki drugi disk npr drugi nas ili usb-storage, ili će to raditi neki pc tj sam korisnik, dok osnovni model routera tad neće nuditi te opcije tj ograničen. S druge strane automatika je problem za sebe tj pitanje koliko je korisna-potrebna-praktična tj ovisi o korisniku-potrebama.. nešto se treba backupirati svakih par minuta, nešto jednom godišnje, netko treba arhivu backupa dok netko samo posljednji-novi (ostalo briše) i naravno to traži odgovarajući kapacitet-mjesto, pa tad količina diskova raste kao i cijena, a recimo ako imaš jedan disk imaš recimo jednu šansu za kvar (kao jedan listić lota za jackpot..).. i recimo da se kvar na disku desi jednom u 10 god, ako imaš desetak diskova, tad statistika kaže da ćeš svake godine imati jedan kvar diska, mada su i dalje isti diskovi, jednake kvalitete-trajnosti.. jednostavno više = veća šansa a tad i veća potreba-rizik za važne podatke i backup.

 

-tad prosječan juzer ipak vidi da cijena clouda + praktičnost .. tj tek kad sve što ti je potrebno znaš i možeš napraviti tek tad je cijena ono što možeš uspoređivati. Ja za sebe, svoje potrebe ili poslovno radim tako, ne ovisim o cludu-servisima, no nije to đabe + treba znanje hw+sw malo šire od prosječnog juzera, odnosno zato prosječan juzer dođe u trgovinu i kupi nas (plati kutiju umjesto znanje) i to je ok ako taj nas nudi potrebne mogućnosti klik-nextom.. dok ću ja istu stvar napraviti od nekog računala ali teško da ću time uštedjeti, jer cijena je tu slična (osim viška hw kojeg imam pa mi je đabe..) no ja ću za sebe imati sve mogućnosti tj neću ovisiti o nas-soft-mogućnostima tj ograničenjima.

 

-ako si do sad bio na cloudu-servisima.. sve manje šanse da ćeš preći na svoj mrežni storage, kao nas tj to je isiti-sličan cloud ali ne tako praktičan za mobitel i prosječnog korisnika-juzera. .. jer sve ide u cloud, pa i npr win-licence i tad ćeš za koju godinu morati koristiti ms-cloud-licence npr za win+mso odnosno imat ćeš taj storage-cloud plaćen-uključen u uslugu tj time eliminiraš potrebu da to radiš sam ručno na svojoj opremi a time i problem mreže-portova, briga o kvalitetnom backupu, kvarovima-održavanje itd..

-zvuči neobično da ja kao druga strana recimo zagovaram uslugu.. da/ne tj za sve je potrebna odgovarajuća količina resursa, što uključuje hw+sw i najvažnije znanje što-kako.. a ne možemo svi raditi sve, čak i kad možemo, lakše-brže nam je to prepustiti drugima ili jeftinije ili brže, pa tako serviseri servisiraju, doktori liječe, kuhari kuhaju, zidari zidaju.. možemo sami, no to rade drugi za nas + plaćamo rad-trud kao konobaru za piće-kavu mada možemo sami skuhati kavu. Tj početnik samo zato što nema sve potrebne podatke misli da je to 'lako' ili samo klik-next.. može biti, ne mora, možda se razočara, možda kupi pogrešan uređaj ili ne radi kako je zamislio.. što tad? Mogu sam ispeći pizzu no u pizzeriji je ukusnija, biram.. i naravno platim, no plaća se uvjek, nekako, znanjem ili novcem, kurvu ili doktora :) ..

 

-tj text treba poslužit kao 'filter' da se ne krenu svi juzeri upuštati u nas-cloude.. jer ne mogu svi sve, nemaju odgovarajuću opremu, operater-router-linija, znanje, pa čak i kad se može, kao kavu, radije popijemo u kafiću mada je x10 skuplje nego skuhati doma. Samo oni koji stvarno trebaju-žele i tad se moraju držati 'mrežnih pravila igre' (odgovarajući nivo znanja-razumijevanja, osnove+) mogu/trebaju tako nešto pokušati i možda će biti zadovoljni.

 

-sve se može, sve je moguće.. ali pitanje je iskoristivosti-isplativosti-smisla + resursi.

 

edit: .. u međuvremenu drugi post s računicom. :)) da, to je tako, profesionalci će uvjek imati povoljnije nego pojedinac tj cijena na kraju ne može biti niža kad sam za sebe nešto radiš (kao vodovod-grijanje..) jer oni imaju druge nabavne cijene i već time mogu zarađivati a da je recimo za korisnika-kupca cijena ista. + tad ostaje problem znanja+održavanja a tad je cloud u prednosti za obične juzere + jednostavnost za npr mobitel (automatika koju za svoj sustav nemaš..).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.11.2020 13:38 (ihush).
14 godina
offline
Cloud NAS - zamjena za Google Photos

Nisam previše čitao odgovore od drugih ali evo kako ja to radim 

 

https://syncthing.net/

 

Odličan programčić koji koristim kao lokalni google photos backup.
DCIM folder na mobitelu syncam na nas koji istovremeno radi backup na nasu na 2 različita diska i onda kada upalim desktop kopira i na njega. 

Možda će ti trebat malo na prvu da si posložiš sve kako hoćeš ali kad složiš nemaš šta razmišljat.

 

Moj PC  
1 0 hvala 2
16 godina
offline
Cloud NAS - zamjena za Google Photos

@iHush, u pravu si. Hvala na iscrpnom odgovoru. Nisam bio upućen u cijelu priču što se softvera tiče. Imam jedan stariji Dlink NAS trenutno ali upravo taj njegov softver za remote backup ili bilo kakav rad preko interneta je najblaže rečeno katastrofalan. Sad sam maloprije otišao na Google Play da vidim što se nudi za Synology ili Qnap. Daleko je to od onoga što sam ja zamišljao... Vidim da čak za svaku vrstu backupa ovisno o mediju nude različite aplikacije.  U svakom slučaju, definitivno se slažem što se tiče tvojih procjena. Ne može se gledati samo cijena hardvera naravno, već su softver i znanje itekako bitne stavke. A mislim da je Google tu ipak na prvom mjestu što se tiče usluga koje sam spominjao. Backup mi je bio primarna ideja, ali ne smijem a ne spomenuti dijeljenje što medija, što dokumenata i to mi je na visokom drugom mjestu na listi prioriteta. Treće mjesto je jednostavnost korištenja (da se ne zamaram s tehnikalijama),  bitan je rezultat... A tu također nekakav AI igra super ulogu. Uglavnom, na prvu sam pomislio da bi današnji NAS uređaji mogli odraditi većinu tih stvari, što možda i mogu... Ali nije sve tako jednostavno poput nekog cloud servisa. A RAID 1 sam spomenuo jer nadobudno nisam ga koristio u sadašnjem NAS-u i naravno, otišao je baš onaj 'bitniji' disk. Sad moram vidjeti da li mogu preko nekog linuxa što spasiti. Tako da sad pušem i na hladno... Idući NAS obavezno mora imati taj minimum redundancije. 

 

@iHush, hvala još jednom. Malo si učvrstio moju odluku da ostanem na cloud servisu. E sad, da li će to biti Google, Microsoft ili nešto treće, moram još malo razmisliti. Iako je jako, jako teško pobijediti Google u Google Photos koji koristim na svakodnevnoj bazi.

 
1 0 hvala 0
16 godina
offline
Re: Cloud NAS - zamjena za Google Photos
berzerker kaže...

Nisam previše čitao odgovore od drugih ali evo kako ja to radim 

 

https://syncthing.net/

 

Odličan programčić koji koristim kao lokalni google photos backup.
DCIM folder na mobitelu syncam na nas koji istovremeno radi backup na nasu na 2 različita diska i onda kada upalim desktop kopira i na njega. 

Možda će ti trebat malo na prvu da si posložiš sve kako hoćeš ali kad složiš nemaš šta razmišljat.

 

 Hvala! Dodao u Pocket pa ću pročitati malo čim uhvatim vremena. Sekundarni backup Google Photos još nemam. A bilo bi dobro imati... 

15 godina
offline
Re: Cloud NAS - zamjena za Google Photos

-nema na čemu.

-tj moj odgovor je recimo primjeren 'prosječnom korisniku' (što god to značilo) dok ja za sebe mogu drugačije... a upravo u tome ljudi često griješe i misle da je nešto njima dobro automatski za sve ostale, kao fahidioti :)) ..

 

npr ja neću kupiti nas-kutiju, jer mogu složiti odgovarajuće računalo i tad imati sve što želim-mogućnosti, ali kutijica je jednostavnija, upališ-radi (dok ne zatrebaš nešto treće-dodatno..).

diskovi za storage, cijena im je 'ista' neovisno uguramo li ih u nas ili pc ili ext.usb.. time je to stvar izbora-praktičnosti za svakog korisnika ali tad je izbor nasa problem tj nije isto s jednim-dva-4-više diskova i umnožak problema-kvarova čistim množenjem HWa koji se tad može kvariti (zato je pravi backup uvjek osnova, za što opet nema univerzalnog odgovora koji je za svakog korisnika specifičan..).

 

-npr bitna sitnica u podacima koje si stavio za qnap-synelogi.. nas, nrp wol-paljenje.. što ima svako računalo (u biosu) dok za nas ne mora biti navedeno, tj nas je često stalno upaljen i time rizik npr strujni udar (grmljavina i sl.) + trošenje-habanje jer stalno radi.. dok kućni uređaj (pa i za poneke firme-poslove) ne mora stalno biti upaljen, .. a tad je ta sitnica možda važna,.. tj ako sam doma, tad nije problem upaliti, ali smisao clouda-mreže je upravo kad nisi doma na svojoj mreži i tad je važno da možeš upaliti uređaj (pc ili nas). Ja to mogu npr mobačem i po potrebi upalim računalo koje glumi server, obavim potrebno i ugasim ga. Time sam eliminirao habanje-hvarove tj 90% nepotrebnog rada kad uređaj može biti isključen ali tad ovisiš o wol-opciji + postavke mreže (modem/router) da to možeš izvana wan-a.. tj opet, beskorisno kad si u mreži-doma, potrebno kad si vani.

 

-korisnik koji do sad koristi online-clud tek kad to počne koristiti može primijetiti problem-manu-nedostatak .. a tad je već potrošio novaca i živaca, jer nije u startu znao sve što s tim ide, potrebe i kako podesiti + što sve gledati kad se kupuje nas-kutija ili zašto je neki x2-3 puta skuplji od ''istog'' jeftinijeg :) .. a prosječan juzer jednostavno to sve ne može znati jer mu to nije posao-hobi, tj ili je prosječan ili nije, tj napredni koji to već trebaju-koriste već imaju svoje rješenje ili neku treću uslugu-servis, preko firme ili kako već. (npr post prije spominje neku online stranicu-uslugu.. time se opet ovisi o nekom trećem.. tj ista priča kao i google, može biti free ali možda sutra neće biti itd.). Bolje je tad ne ovisiti ni o čemu vanjskom, usluzi-servisu, tj kad imaš svoje tad sve možeš i ne ovisiš o servisima (osim internet-operater no to je preduvijet kako god netko izabere), + uz to obavezno ide vlastiti router s odgovarajućim mogućnostima, ne operaterov-modem koji je u pravilu ograničen (mada možda isti-identičan na tržištu, jer operater ne radi ništa osim logo-branda + ograničenja koja postavi u firmwareu kao admin).

-kad imaš svoju opremu, tad si neovisan o operateru, tuđim servisima, tuđem znanju.. no nije ni to đabe tj resurs u tome je znanje (+hw) i ja to mogu za sebe ali ne znači da je to za većinu 'prosječnih' juzera ne zato jer bi oni bili nesposobni (glupi) nego to je tako za sve stvari-poslove.. kao kava u kafiću. + sve je postavljeno tako da juzer treba biti juzer, ne napredni, ne neovisan-samostalan, nego obrnuto, tj da ovisi o usluzi-servisu a time i o operateru ili mogućnosti uređaja kao mobitel tj tako to postavi biz-interes strana pa nam google i dalje daje đaba meil i tražilice, dok je istovremeno najunosniji mogući biz koji generira milijarde iz ničega (bolje od rudnika zlata..). Biz je tako postavljen, lako će juzer na mobaču koristiti google-cloud, daleko teže svoj-nas.. jer to je interes-biz, da je obrnuto jednako jednostavno jednim klikom bi mogao to sam s nasom napraviti prosječan juzer.

 

-ako se je gornja računica dobra, 4-5god je stvar neke isplativosti, dok je prosječan vijek trajanja uređaja koliko.. npr 2god jamstva, max 5.. s više diskova barem jedan u tom periodu crkne + zbog backupa imaš duplo (više od potrebnog a time i duplo veću šansu za kvar, koja će se prema petoj godini povećati klasičnim starenjem... pa je možda 4 god računica dobra, a u petoj umjesto plusa dođe minus.. odnosno, crknut će u recimo 5-10god.. kao što se i ostalo tad pokvari, auto, tv, mobač.. dok it-pc-komponente čak i kad se ne pokvare bacimo jer su zastarjeli, kao mobač ili nedovoljno jaka gpu-vga za gaming..

-tj upravo cijena nasa, cijena godišnjeg cluda, svega.. ima neki paritet-logiku-opravdanost, tj da je nas skuplji nitko ga ne bi kupio, da je jeftiniji svi bi ga kupili, da je jeftinij nas, tad bi google umejsto 100$ tražio npr 50$ tj koliko može za svoju uslugu, tj sve je stvar ponude-potražnje u nekoj ravnoteži. Npr što da je ostalo kao u početku, obračun po MB prometa operatera za internet, dok danas svi imamo flat.. što da se plaća promet, tko bi tad korisito cloud-backup tj cijena koju bi plaćali za internet ne za cloud.. a to je prije bilo tako, odnosno danas imamo cloud jer se to promijenilo kao način obračuna-naplate, kao da sad poskupi gorivo na npr 1000kn litra ili da padne na par lipa za rezervoar.. + dodati razvoj/brzinu koji je tad bio u kb, sad u mbps.. tj sad možemo gledati hd-stream glatko+đabe dok je to prije bio SF + skupo. Pri tome je mreža, pravila, način rada, backup-nas... ostalo isto, samo se sad može praktično-povoljno koristiti a način određuje biz koji to stvara, ne korisnik kojem samo reklame sugeriraju da on bira .. :)

-prije smo kao firma imali vlastite servere, brzina, cijena, isplativost, dostupnost.. sad se korsite cloud,  hw+resursi i nema brige oko održavanja ili kvara ali naravno plaća se, što na kraju opet ispadne isto-slično prijašnjoj cijeni pa i povoljnije. Naravno ovisnost o internetu se time povećala, ali to je već implicitno za tip posla, tj i tad je jednako postojala ovisnost o internetu pogotovo prema trećim (vanjskim) klijentima, dok se sad s cludom kao dodatni benefit to i trećoj strani poboljšalo klasično bržim pristupom koji manja firma ne može imati prema wan-serverima (dok to npr google s datacentrima može).

-tvrditi da je 'bolje' imati svoj nas, kad ni poslovno ne radimo više tako, dok privatno samo zato jer mogu to radim, .. je onak, promašeno, pogrešno doba + svaki korisnik je slučaj za sebe, tj meni je za kućne stvari važnija interna-lan mreža, ne wan, što je obrnuto od poslovnih potreba i zato to za svoje potrebe mogu tako pa to i radim tj ako tebi odgovara takav način, razlog, korištenje.. tad možeš i ti, nije teško (kad znaš kako) a cijena je ovisna o tome što već imaš, pa je meni cca nula a tebi par tisuća-naviše.. i čisto po tome ćeš vjerojtano ostati na cloudu. (kao primjer kako ne moram ''ja'' biti najbolje rješenje za sve.. + primjer za ostale koje zanima jer ti si već odlučio). :)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice