CISCO Ruter umjesto T-Com Thomsona-kompatibilnost?

poruka: 5
|
čitano: 6.656
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan

Poštovanje i hvala svima koji će mi pomoći a i drugima što čitaju ovo!

Naime u velikoj sam dilemi...

Da, skratim priću u maloj Firmi imamo 12 računala, 1 storage server na koji su svi konstantno spojeni i spremaju svoje radove, 1 DVR za kamere na LAN, 4 LAN printera i 3 telefona od kojih je 1 VOIP LAN a ostala 2 analogna (normalni tel. kabl) i normalno switch s 20ulaza
No, tu nastaju problemi jer imamo T-Comov router THOMSON 782i koji je toliko banana da sama komunikacija između računala i servera/printera ili čak njih međusobno je toliko usporena da to nije za vjerovati, gube se print naredbe, preuzimanje nećeg od npr 5mb sa servera ili novog novcatog racunala i obrnuto je toliko spora da je to za plakati. Router je toliko opterećen tim osnovnim Small business funkcijama da to nije za vjerovati, otvaranje router gateway-a traje previše, spremiš nešta npr nove postavke DynDns-a njemu treba 7,8min da refresha stranicu zvali smo T-COM došao tehničar stavio novi ruter ista stvar, rekao da ga trebamo promjeniti s nekim po izboru jer oni nude samo osnovne pakete i to zamislite za poslovne korisnike! Znači probali smo sve, doslovno je ustanovljeno da je router jednostavno pre loš za small business. Korisnici smo HALO 3 usluge od T-coma i trenutno se ne možemo prebaciti dalje, najrađe bi na H1 jer oni imaju rutere s ugrađenim VPN-om. (Ugovorena brzina 10dl ali nama je bitnij lan speed nego net iako je on duplo zagušen)

Eh sad dolazi pitanje i u stanju sam nagraditi onoga tko mi pomogne!

Plan: Kupiti CISCO-v Router Cisco RV130W Wireless-N Multifunction VPN Router , spojiti sve na njega i switch a telefone spojiti 1 LAN VOIP normalno kao i do sad a ostala 2 preko VOIP LAN to ANALOG adaptera .

Pitanje: Dal je taj CISCO-v Router Cisco RV130W Wireless-N Multifunction VPN Router kompatibilan sa tim T-Comom (Annex ili nešto da ne paše...) specifikacije Routera su na ovom LINKU .

Vidim da ima
- Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) server
- Point-to-Point Protocol over Ethernet (PPPoE)
- Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)
- Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP) .....  i mislim da je to jedino bitno i da će raditi zbog tog PPPoE , jednom sam tako uzeo NETGEAR DGN2200 i kući ga zamjenio i T-comom i radilo je.

Znači zamjenio bi taj T-Com router sa tim CISCO-vim i zanima me dal bi radilo?

Molio bih dobre duše da mi tu pomognu, ako treba nagradit ću ih! I/ili ako netko zna za provjerenu verziju ili tako nekog routera za small business i da ima wifi i VPN da mi posalje tu.

HVALA!!!!!!!!!!

0 0 hvala 0
17 godina

Nisam neki ekspert za mreže, no znam kako funkcionira kod T-Coma "Hrvatskog telekoma" što se routera tiče.

Prvo, da se zamijeni router, ako bi se stavio neki drugi a na T-Comov radio bi samo Internet jer za to se može dobiti (zna) korisničko ime, lozinka i ostali podatci.

Podatke za telefon (IMS odnosno VoIP) T-Com skriva kao zmija noge, ne može se druge routere konfigurirati da radi. Isto i za MaxTV (iako mislim da tvrtka ne koristi MaxTV).

Može se od T-Coma zatražiti ZTE 931 VII - modem/router koji sada guraju i za ADSL i vDSL i optiku. On je nešto bolji nego Thomson.

Ono što bih ja predložio za mrežu, jer spominje se da je bitnija komunikacija preko mreže nego sam internetski pristup, je to da sva mreža funkcionira preko gigabitnog switcha.

Dakle da se sva računala spoje na gigabitni preklopnik, a onda taj preklopnik na router/modem. Ovo zna drastično ubrzati mrežnu komunikaciju.

Jednostavno je switch koji je ugrađen u router običan 100Mbps (sto megabitni) i to niže kvalitete pa i to može uzrokovati zagušenja.

Edit:

Kakve veze imaju mrežni printeri i server s routerom ako su spojeni na switch a ne na router(modem)?

Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.5.2015 17:45 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
Re: CISCO Ruter umjesto T-Com Thomsona-kompatibiln
191x7 kaže...

Nisam neki ekspert za mreže, no znam kako funkcionira kod T-Coma "Hrvatskog telekoma" što se routera tiče.

Prvo, da se zamijeni router, ako bi se stavio neki drugi a na T-Comov radio bi samo Internet jer za to se može dobiti (zna) korisničko ime, lozinka i ostali podatci.

Podatke za telefon (IMS odnosno VoIP) T-Com skriva kao zmija noge, ne može se druge routere konfigurirati da radi. Isto i za MaxTV (iako mislim da tvrtka ne koristi MaxTV).

Može se od T-Coma zatražiti ZTE 931 VII - modem/router koji sada guraju i za ADSL i vDSL i optiku. On je nešto bolji nego Thomson.

Ono što bih ja predložio za mrežu, jer spominje se da je bitnija komunikacija preko mreže nego sam internetski pristup, je to da sva mreža funkcionira preko gigabitnog switcha.

Dakle da se sva računala spoje na gigabitni preklopnik, a onda taj preklopnik na router/modem. Ovo zna drastično ubrzati mrežnu komunikaciju.

Jednostavno je switch koji je ugrađen u router običan 100Mbps (sto megabitni) i to niže kvalitete pa i to može uzrokovati zagušenja.

Edit:

Kakve veze imaju mrežni printeri i server s routerom ako su spojeni na switch a ne na router(modem)?

Sutra ću ih nazvati i reći da mi je to prijeko potrebno a i ako je telefon preko VOIP Lana nadam se da bih trebao raditi, za početak ću užicati od nekog neki drugi takav sličan router i probati pa ako šljaka taj CISCOV i kupiti.

I tako ću isto to sve i ovdje napisat, a ukoliko neko i dalje zna odgovore na moje pitanje bio bih mu zahvalan.

Hvala ti puno što si mi objasio neke stvari, imaju veze jer je cijeli LAN zagušen i sve se konstantno brka.

17 godina

Telefon, ako je preko VOIP-a, ti neće raditi preko ijednog drugog routera osim onog kojeg ti da telekom. Nedaju podatke za konfiguriranje, ne konfiguriraju i ne pružaju takve usluge / podršku.

Pa kako ima veze kada je router samo jedan od uređaja na LAN-u? Nemaju veze jer mrežni promet ne ide preko routera (ide samo Internet) već preko tog switcha ili huba na koji su spojena računala, printeri.

Zato sam i naveo da valja zamijeniti switch koji je vjerojatno 100Mbps s onim koji je 1Gbps (1000 Mbps). Router može praviti probleme samo ako se on koristi kao mrežni uređaj odnosno ako se njegovi izlaz koriste kao switch / za lokalnu mrežu.

Twitter: @191x7
16 godina
Crokeva kaže...

..

Znači zamjenio bi taj T-Com router sa tim CISCO-vim i zanima me dal bi radilo?

..

-ISPov je ADSL modem. (skoro pa da nema veze s routerom.. to su pojedine funkcije 'kutijice').

-modem spojiš na WAN port routera, defaultne opcije, sve mora raditi automatski kao i bez cisca.. (predpostavka preko DHCPa, ako imaš ručne postavke npr printer ..). Možda primjetiš i neki port DMZ, naučit ćeš..

-traži prebacivanje u bridge (ako ti nešto smeta-ograničava npr portFWD, ili ostaviš), sve ostalo radi (pravi) router (btw, i router je samo dio funkcija, firewall, dhcp, wlan ..).

btw, adsl-modem/router nema veze sa sporošću tvojeg LANa, problem je infrastruktura, swich, kabel.. i tko zna koje postavke, smeće itd. a svi modemi su OK, ili su neispravni (da ne spominjemo kvalitetu linije).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice