"Trošenje" LCD ekrana?

poruka: 40
|
čitano: 9.169
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: "Trošenje" LCD ekrana ?
vlad0 kaže...
logic kaže...

Sad se sjetih onih staklenih filtera sto su se prodavali uz CRT monitore da smanje zracenje a kroz njih slika tamna da se ne vidi maltene.

Prodaju ih i za LCD-e naivnim budalama. Ima ono, (c/p) Anti radiation Anti static feature, ROFL. Da ne povjeruješ... :]

Hahahah, ne mogu da verujem. Doduše, navodno smanjuje uglove vidljivosti tako da ljudi oko tebe ne mogu da vide šta gledaš, pa s tom namenom u teoriji dobija neki smisao i na LCD-ovima (mada jeftini LCD ekrani sami po sebi imaju taj feature Smijeh).

17 godina
moderator
ihush kaže...
malo uz temu, klasični način dobijanja boje, RGB, kad sva tri piksela svijetle jednako-maksimalno dobijamo bijelu boju, između su gray nijanse i ostale boje, do nule=crno. Tako da u teoriji više (struje) troši bijela=100% vs crna =0%

- ali dali utjeće na vijek trajanja...? (neznam) - moguće, kao i svaki uređaj ako radi na višem opterećenju (naspram nižeg).

Way off. "Malo" ti bjezi teorija. Procitaj temu ispocetka - Sayne i Paolo su objasnili kljucnu stvar - kad je prikazana bijela boja, matrica nije pod naponom, nego kristali samo propustaju svjetlost. Matrica, odnosno podpikseli su pod naponom kad se ne treba propustiti svjetlost, znaci sve osim maksimalnih nijansi - kad je crna boja, napon je najvisi, stoga bi monitor upravo tada trosio najvise struje - dakle suprotno onome sto si ti napisao.

Drugo je sad pitanje kolika je to potrosnja - usto, struja ne tece stalno, nego u impulsima - to i je poanta - TFT LCD matrica ima tranzistore koji odredjeno vrijeme drze napon. Ne znam brojke, ali vjerujem da je kolicina struje potrebna za zakretanje kristala minimalna i neusporediva s potrosnjom pozadinskog osvjetljenja. Stoga se covjek kod LCD-a uopce ne bi trebao zamarati je li prikazana crna ili bijela slika, ni kad je rijec o potrosnji elektricne energije, ni kad je rijec o trajanju monitora.

17 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...
vlad0 kaže...
logic kaže...

Sad se sjetih onih staklenih filtera sto su se prodavali uz CRT monitore da smanje zracenje a kroz njih slika tamna da se ne vidi maltene.

Prodaju ih i za LCD-e naivnim budalama. Ima ono, (c/p) Anti radiation Anti static feature, ROFL. Da ne povjeruješ... :]

Hahahah, ne mogu da verujem. Doduše, navodno smanjuje uglove vidljivosti tako da ljudi oko tebe ne mogu da vide šta gledaš, pa s tom namenom u teoriji dobija neki smisao i na LCD-ovima (mada jeftini LCD ekrani sami po sebi imaju taj feature Smijeh).

Ma da. te smanjenje uglove bi trebali napalcivati posebno ;)

Mi sa IPS matricama u stvari imamo narusenu privatnost. Trebali smo uzeti LCD sa uglovima od jdno 20 stepeni po vertikali i horzontali. Samo da pokrije paralaksu ociju ;)

17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
ihush kaže...
malo uz temu, klasični način dobijanja boje, RGB, kad sva tri piksela svijetle jednako-maksimalno dobijamo bijelu boju, između su gray nijanse i ostale boje, do nule=crno. Tako da u teoriji više (struje) troši bijela=100% vs crna =0%

- ali dali utjeće na vijek trajanja...? (neznam) - moguće, kao i svaki uređaj ako radi na višem opterećenju (naspram nižeg).

Way off. "Malo" ti bjezi teorija. Procitaj temu ispocetka - Sayne i Paolo su objasnili kljucnu stvar - kad je prikazana bijela boja, matrica nije pod naponom, nego kristali samo propustaju svjetlost. Matrica, odnosno podpikseli su pod naponom kad se ne treba propustiti svjetlost, znaci sve osim maksimalnih nijansi - kad je crna boja, napon je najvisi, stoga bi monitor upravo tada trosio najvise struje - dakle suprotno onome sto si ti napisao.

Drugo je sad pitanje kolika je to potrosnja - usto, struja ne tece stalno, nego u impulsima - to i je poanta - TFT LCD matrica ima tranzistore koji odredjeno vrijeme drze napon. Ne znam brojke, ali vjerujem da je kolicina struje potrebna za zakretanje kristala minimalna i neusporediva s potrosnjom pozadinskog osvjetljenja. Stoga se covjek kod LCD-a uopce ne bi trebao zamarati je li prikazana crna ili bijela slika, ni kad je rijec o potrosnji elektricne energije, ni kad je rijec o trajanju monitora.

ZAr ovo sto ihush prica ne vrijedi za CRT monitore? Tamo imas samo jednog potrosaca struje a pikseli su pasivni. Kod LCD imas dva: piksele i lampe. Ali kao sto ti rece potrosnja piksela je zanemariva u odnosu na lampe. E sad dolazi LED psvjetljenje koje ima zone i u tamnijim scenama smanjuju osvjetljenje. Mada ce LED imati smisla samo kad bude  1 LED na 1 pixel.

17 godina
moderator
logic kaže...

ZAr ovo sto ihush prica ne vrijedi za CRT monitore? Tamo imas samo jednog potrosaca struje a pikseli su pasivni.

Za CRT monitore i OLED ekrane (zasad ih zapravo vidjamo samo na mobitelima). Ne znam kakva je stvar s plazmama, nisam to proucavao.

logic kaže...

E sad dolazi LED psvjetljenje koje ima zone i u tamnijim scenama smanjuju osvjetljenje. Mada ce LED imati smisla samo kad bude  1 LED na 1 pixel.

1 LED na 1 piksel nema smisla - imat cemo kroz neko vrijeme OLED ekrane gdje ce jedan LED biti jedan podpiksel.

Nisam previse upoznat s LED pozadinskim osvjetljenjem - kazes ima zone? To onda dosta komplicira situaciju, logiku zakretanja piksela, jer zakrenutost kristala vise onda ne ovisi samo o naponu (boji podpiksela), nego i o intenzitetu pozadinskog osvjetljenja na tome mjestu (LED zone).

16 godina
mbaksa kaže...

Way off. "Malo" ti bjezi teorija. Procitaj temu ispocetka - Sayne i Paolo..

- ja uvijek pročitam ispočetka... samo treba vremena kao grey-to-grey sivim stanicama.

- da, kao i obično imaš pravo.., jer sam se zaletio, razmišljajući o svjetlu bez filtera (polarizatora). Kao za CRT...

Provjerio sam malo, backlight (s difuzorom) osvjetljava konstantno (ista potrošnja), samo polarizator propušta odeđenu količinu svjetla.

Tako da je nijanasa (boja) nevažna, potrošnja je uvijek ista.

btw. tu je razlika s plazmom (slično CRTu), koja troši podjednako ali u svjetlijim slikama malo više naspram LCDa. (praktičan video.. na sredini)

npr. notebook na bateriji automatski smanjuje backlight, zbog štednje, dok se priključivanjem na struju automatski pojačava...

- ostaje moguće da to skraćuje trajnost, ali to nebi trebalo opterećivati korisnike.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
logic kaže...

ZAr ovo sto ihush prica ne vrijedi za CRT monitore? Tamo imas samo jednog potrosaca struje a pikseli su pasivni.

Za CRT monitore i OLED ekrane (zasad ih zapravo vidjamo samo na mobitelima). Ne znam kakva je stvar s plazmama, nisam to proucavao.

logic kaže...

E sad dolazi LED psvjetljenje koje ima zone i u tamnijim scenama smanjuju osvjetljenje. Mada ce LED imati smisla samo kad bude  1 LED na 1 pixel.

1 LED na 1 piksel nema smisla - imat cemo kroz neko vrijeme OLED ekrane gdje ce jedan LED biti jedan podpiksel.

Nisam previse upoznat s LED pozadinskim osvjetljenjem - kazes ima zone? To onda dosta komplicira situaciju, logiku zakretanja piksela, jer zakrenutost kristala vise onda ne ovisi samo o naponu (boji podpiksela), nego i o intenzitetu pozadinskog osvjetljenja na tome mjestu (LED zone).

MA zone uradi postizanja kontrasta. Marketinska fora. POd ovim 1 na 1 mislio sam da jedino tako LED dolazi do punog izrazaja. SLazem se da dok to dodje nece imati smisla ali isto tako dotle led nje nista spektakularno kao sto u jednom drugom threadu mi jedan tvrdio da je bolje tn sa led backlightom nego S-IPS sa klasicnim lampama. OLED mi nije ni pao na pamet jer sam ga vidio samo na Nokiji N85 cini mi se i inije me nesto oborio sa nogu. LIjepo izgleda al su mi boje djelovalo skroz neprirodno. KOliko se o tome moze pricati na mobu. Poredio sam sa mojom 5800.

15 godina
mbaksa kaže...

S mrtvim pikselima nemam prakticki nikakvog iskustva - uz spomenute monitore imam i jedan sad vec postariji laptop i ni jedan primjerak nema lose piksele. Zapravo, samo sam par puta u zivotu vidio monitor s neispravnim pikselima. Uglavnom, ne moze se racunati da ce se na monitoru koji nikad nije imao mrtve piksele oni s godinama poceti pojavljivati. Naravno, mogu se pojaviti, ali to je iznimka, a ne pravilo.

Imam cca 1,5 god. star Samsung 2232BW i prije cca mj. dana se pojavio jedan "mrtvi" piksel......nakon njega jos jedan. Da, "mrtvi" su....crni i ne moze ih se maknit nikakvom metodom (isprobano).

Sada cekam da se "namnoze" i da dam monitor na garanciju....

First they ignore you... Then they laught at you... Then they fight you... Then you win... Mohandas Gandhi
17 godina
moderator
logic kaže...

MA zone uradi postizanja kontrasta. Marketinska fora. POd ovim 1 na 1 mislio sam da jedino tako LED dolazi do punog izrazaja. SLazem se da dok to dodje nece imati smisla ali isto tako dotle led nje nista spektakularno kao sto u jednom drugom threadu mi jedan tvrdio da je bolje tn sa led backlightom nego S-IPS sa klasicnim lampama.

Ekran s LED pozadinskim osvjetljenjem vidio sam samo na jednom laptopu, naravno TN matrica. Ekran nije nista posebno - zapravo nije ni na razini, jer ima vrlo mali kut gledanja, ko kod najjeftinijih laptopa i moj 5 godina stari laptop ima bolji ekran (jedino sto je manji). Badava ti homogeno osvjetljenje, kad je vidljivi kut u banani pa ti izgleda kao da ekran zapravo nema homogeno osvjetljenje, cak i kad izravno u njega gledas.

LED je samo pozadinsko osvjetljenje - to jest vazan faktor, naravno, ali za kvalitetu slike puno je vazniji sendvic slojeva ispred tog pozadinskog osvjetljenja.

17 godina
neaktivan

Apsolutno se slazem i u jednom threadu maltene me proglasise ludim kad sam to rekao. LED je cista marketinska fora i ne vidim nikakav napredak. Mozes ti staviti ne znam kakvo osvjetljenej kad je matrica sama po sebi losa i jos kad na to nataknu onaj glosy filter naprije dobijes blagi uzas od ekrana. Ne dam ja svoj lap s S-IPS matricom star 3 godine ni za kakav jeftini led ;)

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice