Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.102
|
čitano: 5.215.475
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
4 godine
Re: Koji monitor kupiti
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Ne kazem nista opcenito protiv OLED-a, dapace definitivno je sveukupno gledajuci trenutno najbolja tehnologija, imam OLED TV vec godinama a i monitor ce pasti uskoro... ali zato sto je moj use case na kompu 80% gaming 10% videi 10% surfanje i sl. I dalje stoji cinjenica da je za kolegin use-case tj za tekst i linije u AutoCADu valjda najlosiji koji mogu zamislit za OLED - a nema nikakve prednosti u odnosu na konvencionalne monitore za tu namjenu. Dakle placas duplo ili vise da bi imao probleme i glavobolje s fringingom na textu i vjerojatni burn in, uz nikakav benefit. Pa eto neka kolega bar ima objektivne informacije i donese sam odluku.

Trebao bi se osobno uvjeriti kako izgleda tekst na 4K QD-OLED na 27" ili 32" ekranu.Potpuno se slažem sa kolegom Wiz3m4nom da je OLED pogotovo QD 3gen.daleko najbolji izbor za jedan All round monitor.

Evo fotografije sa usporedbom prikaza teksta na 27"4K IPS , 32" 4K QD-OLED i 34"QD-OLED 2K ekranu.

Ali kolega je pricao o 42'' monitoru di je ppi otprilike kao na 1440p 27'' monitoru (dapace, malo manji, 105 ppi vs 108), a na toj kombinaciji je vrlo primjetan fringing teksta. Naravno ovisi opet o osobnom dojmu, udaljenosti sjedenja itd. ali na toj velicini i rezoluciji lako moguce da bude vrlo primjetno...

Tekst je za mene necitljiv na Oledu 27" 1440p pa mozes misliti kako to izgleda na manjem ppi O nepodrzanom HDR/SDR modu u windowsima tj totalnoj nekompatibilnosti da se ne prica!
Neznam jesu ljudi čoravi ili zaista neznaju kako izgleda bijela, plava i zuta

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
13 godina
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Ne kazem nista opcenito protiv OLED-a, dapace definitivno je sveukupno gledajuci trenutno najbolja tehnologija, imam OLED TV vec godinama a i monitor ce pasti uskoro... ali zato sto je moj use case na kompu 80% gaming 10% videi 10% surfanje i sl. I dalje stoji cinjenica da je za kolegin use-case tj za tekst i linije u AutoCADu valjda najlosiji koji mogu zamislit za OLED - a nema nikakve prednosti u odnosu na konvencionalne monitore za tu namjenu. Dakle placas duplo ili vise da bi imao probleme i glavobolje s fringingom na textu i vjerojatni burn in, uz nikakav benefit. Pa eto neka kolega bar ima objektivne informacije i donese sam odluku.

Trebao bi se osobno uvjeriti kako izgleda tekst na 4K QD-OLED na 27" ili 32" ekranu.Potpuno se slažem sa kolegom Wiz3m4nom da je OLED pogotovo QD 3gen.daleko najbolji izbor za jedan All round monitor.

Evo fotografije sa usporedbom prikaza teksta na 27"4K IPS , 32" 4K QD-OLED i 34"QD-OLED 2K ekranu.

Ali kolega je pricao o 42'' monitoru di je ppi otprilike kao na 1440p 27'' monitoru (dapace, malo manji, 105 ppi vs 108), a na toj kombinaciji je vrlo primjetan fringing teksta. Naravno ovisi opet o osobnom dojmu, udaljenosti sjedenja itd. ali na toj velicini i rezoluciji lako moguce da bude vrlo primjetno...

Meni odgovara ppi prema full hd na 24", dakle 2K na 32", 4K na 43".

E sad što se tiče teksta, problem je kaj toga nema baš za negdje vidjet uživo, a kupujem kao pravna osoba, pa kod nas nema povrata u 14 dana od kupnje, ostaje mi onda kupnja na Amazonu ili privatno pa povrat.

Čak se u zadnjih 2 do 3 mjeseca smanjio broj dostupnih 43" IPS modela, ne znam do čega je to.

15 godina
Koji monitor kupiti
  • koji gaming monitor do 300e 27inc 160+ hz

moze i 32inc curved ako ima kakav dobar.

0 ASUS TUF VG27AQL3A
7 DELL G2724D
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2025 18:09 (serlok).

0 0 hvala 0
4 godine
serlok kaže...

Ovaj Dell je nobrainer za tu lovu, probao sam ga doma par dana, ima sve mane IPS-a no zaista minimalne izgleda da je prakticki cijela serija s tim panelom odlicna!

Intel i5 14600Kf@6.0Ghz Asrock Z790 Pro Rs Asus Rtx 4070 Ti Super 16gb @3ghz Thermalright Frozen Prism 360mm GskiLL 4x16GB DDR5 6400 cl30 Trident Z5 Samsung 28" LU28R55 4K
15 godina
Boris grozni kaže...
serlok kaže...

Ovaj Dell je nobrainer za tu lovu, probao sam ga doma par dana, ima sve mane IPS-a no zaista minimalne izgleda da je prakticki cijela serija s tim panelom odlicna!

Hvala ti

15 godina
Boris grozni kaže...

Tekst je za mene necitljiv na Oledu 27" 1440p pa mozes misliti kako to izgleda na manjem ppi O nepodrzanom HDR/SDR modu u windowsima tj totalnoj nekompatibilnosti da se ne prica!

O kojem je monitoru riječ?Imaš li možda kakvu fotografiju ili screenshot?Tvrditi tako nešto bez dokaza je pristrano i neobjektivno.Neznam odakle ti ovo o nepodrzanom HDR/SDR modu u windowsima i totalnoj nekompatibilnosti???

Dokaze trebaš da bi uvjerio ljude u ono što tvrdiš.Nije bijela,plava i žuta nego crvena R,plava B,i zelena G ako si mislio na raspored subpixela.

Ovo je screenshot sa mog monitora.Na 27"2K OLED monitorima koji imaju nešto lošiji prikaz od ovoga se stvar može popraviti omogućavanjem Windows ClearType koji će poboljšati podebljanost i oštrinu slova.

https://imgur.com/a/IEBLAQJ

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2025 21:36 (ghibli7).
3 mjeseca
Boris grozni kaže...
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Kao da postoji samo jeda vrsta i/ili generacija OLEDa. Razumiješ li ti da je najnovija generacija OLEDa ispravila probleme s tekstom. Napiši točno koji si OLED monitor koristio pa da vidiimo jel pričaš lovačke priče.

13 godina
KTM kaže...
Boris grozni kaže...
Minneyar kaže...
ghibli7 kaže...
Minneyar kaže...

Kao da postoji samo jeda vrsta i/ili generacija OLEDa. Razumiješ li ti da je najnovija generacija OLEDa ispravila probleme s tekstom. Napiši točno koji si OLED monitor koristio pa da vidiimo jel pričaš lovačke priče.

Nije istina, u svakom ozbiljnijem reviewu 1440p 27'' OLED-a je zakljucak isti - da problem nije rijesen. Rijesen je najvecim dijelom samo s povecanom gustocom piksela, dakle na 27'' i 32'' 4k je ok, iznad toga se opet pojavljuje. Doduse na tim velicinama vec vjerojatno sjedis dovoljno daleko od monitora da ne primjecujes. Ali na 1440p 27'', sranje. I dalje.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
15 godina

Dakle zaključak je da kome treba monitor isključivo za rad u AutoCAD-u,Wordu kupiti će 4K IPS 27",28" ili 32" monitor.I sad ponovno ova"teza" koliko daleko sjediš od monitora pa možda ne vidiš fringing.

Sumnjam da neki od vas imaju oči sokolove.Još jednom ponavljam, trebaš probati sam da bi donosio takve zaključke,"vjerojatno" nije dokaz.Evo 250% i 300% veličine ovog teksta na PG32UCDM.

Imao sam godinu dana prije M28U koji je 28" 4K IPS pa znam kolika je razlika,skoro pa nikakva.Za kraj ima ona narodna koja kaže da slabašnom kur.. svaka dlaka smeta.

https://imgur.com/a/uEUSnLt

https://imgur.com/a/5ypDwbI

Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2025 23:09 (ghibli7).
13 godina
ghibli7 kaže...

Dakle zaključak je da kome treba monitor isključivo za rad u AutoCAD-u,Wordu kupiti će 4K IPS 27",28" ili 32" monitor.

Ajde ti za pocetak nauci citati pa onda izvlaci zakljucke.

~beware the beast, but enjoy the feast he offers~
Poruka je uređivana zadnji put sri 5.3.2025 23:35 (Minneyar).
15 godina
Minneyar kaže...

Ajde ti za pocetak nauci citati pa onda izvlaci zakljucke.

Hvala na savjetu kolega,moj je savjet tebi kupi kakav QD-OLED bilo 27" ili 32" 2K ili 4K pa pošalji kakvu sliku i podijeli dojmove.I nastoj ne sjediti preblizu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 6.3.2025 3:44 (ghibli7).
4 godine
Najbolje da ga gleda s 2m😂😂😂😂💩💩💩
Moj PC  
0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice