Koji monitor kupiti izdvojena tema

poruka: 21.616
|
čitano: 5.718.740
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina
Re: Koji monitor kupiti
Domdom32 kaže...

Velika većina filmova snimana je u 21:9 formatu, u pravilu se samo serije snimaju u 16:9.

daj mi navedi nekoliko tih filmova i gdje ih se moze nabaviti..
svi filmovi koje sam ja ikad skinuo s neta (dvd/bluray ripovi) su bili 16:9 + svi TVovi na trzistu su u 16:9 formatu..

ima jako malo contenta snimanog u 21:9 formatu i to je glavna zamjerka 21:9 monitorima (nedostatak contenta tako da ces vecinu stvari gledati sa crnim trakama sa obje strane)

Mako kaže...
Fanu kaže...
Mako kaže...

iskustva sa igrama na 1440p, i5 oc na 4,3ghz, 8gb rama i gtx 960 (ARMA i pokoja pucačina)?

Znam da tema nije ''striktno'' monitori ali opet nekako i je :)

preslaba grafa za tu rezoluciju

morat ces kresati detalje na low-mid da bi bio blizu 60FPS..

a nešto ovako http://www.telebit.hr/monitor-lg-25-29um68-p-2560x1080-lcd-led-ips-5ms-178-178-hdmi-2x-dp-crna-36mj.html

Netko možda ima iskustva s ovom tvrtkom?

Kako mogu vidjeti jel mi filmovi podržavaju ovaj ratio?

tvrtka je OK koliko ja znam
a taj monitor ima malo vecu rezoluciju od fullHD - koji trenutno monitor imas? ako imas 1920x1080, tj. fullHD monitor trebao bi imati slicne performanse (nesto gore - tipa 5fpsa manje; bubam)

ali ne bih ti preporucio ultrawide monitor s tom dijagonalom - rijec je o sirokom monitoru ali niskom (u rangu 22-23" monitora)

evo ti usporedba

https://i.ytimg.com/vi/FhDXSX1f6Jw/maxresdefault.jpg 

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 11:54 (Fanu).
11 godina
neaktivan

Pa evo npr. što sam u zadnje vrijeme gledao: Sicario, Predestination, The Hunt, Revenant... Evo sad si gledam baš među skinutim filmovima, od 25 filmova 18 je u 21:9 formatu. Malo sam zajebao s ovom velikom većinom, ali i dalje je to pristojna većina.

13 godina
Domdom32 kaže...

Pa evo npr. što sam u zadnje vrijeme gledao: Sicario, Predestination, The Hunt, Revenant... Evo sad si gledam baš među skinutim filmovima, od 25 filmova 18 je u 21:9 formatu. Malo sam zajebao s ovom velikom većinom, ali i dalje je to pristojna većina.

A kod mene, zadnja dva mjeseca SVI filmovi koje sam gledao su bili 21:9. Baš me lijepo razveselilo :)

Star trek, Revenant, Warcraft, i čak sam na telki propustio onaj film s Eastwoodom kad glumi lopova koji vidi ubojstvo, stariji film, također 21:9.

Ostale nisam zapamtio, još 3-4 komada. Uglavnom, monitor me svaki dan razveseljuje, što igrama, što vrlo preglednom otvaranju dva prozora na ekranu, što filmovima...

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
12 godina
Domdom32 kaže...

koja je oznaka tih filmova? dvd i bluray ripovi sigurno nisu jer se oni rade za TV uredjaje (16:9)

11 godina
neaktivan

Pa evo ja baš imam nekoliko komada koji su označeni kao bluray i brrip: Sicario, The Hunt, The Hateful Eight, X-Men: Days of Future Past, Super 8, Stonehearst Asylum...Evo vidim recimo da mi je i Ant-Man označen kao Bluray ali on je u 16:9. Vrlo često kad downloada u infu imaš i naveden format, pa ako je 21:9 ili onaj 2.33:1, to ti je to.

Mislim da ti format ovisi samo o načinu snimanja, ne i o blurayju i tim stvarima. Ako snimiš film u 21:9 formatu, ne možeš ga prebaciti u 16:9 format, a filmaši često preferiraju 21:9. Ne znam koji je razlog tome, ali ovako laički bih rekao da 21:9 bolje obuhvaća vidno polje od 16:9 formata (horizontalno imamo širi kut gledanja nego vertikalno).

Zato mi se recimo i puno više sviđa igrati igre u tom formatu, jednostavno se nekako više uživim jer imam osjećaj da mi ekran pokriva puno više vidnog polja.

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 13:54 (Domdom32).
13 godina
Fanu kaže...
Domdom32 kaže...

koja je oznaka tih filmova? dvd i bluray ripovi sigurno nisu jer se oni rade za TV uredjaje (16:9)

Svi moji su blu ray. I 21:9 su.

Battlelog: [G] CyberDemonVZ
17 godina
Fanu kaže...
Domdom32 kaže...

Velika većina filmova snimana je u 21:9 formatu, u pravilu se samo serije snimaju u 16:9.

daj mi navedi nekoliko tih filmova i gdje ih se moze nabaviti..
svi filmovi koje sam ja ikad skinuo s neta (dvd/bluray ripovi) su bili 16:9 + svi TVovi na trzistu su u 16:9 formatu..

ima jako malo contenta snimanog u 21:9 formatu i to je glavna zamjerka 21:9 monitorima (nedostatak contenta tako da ces vecinu stvari gledati sa crnim trakama sa obje strane)

Format u kojem se snimaju današnji filmovi:

2.39:1 (~12:5): 35 mm anamorphic from 1970 onwards. Aspect ratio of current anamorphic widescreen theatrical viewings. Often commercially branded as Panavision format or 'Scope. Specified as 2.40:1 for Blu-ray Disc film releases (1920×800 resolution)

21:9 is just a name, the actual aspect ratio is 64:27 (2.37:1); 2.37:1 (64:27 = 43:33) -  "21:9 cinema displays".

Filmovi odlično pašu 21:9 formatu dok su TV serije rađene za 16:9! I jednostavno nije istina da ima jako malo contenta snimanog u 21:9 formatu kada svi filmovi koje skidam su u tom formatu i nemam nikakva pillarbox dok sam na 16:9 monitoru imao letterbox sa isitim filmovima:

Poruka je uređivana zadnji put čet 26.1.2017 15:02 (doktor1).
17 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Evo Istražujem gore navedeni monitor...

Netko je napisao da je monitor mali, nešto kao 23''...ovaj od 29'' je po visini kako neki kažu 24'' (16:9), ako je i 23'', i to mi je ok.

FPS će mrvicu možda biti manji, ali nije to problem.

LG 29UM68 je malo skuplji zbog freesinca (a ja nedavno prodao AMD za NVIDU :() , ali taj freesyinc mi je i bitan. Pročitao sam dosta postova koji kažu da monitor (iako piše u spec. 75hz), na max. rez. ne može preko 60hz.

E sad ljudi su ga OC na 70-75 (ovisno o panelu), nekima neće preko HDMI da prihvati OC (opet neki kažu kupi bolji HDMI), dok su neki uspjeli OC preko display porta iako imaju nvidiu.

Isti OC su radili i za LG 29UM58. Znači opet lažljive tvrtke muljaju...

Kupio bih LG 29UM68 čisto radi tog freesynca.

Pošto sam danas prodao LG 120hz, i trenutno igram na 65 hz, oči mi krvare u FPS-ovim...dok arma je i ok kad vsinc uključim...E sad, pošto je ovaj samsung 24'' poprilično shit monitor, nadam se da bi ovaj ultrawide ipak trebao biti ugodniji za oči. 

Mako
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Test user

Sa kojim kablom ti je spojen monitor, DP ili nekaj drugo? Probaj i sa HDMI, ako je vec spojen na DP, mozda upali.

11 godina
neaktivan

75 hz radi, alimoraš imati uključen Freesync i DP kabel. Ako ostaješ na nvidiji, onda ćeš ga vjerojatno trebati pokušati overclockati.

Inače ovo kaj govore za HDMI kablove nije istina, svi HDMI kablovi su isti, jedina je razlika u samim priključcima na karticama i  monitorima. Oni mogu biti 1.2, 1.4 itd., ali HDMI kabel je HDMI kabel. 

17 godina
neaktivan

Pročitao sam da neki nisu mogli OC-a napravit, sad ili nisu znali ili ima razlike u panelima!?

Mako
11 godina
neaktivan

Ne bih znao stvarno. Kako ja koristim Freesync i najnormalnije mogu uključiti 75 hz, nikad se nisam previše time bavio.

8 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Gdje ste kupili svoje LG 29um68-P ? Ja pokusavam sebi naci u nekoj normalnoj trgovini ispod 2.400kn i ne mogu nikako. Kao da su nestali poslije nove god.?

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ja sam svoj kupio u ADM-u za 2300 ili 2400, ne sjećam se više. Imaš u Telebitu koliko vidim na nabavi i na njihovoj stranici.

8 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Bok, sto bi bio neki best buy, ak mi je limit 5000kn? Sve dolazi u obzir, iako jedino sto me privlaci i cemu dajem prednost je ultra wide screen za produktivnost, no nije nuzno. Cini mi se da nazalost ne mogu dobiti kvalitetan 34" za tu cijenu. Zahvaljujem.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Možeš, i LG34UM68P i LG34UC79G su kvalitetni monitori, samo što nažalost ne možeš dobiti 1440p UW za te novce (ako to tražiš), a koji bi bio najbolji za produktivnost.

Imaš na iPonu recimo LG34UM88P koji je 1440p za 5400, ali oni su na lošem glasu kao dućan. Ako ti je 1080p u redu, onda mislim da su ti ono sasvim solidne opcije.

Ako pak ne ideš na UW, mislim da za 5000 kn možeš kupiti odličnih 1440p i 4k 16:9 monitora za tu cijenu.

17 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Baš sam i ja gledao taj LG 29UM68 i sad ga više nema za kupiti po 2300-2400kn, a da je normalna trgovina svuda piše da je nedostupan. Zanima me koje godine je izašao taj model, da li možda ubrzo izlazi novi model.

0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Upravo to. Telebit je sve samo ne normalna trgovina. Otisao sam na njihovu stranicu, LG 29'' a u opisu 25'', ma.. Ugl, pogledat cu jos preko firme za microline ili recro, ako ne vidjet cu mozda alzashop. A monitor bas taj model um68-p je izasao lipanj,2016 ako se ne varam.

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
14 godina
neaktivan
The_Fichek kaže...

Test user

Sa kojim kablom ti je spojen monitor, DP ili nekaj drugo? Probaj i sa HDMI, ako je vec spojen na DP, mozda upali.

freesync radi samo na DP...

kad spojim s HDMI onda je freesync disabled, tad  onda monitor radi na 120Hz jer je to max na HDMI.

Planiram mijenjat DP kabel ali sam citao na VESA-inom site-u da svi kablovi bi trebali biti isti. Da nema razlike izmedu DP 1.1 i DP 1.2 kabla. Jedino sto savjetuju da se kupuju verificirani kablovi jer velika vecina na trzistu nisu uopce u skladu s VESA DP standardom..... a ic kupovat kabel od 80+  kuna mi je ko pucanj u prazno.

Zato sam i posatvio pitanje dal je netko imao takav problem i dal ga je rijesio promjenom kabla, a tek onda bih pitao: " Ok, a koji kabel?"

13 godina
Koji monitor kupiti

Pozdrav svima. Razmisljam o kupnji 4k monitora pa me zanimaju samo vasa misljenja. Promatram ova 3 modela ali mozete i vi dati svoju preporuku. Asus PB287Q, Samsung UE590 i LG27MU67-BLG ima IPS tehnologiju pa jel ga to cini najboljim?

0 0 hvala 0
13 godina
protjeran
Razaniash kaže...

Pozdrav svima. Razmisljam o kupnji 4k monitora pa me zanimaju samo vasa misljenja. Promatram ova 3 modela ali mozete i vi dati svoju preporuku. Asus PB287Q, Samsung UE590 i LG27MU67-BLG ima IPS tehnologiju pa jel ga to cini najboljim?

taj 4k od LG je odlican! inace kod nas imas drugi model za duplo manje novaca a to je LG 27UD58(2900kn)! 4k i TN sivilo zaboravi...

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina

tnx! Znaci 4k monitore s TN tehnologijon da ne gledan uopce, vazi. Mozes mi samo reci di kod nas ima taj model? I samo da se nadovezem, ja iman GTX karticu, oce li imati kakve veze sto je freesync? Cita san po netu da necu samo moci koristiti active feature. Jel se tu vidi neka razlika ili nema veze?

13 godina
protjeran
Ukucaj u nabava.net i tamo si odaberi trgovinu gdje ga zelis kupiti( samo nemoj ex digital)
A budes jednog dana uzeo i amd-a sto se tice freesynca😎, nije sad toliko presudan u ovoj prici vec cijena i kvaliteta panela, model koji je u 2 tjedna napravio pravi bum u svijetu!lp
Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
13 godina
Stjepanj kaže...
Ukucaj u nabava.net i tamo si odaberi trgovinu gdje ga zelis kupiti( samo nemoj ex digital)
A budes jednog dana uzeo i amd-a sto se tice freesynca😎, nije sad toliko presudan u ovoj prici vec cijena i kvaliteta panela, model koji je u 2 tjedna napravio pravi bum u svijetu!lp

tnx. Evo s Instara cu uzeti. Puno hvala na pomoci. 

Mozda jednog dana, al sumnjan jer sam ovo lito kupija 1070. 

14 godina
neaktivan
Stjepanj kaže...

zasto ne ex digital? pitam jer gledam jedan mob i kod njih je uvjerljivo jeftinije.. pretpostavio sam da ima neka caka al me zanima sta tocno

11 godina
neaktivan

Na jako su lošem glasu što se tiče reklamacija, ali u zadnje vrijeme znaju imati tako dobre ponude da se ponekad možda i isplati riskirati s njima.

13 godina
neaktivan
Koji monitor kupiti

Crko mi monitor upravo, a budući da mi odmah treba moram ići kupiti novi. Ne treba mi ništa svemirsko, gledam neki max 21.5" do 1000 kn i da ima DVI-D ulaz.

Našao sam neki AOC E2275SWJ za 899 kn i PHILIPS 223V5LSB za 949 kn u Elipsu. Oni danas rade do navečer pa bih se tamo zaletio... Znam da koliko para toliko muzike - zanima me samo ima li netko nešto negativno za reći o ova 2 modela? Koji je bolji? Philips je ime (barem u mojoj glavi), za AOC nikad čuo...

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ako možeš, radije si kupi u nekom informatičkom dućanu monitor, u Elipsu ćeš sve platit parsto kuna više, tam se kupuju vešmašine.

Mislim da za do 1000 kn već bez problema možeš dobiti 23'' monitor s IPS/VA panelom. Oba monitora koja si naveo su TN, tako da su više-manje sranje.

Evo, ovdje npr možeš dobiti 21,5'' BENQ za 750 kn.

Ovdje imaš 24'' BENQ za 1050 kn.

To je samo ovak na prvo kaj sam izguglao, možda se mogu naći i bolje ponude.

Poruka je uređivana zadnji put sub 28.1.2017 19:48 (Domdom32).
12 godina
blab kaže...

Crko mi monitor upravo, a budući da mi odmah treba moram ići kupiti novi. Ne treba mi ništa svemirsko, gledam neki max 21.5" do 1000 kn i da ima DVI-D ulaz.

Našao sam neki AOC E2275SWJ za 899 kn i PHILIPS 223V5LSB za 949 kn u Elipsu. Oni danas rade do navečer pa bih se tamo zaletio... Znam da koliko para toliko muzike - zanima me samo ima li netko nešto negativno za reći o ova 2 modela? Koji je bolji? Philips je ime (barem u mojoj glavi), za AOC nikad čuo...

Evo ti za 1.050kn 23.6" ima dvi konektor klik

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice