Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.540.111
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
bunkermax kaže...

...

Iz mojeg 8godisnjeg iskustva s Archom - mogu samo preporuciti.

Kako je hrvoje tocno rekao - crashabilno, ali to te natjera nauciti kako ti sistem funkcionira. Nakon nekog vremena naucis sam sebi popraviti sistem bez pristupa internetu, i rolling back na stariji paket uglavnom postaje tek zadnja opcija.

Edit:

Iskreno, Arch zaista nije bauk kakvog ga reputacija cini.

Instalacija trazi malo vise od klikanja, istina, ali imas readme sa svim instrukcijama i sve te instrukcije su logicne (fdisk >>= chroot >>= package manager instalacija cega god).

Ako se odlucis skociti u vodu, rado cu ti pomoci.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2016 19:42 (Deus ex machina).
11 godina
protjeran

@deusex

Pregledao sam, kroz godine, mnogo yt tutorijala o instalaciji archa, a i dosta puta me potraga za rjesenjem nekog opceg linux problema, dovela na arch dokumentaciju. U biti, kako i sam kazes, nevidim tam nikaj kaj bi bilo bauk, osim kaj bi me bilo panika textualno krojiti particije i dodavati efi na pravo mjesto jer na dosta strojeva je dual boot sa windowsima.

I kaj, znaci sad ti je automatikom kernel 4.9 na sistemu ?
16 godina
Linux - pitanja i odgovori

Ja sam prešao s Neona na Manjaro i koristim ga već neko vrijeme. Trebalo mi je nešto vremena da pohvatam neke stvari, jer nisam nikada koristio Arch, ali sada je super.

Pacman i yaourt su genijalni, a tko baš želi izbjeći cli može koristiti Octopi.

Zadnja stable plasma (LTS) radi super na Manjaru, a Manjaro tema super paše uz Plasmu. Pošto mi je većina ostalih programa koje koristim u tom stilu, s ovime sam jako zadovoljan.

Pošto koristim laptop sa switchable grafikom, Manjarov alat za detekciju i instalaciju mi je super poslužio. Prije je bila prava tlaka natjerati Bumblebee da radi, a ovdje je to sve u nekoliko klikova.

Iako je rolling release, ja koristim stable channel i nemam nikakvih problema. Jedini "bug" koji sam doživio je bio prilikom jednog od update-ava prije izlaska Fringilla inačice, kada mi se neki od config fileova za X poremetio, pa X nije detektirao veću rezoluciju od 800x600. Jest da mi je trebalo nekoliko sati guglanja, editiranja config fileova i hrpe rebootova, ali mi je čak i pomalo drago jer sam iz ovog iskustva podosta naučio. 

Sve u svemu, preporučam Manjaro malo naprednijim korisnicima koji žele probati Arch, a ne mučiti se s instalacijom "čistog" Archa. 

Ako netko ne voli KDE, tu su i XFCE i verzije s ostalim DE-ovima (community)

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2016 20:25 (mind_challenge).
Moj PC  
1 0 hvala 1
11 godina
protjeran

@mind chalenge

Iskreno, dosad sam par puta kretao u manjaro avanturu u zadnjih godinu dve, onak za svoju dusu. I svaki put sam odustao jer sam nailazio na probleme koje nisam mogao rijesiti niti na njihovom forumu.

Npr, jednom nije mogao syncati nijednu databaze, i sve njihove preporuke, od brisanja one lock datoteke, preko refresha mirora i milion terminalskih naredbi, nisu urodile plodom. Drugi puta je zaglavio na instalaciji chroma iz aura, javljajuci neki keyring error i broj u ms, i isto milion komandi sa njihovog foruma nije pomoglo. Treći put je ttf ms font , isto iz aura, spomrdal sistemske fontove a deinstalacija je rezultirala crnim ekranom i stotinama redova eror ovaj eror onaj... Pa se sjecam da se scanlite vezal uz web kameru umjesto uz skener.. Pa onda se bleachbitb instaliral cudno, bez onog root moda pa nije mogao nikaj brisati....

I tak, pomalo to obeshrabri entuzijazam, a bas bi lijepo bilo imati sistem koji se jednom instalira i onda je friski godinama... Tip na fb grupi nas uvjerava da je kernel 4.8xx donio poboljsanja u segmentu amdgpu , pa mi dosla volja malo probati rr gdje su uvjek friske verzije...ako.. ....

😊
16 godina

bunkermax  

Ja eto zasada nikakav nerješiv problem osim onog s rezolucijom. Kao što sam rekao, nije nešto što bi me natjeralo na reinstall, čak u neku ruku i zanimljivo za naučiti neke stvari.

Nadam se da će tako ostati i u budućnosti. Sličan Manjaru je i Antergos, samo ipak malo više "bleeding edge", pa ako baš želiš Arch, probaj njega.

A što se tiče ovog sistema kojeg jednom instaliraš i friški je godinama, imaš Debian  

"Antergos is literally an arch installer. Antergos uses Arch repo’s and includes it’s own for a theme. Antergos is really Arch without the pointless “The Arch way” crap, there’s no reason to not automate the process."

R.I.P. EnlightenedPhoenix 24.6.2011. Provokator starog kova R.I.P. Munjovoz 20.3.2012.
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2016 21:00 (mind_challenge).
Moj PC  
1 1 hvala 1
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@deusex

Pregledao sam, kroz godine, mnogo yt tutorijala o instalaciji archa, a i dosta puta me potraga za rjesenjem nekog opceg linux problema, dovela na arch dokumentaciju. U biti, kako i sam kazes, nevidim tam nikaj kaj bi bilo bauk, osim kaj bi me bilo panika textualno krojiti particije i dodavati efi na pravo mjesto jer na dosta strojeva je dual boot sa windowsima.

I kaj, znaci sad ti je automatikom kernel 4.9 na sistemu ?

Particioniranje nije problem ako malo vjezbas na praznom disku - samo pazi da ne uvalis slucajno sda ako je sdb (ili sdc, meni se dogodilo :-|) i budi svjestan razlike izmedju cijelog diska (/dev/sd[a-z]) i particije na disku (/dev/sd[a-z][0-9])

Ako zelis malo naprednije podesavanje, pogledaj 'disk alignment' za SSD-ove.

Sa EFI-jem nazalost ne znam jer i dalje vrtim Grub na kucnom laptopu, a ovaj na poslu sam probao nabrzinu syslinux i ondustao nakon 30 minuta jer nisam uspio bootati sistem. Ako rijesis UEFI, onda ja tebe molim da mi javis kako je islo :-D

Sto se tice kernela - imas izbora koliko hoces. Na kucnom laptopu drzim normalno najnoviji, plus lts (long term support) plus rt (realtime). Normalni vrtim u 95% slucajeva, LTS vrtim ako driver posandrca sa vanjskim monitorima (dogodilo se), a realtime bootam kad sviram s bendom (Focusrite Scarlett 2i2 - 3ms lag ). Hardware je Dell Latitude 3550.

Na poslu imam neki MSI Alienware, i taj ima nvidia gtx960m. Kad bootam standardni (ie. najnoviji) kernel, zna se dogoditi da se refresh desinkronizira i monitor postane neupotrebljiv. Moguce je sasvim da razlog tome nije zbog kernela nego zbog nvidijinih drivera (imas i -lts drivere)

Zato na poslu obicno vrtim LTS (4.4.30-1) i probam dvaput mjesecno normalni da vidim da li se stanje popravilo.

Pored ovih, imas u User Repository (paketi koji nisu oficijelno podrzani) razlicitih kernela jos barem 9-10, sa razlicitim patchevima, tweakovima, etc... ima i jedan paket, ne znam da li se jos odrzava, gdje mozes na kernel config pokazati unutar konfiguracije paketa (imas opciju promjeniti konfiguraciju prije instaliranja), tako da uvijek imas svjezi kernel sa patchevima koje hoces i konfiguracijom koju hoces - samo treba updateati sistem.

Edit:

ako zelis samo isprobati novi kernel - to mozes i na ruke, bez nove distribucije. Skini source, uzmi config tvoje distribucije, pokreni make i dodaj binary u /boot. Prvi build traje dugo, ali ako nikad ne izvrsis make clean ili obrises sourceove, mozes taj svoj kernel patchati i prckati sa najnovijim stvarima u par minuta.

Na taj nacin sam sebi rijesio driver za Wacom Bamboo, dok jos nije bio sluzbeno podrzan u kernelu. Protokol i hardware su vrlo slicni Intuos modelima i trebalo je samo zamjeniti ID uredjaja i promjeniti regije. Tip koji odrzava modul mi je dao patch za Intuous i objasnio gdje da promjenim vrijednosti. Znam da zvuci opako, ali ozbiljno ti govorim - pet minuta posla i 15 sekundi prckanja po tekst editoru.

In the meantime, taj novi wacom driver je u kernel usao tek za 4-5 mjeseci, dok ga je Linus prihvatio, a ja sam si lijepo patchao kernel i uzivao u full podrsci from day 1.

You need another death just to have a life to save - you need a master just so you can beg - you need a light just because you're so afraid - now bow, and learn to be a good slave...
Poruka je uređivana zadnji put sri 9.11.2016 21:13 (Deus ex machina).
9 godina
neaktivan
Na Debian testingu sam već nekoliko mjeseci. Ne crasha se.
Imam sve skoro pa najnovije, ograničenje je u odlukama maintainera dok odlučuju što budu a što nebudu stavili.

Pitaj me bilo šta oko te teme.
https://en.wikiquote.org/wiki/Mikhail_Bakunin
Moj PC  
0 0 hvala 1
11 godina
protjeran

Antergos u live modu mi nije dobro radio, ni bilo opce sound devicesa, printera, kamere, wifia, wifi tipkovnice.....tak da sam u startu odustao od njega...
11 godina
protjeran

@deus

Na mintu kroz update manager se moze instalirati noviji kernel, ali samo 4.4xxx dok npr 4.8 neda...

Txt particioniranje je ok ako je klasika, ali ako vec postoji gore win 10, aj ti sad textualno napikni linuxov efi u windowsovu efi particiju, dodaj zastavice, odredi redoslijed, dodaj secureboot key... U gui sucelju je to djecja igra, i uefi instalacija uz winse sam odradio na stotine u svim mogucim kombinacijama ( uefi je s nama od win 8 ), no textualno nemam pojma dali bih to znao...
11 godina
protjeran

@gnu linux

Viš viš, debiana se nisam ni sjetio.. I od njega sam brzo nekad dizao ruke zbog zvuka, wifia, printera....

Nekako me uvjek vodila logika da se ne bakcem sa distrama koje zezaju kad ih ima i koje nezezaju, ala mint, ubuntu, fedora..

Aj opisi u par crtica kako imas debiana , tj npr koji ti je sad kernel, de, gimp, LO, cups, hplip, gparted, powerstat....
16 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@deus

Na mintu kroz update manager se moze instalirati noviji kernel, ali samo 4.4xxx dok npr 4.8 neda...

Txt particioniranje je ok ako je klasika, ali ako vec postoji gore win 10, aj ti sad textualno napikni linuxov efi u windowsovu efi particiju, dodaj zastavice, odredi redoslijed, dodaj secureboot key... U gui sucelju je to djecja igra, i uefi instalacija uz winse sam odradio na stotine u svim mogucim kombinacijama ( uefi je s nama od win 8 ), no textualno nemam pojma dali bih to znao...

Mhm, za UEFI stvarno ne mogu pomoci.

Sto se tice kernela, nisam mislio da koristis package manager nego clone: https://github.com/torvalds/linux

9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@gnu linux

Viš viš, debiana se nisam ni sjetio.. I od njega sam brzo nekad dizao ruke zbog zvuka, wifia, printera....

Nekako me uvjek vodila logika da se ne bakcem sa distrama koje zezaju kad ih ima i koje nezezaju, ala mint, ubuntu, fedora..

Aj opisi u par crtica kako imas debiana , tj npr koji ti je sad kernel, de, gimp, LO, cups, hplip, gparted, powerstat....

Kernel je 4.7, 4.8 trenutno čeka u unstable repozitorijima iz nekog razloga. Međutim kažu da će testing prije nego postane stable dobiti sve kernele do 4.10. Za DE koristima i3, verzija 4.12, LO je 5.2, GIMP je 2.8.16-114 itd...

11 godina
protjeran

Jutros sam se malo poigrao sa debianom.

Downloadao sam live iso , debian stable xfce, i kojim ga god načinom

snimio na usb, nema uefi boot načina prilikom pokretanja.

E sad, ili sam ja negdje drastično fulao, ili nema uefi podrške u tom live načinu...

0 0 hvala 0
16 godina

umjesto GRUBa, možeš koristiti winbootmanager (od w8 nadalje, podržava i linux..). Jednostavno se bilo koji OS doda u meni, kuckanje u cmd ili kao želiš klikati easybcd. Tako eliminiraš potrebu/rizik ako nisi siguran u instalaciji. Mada za neke stvari (chipset) nisam 100% siguran koja verzija kernela je potrebna.. 4-nešto.. za uefi-gpt... čini mi se da bi trebao raditi svaki 4x. Eliminiram brigu korištenjem MBRa gdje god mogu birati.

+ win8-10 boot se može prebaciti u w7 mod, brže (preskače se gui boot w8-10 i izlazak u meni za ostale OSeve).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.11.2016 13:48 (ihush).
9 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Jutros sam se malo poigrao sa debianom.

Downloadao sam live iso , debian stable xfce, i kojim ga god načinom

snimio na usb, nema uefi boot načina prilikom pokretanja.

E sad, ili sam ja negdje drastično fulao, ili nema uefi podrške u tom live načinu...

Bojim se da tu nema sreće:
https://wiki.debian.org/UEFI#UEFI_support_in_live_images
Ja sam se na svu sreću snašao sa netinstallom. Možda ti je Manjaro ili Mint debian edition bolji...

11 godina
protjeran

Secure boot

0 0 hvala 0
16 godina

-koliko znam, samo Canonical plaća MSu licencu.. :)

12 godina
neaktivan

i red hat

TD people you are on my Death Note

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
ihush kaže...

Ima di kakvi ugovor o tome, neki cjenik, javno objavljeni članci meritornih izvora ili nagađaš ?? 

12 godina
neaktivan
TD people you are on my Death Note
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2016 12:45 (Killua).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Kompa, ja kazem meritoran clanak, a ti das link na portalski clancic iz 2012 koji se veze uz drugi portal naziva h online. Oba izvora jaka da jaci nemreju bit.
16 godina
bunkermax kaže...
ihush kaže...

Ima di kakvi ugovor o tome, neki cjenik, javno objavljeni članci meritornih izvora ili nagađaš ?? 

naravno, nagađam ... :)) ili, e-da, tak je to. Zato ti i kažem, korsiti umjesto gruba winbootmanager.. (koristim oba, može).

11 godina
protjeran

Pa grub mi dela odlicno, zakaj da ga mjenjam ? Mogu li iz win boot managera odrediti verziju linux kernela kojeg zelim loadati.... ?

Vec godinu dve distre poput fedore, ubuntu familije, opensusea, nemaju nikakvih problema sa uefijem...
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Kompa, ja kazem meritoran clanak, a ti das link na portalski clancic iz 2012 koji se veze uz drugi portal naziva h online. Oba izvora jaka da jaci nemreju bit.

Lol, to ti nije baš omiljena web stranica :) Pa zašto je bitno tko plaća, bitno je da radi. Da bar svi plaćaju. Šteta što nema distribucije koja će plaćati i Nvidiji i ATI-ju i Broadcomu i Appleu i Microsoftu, al da sve radi. Takvu bi i ja platio ;) Nešto poput macOS-a. GOogle bi to mogao, al nema tu novaca za njih. Možda da ponude reklame u naslovu prozora ili taskbaru. 

Drugo ti je rješenje da kupuješ hardver koji nema veze s Windowsima.

But how do it know
11 godina
protjeran

@hrvoje

Ma lako za portal, no clanak je iz 2012 a referenca autoru je drugi portal naziva h online...

Zna se kaj su meritorne stranice i izvori : siteovi proizvodjaca hardvera, softvera, sluzbenih institucija... A portali koji pisu sve i svasta, pritom nesto zaradjujuci od reklamica ili sponzora mi zasigurno nisu izvor mudrosti ( pritom mislim opcenito a ne na neki odredjeni site )

👮
16 godina

a bašš te muči google? :)

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

@hrvoje

Ma lako za portal, no clanak je iz 2012 a referenca autoru je drugi portal naziva h online...

Zna se kaj su meritorne stranice i izvori : siteovi proizvodjaca hardvera, softvera, sluzbenih institucija... A portali koji pisu sve i svasta, pritom nesto zaradjujuci od reklamica ili sponzora mi zasigurno nisu izvor mudrosti ( pritom mislim opcenito a ne na neki odredjeni site )

👮

A na tom honline je link na izjavu Marka Shuttlewotha :) 

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2012-June/035387.html

Uostalom zar nije The Linux Foundation riješila key

http://blog.hansenpartnership.com/linux-foundation-secure-boot-system-released/

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2016 14:31 (hrvooje).
11 godina
protjeran
ihush kaže...

a bašš te muči google? :)

Nemuči, jer vjerujem da svi posjetitelji ovog sitea se znaju koristiti tražilicama, no

opet nevidim nigdje nikakvi službeni ugovor,službenu vijest, ili bar cjenik po kojem ms naplaćuje 

keyeve za secure boot i sl....   Unutar tih 58100 , kaj misliš koliko ih je relevantno....

11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Je, i niti tu nitko ne spominje ništa konkretno osim da će open softver imati neko vrijeme poteškoća sa uefi-secure bootom

ali da i dalje traže bolji rezultat.   A linkanje se i sa tog sitea nastavlja dalje ( http://mjg59.dreamwidth.org/13713.html )

Osobno mi je svejedno da li, tko, kome i koliko to plaća , no kad se već nečeg dohvatimo 

onda bi bilo općekorisno da iznosimo točne i precizne podatke , sa referencom na meritorne izvore unutar kojih bi bili vidljivi i neki konkretni podaci , brojke, a ne link na link spika...

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...
hrvooje kaže...

Je, i niti tu nitko ne spominje ništa konkretno osim da će open softver imati neko vrijeme poteškoća sa uefi-secure bootom

ali da i dalje traže bolji rezultat.   A linkanje se i sa tog sitea nastavlja dalje ( http://mjg59.dreamwidth.org/13713.html )

Osobno mi je svejedno da li, tko, kome i koliko to plaća , no kad se već nečeg dohvatimo 

onda bi bilo općekorisno da iznosimo točne i precizne podatke , sa referencom na meritorne izvore unutar kojih bi bili vidljivi i neki konkretni podaci , brojke, a ne link na link spika...

Evo od Linux fondacije, kaže da plaćaju:

https://www.linux.com/learn/how-install-linux-windows-machine-uefi-secure-boot

If disabling Secure Boot isn’t an option for you, the next easiest route to success is to choose a Linux distribution that fully supports Secure Boot. If you’re using Ubuntu >=  12.04.2 (or any of its official “flavors”) or Linux Mint >=16, you can rest assured these distributions support Secure Boot because both distributions (and their “flavors”) share a legitimate Intel UEFI/SecureBoot code. As well, both enterprise-ready distributions Red Hat and SUSE have paid the piper to gain access to an official key. With these particular distributions, Secure Boot should not be an issue. I’ve booted plenty of Secure Boot-enabled machines with Ubuntu and had nary an issue.

Iako ne piše kome plaćaju, ali to ćemo ostaviti mašti ;) 

Sad ti još jedino ostaje da pitaš Shuttlewortha da ti pokaže račun, ako ti linkovi nisu dosta nhf

But how do it know
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.11.2016 14:40 (hrvooje).
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice