Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.505.271
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Danas sam kao svoj primarni Os stavio Ubuntu pa je moje pitanje  treba li dodatne drivere stavlja( konfa pod moj pc)

Verzija je 15. Moželi netko staviti linkove gdje mogu skinutu sve drivere

Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran
Re: Linux - pitanja i odgovori
Rocker747 kaže...

Danas sam kao svoj primarni Os stavio Ubuntu pa je moje pitanje  treba li dodatne drivere stavlja( konfa pod moj pc)

Ništa ti netreba, sve je to već unutar ubunta.

Odgovorio sam ti detaljnije na av temi.

Linkove zaboravi u linux svijetu jer to nejde tako.

Sigurnost je među linux prioritetima i sve instaliraš kroz softver centar o kojem brinu tvorci ubunta ili kroz dodatne repozitorije koje održavaju developeri nekog softvera...

11 godina
protjeran

@mrakky

Samo pikni stik kad je ubuntu upaljen, drajveri su vec dio linuxa, odi u mrežne veze i klikanjem dodaj mobilnu vezu  ( odabereš drzavu i operatera i to je to) 

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

2 0 hvala 0
16 godina
Rocker747 kaže...

-soft.centar (+restricted), sve ostalo google + ubuntu howto.

btw driveri/software se skidaju za sve OSeve s istog mjesta, na isti način. Za linux distru ovisno o paket manageru pripazi i na to ili korstiš terminal+aptget, tj copy-pasteaš iz howtoa. (ili softcentar).

-Canonical ima politiku (ubuntu) da ne uključuje 'ograničeni' soft nego to mora sam korisnik (zbog mogućih problema s licencama), neka druga distra bi to mogla imati outofbox. Sve ostalo je (skoro) identično na svima, jer linux je jedan, razlika je samo u supportu i izgledu... (ima nešto i ispod haube, ali za sad recimo).

-drivere možeš instalirati, moguće da će nešto biti bolje/brže.. prije provjeri za svoj HW pa tad odlučiš, jer KISS kaže, ako radi ne diraj (bez razloga).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
10 godina
neaktivan

Hvala vam na pomoći

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

KDE Connect ugodno osvježenje i iznenađenje. stoji telefon na stolu dok se radi na računalu. Sve notifikacije dolaze na monitor, a klikom miša može se i poziv ušutkat.

Što se systemd-ja tiče, možda se ne boota brže , ali se gasi brže svakako

*Što se tiče ebuyera, nezamjenjiva baterija i radeon na Linuxu :) . Miriše mi na loše.

http://www.omgubuntu.co.uk/2015/05/new-ubuntu-laptops-available-from-ebuyer-2-2

There is no job like cron job!
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 20:14 (hrvooje).

1 0 hvala 5
12 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

KDE Connect ugodno osvježenje i iznenađenje. stoji telefon na stolu dok se radi na računalu. Sve notifikacije dolaze na monitor, a klikom miša može se i poziv ušutkat.

Odlicna stvar. Radi i na xfceu! 

slika

Samo izgleda treba neki firewall rule dodat 

edit: hrvoje, hvala puno ovo mi je otkrice tjedna, sad ne ustajem iz kreveta, saltam pjesme i pauziram film 

Under neon loneliness...Motorcycle emptiness...
Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 20:48 (lazy_punk).
17 godina
hrvooje kaže...

i radeon na Linuxu :) . Miriše mi na loše.

A ovisi.... Ako nije namjera igranje FOSS Radeon driveri u 2D/Desktop radu su poprilično dobri, vjerojatno i najbolji u odnosu na druge kombinacije.

16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

*Što se tiče ebuyera, nezamjenjiva baterija i radeon na Linuxu :) . Miriše mi na loše.

http://www.omgubuntu.co.uk/2015/05/new-ubuntu-laptops-available-from-ebuyer-2-2

Sve je to ok ali ja ne mogu prožvakati rezoluciju na 15" 1366 x 768 nikako 

Ja sam sad neko vrijeme na Radeon i mogu reči da sam ugodno iznenađen kako je sve prošlo lagano kod instalacije i super radi 

14 godina

Ja sam jako zadovoljan s FOSS Radeon driverima, moguće zato što imam stariju grafu, no igre jako dobro rade (Minecraft, Amnesia).

Jedino loše u vezi tih drivera jest brzina ventilatora.

Say hello to my little friend
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Pa uvjek je tu i vlasnički drajver .... Iako meni i na open drajverima perfektno radi....

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

vlasnicki driveri i AMD ne idu u istu recenicu :D

Poruka je uređivana zadnji put sri 6.5.2015 23:08 (Gam3r).
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
lazy_punk kaže...
Odlicna stvar. Radi i na xfceu! 

slika

Samo izgleda treba neki firewall rule dodat 

edit: hrvoje, hvala puno ovo mi je otkrice tjedna, sad ne ustajem iz kreveta, saltam pjesme i pauziram film 

Ja i zaboravio da sam ga konfigurirao neki dan. I tako mobitel spojen na wifi kad odjenom na ekranu laptopa dolje poziv sa gumbom 'mute call'. Odličnu aplikaciju je iznjedrio Google Summer of Code.

Buhaha kaže...

Sve je to ok ali ja ne mogu prožvakati rezoluciju na 15" 1366 x 768 nikako 

Ja sam sad neko vrijeme na Radeon i mogu reči da sam ugodno iznenađen kako je sve prošlo lagano kod instalacije i super radi 

Teško je s konja na magarca. Nema smisla brojat piksele, fullhd bi trebao biti standard. Definitivno ne treba poticati proizvođače da rade takve ekrane. 

17 godina
neaktivan
Gam3r kaže...

vlasnicki driveri i AMD ne idu u istu recenicu :D

Onda sam ja sretnik sa svojom HD 7850. Imao sam Linux u vidu kao glavni OS, ali bila je ona, nekak se vec budemo snasli. I evo, vec par puta radio rucnu instalaciju drivera (svaki puta noviju verziju), svaki put proslo bez problema, a isto tako se i igram bez problema. Jedini problem je bio sa Civilization V, nije prikazivalo slova na menijima ni opise u civpediji, rjesenje: novija verzija drivera. Zbog toga sam noviju i stavio, prije toga sam vrtio onu koju sam stavio prilikom instalacije sustava pred 2,5 godine.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
11 godina
protjeran

Od četrdesetak računala koje obilazim, većina je na radeonkama  ( bile jeftinije prilikom kupnje)  i nikakvih problema nema.  Pol ih je na vlasničkim a pol na generičkim open drajverima. ....  Vlasničke sam stavio di su bolje mrcine od hardvera i gdje su igrači..... 

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vijesti s borilišta ...

@Martin Grasslin

After years of work KWin's master branch just became a proper Wayland compositor. 5.4 will be an awesome release :-D

.*OOXML i sigurnost

http://www.linuxveda.com/2015/05/07/using-microsofts-ooxlm-increases-risks-attacks-linux-wrap/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+linuxveda%2Ffeed+%28Linux+Veda%29

**Izašao je novi LibreOffice 4.4.3. Mogu reći da su popravili bug koji sam prijavio, a radilo se o nepravilnim granicama kad se nakosi tekst i spremi u xlsx. Sad je ok, nakon spremanja i ponovnog otvaranja sve ostaje kako je bilo, dok je ranije granica ćelije gubila kosinu kuta pod kojim je tekst.

http://www.linuxandubuntu.com/home/libreoffice-4-4-3-released-available-to-install-upgrade-in-ubuntu-linux-mint

Poruka je uređivana zadnji put sub 9.5.2015 1:46 (hrvooje).

0 0 hvala 0
11 godina
protjeran

Kako da dođem do slijedećih informacija pod ubuntom 15.04:

-koje memorijske latencije podržava matična ploča
-koje napone za memorijske slotove može matična ploča isporučiti ( podržati ) na mem slotovima
-koja je memorijska latencija za trenutne memorijske module tj na kojoj latenciji sada radi
-na kojem naponu radi trenutni memorijski modul ( pločica )

Od biosa nema pomoći jer su laptopi u pitanje.Hardinfo i slični programi  nedaju takve detaljne informacije.
Također sam po uputama sa raznih linux stranica i foruma pokušao sve one terminalske komande ( lshw, dmidecode ..i još hrpu drugih )

no nijedna od tih komandi mi nedaje podatke koje trebam.
Stranice proizvođača hardvera su isto siromašne po tim pitanjima .

.......................................

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Kako da dođem do slijedećih informacija pod ubuntom 15.04:

-koje memorijske latencije podržava matična ploča
-koje napone za memorijske slotove može matična ploča isporučiti ( podržati ) na mem slotovima
-koja je memorijska latencija za trenutne memorijske module tj na kojoj latenciji sada radi
-na kojem naponu radi trenutni memorijski modul ( pločica )

Od biosa nema pomoći jer su laptopi u pitanje.Hardinfo i slični programi  nedaju takve detaljne informacije.
Također sam po uputama sa raznih linux stranica i foruma pokušao sve one terminalske komande ( lshw, dmidecode ..i još hrpu drugih )

no nijedna od tih komandi mi nedaje podatke koje trebam.
Stranice proizvođača hardvera su isto siromašne po tim pitanjima .

.......................................

Ja bih prvo pokušao naći manual MBO-a i RAM-a.

Drugo, mislim da je 15.04 malo problematičan, jer nema još dosta repozitorija, kao npr. CPU-G ili I-NEX. Iako ovi programi možda nemaju informaciju koju tražiš, dok CPU-Z pod Windowsima ima. I ja sam trenutno na Kubuntu 15.04 i CPU-G nisam uspio instalirati preko ppa, dok I-NEX jesam, gambas3 framework problem ili nešto slično, jer ne mogu baš pročitati podatke iako ima dugme 'decode DIMMS'.

Ovdje sam također pronašao upute, ali meni lm-sensors ne prepoznaju SMBus. Za naredbu sensors-detect morat ćeš instalirat lm-sensors. Meni javi ovo:

Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware
monitoring devices. This is the most risky part, and while it works
reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble
on some systems.
Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no):  
Sorry, no supported PCI bus adapters found.

a njemu na linku od gore javi ovako:

Lastly, we can probe the I2C/SMBus adapters for connected hardware monitoring devices. This is the most risky part, and while it works reasonably well on most systems, it has been reported to cause trouble on some systems. Do you want to probe the I2C/SMBus adapters now? (YES/no): Using driver `i2c-i801' for device 0000:00:1f.3: Intel Cougar Point (PCH) Module i2c-i801 loaded successfully.

Pa onda on učita modul ovako sudo modprobe  i2c-i801 i zatim decode-dimm mu prepoznaje SMBus.
Isto tako, jedan korisnik je prijavio bug autoru, jer mu nije prepoznalo EPROM. Autor odgovara da nije do programa, nego do računala tj. chipa:

As explained, the eeprom module doesn't find any EEPROM module.
It is related to the way your computer is wired, and not to decode-dimms. I am therefore closing the bug.

I-NEX nečitljivi I-NEX nečitljivi
CPU-Z na Windowsima CPU-Z na Windowsima
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2015 11:53 (hrvooje).
16 godina
neaktivan

Pitanje dali se može instalirat na novom kubuntu-u 15.04 atijevi drajveri ... podrazumjevam da isti i rade :D

Probao sam instalirat drajvere koji su ponuđeni od driver managera e ti kad se instaliraju ništa više iza toga ne radi.

Radi se o atiju R9 280x stoga ako imate koju sugestiju dobro bi došla.

Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ne znam da li ste vi, ja nisam ranije primjetio da je Mint dobio novog glavnog sponzora PIA. Veći proračun, više dobrih stvari će se napraviti. Ovo je dobra vijest

http://blog.linuxmint.com/?p=2812

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

Hvala  

Ma znaš i sam kako su siromašni ti mauali za laptope i ploče koje su u prijenosnim računalima, a nema nikaj ni na proizvođačevim stranicama.

Sad sam probavao i-nex i nije uspjela instalacija baš zbog problematičnog repoa za ubuntu 15.04...

Trenutno sam uspio se pomoći alatom i2c-tools koji pokriva trenutno stanje voltaži, latencija, frekvencija , jedino kaj njime nemogu

vidjeti koje bi uopće ploča sve voltaže i latencije podržala na mem slotu......

11 godina
hrvooje kaže...

Ne znam da li ste vi, ja nisam ranije primjetio da je Mint dobio novog glavnog sponzora PIA. Veći proračun, više dobrih stvari će se napraviti. Ovo je dobra vijest

http://blog.linuxmint.com/?p=2812

Imam njihovu godišnju pretplatu 

Samomrzeći hrvat
11 godina
bunkermax kaže...
hrvooje kaže...

Hvala  

Ma znaš i sam kako su siromašni ti mauali za laptope i ploče koje su u prijenosnim računalima, a nema nikaj ni na proizvođačevim stranicama.

Sad sam probavao i-nex i nije uspjela instalacija baš zbog problematičnog repoa za ubuntu 15.04...

Trenutno sam uspio se pomoći alatom i2c-tools koji pokriva trenutno stanje voltaži, latencija, frekvencija , jedino kaj njime nemogu

vidjeti koje bi uopće ploča sve voltaže i latencije podržala na mem slotu......

https://launchpad.net/i-nex

Samomrzeći hrvat
Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2015 13:14 (Entry Point).
11 godina
protjeran

@entry

evo meni nije uspjelo, pa ako imaš volje pojasni kako si to odradio.

S time da je kod mene čisti ubuntu unity a ne gnome na lapu na kojem to pokušavam....

..........................

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

prvo instaliraj taj gambas

sudo add-apt-repository ppa:nemh/gambas3
sudo apt-get update
sudo apt-get install gambas3

Onda možeš i odavdje direktnim downloadom instalirati i .deb ili možeš preko ppa.

0 0 hvala 1
16 godina

btw, Entry ima 32bit.. to je vjerojatnije da radi.. jer za sad nema za 15.04. (na 64).

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用

1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
hrvooje kaže...

prvo instaliraj taj gambas

sudo add-apt-repository ppa:nemh/gambas3
sudo apt-get update
sudo apt-get install gambas3

Onda možeš i odavdje direktnim downloadom instalirati i .deb ili možeš preko ppa.

Sve te verije sam isprobao, i to čak i stable i daily izdanje, i nije nijedno proradilo na 64 bitnom ubuntu 15.04.....

17 godina
neaktivan

Zanimljivo, ja sam ga instalirao na 64-bitnom Kubuntu 15.04., ali neke kartice nisu bile čitljive kao što sam ti ranije pokazao.

*Možda je do ovoga: ja sam imao instaliranu multiarhitekturu multiarch. Kako instalirati vidi ovdje.

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.5.2015 15:01 (hrvooje).

1 0 hvala 1
11 godina
protjeran

A eto, čari linuxa...  Kako netko reče, sa linuxom ti nikad nije dosadno...hehehehhe

Znao sam ja naletiti da na dva doslovce ista stroja ( HP AIO ) sa istom verzijom ubunta,

na jednom nerade stvari koje na drugom rade i obrnuto... 

3 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice