Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.487.448
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Pozdrav svima, imam jedan trivijalan problem, naime koristim Ubuntu 13.10 i kada držim ctrl+alt+V ne mogu dobiti @ simbol. Molim vas pomozite mi. Unaprijed hvala. pozz Data ;)

0 0 hvala 0
13 godina

altgr + v ? tipkovnica na hrv u postavkama ?

1 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
Lieutenant commander Data kaže...

Pozdrav svima, imam jedan trivijalan problem, naime koristim Ubuntu 13.10 i kada držim ctrl+alt+V ne mogu dobiti @ simbol. Molim vas pomozite mi. Unaprijed hvala. pozz Data ;)

Probaj desni Alt, tj. kao sto kaze kolega AltGr.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
12 godina
neaktivan
Darky kaže...

Trebam savjet za vektorski program, besplatan po mogućnosti i jednostavan za "dummy"

http://sk1project.org/

Download (sk1 na obsolete klikneš budući da su tamo repozitoriji .deb/.rpm i skineš jer ovo gore je još testing i ima oznaku .zip)

Poruka je uređivana zadnji put pet 7.3.2014 16:31 (marin_sagovac).
13 godina

Imam pitanje

Posjedujem matičnu plocu asus m5a99fx pro r 2.0 i imam instaliran win 8.1 i sada htio bih s usb-a bootat live distre ali to je izgleda nemoguća misija zbog secure boot-a

Ako netko ima rješenje problema molio bih da mi objasni kako bootat s usb odnosno kako zaobići secure boot.

Na starom kompu sam bez problema mogao dizati live distre a nakon prelaska na noviji komp imam problema s tim

0 0 hvala 0
16 godina
mikes kaže...

Imam pitanje

Posjedujem matičnu plocu asus m5a99fx pro r 2.0 i imam instaliran win 8.1 i sada htio bih s usb-a bootat live distre ali to je izgleda nemoguća misija zbog secure boot-a

Ako netko ima rješenje problema molio bih da mi objasni kako bootat s usb odnosno kako zaobići secure boot.

Na starom kompu sam bez problema mogao dizati live distre a nakon prelaska na noviji komp imam problema s tim

Nikako ,osim isključiti ga u BIOS-u/UEFI-ju. Zasad ,jedino Ubuntu od 12.04 LTS podržava Secure Boot.

Ali ,tada nema bootanja Windowsa ,osim ako ih ne reinstaliraš s isključenim Secure Bootom. Ali ,ako je u pitanju laptop s predinstaliranom Osmicom ,tada je problem reaktivacija ,jel je ključ ''zaključan'' u UEFI-ju.

This is a 44 Magnum, the most powerfull handgun in the world, and will blow your head clean off, so You've gotta ask yourself a question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 12:18 (kizo2703).
13 godina

Nema mogućnosti da se secure boot isključi sasvim.

Fora je u tome sto kad uđem u bios i tamo gdje je secure boot imam dvije opcije Windows OS i OTher os i kada stavim na other os također ne mogu bootat s usb-a

Probao sam Mint 16 ( ubuntu base ) i opensuse 13.1 i nece niti jedan sustav da se podigne s usb-a

Poruka je uređivana zadnji put sub 8.3.2014 12:21 (mikes).

0 0 hvala 0
11 godina
mikes kaže...

Fora je u tome sto kad uđem u bios i tamo gdje je secure boot imam dvije opcije Windows OS i OTher os i kada stavim na other os također ne mogu bootat s usb-a

Probao sam Mint 16 ( ubuntu base ) i opensuse 13.1 i nece niti jedan sustav da se podigne s usb-a

Legacy boot?

Samomrzeći hrvat
16 godina
mikes kaže...

..

naravno da može. Podesi (sve), neke stvari su povezane (lančano) .... ponovo prođi BIOS ili rtfm.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina

Googlao sam, ali nisam našao odgovor koji me zadovoljava :)

Kako Linux (Mint ovaj zadnji 16) radi s FAT16/32, ExFAT i NTFS particijama?

Konkretno me zanima radi USB stickova, imam jedan u FAT32 koji je spojen u televizor za gledanje filmova i drugi u NTFSu za prijenos podataka između računala.

Može li Mint nativno pisat i brisati po tome ili treba neki program i ako treba jeli nakon instalacije kao u Windowsima samo c/p ili ima podešavanja svaki put kada spojim stick?

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Syke kaže...

Konkretno me zanima radi USB stickova, imam jedan u FAT32 koji je spojen u televizor za gledanje filmova i drugi u NTFSu za prijenos podataka između računala.

Može li Mint nativno pisat i brisati po tome ili treba neki program i ako treba jeli nakon instalacije kao u Windowsima samo c/p ili ima podešavanja svaki put kada spojim stick?

Bez nekih problema radim s bilo kojim FS-om na Mintu 16. OS je instaliran na ext4 FS-u.

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
Syke kaže...

..

Može li Mint nativno pisat i brisati po tome ili treba neki program ..

- ne, jer nije nativni FS. Driver je uvijek za sve, na svim OSevima potreban.

U posljednje vrijeme (ubuntu?) primjećujem da ako nije postojao npr NTFS na disku, nije defaultno uključen driver (npr nema opciju u gepratedu). Ako postoji neka particija, tad ga automatski includa (prije je bio uvijek uključen, ili ArtistX :) ).

17 godina
neaktivan
Syke kaže...

Ne znam za Mint, ali Ubuntu uredno radi sa svim formatima i kod čitanja i pisanja

ali kako je mint jako srodan ubuntu, vjerujem da je ista stvar

ihush kaže...

U posljednje vrijeme (ubuntu?) primjećujem da ako nije postojao npr NTFS na disku, nije defaultno uključen driver (npr nema opciju u gepratedu).

hm

imam jedan stroj čisti ubuntu na dva Hdd-a samo ext particija, i kad sam stavio NTFS usb uredno ga čita i piše po njemu

Poruka je uređivana zadnji put ned 9.3.2014 21:06 (Darky).
14 godina
neaktivan

ihush ti je ko disclaimer, voli pokriti sve situacije.

Stručnjak za odmaganje...
14 godina

Jel Firefox mora toliko resursa trošiti?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

mislin da je vrime za moj prvi linux...koji preporučate za:e4300 1.8ghz(oc-an ide do 2.8),1gb rama,nvidia 8400gs,p5pl2e asus

fra Krsto Narkoman
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Mint - definitivno! Danas sam baš na virtualbox-u malo gledao kakav je novi Mint i oduševio me. http://www.linuxmint.com/

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.3.2014 21:58 (phoenix2003).
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
phoenix2003 kaže...

Mint - definitivno! Danas sam baš na virtualbox-u malo gledao kakav je novi Mint i oduševio me. http://www.linuxmint.com/

downloadam cinnamon 32 bit....

fra Krsto Narkoman
17 godina
neaktivan
crow kaže...

Mora, to je Firefox. Ti si jos i dobar.

16 godina
crow kaže...

.. čudiš se s manje od GB? ... mora.

Sve današnje app troše (ili koriste) više resursa, flash, java, sadržaj stranice, tabovi... no smisao RAMa nije sa zjapi prazan, nasuprot, upravo to je smisao, da ga se koristi (ako sve radi odnosno, kad ga počne trošiti tad znaš da je zbugiran... to kod FFa obično krene nakon kojeg sata korištenja u heavyduty modu..).

-za početnike. OS nije sam sebi smisao, RAM također. Smisao im je upravo pružiti aplikacijama na raspolaganje potrebne (i nepotrebne) resurse. Današnji jeftikaner ima 4GB RAMa, pa se prilagodite takvom 'razmišljanju'. Bez 1GB danas ne radi ništa (novog), dok je bez obzira na OS 2-4GB očekivano, više je samo za konkretne potrebe. OS je 'sretan' s +512MB, za podsjetnik, to je bila granica u vrijeme izlaska Viste, Ubuntu 7... RAM se poduplava iz generacije u generaciju PCa. Buite realni i ne nasjedajte na priče kako linux ne troši resurse, jer ne troši linux, troše (ili koriste) aplikacije. Ako netko želi browser koji troši manje,  nek skine odgovarajuću distru iz 'povijesti' i proba browsati.

13 godina
neaktivan

Kad smo već kod RAM-a i potrošnje, koliko vam distra i DE žderu rama dok je otvoren samo terminal?

EDIT: ne vidi se baš najbolje, piše 204 MB

Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.3.2014 11:19 (Medikus).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

... Ako netko želi browser koji troši manje, nek skine odgovarajuću distru iz 'povijesti' i proba browsati.

Zasto ako postoje lagani browseri?

uzbl

Midori

EDIT: Gotovo zaboravih, Vimprobable, inspiriran fantasticnim vi(m)-om.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.3.2014 12:38 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...
..

Zasto ako postoje lagani browseri?

..

- zato jer se ne nazivaju npr FireFox.

- također, sam browser je (manje-više) sporedan. Ove opskurne inačice koje linkaš ... kako se ponaša potrošnja kad si na popuarnim stranicama, kao 24, face, YT.. tek tad se može uspoređivati.

(i zato jer je ideja bila nešto sasvim drugo, ne light aplikacija...). Uz to znamo mi da si ti običan winfunboy... {#} agitator!

11 godina
Medikus kaže...

Kad smo već kod RAM-a i potrošnje, koliko vam distra i DE žderu rama dok je otvoren samo terminal?

Manje mi je xubuntu "žderao" nego tvoj {#}

Ali stvarno je nepotrebno danas uopće to i gledati, osim ako nije neka aplikacija koja mem curi na sve strane, jer rama u novim računalima ima dovoljno. 

Samomrzeći hrvat
17 godina
neaktivan
ihush kaže...

- zato jer se ne nazivaju npr FireFox.

- također, sam browser je (manje-više) sporedan. Ove opskurne inačice koje linkaš ... kako se ponaša potrošnja kad si na popuarnim stranicama, kao 24, face, YT.. tek tad se može uspoređivati.

(i zato jer je ideja bila nešto sasvim drugo, ne light aplikacija...). Uz to znamo mi da si ti običan winfunboy... {#} agitator!

Onaj kome trebaju, naci ce ih.

Manje vise jest. Konkretno u slucaju Midorija:

Razlika mozda nije brutalna, ali jest nekih 100-tinjak MB Razlika mozda nije brutalna, ali jest nekih 100-tinjak MB
Isti su tabovi, da bude fer, jel.

Ah, da, prozvan tako od strane forumaskog osoblja. {#}

17 godina
neaktivan

u redu je da ti sustav troši 200MB, ako imaš 256MB RAM-a. ako to nije slučaj, onda je neiskorišteni RAM beskoristan. puno puta sam podijelio ovaj link.

od 4GB, dva mi RAM troši na cache i ništa nije neiskorišteno, što je odlično. 

Because this data can be instantly discarded when necessary, there’s no disadvantage to using the RAM for cache. (The one potential disadvantage is users who don’t understand what’s going on becoming confused.)

Empty RAM is useless. It’s not any faster for the computer to write data to empty RAM, nor does empty RAM use less power. In fact, assuming you’re launching a program that may already be present in your RAM’s file cache, programs will load much faster when your RAM is used rather than when it’s empty.

*a kad sam već otišao na howtogeek, nabasao sam na odličnu vijest. linux foundation sponzorira online tečaj za učenje linuxa, nešto što je koštalo 2400USD bit će otvoreno i besplatno za sve.

http://www.howtogeek.com/184300/the-linux-foundation-is-now-offering-a-free-introduction-to-linux-mooc-program/

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.3.2014 0:36 (hrvooje).

3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Entry Point kaže...
Medikus kaže...

Manje mi je xubuntu "žderao" nego tvoj {#}

Ali stvarno je nepotrebno danas uopće to i gledati, osim ako nije neka aplikacija koja mem curi na sve strane, jer rama u novim računalima ima dovoljno. 

Xfce je meni na istom ovom sustavu zauzimao oko 160 MB, tako da i nije neko iznenađenje. Ovo što trenutno koristim (bspwm) se ni ne nalazi u službenim repozitorijima, dakle, nije baš skroz ispoliran. Slažem se da je većinom nepotrebno, ali meni se često događa da koristim aplikacije kojima, kako ti kažeš. curi memorija na sve strane, pa sam pokušao naći neki balans između niske potrošnje i jednostavnosti korištenja samog DE-a.

hrvooje kaže...

u redu je da ti sustav troši 200MB, ako imaš 256MB RAM-a. ako to nije slučaj, onda je neiskorišteni RAM beskoristan. puno puta sam podijelio ovaj link.

Because this data can be instantly discarded when necessary, there’s no disadvantage to using the RAM for cache. (The one potential disadvantage is users who don’t understand what’s going on becoming confused.)

Empty RAM is useless. It’s not any faster for the computer to write data to empty RAM, nor does empty RAM use less power. In fact, assuming you’re launching a program that may already be present in your RAM’s file cache, programs will load much faster when your RAM is used rather than when it’s empty.

*a kad sam već otišao na howtogeek, nabasao sam na odličnu vijest. linux foundation sponzorira online tečaj za učenje linuxa, nešto što je koštalo 2400USD bit će otvoreno i besplatno za sve.

http://www.howtogeek.com/184300/the-linux-foundation-is-now-offering-a-free-introduction-to-linux-mooc-program/

Koristio sam komandu koja je ispisivala samo trenutno korišteni RAM bez cache, moja greška. Free i top oboje pokazuju da zapravo koristi oko 480 MB. Naravno, tek sam upalio računalo pa i nije baš da je imao što keširati. Nisam ovo pitao radi RAM-a samog zbog sebe, već više da vidim koliko različiti DE-i troše, ali hvala na linku, nisam to znao.

Some muckety-muck architecture magazine was interviewing Will Wright about SimCity, and they asked him a question something like "which ontological urban paridigm most influenced your design of t
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.3.2014 1:41 (Medikus).
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

Ne nije u redu, to je samo dokaz koliko je kod neoptimiziran, te se u memoriju učitava gomila nepotrebnog smeća

Dobar primjer je već arhaični Win NT4.0 koji često navodim kao primjer

a) nema driver bazu u OS-u

b) nema podršku za Direct-X i multimediju

OS workstation i server traže ni više ni manje nego 32 MB RAM da bi sve radilo

I tada je MS znao da je imao asa u rukavu i umjesto da su u servis packu dodali multimediju, prodali su Win 2000 koji je spojio stare win i nestabilne sa stabilnim NT40, ostalo je povijest

Znači vratimo se na Linux

sam source cod (koji je zajednički svim distribucijama) sa podrškom za današnje drivere traži cca 100-150 MB, sve ostalo je iz*rkavanje developera na Desktop sranjima i slikama, 3D multimediji i čemu sve ne

ja ne vidim opravdanje da OS na desktopu traži 1GB+ RAM samo da se učita

Opet primjer iz Win XP

Win XP SP2 traži 256 MB za start, 768 MB za ugodan rad (isprobano na IBM R50e - 8 godina je radio po 8 sati dnevno)

Win XP SP3 traži 1 GB samo za start (kao i vista i win 7) i ode stari laptop u smeće ako ga ne vratiš na SP2

17 godina
neaktivan
Darky kaže...

Ne nije u redu, to je samo dokaz koliko je kod neoptimiziran, te se u memoriju učitava gomila nepotrebnog smeća

Dobar primjer je već arhaični Win NT4.0 koji često navodim kao primjer

a) nema driver bazu u OS-u

b) nema podršku za Direct-X i multimediju

OS workstation i server traže ni više ni manje nego 32 MB RAM da bi sve radilo

I tada je MS znao da je imao asa u rukavu i umjesto da su u servis packu dodali multimediju, prodali su Win 2000 koji je spojio stare win i nestabilne sa stabilnim NT40, ostalo je povijest

Znači vratimo se na Linux

sam source cod (koji je zajednički svim distribucijama) sa podrškom za današnje drivere traži cca 100-150 MB, sve ostalo je iz*rkavanje developera na Desktop sranjima i slikama, 3D multimediji i čemu sve ne

ja ne vidim opravdanje da OS na desktopu traži 1GB+ RAM samo da se učita

Opet primjer iz Win XP

Win XP SP2 traži 256 MB za start, 768 MB za ugodan rad (isprobano na IBM R50e - 8 godina je radio po 8 sati dnevno)

Win XP SP3 traži 1 GB samo za start (kao i vista i win 7) i ode stari laptop u smeće ako ga ne vratiš na SP2

vjerovatno je jeftinije nabacati RAM-a nego optimizirati kod.

što je tebi iz*rkavanje sranjima nekome je neophodna radna okolina. nemamo svi iste potrebe. ako si developer naravno da ti ne treba blink-blink desktop. isto tako nekom je potrebna multimedija. šteta što na windowsima nemaš izbora, ali na linuxu biraj sam od toliko DE-ova. ako već imam računalo koje standardno dolazi s 4 GB RAM-a iz tvornice, šta ja imam od toga da mi sustav troši 200 MB RAM-a i ne prepoznaje mi printer, a 3,8 GB RAM-a je slobodno. ja bih odabrao opciju uzmi mi sav RAM, al nek printer radi čim ga ubodem.

isto tako za 5 godina će govoriti da ne vide opravdanje da desktop koristi 10 GB, jer je prije 5 g. 1GB bilo sasvim dovoljno. ne možeš imati i komfor i optimizaciju. pogotovo kod windowsa koji zadržavaju kompatibilnost unazad. evo npr. šta kaže g.k.h. na primjeru usb drivera gdje se ide pomaganju developerima kod windowsa tako da kod postaje sve veći i kompleksniji samo da se ne razbije stabilni api:

Here's an example that shows how this all works. The Linux USB code has been rewritten at least three times. We've done this over time in order to handle things that we didn't originally need to handle, like high speed devices, and just because we learned the problems of our first design, and to fix bugs and security issues. Each time we made changes in our api, we updated all of the kernel drivers that used the apis, so nothing would break. And we deleted the old functions as they were no longer needed, and did things wrong. Because of this, Linux now has the fastest USB bus speeds when you test out all of the different operating systems. We max out the hardware as fast as it can go, and you can do this from simple userspace programs, no fancy kernel driver work is needed.

Now Windows has also rewritten their USB stack at least 3 times, with Vista, it might be 4 times, I haven't taken a look at it yet. But each time they did a rework, and added new functions and fixed up older ones, they had to keep the old api functions around, as they have taken the stance that they can not break backward compatibility due to their stable API viewpoint. They also don't have access to the code in all of the different drivers, so they can't fix them up. So now the Windows core has all 3 sets of API functions in it, as they can't delete things. That means they maintain the old functions, and have to keep them in memory all the time, and it takes up engineering time to handle all of this extra complexity. That's their business decision to do this, and that's fine, but with Linux, we didn't make that decision, and it helps us remain a lot smaller, more stable, and more secure.

And by secure, I really mean it. A lot of times a security problem will be found in one driver, or in one core part of the kernel, and the kernel developers fix it, and then go and fix it up in all other drivers that have the same problem. Then, when the fix is released, all users of all drivers are now secure. When other operating systems don't have all of the drivers in their tree, if they fix a security problem, it's up to the individual companies to update their drivers and fix the problem too. And that rarely happens. So people who buy the device, and then use the older driver that comes in the box with the device, which is insecure. This has happened a lot recently, and really shows how having a stable api can actually hurt end users, when the original goal was to help developers.

Einstein:Only 3 things are infinite - the Universe, human stupidity nad WinRar's trial period
17 godina

E ovo me baš zanimalo. Dakle prema tome USB brzine bi trebale biti nešto veće na linuxu ?

Moje iskustvo sa svakom distribucijom do sad je otprilike 65MB/s Read (165MB/s u windowsu), 35MB/s write (70MB/s windows), USB 3 naravno. Ima li tko kakvih savjeta, ideja... ?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice