Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.487.974
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
layman kaže...

kad budem na pc stavim ti screenshot i njega ali garantiram da nece trositi vise memorije cak sumnjam i da ce manje od chromiuma

Pusti ti priče o optimizaciji koju ne razumiješ u potpunosti i skoncentiraj se na dokaze koje ćeš mi prezentirati. To je jedino što me zanima...

What Andy giveth, Bill taketh away.
11 godina
protjeran
rustweaver kaže...
layman kaže...

kad budem na pc stavim ti screenshot i njega ali garantiram da nece trositi vise memorije cak sumnjam i da ce manje od chromiuma

Pusti ti priče o optimizaciji koju ne razumiješ u potpunosti i skoncentiraj se na dokaze koje ćeš mi prezentirati. To je jedino što me zanima...

Inace odakle vadis te informacije jer ja na internetu vidim statistike kako chromium koristi vise memorije od firefoxa... ??

I mislim da sam ti dokaz vec prezentirao samo ga ti ne prihvacas jer zelis da sam ja u krivu a ne razumijes o cemu pricam kad pricam o optimizaciji, ti si taj koji je ne razumije ne ja

Ludwig van Beethoven, your beautiful music lives forever
Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 20:50 (layman).
15 godina
neaktivan
layman kaže...

Inace odakle vadis te informacije jer ja na internetu vidim statistike kako chromium koristi vise memorije od firefoxa... ??

Iz vlastitih mjerenja koja sam vršio prije godinu-dvije, imaš ovdje na forumu, nisi prvi koji se zabavljao sa memorijskom potrošnjom browsera. Sad si me natjerao da ponovo provjerim, ipak je prošlo nešto vremena od tada. I ništa se nije promijenilo. Privatni working set Chromea na startupu je i dalje brat bratu nekoliko redova veličine manji od working seta Firefoxa.

Chrome ima jednu manu što stvara procese za svaki novi tab, što stvara solidan overhead. Stoga ima strmiju krivulju od firefoxa, što znaći da nakon N tabova firefox bude učinkovitiji.

U ovo o optimizaciji uopće ni ne želim ulaziti, čekam i dalje memorijski izvještaj iz firefoxa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 21:06 (rustweaver).
11 godina
protjeran
rustweaver kaže...

U ovo o optimizaciji uopće ni ne želim ulaziti, čekam i dalje memorijski izvještaj iz firefoxa.

Onda cekaj do daljnjeg jer za tebe da sad idem paliti pc da mi onda nakon toga zbog nedostatka argumenata kazes kako sam editrao screenshot u photoshopu, jer ti moras biti u pravu i ja moram pricati gluposti, ne dolazi u obzir.

Da si vrsio mjerenja kao i mnogi vidio bi ono sto svatko zna da su podjednaki jedino sto chromium pri vise tabova koristi vise memorije. Stoga ne moras niti cekati screenshot jer je nepotreban i ne trebas se sad na njega izvlaciti jer nema smlisla....

Nisi valjda pomislio da ce mi firefox trositi 150mb pokraj chrome koji trosi 80mb ? Isto oni trose, koji kilobajt razlike i firefox ne moze trositi vise od chromiuma

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 21:14 (layman).
15 godina
neaktivan

Tu smo dakle...

11 godina
protjeran
Linux - pitanja i odgovori

pa da tu smo...

e sad, nisam programer, ja sam smo laik ko sto mi i nik kaze, pa ne mogu znati opcenito za programe ali znam da kernel zauzima memorije ovisno o svojoj velicini.

Pa sto je program manji brze se izvrsava i manje memorije trosi, ako i ostale aplikacije funkcioniraju kao kernel najbolji nacin optimizacije im je kompajliranje.

Predpostavljam da moj chromium/firefox tako malo memorije trose jer su im izbrisani svi kodovi za debug, pa memoriji ne treba neki cache da bude spremna na rusenje aplikacije i spremanje logova. Zato jer su kompajlirani samo za moucnosti mog procesora i zato jer sam im kompajlacijom smanjio velicinu pa kernel rezervira dio memorije koji treba da se aplikacija te velicine izvrsi (manji dio) i aplikacija se u njemu pokrene. Stoga uz kompjaliranje aplikacije veliku ulogu imaju i performanse,velicina,optimiziranost samog kernela.

Gdje grijesim ne znam ali praksa mi pokazuje da sam u pravu, ko ti je kriv sto ne prakticiras sam, napamet mozes lupati sto zelis

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 21:38 (layman).

0 5 hvala 0
15 godina
neaktivan

Debug informacije, u slučaju GCC kompajlirane izvršne datoteke, su pohranjene ili u STABS, ili u DWARF formatu unutar same izvršne datoteke. Strip program ih očisti ako ih trebaš naknadno čistiti.

Ne, Mozilla i Google ne rasparčavaju debug buildove svojih aplikacija uokolo, nema nikakve koristi od toga. Umjesto toga distribuiraju se optimizirani buildovi. Za Mozillu znam definitivno da koriste PGO i LTO za Firefox, za Google ne znam ali vjerujem da se ne razlikuje previše...

Memorijska ušteda uklanjanjem debugging simbola nije velika, ali smanjuje opterećenje na cache procesora. Problem je što se u debug buildu optimizacije onemoguće kako bi se debug simboli poklapali sa izvršnim kodom i moglo normalno debuggirati program. Optimizacijski switch koji posebno cilja minimalnu veličinu generiranog koda -Os, u praksi ne donosi znatne uštede u odnosu na -O2 koji se uglavnom koristi za release buildove. Na mojim programima razlika je cirka nekoliko postotaka, no to varira od aplikacije do aplikacije.

Na eksplicitne alokacije memorije optimizacije nemaju baš nikakvog utjecaja. Ne možeš umanjiti memoriju na taj način. Program traži od operacijskog sustava onoliki komad memorije koliko traži i točka. Operacijski sustav mu može ili odbiti zahtjev za memorijom ili dozvoliti. U slučaju odbijenog zahtjeva prijeti ti rušenje programa.

Kompajler kao što vidiš ima minimalan učinak na krajnji memorijski otisak aplikacije, osim ako netko nije bio duhovit i nakrcao bazilijun NOP instrukcija u izvršnu datoteku. Posao optimizirajučeg kompajlera je prvenstveno primijeniti niz transformacija na programskom kodu u svrhu stvaranja niza instrukcija za čije izvršavanje treba što manji mogući broj procesorskih ciklusa.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 22:26 (rustweaver).
11 godina
protjeran

Lijepo objasnjeno samo mi jos objasni zasto se kompajlirane aplikacije na kompajliranom kernelu startaju trenutno u stotinku ? Zasto brze rade, zasto browser brze pokrece stranice ? Zasto manje memorije trose ?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
layman kaže...

Lijepo objasnjeno samo mi jos objasni zasto se kompajlirane aplikacije na kompajliranom kernelu startaju trenutno u stotinku ?

Nisam vidoviti milan. Jedna od najgorih stvari koju programer može učiniti je nagađati koji je dio najviše procesorski intenzivan pa na slijepo primjenjivati optimizacije.

Ako te doista zanima gdje stvar zapinje pokreni profiler. Iako mislim da debelo napuhuheš cijelu stvar. GCC ne može toliko optimizirati kernel, a kada bi mogao to bi značilo da Torvalds i ekipa ne znaju svoj posao. A sasvim druga stvar je kada ti konfiguracijskim switchevima pobacaš pola stvari iz kernela van. Ali to više i nije optimizacija koja dolazi iz kompajlera, nego tvoja vlastita. Odnosno ti si sam odlučio koje stvari lete van, kompajler je samo izvršio ono što si tražio.

Codepath koji se ne izvršava te ni ne usporava, to si upamti. Očekivati ubrzanja nakon izbacivanja stvari iz izvršne datoteke možeš očekivati samo ako se codepath koji si uklonio doista i izvršava u tvom slučaju. A nakon nekog vremena čak ni codepath koji nisi izbacio neće se više nalaziti ni u radnoj memoriji nego će biti prebačen u swap. U radnoj memoriji nakon nekog vremena ostaje samo ono što u njoj treba biti (čitaj: stvari koje se doista i koriste).

Čim proces zatraži još radne memorije a nje više nema (pod pretpostavkom da nisi iscrpio virtualni adresni prostor), kernel baca u swap memorijske stranice kojima nije pristupano već X vremena, pa nakon toga one kojima nije pristupano X-1 vremena i tako sve dok ne oslobodi potrebnu količinu memorijskih stranica.

Što se startup vremena aplikacija tiče, bez SSD-a i ako podatci već nisu u FS cacheu i ako nije riječ o trivijalnim aplikacijama, čisto sumnjam da ti se startaju u stotinku. Jedan GIMP ti se neće pokrenuti u stotinku pa makar plesao lambadu na trepavicama...

I okani se tog termina kompajlirane aplikacije i kompajliran kernel. Ogromna većina aplikacija koje koristiš je kompajlirana jer se inače ne bi mogle ni izvršavati (iz tog su izuzeti interpretirani programski jezici poput pythona). "ručno kompajlirane" aplikacije je naziv koji tražiš.

layman kaže...

Zasto brze rade, zasto browser brze pokrece stranice ?

Pa ako si kompajlirao aplikaciju (browser recimo) sa većom razinom optimizacije od one koja se po defaultu koristi (a postoji dobar razlog zašto se koristi, da sada ne ulazim u tematiku pogrešno kompajliranog koda), tada će se primijeniti agresivnije transformacije na programskom kodu što često donosi ubrzanja (opet ni to nije garantirano, postoje svakakve anomalije pogotovo pri eksperimentalnijim transformacijama).

Možda najveći dobitak koji možeš dobiti je uporabom -march prekidača, čisto kako bi što više prilagodio generirani kod svojem procesoru.

layman kaže...

Zasto manje memorije trose ?

Ako si iz njih pri konfiguriranju izbacio neke stvari očito je da će trošiti nešto manje memorije, jer određeni dijelovi programskog koda doslovno neće biti kompajlirani i linkani u program. Ali takve uštede su malene osim ako nisi izbacio dio koji alocira memoriju za nešto.

Ono što program kasnije radi ne možeš kontrolirati kompajliranjem. Ako neka aplikacija traži od sustava 512 megabajta radne memorije možeš kompajlirati do sutra i nećeš postići baš ništa. Za takve stvari moraš izmijeniti sam programski kod.

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 23:06 (rustweaver).
11 godina
protjeran
rustweaver kaže...
layman kaže...

Lijepo objasnjeno samo mi jos objasni zasto se kompajlirane aplikacije na kompajliranom kernelu startaju trenutno u stotinku ?

Ako te doista zanima gdje stvar zapinje pokreni profiler. Iako mislim da debelo napuhuheš cijelu stvar. GCC ne može toliko optimizirati kernel, a kada bi mogao to bi značilo da Torvalds i ekipa ne znaju svoj posao. A sasvim druga stvar je kada ti konfiguracijskim switchevima pobacaš pola stvari iz kernela van. Ali to više i nije optimizacija koja dolazi iz kompajlera, nego tvoja vlastita. Odnosno ti si sam odlučio koje stvari lete van, kompajler je samo izvršio ono što si tražio.

GCC optimizira kernel ali slabo.

Najvise ga optimiziras sam dok ga konfiguiras. Kompajliranje je samo proces gradnje source u binary i optimizacijske opcije tu postoje ali nije sve u njima.

Najvise optimiziras izmjenom onoga sto ce se komapjlirati tj source koda, a to cinis u konfiguracijskoj ploci kernela.

Dakle, ti nisi do sad uopce razumio o cemu ja pricam... ajmo sada preci na rijec konfiguiranje source koda umijesto kompajliranje da ne dolazi i dalje do zabuna

Poruka je uređivana zadnji put sub 7.9.2013 23:22 (layman).
14 godina
neaktivan

Uz dužno poštovanje sudionicima rasprave, molim Vas da otvorite novu temu koja će se ticati optimizacije kernela kod Gentoo-a. Ova je tema Linux - pitanja i odgovori tako da rasprava koju vodite nema smisla. I da, većina nas, koji sudjelujemo u istoj, koristi "obične" distribucije.

Stručnjak za odmaganje...

4 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Uz dužno poštovanje sudionicima rasprave, molim Vas da otvorite novu temu koja će se ticati optimizacije kernela kod Gentoo-a.

Ma nemaš beda... ;)

To je ionako veoma egzotična tematika koja nikog živog ovdje ne interesira. A oni koje interesira imaju puno bolje načine doći do tih informacija od mojih polu-razumljivih postova. EOD

15 godina
moderator

Ova tema je namjenjena za pomoć korisnicima linuxa kod raznih problema, a ne za bespotrebne rasprave i bildanje ega.

Fiat Klub Hrvatska -- fiatisti.hr
Moj PC  
8 1 hvala 2
16 godina
neaktivan

Eto da ja okrenem novi list :)

Zanima me što je najbolje koristit kako multimedialni centar dali ima na linuxu ikakav bolji pandan od XBMC, jasno računalo bi morala bit full distra.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
lizard_ago kaže...

Zanima me što je najbolje koristit kako multimedialni centar dali ima na linuxu ikakav bolji pandan od XBMC, jasno računalo bi morala bit full distra.

A kaj to ima neki bolji media centar od XBMC_a ?? XBMC je uvjerljivo najbolji media centar što sam imao prilike koristiti na svim platformama.

15 godina
neaktivan

Ima ovdje tko iskustva sa instalacijom Skype-a na Arch-u? 

Programer,web developer

0 0 hvala 0
17 godina
Buhaha kaže...
lizard_ago kaže...

A kaj to ima neki bolji media centar od XBMC_a ?? XBMC je uvjerljivo najbolji media centar što sam imao prilike koristiti na svim platformama.

Meni je MythTV bolje legao...

Gledam te!
14 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

Ima ovdje tko iskustva sa instalacijom Skype-a na Arch-u? 

pacman -S skype?

11 godina
neaktivan

Pozdrav ljudi. Znaci stavio sam Ubuntu (na virtual machine) prije par sati. Internet mi je radio na pocetku i sve je bilo super. Sada isprobavam i internet mi uopce ne radi. Inace se spajam preko Wifi-a i neznam u cemu je problem.

Please help!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Brk1 kaže...

Pozdrav ljudi. Znaci stavio sam Ubuntu (na virtual machine) prije par sati. Internet mi je radio na pocetku i sve je bilo super. Sada isprobavam i internet mi uopce ne radi. Inace se spajam preko Wifi-a i neznam u cemu je problem.

Please help!

Nejasno napisano gdje ti ne radi internet u virtualki ili na računalu ??

11 godina
neaktivan

Sorry ako nisi razumio. Ne radi mi ne virtual machinu.

0 0 hvala 0
17 godina
Veliki Brat kaže...
Buhaha kaže...
lizard_ago kaže...

Ako je računalo samo za media center onda preporučam http://www.geexbox.org/

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
16 godina
neaktivan
redrum781 kaže...
Veliki Brat kaže...
Buhaha kaže...
lizard_ago kaže...

hm za tu lovu ima i bolje od geexbox http://www.solid-run.com/store 

Mada mi govorimo o programu ovdje ne o uređaju.

Poruka je uređivana zadnji put pon 9.9.2013 12:58 (Buhaha).
17 godina
Buhaha kaže...
redrum781 kaže...
Veliki Brat kaže...
Buhaha kaže...
lizard_ago kaže...

hm za tu lovu ima i bolje od geexbox http://www.solid-run.com/store 

Mada mi govorimo o programu ovdje ne o uređaju.

Nisam ni govorio o nekakvom uređaju. Ovo je distra priređena isključivo za HTPC, bazirana na xbmc, a vrti se na pc-u i armu

And so you touch this limit, something happens and you suddenly can go a little bit further. With your mind power, your determination, your instinct, and the experience as well, you can fly very high.
16 godina
neaktivan

Pa evo ovako nisam u prijašnjem postu bio dovoljno jasan. Zanima me distra prvenstveno jer i sam mogu složit HTPC no ako ima neko povoljno gotovo HTPC riješenje sigurno ću i to uzet u obzir. Jasno važno je da je otvoren sustav za potencijalnu nadogranju diska i sličnih periferija.

Sva mišnjenja i sugestije su dobro došle. Hvala

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
lizard_ago kaže...

Pa evo ovako nisam u prijašnjem postu bio dovoljno jasan. Zanima me distra prvenstveno jer i sam mogu složit HTPC no ako ima neko povoljno gotovo HTPC riješenje sigurno ću i to uzet u obzir. Jasno važno je da je otvoren sustav za potencijalnu nadogranju diska i sličnih periferija.

Sva mišnjenja i sugestije su dobro došle. Hvala

Zaboravio sam da imaš i http://openelec.tv/

U tvom slučaju, obzirom da tražiš full distru (dakle htpc i desktop) onda http://www.mythbuntu.org/ Ubuntu LTS sa dodatkom mythtv-a

Kao povoljno rješenje za slaganje htpc-a mi se čini raspberry pi sa openelecom (ili nekom sličnom distrom).

17 godina
neaktivan
Brk1 kaže...

Please help!

Moze biti svasta. Najvjerojatnije je problem u postavkama virtualke, pa to provjeri.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
17 godina
redrum781 kaže...
Zaboravio sam da imaš i http://openelec.tv/

U tvom slučaju, obzirom da tražiš full distru (dakle htpc i desktop) onda http://www.mythbuntu.org/ Ubuntu LTS sa dodatkom mythtv-a

Kao povoljno rješenje za slaganje htpc-a mi se čini raspberry pi sa openelecom (ili nekom sličnom distrom).

Joj, i ja zaboravio na OpenELEC!

BTW, ima i XBMCbuntu. Ali ja to ne bi koristio, jer bi mi bilo teško izgovarati to ljudima kad me pitaju što koristim.

Gledam te!
16 godina
neaktivan

Mislim, "Click", Ubuntu SDK... Do kad će više gurati svoje neke ideje... Neka se radije pobrinu da opstanu njihovi derivati a ne da oni dobivaju veliki dio Linux kolača...

http://www.linuxzasve.com/ubuntu-uvodi-novi-paketni-format

Slobodno napišite vaša mišljenja o ovome.

Pozdrav sa Debiana 7.1 sa podosta testing paketa

Extend my EMSI License for free: http://download.emsisoft.com/EmsisoftAntiMalwareSetup_6434073 / My Web Site: http://markoidzan.from.hr || http://www.erepublik.com/hr/referrer/midzan21 Help me :D
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

Mislim, "Click", Ubuntu SDK... Do kad će više gurati svoje neke ideje... Neka se radije pobrinu da opstanu njihovi derivati a ne da oni dobivaju veliki dio Linux kolača...

http://www.linuxzasve.com/ubuntu-uvodi-novi-paketni-format

Slobodno napišite vaša mišljenja o ovome.

Pozdrav sa Debiana 7.1 sa podosta testing paketa

Pa to je stara vijest. Ubuntu SDK je tu primarno zbog mobilnog OS-a (pametni telefoni i tableti), kako bi ti inace razvijao aplikacije za Ubuntu Touch bez SDK-a? A vlastiti paketni sustav proizlazi ponovno iz mobilnog OS-a.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice