Linux - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 20.145
|
čitano: 3.503.830
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Linux - pitanja i odgovori
benko kaže...
Blacx kaže...

A šta ti daje

ls /sys/bus/usb/devices

Evo slike 

EDIT: ne radi mi upload slike na Chrome-u, to svima na Linuxu (Google Chrome) ?

http://i40.tinypic.com/2wp5lsg.png

Na Firefoxu radi, Chrome nisam probao.

Onda probaj:

echo enabled > /sys/bus/usb/devices/usb1/power/wakeup

pa usb2,usb3,usb4..

usb0 nemaš, kao što i vidiš po tome izlistu. {#}

15 godina
neaktivan
Linux - pitanja i odgovori

Archbang nisam mogo tipkovnicu namjestit,ništa nije radilo,sad sam stavio Manjaro,firefox nemogu pokrenit,kaže da radi u pozadini,bla bla,nemogu riješit,iskreno i neda mi se,vjerojatno ću reinstalirati firefox,sad sam na chromiumu,nije isto radilo sudo pacman -Syu,nešto sam čačko neke komande lupo i proradilo,sad radi ko curica,ima lijep package menager,javit ću dojmove i par SS-ova ove lijepe distribucije bazirane na Archu. Dolazi sa Xfce-om,ima grafički instaler koji podsječa na Linux Mint instaler,sve u svemu jednostavno a opet napredno (ipak je to Arch :D )...

-Pozdrav sa Manjara 

Some people say that if you play a Windows install CD backwards you will hear demon voices commanding you to worship Satan. But that's nothing. If you play it forward it will install Windows.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Trebam pomoć, imam direktorij koji se nalazi u /var/www (localhost za php) i sada u tom folderu samo root ima dopuštenje za write, delete itd... ali framework sa kojim ja radim treba sam moći pisati unutra i folder stalno mora imati dopuštenje da ja kao admin mogu pisati unutra i brisati. Ne znam kako da uključim to? Da li se može acc type promjenit sa admina na root-a?  

Programer,web developer

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Vidi točno koji ti je user dodjeljen tvom appache serveru.

Ovisno o distribuciji to može biti www-data ili httpd ili apache ...

Trebaš napraviti slijedeće:

• recimo ako ćeš u folderu /var/www/project1 raditi na nekom projektu, tom folderu i svim folderim i datotekama ispod trebaš promjeniti vlasnika i grupu:
    sudo sudo chown -R apache:apache /var/www/project1
  •  zatim dati pravo pisanja svima koji su u toj gupi
    sudo chmod g+w -R /var/www/project1
  • i na kraju sebe kao usera dodati u apache grupu
    usermod -a -G apache Wedran
  • sada sa komandom id provjeri dali si dodan toj grup
    id

Framework ne piše. Piše apache server.

Ako ti još što treba piši. Ne raditi kao root ni slučajno.

I samo budi uporan u korištenju linuxa kao platforme za webdev jer to će te distancirati od ostalih i biti ćeš u ogromnoj prednosti

jer tvoje razvojno okruženje je jednako produkcijskom.

vatrom
14 godina
protjeran
Wedran Dev kaže...

Trebam pomoć, imam direktorij koji se nalazi u /var/www (localhost za php) i sada u tom folderu samo root ima dopuštenje za write, delete itd... ali framework sa kojim ja radim treba sam moći pisati unutra i folder stalno mora imati dopuštenje da ja kao admin mogu pisati unutra i brisati. Ne znam kako da uključim to? Da li se može acc type promjenit sa admina na root-a?  

Dodaš vlasnička prava www-data useru (apache):

sudo chown -R www-data /var/www

dodatno:

sudo chown -R www-data:www-data /var/www

(user:group)

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.5.2013 9:17 (Bypass).
17 godina
neaktivan

Dobro, ovo pitanje je mozda malo offtopic, ali kad vec spominjete servere... Planiram se malo zezati s Drupalom i neki dan sam ga instalirao i to drito u /var/www. Pretpostavljam da to bas i nije dobra praksa, da bi bilo bolje da sam ga stavio u neki poddirektorij?

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Wedran Dev kaže...

To ti je kucni http server? ako je pogledaj kako sloziti virtual host pa onda slozis u tvoju /home mapu i nemaš problema sa pisanjem i brisanjem

sva ova druga rijesenja(chmod itd...)nisu dobra 

15 godina
neaktivan

Pozdrav opet! btw. ono je uspjelo hvala!

Kod kuće se ne mogu spojiti na WIFI, kada stisnem na mrežu i upišem šifru vidi se da se spaja i onda piše disconnected.

Ali mogu se spojiti bilo gdje samo ne kod kuće. U čemu je problem?

Ubuntu 13.04

Router je Gigaset sx763

Hvala.

lspci

00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS880 Host Bridge

00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)

00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)

00:07.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (PCIE port 3)

00:09.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 4)

00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [AHCI mode]

00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 SMBus Controller (rev 42)

00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 Azalia (Intel HDA) (rev 40)

00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller (rev 40)

00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SBx00 PCI to PCI Bridge (rev 40)

00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller

00:16.0 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller

00:16.2 USB controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller

00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration

00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Address Map

00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller

00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control

00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] Family 10h Processor Link Control

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Park [Mobility Radeon HD 5430/5450/5470]

01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300 Series]

02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 03)

06:00.0 Network controller: Broadcom Corporation BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller (rev 01)

EDIT: Uspio sam, izgleda da su bile krive postavke od konekcije. Izbrisao sam staru konekciju i samo sam se ponovo spojio(nova se automatski konfigurirala).

Programer,web developer
Poruka je uređivana zadnji put sub 11.5.2013 14:16 (Wedran Dev).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Buhaha kaže...
Wedran Dev kaže...

To ti je kucni http server? ako je pogledaj kako sloziti virtual host pa onda slozis u tvoju /home mapu i nemaš problema sa pisanjem i brisanjem

sva ova druga rijesenja(chmod itd...)nisu dobra 

Da može i tako ispravan savjet. Složi virtualhost.

Ali ponovo unutra homedrirektorija napravis sve što sam ti napisao.

Dakle:  /home/projekti/projekt1, i ne može ostati u tvome vlasništvu nego prođi gore napisanu proceduru.

vatrom
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Dobro, ovo pitanje je mozda malo offtopic, ali kad vec spominjete servere... Planiram se malo zezati s Drupalom i neki dan sam ga instalirao i to drito u /var/www. Pretpostavljam da to bas i nije dobra praksa, da bi bilo bolje da sam ga stavio u neki poddirektorij?

Da, odnosno prođi neki Apache Virtualhost tutorial.

vatrom
14 godina
neaktivan

dal mi moze mozda netko rec kak da python 3.3 ili bilo koji veci od 2.7.4 stavim na ubuntu 13.04, ja sam bio nes stavljao al nemogu sad to pokrenut :(

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Dd_Optic kaže...

dal mi moze mozda netko rec kak da python 3.3 ili bilo koji veci od 2.7.4 stavim na ubuntu 13.04, ja sam bio nes stavljao al nemogu sad to pokrenut :(

Probaj ovo:

sudo apt-get install python3

13 godina
neaktivan

Pozz, gledao sam malo na netu koji je najbolji linux za početnike i većinom se preporučaju Mint, Ubuntu i Peppermint. Neki su za Arch, u smislu da korisnika odmah baci u srž, tj. rješavanje stvari iz terminala.

Koje je vaše mišljenje?

Layla, you've got me on my knees.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
captain_soap_McTawish kaže...
Dd_Optic kaže...

Probaj ovo:

sudo apt-get install python3

pise mi 0 upgraded i to... i iznad toga pise da je python vec instaliran 3.3.1 verzija, al kak da ja to pokrenem, upisem gore na search i ne nadje mi nista probao sam sam u terminal python3 upisat  i isto nista

15 godina
Dd_Optic kaže...

pise mi 0 upgraded i to... i iznad toga pise da je python vec instaliran 3.3.1 verzija, al kak da ja to pokrenem, upisem gore na search i ne nadje mi nista probao sam sam u terminal python3 upisat   i isto nista

Što ti se pojavi kada u terminal upišeš python3?

14 godina
neaktivan
Dd_Optic kaže...

pise mi 0 upgraded i to... i iznad toga pise da je python vec instaliran 3.3.1 verzija, al kak da ja to pokrenem, upisem gore na search i ne nadje mi nista probao sam sam u terminal python3 upisat   i isto nista

ovo se pojavi, to znaci da se python pokrenuo ili? ako da , kak sad ja mogu napravit shortcut na desktop, probao sam gnome-desktop-item-edit ~/Desktop/ --create-new  , al mi pise there was an error launching the application.

17 godina
filipvk1000 kaže...

Archbang nisam mogo tipkovnicu namjestit,ništa nije radilo,sad sam stavio Manjaro,firefox nemogu pokrenit,kaže da radi u pozadini,bla bla,nemogu riješit,iskreno i neda mi se,vjerojatno ću reinstalirati firefox,sad sam na chromiumu,nije isto radilo sudo pacman -Syu,nešto sam čačko neke komande lupo i proradilo,sad radi ko curica,ima lijep package menager,javit ću dojmove i par SS-ova ove lijepe distribucije bazirane na Archu. Dolazi sa Xfce-om,ima grafički instaler koji podsječa na Linux Mint instaler,sve u svemu jednostavno a opet napredno (ipak je to Arch :D )...

-Pozdrav sa Manjara

setxkbmap hr u terminalu

ili lijepo editiras /etc/X11/xorg.conf.d/10-evdev.conf

pronadjes ovaj dio

Section "InputClass"
Identifier "evdev keyboard catchall"
MatchIsKeyboard "on"
MatchDevicePath "/dev/input/event*"
Driver "evdev"
#keyboard layouts
Option "XkbLayout" "dvorak" # dodas ovu liniju ali umjesto dvorak stavi hr za hrvatski layout

EndSection

I mislim da to imas u arch wikiju, prepune forume i pun k blogova po netu koji se bave istim problemom. Samo je trebalo googlat....

Linux, Arch Linux. Dvorak keyboard layout.
15 godina
Dd_Optic kaže...
Dd_Optic kaže...

ovo se pojavi, to znaci da se python pokrenuo ili? ako da , kak sad ja mogu napravit shortcut na desktop, probao sam  gnome-desktop-item-edit ~/Desktop/ --create-new   , al mi pise there was an error launching the application.

To znači da se python pokrenuo u interactive modu i možeš u njega upisivati naredbe. Ako imaš kod spremljen u nekoj vanjskom fileu (sa ekstenzijom .py), onda jednostavno ukucaj python3 imefilea i python će izvršiti taj kod.

Taj kod možeš pisati pomoću nekoga tekst editora(vim, emacs, gedit itd.), a možeš koristiti i neki IDE(Eclipse + PyDev).

17 godina
neaktivan
Hornet_93 kaže...

Pozz, gledao sam malo na netu koji je najbolji linux za početnike i većinom se preporučaju Mint, Ubuntu i Peppermint. Neki su za Arch, u smislu da korisnika odmah baci u srž, tj. rješavanje stvari iz terminala.

Koje je vaše mišljenje?

Kako god ti hoces. Slobodno uzmes Arch, ali ako si pocetnik, oboruzaj se strpljenjem, zivcima i Googleom. Ako nisi spreman uhvatiti se u kostac s tim, zapamti da nije Linux kriv niti je to zato sto je los.

Ako zelis jednostavnu instalaciju (po mom misljenju jednostavniju od Win instalacije), da ti radi sve (vise manje, nekad znaju biti problemi s grafickim karticama ili wireless karticama zbog drivera, ali nije toliko cesto, zavisi kakve si srece, tj. kakav hardver imas xD), da mozes sve radnje odmah od pocetka jednostavno obavljati, pa ako te kasnije pocne zanimati nesto specificno (administracija Linux sustava i sl.) vrlo lako i to mozes nauciti, laganini - onda neki od ovih prvo nabrojanih s tim da Mint dolazi bas sa svim predinstaliranim (flash, Java, codeci - gdje si ikad nesto slicno vidio :D), a Ubuntu ne, vec moras to instalirati naknadno (kao i na Winsima). Razlog je sto iza Ubuntua stoji firma pa ne mogu isporucivati sustav s tim stvarima predinstaliranim zbog licenci i sl.

16 godina
neaktivan

Kako se vratiti na stariji Intel drajver? Trenutno imam 2.1 Mesa 9.1.1 i zbog toga mi se počeo Ubuntu smrzavati. Tačnije, ovaj bug.

U pitanju je Ubuntu 13.04, Intel HD 3000 (Ironlake).

0 0 hvala 0
16 godina

Pokušavam složiti virtualku s xp-om. I dobijem ovaj error. Probao sam rješenje koje vidite na slici ali i prilikom toga dobim error. Os ubuntu 13.4

http://www.zaslike.com/viewer.php?file=7jkff475xblmkv48oih.png

17 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Pokušavam složiti virtualku s xp-om. I dobijem ovaj error. Probao sam rješenje koje vidite na slici ali i prilikom toga dobim error. Os ubuntu 13.4

http://www.zaslike.com/viewer.php?file=7jkff475xblmkv48oih.png

Pa jesi instalirao DKMS kako ti i pise?

Znaci:

sudo apt-get install dkms
sudo /etc/init.d/vboxdrv setup

Nakon toga restart kompjutera (da se driver loada u kernel - a mozes ga i rucno bez restarta ako znas) i trebalo bi raditi.

Ako je DKMS vec instaliran probaj ga reinstalirati, tj.

sudo apt-get purge dkms

pa onda ove dvije naredbe gore.

16 godina

Probao sam na oba načina i dobijem ovo

17 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Probao sam na oba načina i dobijem ovo

Ok, onda pogledaj sto kaze /var/log/vbox-install.log.

EDIT: Jooj sad sam skuzio, probaj ovo sto ti jos kaze, instaliraj linux-headere.

sudo apt-get install linux-headers-3.8.0-20-generici onda poslije toga ovo s vboxdrv setup-om.

Poruka je uređivana zadnji put ned 12.5.2013 22:02 (1domagoj1).
16 godina

Hvala. Prošlo je. Sada radi{#}

Vjerojatno sam to trebao skužiti sam ali tek počinjem s linuxom. Trenutno mi treba virtualka za jedan projekt. Pa kad prođe gužva na faksu potruditi ću se naučiti.{#}

17 godina
neaktivan
plavi08 kaže...

Hvala. Prošlo je. Sada radi{#}

Vjerojatno sam to trebao skužiti sam ali tek počinjem s linuxom. Trenutno mi treba virtualka za jedan projekt. Pa kad prođe gužva na faksu potruditi ću se naučiti.{#}

Ma to je s tim virtualkama nekad zeznuto malo, znam da sam se namucio da VMware natjeram da radi na mojem starom laptopu, novije verzije zahtjevaju 64-bitni procesor (zbog nekih ekstenzija), a na laptopu imam 32-bitni, pa mi je trebala starija verzija VMware, a ona pak nije dobro radila s novijim kernelom, pa povuci-potegni, vracaj stari kernel... Iritira.

VirtualBox je super jos naspram VMware-a. Instaliras DKMS, linux-headere i pici. ;)

16 godina
neaktivan
icecold kaže...

Kako se vratiti na stariji Intel drajver? Trenutno imam 2.1 Mesa 9.1.1 i zbog toga mi se počeo Ubuntu smrzavati. Tačnije, ovaj bug.

U pitanju je Ubuntu 13.04, Intel HD 3000 (Ironlake).

Cekaj, nemoj vratiti driver, imao sam slicnih problema s Gnomeom3!

Kopao sam po driveru dok nisam skuzio da je u pitanju nekakav shadowing mode, sta ti ga ja znam, koji mozes iskljuciti!

Ova opcija je u sekciji meni rijesila probleme:

Option    "RelaxedFencing"   "True" 

Ako ti i dalje smrzava, probaj jos

Option    "SwapbuffersWait" "False"

They say freak, when you're singled out...
15 godina
protjeran

Instalirao sam Debian 7. Uvijek mi je Gnome bio najdraže sučelje, ali na Debianu imam problem. Na XFCE i KDE mogu odabrati rezoluciju koju hoću, a na Gnome imam samo 2-3 niže rezolucije, tipa 800x600. Imam Acer (i Asus s Mint LTE Cinamon i imam identičan problem) laptop s pokvarenim monitorom, pa se snalazim s eksternim monitorom.

0 0 hvala 0
15 godina
Debian Wheezy
Poruka je uređivana zadnji put pon 13.5.2013 9:54 (marksuci).
15 godina
protjeran

Ali upravo u tome je poanta - ako nisu driveri instalirani, zašto onda na istom laptopu, a drugom sučelju mogu birati koju rezoluciju hoću?

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice