Small country far far away

poruka: 148
|
čitano: 32.717
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Small country far far away".
17 godina

Držanje poreznog zakona zna biti i relativan pojam.

Ne znači da je mali iznajmljivač apartmana naštetio ekonomiji ako je koju kunu skrio od pogleda poreznika.

Sa tim novcem on će zvati građevinara da mu proširi apartmane, pa će i ovaj koju kunu zaraditi, a ovaj će opet proširiti posao.

U zemljama gdje se porezom prikupljeni novac troši neracionalno i neefikasno, često puta se novac skriven od poreznika utroši racionalnije.

Ovim ne pravdam izbjegavanje zakona, nego samo želim reći da je nužno sređivanje rashodovne strane budgeta da bi stope poreza bile ekonomski opravdane,

jer ga poduzetnici i obrtnici utroše racionalnije od države, ako im ga država već uzima po nekim stopama, to mora biti ekonomski opravdano.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 17:13 (Floki).

2 0 hvala 0
17 godina
odjavljen
Re: Small country far far away
Floki kaže...

Držanje poreznog zakona zna biti i relativan pojam.

Ne znači da je mali iznajmljivač apartmana naštetio ekonomiji ako je koju kunu skrio od pogleda poreznika.

Kad bi to bilo tako ne bi se nitko ljutio. Ali sakrivaju se goleme količine novca. Moj šogor drži kafić. Prije fiskalizacije je prikazivao prometa dovoljno da jedva pokrije troškove - ostatak je okretao "na crnjaka". Nisu neke milijarde ali mislim da je na taj način oštetio državu za barem 100.000 kn godišnje. I to je tako trajalo dugi niz godina. Otkako je uvedena fiskalizacija prikazuje sve do zadnje kune jer ga je strah da ne dobije kaznu. I dalje lagodno živi, naravno. Mater mi je prije nekih godinu dana otišla u mirovinu. 1200 kn dobije mjesečno. Sestra mi je zgrožena tako malom mirovinom. A nije sagledala stvar sa druge strane i pomislila "pa ako moj muž i njih puno drugih ne plaća porez odakle da budu veće mirovine?". Ona je njegov način poslovanja pravdala sa izjavama tipa "nije on ništa ukrao nego je samo dio stavio sa strane da mu ne otmu". Gluposti! Pravila su jasna. Ako ne možeš poslovati - zatvori. Ako se od 10 kafića njih 4 zatvori ostali će poslovati bolje. Slična stvar je sa seljacima. Oni žele poslovanje bez ikakvog rizika. Ako bude suša, tuča ili nešto uvijek očekuju od države da plati štetu. Ako nisu zadovoljni sa cijenom - ajmo blokirati prometnice. Pa bravo! Idem ja na markov trg jer nitko nije kupio softver koji sam napisao...

Mene nitko ne pita jel želim da mi država sa svake burto plaće uzme oko 4.000 kn. Puno je ali ne bih nikada pristao da mi se dio isplaćuje "na ruke". Porezi su nam golemi, to je jasno svima ali pljačku treba nazvati pljačkom bez obzira tko ju vrši - poduzetnik ili država. Zapravo kad se malo bolje zamisliš dođeš do zaključka da ovdje ništa ne valja.

Freak Show Inc.
17 godina
neaktivan

Za FER - cuo od asistenta koji je otisao sa FERa, moze biti da je u krivu... btw nije da je otisao nesvojevoljno pa da je bitter. Lik je sada u priv sektoru dobrovoljno, ima svoju firmu. :)

A za Borasa - to je isto kao Ingrind in da Parljment... smijesno dok se ne sjetis koliko je tuzno da sheeple trpe takav sustav... i da bi sutra potpisali da je svima sve besplatno, bas nakon sto su sr*li po Linicu da sta se zaduzuje opet!!! :)

A za promociju tehnickih i prirodoslovnih znanosti... opet koliko tocno ih pomagati - jer vjerovao ili ne moguce je i tehnicke znanosti preforsirati. Iako ce zvucati snobovski npr na FERu se bas vidjelo da bas program recimo ne pase nekim ljudima kada se upisivalo puno ljudi...

A za srednje malo poduzetnistvo i google... poanta je da ti ne znas kako je najbolje da se ekonomija samoorganizira i sprcavanje ekonomije u tome dovodi do neefikasnosti...

P.S. kao trivia i naznaka sjajne buducnosti :

Od upisne kvote FER-a preostalo je 101 slobodno mjesto za hrvatske državljane i državljane članica EU i 10 slobodnih mjesta za strane državljane. FER će za nepopunjena mjesta otvoriti jesenski upisni rok.

.

Friday kaže...

Kad bi to bilo tako ne bi se nitko ljutio. Ali sakrivaju se goleme količine novca. Moj šogor drži kafić. Prije fiskalizacije je prikazivao prometa dovoljno da jedva pokrije troškove - ostatak je okretao "na crnjaka". Nisu neke milijarde ali mislim da je na taj način oštetio državu za barem 100.000 kn godišnje. I to je tako trajalo dugi niz godina. Otkako je uvedena fiskalizacija prikazuje sve do zadnje kune jer ga je strah da ne dobije kaznu. I dalje lagodno živi, naravno. Mater mi je prije nekih godinu dana otišla u mirovinu. 1200 kn dobije mjesečno. Sestra mi je zgrožena tako malom mirovinom. A nije sagledala stvar sa druge strane i pomislila "pa ako moj muž i njih puno drugih ne plaća porez odakle da budu veće mirovine?". Ona je njegov način poslovanja pravdala sa izjavama tipa "nije on ništa ukrao nego je samo dio stavio sa strane da mu ne otmu". Gluposti! Pravila su jasna. Ako ne možeš poslovati - zatvori. Ako se od 10 kafića njih 4 zatvori ostali će poslovati bolje. Slična stvar je sa seljacima. Oni žele poslovanje bez ikakvog rizika. Ako bude suša, tuča ili nešto uvijek očekuju od države da plati štetu. Ako nisu zadovoljni sa cijenom - ajmo blokirati prometnice. Pa bravo! Idem ja na markov trg jer nitko nije kupio softver koji sam napisao...

Mene nitko ne pita jel želim da mi država sa svake burto plaće uzme oko 4.000 kn. Puno je ali ne bih nikada pristao da mi se dio isplaćuje "na ruke". Porezi su nam golemi, to je jasno svima ali pljačku treba nazvati pljačkom bez obzira tko ju vrši - poduzetnik ili država. Zapravo kad se malo bolje zamisliš dođeš do zaključka da ovdje ništa ne valja.

a) ovo je vise filozofski ali nije on ostetio drzavu nego one koji zive na drzavnoj si*i, kao sto sam rekao 10x u temi ogromni dio proracuna ne ide na neke stvari ala policija, asfalt... koje svi djelimo nego na transfer od jedne grupe drugoj...

b) za tvoju mamu mi je zao (ako te tjesi moja mama ima jos puno manju penziju)  ali moras razumijeti da kako su mirovine napravljene u hr je nemoralan(mlade generacije placaju starijima bez da su to odabrale) jer je novac koji je uplacivan spiz*en odavno...

tako da opet tvoj sogor po meni nema nikakve moralne obveze placati za penzije ljudi jer to je cista pljacka( drzava dode sa pistoljem do osobe A i uz zadrzavanje postotka dao dio njegove love osobi B). Isto i za tvoju placu... Dobro si primijetio da ti kradu 4000 kn mj...

I spomenuo si poljoprivredu, racunica je 900 kn po stanovniku kosta subvencija godisnje, pa si ti misli koliko je tek po osobi koja placa porez kao ti.

Dakle vidim da nisi naivan, samo bi se malo trebao zapitati da li je moralno da politicari kupuju tvojom lovom glasove prije nego nazoves izbjegavanje placanja poreza pljackom. :)

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 18:28 (Zoidberg).
17 godina

friday

naveo si dobar primjer - mirovinski fond

u biti taj fond ne bi smio ni imati vezu sa porezima, nego isključivo sa mirovinskim doprinosom

a tako je i sa zdravstvenim fondom - kakve veze bi on smio imati sa porezima, nikakve

zbilja okreću pilu naopako kad krive poduzetničko neplaćanje poreza sa nedostatkom novca u mirovinskom i zdravstvenom fondu, a problem je napravila država, a ne poduzetnici, čim se mirovinski i zdravstveni fond moraju financirati porezima jer dopriosi nisu dostatni.

Evo, radi ovog razloga njemci naglasak stavljaju na prijavljivanje radnika, a na tržnicama nemaju fiskalizaciju, nego paušal. Kafići, da, njima fiskalizacija i po mom mišljenju treba, samo onu stopu od 22% pdvea nije nikad trebalo prekoračiti, nego reducirati potrošnju kad je stopa postala nedostatna, pogotovo što se zna da viša stopa ne mora značiti i više novca.

Što se seljaka tiče, oni jesu uistinu izloženi konkurenciji iz EU, dakle proizvodima koji imaju veću stopu subvencija nego naši, a pravilo jest gdje god je nestalo naše proizvodnje da su cijene išle u nebo. Tu jesmo prisiljeni na subvencije jer uvozimo bez ograničenja subvencionoirane proizvode, samo to mora biti racionalnije, a ne da se služe kojekakvim makinacijama, kojih itekako zna biti.

Ali realnost je uistinu takva. I pored stope PDV-a od 25%, i pored dobrano provedene fiskalizacije, oni dolaze do zaključka da im nedostaje love u kasi, pa uvedu trošarinu na gorivo od 10%. A da za promjenu pokušaju nešto učiniti na rashodovnoj strani budgeta.

Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 19:41 (Floki).

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

friday

u biti taj fond ne bi smio ni imati vezu sa porezima, nego isključivo sa mirovinskim fondom

a tako je i sa zdravstvenim fondom - kakve veze bi on smio imati sa porezima, nikakve

zbilja okreću pilu naopako kad krive poduzetničko neplaćanje poreza sa nedostatkom novca u mirovinskom i zdravstvenom fondu, a problem je napravila država, a ne poduzetnici.

LOL,

zato jer je drzava pokrala/ posudila lovu iz mirovinskih fondova... to ne samo u Hr nego i u npr US...

Jos jedna stvar koju Hrvati ne znaju pa da vas razveselim :

aprox 70% vase stednje u OMFu kojeg ste odabrali je u obveznicama jedne balkanske drzave kojoj je rejting duga smece. :)

17 godina
neaktivan
Zoidberg kaže...
...

A za promociju tehnickih i prirodoslovnih znanosti... opet koliko tocno ih pomagati - jer vjerovao ili ne moguce je i tehnicke znanosti preforsirati. Iako ce zvucati snobovski npr na FERu se bas vidjelo da bas program recimo ne pase nekim ljudima kada se upisivalo puno ljudi...

A za srednje malo poduzetnistvo i google... poanta je da ti ne znas kako je najbolje da se ekonomija samoorganizira i sprcavanje ekonomije u tome dovodi do neefikasnosti...

Od upisne kvote FER-a preostalo je 101 slobodno mjesto za hrvatske državljane i državljane članica EU i 10 slobodnih mjesta za strane državljane. FER će za nepopunjena mjesta otvoriti jesenski upisni rok.

Naravno da je moguce preforsirati, ali nama to (trenutno) treba! Jer imamo nedovoljno ljudi u tim strukama. Kad se dovoljno popuni, smanjiti poticaje. Stvar je sto su matematika, fizika i sl. znanosti "stigmatizirane" od osnovne skole. Vecini je ta matematika nekakav misterij, nitko nista ne kuzi (iako je matematika jasna, koncizna, strogo dokaziva i logicna) i gledaju u to kao telci u sarena vrata, gledaju samo da nastrebaju zadatke i produ predmet. To je _los_ pristup. Recimo u mom bivsem razredu (opca gimn.) matematiku (i fiziku, kemiju) smo voljeli jedino mi decki (pet nas je bilo, od toga nas je cetvero otislo na FER), a _kuzilo_ ju je sedam ljudi mozda (nas pet deckiju i dvije cure) od dvadeset i pet koliko nas je bilo u razredu. Situacija nije bila nesto bolja u ostalim razredima. Naravno, od 25 ljudi, samo je nas 5 upisalo tehnicke (i srodne) fakultete, ostali svi po filozofiji, pravu, ekonomiji... Ajde, bilo je i nesto ucitelja/ica. A za to je krivo skolstvo koje iz nekog razloga (slucajno/namjerno) stigmatizira matematiku i srodne predmete umjesto da od malih nogu _potice_ djeci zanimanje za te predmete i znanosti. Na kraju, gledajuci u globalu, izgleda da nikad dosta inzinjera, znanstvenika i sl.

Problem koji se dogodio s FER-om (puno ljudi upise godinu, pa gotovo polovicu doceka hladan tus u obliku produljenja studiranja) dogodio se iz vise razloga, a koji se ticu nasih sveucilista i veleucilista. Prvo, svi bi na FER. Iako postoje i FESB i "FER" u Osijeku (nisam siguran kako se tocno zove taj elektrotehnicki fakultet tamo). Nisam upucen u kvalitetu tih fakseva, mozda jesu nize kvalitete, u tom slucaju zadatak je podici ju. Druga stvar, veleucilista su jako podcijenjena. TVZ znam da je lagan jer imam dosta prijatelja koji tamo studiraju. Ponekad mi se cini da bih s ovom kolicinom ulozenog truda na FER-u tamo prolazio s odlicnim. Trebalo bi ih malo stegnuti, a samim time bi se podigla i kvaliteta. Zatim treba mijenjati uvrijezeno misljenje dobrog dijela poslodavaca da veleucilista "suckaju". Trece, ako je na FER-u guzva i upisuje se previse ljudi - a upisuje se, 650 upisnih mjeta je za 250-300 mjesta previse za kvalitetan rad - onda fino sagraditi FER v2 i rjesiti taj problem. Jer ovakva nastava nema smisla, po 80 ljudi u grupama (doduse, kako semestar odmice grupe su sve rijede), a kod nekih profesora koji su zaista kvalitetni se nagura i po 100-120 ljudi u dvoranu, nema slobodnih stolaca za sjediti, ljudi sjede po stepenicama, prozorima - probaj ti kvalitetno predavati gradivo sa 120 ljudi u zagusljivoj dvorani. {#}

A cuj, srednje i malo poduzetnistvo, kako god okrenes takvih je najvise. Gigante kao Google na globalnoj razini ili Todoric na lokalnoj razini mozes nabrojati na prste dvije ruke. Samim time, srednji i mali poduzetnici u biti zaposljavaju najveci dio ljudi. Ja bih volio jednog dana otvoriti svoju firmu (da li cu ju ikada uspjeti otvoriti, to je vec druga prica), neku malenu, 4-5 zaposlenih (ukljucujuci mene). Neka imas par tisuca takvih, to ti je par tisuca * 5 manje ljudi na burzi. Utopija, al jbg, izgleda da jos uvijek koliko toliko vjerujem u ovu drzavu.

Ah, da znam, ali procitaj gore sto sam napisao. U prvom redu trebalo bi cak smanjiti broj upisnih mjesta jer 650 je vec zaista rastezanje kapaciteta faksa. Tako da ce ovaj "manjak" u neku ruku i doprinjeti boljoj kvaliteti nastave. Jer koliko god da imamo deficit tih zanimanja nije poanta stancati puno, ali zato nekvalitetne inzinjere.

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put sub 3.8.2013 19:06 (1domagoj1).
17 godina
Zoidberg kaže...
Floki kaže...

friday

u biti taj fond ne bi smio ni imati vezu sa porezima, nego isključivo sa mirovinskim fondom

zbilja okreću pilu naopako kad krive poduzetničko neplaćanje poreza sa nedostatkom novca u mirovinskom i zdravstvenom fondu, a problem je napravila država, a ne poduzetnici.

LOL,

zato jer je drzava pokrala/ posudila lovu iz mirovinskih fondova... to ne samo u Hr nego i u npr US...

Jos jedna stvar koju Hrvati ne znaju pa da vas razveselim :

aprox 70% vase stednje u OMFu kojeg ste odabrali je u obveznicama jedne balkanske drzave kojoj je rejting duga smece. :)

Ma sama politika umirovljenja kakva je bila dovela je do ovog da sustav generacijsdke solidarnosti nije dovoljan za tekuće financiranje mirovina.

A što se tiče zdravstvenog fonda još veća nebuloza, mirovine su oslobodili zdravstvenog doprinosa mada ne vidim nikakvog razloga da umirovljenici sa većom mirovinom od 3000 kn ne plaćaju zdrasvstveni doprinos, one sa nižim mirovinama bi oslobodio. Tako da nam ovaj zdravstveni fond postaje glavni generator deficita, što politika napravi kad lovi glasače ne vodeći računa o tome što će biti sutra.

17 godina
Zoidberg kaže...
b) za tvoju mamu mi je zao (ako te tjesi moja mama ima jos puno manju penziju)  ali moras razumijeti da kako su mirovine napravljene u hr je nemoralan(mlade generacije placaju starijima bez da su to odabrale) jer je novac koji je uplacivan spiz*en odavno...

Mala digresija - do uvođenja mirovinskih fondova prije par godina mirovine su se (kao i dijelom sad) isplaćivale solidarnim principom - nisi "štedio" za mirovinu već su uplate u fond pokrivale postojeće potrebe.

17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Zoidberg kaže...
...

Naravno da je moguce preforsirati, ali nama to (trenutno) treba! Jer imamo nedovoljno ljudi u tim strukama. Kad se dovoljno popuni, smanjiti poticaje. Stvar je sto su matematika, fizika i sl. znanosti "stigmatizirane" od osnovne skole. Vecini je ta matematika nekakav misterij, nitko nista ne kuzi (iako je matematika jasna, koncizna, strogo dokaziva i logicna) i gledaju u to kao telci u sarena vrata, gledaju samo da nastrebaju zadatke i produ predmet. To je _los_ pristup. Recimo u mom bivsem razredu (opca gimn.) matematiku (i fiziku, kemiju) smo voljeli jedino mi decki (pet nas je bilo, od toga nas je cetvero otislo na FER), a _kuzilo_ ju je sedam ljudi mozda (nas pet deckiju i dvije cure) od dvadeset i pet koliko nas je bilo u razredu. Situacija nije bila nesto bolja u ostalim razredima. Naravno, od 25 ljudi, samo je nas 5 upisalo tehnicke (i srodne) fakultete, ostali svi po filozofiji, pravu, ekonomiji... Ajde, bilo je i nesto ucitelja/ica. A za to je krivo skolstvo koje iz nekog razloga (slucajno/namjerno) stigmatizira matematiku i srodne predmete umjesto da od malih nogu _potice_ djeci zanimanje za te predmete i znanosti. Na kraju, gledajuci u globalu, izgleda da nikad dosta inzinjera, znanstvenika i sl.

Problem koji se dogodio s FER-om (puno ljudi upise godinu, pa gotovo polovicu doceka hladan tus u obliku produljenja studiranja) dogodio se iz vise razloga, a koji se ticu nasih sveucilista i veleucilista. Prvo, svi bi na FER. Iako postoje i FESB i "FER" u Osijeku (nisam siguran kako se tocno zove taj elektrotehnicki fakultet tamo). Nisam upucen u kvalitetu tih fakseva, mozda jesu nize kvalitete, u tom slucaju zadatak je podici ju. Druga stvar, veleucilista su jako podcijenjena. TVZ znam da je lagan jer imam dosta prijatelja koji tamo studiraju. Ponekad mi se cini da bih s ovom kolicinom ulozenog truda na FER-u tamo prolazio s odlicnim. Trebalo bi ih malo stegnuti, a samim time bi se podigla i kvaliteta. Zatim treba mijenjati uvrijezeno misljenje dobrog dijela poslodavaca da veleucilista "suckaju". Trece, ako je na FER-u guzva i upisuje se previse ljudi - a upisuje se, 650 upisnih mjeta je za 250-300 mjesta previse za kvalitetan rad - onda fino sagraditi FER v2 i rjesiti taj problem. Jer ovakva nastava nema smisla, po 80 ljudi u grupama (doduse, kako semestar odmice grupe su sve rijede), a kod nekih profesora koji su zaista kvalitetni se nagura i po 100-120 ljudi u dvoranu, nema slobodnih stolaca za sjediti, ljudi sjede po stepenicama, prozorima - probaj ti kvalitetno predavati gradivo sa 120 ljudi u zagusljivoj dvorani. {#}

A cuj, srednje i malo poduzetnistvo, kako god okrenes takvih je najvise. Gigante kao Google na globalnoj razini ili Todoric na lokalnoj razini mozes nabrojati na prste dvije ruke. Samim time, srednji i mali poduzetnici u biti zaposljavaju najveci dio ljudi. Ja bih volio jednog dana otvoriti svoju firmu (da li cu ju ikada uspjeti otvoriti, to je vec druga prica), neku malenu, 4-5 zaposlenih (ukljucujuci mene). Neka imas par tisuca takvih, to ti je par tisuca * 5 manje ljudi na burzi. Utopija, al jbg, izgleda da jos uvijek koliko toliko vjerujem u ovu drzavu.

Ah, da znam, ali procitaj gore sto sam napisao. U prvom redu trebalo bi cak smanjiti broj upisnih mjesta jer 650 je vec zaista rastezanje kapaciteta faksa. Tako da ce ovaj "manjak" u neku ruku i doprinjeti boljoj kvaliteti nastave. Jer koliko god da imamo deficit tih zanimanja nije poanta stancati puno, ali zato nekvalitetne inzinjere.

Fulao si moju poantu...

npr Y mislis da nam treba vise X(nije bitno tko je Y sto je X)

poanta je da je lagano tudom lovom mahati :)  Dakle u kapitalizmu bi Y morao svojom lovom se kladiti da nam treba vise recimo programera, otvorio bi faks/visu ako bi bio u pravu zaradio bi, ako bi fulao onda banana...

U socijalizmu se faksevi i kvote sreduju kako se decki na pozicijama dogovore, predaju se bespotrebni predmeti na Rac smjeru na FERu da ekipa sa ZPF ne izgubi posao... :P

Old Iggy kaže...
Zoidberg kaže...

Mala digresija - do uvođenja mirovinskih fondova prije par godina mirovine su se (kao i dijelom sad) isplaćivale solidarnim principom - nisi "štedio" za mirovinu već su uplate u fond pokrivale postojeće potrebe.

I dalje je nemoralno... da ja kazem tvojoj djeci da moraju meni placati penziju a da ce im to placati tvoja unucad... ako hoces imati lovu za stare dane stedi, ne kradi.

17 godina

I dalje je nemoralno... da ja kazem tvojoj djeci da moraju meni placati penziju a da ce im to placati tvoja unucad... ako hoces imati lovu za stare dane stedi, ne kradi.

Nije sustav generacijske solidarnosti nemoralan, nego europsko civilizacijsko dostignuće koje je uveo njemački kancelar Bismarck u 19. stoljeću.

Jest da taj sustav u Europi dolazi u krizu iz demografskih, ekonomskih, pa i bioloških razloga, ali on ima itekakvu prednost pred sustavom mirovinske štednje, jer za razliku od njega garantira sigurnost.

To i jest razlog zašto ga se europske zemlje ne odriču, a sustav mirovinske štednje uvode tek kao nadogradnju, i to najviše iz razloga prisile, jer da bi Bismarckov sustav funkcionirao treba biti 3 radnika na jednog umirovljenika, što danas u Europi nije slučaj, a pogotovo ne kod nas.

Kad pogedaš u povijest, i državni okviri su se mijenjali, a sustav generacijske solidarnosti je ostajao, sa druge strane, nema garancije da fondovi mirovinske štednje ne mogu bankrotirati.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 12:34 (Floki).
17 godina
Zoidberg kaže...

Nije nemoralno nego je bilo ekstremno efikasno i sigurno dok god nije došlo do dva "problema" - manje rođenih nego prije, duži životni vijek.

12 godina
protjeran
Zli Luđak kaže...

hajde odrasti i prihvati odgovornost za svoje postupke..najlakše je vječito gnojiti po drugima.I dalje stojim na stajalištu da je problerm u mentalitetu,dokaz tome je tipično ponašanje i rekacxija na logične zaključke..Cijeli svijet govori da krivo radimo(možemo i

grke navesti)ali ne..balkanac je uvijek u pravu,a svi drugi griješe..

Dokaz da se može drugačije je taj da ako odeš van raditi gdje nitko ne tolerira "balkansku ostavpštinu",mijenjaš navike i običaje i postaješ efikasan,dočim ovdje,gdje je "to normalno",svatko radi što mu se hoće..

U ovih 23 godine,samo je potvrđeno to pravilo,gdje su raznorazni dobronamjernici,po dolasku u futranu političku fotelju,iskazivali stare balkanske običaje..Dokaz tome,je da bilo koja vlast bila,bilo kojeg predznaka,uvijek se poinašala isto..

I ne,na vlasti nisu bili Skandinavci,niti Švabi,niti Japanci,nego,vidi čuda,Balkanci..{#}

Da dodam,pošto čim sam počeo čitati tvoj post,tvoje aludiranje na moj posao,sam prekinuo čitati(smatraj to mojom procjenom tvoje zrelosti),na kraju sam vidio briljantnu definiciju i primjer tzipične balkanštine..izraz:gaženje malog poduzetništva..

U kultiviranim i svjesnim nacijama ,to se zove PLAĆANJA POREZA U CIJELOSTI..

Nadalje s tobom,raspravljati nema smisla..

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 13:54 (redneck).
17 godina
neaktivan
Floki kaže...

Nije sustav generacijske solidarnosti nemoralan, nego europsko civilizacijsko dostignuće koje je uveo njemački kancelar Bismarck u 19. stoljeću.

Jest da taj sustav u Europi dolazi u krizu iz demografskih, ekonomskih, pa i bioloških razloga, ali on ima itekakvu prednost pred sustavom mirovinske štednje, jer za razliku od njega garantira sigurnost.

To i jest razlog zašto ga se europske zemlje ne odriču, a sustav mirovinske štednje uvode tek kao nadogradnju, i to najviše iz razloga prisile, jer da bi Bismarckov sustav funkcionirao treba biti 3 radnika na jednog umirovljenika, što danas u Europi nije slučaj, a pogotovo ne kod nas.

Kad pogedaš u povijest, i državni okviri su se mijenjali, a sustav generacijske solidarnosti je ostajao, sa druge strane, nema garancije da fondovi mirovinske štednje ne mogu bankrotirati.

Old Iggy kaže...
Zoidberg kaže...

Nije nemoralno nego je bilo ekstremno efikasno i sigurno dok god nije došlo do dva "problema" - manje rođenih nego prije, duži životni vijek.

Ukratko je nemoralno,

ne da mi se raspravljati sa vama jer vidim da nemate pojma o cem pricate...

17 godina

OK, ako misliš da je stari Bismarck bio budala, misli i dalje, ni meni se ne da raspravljati, ja mislim da je to najsigurniji oblik mirovinske štednje.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 15:05 (Floki).

0 1 hvala 0
17 godina
redneck kaže...
Zli Luđak kaže...

hajde odrasti i prihvati odgovornost za svoje postupke..najlakše je vječito gnojiti po drugima.I dalje stojim na stajalištu da je problerm u mentalitetu,dokaz tome je tipično ponašanje i rekacxija na logične zaključke..Cijeli svijet govori da krivo radimo(možemo i

grke navesti)ali ne..balkanac je uvijek u pravu,a svi drugi griješe..

Dokaz da se može drugačije je taj da ako odeš van raditi gdje nitko ne tolerira "balkansku ostavpštinu",mijenjaš navike i običaje i postaješ efikasan,dočim ovdje,gdje je "to normalno",svatko radi što mu se hoće..

U ovih 23 godine,samo je potvrđeno to pravilo,gdje su raznorazni dobronamjernici,po dolasku u futranu političku fotelju,iskazivali stare balkanske običaje..Dokaz tome,je da bilo koja vlast bila,bilo kojeg predznaka,uvijek se poinašala isto..

I ne,na vlasti nisu bili Skandinavci,niti Švabi,niti Japanci,nego,vidi čuda,Balkanci..{#}

Da dodam,pošto čim sam počeo čitati tvoj post,tvoje aludiranje na moj posao,sam prekinuo čitati(smatraj to mojom procjenom tvoje zrelosti),na kraju sam vidio briljantnu definiciju i primjer tzipične balkanštine..izraz:gaženje malog poduzetništva..

U kultiviranim i svjesnim nacijama ,to se zove PLAĆANJA POREZA U CIJELOSTI..

Nadalje s tobom,raspravljati nema smisla..

Kad bi bio kriv "balkanski" mentalitet, onda bi radnicima u Intersparu bilo puno bolje, nego radnicima u Konzumu, jer vlasnici Interspara nisu balkanci, što vidiš, uopće nije slučaj.

Da ne govorim kako su se austrijski vlasnici Hypo banke, čisto fino snašli sa "balkanskim" načinom poslovanja. A ni Bernie Maddof nije bio balkanac, ili ipak možda jest, jer kako drukčije objasniti da je radio to što jest.

Vjerovao ili ne, ne žure se baš strani vlasnici poduzeća platiti Liniću porez, baš koliko i naši. Te si fore mogao prodavati prije dolaska stranaca ovdje.

Jesi čuo kad za "mađarski sindrom", kad su im stranci pokupovali poduzeća, iznos prikupljen porezima je drastično pao, zato Mađari danas imaju najvišu stopu PDV-a u Europi, 27%, čak ih ni mi ne možemo stići.

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 15:30 (Floki).
17 godina
odjavljen
Floki kaže...

Kad bi bio kriv "balkanski" mentalitet, onda bi radnicima u Intersparu bilo puno bolje, nego radnicima u Konzumu, jer vlasnici Interspara nisu balkanci, što vidiš, uopće nije slučaj...

Konzum opstaje i djelomično raste na osnovu enormno dugog razdoblja koje prođe od primitka do plaćanja robe. To su milijarde u pitanju i tu lovu vrte i na njoj zarađuju. Dakle isporučiš im robu u iznosu npr milijun kuna a oni ti plate tu robu za 6 mjeseci ili godinu dana (ili još duže). U međuvremenu su tvoju robu prodali i na njoj nešto zaradili i tu lovu drže. A takvih dobavljača imaju tisuće. I nitko im se ne želi suprotstaviti jer im je to koliko-toliko siguran kupac. Oni su glavni generator nelikvidnosti u HR.

Freak Show Inc.
17 godina
Zoidberg kaže...

Old Iggy kaže...

Ukratko je nemoralno,

Nemoralno? {#}

Ti bi odmah ostavio bez prihoda preko milijun ljudi? {#}

17 godina
Friday kaže...

Konzum opstaje i djelomično raste na osnovu enormno dugog razdoblja koje prođe od primitka do plaćanja robe. To su milijarde u pitanju i tu lovu vrte i na njoj zarađuju. Dakle isporučiš im robu u iznosu npr milijun kuna a oni ti plate tu robu za 6 mjeseci ili godinu dana (ili još duže). U međuvremenu su tvoju robu prodali i na njoj nešto zaradili i tu lovu drže. A takvih dobavljača imaju tisuće. I nitko im se ne želi suprotstaviti jer im je to koliko-toliko siguran kupac. Oni su glavni generator nelikvidnosti u HR.

Da, kredit bez kamata. Sto se tice glavnog generatora nelikvidnosti - to je ipak drzava.

Rvat katolik!
14 godina
protjeran

Kakav narod, takva država. I nemojte to nikada zaboraviti. Gledali smo šutke dok su nas pljačkali, dok su punili crne torbe i farbali tunele 3 puta. Šutili smo dok su nam nametnuli krizni porez, a istovremeno kupovali vozne parkove. Šutili smo dok su prodavali tvornice po jednu kunu, tajkune i njihove sinove oslobađali od najtežih kaznenih djela. Ovaj narod uvijek pati i galami po internetu i krčmama. Nitko nam neće red uvesti osim nas samih. Ali red nama ne paše. Htjeli bi da se pravila odnose na našeg susjeda, ali ne i na nas same. Krali bi i varali gdje stignemo, uz jadno opravdanje da nas država na to tjera. I tako dalje. Ovo ne opisuje sve u ovoj državi, ali opisuje većinu, jer da ne opisuje, bilo bi nam bolje.

Dakle, kakav narod takva država.

Ad astra peronospora
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 15:59 (Bypass).

11 0 hvala 2
16 godina
neaktivan
Friday kaže...

E ,da to radi samo Konzum Agrokor ,bilo bi dobro. 20 godina ,skoro svi rade isto tak ,čast izuzecima (ako ih ima).

A to ne bi mogli ,da im se to u začetku nije toleriralo od strane države.

I ko što reče Tnakir ,država je ta koji je glavni generator nelikvidnosti.

Stranim dobavljačima se plaća odmah ,a stoka sitnog zuba može čekat i po godinu dana.

A o 50k uhljeba od 1990. nadalje ,bolje da ni ne počinjem.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 18:04 (kizo2703).
17 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
Zoidberg kaže...

Old Iggy kaže...

Ukratko je nemoralno,

Nemoralno? {#}

argument ti je banana , ala to sto ti se ne svidaju posljedice toga da je nesto istina to ne cini to neistinom.

Ako npr  Hr 100k ljudi krade struju da "bi prezivjeli" da li ih to ne cini kriminalcima jer to rade "da prezive"?

Za mirovine kao sto sam rekao ne da mi se raspravljati.

17 godina
Zoidberg kaže...
Old Iggy kaže...

Nemoralno? {#}

argument ti je banana , ala to sto ti se ne svidaju posljedice toga da je nesto istina to ne cini to neistinom.

Ako npr  Hr 100k ljudi krade struju da "bi prezivjeli" da li ih to ne cini kriminalcima jer to rade "da prezive"?

Za mirovine kao sto sam rekao ne da mi se raspravljati.

Nije argument nikakva "banana", niti je to što ti misliš istina.

Oni su svoj radni vrijek uplaćivali drugima. A usporedba ljudi koji se legalno zaradili mirovinu s kriminalcima je pokazivanje krajnje gluposti. {#}

14 godina
protjeran
Cold Steel kaže...

Više pozitive, manje kukanja, više ljubavi i požrtvovnosti nam treba kao državi. Pa, će svima bolje biti.

{#}

Ajd, nemoj, srat. 

12 godina
protjeran

I od tebe se očekuje da dadneš svoj doprinos, kao i od svih nas. Što će više biti spremnih likova na žrtvu, svima nama će nam biti bolje.

Jedino ako ne želiš da svima bude dobro, osim eventualno tebi i nekolici okolo tebe. Eh, onda sorry, moj bed...

{#}

World's Strongest, Sharpest Knives
14 godina
protjeran
Cold Steel kaže...

I od tebe se očekuje da dadneš svoj doprinos, kao i od svih nas. Što će više biti spremnih likova na žrtvu, svima nama će nam biti bolje.

Jedino ako ne želiš da svima bude dobro, osim eventualno tebi i nekolici okolo tebe. Eh, onda sorry, moj bed...

{#}

Ja svoj doprinos dam svaki mjesec kad mi uzmu skoro pol place. 

A sad mi reci, onako izmedju nas, koju firmu ti je tata mrknuo za vrijeme rata ;) 

Ajde budi iskren i priznaj sto ti je stari hapio u svoj onoj guzvi. 

12 godina
protjeran

O.K, to mi je drago čuti, da ipak daješ svoj doprinos, ali moraš to raditi iz uvjerenja i biti sretan kada ti to čine, jer ovako izgleda da te netko pokrada. Sa smješkom bi to uvjerljivije izgledalo.

Iz fine sam, radišne, radničke, te poštene obitelji.

{#}

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 19:30 (Cold Steel).
14 godina
protjeran
Cold Steel kaže...

Iz fine sam, radišne, radničke, te poštene obitelji.

{#}

Aha, vidi se {#}

Lijeva ruka desni dzep eksperti rekao bih. 

12 godina
protjeran

Dragi, krivog si našao....danas sam odradio 12-satnu smjenu, služeći državi i društvu, radeći kao zaštitar.

14 godina
protjeran
Cold Steel kaže...

Dragi, krivog si našao....danas sam odradio 12-satnu smjenu, služeći državi i društvu, radeći kao zaštitar.

hahah ti ako mislis da si kao zastitar sluzio drzavi i drustvu onda si stvarno jedino vrijedan smijeha :D :D 

On je sluzio drzavi i drustvu hahah, cime to, sjedeci na porti? hahah svasta cu cuti na ovom forumu, trol do trola. 

Moram se vratiti na ovaj post jer umirem od smijeha.

Ponos i dika Hrvatske drzave i drustva je zastitar sa porte hahaha, pa to je za krepat. Smetlari koji ciste cestu su veci ponos i dika i vise doprinesu nego drustvu nego ti hahaha. 

Za popi*diti cega svega nema kod nas. 

On je odradio 12 sati smjenu za 3000 kuna, garantiram zivotom da se svom nadredjenom obraca sa "gazda", i misli kako je sluzio drzavi i drustvu. 

Jad i bijeda u ovoj drzavi, apsolutni jad i bijeda. 

Da si mi namignuo na onaj komentar o tati profiteru i ostao sutjeti bilo bi bolje. Ovako si samo jos jedan od onih sto stalno govore "a placa nam je jadna ali je bar na vrijeme".

Kad ti to postane uthjeha, onda si na apsolutnom dnu. Onda znas da nikad neces napredovati na nista bolje, jer si zadovoljan sa prakticki nicime.

Onda si "gazdina" kurva. 

A ti pucaj od ponosa svih 12 sati u svojoj porti :D 

Poruka je uređivana zadnji put ned 4.8.2013 19:41 (Tyberius).
17 godina
Tyberius kaže...

hahah ti ako mislis da si kao zastitar sluzio drzavi i drustvu onda si stvarno jedino vrijedan smijeha :D :D 

On je sluzio drzavi i drustvu hahah, cime to, sjedeci na porti? hahah svasta cu cuti na ovom forumu, trol do trola. 

Ako ništa drugo, zaradio je tako plaću na koju i iz koje idu razni doprinosi.

Ti?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice