Ja sam mu dao prijedlog na tu njegovu tezu, ako se nađe "inicijalni" kupac unikata po proizvodnoj cijeni, neka ide stvar na free
ako ne nađe - pirate po kaznenom
kad sam mu to predložio, nsam imao pojma o redu veličina koje si iznio.
Ja sam mu dao prijedlog na tu njegovu tezu, ako se nađe "inicijalni" kupac unikata po proizvodnoj cijeni, neka ide stvar na free
ako ne nađe - pirate po kaznenom
kad sam mu to predložio, nsam imao pojma o redu veličina koje si iznio.
Kopiranjem datoteke nije došlo do novog rada. Kod nije iznova napisan. U glazbi, pjesma nije iznova snimljena. U filmu, glumci nisu ponovno odglumili scenu i snimili ju.
To što bi ti htio vrijednost rada, koja ima neku konačnu vrijednost, pripisati na nešto što se može duplicirati u beskonačnost bez utrošenog rada je propust na tvojoj strani, a ne strani Viska.
Ne.
Kopiranje vrijedi tocno onoliko koliko je odredjena amortizirana cijena. Jer po tvojem teoremu, prva kopija bi trebala vrijediti oko 80ak milijuncica, a sve ostale besplatno.
To nije NJEGOV teorem...čovjek je samo htio objasniti što bi se desilo ako bi izjednačili fizički proizvod i intelektualno vlasništvo, kako
neki drugi ljudi sugeriraju (bar sam ga ja tako shvatio)
To nije NJEGOV teorem...čovjek je samo htio objasniti što bi se desilo ako bi izjednačili fizički proizvod i intelektualno vlasništvo, kako
neki drugi ljudi sugeriraju (bar sam ga ja tako shvatio)
Poceo sam odgovarati ali obrisao mi se post:
naime, zasto ne? Ja se slazem i sa njime i sa Flokijem - ako se nadje kupac, ili grupa kupaca koji ce kupiti proizvod po originalnoj cijeni, nema problema!!!!
Vecina kompanija ce se rado odreci nesigurnog trzista, naspram sigurne investicije koja pod jedan otplacuje projekt, pod dva imati dovoljno novaca za startati drugi! Pa nitko nije lud da na to ne bi pristao!
No... 80 000 000 projekt?
Nadji milijun ljudi koji bi platili igru 80$. Ili dva milijuna koji bi je kupili po 40$. I onda ubijedi taj milijun koji je platio 80$, da nekom drugom, potpunom strancu, to da besplatno :-D
Rijesi mi to, i igru na kojoj radim, necu dodati ni 1cent profita!!!
Prodat cu je toj grupi ljudi po cijeni usluga koje sam platio (concept artist, 3d artist) i cak 50% cijene mojeg vremena!
Danas je i 15$ previse za bijednih 10-15 sati igre, kad mogu kupit novu graficku, izac vani subotom, a treba se i za cigarete i za benzin i za pocastit curu...
Nakon toga idem do frizera... nek me osisa, besplatno. Nista mu necu ukrasti osim vremena
Odličan primjer. Da mi je vidjeti da ne platiš šišanje "Ne_brini_draga"... završio bi sa škaricama, kroz oko u mozak. O tome da odvjetniku ne platiš konzultacije ne treba ni pričati...
To je invalidna analogija. Validna bi bila klikom miša mi se kosa sama ošiša u jednakom stilu kako to radi i taj određeni frizer. I tada taj frizer traži da mu platim za taj stil frizure kao licencu da ju smijem imati. Što je sasvim u redu ako bi taj frizer imao registrirano intelektualno vlasništvo nad točno takvom frizurom.
No reći da je on nužno izgubio prodaju usluge šišanja jer sam se ja ošišao u njegovom registriranom stilu nije točno. To ovisi o tome jesam li ja bio spreman platiti mu za šišanje da nisam to mogao učiniti besplatno. Ako jesam, onda je izgubio prodaju, ako nisam ili ako bih se ošišao drugdje, onda nije izgubio ništa.
Iz prve ruke čujemo da bi unikatni dvd znao koštati desetine milijuna dolara.
I pored te informacije zadržavaju tezu: kopiranje ništa ne košta.
To je invalidna analogija. Validna bi bila klikom miša mi se kosa sama ošiša u jednakom stilu kako to radi i taj određeni frizer. I tada taj frizer traži da mu platim za taj stil frizure kao licencu da ju smijem imati. Što je sasvim u redu ako bi taj frizer imao registrirano intelektualno vlasništvo nad točno takvom frizurom.
Pa tebi je sve "invalidna analogija" što se ne slaže s tobom.
Imaš javnog bilježnika koji stavi svoj potpis i lupi štambilj. Ajd ga odi zafkrnuti pa plati za jedan dokument tako, a na ostale kopiraj potpis i pečat. Gulio bi ti duže od Sanadera i Polančeca zajedno...
Nakon toga idem do frizera... nek me osisa, besplatno. Nista mu necu ukrasti osim vremena
Odličan primjer. Da mi je vidjeti da ne platiš šišanje "Ne_brini_draga"... završio bi sa škaricama, kroz oko u mozak. O tome da odvjetniku ne platiš konzultacije ne treba ni pričati...
No reći da je on nužno izgubio prodaju usluge šišanja jer sam se ja ošišao u njegovom registriranom stilu nije točno. To ovisi o tome jesam li ja bio spreman platiti mu za šišanje da nisam to mogao učiniti besplatno. Ako jesam, onda je izgubio prodaju, ako nisam ili ako bih se ošišao drugdje, onda nije izgubio ništa.
Konstantno forsiraš posve pogrešne ideje i interpretacije pa ću pretpostaviti da jednostavno nisi sposoban to shvatiti. Ne kao uvredu niti te želim uvrijediti, ali mislim da više nema smisla da o ovome raspravljamo. Ili svjesno trolaš ili ne možeš kompenzirati apstraktnost intelektualnog rada i povezati vrijednost digitalnog sadržaja u odnosu na fizička dobra i fizički rad.
Lijepi pozdrav.
Zasto sada okreces pricu naopacke?
Nitko ovdje ne proziva ljude koji ne zele kupiti igru jer ih doticna igra, akhem, ne interesira?
Ovdje se prozivaju ljudi koji su iskusili iskustvo (produkt nastao tudjim radom), a nisu ga platili.
Apsolutno svaka usluga moze se usporediti na taj nacin.
Deus, ako nije poslovna tajna, koliko vas pirati oštete, jesu li bitan faktor ili ipak ne.
Jel firme uopće rade takve projekcije.
Konstantno forsiraš posve pogrešne ideje i interpretacije pa ću pretpostaviti da jednostavno nisi sposoban to shvatiti. Ne kao uvredu niti te želim uvrijediti, ali mislim da više nema smisla da o ovome raspravljamo. Ili svjesno trolaš ili ne možeš kompenzirati apstraktnost intelektualnog rada i povezati vrijednost digitalnog sadržaja u odnosu na fizička dobra i fizički rad.
Lijepi pozdrav.
Ako je argumentirati stavove, logički slijediti premise i iz toga izvlačiti zaključke nesposobnost shvaćanja onda sam ja mig 21.
Lijepi pozdrav
Pa onda slijedi logički zaključak
Ako razvoj neke igre košta 20 mil $ minimum kako navede @deus, zdrava ti pamet donosi da unikat ne možeš prodati po toj cijeni, ako imalo slijediš logiku od tvoje teze da je nakon prodaje unikata kopiranje free nema ništa, šuplja priča.
Deus, ako nije poslovna tajna, koliko vas pirati oštete, jesu li bitan faktor ili ipak ne.
Jel firme uopće rade takve projekcije.
Pa, odgovorit cu ti ovako, nekakva tajna je ali cisto sumnjam da ce ovo netko prevesti i baciti na IGN/Kotaku:
Dreamfall (nastavak Longest Journeya) je bio prvi od planiranih nastavaka sage. Nakon sto je lansiran svi su ostali nastavci otpali instantno.
Nije cak ni stvar da nije imao DRM, imao je tada popularni Starforce - no novu verziju koja nije radila probleme kao stara.
Uglavnom projekt nije otplatio ni 15% svojeg troska, dakle 85% su ostali u minusu, a team od sveukupno max 60 ljudi (ne ukljucujuci low level managere) je na njemu radio godinu i pol.
Funcom s razlogom radi iskljucivo MMO-ove - jer su koka koja konstantno daje jaja i iako su skupa investicija, nisu toliko ogroman rizik kao PC-only naslovi orijentirani na singleplayer.
Velik je novac tu u igri, i očito velik rizik, a pirati znaju biti značajan faktor.
Nitko ovdje ne proziva ljude koji ne zele kupiti igru jer ih doticna igra, akhem, ne interesira?
Ovdje se prozivaju ljudi koji su iskusili iskustvo (produkt nastao tudjim radom), a nisu ga platili.
Zanimljiva formulacija. Ti se u biti slazes sa Ne_brini samo to ne zelis priznati :)
Zanimljiva formulacija. Ti se u biti slazes sa Ne_brini samo to ne zelis priznati :)
Zanimljiva formulacija. Ti i Ne_brini se u biti slazete s nama, samo to ne zelite priznati
P.S. Za nekracenje citata se na ovom forumu beru suspenzije... cisto dobronamjerno...
Velik je novac tu u igri, i očito velik rizik, a pirati znaju biti značajan faktor.
Netko (s mozgom) je negdje gore naveo dobar primjer: Demigod je odličan primjer koliko je piratstvo opasno i štetno.
Ti (a i ostatak ekipe) nisi ni pokušao oboriti moje argumente, nego samo tupiš svoju mantru da je to za tebe ovo ili ono. U raspravi se cijene argumenti, a ne osobni doživljaji nečega.
Dobro receno, argumentiraj onda svoje stavove.
Vecina ljudi ti pokusava objasniti da nije u pitanju kradja medija, nego kradja rada!
Ali ti to argumentiras jer se eto ne osjecas tako...
Tipicno: pogledaj prvo u svoje dvoriste, pa uci druge kako da diskutiraju i argumentiraju.
Pa cijelo vrijeme dajemo argumente koje vi ignorirate, i sada ih ti odjednom tražiš?!?
No dobro.
1. Pojam krađe razlikuje se od pojma kršenja autorskih prava. Nelegalno kopiranje spada u kršenje prava. Tako piše u zakonu.
2. Piratizirani autor je oštećen, ali nije pokraden, jer sve što je posjedovao ima i dalje.
3. Sve analogije s krađama iz dućana su promašene. Ako se netko okupao u tvom bazenu (koji si izgradio za naplaćivanje) dok nisi bio kod kuće nećeš reći da si okraden. To što si se namučio kopajući bazen i nisi mu uspio naplatiti ne čini kupanje krađom.
4. Nanesena šteta je u većini slučajeva neutvrdiva, u nekima nepostojeća (npr. Android aplikacije je nemoguće kupiti u nekim zemljama, pa autori ne gube novac jer ga ni u kojem slučaju od tih ljudi ne bi dobili), a u iznimnima oštećeni može i profitirati (uvriježeno mišljenje o Microsoftu)
5. Većina vas problematici pristupa emocionalno 'ja sam se naradio, a on koristi bez plaćanja i to je za mene krađa'. Nije nešto krađa zato što se tebi to ne sviđa, a riječ krađa ti eto baš lijepo sjeda. Pojmovi imaju svoje značenje, a ovo značenje ne odgovara situaciji (pokraden, a sve mu je na broju). Objasnio sam zašto je švercanje daleko precizniji termin.
5. Ti bez naknade za svoj rad možeš ostati iz sto drugih razloga (loš proizvod, konkurencija, loše recenzije), a nijedan od njih nećeš nazvati krađom.
Cijena utječe na spremnost kupca da kupi dobro ili uslugu. Kad bi se igra prodavala za 150 eura bez mogućnosti piratiziranja pitanje je koliko bi igrača pristalo toliko platiti. To ne znači da oni ne žele igrati igru, nego da ju nisu spremni igrati po cijeni od 150 eura.
Ako bi se igra prodavala za 50 eura opet ista priča. Pretpostavljamo da bi više igrača pristalo na kompromis cijena/užitak od igranja.
Ako bi se igra davala besplatno opet ista priča. Ako je igraču igra dovoljno zanimljiva da ju želi igrati besplatno on će ju igrati, a ako ne neće. Ima bezbroj primjera besplatnih igara koje igrači ne žele igrati niti besplatno.
Ukoliko uzmemo primjer da se igra prodaje za 50 eura, postoje igrači koji nisu spremni toliko platiti da bi ju igrali. To ne znači da ju nikako ne žele igrati, samo da ju ne žele igrati po toj cijeni. U slučaju da se upravo tim igračima koji ne žele platiti 50 eura ponudi piratski besplatna verzija, onda opet rade izbor i odlučuju da li žele riskirati kaznu za ilegalno igranje ili uopće ne igrati. Ako se odluče za igranje to nije izgubljena prodaja jer ju ne bi ostvarili ni da nije bilo piratske verzije.
Da li postoje igrači koji su spremni platiti 50 eura, ali zbog toga što se nudi i piratska verzija rade izbor između dvije i odlučuju se za piratsku? Postoje, i upravo su ti igrači dio izgubljene prodaje.
Bitno je raditi razliku između pogrešnog pogleda da je svaki piratski download jednak izgubljenoj prodaji ili da niti jedan piratski download nije izgubljena prodaja; te logički ispravnog da izgubljena prodaja ovisi o tome je li pirat bez piratiziranja uopće spreman kupiti proizvod.
Koji su to i koliko ih je? To je malo teže za ustvrditi. Koje mjere poduzeti da se tih igrača navede na izbor kupnje umjesto izbor piratske verzije? Kazne su svakako dio toga. Jesu li prikladne? Treba raspraviti.
Kako je ovo sve nadovezano na SOPA, PIPA i ACTA prijedloge, nikako se ne slažem sa mjerama koje sam pročitao.
Eto, lijepo i pohvalno za autora teksta. Meni su anonymousi bili smiješni pred neki dan kada su kao napali krivu stranicu pa su im korisnici nekog sajta morali javiti da su napali krivo mjesto. Hakere doživljavam kao ljude koji su genijalni i kuže sve u roku sekunde. Kakvi su onda to hakeri koji ne znaju koga i što napadaju? Zar ne? :D
Pa cijelo vrijeme dajemo argumente koje vi ignorirate, i sada ih ti odjednom tražiš?!?
No dobro.
1. Pojam krađe razlikuje se od pojma kršenja autorskih prava. Nelegalno kopiranje spada u kršenje prava. Tako piše u zakonu.
2. Piratizirani autor je oštećen, ali nije pokraden, jer sve što je posjedovao ima i dalje.
3. Sve analogije s krađama iz dućana su promašene. Ako se netko okupao u tvom bazenu (koji si izgradio za naplaćivanje) dok nisi bio kod kuće nećeš reći da si okraden. To što si se namučio kopajući bazen i nisi mu uspio naplatiti ne čini kupanje krađom.
4. Nanesena šteta je u većini slučajeva neutvrdiva, u nekima nepostojeća (npr. Android aplikacije je nemoguće kupiti u nekim zemljama, pa autori ne gube novac jer ga ni u kojem slučaju od tih ljudi ne bi dobili), a u iznimnima oštećeni može i profitirati (uvriježeno mišljenje o Microsoftu)
5. Većina vas problematici pristupa emocionalno 'ja sam se naradio, a on koristi bez plaćanja i to je za mene krađa'. Nije nešto krađa zato što se tebi to ne sviđa, a riječ krađa ti eto baš lijepo sjeda. Pojmovi imaju svoje značenje, a ovo značenje ne odgovara situaciji (pokraden, a sve mu je na broju). Objasnio sam zašto je švercanje daleko precizniji termin.
5. Ti bez naknade za svoj rad možeš ostati iz sto drugih razloga (loš proizvod, konkurencija, loše recenzije), a nijedan od njih nećeš nazvati krađom.
Edit:
zaboravio sam odgovoriti na drugi "5": stvar je jednostavna. Ako je recenzija losa, onda neka nitko ni ne igra tu igru. A ne da forumi developera imaju 100 000 postova kako je igra smece, a prodaja biljezi svega par tisuca prodanih primjeraka.
Koliko puta sam procitao "Ph, zavrsio sam je za samo 10-15 sati igranja, igra je katastrofa, nikad ne bi dao novac za ovo."
Ti (a i ostatak ekipe) nisi ni pokušao oboriti moje argumente, nego samo tupiš svoju mantru da je to za tebe ovo ili ono. U raspravi se cijene argumenti, a ne osobni doživljaji nečega.
Dobro receno, argumentiraj onda svoje stavove.
Vecina ljudi ti pokusava objasniti da nije u pitanju kradja medija, nego kradja rada!
Ali ti to argumentiras jer se eto ne osjecas tako...
Tipicno: pogledaj prvo u svoje dvoriste, pa uci druge kako da diskutiraju i argumentiraju.
No dobro.
Slažem se, jedino bih te upozorio na izbjegavanje jedne kontradikcije. Logički treba izbjegavati reći razlog da je nešto ilegalno (ili nemoralno) jest taj da tako piše u zakonu, zato što je morao postojati razlog zašto je nešto ilegalno da se zakon uopće donese.
Za ostalo, sve pet. :-)
Cijena utječe na spremnost kupca da kupi dobro ili uslugu. Kad bi se igra prodavala za 150 eura bez mogućnosti piratiziranja pitanje je koliko bi igrača pristalo toliko platiti. To ne znači da oni ne žele igrati igru, nego da ju nisu spremni igrati po cijeni od 150 eura.
....
Bitno je raditi razliku između pogrešnog pogleda da je svaki piratski download jednak izgubljenoj prodaji ili da niti jedan piratski download nije izgubljena prodaja; te logički ispravnog da izgubljena prodaja ovisi o tome je li pirat bez piratiziranja uopće spreman kupiti proizvod.
Koji su to i koliko ih je? To je malo teže za ustvrditi. Koje mjere poduzeti da se tih igrača navede na izbor kupnje umjesto izbor piratske verzije? Kazne su svakako dio toga. Jesu li prikladne? Treba raspraviti.
Kako je ovo sve nadovezano na SOPA, PIPA i ACTA prijedloge, nikako se ne slažem sa mjerama koje sam pročitao.
Ne, ne treba raditi ama bas nikakvu razliku, otkuda si to izvukao?
Tko je downloadirao, nije downloadirao da mu bude ukras na disku! Ako hoce konzumirati, neka plati. U protivnom nek ga se kazneno (ne prekrsajno) goni.
Golf je skup sport, kao i padobranstvo, SCUBA diving, etc... ko nema novaca, nece se time zabavljati i gotovo, nitko ne dize veliku galamu oko toga.
I molim te, budi realan: ako je nekome preskupo da plati jednu igru mjesecno ili jednu igru u dva mjeseca - taj nema novaca niti za konzolu ili kompjuter. A kamoli za vrhunski igraci stroj koji vrti najnovije igre.
Da se igre kupuju, prvo bi cijena pocela padati vrtoglavo i novi naslovi bi kostali vjerojatno upola manje - jer bi ljudi birali sto kupuju. Nakon toga, poboljsala bi se kvaliteta samog softwarea, manje gresaka, brze izvodjenje - jer bi ljudi pazili OD KOGA kupuju. Nakon toga, sami naslovi bi postali mastovitiji, zanimljiviji - jer bi ljudi PROBIRALI sto konzumiraju.
Najnovije igre mozes dobiti za 20$ ako pogledas malo uokolo, imas popusta cak dva mjeseca nakon izdavanja naslova. Ali ne - mora se igrati i prije ljudi koji kupe igru. Kad se sjetim samo balavurdije iz teme o Assasin's Creedu 2 kako proklinju sve zivo i mrtvo od Ubisofta i njegovih developera, jer nisu odmah dobili crackani naslov nego se moralo cekati...
Kako je @wyks rekao, normalan covjek ni ne moze odigrati vise od jednog naslova mjesecno - nema se vremena. A neka ekipa gleda deset serija, dva filma dnevno, i moraju odigrati sve novo sto izadje.
Meni postaje dosadno ponavljati jedne te iste stvari ko papagaj...
Interesantna priča:
logičke premise, logičko zaključivanje, bla,bla,bla
stvar je ipak jednostavna, prekršila se licenca, ta igra ima cijenu, nije free, a nije plaćena
e sad, zašto dotična igra ima cijenu, pa ima, a zašto krava ima rep, možemo se i to pitati
1. Previše tražiš, ali ako ne vjeruješ sve je dostupno na netu.
2. Rekao sam da i dalje ima sve što je i prije imao. Svojom tvrdnjom nisi opovrgnuo moju, nego si dokazivao nešto deseto.
3. Odnijeti nešto iz dućana neplativši puni iznos je krađa, a ne neplaćanje usluge. S bazenom opet odvlačiš raspravu od biti, a to je da se ne radi o krađi.
4. Opet ti s 'Ja bi...'. Tvoji porivi nisu argumenti. Ne možeš tražiti naplatu a da ne znaš da li si u nekom slučaju uopće oštećen. A šteta nije kako se ti osjećaš, nego nešto što se može objektivno utvrditi.
5. Švercanje u tramvaju, kinu, slušanje koncerta izvan stadiona/dvorane, čitanja tuđe štampe... u svim slučajevima uživaš besplatno plodove tuđeg rada, a oni nisu direktno na gubitku, mada je evidentno da su oštećeni.
6. To smatraš argumentiranom raspravom?
Interesantna priča:
stvar je ipak jednostavna, prekršila se licenca, ta igra ima cijenu, nije free, a nije plaćena
e sad, zašto dotična igra ima cijenu, pa ima, a zašto krava ima rep, možemo se i to pitati
A je, nemo'š pilom ka' sikirom.
Ajde Anđa, daj litru i mineralnu za ekipu.
:)
Interesantna priča:
A je, nemo'š pilom ka' sikirom.
Ajde Anđa, daj litru i mineralnu za ekipu.
:)
stvarno, zašto neka igra ima cijenu, ajmo se malo pitati
da malo to razradimo, onako sa premisama, pa da zaključimo da je cijena suvišna
jedino suvišnost cijene može pravdati neplaćanje
ti stvarno želiš akademsku raspravu za gluposti - ako proizvođač kaže 50$ - take it or leave it - nema ni pogađanja ni premisa ni akademije
Slažem se, jedino bih te upozorio na izbjegavanje jedne kontradikcije. Logički treba izbjegavati reći razlog da je nešto ilegalno (ili nemoralno) jest taj da tako piše u zakonu, zato što je morao postojati razlog zašto je nešto ilegalno da se zakon uopće donese.
Za ostalo, sve pet. :-)
Govorio sam o razlici između krađe i povrede AP. Smisao je bio da (osim nas par ovdje) i zakon razlikuje ta dva pojma.
LOL, super mi je kako se koljete, a u biti podržavamo iste ideje, sa sitnim (khm!) razlikama u interpretaciji :)
Ma deus, nitko ne tvrdi da piratiizirani autor nije oštećen, sporan je tek dio u kojoj mjeri se to realno događa. U nekoj ranijoj poruci kažeš 55$, ali za svaku piratsku kopiju. Ja upravo u tome vidim problem - zašto loviti baš svakog? To je čak kontraproduktivno (IMHO). Umjesto toga, cijena igre u trenutku izdavanja, pa puta dva i onda još kazna državi plus troškovi postupka. Cifra se popne dosta visoko, ali nije apsurdna i sve je svima OK. Zakoni za optuživanje i dokazivanje svi već odreda postoje. Znam da je blesavo, ali meni je čak čudno što se izdavači ne pozabave malo ozbiljnije tim problemom i sami stvore određene fake servise (od torrenta do sharinga) kojima ponude ljudima piratske kopije i onda samo podatke proslijede policiji. Par takvih akcija i nikome ne bi više padalo na pamet skidati s novih servisa, vjerujem da bi se velikom postotku piraterije stalo na kraj. Vjerujem da sve skupa čak niti ne bi bilo nešto ekstra skupo za izdavače, pogotovo ove veće.
Pratiti kompletan promet svih korisnika je jednostavno (opet, IMHO) drastično prejaka mjera. A sve SOPA-e, PIPA-e, ACTA-e, qurci palci se nekim čudom uvijek svedu na isto - praćenje aktivnosti korisnika. Meni je to jednostavno prebolesno.
1. Previše tražiš, ali ako ne vjeruješ sve je dostupno na netu.
2. Rekao sam da i dalje ima sve što je i prije imao. Svojom tvrdnjom nisi opovrgnuo moju, nego si dokazivao nešto deseto.
3. Odnijeti nešto iz dućana neplativši puni iznos je krađa, a ne neplaćanje usluge. S bazenom opet odvlačiš raspravu od biti, a to je da se ne radi o krađi.
4. Opet ti s 'Ja bi...'. Tvoji porivi nisu argumenti. Ne možeš tražiti naplatu a da ne znaš da li si u nekom slučaju uopće oštećen. A šteta nije kako se ti osjećaš, nego nešto što se može objektivno utvrditi.
5. Švercanje u tramvaju, kinu, slušanje koncerta izvan stadiona/dvorane, čitanja tuđe štampe... u svim slučajevima uživaš besplatno plodove tuđeg rada, a oni nisu direktno na gubitku, mada je evidentno da su oštećeni.
6. To smatraš argumentiranom raspravom?
LOL, super mi je kako se koljete, a u biti podržavamo iste ideje, sa sitnim (khm!) razlikama u interpretaciji :)
Ma deus, nitko ne tvrdi da piratiizirani autor nije oštećen, sporan je tek dio u kojoj mjeri se to realno događa. U nekoj ranijoj poruci kažeš 55$, ali za svaku piratsku kopiju. Ja upravo u tome vidim problem - zašto loviti baš svakog? To je čak kontraproduktivno (IMHO). Umjesto toga, cijena igre u trenutku izdavanja, pa puta dva i onda još kazna državi plus troškovi postupka. Cifra se popne dosta visoko, ali nije apsurdna i sve je svima OK. Zakoni za optuživanje i dokazivanje svi već odreda postoje. Znam da je blesavo, ali meni je čak čudno što se izdavači ne pozabave malo ozbiljnije tim problemom i sami stvore određene fake servise (od torrenta do sharinga) kojima ponude ljudima piratske kopije i onda samo podatke proslijede policiji. Par takvih akcija i nikome ne bi više padalo na pamet skidati s novih servisa, vjerujem da bi se velikom postotku piraterije stalo na kraj. Vjerujem da sve skupa čak niti ne bi bilo nešto ekstra skupo za izdavače, pogotovo ove veće.
Pratiti kompletan promet svih korisnika je jednostavno (opet, IMHO) drastično prejaka mjera. A sve SOPA-e, PIPA-e, ACTA-e, qurci palci se nekim čudom uvijek svedu na isto - praćenje aktivnosti korisnika. Meni je to jednostavno prebolesno.
Evo odgovora:
Koga loviti? Ako je netko kupio igru, super. Ako netko nije kupio i ne igra, super. Ako je netko kupio, a igra - mora platiti cijenu igre plus kaznu. Jedini problem ovdje je pravilna zastita, koju je ocito nemoguce implementirati. Ja nisam jedan od onih koji bi ulovljene oderali za milijune (osim za one koji preprodaju) - to je nerealno, i uostalom covjek ti je duzan cijenu igre i eventualno nekakvu minornu kaznu, a ne milijune. Pojedinac nije kriv zato sto je dio mase.
Sto se tice fake servisa, zasto ne implementirati svoje? Jer su pirati najveci licemjerni gadovi od svih ostalih "pohlepnih prasaca/vlasnika IP-a"!
Pale se na neke ideje slobodne informacije i slicno, ali su zatvoreni u svoje male krugove privatnih trackera! Slobodna informacija za sve - ali samo odabranima!
Pogledaj si malo kako se pozivnice do tih trackera dobijaju, neki ih cak i prodaju... pogledaj si malo kako ekipa dobije besplatne kljuceve, pa ih dvije minute kasnije prodaju. Pogledaj kako covjek argumentira jedan dan da si ne moze priustiti igru od 20 eura od indie developera (Minecraft), ali sutradan ima topic o tome kako kupuje graficku karticu od 2000kuna. Napisem topic o "Project: Zomboidu", malenoj igri malenog indie tima iz UK i dodam napomenu da tko piratizira je gad - tip mi lupi TD.
I onda da s takvima mentalitetima nalazim neko zajednicko rijesenje? Oni da kradu jer mogu, a mi koji zivimo od svojeg rada da mijenjamo ekonomske modele?
Ma ne pada mi na pamet! Oduzet pristup na internet kao korak 1, onda oduzet hardware kao korak 2. Nakon prvih tisucu, da vidis kako ce ovi glasni pognuti glave, i kako ce se topic "Popusti i dobre ponude" popuniti instantno... onda ce se pronac 10-15-20$ bez problema!