Nakon nekoliko sati igranja s Windowsima 8, mogu zaključiti da će mi se jako, JAKO svidjeti (samo ako riješim ovaj problem sa zvukom). Istina, treba se naviknuti na malo drukčiji pristup "hendlanju" aplikacija, ali jednom kad se čovjek navikne na to da su sada četiri kuta ekrana "key points" cijelih Windowsa, lakše je.
Start screen mi nije pretjerana novost jer koristim Windows Phone već neko vrijeme pa sam donekle upoznat s konceptom. No koliko vidim, Start screen je samo jedan VEEELIKI start meni. Tj., ono što se prije dobivalo klikom na "Start" sada je upakirano u cijeli jedan screen. Kada ste na Start screenu i kad kliknete desnom tipkom, dobijete opciju "all apps". Otvori se screen koji donekle nalikuje onome što se prije postizalo s "Start - All programs". Sve u svemu, nije loše, stvarno nije loše. Bio sam dosta skeptičan prema korištenju miša za sve one resize i drag and drop opcije, ali stvarno nije teško mišem to obavljati. Aplikacije za mail i za Messenger su, po mom ukusu, prejednostavne i potrebno je previše klikova da se dođe do nekih stvari, ali opet, recimo aplikacija za mail je skoro identična aplikaciji za mail na Windows Phoneu, pa čak i sustav foldera koje imate u inboxima.
Sve u svemu, bojim se da će se "krajnji korisnici" (čitaj: oni kojima je domet otvoriti Solitare ili browser) teško priviknuti na novi look, ali možda sam u krivu. Treba samo sjesti ljudima. Osobno, kada mi crkne netbook moj (a neka poživi, nema se love), rado ću si kupiti nekakakv Windows 8 tablet, ozbiljno. Još kada me Microsoft obraduje Windows Phone 8 updateom (po novim glasinama, ipak bi trebao stići i na trenutne Mango uređaje) i kada sve bude radilo together, nitko sretniji od mene.
Oh, da, navigacija kroz foldere i sve skupa u Metro okruženju je malo šepava, moram priznati, Opet, previše klikanja i potezanja lijevo-desno, no zato se duboko klanjam integraciji SkyDrivea (jer ga obilato koristim). Valjda ćemo svi skupa pomalo otkrivati nove ljepote. :) Ja si Developer Preview nisam mogao instalirati, nešto od harvera nije bilo kompatibilino, tako da mi je ovo prvi susret s Win8 i eto, ne mogu spavati nego čačkam po tome ko mutav :D