Vlasnici dronova u Hrvatskoj, čuvajte se kazni!

poruka: 58
|
čitano: 11.880
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Vlasnici dronova u Hrvatskoj, čuvajte se kazni!".
12 godina
Re: Vlasnici dronova u Hrvatskoj, čuvajte se kazni
mislav_01 kaže...

Vidjela stoka da ljudi zarade kintu snimajuci građevine, vjencanja i sl. pa reko zašto im ne bi malo ukrali.

ma neeeee, griješiš, ovo je tek uobičajeni tupi-glupi zakončić/uredba/regula kakve donose svakodnevno, pa ih onda svakodnevno mijenjaju po principu piši/briši

lovu će pak uzeti naknadno, kad uvedu sve moguće namete, od preko nekoliko naknada skoro istih naziva za vode, šume, vrtloženje zraka ili bilo koji od onih nameta kojih je netko pobrojao preko pet stotina povrh uobičajenih poreza... tu je sigurna para, ne u ovim kaznama koje se naplaćuju povremeno

17 godina

@Abomb Zaista deluje da je to bila namera. Članak 3. stav (2) nagoveštava da bi se smelo snimati bez posebne dozvole dokle god to nije "za potrebe izmjere zemljišta, istraživanja, prostornog uređenja te za druge gospodarstvene i znanstvene potrebe". Ovo je i dalje jako široka formulacija, ali izgleda da su barem pojedinci koji se igraju za svoju dušu izuzeti od obaveze pribavljanja dozvole.

Međutim, ako se pogleda članak 4. stav (1), već postaje gusto. Ne znam šta su "ostale izdvojene lokacije", ali svakako ni hobista koji se nalazi u nacionalnom ili parku prirode već ne bi smeo da snima bez dozvole. Stav (5) uključuje i kulturne i sportske priredbe, a to mogu biti i ulična dešavanja. Ovaj stav se odnosi na dešavanja "koje smiju snimati isključivo televizijske kuće s nacionalnom koncesijom", ali kako se u njemu pominju i "prometne gužve", mislim da nije ograničen samo na njih, a nejasno je i šta je snimanje za potrebe izveštavanja. Na primer, smem li bez dozvole da okačim na YouTube ili svoj blog snimak velike saobraćajne gužve, ili je to već "za potrebe izvještavanja"? Ovaj zakon nigde ne definiše šta se smatra "snimanjem za potrebe izvještavanja", niti se poziva na odgovarajući član nekog drugog zakona koji taj pojam definiše.

Deluje da je Bug u izvesnoj meri prenaduvao stvar, ali je uredba svakako u velikoj meri nedorečena i nesrećni pojedinac na koga bi neko rešio da je doslovno primeni bi lako mogao da potpadne pod nju.

WP/WM fanovi, prestanite više lagat ovaj napaćeni narod, nemate to pravo!
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 12:30 (Ivan(4)).
Moj PC  
1 0 hvala 0
12 godina

Moje pitanje je kakve veze ima Državna geodetska uprava sa Zakonom o odbrani?

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Prošlo ljeto, na plaži, s djecom...iz šume se pojavi dron, čini mi se Phantom da je bio, zuji i snima (imao je kameru)...malo dalje od nas isto obitelj s djecom, tip ga počne gađati kamenjem, pridružim se ja i još par ljudi,

dron počne bježati od obale, netko ga skine s kamenom i pljuč u more...

Da ga je vlasnik došao tražiti, dobio bi i on...

5 1 hvala 0
16 godina
Ivan(4) kaže...

..Na primer, smem li bez dozvole da okačim na YouTube ili svoj blog snimak velike saobraćajne gužve, ili je to već "za potrebe izvještavanja"? Ovaj zakon nigde ne definiše šta se smatra "snimanjem za potrebe izvještavanja", ..

- za potrebe izvješćivanja, to je pravo npr TV kućama o prijenosu-izvješćavanju kratkih vijesti/reportaža, npr sport/koncerti/stanje u prometu, zapravo i obaveza (svi imaju info program kao dio koncesije i dobijaju određeni postotak od RTV pretplate, bez info emisija plaćali bi skuplju koncesiju). Povratak na 'kratke vijesti'-informativno, za to im ne treba odobrenje-ugovor s vlasnikom (autorska prava), npr prijenos utakmice ima neka TV kuća kao excluzivu, ali pravo reportaže imaju svi, bez plaćanja tog prava ili traženja dozvole, do ako se ne varam 5 minuta ili 3 minute.. jednako koncert i sl.

Emitiranje bilo čega je inače pitanje prava, vlasništva, koncesije.. ili primjer (posljednji koji mi pada napamet) Katalenićka/Seve .. kad traže zabranu emitiranja i sudski je dobiju.

Problem je što privatno-osobno, svatko danas može svoje obiteljske slike/video negdje uploadati/emitirati, YT i sl. .. a može i nešto za što može postojati kazna/vlasnik i sl. Druga stvar odvojeno/povezano, emitiranje, samo pravne osobe koje imaju odgovarajuće dozvole/koncesije (kao god to nazovemo), sve ostalo je na crno. Opet pandan npr glazba-film, javno izvođenje ili osobna upotreba/konzumacija.

-šteta što su u prvom planu dronovi i iz zraka.. (pa se zamuti ono na što se sadržaj tih zakona stvarno odnosi, a tad je jasnije-logičnije)..

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 13:07 (ihush).
16 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

....

hahahaha,kada si prijatelju procitao nekav zakon a da odmah nisi nasao bar 2/3 rupe?

ima dosta nelogicnosti,pogotovo sa djelom o premetnim guzvama i nepogodama.ovo ostalo mi je donekle razumljivo....donekle

17 godina
Andrija_ZD kaže...

Prošlo ljeto, na plaži, s djecom...iz šume se pojavi dron, čini mi se Phantom da je bio, zuji i snima (imao je kameru)...malo dalje od nas isto obitelj s djecom, tip ga počne gađati kamenjem, pridružim se ja i još par ljudi,

Da ga je vlasnik došao tražiti, dobio bi i on...

Ovo me podseća na priču o prvom biciklu u Srbiji. Da skratim, čoveka u nekom selu samo što nisu linčovali meštani kad se provezao pored njihovih njiva, ali je srećom brže okretao pedale nego što su oni trčali s vilama.

Ljudi, otkad postoje prenosivi fotoaparati i kamere, snimaju po plažama (pun mi FB zid slika, a ima i pokoji video). Slikaju sebe, ali i pesak, pučinu i ležaljke pod slamnatim suncobranima... A da l' se u kadru našla nečija familija, jednako baš briga i ove što su snimali, i nas što gledamo, i te što su snimljeni. Ali ovaj tvoj je slikao dronom, pa daj kamenice, kad već vile nismo poneli na plažu!

9 godina
neaktivan

Ja sam se bio prepao da vise necu moci dronom preko granice prevlaciti drogu i oružje.Kad ono samo snimanje, sad mi je lakše.Tako i treba neka kažnjavaju ove što neovlašteno snimaju.A nas što pošteno radimo svoj posao neka ne diraju.

6 0 hvala 0
16 godina

Pa i treba nešto poduzeti. Sve je to super kad imaš drona, zanimljivo ti je, fora kao nekad davno autići na daljinski. 

Međutim, što je sa privatnošću na mojoj zemlji. Neki će zlorabiti dronove za špijuniranje lijepih susjeda. I što kad tako dronovi postanu malo jači, s većim dometom i bude ih puno pa se dva sudare, padnu i ozlijede nekoga. Možda neko malo dijete. 

Baš me ne veseli pomisao na nebo zakrčeno dronovima. Zamisli šetaš malo prirodom, a svakih 10 sekundi prozuji dron pored tebe. To bi bilo dosadnije od komaraca.

0 0 hvala 0
10 godina

Ja bih osobno uveo odredbu u Zakon da dron ne smije sadržavati prvenstveno kameru bilo kameru kao uređaj bilo mobitel(pametan i "glup"), a zatim sve ostalo što može poslužiti nekoj svrsi koja se protivi moralu. Sve u svemu dron me ni najmanje ne privlači, niti me ikad privlačio, što dalje odmiče vrijeme to su ljudi sve gluplji. 

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
odjavljen
playjob kaže...

Ja bih osobno uveo odredbu u Zakon da dron ne smije sadržavati prvenstveno kameru bilo kameru kao uređaj bilo mobitel(pametan i "glup"), a zatim sve ostalo što može poslužiti nekoj svrsi koja se protivi moralu. Sve u svemu dron me ni najmanje ne privlači, niti me ikad privlačio, što dalje odmiče vrijeme to su ljudi sve gluplji. 

Čuj sve zavisi o tome za što ga koristiš... Ali ja npr. bi ga volio imat i znam da bi mi bio od koristi (živim na Pagu pa nakon svake bure mogu sa lakočom provjerit jeli mi krov još u komadu a isto tako i bilo kome ko bi me zamolio).

Would you look at me now? Can you tell I'm a man? With these scars on my wrists To prove I'll try again Try to die again, try to live through th
16 godina
neaktivan

Šime Strikoman je u opasnosti

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Mandor kaže...

Pa i treba nešto poduzeti. Sve je to super kad imaš drona, zanimljivo ti je, fora kao nekad davno autići na daljinski. 

Međutim, što je sa privatnošću na mojoj zemlji. Neki će zlorabiti dronove za špijuniranje lijepih susjeda. I što kad tako dronovi postanu malo jači, s većim dometom i bude ih puno pa se dva sudare, padnu i ozlijede nekoga. Možda neko malo dijete. 

Baš me ne veseli pomisao na nebo zakrčeno dronovima. Zamisli šetaš malo prirodom, a svakih 10 sekundi prozuji dron pored tebe. To bi bilo dosadnije od komaraca.

Ovaj zakon ne propisuje da ne smiješ špijunirati lijepu susjedu, nego samo da moraš snimke lijepe susjede poslati u geodetski zavod kako bi oni ustanovili da se u snimkama ne pojavljuju vojni objekti i slične stvari. 

Inače, svaki dan ti pod nosom juri stotine automobila koji se, za razliku od dronova koji se mogu sudariti samo ako baš namjerno probaš, sudaraju svaki dan i ozljeđuju ljude svaki dan. Možda da zabranimo automobile jer u njima mogu umrijeti djeca? Možda da i struju zabranimo jer djecu može stresti struja? 

9 godina
neaktivan
i542 kaže...

Ovaj zakon ne propisuje da ne smiješ špijunirati lijepu susjedu, nego samo da moraš snimke lijepe susjede poslati u geodetski zavod BOL korisniku fer-de-lance kako bi on ustanovio da se u snimkama stvarno pojavljuje lijepa susjeda. 

Kruha i igala...
15 godina

blesavo da svatko može letiti svugdje???  jer moraš i odgovarati za nastalu "eventualnu štetu",, pogotovo sa većim letjelicama koje su kud i kako opasnije od malenih plastičnjaka,, iako je sve opasno kad ti padne, svejedno jel kila ili 20,,

ali i ovo je isto takva budalaština šta rade,, ali šta je čudno u HR Apsurdistanu,, gdje je birokracija, sama sebi svrha

da moraš prijavit ako ćeš letit na livadi i snimati ekipu kako vozi bajk?  letit iznad mora i snimat se na brodu??  ili snimit svoju kuću sa 20-50 m a da pri tome ne letiš iznad nečije druge kuće???  to moraš bit debil da to zabraniš.  Al naravno ako napraviš štetu da materijalno i kazneno odgovaraš to bez daljnjega.

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 14:32 (bus).

2 0 hvala 0
10 godina
i542 kaže...
Mandor kaže...

Ovaj zakon ne propisuje da ne smiješ špijunirati lijepu susjedu, nego samo da moraš snimke lijepe susjede poslati u geodetski zavod kako bi oni ustanovili da se u snimkama ne pojavljuju vojni objekti i slične stvari. 

Inače, svaki dan ti pod nosom juri stotine automobila koji se, za razliku od dronova koji se mogu sudariti samo ako baš namjerno probaš, sudaraju svaki dan i ozljeđuju ljude svaki dan. Možda da zabranimo automobile jer u njima mogu umrijeti djeca? Možda da i struju zabranimo jer djecu može stresti struja? 

Katastrofa kakve ti gluposti lupetaš... Zamisli da ti djevojku ili majku(ispričavam se ako ju nemaš, ali ovim ti želim oprimjerit) dok se sunčaju, npr. na balkonu, snimi neki idiot iz bliza i slike tijela tvoje djevojke ili majke okači na internet, slike se rasprše po internetu dok si reko keks, šta bi ti učinio po tom pitanju? 
Inače, u Hrvatskoj, ima toliko glupih odredaba po Zakonima da je to za propišat se od smijeha, ali evo ovaj itekako podržavam!

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 15:26 (playjob).
10 godina
bus kaže...

blesavo da svatko može letiti svugdje???  jer moraš i odgovarati za nastalu "eventualnu štetu",, pogotovo sa većim letjelicama koje su kud i kako opasnije od malenih plastičnjaka,, iako je sve opasno kad ti padne, svejedno jel kila ili 20,,

ali i ovo je isto takva budalaština šta rade,, ali šta je čudno u HR Apsurdistanu,, gdje je birokracija, sama sebi svrha

da moraš prijavit ako ćeš letit na livadi i snimati ekipu kako vozi bajk?  letit iznad mora i snimat se na brodu??  ili snimit svoju kuću sa 20-50 m a da pri tome ne letiš iznad nečije druge kuće???  to moraš bit debil da to zabraniš.  Al naravno ako napraviš štetu da materijalno i kazneno odgovaraš to bez daljnjega.

Ajde neka tebe netko snima, a ti to ne želiš, neovisno što radiš, natežeš malog, spavaš, jedeš, sereš... Jel bi ti bilo drago što ti je dron prozujio pored ušiju i snimio te... To će ljudi masovno koristit da bi provjeravali istinitost tuđih tvrdnji tipa e nisam kod kuće ovaj mu fino pošalje dron da se uvjeri da nije tamo... Samo dok se malo razvije tehnika pa će dronovi letit iz centra grada Osijeka do Tenje(10km) a s vremenom i do pi... mat.....

15 godina

krivo si me razumio, naravno da snimati nekoga bez njegovog pristanka bi trebalo kažnjavati,, o tome nema priče..  Tu bi trebalo uvesti automatsku mogućnost tužbe, bez nisam znao, sa paprenim iznosima pa ti snimaj i objavljuj druge ako imaš $$$$$.

ali ako ja dođem kod tebe na stanciju i želimo snimiti tvoju kuću i tvoju zemlju, vinograd pašnjak snimiti sa 20 tak metara visine, ne vidim problem. kao šta ne vidim problem ni da imam auto, svojij livadi na stanciji koji nije registriran koji mogu vozati po svom dvorištu koliko me volja,, čak i da nemaš vozačku,, ne ugrožavaš nikoga.

ali zabranjivati ovake stvari??  https://vimeo.com/176881034

to bi trebalo nagrađivati i poticati turiste da rade,, jer tu nema nikakve štete i da im letjelica padne u more, kamenjar, livadu....,  ali letiti iznad ljudi i naseljenog mjesta??? nema govora,, to treba kažnjavati. I da imaš sve dozvole šta traže zajebi to, preveliki rizik 

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 15:44 (bus).

2 0 hvala 0
17 godina
bus kaže...

da moraš prijavit ako ćeš letit na livadi i snimati ekipu kako vozi bajk?  letit iznad mora i snimat se na brodu??  ili snimit svoju kuću sa 20-50 m a da pri tome ne letiš iznad nečije druge kuće???  to moraš bit debil da to zabraniš. Al naravno ako napraviš štetu da materijalno i kazneno odgovaraš to bez daljnjega.

Pazi ipak smo mi u banana Hrvatskoj, i realno dronove je vrlo teško kontrolirat i nadzirat po svi tih raznim brdima i livadama.Ko če to nadzirat i kontrolirat i tražit dozvole, sveti petar ili možda potplačena policija/patrola, koja prođe u prolazu i živo ime se hebe za dronove itd.Ljudi jednostavno neče ništa prijavljivat, idu na rizik koji je zapravo vrlo mali, pogotovo ako odeš negdje u prirodu i tamo radi sa dronom kaj god hočeš.

Iako nema veze s temom vrlo realan i apsurdan primjer Hrvatske bananaste situacije. Policija zaustavlja i kažnjava(šef pandur je reko da moraju skupit lovu na bilo koji način) bicikliste zbog neke gluposti, bolje reč prometnih nebuloza na hrvatskim cestama i nepostoječim bic-stazama.Radnja se događa po noči na određenom križanju, ali policija ne zaustavlja jedno desetak potpuno neosvjetljenih bicikala, ali zato zbog nebuloze kažnjava dva biciklista koji imaju svu potrebnu bic opremu svjetla itd.

Možda je neko to zaboravil, u zakonu piše da se ne smije pišat u prirodi dakle i to je kažnjivo i kaj sad?.Pa ništa hebeš zakone, ljudi če pišat u prirodi i uz cestu kad moraju/sila ne pita, ili kad im se hoče nema tu nikakve mudrolije.

https://www.malwarebytes.org/antiexploit/index.html
16 godina

-zapravo ovih pravila (i države) se ne tiče (baš jako) mogućnost nastanka štete.. jednako kao imaš li auto, kasko, sudar ili klinac razbije looptom prozor. To se svodi na međusobne tužbe/privatne, osoba.

-ono što je bitno, emitiranje/korištenje sadržaja. .. no uzalud, kad krdo jurne u jednu stranu/temu ne vidi provaliju :))

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 16:58 (ihush).
17 godina
neaktivan

šta je bilo teško prepisati od Srba pravilnik o upravljanju 

LINK -> http://www.vice.com/rs/read/sta-treba-da-znate-ako-planirate-da-se-igrate-dronom-u-2016-godini 

*** nisam ovlašten da dajem potpis ***
Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

izith kaže...
Cheerson CX-10

vjerovatno najdrazi dron iz moje eskadrile   mislim da je jedno vrijeme i drzao titulu najmanjeg drona na svijetu, dok se nije pojavio "mosquito"..

Andrija_ZD kaže...

kada si onesposobio letecu prijetnju jesi nabijao sakama o prsa kao Tarzan..? 

Mandor kaže...
Baš me ne veseli pomisao na nebo zakrčeno dronovima. Zamisli . . .

nemas sta zamisljati, buducnost je vec tu, no evo da lakse vizualiras.. 

http://thenextweb.com/insider/2016/08/19/airbus-wants-to-make-autonomous-flying-taxis/

playjob kaže...
Ja bih osobno uveo odredbu u Zakon da dron ne smije sadržavati prvenstveno kameru bilo kameru kao uređaj bilo mobitel(pametan i "glup"), a zatim sve ostalo što može poslužiti nekoj svrsi koja se protivi moralu.

odi pogledat na njuskalo - mislim da neki tip prodaje špilju.. 

OT idem staviti kameru na kacigu i snimati drona kako snima mene - kojoj instituciji da se obratim za dozvole..? vrapce..?

Moj PC  
4 0 hvala 0
10 godina
Frik Gik kaže...

izith kaže...
Cheerson CX-10

vjerovatno najdrazi dron iz moje eskadrile   mislim da je jedno vrijeme i drzao titulu najmanjeg drona na svijetu, dok se nije pojavio "mosquito"..

Andrija_ZD kaže...

kada si onesposobio letecu prijetnju jesi nabijao sakama o prsa kao Tarzan..? 

Mandor kaže...
Baš me ne veseli pomisao na nebo zakrčeno dronovima. Zamisli . . .

nemas sta zamisljati, buducnost je vec tu, no evo da lakse vizualiras.. 

http://thenextweb.com/insider/2016/08/19/airbus-wants-to-make-autonomous-flying-taxis/

playjob kaže...
Ja bih osobno uveo odredbu u Zakon da dron ne smije sadržavati prvenstveno kameru bilo kameru kao uređaj bilo mobitel(pametan i "glup"), a zatim sve ostalo što može poslužiti nekoj svrsi koja se protivi moralu.

odi pogledat na njuskalo - mislim da neki tip prodaje špilju.. 

OT idem staviti kameru na kacigu i snimati drona kako snima mene - kojoj instituciji da se obratim za dozvole..? vrapce..?

Brutalno nisi smiješan niti zanimljiv, bolje nemoj komentirat ak ćeš takve pičkarije pisat...

11 godina
neaktivan

nije problem u tebi, tehnologija je kriva, neki jednostavno ne mogu sve pohvatati 

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

@Ivan(4) A sta tebe briga frende, ionako si iz druge drzave pa te ni ne kace ovi zakoni. ;)

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.8.2016 22:40 (weedos).
17 godina

Nisi svestan koliko mi zakona prepisujemo od vas! Šta god vidim kod vas danas, znam da će kod nas da bude za 2-3 godine. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Evo rupe u zakonu iliti pravilniku.

Kada letim dronom, tko moze meni dokazati da ja ustvari nesto i snimam. Mozda samo letim bez snimanja, mozda samo koristim kameru za gledanje, a ne pohranu snimke leta.

I da me zaustavi policajac, kaj mislite da bi on znao pronaci na svoj toj opremi da sam ja uistinu i pohranio nekakvu snimku, da bi me mogao kazniti.

A na youtubeu tesko da me mogu identificirati tj. tesko da ce se time gnjaviti.

Ali da se referiram na taj dokument Vlade RH. Potpisao ga g. Orešković, svjetski čovjek. Pa hebemu kako može takav čovjek složiti se sa takvim tekstom , bar je on došao iz nekog modernog svijeta.

Izgleda da nema druge nego započeti nekakvu peticiju da se oformi radna skupina onih koji se time bave i predstavnika Vlade i da se to riješi što prije.

0 0 hvala 0
17 godina

na stranu "regulacija" dronovskih aktivnosti.. vise me muci kaj u hrvatskoj se sve radi sa ciljem da se covjeka kazni, a ne savjetuje, upozori i pomogne.

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice