Što je Blade Runner pogodio?

poruka: 56
|
čitano: 10.661
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Što je Blade Runner pogodio?".
17 godina
protjeran

Film nije nikad pravljen, da bilo što pogodi ili predvidi. Znanstvena fantastika se ne bavi predviđanjem,već imamo futurologiju koja se (bezuspješno) bavi time.

BTW Blade Runner je po meni jedan od najboljih (SF) filmova, a istoimena igra jedna od najboljih računalnih avantura.

Tri stvari su mi nezaboravne iz ovog kultnog filma:

1.

test.

2. 

kultna scena.

3. 

soundtrack

You are like the Michael Jordan of being a son of a bitch.
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.3.2015 23:47 (memulica).
Moj PC  
7 0 hvala 0
17 godina
Re: Što je Blade Runner pogodio?
Odlican film i dobar tekst. Svaka vam dala! ;)
17 godina

nijedan film nikad nije uspio docarati takav sintetizirani svijet, vangelisov sintesizer je tome samo pridonio..

inace, ne znam jel ovdje ima sid meiers fanova, no blade runnerov soundtrack je najbolja stvar za slusanje tokom beskrajnih partija civilizationa :)

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina
neaktivan

Mom SSD-u garancija također ističe 2019.

6 0 hvala 0
10 godina

Sjećam se da je BR igrao u, danas pokojnom, kinu Zagreb 1984. ili 1985. i da sam ga kao klinjo 2 dana za redom išao gledati + ne znam koliko puta na VHS-u.

Sjećam se da je ta kino verzija (sa film noir naracijom u pozadini) bila nužna zbog lošeg prijema američanske publike na pokusnim prikazivanjima koja u velikoj većini traži AV blješteći spektakl sa minornom potrebom angažiranja mozga.
Željeli oni i "happy end", pa zato Rachel "naštimavaju" da nema roka trajanja i onda ona i Deckard odlaze u svijetlu budućnost u jedinoj sceni koja pokazuje svijetlo dana.

Muzika Vangelisa u filmu je totalno omamljujuće nezaboravna kao i većina njegovih uradaka.

Zanimljive su dileme koju nameće film, a ta je između ostalih što žive ljude čini živim ljudima i jesu li replikanti kao produkt genetičkog inženjeringa ipak isto ljudi iako su stvoreni da budu potrošna roba za razne namjene(?)

Dali je nasilje koje je prikazano u filmu legitimno sredstvo borbe za opstanak u igri života i smrti sa pravim (rođenim od majke i dobrima kao kruh ) ljudima (?)
Koji su motivi Roy Battya da u završnom obračunu praktično poraženog Deckarda spašava od smrti i poklanja mu život izrićući sada već kultni monolog.

Jeli to samilost i želja da bude prihvaćen tj. da nekome nešto znači kao osoba(?)

To su sve onako neka moralna etička pitanja koja će sigurno postati aktuelna kako bude napredovala umjetna inteligencija i genetički inženjering.
Jedino ako ne završimo svi skupa kao u verziji filma "The Road" koji je netko prije spomenuo.

Glede Director's cut verzije da se naslutiti da bi Deckard mogao isto biti replikant jer ako Rachel ima usađenu memoriju i cijelu falsificiranu porodičnu povijest kroz fotografije što nebi isto bilo i sa njime koji ima gotovo identičnu stvar na svom klaviru(?)

Jedino što ne ide u prilog toj tezi je očita fizička inferiornost prema pravim replikantima pošto je čak i "basic pleasure model" Pris trebao upucati da izvuče živu glavu čime je skroz raspomamio njenog emocionalnog partnera Roya.

I am the Bad Guy?
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.3.2015 10:55 (will).

1 0 hvala 0
10 godina
nixass kaže...

dok s druge strane, deckard s mog avatara je imao dobru karijeru..

inace, za ljubitelje mazohiste, neka pogledaju dangerous days: maknig of blade runner u kojem ima puno price kolko je bilo muke oko cijelog filma, zasto fordu dodje muka na pomisao tog filma, kolko godina je snimanje trajalo, kolko love se ulupalo u cijeli projekt, kolko puta su mijenjali scenarij.. 3.5 sata vrlo kvalitetnog materijala.

Ovo je odličan materijal i pravo čudo da su uopće završili film.
Osim toga dobro prezentira sukob američkog i neameričkog pogleda na film.

I am the Bad Guy?
17 godina
neaktivan

Kaj se tiče SF meni je to film br.1. Nedavno sam nabavio Blu Ray kolekciju koja ima sve verzije filmova. Kako Drago onaj originalni je ipak najbolji. Ostalo stvarno nije potrebno. Kaj se tiče nastavka koliko vidim Ridley Scott je producent, pa mi to daje neku nadu film ipak ne bude šrot. Doduše nadao sam se isto i za Prometheus pa je ispao mlako. Harrsion Ford se pojavljuje tek u zadnjioj trećini filma. Glavni likovi bi njega trebali tražiti zbog nečega koliko sam čitao.

Netko je spomenio da Sean Young niakda nije izgledala bolje. Slažem se. Jedino gdje mi je približno bila dobra je par scena u Dune (btw bilo bi vrijeme da se taj film napravi kako spada. SyFY serija je bila najbilže tome, ali se vide jeftini efketi i kostimi) kada nije bila zamusana.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.3.2015 11:15 (ROADRUNNER).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Jedino što je film pogodio je da će tehnika proizvedena 2015. crknut čim garancija istekne (programirana smrt uređaja).
Imamo nova kola radi dojma, imamo stav kad nemamo pojma...
14 godina
neaktivan
Ja ne kuzim kaj svi placete. To kaj ce oni snimit novi dio ne znaci da ce stari odjednom nestati..

I ne razumijem kako mogu unistit stare filmove snimanjem novog. Stari je i dalje stari, nebude se odjednom promijenio lol

Nek snimaju, ak ce bit dobar super, ak nece zaboravit ce se za pol godine i to je to...
------ Battlelog ~ UrbanFsk ------
17 godina
Sale_ds kaže...
Ja ne kuzim kaj svi placete. To kaj ce oni snimit novi dio ne znaci da ce stari odjednom nestati..

I ne razumijem kako mogu unistit stare filmove snimanjem novog. Stari je i dalje stari, nebude se odjednom promijenio lol

Nek snimaju, ak ce bit dobar super, ak nece zaboravit ce se za pol godine i to je to...

+1

16 godina
neaktivan

Je li to autor kolumne zbilja kaže da LA današnjice nije zadimljen?

nema nam pomoći...tu du du du dudududu

0 0 hvala 0
17 godina

Autor kolumne odista to kaže (!), uspoređujući LA kakav jest i onaj kakav je u filmu:

(kakav jest)

(kakav je u filmu)

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.3.2015 13:17 (Drago).
17 godina
neaktivan

Kad već govorimo o 2015. u kontekstu ZF filmova, ne zaboravimo da je to godina u koju putuje Marty McFly. Osim velikih ekrana ni tamo se nije baš puno toga ostvarilo.

0 0 hvala 0
17 godina
will kaže...
Koji su motivi Roy Battya da u završnom obračunu praktično poraženog Deckarda spašava od smrti i poklanja mu život izrićući sada već kultni monolog.

Na kraju svega, kad se suze utopiše u kiši, android Batty je čovjeku Deckardu pokazao da je veći i bolji čovjek od njega.

16 godina
Psiho246 kaže...

Nisam procitao tekst, samo sam vidio da se snima nastavak Blade Runnera.
WTF??
NOOOOOOOOOOOO
FU HOLYWOOD!

Nitko te ne tjera da gledaš nastavke. Izađi na ulice sa transparentom i maši "neću da gledam nastavke kultnih filmova". Mada isti kao ti uzdišu kada Lucas kaže: "gotovo je, meni je preko 80-ta i franšizma pod nazvom Star Was ovdje dolazi svom kraju. Ali na opće oduševljenje, Lucasova kompanija prodata kao Disney ljudi padaju u trans od uzbuđenja na samu najavu nastavka, pa ponovo u krug: "naslov je tako loš da je bolje odustati od očekivanja nečeg dobrog".

Ajar kaže...

budući da film (iako fenomenalan) nema gotovo nikakvih dodirnih točaka (tek nešto malo no daleko od autorove poruke) s dickovim romanom "do androids dream of electric sheep" koji je uzet "kao predložak", ostaje potpuna sloboda za snimanje "nastavka" i, strahujem, upropaštavanje izvornog remek-djela. jednako je učinjeno s alienom (koji je trebao ostati jedan film i amen) i još nekima, na svu sreću, "cabin in the woods" je namjerno tako načinjen da ne može imati nastavak. alaj ih je zajeb'o joss whedon, barem u tome. 

Meni je Blade Runner prosječan krimić sa Sci-Fi setupom, a inače je trend da se takvim filmovima nakon par decenija dodjeli kultni status.

Što se tiče Aliena cijala Quadrologja je spektakl stoljeća, možda da je 3-ći dio najlšiji ali nema se tu šta prigovoriti, jedino bi možda Prometej mogao da zaokruži priču na neki način ao što je Dark Knight u Batmanu.

Sve se da napravati bolje od boljeg, samo pitanje je tko i kako pravi. Cabin in the Woods je film lud do neba :D

Inače nevezano za vašu repliku prognoze u Sci-Filmovima šta će biti za 1999. 2020. 2067 su mi tako smiješne da je to nevjerjatno. Kao 2020, sunce će spržiti naš planet. Puno toga se promjenilo od 80-tih ali daleko daaaleko smo mi od robota u AI i magnetnih vozova it Island a o Sci-Fi budućnosti kao što je Atlas Oblaka, ili loš remake Total Recalla to ne mogu zamisliti ni za 300 godina.

Because anything Korea does, Japan does it better.
16 godina
Visak kaže...

Kad već govorimo o 2015. u kontekstu ZF filmova, ne zaboravimo da je to godina u koju putuje Marty McFly. Osim velikih ekrana ni tamo se nije baš puno toga ostvarilo.

I s ekranima su fulali. Svi su katodni ;)

http://pljusak.com/sibenik_krvavice/wx.htm
17 godina
nixass kaže...

mozda su jedino najslabijeg uspjeli ulovit?

kroz cijeli fim se spominje 6 odbjeglih replikanata.

na brifingu kod bryanta imas sva njihova imena - roy, kowalski, pris, zhora i jedan kojeg je sprzila struja - dakle to je pet komada.. zasto nikad ne cujemo ime ovog sestog?

Zašto im treba odbjegli replikant, pa imaju trvtku koja ih proizvodi,
napravila bi najbolje što treba ako je potreban baš replikant za lov na ostale?
Nego da se vratim nastavku. Ja osobno nemam ništa protiv, ali ako je iza svega Ridley Scott, uh grozno.
Naravno, kao i mnogi nekad sam se u njega kleo, ali on se srozava svakim novim djelom. 
Egzodus: bogovi i kraljevi, Counselor, Prometej(za kojeg sam po traileru stvarno pomislio evo ga- vratio se kad ono...), 
neznam, možda da se recimo primi palice Nolan, uz dobar scenarije, bilo bi štogod moguće, tko zna. 
Možda samo napomena, ne kao "nastavak" više kao eto, svemir koji je uveden tim filmom. 
A što je film pogodio? Otuđenje. 

http://www.bug.hr/forum/post/lcd-plazma-televizori/stvarni-vlasnici-brandova/2909836.aspx
17 godina
neaktivan

Redatelj nastavka će biti Dennis Villeneuve (imdb). Ridley Scoot je producent.

I am Guybrush Threepwood, Mighty Pirate!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Bitnije je što je Huxley sa "Vrlim novim svijetom" i previše toga predvidio

magistar prava

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Sinatra kaže...

Mom SSD-u garancija također ističe 2019.

Kakav SSD, nisi li se ti rješio kompjutera i prešao na tablet?

Svi smo mi Mentalist.
17 godina
neaktivan
Davno sam čitao VNS, ali koliko se sjećam tamo je postignuto idealno rješenje, oni koji su ovce žive svoje kontrolirane živote, a nekonformisti bivaju 'prognani' (zapravo oslobođeni) na nekakav otok gdje im ništa ne fali.

Problem s time imaju samo oni koji ne shvaćaju da većina ljudi teži životu ovce.
10 godina
Drago kaže...

Deckardove oči - dodane u director's cut, totalno Scottovo prostituiranje i jeftine fore (al' paj'sad - i Deckard je replikant! lololololololololol...) i nema ih u prvoj verziji filma. 

Uh, čitajući ovu najavu od prekjučer sve više mislim da citirano dobija itekako na težini.
http://www.hollywoodreporter.com/news/video-blade-runner-new-trailer-780297

With the wheels of the long-discussed sequel now well oiled and Harrison Ford set to reprise his iconic replicant hunting role, U.K. audiences will soon be able to refresh their memories of the first Blade Runner when it is re-released theatrically nationwide April 3.

In anticipation of Blade Runner: The Final Cut’s release by the British Film Institute in cooperation with Warner Bros., a brand-new trailer has been released.

Created by Ignition Creative London, the trailer underlines why, more than 30 years after it first hit cinemas, Blade Runner remains one of the most important neo-noir thrillers ever made, using Vangelis' eerie, electronic score to soundtrack a selection of the film's most famous scenes.

The Final Cut is my definitive version of Blade Runner, and I’m thrilled that audiences will have the opportunity to enjoy it in the way I intended — on the big screen,” said Ridley Scott in a statement. "This new trailer captures the essence of the film and I hope will inspire a new generation to see Blade Runner when it is re-released."

Blade Runner follows the BFI’s re-release of a digitally restored version of 2001: A Space Odyssey — complete with stunning new trailer — last year. The film took $550,000, the most yet for a BFI Distribution theatrical release.

In July, the BFI will be re-releasing A Touch of Evil to celebrate the anniversary of the birth of Orson Welles. 

I am the Bad Guy?
10 godina

Inače Deckard se skršio  nekidan u WW2 oldtimeru i s obzirom na ozljede ne znam kako će se to odraziti na dalja snimanja koje je planirao(?)

http://variety.com/2015/biz/news/harrison-ford-plane-crash-1201447290/

https://gma.yahoo.com/harrison-ford-plane-crash-details-revealed-ntsb-report-173855489--abc-news-celebrities.html?soc_src=copy

I am the Bad Guy?
Poruka je uređivana zadnji put čet 12.3.2015 16:11 (will).

0 0 hvala 0
17 godina

Ja sam to isto pomislio kad sam prije neki dan čitao tu vijest. Navodno se dobro polomio i na snimanju scena za Ratove zvijezda prošle godine.

This space for rent!
15 godina
neaktivan

Malo poznato, ali film Vojnik (http://www.imdb.com/title/tt0120157/) ima kronološki dodirnu točku sa spomenutim Blade Runnerom. Mada se u Vojniku radnja događa na vanjskoj koloniji mislim da je dodirno više bliži današnjem uređenju društva i dnevno političkim pojavama od opet spomenutog Blade Runnera. 

Sada o samom nastavku Blade Runnera ne bih želio špekulirati.

http://www.norgems.com

0 0 hvala 0
17 godina

pogodio je dobro onu analizu fotke. to danas imamo. ako je velika dovoljno megapixela, ta fantastična scena danas je moguča (dobro, minus glasovne komande)

Plamene zore bude me iz sna Fabrička jutra, dim iz dimnjaka Pesma se ori, mladi radnici Čelicna jutra, hitam fabrici.

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice