Zaista ne znam koliko ima smisla pričati o postoticma W10, kada je MS nasilno zauzeo mnoga računala.

Ljudi moji šta je bezobrazan ovaj Microsoft toliko bezobrazan da nasilno ljudima trpaju besplatni OS .
Tko ima automatske updejte na win 7 već mu na disku stoje cijeli windowsi 10 i čeka se samo instalacija. Toliko je Microsoft bezobrazan.
Dobar je Windows 10, u svakom slučaju napredniji nego Windows 7.
Sitnice oko povrede "privatnosti", automatskog ažuriranja i sl. stvarno ne bi trebali biti kriterij ocjenjivanja kvalitete rada samog sustava.
Nitko ne tvrdi da je Win10 loš OS, ali način na koji Microsoft radi update Win7 na Win10 je u najmanju ruku bezobrazan.
Ljudi moji šta je bezobrazan ovaj Microsoft toliko bezobrazan da nasilno ljudima trpaju besplatni OS .
Nije bezobrazno to što Microsoft 'gura' besplatnu nadogradnju OS-a (sam OS nije besplatan, nadogradnja jest), nego je bezobrazno to što Microsoft radi nešto bez pitanja korisnika, a uz to mu može napraviti potencijalnu štetu i dodatne troškove (misli se prije svega na poslovno okruženje).
Tko ima automatske updejte na win 7 već mu na disku stoje cijeli windowsi 10 i čeka se samo instalacija. Toliko je Microsoft bezobrazan.
Onaj tko ima Win7, ne samo da ima cijelu instalaciju Win10 na disku (uostalom imaju je i vlasnici Win8/8.1), nego će mu se ta instalacija samostalno pokrenuti, bez odobrenja korisnika, i bez ikakvog pitanja, a sve zato da bi Microsoft imao 'lijepšu' statistiku za novi OS u ovakvim člancima.
Sitnice oko povrede "privatnosti", automatskog ažuriranja i sl. stvarno ne bi trebali biti kriterij ocjenjivanja kvalitete rada samog sustava.
Windows 10 je svakako dobar OS, ali kada ti ga proizvođač 'uvali' mimo tvoje volje, na par desetaka ili stotina računala u poslovnom okruženju, a recimo, neki od programa ti baš i ne rade na Win10, onda ti je Microsoft napravio medvjeđu uslugu, iako u krajnjoj liniji postoji opcija povratka na Win7.
"Sitnice" oko povrede privatnosti, automatskog azuriranja i sl. bi trebali biti jedan od glavnih kriterija ocjenjivanja kvalitete rada nekog sustava jer program/sustav mora raditi samo ono i isljucivo samo ono sto korisnik tog programa/sustava zeli. Hebes sustav koji radi po svojoj volji. Ne ocekujes od automobila da ti sam malo ubrza, pa malo uspori, pa mozda i skrene lijevo/desno na cesti? Ja bih po tome ocijenio taj automobil da je los bez obzira bio on i najluksuzniji na svijetu.
Vrijedi opcenito za sve sustave, ne samo za programe: sustav mora raditi samo ono i iskljucivo samo ono sto korisnik od njega zatrazi.
Pogotovo ne očekuješ da ti prisilno preko noći nadogradi Win7 koji kontrolira CNC stroj na Win10 i da crkne produkcija.
"Sitnice" oko povrede privatnosti, automatskog azuriranja i sl. bi trebali biti jedan od glavnih kriterija ocjenjivanja kvalitete rada nekog sustava jer program/sustav mora raditi samo ono i isljucivo samo ono sto korisnik tog programa/sustava zeli. Hebes sustav koji radi po svojoj volji. Ne ocekujes od automobila da ti sam malo ubrza, pa malo uspori, pa mozda i skrene lijevo/desno na cesti? Ja bih po tome ocijenio taj automobil da je los bez obzira bio on i najluksuzniji na svijetu.
Vrijedi opcenito za sve sustave, ne samo za programe: sustav mora raditi samo ono i iskljucivo samo ono sto korisnik od njega zatrazi.
Pa u principu Windows 10 i radi kako korisnik želi. Opcije u postavkama za privatnost se mogu uključiti i isključiti, automatsko ažuriranje se isto može isključiti - samo je proces namještanja duži i malo kompliciraniji.
Nema više nigdje privatnosti. Sve se bilježi šta i gdje radiš. Google, Facebook, Microsoft, Apple itd. itd. svi oni čuvaju podatke na ovaj i onaj način bez znanja i suglasnosti korisnika.
A šta je sa korisnikovim ISP? Oni isto imaju uvid u svaku stranicu koju posjetiš. Mobilni operateri slična stvar, imaju u uvid u svaku SMS poruku koju si primio i poslao kao njihov korisnik.
automatsko ažuriranje se isto može isključiti - samo je proces namještanja duži i malo kompliciraniji.
Možeš ovo pojasniti? Koliko ja znam ovo nije moguće izgasiti kroz normalne opcije.
Nema više nigdje privatnosti. Sve se bilježi šta i gdje radiš. Google, Facebook, Microsoft, Apple itd. itd. svi oni čuvaju podatke na ovaj i onaj način bez znanja i suglasnosti korisnika.
A šta je sa korisnikovim ISP? Oni isto imaju uvid u svaku stranicu koju posjetiš. Mobilni operateri slična stvar, imaju u uvid u svaku SMS poruku koju si primio i poslao kao njihov korisnik.
Znaci, zato sto se sve biljezi sve treba dati na pladnju? Ne kuzim tu logiku, sve se biljezi, pa ajmo im jos olaksati. Zasto bih olaksao? Ako vec zele zabiljeziti i spremiti, nek je hebacki potrude.
Osobno od navedenih koristim samo FB. Naravno, zbog ekipe.
Medutim, sa svega drugoga sam se maknuo i odlicno mi je. Umjesto Gmaila Protonmail, umjesto MS-a Linux (pa sam cak i potencijalni terorist u ocima NSA), Apple niti ne koristim, umjesto Androida Sailfish OS (a mogao bih uzeti i Ubuntu Touch), umjesto GMaps OpenStreetMap koje su cak i ljepse. Cak i ako mi to puno ne znaci po pitanju privatnosti, bar se moraju potruditi da nesto izvuku. Zasto bih ravnodusno prihvatio 'nema privatnosti, jbg'? Zasto da netko zaraduje na meni bez da mi vrati slicnu protuvrijednost (Google po korisniku zaraduje i po par tisuca dolara godisnje, ovisno koliko dugo, puno i cesto koristis njihove usluge, a usluge koje nude kad bi realno platio ne bi ispalo vise od stotinjak $/godisnje), pa nisam kur*va da nekakvom pimpu donosim zaradu.
automatsko ažuriranje se isto može isključiti - samo je proces namještanja duži i malo kompliciraniji.
Možeš ovo pojasniti? Koliko ja znam ovo nije moguće izgasiti kroz normalne opcije.
Windows Home nema opcija ali Windows pro ima opciju deferred updates, znaci odgoda updejta par mjeseci
- koliki je postotak na Steamu SteamOSa?
Windows Home nema opcija ali Windows pro ima opciju deferred updates, znaci odgoda updejta par mjeseci
Znam za tu opciju, ali to nije ovo o čemu Blackstorm priča, čekam da mi objasni svoj način...
Win7 podržavaju DX12?
Win10 podržavaju DX12?
Nove igre s puno onih slova A u opisu trebaju DX12 ili ne?
I uz sve to i nazivno besplatan OS, trebalo im skoro godinu dana da dobiju taj postotak na sajtu koji prodaje igre.
Ovo je k'o kada linuksaši-kućni korisnici počnu mantrati o zastupljenosti tog njihovog OS-a na serverima.
Neke bolesti su neizlječive...
1) Znaci, zato sto se sve biljezi sve treba dati na pladnju? Ne kuzim tu logiku, sve se biljezi, pa ajmo im jos olaksati. Zasto bih olaksao? Ako vec zele zabiljeziti i spremiti, nek je hebacki potrude.
2) Osobno od navedenih koristim samo FB. Naravno, zbog ekipe.
3) Medutim, sa svega drugoga sam se maknuo i odlicno mi je. Umjesto Gmaila Protonmail, umjesto MS-a Linux (pa sam cak i potencijalni terorist u ocima NSA), Apple niti ne koristim, umjesto Androida Sailfish OS (a mogao bih uzeti i Ubuntu Touch), umjesto GMaps OpenStreetMap koje su cak i ljepse. Cak i ako mi to puno ne znaci po pitanju privatnosti, bar se moraju potruditi da nesto izvuku. Zasto bih ravnodusno prihvatio 'nema privatnosti, jbg'?
4) Zasto da netko zaraduje na meni bez da mi vrati slicnu protuvrijednost (Google po korisniku zaraduje i po par tisuca dolara godisnje, ovisno koliko dugo, puno i cesto koristis njihove usluge, a usluge koje nude kad bi realno platio ne bi ispalo vise od stotinjak $/godisnje), pa nisam kur*va da nekakvom pimpu donosim zaradu.
1) Kako tko hoće. Meni je to osobno borba s vjetrenjačom, a od konstantne brige i razmišljanja o tome ću dobiti rak na debelom crijevu.
2) Ja nisam na vrijeme skočio na FB vlak, a dok sam više-manje htio napraviti profil odustao sam jer sam vidio koliko su ljudi ovisni o tome. Reko' fvck that, skim se želim vidjeti, naći ili dogovoriti nešto imam tel. broj i/ili mail.
3) Imam i ja protonmail, zapravo sam tebe vidio kako si ga nekad spomenuo pa sam se prijavio za betu i upao. Međutim problem je sve prebaciti na protonmail, usko vezano sa svime i svačime šta ti gmail adresa donosi. Što se tiće Ubuntu toucha, čitajući rezenciju ispada do je dosta bugovit, kao Win 10m, ako ne i gore, rekao bi forumaš LudaRajčica "krš OS" (ali njemu je to isključivo sve što ima Windows u nazivu). Druga stvar je još tko je taj UT napravio, Canonical koji također šalje podatke Amazonu....
4) Pa imaš protuvrijednost u usluzi. O tome koliko ta usluga realno vrijedi se može raspravljat do kraja vremena i svemira, jbg takva je cijela ta industrija bez opipljivih proizvoda.
Na windowsima 7 sam prekinuo sve updejte i sa programom AEGIS VOAT sam se pobrinuo da svi "štetni" updejti zauvijek nestanu sa mojeg kompa.
Antivirus radi, za Microsoftovu "sigurnost" desetke me boli briga.
Neke bolesti su neizlječive...
Ovaj tjedan sam imao dva slučaja gdje se korisnicima Win7 update-ao na Win10 bez da su eksplicitno kliknuli na neku tipku OK ili Update (u jednom slučaju to se dogodilo preko noći tako da sam prilično siguran da korisnik nije slučajno odobrio update.
A vidim i na netu da se dosta korisnika žali na istu stvar, iako se u Redmondu kunu da nije do njih.
2) Ja nisam na vrijeme skočio na FB vlak, a dok sam više-manje htio napraviti profil odustao sam jer sam vidio koliko su ljudi ovisni o tome. Reko' fvck that, skim se želim vidjeti, naći ili dogovoriti nešto imam tel. broj i/ili mail.
3) Imam i ja protonmail, zapravo sam tebe vidio kako si ga nekad spomenuo pa sam se prijavio za betu i upao. Međutim problem je sve prebaciti na protonmail, usko vezano sa svime i svačime šta ti gmail adresa donosi. Što se tiće Ubuntu toucha, čitajući rezenciju ispada do je dosta bugovit, kao Win 10m, ako ne i gore, rekao bi forumaš LudaRajčica "krš OS" (ali njemu je to isključivo sve što ima Windows u nazivu). Druga stvar je još tko je taj UT napravio, Canonical koji također šalje podatke Amazonu....
4) Pa imaš protuvrijednost u usluzi. O tome koliko ta usluga realno vrijedi se može raspravljat do kraja vremena i svemira, jbg takva je cijela ta industrija bez opipljivih proizvoda.
1) Neka, meni nije neka briga pretrazivati internet DuckduckGo-om umjesto Googleom. A rezultati i nisu toliko razliciti. Dapace, s obzirom da te DDG ne prati, neces upasti u preferencijalno pretrazivanje (inace velik problem kod obrade prirodnog jezika, konkretno u trazilicama). Preferencijalno pretrazivanje ce ti dizati rezultate koji su tebi kao relevantni (temeljeno na prijasnjim pretrazivanjima, preferencijama koje su izvucene iz tvog profila i sl.) i samim time ti zakopati potencijalno dobre rezultate. Nesto s cime se i Google bori.
2) Jbg, ja ga imam, makar bih mogao i bez njega, cesto ga mislim izbrisati, a vjerojatno i hocu u dogledno vrijeme.
3) Ma UT sam spomenuo usput, sasvim sam zadovoljan Sailfishom, definitivno najbolji OS koji sam imao prilike koristiti. Samo da Nokia nije odustala od MeeGoa, to bi bila prava stvar. Sto se Ubuntuovog slanja tice, razlika je sto je ekipa odmah skuzila sto se salje, kome i kako (jer je OS otvorenog koda za razliku od Win10), graknula na to i to se rijesilo. Jednim klikom to ukljucis/iskljucis i za razliku od Win10 kako namjestis tako i ostaje. Naravno, bez _ikakvih_ problema mozes izbrisati tu lecu (lens, tj. ekstenziju) kompletno s racunala. Izbrisi iz Win10 kompletnu telemetriju ako mozes... oh, da. ;)
4) Pa da, to sam i rekao, medutim, koliko se na tebi zaraduje u odnosu na ono sto dobivas je vrlo nepovoljan omjer za tebe. I uopce ne trebamo raspravljati do kraja vremena i svemira, samo nadi servise koji nude usluge koje ti koristis, ali da se placaju. Potom to sumiraj i vidjet ces koliko te usluge vrijede.
imam w7, svi update su ugašeni na njemu. nisam vidio nikakve prozorčiće za w10 i neka tako i ostane. boli me k.... za te prisilne nadogradnje, zašto bih instalirao w10 ako mi i w7 radi savršeno? ne želim to i gotovo. ove statistike ne vrijede ništa jer je bar na 1/5 računala w10 instaliran prisilno. to je čisto forsiranje i jebanje u mozak, microsoft nek ide u 3 pm

kažu jedno, rade drugo
kako nije prisilna nadogradnja kad je ti ne možeš odbiti već samo odgoditi do kasnijeg datuma?
-možeš samo odgditi tj ovisno o win, od w8--10 je za normalnog juzera automatika obavezna, ne može se isključiti (ne kao normalna opcija, po želji MSa) .. i ne, ne odgvarajte mi za tweakove, reg .. znam. Tako možeš imati i w10.1511.240 i nadogradit će se na 318.. i to ne možeš odbiti, samo odrediti vrijeme koje je defaultno kroz noć i defaultne postavke da je PC stalno upaljen (hyber) i tad te u pravilu ujutro dočeka novi OS.. ako radi. Od izlaska w10 su već 3 važna builda koji se upgrejdaju zapravo reinstall OSa. Gubljenje radnog dana.
-odnosno, treba li linkati teme gdje se o tome konkretno govori? MS forsira automatiku, da je opcija kao do sada, u čemu bi bio problem? Želiš ili ne, a tad ako želiš možeš i spreman si na posljedice, ovako se desi usred nečeg. Sve banalni primjeri (gamer, afrički zoo, vremenska prognoza..) pa opet, vidljivo forsiranje MSa, bez ikakve volje korisnika.
-možeš samo odgditi tj ovisno o win, od w8--10 je za normalnog juzera automatika obavezna, ne može se isključiti (ne kao normalna opcija, po želji MSa) .. i ne, ne odgvarajte mi za tweakove, reg .. znam. Tako možeš imati i w10.1511.240 i nadogradit će se na 318.. i to ne možeš odbiti, samo odrediti vrijeme koje je defaultno kroz noć i defaultne postavke da je PC stalno upaljen (hyber) i tad te u pravilu ujutro dočeka novi OS.. ako radi. Od izlaska w10 su već 3 važna builda koji se upgrejdaju zapravo reinstall OSa. Gubljenje radnog dana.
-odnosno, treba li linkati teme gdje se o tome konkretno govori? MS forsira automatiku, da je opcija kao do sada, u čemu bi bio problem? Želiš ili ne, a tad ako želiš možeš i spreman si na posljedice, ovako se desi usred nečeg. Sve banalni primjeri (gamer, afrički zoo, vremenska prognoza..) pa opet, vidljivo forsiranje MSa, bez ikakve volje korisnika.
Hmmm, na Win8 ne vidim neke razlike po pitanju konfiguriranja updatea u odnosu na Win7.
Ne-Pro OEM izdanje osmice.
Nadogradnje postavljene na "ručno", puštam ih kada završim nekakv posao, a to je možda jednom ili par puta mjesečno.
Povremeno mi iskoči obavijest o nadogradnji na 8.1.
To je naravno odrađeno na MS način - "OS je bitniji od sveg' na svijetu, pa ćemo te obavijestiti i ako je aktivno nešto preko cijelog ekrana, bez obzira bila to PowerPoint prezentacija pred auditorijem na projektoru ili napucavanje u mreži".
Ono što me smeta u zadnjih možda godinu dana su problemi s izvršavanjem nadogradnje na verzijama 7 i 8.
Update servis se zblene i možeš ga ostaviti danima da se vrti, no ili neće završiti posao, ili zakucava procesor i disk na 100% opterećenja.
Na osmici mi je pomogao DISM alat, no na sedmici se to događa nešto češće.
Par puta sam morao ukloniti "Software Distribution" direktorij, jer ništa drugo ne pomaže.
I nikako mi nije jasno kako niti jedan genijalac tamo gdje im sada pišu većinu softwarea (Indija), nije postavio pitanje - "A da privremeno blokiramo izvršavanje nadogradnje ako je mašina laptop i ako je napunjenost baterije malo iznad 10%?".
Na 10%, ako ništa nije dirano nakon instalacije, kreću upozorenja da će se baterija uskoro isprazniti, što se obično i dogodi prije nego se nadogradnja završi.
No Win update ima malo drugačije posloženu logiku i prioritete.
Povremeno mi iskoči obavijest o nadogradnji na 8.1.
..
- preporučljiv (za general public) način je imati konstantno updatean sys (kao i antivirus itd..). Dali je negjde poželjnije bez updatea ne spada u 'masovnog, prosječnog juzera' (što god to bilo).
- moja preporuka, updatati sys (biti ažuran), osim kad postoji konkretan suprotan razlog. (kao što me konstantno zasipaju s druge strane oko mog njurganja protiv forsiranja.. nepotrebno) :)
-w7 i 8 nisu w7.1+ i w8.1+ .. defaultne postavke, predviđene opcije koje se nalaze u CPu i nude se korisniku kao izbor. Npr na w8 dok ne updejtaš-upgrejdaš na 8.1 nema gwx-za win10. Tak da je to neusporediv primjer. Pošto je preporuka (i moja) imati updatean sys (ne samo OS, npr flash, java.. i opet ako ne postoji drugačiji razlog), tad .. ma da. :)
Pogotovo ne očekuješ da ti prisilno preko noći nadogradi Win7 koji kontrolira CNC stroj na Win10 i da crkne produkcija.
Mene zanima u kakvim ste vi to poslovnim okruženjima da se Windowsi sami od sebe updateaju, strojevi koji kontroliraju CNC imaju izlaz na internet i sl...
Pretpostavljam da vam svi korisnici rade pod admin accountima?
Pa, recimo da je to takvo poslovno okruženje u kojemu neki programi baš i ne rade najbolje (ustvari uopće ne rade) kod domenskih korisnika, dio poslovnog softvera je certificiran za rad samo pod WinXP i Win7 (uz dodatno konfiguriranje i zafrkanciju prilikom instalacije), većina korisnika je na lokalnim user accountima (nisu Admini), a svima je zajedničko to da se vrte na microsoftovim operativnim sistemima, poznatim po svojoj robusnosti i sigurnosti. :)