Stallman sretan što nema Jobsa

poruka: 377
|
čitano: 47.958
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Stallman sretan što nema Jobsa".
17 godina
Re: Stallman sretan što nema Jobsa

A što bi tek jadni HTC trebao reći svakog mjeseca kad

iskešira Microsoftu par milijunčića $$$ za "besplatni"

Android {#}

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
17 godina
neaktivan
segregator kaže...

A što bi tek jadni HTC trebao reći svakog mjeseca kad

iskešira Microsoftu par milijunčića $$$ za "besplatni"

Android {#}

Kao sto rekoh:

1domagoj1 kaže...
Tek onda kada nece biti patenata i slicnih idiotarija te kad ce sav softver biti otvorenog koda, onda tek mozemo ocekivati nekakav napredak. Na nesrecu, taj dan vjerojatno necemo dozivjeti.
There's no school like the old school and I'm the fucking headmaster!
15 godina
neaktivan
Sinatra kaže...

U konačici, "otvoreni softver" je samo uljepšani naziv za nedovršeni softver.

Niti jedan komad softwera koji nije posve trivijalan nikada nije dovrsen. Buduci da se ne bavis programiranjem pa to i sam ne kuzis, a i vjerojatno neces vjerovati samo zato sto sam ja to tako rekao evo i jedan zgodan link:

http://www.itworld.com/software/53712/patches-mdash-proof-software-never-finished

My computer once beat me at chess, but we got even after a round of boxing.
17 godina
neaktivan
rustweaver kaže...

Niti jedan komad softwera koji nije posve trivijalan nikada nije dovrsen. Buduci da se ne bavis programiranjem pa to i sam ne kuzis, a i vjerojatno neces vjerovati samo zato sto sam ja to tako rekao evo i jedan zgodan link:

http://www.itworld.com/software/53712/patches-mdash-proof-software-never-finished

Naravno, nitko od njih nije vjerojatno ni cuo za Djikstru i njegovo "testiranje moze samo dokazati postojanje buga, ali nikada njegovo nepostojanje".

17 godina
Sinatra kaže...

Sustav da bi bio kvalitetan, mora, jednostavno mora biti zatvoren. Kvalitetu softvera trebaju testirati inžinjeri koji su ga pravili, za hardver kojem je namjenjen. Sve izvan tih okvira ne garantira kvalitetu i treba ga izbjegavati.

EULA-e s kojima sam se do sada susretao izričito navode kako softver dolazi bez bilo kakve garancije da će raditi na računalu na koje će se instalirati i izvoditi. O kakvoj garanciji kvalitete konkretno pričamo?

Gledam te!
16 godina

Wow, super 7 stranica i jedan da barem kaže išta suvislo.

Stallman je  < počinje sa b a završava na udala > pregažena vremenom koja izgleda i ponaša se poput šamana napušenog bunikve. Počevši od toga da je zbog svoje pohlepe i taštine skoro "uništio" open-source, a pogotovo linux, pa do toga da se FSF zna ponašati gore od patentnih zavoda...

Za početak probajte stupiti u kontakt s čovjekom i pohvaliti mu se da radite isključivo na linuxu, pa da vidimo backfire.

I ovo govorim čisto iz osobnih razloga, ali i kao osoba koja staje iza Torvaldsa (koji je btw, tvorac linuxa, većinom današnja open source zajednica se vrti oko njega i čovjek koji ne može smisliti Stallmana i vice versa).

Da se moram opredjeliti između Jobsa i Stallmana (na koje gledam kao na dva dijametralno suprotna krajnja zla), stao bih iza Jobsa. Jobs je bar shvatio da se računalo mora prilagođavati korisniku, a ne obrnuto. Stallman... On je za mene kao i Staljin. Na papiru ima super ideju, ali u stvarnosti što radi, bože sačuvaj!

You can patch technical vulnerabilities as they evolve, but there is no patch for stupidity, or rather gullibility. - Kevin Mitnick
15 godina
Veliki Brat kaže...
Sinatra kaže...

Sustav da bi bio kvalitetan, mora, jednostavno mora biti zatvoren. Kvalitetu softvera trebaju testirati inžinjeri koji su ga pravili, za hardver kojem je namjenjen. Sve izvan tih okvira ne garantira kvalitetu i treba ga izbjegavati.

EULA-e s kojima sam se do sada susretao izričito navode kako softver dolazi bez bilo kakve garancije da će raditi na računalu na koje će se instalirati i izvoditi. O kakvoj garanciji kvalitete konkretno pričamo?

možda zato što nisu dio zatvorenog sustava i potencijalne su žrtve fragmentacije??

ups, nisam skužio link...

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2011 16:40 (Ezio).
16 godina
neaktivan

Ja se ne mogu nadiviti koliko netko moze biti glup da otvoreni software naziva nedovrsenim ili nedovoljnim. Ne samo da se pokazuje zavidna razina ignorancije i neznanja, vec se pokazuje ego tipican za covjeka koji puno laprda, a nista ne zna....

A ma...

It is loneliness that makes the loudest noise... This is true of men as of dogs... - Eric Hoffer \n http://alone.pleasantnightmare.com

6 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
Ezio kaže...

da, definitivno sa lakoćom nešto odbacujemo. ali ne pravo na slobodu nego pravo na čeprkanje po kodu. jer ga ne želimo. operativni sustavi i aplikacije su mi alat a ne pješčanik koji moram mijenjati da bih radio ono što želim.

i ne oduzimaju nikakvu slobodu jer moj je izbor tako nešto koristiti. to je sloboda.

Covjece, ako ti ne zelis jer nisi u stanju, to ne znaci da drugi ne zele i da im tu mogucnost treba ukinuti. Ne znam ni ja vozit avion pa ne smatram voznju avionom gluposcu koja je samo za 0,001% ljudi i kao takva besmislena. Tebe (i mene) kao low level usera otvorenost koda ne treba brinuti. Necu dirati kod i imat cu izvorno i za svaku sitnicu cu moci optuziti developera na sto ce on, kao i uvijek do sad samo slijegati ramenima i obecavati ispravak ili mogucnost u nekoj od novijih verzija, koje cu na kraju opet morati platiti.

Kod otvorenog koda, ja imam neku ideju, potrebu ili zamjerku, neko kome se svidja ideja to dopuni ili popravi i ja sam kao krajnji korisnik na dobitku. Svi su na dobitku. Ovako sam prisiljen koristiti poluproizvod i cekati novu, mozda jos goru verziju. Zasto bi ja morao pristati na one odvratne idiot friendly ribbone u wordu ako zelim otvarati .docx? Naravno, nakon prijetnji tuzbama izdali su plugin koji omogucava i starim verzijama aplikacije citanje novih formata ali ko ce meni platiti 2 godine patnje? Zar to nije neki moj prijatelj ili bilo ko sa programerske scene meni mogao u 2 dana srediti? Meni i tisucama ljudi koji su platili aplikaciju koja im se gadi samo da bi mogli otvoriti dokument koji salje neko kome se ne gadi? Zasto kod ArchiCAD-a moram cekati neki buduci patch jer mi ovaj pogresno izracunava kolicinu zeljeza? Zasto ne mogu uci u kod i promijeniti tu jednostavnu crtu koja je u prethodnoj verziji funkcionirala? I na kraju, zar ne bi nesto sto kupujes trebalo biti tvoje, da radis sa tim sto zelis na vlastitu odgovornost?

17 godina
neaktivan

Kao prvo Android nije open-source niti slobodan software, i ovdje se ne misli na free u smislu besplatan nego free u smislu slobodan.

15 godina
neaktivan
LordShgi kaže...

Kao prvo Android nije open-source...

A sto je onda ovo? Halucinacija?

LordShgi kaže...

...niti slobodan software, i ovdje se ne misli na free u smislu besplatan nego free u smislu slobodan.

Po cemu to Android nije slobodan? Cak i ako nije u potpunosti slobodan, vec je samom javnom dostupnoscu kôda slobodniji od konkurencije.

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.10.2011 19:49 (rustweaver).
15 godina
neaktivan

U konačnici ne postoji takva stvar poput dovršenog softvera.Možeš ga razvijati i 10 godina i dalje će se naći bug negdje...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
rustweaver kaže...
LordShgi kaže...

Kao prvo Android nije open-source...

A sto je onda ovo? Halucinacija?

LordShgi kaže...

...niti slobodan software, i ovdje se ne misli na free u smislu besplatan nego free u smislu slobodan.

Po cemu to Android nije slobodan? Cak i ako nije u potpunosti slobodan, vec je samom javnom dostupnoscu kôda slobodniji od konkurencije.

Nije sav kod dostupan, pročitaj Stallmanov članak

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
15 godina
neaktivan
segregator kaže...

Nije sav kod dostupan, pročitaj Stallmanov članak

Ako smo citali isti clanak, onda su ovo ugrubo tocke koje Stallman spocitava Androidu:

• Google jos uvijek nije objavio kôd verzije 3.0 Androida.

Za ovo nema nekakvog opravdanja, tko zna sto Google kemija. No ovu cemo tocku ignorirati za sada jer bi u protivnom rasprava vrlo brzo zavrsila (kôd nije dostupan i tocka). Pozabavit cemo se zato verzijama Androida ciji kôd jest dostupan. Takoder cu napomenuti da za ovu tocku nisam znao do danas.

• Driveri za odredene komponente Android uredaja su uglavnom zatvorenog kôda.

Nije u Googleovoj ovlasti objavljivati zatvoreni source drugih kompanija, te drivere su pisali tvorci uredaja. Na to je uglavnom Stallman mislio. Njemu ni Linusov Linux (kako ga on naziva) nije po volji zato sto omogucava uporabu zatvorenih drivera. Ono sto Google daje je source Androida, a ne drivera pratecih uredaja. Sad se mozes osjecati izigrano ili ne, pretpostavljam da to ovisi kako gledas na to.

• Google dijeli i neke svoje zatvorene aplikacije sa Androidom

To su dodatne aplikacije, a ne kljucan dio operacijskog sustava.

• Proizvodaci mobitela vrse neke modifikacije na Androidu koji dolazi s njihovim uredajima i ne daju source kôd za te modifikacije.

Ovo je zanimljiv argument. Ja uzmem Firefox, modificiram ga, i dijelim po netu tu svoju modifikaciju ali ne objavim source za istu. Prestaje li zato Mozillin Firefox biti open source? Ne. Ok ,donekle se gubi smisao otvorenosti Androida ako korisnik na svom mobitelu nema "pravi" Android nego nekakvu znj modifikaciju Androida nekog proizvodaca, ali opet... Mozilla je tome doskocila tako da je zastitila ime "Firefox" tako da se samo sluzbeni build koji dolazi iz Mozille moze tako zvati, sve ostale modifikacije si moraju naci novo ime.

• Firmware mobilnih operatera dolaze sa svakim Android uredajem, zatvorenog su kôda i potencijalno maliciozni.

Ne vidim kako je to u Googleovoj kontroli. Nije Google mobilni operater. Ako netko zeli imati npr. T-Com za operatera, na mobitelu ce imati T-Com firmware. Android kao OS za uredaj ne treba taj firmware da bi funkcionirao, ali kao OS koji se spaja na mobilne mreze odredenog operatera treba. Ta funkcionalnost dolazi upravo kroz taj firmware a ne kroz Android.

Da rezimiramo. Stallman je puritanac. Na njegovom je racunalu FOSS od browsera do BIOS-a. Kao sto mozemo vidjeti i sa "Linusovim Linuxom" Stallman ima problema (nije mu dovoljno cist od vlasnickog softvera). U biti po njegovom nitko od nas ne moze imati ciste sustave tako dugo dok si ne stavimo i FOSS BIOS. Takoder, argument koji je iznio *nije* da Android nije open source, nego da Android nije potpuno slobodan, odnosno FOSS (free open source software), ali to je diskutabilno jer kao sto vidimo njegova kritika zapravo nije usmjerena na Android nego na sav prateci software koji sa Androidom cini funkcionalni Android mobitel.

Meni je sve to ok. Ne znam. Da mi iz Microsofta kazu da ce mi dati source kôd Windowsa, ne bih ocekivao da cu s time dobiti i source od AMD-ovih drivera, i Creativeovih zvucnih drivera ili Realtekovih mreznih drivera. Ne bih ocekivao niti source od MS Officea iako je takoder Microsoftov proizvod i neke se konfiguracije prodaju sa predinstaliranim Officeom. Ne bih cak ocekivao niti source za BIOS svoje maticne ploce (iako je BIOS nesto na sto se OS puno oslanja). Zna se sto je OS a sto je sve ostalo. Tako da, sto se mene tice, Android je open source.

EDIT: ispravljene neke pogreske, ipak sam ovo pisao u sitne sate.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 15:30 (rustweaver).
17 godina
Sinatra kaže...
Gimp nije nikakva zamjena za Photoshop. Da dizajnerska firma s kojom radim umjesto Photoshopa koristi Gimp, ne bi zajedno radili. Zaključio bih da ne prate tržište standarde i da nisu dovoljno ozbiljni za suradnju.

Majstora se sudi po alatu. Jednako kako očekujem da će onaj koji mi kopa temelje za kuću koristiti bager, a ne motiku, jednako tako očekujem i odgovarajući alat kod korisnika računala.

'majstora se sudi po alatu'  ... vjerovatno najgluplja izjava na ovoj temi. znači ja imam instaliran autocad na kompjuteru, dođeš ti i vidiš da je program otvoren i skužiš da je autocad i kažeš sebi ovo mora da je odličan dizajner/inženjer , jer ima odličan alat. majstora se sudi po napravljenom poslu, a ne alatu. kipar michelangelo vjerovatno nije imao ništa više od dlijeta. ono što ga izdvaja nije alat, nego njegova genijalnost sposobnost. 

Kapitalizam želi proizvesti i prodati što više u što kraćem vremenu sa što manje radnika!
15 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
Sinatra kaže...
Gimp nije nikakva zamjena za Photoshop. Da dizajnerska firma s kojom radim umjesto Photoshopa koristi Gimp, ne bi zajedno radili. Zaključio bih da ne prate tržište standarde i da nisu dovoljno ozbiljni za suradnju.

Majstora se sudi po alatu. Jednako kako očekujem da će onaj koji mi kopa temelje za kuću koristiti bager, a ne motiku, jednako tako očekujem i odgovarajući alat kod korisnika računala.

'majstora se sudi po alatu'  ... vjerovatno najgluplja izjava na ovoj temi. znači ja imam instaliran autocad na kompjuteru, dođeš ti i vidiš da je program otvoren i skužiš da je autocad i kažeš sebi ovo mora da je odličan dizajner/inženjer , jer ima odličan alat. majstora se sudi po napravljenom poslu, a ne alatu. kipar michelangelo vjerovatno nije imao ništa više od dlijeta. ono što ga izdvaja nije alat, nego njegova genijalnost sposobnost. 

Ne mogu se više složiti.

I onako usput, kad smo već kod toga:

Ili možda:

Alat nema nikakve veze. Bitna je ideja, način na koji se taj alat koristi i na kraju - rezultat.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
neaktivan
hrvooje kaže...
...

vlad0 kaže...
...

Ne hranite trollove ,jedva čekaju ovakve postove.

IMHO ,jeste da je Stallman nježan ko slon ,ali ko kaj je neko već spomenuo ,on je samo druga krajnost od Jobsa ,pa se od njega ništa drugo nije moglo ni očekivati ,niti mu se takva izjava može zamjeriti.

A da im i ja dam malo materijala {#} - jel ovo možda gotovi softwer?? A kaj je onda ovo!?

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 12:39 (kizo2703).
17 godina
kizo2703 kaže...

A da im i ja dam malo materijala {#} - jel ovo možda gotovi softwer?? A kaj je onda ovo!?

Turbo mali update, u usporedbi sa windows PC-om :D

17 godina
neaktivan
segregator kaže...
kizo2703 kaže...

to ti je

• File Size: 79.29 MB update nakon sto si OPERATIVNI SUSTAV platio 150 kuna

temeljeno na procesoru x64 (64-bitno): 1050 MB - nakon sto si OPERATIVNI sustav platio 1,700 kuna...

hm.....

potpis :D
17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...
segregator kaže...
kizo2703 kaže...

to ti je

temeljeno na procesoru x64 (64-bitno): 1050 MB - nakon sto si OPERATIVNI sustav platio 1,700 kuna...

hm.....

Plus, oni to naprave 5-8 puta u cijelom lifetimeu OSa, windowsi, mislim da netrebam komentirati. :)

17 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

to ti je

hm.....

Da, operacijski sustav si platio 150 kn - nakon sto si HARDVER, pardon, PRECIJENJENI HARDVER platio 15 000 kn...

Hm...

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 15:01 (1domagoj1).
17 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Hacker-ri kaže...

to ti je

hm.....

Da, operacijski sustav si platio 150 kn - nakon sto si HARDVER, pardon, PRECIJENJENI HARDVER platio 15 000 kn...

Hm...

Nemora biti, ja sam napravio hackintosh za koji cekam jos samo CPU (2500k) za 5000kn, koji podere najjaci iMac vani. Mogao sam i jace od Mac Proa ali bi morao protegnuti za jos koju tisucicu.

16 godina
neaktivan
Hacker-ri kaže...

to ti je

hm.....

Hmm ,a zaboravljamo da je preduvjet da bi se operativni sistem (Lion) uopće mogao instalirati Snow Leopard ,koji opet košta 150 kn ,a pretpreduvjet za sve (da je sve potpuno po EULA-i) je posjedovanje nekog Macintosh PC-a!!

Koji ne košta 1700 (kaj je uostalom ,cijena OS-a kojeg se može instalirati na sve živo pa i na Mac ,ali ne i obratno) ,nego (malo opremljeniji) barem 17 000 kn! I tu su cijene samo za iMac ili MacBook ,prava mašina (MacPro) je ipak malo skuplja!!

I sad dosta ,jel je i ovo krenulo u smjeru Mac vs. PC ,to jest OS X vs. Windows (pošto je od 2005 i Mac samo još jedan PC ,samo ''malo'' skuplji)!!

17 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
Hacker-ri kaže...

to ti je

hm.....

Hmm ,a zaboravljamo da je preduvjet da bi se operativni sistem (Lion) uopće mogao instalirati Snow Leopard ,koji opet košta 150 kn ,a pretpreduvjet za sve (da je sve potpuno po EULA-i) je posjedovanje nekog Macintosh PC-a!!

Koji ne košta 1700 (kaj je uostalom ,cijena OS-a kojeg se može instalirati na sve živo pa i na Mac ,ali ne i obratno) ,nego (malo opremljeniji) barem 17 000 kn! I tu su cijene samo za iMac ili MacBook ,prava mašina (MacPro) je ipak malo skuplja!!

I sad dosta ,jel je i ovo krenulo u smjeru Mac vs. PC ,to jest OS X vs. Windows (pošto je od 2005 i Mac samo još jedan PC ,samo ''malo'' skuplji)!!

To nije tocno, ali i da je, i da kupis tu licencu opet te jeftinije ispadne nego windows nekoliko puta. Ali da, ovo nije Mac vs. PC

17 godina
neaktivan
LordShgi kaže...

Nemora biti, ja sam napravio hackintosh za koji cekam jos samo CPU (2500k) za 5000kn, koji podere najjaci iMac vani. Mogao sam i jace od Mac Proa ali bi morao protegnuti za jos koju tisucicu.

Mijesas stvari. Hackintosh je sasvim druga strana price. Legalno je sastaviti ga, nitko ti to nece zabraniti, pa pobogu, sklapas si racunalo. Ali, cim loadas gore OS X, stvari su malko drugacije. Dakle, na stranu hackintosh i te spike. Govorimo o Macintoshu, ne kosta OS X bezveze 30$ jer se njima tak sprdnulo.

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 15:27 (1domagoj1).
16 godina
neaktivan

Hacker-ri kaže...

....

I da ,evo danas ,samo iTunes ,koji je sistemska komponenta:

60,9 mb 60,9 mb
pomalo se nakuplja ,ko i u Windowsima ...

LordShgi kaže...

Plus, oni to naprave 5-8 puta u cijelom lifetimeu OSa, windowsi, mislim da netrebam komentirati. :)

Bolje svaki mjesec 50 tak mb ,nego 5-8 puta u 3 godine po par sto mb! Svaki OS ima update-e ,neki ćešće ,neki rjeđe.

LordShgi kaže...

Pošto je spominjanje Hackintosha crvena krpa našim forumskim jabučarima ,bolje pusti ... {#}

LordShgi kaže...

To nije tocno, ali i da je, i da kupis tu licencu opet te jeftinije ispadne nego windows nekoliko puta. Ali da, ovo nije Mac vs. PC

Ti stvarno ne znaš kad treba stati!!

Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 16:47 (kizo2703).
17 godina
neaktivan

E da, i sto vam to znaci Mac vs. PC rasprava? Pa Mac i jest PC, personal computer, osobno racunalo.

2 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Taj Stallman može samo sanjati da ce njegova smrt tolikom broju ljudi znaciti kao Stevina.

Možda je i ljubomora posrijedi, a možda je lik samo željan dodatne pažnje, pa svojim komentarom želi pošto poto odudarati od drugih nebi li se istaknuo.

Prihvacam razlicitost mišljenja i ok je da lik ima svoje mišljenje, ali barem iz nekakvog poštovanja i kulture, mogao je to svoje mišljenje za sad zadržat za sebe,

a kad se malo smire stvari onda nek komentira što mu volja.

Ali da, onda nebi jadan dobio dovoljno pažnje koju želi {#}

Svaka cast njemu, njegovim kodovima i filozofiji i utopistickim pogledima na svijet, ali mogao bi bar neka pravila ponašanja znati.

''Ne možemo izbjeći svaku kritiku niti je moguće udovoljiti svima '' I.P.II
Moj PC  
2 7 hvala 1
17 godina
neaktivan
alen-c kaže...

Svaka cast njemu, njegovim kodovima i filozofiji i utopistickim pogledima na svijet, ali mogao bi bar neka pravila ponašanja znati.

kakva fcking pravila ponašanja, da se trgovcu gradi kult ličnosti i klanja kao bogu... pljujem ja na kapitalizam i sav novac koji je zaradio dioničarima, toliko cjediti suze i pjevati hvalospjeve radi gadžeterije i novca koji je završio u džepovima kapitalista... ma daj... Stallman je i preblag

edit i off, i ti mi ideš na ignore

ča ni šesan mladić...
Poruka je uređivana zadnji put sri 12.10.2011 16:57 ((s)izgoreo).
15 godina
neaktivan
alen-c kaže...

Taj Stallman može samo sanjati da ce njegova smrt tolikom broju ljudi znaciti kao Stevina.

Zasto bi to itko htio? Valjda zelis da tvoja djela nesto znace drugim ljudima a ne tvoja smrt. Zelis stvoriti nesto trajno na sto tvoja smrt nece imati traga...

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice