Puni format i prazan džep?

poruka: 81
|
čitano: 10.761
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Puni format i prazan džep?".
17 godina
neaktivan

Koliko treba mi FF govori to da koristim Pentax i jako sam zadovoljan, ko je u foto svijetu shvatit ce.

Tvoj post prsti od osobnih mudrovanja iz kojih se jako lako shvati i "upozna" autor, iz istorije ukivanja u zvijezde tehno gluparija brenda Sony isto tako se moze mnogo toga zakljuciti, a promatrac sa strane je vecinom objektivan a ti si sam prema sebi subjektivan. I Hitler je bio ubjedjen da cini dobro, navodim primjer bez namjere da izjednacim.

Moj odogovr nije OFF topic jer je personalni odogovr na personalni stav u kojem se atakuje na mentalno zdravlje onih koji zele FF, ja eto ne zelim ga, ja zelim MF, jes jes onaj veliki lijepi divni koji ne moze se nikako isplatiti, onda sam vjerovatno za kosulje sa kopcanjem na ledjima.

Uglavnom suma sumarum, ako ti mozes reci da su mentalno upitni oni koji hoce FF, ja sam onda vise nego pozvan da kazem da ti nisi fotograf nego tehnoljubac.

Steta imas lijepe fotografije od tebe je dobar materijal za jako dobrog fotografa, ida slazem se za dobru fotografiju ne treba perfektna oprema, ali je uz nju zivot mnogo laksi, pa ako neko voli nek izvoli.

4 0 hvala 0
17 godina
Re: Puni format i prazan džep?
Ged kaže...

Zasto bi netko htio 150 konja u autu, kad i sa 90 moze normalno voziti (i jos auto mozda manje trosi)? Zasto ti treba mobitel s ekranom od 5 inca, kad mozes surfati i na 3 inca (i baterija duze traje)? Sto ce ti stan od 100 m2 kad mozes zivjeti i u 75m2 (i usparati na grijanju i komunalijama)? Da nastavim?

A ovo da netko kupuje FF i 'spor' objektiv, prvi put cujem. Oni koji se razumiju u fotogafiju, prvo ce kupiti dobar objektiv, a onda tek tijelo (tijela su potrosna roba, dok objektivi nisu).

Oni koji se ne razumiju u fotografiju nece nikad traziti FF jer nemaju pojma sto je to, nego ce traziti novi fotic s 50x zoomom.

Pa upravo to, zašto, ako ti ne treba?

Koliko često ćeš koristiti taj 1stop bolji ISO ili DR, pogotovo ako imaš znanja da možeš kontrolirati DR i koristiti manji ISO? Oni koji ovise o senzoru da bi imali DR kakav žele neće biti zadovoljni ni sa ff-om, jer će uvijek naići na scene sa više raspona nego im to aparat može zabilježiti. A kad imaš znanja, onda ti taj malo bolji DR i ne znači ništa, jer DR možeš kontrolirati bilo dodatnim svjetlom, bilo filterima, HDR-om (ne ovim nabrijanim smetom već samo mapirati tako da zabilježiš veći raspon) ili kombinacijom svega navedenog.

Prvi put čuješ za takvu kombinaciju? Pa pogledaj malo sa čim dolaze ff aparati, obično je to neki f4 objektiv ili 4-5.6. I onda još kažu: Hej, uz ovakav ISO mogu imati spor objektiv, uštedim na dimenzijama i masi, ff je super.

Pogledaj ovaj f4 Zeiss koji je najavljen za ove ff Alphe, ogromna i skupa mrcina, a opet spora.

Takvi ne znaju da mogu na manjem formatu imati brži objektiv pa neće morati dizati ISO, a opet će imati manje i lakše pakiranje.

Onda ostaje samo impresioniranje drugih veličinom alata, ali to su već psihološki problemi.

Bottom line: Možeš ti kupiti veću lopatu, ali nećeš automatski biti Alija Sirotanović.

17 godina
neaktivan

ma na ovo sve samo moze se reci ... kiselo je grozdje...

Ista tehnoloska genercija FF uvjek je bolji od APSCa , APSC od 4/3, 4/3 od kompakta, komakt raznih dimenzija senzora od mobitela itd. Ako nista drugo fizika je neumoljiva.

ne treba dalje razglabati, kao sto sma rekao kapa dolje sonyu, ostalima zelja da si mogu priustiti FF i pripadajuci set objektiva.

I ne, nemoze se povecati DR raznim modifikatorima i slico, blitzevi komprimuju raspon i povecavaju kontrast.

Ako neko ima vremena neka malo pogleda Phase ONE srednjeformatna ledja i njihov DR i kvalitet slike pa neka pokusa ne znam kakvim modifikatorima dobiti takvu sliku. Jednostavno fizika koja stoji iza velikog senzora, koji je obicno "zastarjeli" CCD, koji je tehnoloski obicno puno iza senzora koristenih u mobitelima, kompaktima i uopste malim formatima, ta fizika je faktor koji se ne moze nadoknaditi tehnologijom.

2 0 hvala 0
17 godina
Barbarosa kaže...

Ista tehnoloska genercija FF uvjek je bolji od APSCa , APSC od 4/3, 4/3 od kompakta, komakt raznih dimenzija senzora od mobitela itd. Ako nista drugo fizika je neumoljiva.

ne treba dalje razglabati, kao sto sma rekao kapa dolje sonyu, ostalima zelja da si mogu priustiti FF i pripadajuci set objektiva.

I ne, nemoze se povecati DR raznim modifikatorima i slico, blitzevi komprimuju raspon i povecavaju kontrast.

Ako neko ima vremena neka malo pogleda Phase ONE srednjeformatna ledja i njihov DR i kvalitet slike pa neka pokusa ne znam kakvim modifikatorima dobiti takvu sliku. Jednostavno fizika koja stoji iza velikog senzora, koji je obicno "zastarjeli" CCD, koji je tehnoloski obicno puno iza senzora koristenih u mobitelima, kompaktima i uopste malim formatima, ta fizika je faktor koji se ne moze nadoknaditi tehnologijom.

Prvu tezu ti osporava 16MP senzor iz Olyjevih zadnjih modela koji se jako približio APS-C kvalitetom, bez obzira što je manji.

Drugo, nisam rekao da se može povećati filterima i svjetlom, već da se može kontrolirati (HDR-om ga možeš povećati kad na kraju spojiš u jednu).

I zašto bi ga povećavao ako ću ga kasnije prikazivati na monitoru ili papiru koji ga ionako ne mogu prikazati?

Kad već spominješ srednji format, polovan Phase ONE i neka modernija leđa je bolje kupiti nego nov FF, ako mu je namjena studijska upotreba i rasvjeta, jer im sync može ići i do 1/2000 za razliku od jadnih 1/250 ili 1/320 na malom formatu (gdje spada i ff ;))

17 godina
DrNasty kaže...

Takvi ne znaju da mogu na manjem formatu imati brži objektiv pa neće morati dizati ISO, a opet će imati manje i lakše pakiranje.

Radi se o tome da će ti ljudi koji su u fotografiji napravili svojevrsni artistički korak dalje od tradicionalne amatersko-kućne fotografije uvijek znati reći jel fotka nastala FF aparatom ili ne. Zanemari sve tehnikalije i mudrovanja oko DOF-a, bokeha, DR-a i još milijuna drugih tehničkih pojmova za koje većina ljudi nije nikad niti čula, fotke nastale na FF aparatima se prepoznaju iz aviona. Istina je da FF velikoj većini ljudi koji bi fotkali ne treba jer ne vide niti su kadri napraviti razliku. Ali tako je u svakom sportu. HiFi, ribičija, auti, računala... Ima i snobova, i snobova-tehnofila-laprdaocapoforumimapunihkraticaičudnihpojmova, i tehnofila, i ekipe koja vidi ali nema, a ima i entuzijasta koji guštaju. Profesionalce nisam ni spominjao, njima je većini uglavnom dovoljan i kompakt ako ćemo realno suditi prema destinaciji gdje im fotke završavaju (živa istina). Stjeće se dojam da se ekipa kojoj je FF oprema preskupa tješi time da tehnologija napreduje i da će se cropom doći na razinu FF fotografije. A neće. Taman i da nakačiš najbolje postojeće staklo na crop aparat razlika će i dalje biti prisutna. Osim toga neusporedivo je lakše napraviti tehnički dobru fotku tijelom pristojne veličine i težine, s velikim viewfinderom, nego s malim tijelima.

Deckard
17 godina
deckard kaže...

Radi se o tome da će ti ljudi koji su u fotografiji napravili svojevrsni artistički korak dalje od tradicionalne amatersko-kućne fotografije uvijek znati reći jel fotka nastala FF aparatom ili ne. Zanemari sve tehnikalije i mudrovanja oko DOF-a, bokeha, DR-a i još milijuna drugih tehničkih pojmova za koje većina ljudi nije nikad niti čula, fotke nastale na FF aparatima se prepoznaju iz aviona.

Ja nisam napravio takav korak, pa te molim da mi objasniš šta to ima fotka koja je napravljena FF-om, a da nema neka koja je napravljena ''ultranoob sirotim formatom manjih dimenzija''?

Znači ti sve zanemaruješ: rasvjetu, staklo i cijelu hrpu modifikatora koji se postave i kompletan trud fotografa koji se napravi prije nego svjetlo dođe do senzora i odgovorno tvrdiš da je fotka bolja ako se zabilježi na većem senzoru? Ma daj, smiješne su ti tvrdnje.

Jedino što će ti ff oprostiti greške lakše jer ima puno više prostora u vidu DR-a i šuma ako failaš.

Iz ovog zaključujem da ćeš sa 100% sigurnošću prepoznati fotografije ff aparata u nizu fotki ako ih neko postavi? Ili ćeš, u stilu hifi audiofila odbiti testiranje?

16 godina
DrNasty kaže...

Pa upravo to, zašto, ako ti ne treba?

Koliko često ćeš koristiti taj 1stop bolji ISO ili DR, pogotovo ako imaš znanja da možeš kontrolirati DR i koristiti manji ISO? Oni koji ovise o senzoru da bi imali DR kakav žele neće biti zadovoljni ni sa ff-om, jer će uvijek naići na scene sa više raspona nego im to aparat može zabilježiti. A kad imaš znanja, onda ti taj malo bolji DR i ne znači ništa, jer DR možeš kontrolirati bilo dodatnim svjetlom, bilo filterima, HDR-om (ne ovim nabrijanim smetom već samo mapirati tako da zabilježiš veći raspon) ili kombinacijom svega navedenog.

Prvi put čuješ za takvu kombinaciju? Pa pogledaj malo sa čim dolaze ff aparati, obično je to neki f4 objektiv ili 4-5.6. I onda još kažu: Hej, uz ovakav ISO mogu imati spor objektiv, uštedim na dimenzijama i masi, ff je super.

Pogledaj ovaj f4 Zeiss koji je najavljen za ove ff Alphe, ogromna i skupa mrcina, a opet spora.

Onda ostaje samo impresioniranje drugih veličinom alata, ali to su već psihološki problemi.

Bottom line: Možeš ti kupiti veću lopatu, ali nećeš automatski biti Alija Sirotanović.

Hmm, zasto onda kupovati i APS-C? 95% korisnika moze se zadovoljiti s kompaktom. Ma i to je glupost, neki telefoni imaju super fotice, cemu nositi jos dodatni kompakt. Zbog cega bi granica bila na APS-C, zato jer si velika vecina to moze prisutiti? Imam APS-C i to je normalno i razumno, nemam FF - to je za psihicke bolesnike? Vrlo licemjerno. 

FF aparati dolaze s takvim objektivima zbog cijene. Zapravo svi aparati dolaze s objektivima koji se ne bez razloga zovu 'kite'. Profesionalac/napredni amater/hobist iliti jednostavno upuceni kupac ce kupiti samo body ili i objektiv da mu sluzi dok ne kupi nesto posteno (i on zna sto mu treba). Nitko nece kupiti FF sa kitom zato jer zna da je FF bolji od aps-ca, ali ne zna da je kita bas to - kita.

Ako na manjem pakiranju imas 'brzi' objektiv, onda on obicno nije nista laksi (niti manji) od veceg pakiranja sa 'sporim' objektivom.

A sto se tice impresioniranja velicinom alata - za to sluzi objektiv, a ne senzor.

Bottom line - FF je sasvim normalna pojava, a ne psihicka bolest. Ma koliko mi sutjeli o tome. Ili bili ljubomorni.

Nostferatu zombiji i ISO broj objektiva ftw!
17 godina
DrNasty kaže...

Ja nisam napravio takav korak, pa te molim da mi objasniš šta to ima fotka koja je napravljena FF-om, a da nema neka koja je napravljena ''ultranoob sirotim formatom manjih dimenzija''?

Ima "sarmu". Već sam to i napisao na samom početku rasprave. E sad, pretpostavljam da si upoznat s pojmom sarme u fotografiji. Ako nisi, nije to nešto što ti ja sad objasnim u par minuta. To je nešto što entuzijasti shvate s vremenom.

Deckard
17 godina
Ged kaže...

1. Ako na manjem pakiranju imas 'brzi' objektiv, onda on obicno nije nista laksi (niti manji) od veceg pakiranja sa 'sporim' objektivom.

2. A sto se tice impresioniranja velicinom alata - za to sluzi objektiv, a ne senzor.

1.

http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1/images/sidebysided7100Td.jpg

Kit objektiv 4-5.6 i APS-C tijelo lošije izrade i namjene.

Ekvivalent E-M1 kod FF-a po izradi i kontrolama bi bio D800?

http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d800-vs-olympus-om-d-e-m5-20255/images/nikon-d800-vs-olympus-omd-em5-large.jpg

E-M1 je mrvicu veći od E-M5 i ima grip.

2.

Veličina objektiva je uslovljena veličinom senzora.

deckard kaže...

Ima "sarmu". Već sam to i napisao na samom početku rasprave. E sad, pretpostavljam da si upoznat s pojmom sarme u fotografiji. Ako nisi, nije to nešto što ti ja sad objasnim u par minuta. To je nešto što entuzijasti shvate s vremenom.

LOL.

Lijep način da se izvučeš, nema šta.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 15:11 (DrNasty).
17 godina
DrNasty kaže...

LOL.

Lijep način da se izvučeš, nema šta.

Gle. Ajmo to reći ovako. Fotografije nastale na FF senzorima izgledaju filmskije gotovo uvijek. A filmskom štimungu se teži u krugovima foto amatera / umjetnika / entuzijasta, odn. barem bi se trebalo. Dubinska oštrina, grain, vinjeta, detaljistika, bokeh, generalno oštrina i kombo svega navedengo na FF aparatima izgleda bolje što se tiće umjetničkog dojma i estetike. Nemoj me krivo shvatiti, ne mislim da je crop nešto što ne valja. Naprotiv, crop je vrijedan u svojim primjenama i namjenama. I ne želim ući u raspravu o umjetničkoj vrijednosti sadržaja fotografije jer onda možemo govoriti kako ni SLR nema smisla pošto s mobitelom u krajnjem slučaju možeš napraviti artizam. Samo govorim o spoju tehničkih i estetskih kvaliteta FF aparata, i tu je FF utoliko bolji od cropa da nema alternative ako netko želi fotku kakvu bilježi FF senzor. Tj. ima film i srednji format, no...

Deckard
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 16:36 (deckard).
17 godina
deckard kaže...

Gle. Ajmo to reći ovako. Fotografije nastale na FF senzorima izgledaju filmskije gotovo uvijek. A filmskom štimungu se teži u krugovima foto amatera / umjetnika / entuzijasta, odn. barem bi se trebalo. Dubinska oštrina, grain, vinjeta, detaljistika, bokeh, generalno oštrina i kombo svega navedengo na FF aparatima izgleda bolje što se tiće umjetničkog dojma i estetike.

Jbg sad.

Prvo, ako voliš film, slikaj na film. Ja nisam opterećen medijem, tako da ne znam zašto da ganjam look jednog medija na drugom.

Film ima prednosti i mane, ko čemu teži, njegova stvar.

Dubinska oštrina je stvar objektiva. Naravno, uz istu brzinu i fov, veći format ima manju dubinsku oštrinu. Ko želi plitak dof, veći format je way to go.

Grain? Nisam upućen u tehnologiju senzora, al mislim da grain ne ovisi od veličine senzora, već od arhitekture i procesiranja podataka. Ispravi me ako griješim (nekim linkom naravno).

Vinjetiranje i bokeh su opet stvar objektiva, odnosno njegove konstrukcije i aberacija.

Oštrina isto tako, nije samo veličina senzora u pitanju, već i njegove komponente (AA filter), broj MP, objektiv, znači kombo.

Ne znam šta ti je ''detaljistika''.

Ne vidim kakve veze tehnički aspekt ima sa estetikom fotke ili sa umjetničkim dojmom (osim ako nije cilj reproducirati neki filmski look).

17 godina
DrNasty kaže...
deckard kaže...

Gle. Ajmo to reći ovako. Fotografije nastale na FF senzorima izgledaju filmskije gotovo uvijek. A filmskom štimungu se teži u krugovima foto amatera / umjetnika / entuzijasta, odn. barem bi se trebalo. Dubinska oštrina, grain, vinjeta, detaljistika, bokeh, generalno oštrina i kombo svega navedengo na FF aparatima izgleda bolje što se tiće umjetničkog dojma i estetike.

Jbg sad.

Prvo, ako voliš film, slikaj na film. Ja nisam opterećen medijem, tako da ne znam zašto da ganjam look jednog medija na drugom.

Film ima prednosti i mane, ko čemu teži, njegova stvar.

Dubinska oštrina je stvar objektiva. Naravno, uz istu brzinu i fov, veći format ima manju dubinsku oštrinu. Ko želi plitak dof, veći format je way to go.

Grain? Nisam upućen u tehnologiju senzora, al mislim da grain ne ovisi od veličine senzora, već od arhitekture i procesiranja podataka. Ispravi me ako griješim (nekim linkom naravno).

Vinjetiranje i bokeh su opet stvar objektiva, odnosno njegove konstrukcije i aberacija.

Oštrina isto tako, nije samo veličina senzora u pitanju, već i njegove komponente (AA filter), broj MP, objektiv, znači kombo.

Ne znam šta ti je ''detaljistika''.

Ne vidim kakve veze tehnički aspekt ima sa estetikom fotke ili sa umjetničkim dojmom (osim ako nije cilj reproducirati neki filmski look).

Ma neda se meni ganjati tehnikalijama i dokazivati ikome išta. Stajem na tome da FF istim objektivom crta estetski privlačnije i filmskije fotke od cropa. Ko to ne vidi nek proba igrati nogomet ako se želi ozbiljnije baviti fotografijom u nekakve umjetničke svrhe.

Deckard
16 godina
DrNasty kaže...

1.

http://www.dpreview.com/reviews/olympus-om-d-e-m1/images/sidebysided7100Td.jpg

Kit objektiv 4-5.6 i APS-C tijelo lošije izrade i namjene.

Ekvivalent E-M1 kod FF-a po izradi i kontrolama bi bio D800?

http://www.ephotozine.com/articles/nikon-d800-vs-olympus-om-d-e-m5-20255/images/nikon-d800-vs-olympus-omd-em5-large.jpg

E-M1 je mrvicu veći od E-M5 i ima grip.

2.

Veličina objektiva je uslovljena veličinom senzora.

1.

Stvarno? Usporedjujes m43 sa FF, da bi odmah zatim naveo kako velicina objektiva ovisi o senzoru? Stvarno ne vidis ironiju? Pa ti nisi nacistu sam sa sobom sto zelis reci.

Gle, ima kompakta koji rade izvrsne slike i manji su od OM-D-a. Svi koji imaju m43 ili veci senzor su psihicki bolesnici. Ako ti se takva konstatacija svidja, meni pase, necemo se oko toga puno svadjati. Svakom njegovo.

2.

Ne shvacas, ne mozes ili ne zelis shvatiti? Kako bi to neki rekli, 'lijep način da se izvučeš, nema šta'.

Bolji objektiv je obicno veci (da znam da ces mi sad pokazati sliku prajma 1.8 i reci da je manji od zooma 3.5-5.6. Al ajmo ne mijesat opet kruske i jabuke). Objektiv drzi cijenu. Tvoj d7s mk 14 je za tri godine star. Objektiv moze dobiti na cijeni i ne mora zastariti niti nakon 20 godina. Pa ima mf objektiva koji su skuplji od ne znam kakvih af zoomova i prajmova. 

Mozda tebe impresioniraju aparati (pardon senzori), mene obicno impresioniraju objektivi. I tu se ne radi samo o njihovoj velicini (cak naprotiv, manji objektiv moze biti 'duplo bolji' ili imati vise šarma), vec i o kvaliteti. Nemoj sve gledati u prizmi (hic!) milimetara i kilograma, fotografija se ipak svodi na neke druge mjere.

17 godina
Ged kaže...

1.

Stvarno? Usporedjujes m43 sa FF, da bi odmah zatim naveo kako velicina objektiva ovisi o senzoru? Stvarno ne vidis ironiju? Pa ti nisi nacistu sam sa sobom sto zelis reci.

Gle, ima kompakta koji rade izvrsne slike i manji su od OM-D-a. Svi koji imaju m43 ili veci senzor su psihicki bolesnici. Ako ti se takva konstatacija svidja, meni pase, necemo se oko toga puno svadjati. Svakom njegovo.

2.

Ne shvacas, ne mozes ili ne zelis shvatiti? Kako bi to neki rekli, 'lijep način da se izvučeš, nema šta'.

Bolji objektiv je obicno veci (da znam da ces mi sad pokazati sliku prajma 1.8 i reci da je manji od zooma 3.5-5.6. Al ajmo ne mijesat opet kruske i jabuke). Objektiv drzi cijenu. Tvoj d7s mk 14 je za tri godine star. Objektiv moze dobiti na cijeni i ne mora zastariti niti nakon 20 godina. Pa ima mf objektiva koji su skuplji od ne znam kakvih af zoomova i prajmova. 

Mozda tebe impresioniraju aparati (pardon senzori), mene obicno impresioniraju objektivi. I tu se ne radi samo o njihovoj velicini (cak naprotiv, manji objektiv moze biti 'duplo bolji' ili imati vise šarma), vec i o kvaliteti. Nemoj sve gledati u prizmi (hic!) milimetara i kilograma, fotografija se ipak svodi na neke druge mjere.

1.

Šta ti nije jasno? Rekao si da brži objektiv manjeg formata bude isti kao sporiji za veći format, ja sam ti dao sliku gdje se vidi da je brži objektiv dosta manji od sporijeg, a čak senzor tog većeg formata nije toliko veći. (m43 vs apsc).

Rekao sam da se radi qrčenje formatom, na što si ti rekao da je objektiv za qrčenje a ne senzor, na što sam ti ukazao da je jedno uvjetovano drugim (veće jedno-veće drugo).

Reci ako ti i dalje nije jasno, nacrtaću.

2.

Naravno da je bi se objektiv mogao poboljšati ako bi bio većih dimenzija (izbjegneš vinjetiranje većim promjerom, dodaš hrpu elemenata za ispravljanje aberacija...) ali gdje je kompromis? Imao bi odlične objektive teške par kg, kome to treba? Stvar je postići balans, što dizajneri nastoje uraditi.

Mislim da se promašila poenta članka a to je da se ff senzoru pripisuju magične mogućnosti (čak i kulinarske, koliko vidim), ali da napretkom tehnologije ta prednost ne opravdava razliku u cijeni i dimenzijama koje korisnik mora trpiti da bi imao 1-2 blende veći DR (u zavisnosti od generacija senzora) i 1-2 blende bolji ISO, pogotovo sad kad ISO3200 izgleda vrlo dobro na manjim formatima. Ko stalno slika na 6400 ili 12800, taj radi nešto pogrešno.

Kome treba puno MP zbog velikih printova, pa veći format je opravdan, naravno.

Ja sam sretan što mogu smanjiti format i dimenzije i opet imati puno bolji IQ nego kad sam kupio aparat.

Svakom njegovo.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 18:49 (DrNasty).
17 godina
deckard kaže...

Radi se o tome da će ti ljudi koji su u fotografiji napravili svojevrsni artistički korak dalje od tradicionalne amatersko-kućne fotografije uvijek znati reći jel fotka nastala FF aparatom ili ne. Zanemari sve tehnikalije i mudrovanja oko DOF-a, bokeha, DR-a i još milijuna drugih tehničkih pojmova za koje većina ljudi nije nikad niti čula, fotke nastale na FF aparatima se prepoznaju iz aviona.

Ma tko će to znati? Crazy talk. Blind testovi potvrdili su da ljudi ne vide razliku od 10 MP na slici isprintanoj na A3 formatu a ti tvrdiš da bi golim okom prepoznao razliku između dva vrhunska senzora blago različitog formata?!??!

Vidio bi razliku objektiva, printa, obrade... sve daleko prije nego senzora. Zapravo, razliku senzora apsolutno nikako i nikad ne bi mogao uočiti, jer efekt bokeha, čak i ako bi se oslonio na to, postigneš zamjenom objektiva.

Ljudi ova poruka je primjer opasnih laži i bulažnjenja koja se nekažnjeno šire netom, sad sam uletio ja da zaštitim djecu od ideja koje bi im potencijalno uništile budućnost ali Snage Dobra nisu uvijek na oprezu...

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.10.2013 19:06 (Zli Luđak).
16 godina
DrNasty kaže...
Ged kaže...

1.

Šta ti nije jasno? Rekao si da brži objektiv manjeg formata bude isti kao sporiji za veći format, ja sam ti dao sliku gdje se vidi da je brži objektiv dosta manji od sporijeg, a čak senzor tog većeg formata nije toliko veći. (m43 vs apsc).

Rekao sam da se radi qrčenje formatom, na što si ti rekao da je objektiv za qrčenje a ne senzor, na što sam ti ukazao da je jedno uvjetovano drugim (veće jedno-veće drugo).

Reci ako ti i dalje nije jasno, nacrtaću.

2.

Naravno da je bi se objektiv mogao poboljšati ako bi bio većih dimenzija (izbjegneš vinjetiranje većim promjerom, dodaš hrpu elemenata za ispravljanje aberacija...) ali gdje je kompromis? Imao bi odlične objektive teške par kg, kome to treba? Stvar je postići balans, što dizajneri nastoje uraditi.

Mislim da se promašila poenta članka a to je da se ff senzoru pripisuju magične mogućnosti (čak i kulinarske, koliko vidim), ali da napretkom tehnologije ta prednost ne opravdava razliku u cijeni i dimenzijama koje korisnik mora trpiti da bi imao 1-2 blende veći DR (u zavisnosti od generacija senzora) i 1-2 blende bolji ISO, pogotovo sad kad ISO3200 izgleda vrlo dobro na manjim formatima. Ko stalno slika na 6400 ili 12800, taj radi nešto pogrešno.

Kome treba puno MP zbog velikih printova, pa veći format je opravdan, naravno.

Ja sam sretan što mogu smanjiti format i dimenzije i opet imati puno bolji IQ nego kad sam kupio aparat.

Svakom njegovo.

1. 

Ako mi pokazes gdje sam rekao ovo prvo boldano, onda mozemo dalje razgovarati. Dobro procitaj ono sto sam napisao. Ovako se opet svadjas sam sa sobom. A i nisam bas siguran sto tocno znaci brzi objektiv manjeg formata. Ako je manjeg formata i ako je brzi... onda je manji i brzi, zar ne?

Da ti pomognem - govorio sam o pakiranju. Ne o senzorima, jer je jasno da na manjem senzoru imas obicno i manje objektive. Tako da mi ne pada na pamet usporedjivati kompakte s f2.8 i FF s f2.8 (ma koliko ti tvrdio da je slika ista). Ako vec nesto kompariras, onda se uvijek sjeti jabuka i ananasa.

Drugo boldano je jednostavno pogresno. Veci senzor ne znaci nuzno i veci objektiv - usporedi prajmove i zumove na razlicitim senzorima i sjeti se da apsc i ff mogu koristiti iste objektive. Ali to je potpuno nebitno za raspravu jer qrcenje, kako to nazivas, objektivima nije u velicini istih u centimetrima ili kilogramima. Ako to ne shvacas, onda ti ne mogu pomoci koliko se god trudio.

Ako nesto nije jasno, nacrtat cu.

2.

Svjestan si da postoje objektivi od 15kg? Svjestan si da X-Ymm f4.5-5.6 objektiv nije jednako tezak kao i f2.8? I da je ovaj od f2.8 uvijek skuplji bar duplo ako ne i vise? I da svatko koga znam zeli upravo taj f2.8, a ne f4.5? Zasto tebe toliko brine tko ce, zasto i za koliko koristiti objektive i velike senzore? Zato jer mogu, zato jer zele i zato jer trebaju.

Daj mi reci, tko si ti, kao i autor clanka, da si uzimas pravo da odredjujes tko sto treba i da one koje ne misle kao vi preporucujete psiholozima/psihijatrima?

3. Pitanje za obojicu, DrNasty-a i naseg vrlog Olega - da vam sutra dodje Canikonyax i kaze, 'dragi momci, odaberite bilo koji aparat u nasoj ponudi besplatno, dobit ce te i par vrhunskih objektiva' - sto bi odabrali? APS-C? m43? Ili bi krenuli stopama psihickih bolesnika? Samo lagano, ovo je trik pitanje.

17 godina
Zli Luđak kaže...
deckard kaže...

Ma tko će to znati? Crazy talk. Blind testovi potvrdili su da ljudi ne vide razliku od 10 MP na slici isprintanoj na A3 formatu a ti tvrdiš da bi golim okom prepoznao razliku između dva vrhunska senzora blago različitog formata?!??!

Vidio bi razliku objektiva, printa, obrade... sve daleko prije nego senzora. Zapravo, razliku senzora apsolutno nikako i nikad ne bi mogao uočiti, jer efekt bokeha, čak i ako bi se oslonio na to, postigneš zamjenom objektiva.

Ljudi ova poruka je primjer opasnih laži i bulažnjenja koja se nekažnjeno šire netom, sad sam uletio ja da zaštitim djecu od ideja koje bi im potencijalno uništile budućnost ali Snage Dobra nisu uvijek na oprezu...

E pravi se tehnofil našao stati u obranu cropa. Ti si se u svojem shvaćanju full framea dokazao člankom po kojemu su pljucnuli svi koji su valjda imali prilike vidjeti fotke nastale FF aparatima, a kojma je članak zapao za oko. Nisam vam ljudi ja kriv što ne vidite razlike. To je vaš hendikep, a ne moj.

Deckard
17 godina
Ged kaže...

1. 

Ako mi pokazes gdje sam rekao ovo prvo boldano, onda mozemo dalje razgovarati. Dobro procitaj ono sto sam napisao. Ovako se opet svadjas sam sa sobom. A i nisam bas siguran sto tocno znaci brzi objektiv manjeg formata. Ako je manjeg formata i ako je brzi... onda je manji i brzi, zar ne?

Da ti pomognem - govorio sam o pakiranju. Ne o senzorima, jer je jasno da na manjem senzoru imas obicno i manje objektive. Tako da mi ne pada na pamet usporedjivati kompakte s f2.8 i FF s f2.8 (ma koliko ti tvrdio da je slika ista). Ako vec nesto kompariras, onda se uvijek sjeti jabuka i ananasa.

3. Pitanje za obojicu, DrNasty-a i naseg vrlog Olega - da vam sutra dodje Canikonyax i kaze, 'dragi momci, odaberite bilo koji aparat u nasoj ponudi besplatno, dobit ce te i par vrhunskih objektiva' - sto bi odabrali? APS-C? m43? Ili bi krenuli stopama psihickih bolesnika? Samo lagano, ovo je trik pitanje.

Definiraj pakiranje. Ako si pod ''pakiranjem'' mislio na nešto različito od formata, molim da pojasniš. Kutija u kojoj dođe aparat?

Da ti odgovorim na pitanje: Evo, u klasi 1500-2000$ (znači gdje se može naći nov ff aparat) ja razmišljam o m43. Da li si dobio odgovor koji si očekivao?

17 godina
moderator
deckard kaže...
Nisam vam ljudi ja kriv što ne vidite razlike. To je vaš hendikep, a ne moj.

Sad si me zaintrigirao. Jesi napravio double-blind test razlikovanja APS-C i FF fotografija pa da bi to mogao tvrditi?

16 godina
DrNasty kaže...

Definiraj pakiranje. Ako si pod ''pakiranjem'' mislio na nešto različito od formata, molim da pojasniš. Kutija u kojoj dođe aparat?

Da ti odgovorim na pitanje: Evo, u klasi 1500-2000$ (znači gdje se može naći nov ff aparat) ja razmišljam o m43. Da li si dobio odgovor koji si očekivao?

Ha? {#}

Da definiram pakiranje i pri tom navedem da li sam mislio nesto razlicito od formata? Sto ti mislis? Puno pakiranje? Srednje pakiranje? {#}

Odgovorio si na svoje pitanje, ne na moje. Moje jos stoji i nije ga tesko razumijeti, a ako ga ne mozes pronaci, ponovit cu ga:

'Dragi momci, odaberite bilo koji aparat u nasoj ponudi besplatno, dobit ce te i par vrhunskih objektiva' - sto bi odabrao?

17 godina
Ged kaže...

Odgovorio si na svoje pitanje, ne na moje. Moje jos stoji i nije ga tesko razumijeti, a ako ga ne mozes pronaci, ponovit cu ga:

'Dragi momci, odaberite bilo koji aparat u nasoj ponudi besplatno, dobit ce te i par vrhunskih objektiva' - sto bi odabrao?

U kojoj ponudi, Canikona? Nijedan.

16 godina
Ged kaže...

Meni nije jasno - jel pitanje tako komplicirano? Logicki pretesko? Da pisem na nekom drugom jeziku, krnjim recenicama ili da ubacim koju salu i posalicu unutra? Da ga postavim na kanjiju? On je tezak, katakana mozda? {#}

17 godina
mbaksa kaže...
deckard kaže...
Nisam vam ljudi ja kriv što ne vidite razlike. To je vaš hendikep, a ne moj.

Sad si me zaintrigirao. Jesi napravio double-blind test razlikovanja APS-C i FF fotografija pa da bi to mogao tvrditi?

Prije nemalo godina kad sam iz tog razloga počeo prodavati tijela i objektive za crop senzore i puniti torbe full frame opremom s kojom nisam zaradio više od soma kuna u životu, a potrošio na to desetke tisuća. A za sad me okolina ne smatra ludim, naprotiv. Svaki ozbiljniji fotoamater kojeg poznajem i koji si je to mogao priuštiti migrirao je iz istih razloga na full frame. Evo baš sam danas razgovarao s kolegom koji ne hoda tu po forumima na temu, i koji se kuži u dobru fotografiju, pa je rekao da ne želi prelaziti s Olympusa E500 na kojem je zapeo na ništa novije dok ne skupi pare bar za staru Canon peticu. Kad sam se počinjao zabavljati fotografijom nabavio sam Olympus E500 za kojeg sam u par dana shvatio da nije to to što se tiće senzora. Slijepa ulica. Pa sam godinu dana kasnije nabavio Canon 400D. I u to mi je vrijeme netko negdje pisao da ne kupujem crop objektive jer ću kad tad na FF ako se mislim i dalje baviti fotografijom kao entuzijast. Da sam poslušao taj savjet ostalo bi mi dosta para u džepu jer nebih morao prodavati crop objektive koje sam bio pokupovao nove. Nagradno pitanje. Misliš li da bi bio toliko glup da nabavljam full frame opremu, a da ne vidim razliku ? Da se radi o snobizmu već bih sad jašio na najnovijem modelu nečeg FF, no sad je dalje nebitno što držim u ruci dok got ima FF senzor i dok fotke imaju sarme. Kad sam nabavio prvi FF aparat smijao sam se od uha do uha fotkama koje su konačno počele ličiti na film u svojoj osnovi i davati ono čemu sam težio od kad sam kupio prvi dSLR. Stari moj, ovo ti je isto ko i u svakom drugom sportu: ili razliku kužiš, ili ne kužiš.

Deckard
17 godina
deckard kaže...

Stari moj, ovo ti je isto ko i u svakom drugom sportu: ili razliku kužiš, ili ne kužiš.

Ovako ja tebe vidim:

17 godina
DrNasty kaže...
deckard kaže...

Stari moj, ovo ti je isto ko i u svakom drugom sportu: ili razliku kužiš, ili ne kužiš.

Ovako ja tebe vidim:

Pa ako te to čini sretnijim onda sam i ja sretan da te usrečilo to što me takvim vidiš.

Deckard
14 godina
neaktivan
DrNasty kaže...
Ged kaže...

U kojoj ponudi, Canikona? Nijedan.

To nisu dobri aparati? Koji su onda danas dobri aparati, jer ja uglavnom kod fotografa vidjam ili Canon ili Nikon?

17 godina
BlueMax kaže...

To nisu dobri aparati? Koji su onda danas dobri aparati, jer ja uglavnom kod fotografa vidjam ili Canon ili Nikon?

MENI nisu. Tebi mogu biti. Ne trebaš se ravnati prema ostalima već prema sebi.

14 godina
neaktivan

Zasto ti nisu dobri? Koji je tvoj izbor i zasto? Ozbiljno me zanima.

1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

ne pokrecite rat brendova, to bas nema smisla.

Isto tako nema smisla naduravati se i objedjivati oko toga li je bolje ili nije bolje velicina senzora.

Ja koristim APSC i moj sljedeci aparat ce biti APSC, ali uzmes godinama starog nikona D700 ili canona 5d mk1 stavis na njega m42 stari objektiv, neku srrednju pedesetku, zeiss jena tesar ili nesto slicno, okines portret nekog fotogenicnog modela i odmah bude jasno o cemu se prica.

Kako objasniti nekome da je nesto dobro ako to nikad nije probao osim gledao po netu kako drugi to rade. To valjda ima smisla samo u pricama o sexu, ali i tu dolazimo do one da li je bitna velicina ili tehnika. Zasto ne neastojati imati oboje ako je moguce.

Suma sumarum, ostajem kod tvrdnje da tehnoloski ista generacija, i prvi put sam naglasio tehnoloski ista generacija, senzora uvjek  bolje rezultate daje veci senzor, gore mi se komsija zakaci za 4/3 senzor zadnje generacije koji je jadan nekako se prikljucio tri godine starijim APSC senzorima. Da i APSC senzori zadnje generacije su se nekako priblizili FFmu.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Ne pokrecem rat brandova. Dapace, moj zadnji aparat nije ni Canon ni Nikon ali me zanima zasto covjek kategoricki odbacuje dva najpoznatija branda do te mjere da ne bi uzeo njihov aparat ni da mu ga netko poklanja. Koji su prakticni razlozi za to? Meni jedino snimanje videa ili trolanje padaju na pamet kao moguci razlozi zasto netko, bez ogranicenja u budzetu, kao prvi izbor ne bi uzeo Canona ili Nikona.

Sto se formata tice, FF vs APS-C je glupost govora. Koliko god tehnologija napredovala i danasnji APS-C pretice FF od prije 10 godina, toliko i FF napreduje i zbog svojih fizickih predispozicija uvijek ce biti bolji. Ko ima novca ili ko fotografijom novac zaradjuje kupit ce FF i nece se ni obazirati na nekoga ko ga zbog toga naziva budalom.

Nije mi jasno kako netko moze pisati o fotografiji a ne shvaca zasto je 35mm uzeto kao standard.

Citat iz teksta: Iako 35mm format filma nikada nije imao poseban filozofski smisao, dolaskom digitalne revolucije izgubio je ama baš svaki smisao.

I sad bi netko autora clanka trebao shvatiti ozbiljno? Standard filma nastao je iskljucivo iz razloga sto je standard morao postojati ali standard senzora je nastao zbog nasljedjivanja standarda filma i korelacije sa optikom i ima puno vise smisla nego izvorni 35mm standard. Ja se nadam da je autoru jasno da, recimo, 100mm objektiv na APS-C nije isto sto i 100mm objektiv na FF, da ne govorim o objektivima sa uvecanjem. Mozda autor misli da je prelazak na digitalnu fotografiju bio trenutan i da se trebalo sve postojece objektive baciti u smece? Netko tko je znao sto mu objektiv odredjenih karakteristika donosi na 35mm zna sto mu taj objektiv donosi na FF. Da raniji standard nije nastavljen nastao bi kaos.

4 0 hvala 1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice