Prodaja igara u slobodnom padu

poruka: 214
|
čitano: 217.105
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Prodaja igara u slobodnom padu".
16 godina
neaktivan
RE: Prodaja igara u slobodnom padu

Ako developeri dobivaju manje novaca, to ce negativno utjecati na buduce igre, uzrokujuci pad prodaje, to je moje misljenje, ali mislim da je prilicno logicno i objektivno.

Ne svacam kako sam to dokazao i je li to sarkasticna primjedba?

edit: sto se lubenica tice, to samo podupire moju tvrdnju :P

Excuse the phun.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 20:30 (Sharps).
17 godina
neaktivan
Sharps kaže...

1. Ako developeri dobivaju manje novaca, to ce negativno utjecati na buduce igre, uzrokujuci pad prodaje, 

2. edit: sto se lubenica tice, to samo podupire moju tvrdnju :P

Da je ovo neki nocni program, mogao bih da lupim nesto kao: BUG forum je postao cudno mesto. Ali suzdrzacu se za neki nocni program.

1. Updavo je tu "trik"! Umesto negativno, mozda ce i pozitivno. Za ostale ne mogu da kazem, ja ih bojkotujem ne kupovanjem poluproizvoda.

2. Ne. Jer upravo je tu "trik". Nije sve lubenica i nije svako ne/delo jednako po vaznosti. Pitaj pravnika.

16 godina
neaktivan

Kradom igre, ti dobivas proizvod bez naknade proizvodacu, ali vazno je da proizvodac nije pretrpio nikakvu direktnu stetu, odnosno nista mu nije oduzeto. Kod lubenica, prodavacu su oduzeti njegovi proizvodi, a time i sansa da ih proda nekome drugome, a ti kazes da je prvi slucaj kaznjiv vecom odstetom. Sto ce reci da je krada igre vaznija od krade lubenice.

btw. moracemo neki drugi put nastaviti diskusiju, necu imati pristup interneti dan-dva.

Excuse the phun.
17 godina
protjeran

sa nijedne police time nisam uzeo igru

www.ddoxy.blogspot.com my xFire -- ddoxy, http://doxyzagorec.mybrute.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Stvar je jednostavna, igre se ilegalno skidaju (kradu) jer znate da vas nitko neće uhvatiti, sigurno nikad nećete otići u Algoritam i uzeti igru u ruke i otići bez plaćanja jer će vas uhvatiti. Sve je to do kulture, mentaliteta.

Plin je za kuhanje, dizel je za traktore, a benzin je za aute!

0 0 hvala 0
17 godina
protjeran
Joka kaže...

Stvar je jednostavna, igre se ilegalno skidaju (kradu) jer znate da vas nitko neće uhvatiti, sigurno nikad nećete otići u Algoritam i uzeti igru u ruke i otići bez plaćanja jer će vas uhvatiti. Sve je to do kulture, mentaliteta.

bubnuo si prestrašno

znači svi koji skidamo smo nekulturni i shebanog mentaliteta?

aj na liječenje

aj SVI VI ANTIPIRATI...ako imate samo JEDNU MP3 pjesmu, u istom ste košu s nama, jer ste po svojem UKRALI pjesmu od izdavača i "umjetnika"

17 godina
neaktivan

A zakleo sam se ne sudjelovati, ali evo, sjedim u tišini samo s telefonom pa ću iskoristiti trenutak.
Nisam pročitao sve na posljednoj stranici...

Dakle, nekoliko je važnih točaka pa ću po tom redu ako se dobro sjetim.

(i) Usporedba fizičke i virtualne robe:
Nije mi jasno kako neki ne kuže da je razlika nebitna. I fizička i digitalna roba traže čovjek-dane za proizvodnju. Danas je i novac virtualan (kako je netko primijetio) - znači li to da je bezvrijedan? Dobivate li vi plaću na ruke u papiru ili na tekući?
Ako za proizvodnju robe A treba H sati, onda ta roba vrijedi A*H{?}[M]=S novca bez obzira radi li se o nuklearnoj bombi, automobilu ili web stranici: radni sat određuje cijenu proizvoda, uz projekcije o prodaji.
Jedna moderna igra za proizvodnju, reklamu i distribuciju traži oko 3 godine rada otprilike 100-150 ljudi+. Izračunajte koliko je to vaših radnih sati i koliko vas plate za toliki rad. Strašno puno, jelda? - Da bi se jedna takva igra isplatila, po 200kn se mora prodati u otprilike 1/4 milijuna primjeraka! Mislim da je jasno da ovi minimumi sada izgledaju malo jasnije.

Uzmite sada za primjer jednu korektnu firmu: Stardock.
Izdali su Demigod, odličnu i inovativnu igru, a zbog rezanja na timu i distribuciji, zaštiti, trebaju samo cirka 100,000 kopija prodati da vrate kredite, jer treba ljude plaćati do početka prodaje.
I što se dogodi: imaju preopterećene servere s neočekivanih 150,000 igrača već prvi dan, a prodanih 10,000 kopija. Dakle, stoka im ruši servere krađom jer su bili korektni i izdali igru bez DRM-a. Super.
To je kao da zidate kuću i napravite i više od očekivanog, a kupac vam se smijući u lice plati 20% dogovorenog iznosa.
Uz to, igra je zbog MP problema sa serverima dobila i loše recenzije.
Toliko o tome da piratstvo ne čini nikome štetu.

(ii) Druga spominjana stvar je socijalna osjetljivost:

Hrvatska je u gadnim dugovima, a htjela bi ceste. Znači li to da može ilegalno odštampati parsto milijuna kuna?
Znači li to da ćete da imate pristup u banci sebi prebaciti par znamenki? Pa ionako su to virtualni brojevi.
Siromašan si, a imaš PC koji vrti nove igre? Ma da. Uz plaću od 2500kn trebaš biti kretenčina za kupiti takav PC. Poklonio stric iz Njemačke? Idiot: što ti nije poklonio RAW4 da malo troši skupo gorivo koje ćeš "sisati" po noći iz parkiranih auta.
Kad ti se priyebe, a nemaš curu ili love za kurvu, hoćeš silovati prvu koja uđe u mračan prolaz?
Socijalni status nije opravdanje za kriminal.

(iii) Siva zona. Mislim da:
- Socijalni status je opravdanje za krađu u svrhu prehrane, ne za softver.

- Download crackova za potrebe rješavanja oštećenih i nečitkih medija. Desilo mi se par put da medij više ne valja (BF2 npr. C&C3...)

- Download kao demoa, s tim da ovo s demoom vrijedi samo u slučaju zaista moralne upotrebe i kupnje ako se igra svidi. Inače sam pobornik vremenski ograničenog demoa produkta sa svim mogućnostima. Npr. za kratke igre to mogu biti dva sata.

- Edukacija na skupim alatima iz želje za učenjem, a ne zaradom. Photoshop, 3DSMax, AutoCAD i sl. ako se koristi doma za učenje u privatnom aranžmanu, a ne u edukacijskoj ustanovi.

Sve ostalo je sranje.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Poruka je uređivana zadnji put čet 20.8.2009 8:08 (naxeem).
Moj PC  
3 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ja sam sve igrice na kompu skinuo a na playstation kupovao piratke

mafia the city of lost haven : legenda
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
doxy kaže...
Joka kaže...

bubnuo si prestrašno

aj na liječenje

aj SVI VI ANTIPIRATI...ako imate samo JEDNU MP3 pjesmu, u istom ste košu s nama, jer ste po svojem UKRALI pjesmu od izdavača i "umjetnika"

EDIT:

sry za citiranje samog sebe..

Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 21:28 (doxy).
17 godina
neaktivan
doxy kaže...
Joka kaže...

bubnuo si prestrašno

aj na liječenje

Nitko tebi nije ništa rekao, malo smiri živce, govorio sam općenito i to je istina, krađa je krađa, došao ti u trgovinu i ukrao ili skinuo ilegalno s interneta.

Imam i ja piratskih stvari s torenta, al da znam da me mogu uhvatiti ne bih skidao. O tome sam govorio.

Plin je za kuhanje, dizel je za traktore, a benzin je za aute!
17 godina
neaktivan
Hvala Naxeem, ili Nazime kako te vole zvati. :)

Odličan post.

This concludes our broadcast today.
...O tempora! O mores! (u prijevodu: O temperama i moru)...
16 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Odličan post.

Ti naxeem pišeš prevelike postove kad vidiš koliko ima teksta odustaneš od čitanja. Namigiva

17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...
Cerina15 kaže...

Ti naxeem pišeš prevelike postove kad vidiš koliko ima teksta odustaneš od čitanja. Namigiva

Ma bravo, komentar ti je fantastičan, samo tako nastavi daleko ćeš u životu dogurati takvim stavom...

M_dipl.: Zasto sve tako ozbiljno shvacas? To sam primjetio iz tvojih postova.

Ovo je samo Forum . Ne trazimo posao tu,pa da svi moramo biti strucni i ozbiljni oko svega.

Did protons and electrons create the earth,or did Allah meditate and create it's birth? Is everyday in this place a curse,or should I pray on my knees and ebrace it's dirt?
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Joka kaže...
doxy kaže...
Joka kaže...

Nitko tebi nije ništa rekao, malo smiri živce, govorio sam općenito i to je istina, krađa je krađa, došao ti u trgovinu i ukrao ili skinuo ilegalno s interneta.

Imam i ja piratskih stvari s torenta, al da znam da me mogu uhvatiti ne bih skidao. O tome sam govorio.

evo , to je sve, sv je receno u ovoj maloj recenici...a i glavna i samo jedna jedina istina....

i kaj onda hocete...a isti ste ko i pirati....priznali vi to ili ne...isto bi na susu platili od 2 000 do 10 000 kuna za jednu igru ili za tu jednu mp3-cu....

pa vi sad filozofirajte i seruckajte kolko hocete....

da, krađa je, moralno nije u redu....ali znamo da nas nece uhvatiti i svi to radimo...

simple as that....Izlanuo se

Psssssst Zecovi spavaju
17 godina
neaktivan
angel of fire kaže...
Joka kaže...
doxy kaže...
Joka kaže...

evo , to je sve, sv je receno u ovoj maloj recenici...a i glavna i samo jedna jedina istina....

i kaj onda hocete...a isti ste ko i pirati....priznali vi to ili ne...isto bi na susu platili od 2 000 do 10 000 kuna za jednu igru ili za tu jednu mp3-cu....

pa vi sad filozofirajte i seruckajte kolko hocete....

da, krađa je, moralno nije u redu....ali znamo da nas nece uhvatiti i svi to radimo...

simple as that....Izlanuo se

Upravo tako.Svi (!) 100 % posto imaju neku od mp3 na kompj. za koju nisu dali novce.To je de facto cinjenica koju su neki priznali i onda jezik za zube nakon toga....

Ok M.Dipl. Mozete li sad,svi vi skupa,iz ovih 200(karikiram)postova u 5 recenica zakljuciti zasto je pala prodaja igara?-Da svrsite s prepiranjem.

Did protons and electrons create the earth,or did Allah meditate and create it's birth? Is everyday in this place a curse,or should I pray on my knees and ebrace it's dirt?
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 23:16 (VirtUoso).
17 godina
neaktivan

Ja nisam posebno alergičan na djecu s piratskim igrama, na one koji sami ne mogu kupiti, to mi je jasno i ne vidim ništa prestrašno tu, ali kad vidim mladog majmuna koji može, troši na druge i veće gluposti, ali neće jer nije prisiljen to je već iritantno, ali ni upola kao stari majmuni koji zarađuju ukradenim softverom. Takve bih s guštom prijavio, a u slučaju mog softvera, noge i ruke polomio.

Biti u većini nije vrijedno vremena inteligentnog čovjeka. G.H.Hardy || Hrvatska je oligarhijska partitokracija s primjesama patokracije.
Poruka je uređivana zadnji put sri 19.8.2009 23:29 (naxeem).
Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Ma pirata je uvijek bilo i biti će! A prodaja je pala (u toj mjeri da je završilo kao članak na BOL-u) zato što je kriza u svijetu...

Nadam se da neće biti više prepirke oko ovoga Belji se

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

Samo vi kupujte.Ja im kune ne dam.Nemam ni trunke morala sto se tice toga,i nista me nece uvjeriti da obican DVD vrijedi 300 kn.Npr, jedna igra.Da je recimo u trgovinama 200 kn maksimalno,kupovao bih cesto.Ali ovako nema sanse.Skupo je!Imaju oni novaca i bez nas pirata,totalno me briga za njihovu zaradu.

I vi,,koji nam pokusavate nametnut neki moral i obzir;ako vam je tolko stalo do toga,idite pred Banske dvore i je**te svima njima tamo majku!Valjda vam je vaznije kolko ce kostat kg jabuka u Konzumu nego hoce li neki Amer zaradit milju manje vise!

I jos kazete kako ne mozemo kupovati igre a imamo kompjutere od 1 000 Eura.Ja sam recimo novce skupljao,nesto dobijem sa strane.Kupujem dio po dio.I nisam idiot davat kasnije tolike novce za igru kad mogu njih 100 dobit besplatno!

Ako vam je krivo,skidajte i vi.Bezveze se trudite pirata ubjedit u to da radi krivo! Mene boli ona stvar za nekoga tko pravi igre.Ima ih masa koja kupuje te poluproizvode.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Upravo tako.Svi (!) 100 % posto imaju neku od mp3 na kompj. za koju nisu dali novce.To je de facto cinjenica koju su neki priznali i onda jezik za zube nakon toga....

Da, svatko ima barem nešto ilegalno na kompu. Imam i ja. Ali nije poanta u tome. Poanta je u tome što konkretno ti i tebi slični nemate nimalo poštovanja prema nečijem radu i produktu tog rada. I nečete to shvatiti sve dok se ne maknete od mamine sise i počnete sami za sebe privređivati. Pitam te, da li ti bude onda isto tako svejedno i bolila te ona stvar kad ti recimo poslodavac odluči ne isplatiti plaću jer eto on mislim da tvoj rad ne vrijedi ni pišljivog boba?

Takav stav susrećem gotov svaki dan kod mojih klijenata; "e, pa kaj vi imate tolko posla sa tim 3D-om? pa to vi malo mrdnete miša i gotovo" ili " pa, kaj, pa vi se tak i tak igrate sa time" ili "pa, vaša ponuda od 5000kn za viz. je previsoka prema našoj procjeni, mi vam nudimo 500kn" ili najgluplja situacija koju sam čuo, a dogodila se frendu; lik je tražio IZRADU REALTIME interaktivne aplikacije za neku vizualizaciju pruge (kaj če mu, ni sam nezna, ali mu se valjda činilo fora). Frend mu je dao ponudu od nekih 150 000kn (izrada aplikacije, hrpa 3D modela i sl), a ovaj biser mu je odgovorio da kaj su oni smiješni, da si on za 500kn kupi igru u Algoritmu kakvu hoće! Da kaj tu ima koštati 150 000kn?!

I to je glavni problem; budale pojma nemaju o čemu pričaju, koliko tu posla ima, koliko učenja, godina trganja kičme pred monitorom i promijenjenih već par dioptrija, ali si svi uzimaju za pravo diktirati cijene i komentirati nešto o čemu pojma nemaju. Samo znaju da to njima izgleda jednostavno.... E, pa meni i otvorena operacija srca izgleda jednostavno, al mi ne pada na pamet cviliti kirurgu zakaj on ima toliku plaću ili govoriti da ta operacija ne vrijedi toliko i da ju neću platiti.

Probajte barem shvatiti i priznati da koliko god ta j...na igra koštala, da ju je netko morao napraviti i raditi na njoj, te da je sve to koštalo, bez obzira koliko igra bila dobra ili loša. Ako to shvatite i sami sebi utuvite to u svoje šuplje, balave glave, onda se jednog dana i nekaj bude promijenilo. Za početak ne morate kupovati igre, jer za početak bude i dovoljno da osjećate barem malo grižnje savjesti kad skinete neku igru ili bilo kaj drugo.

Takav stav ne stvara samo problem kod igara, nego i opčenito u našem trulom društvu, jer su krive stvari stavljene na krivo mjesto i prioriteti su skroz na skroz izmješani, a da ne govorimo o općem manjku bilo kakvog poštovanja ili suosječanja prema ikome.... Sad sam malo već zaglibio u OT, ali nemogu si pomoći kad me takve stvari živciraju....

16 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...
GeForce kaže...

po meni su debili oni ljudi koji KUPE svaku igru, ili svaku drugu, koja izade. samo treba malo dat truda i nabavit invite za jednu privatnu p2p stranicu u eto ga...

Kako mozes uopce ovako nešta izjavit koliko godina imaš djete?. Koji kraj takog racunala (kolko vidim pod moj PC) nazivaš sve nas koji kupimo igru idiotima. Nisi ništa drugo nego neodgojen. Najviše volim vidit kad neko ima mašinu od 1000€ i više pa onda sere da su igre skupe ili da je OS skup a sve su mu roditelji kupili. Dakle igranje je luksuz i ne potreba. To što je nešta skupo ne daje ti na pravo da skineš pirata i ukradeš i još sereš ovdje kako si ti jedini pametan, a mi svi budale jer kupujemo igre / softver.

Vaš problem to što morate npr. svaku najnoviju igru igrat. A postoji više riješenja problema. Imate na steamu vikend akcije, imate na raznim web stranicama jeftine naslove pa cak i kod nas u knjizarama imate one "gold edition" ili "best seller" koje koštaju dosta jeftino. Na tim istim web shopovima mozete i kupit nove naslove za manju cijenu. Izadje mozda dobra igra svakih par mjeseci to si moze svatko priuštit. Naravno moze se pricekat malo pa kupit naslov.

To sto je vecina ohola pa se tu pravi pametna i mora imat najnovije igre te naposlijetku naziva druge debilima jer ne skidaju sve kao pirateriju je ništa drugo nego nedostatak kucnog odgoja. Kad malo žganaca pojedeš onda smiješ druge nazivat debilima do onda bolje šuti. Vjeruj, bolje ti stoji.

Sto se tice samog clanka. Smatram da je to razumljivo. Jer ljudi mozda u ovom stanju kada mediji prave paniku i kada stanje i u stvarnosti je ozbiljno i nema se previše novaca nece ic i kupovat igre. Pogotovo ne splacine kakve nam u zadnje vrijeme serviraju. Igre traju prekratko, ne ispune ocekivanja koja su najavljena i slicno. U vrijeme recesije svi se nekako savijesnije ponašamo i ipak 2 puta razmislimo i prevrnemo svaku kunu u dzepu. Što moze bit dobro za industriju igara jer ce kvalitetni naslovi uvijek imat svoju publiku. Dok oni osrednji nece imat toliku prodaju jer ce covijek razmislit par puta i informirat se prije nego nesta kupi...A osim toga 6,7,8,9 mjesec i nekako ima logike da pada prodaja, kraj i pocetak nove školske godine tj. ispiti te ljeto kada smo svi ipak radje više vani...

Evo decki sta moj frend kaze ali covjek je pametan: Kada izadje neka igrica on je skine i vidi kakva je ako mu se dopada ode je kupiti ako ne obrise s kompa i trazi dalje... Po mojem je to pametno... GEforce pito bi te ja kada bi imo firmu za nprogramiranje igirca el bi ti to ikada palo na pamet... placo bi ljude da se ukine piratstvo

16 godina
neaktivan
mislav_01 kaže...
GeForce kaže...

po meni su debili oni ljudi koji KUPE svaku igru, ili svaku drugu, koja izade. samo treba malo dat truda i nabavit invite za jednu privatnu p2p stranicu u eto ga...

Kako mozes uopce ovako nešta izjavit koliko godina imaš djete?. Koji kraj takog racunala (kolko vidim pod moj PC) nazivaš sve nas koji kupimo igru idiotima. Nisi ništa drugo nego neodgojen. Najviše volim vidit kad neko ima mašinu od 1000€ i više pa onda sere da su igre skupe ili da je OS skup a sve su mu roditelji kupili. Dakle igranje je luksuz i ne potreba. To što je nešta skupo ne daje ti na pravo da skineš pirata i ukradeš i još sereš ovdje kako si ti jedini pametan, a mi svi budale jer kupujemo igre / softver.

Vaš problem to što morate npr. svaku najnoviju igru igrat. A postoji više riješenja problema. Imate na steamu vikend akcije, imate na raznim web stranicama jeftine naslove pa cak i kod nas u knjizarama imate one "gold edition" ili "best seller" koje koštaju dosta jeftino. Na tim istim web shopovima mozete i kupit nove naslove za manju cijenu. Izadje mozda dobra igra svakih par mjeseci to si moze svatko priuštit. Naravno moze se pricekat malo pa kupit naslov.

To sto je vecina ohola pa se tu pravi pametna i mora imat najnovije igre te naposlijetku naziva druge debilima jer ne skidaju sve kao pirateriju je ništa drugo nego nedostatak kucnog odgoja. Kad malo žganaca pojedeš onda smiješ druge nazivat debilima do onda bolje šuti. Vjeruj, bolje ti stoji.

Sto se tice samog clanka. Smatram da je to razumljivo. Jer ljudi mozda u ovom stanju kada mediji prave paniku i kada stanje i u stvarnosti je ozbiljno i nema se previše novaca nece ic i kupovat igre. Pogotovo ne splacine kakve nam u zadnje vrijeme serviraju. Igre traju prekratko, ne ispune ocekivanja koja su najavljena i slicno. U vrijeme recesije svi se nekako savijesnije ponašamo i ipak 2 puta razmislimo i prevrnemo svaku kunu u dzepu. Što moze bit dobro za industriju igara jer ce kvalitetni naslovi uvijek imat svoju publiku. Dok oni osrednji nece imat toliku prodaju jer ce covijek razmislit par puta i informirat se prije nego nesta kupi...A osim toga 6,7,8,9 mjesec i nekako ima logike da pada prodaja, kraj i pocetak nove školske godine tj. ispiti te ljeto kada smo svi ipak radje više vani...

Evo decki sta moj frend kaze ali covjek je pametan: Kada izadje neka igrica on je skine i vidi kakva je ako mu se dopada ode je kupiti ako ne obrise s kompa i trazi dalje... Po mojem je to pametno... GEforce pito bi te ja kada bi imo firmu za nprogramiranje igirca el bi ti to ikada palo na pamet... placo bi ljude da se ukine piratstvo

16 godina
neaktivan
Cerina15 kaže...
Danny_HR kaže...

Odličan post.

Možda jesu dugi, ali imaju smisla, ako ih se potrudiš pročitati.

O očima n00bova svatko je cheater. U očima moderatora svatko je spamer. Quid latine dictum est altum viditur- Sve rečeno na Latinski zvuči pametno.
17 godina
protjeran
M_dipl. kaže...
VirtUoso kaže...
M_dipl.: Zasto sve tako ozbiljno shvacas? To sam primjetio iz tvojih postova.

Ovo je samo Forum . Ne trazimo posao tu,pa da svi moramo biti strucni i ozbiljni oko svega.

Pa valjda zato što sam toliki kvadrat, rekao bi kolega Solo Osmijeh. Shvaćam ozbiljno jer se radi o ozbiljnoj temi, nastojim pisati književno jer sam tako navikao, itd.

Da je tema "Najbolji _ebeni screenshot u kojem ste pwnali nekoga" onda bi se i ja za_ebavao, i shvaćao stvari olako, ovdje ipak govorimo o moralnim implikacijama piratizacije, a to (meni) nije baš takva pi_darija da bi se tu zezali. Nemojte me krivo shvatiti, nikome ne pokušavam soliti pamet ili davati uputstva kako se ponašati, ali mislim da svima treba biti jasno da se radi o apsolutno istoj stvari kao da ste fizički ukrali iz dućana (moralno istoj stvari), to je sve. Ni na kraj pameti mi nije davati prodike, samo mi je važno da je svima jasno o čemu se ovdje zapravo radi jer samo tako možemo kvalitetno raspravljati.

Hmmm, mislim da ovo nije tema ovog topica, pa se mozes malo opustit :-)

I DONT NEED SEX, THE GOVERNMENT FU*KS ME EVERY DAY
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

u danasnjem svijetu moral je potpuno odvojen od posla, tak da to ne miejsajte, a i kolega iznad je reko da to nije tema TOPICA....

da ima morala, ne bi se događalo ovo kaj se događa u saboru, u privatizacijama...

Psssssst Zecovi spavaju
Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Cerina15 kaže...
... kad vidiš koliko ima teksta odustaneš od čitanja. Namigiva

Hmmm, ti ovako radis i sa EULAom, kladio bih se

:-)

U pravu si "malo" je i jedan zivot za sve procitati, jel da?!

17 godina
neaktivan

Tu se apsolutno slažem!

17 godina
neaktivan

Zakljucak: Svaka osoba koja na ilegalan nacin dode do softwarea je u pravnom smislu lopov.Bilo da se radi o jednom ripanoj mp3ci ili o nekoj igri.Povod je isti.

I da,sto se tice mog posta gdje sam bahato rekao da nemam nimalo morala(tu sam se krivo izrazio) prema developerima,malo sam se zanjeo.Sad je kasno da preoblikujem napisano.Sta je tu je,ipak.

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
VirtUoso kaže...

Zakljucak: Svaka osoba koja na ilegalan nacin dode do softwarea je u pravnom smislu lopov.Bilo da se radi o jednom ripanoj mp3ci ili o nekoj igri.Povod je isti.

I da,sto se tice mog posta gdje sam bahato rekao da nemam nimalo morala(tu sam se krivo izrazio) prema developerima,malo sam se zanjeo.Sad je kasno da preoblikujem napisano.Sta je tu je,ipak.

ma boli te briga, kaj se ispricavas.....

tu na netu svi mogu pisat kaj hoce, mozda iz dosade pisu u inat da smo svi lopovi, a mozda i ne, to ti je tak...

Psssssst Zecovi spavaju
16 godina
neaktivan

Zao mi je sto sam se ovako kasno ukljucio u temu :-(

Zelim dodati komentar na neke postove koje sam vidio u vezi game developera i tipicnog pitanja koje sam sreo puno puta - "Zasto bi nesto platio kad mogu imati besplatno"

Imate pravo apsolutno!!!

Mi gamedevovi smo uber-bogatasi, radimo pola sata dnevno, od toga sat vremena pauze za rucak i popodnevni odmor, i to posao koji svatko moze nauciti u pet minuta - faxevi i magisteriji i konstantni pritok informacija su tu samo da zavlace sve koji zele postati gamedev, u stvarnosti je to sve puno puno laganije. Puno lakse od aktiviranja mashine za umnozavanje mastera. U principu, pokrenes supertajni software koji samo mi imamo, stisnes Ctrl+Space nekoliko puta i igra se napise sama od sebe. I osmisli. Sto brze stiskas tu kombinaciju, bolja igra izadje, a u strucnim krugovima je poznato da je Warren Spector (kreator Deus Ex-a i System Shocka) bio nadaleko poznat po gipkosti svojih prsticnih misica i nevjerojatnom 300bps tempu koji se cuo iz njegovog pozlacenog cubiclea.

Serviramo vam igre s bugovima tek tako da vas za*ebavamo, i nabijamo cijenu iz ciste obijesti jer ionako znamo da cete piratizirati svaki naslov, sto nama ne znaci nista jer beremo nase puste novce sa stabla. Malo me zulja ova zlatna stolica na kojoj sjedim, ali dovoljno je samo da pucnem prstima i gola havajka ce mi donijeti jos jedan zlatni jastuk na dojkama, da namjestim svoje debelo dupe na njega.

AAA naslove napravimo u 5 minuta, ostatak vremena provodimo.... bo... beruci novce sa stabla i trudeci se da sakrijemo kako je jednostavno napraviti AAA naslov da se slucajno ne bi vi toga dosjetili i pokvarili nam posao. Naravno, nema to nikakve veze sa inteligencijom, kreativnoscu, timskim radom, trudom, crunchem (dvotjednim ili duzim radom koji ukljucuje nebrojene prekovremene sate, op.a.), natezanjem sa pohlepnim publisherima, natezanjem s tehnologijama, natezanjem sa nikad zadovoljnim placljivim deristima na javnim forumima koji misle da cemo (buhuhuhu) plakati jer najavljuju na sva zvona "ONI ODLAZE IZ IGRE ZAUVIJEK!".

...........

E sad, kad sam se malo ispuhao,

najbolji poslovni potez koji su game kompanije napravile je odluka da se okrenu online igrama.

Nazalost, zbog takvih komoditetnih ljudi koji pirate bay smatraju trgovinom za software, ja kao okorjeli protivnik mmorpg-ova ne mogu vise pronaci dobru singleplayer igru. Ne isplati ih se proizvoditi, pa ih i nema. Odnosno, ima ih, ali vecinom izlaze za konzole.
 I tako dane provodim igrajuci igre iz 1999-2003 i prisjecam se dobrih starih dana kada ljudi koji nisu bili sposobni zadrzati slinu u ustima nisu imali pojma sto je komp, kada su ljudi koji bi me pitali "Da li doma imam internet" (da, cuvam ga u ormaru da mi ne pobjegne) kupovali svoje igre u Trstu, kada T-Com nije reklamirao svoje ADSL usluge sa "Brze do filmova, muzike, igara", kada je piratluk bio puno vise sakriven jer nije svatko imao par tisuca DEM za CD recorder i veze preko kojih je nabavljao najnovije naslove.... Eh....

::sniff:: :-(

...

Mogu samo zahvaliti danasnjoj situaciji sto ovdje gdje jesam - vozac tramvaja, smetlar, vodoinstalater i elektricar svi redom imaju vecu placu (ponekad i duplo) od mene, ubogog gamedev programera.

Di mi je bila pamet kad sam imao 6 godina, da se uhvatim motike umjesto matematike???? Danas bi, 22 godine kasnije, imao svoj agroturizam, pa kad bi netko dosao kod mene da downloadira mrkvu, krumpir, svinjetinu ili sto god drugo po 0 kuna ravno u svoju kosaru, da mu poklonim besplatno motiku u glavu...

"Fans are clinging complaining dipshits who will never ever be happy for any concession you make. The sooner you shut up their shrilled tremolous voices, the happier are you going to be for it.&q
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 17:40 (Deus ex machina).

4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Zao mi je sto sam se ovako kasno ukljucio u temu :-(

Zelim dodati komentar na neke postove koje sam vidio u vezi game developera i tipicnog pitanja koje sam sreo puno puta - "Zasto bi nesto platio kad mogu imati besplatno"

..........

......

...

...

..

ak imas ko gamedev 2500 kuna plaću, onda stvarno , nezzz, ili si bedast ti koji radis za to, i ko konj se iscprljujes danima, tjednima, ..ili ...ma nema ili...

onda odi vozi tramvaje, ....Izlanuo se

u blizzardu sigurno nemaju plaću 2500 kuna, nekak sumnjam u to...pa lijepo, trazi drugog poslodavca....a ne plači se po forumu...ne moras nis od toga raditi kaj si tu navel....

ocito da ti pase, pa si zato tu di jesi....

buuuuaahhahha, da te citiram, kaj ti imas 2500 kn plaću.......kak ti maris za tvoje klijente, u ovom slučaju igrače, tak mi i za tebe....Nevinašce

kaj ocekuje ssad od nas....ljudi , ajmo donacije za gamedev...da mu bude bolje...ti radis u uredu, neki kopaju grabe za tu lovu po 40 stupnjava vani....

Psssssst Zecovi spavaju
Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 18:15 (angel of fire).
17 godina
neaktivan

Zao mi je onih koji radi zivotnih prilika ili neke nesrece nisu mogli postic više, ali ti su ionako u promilima. Vecina takvih su u srednjoj / osnovnoj školi bili glavne face markirali, ništa ne radili, bili turbo navijači i slicne idiotarije i sada kad nemaju ništa bi ih trebo zalit?? Ajde molim te. To što se netko školuje godinama i godinama radi i sjedi ko budaletina uceci (ponekad nespavam par dana dok ostali vise po kavama i lade jaja) da postigne nešta u zivotu i izbori se za neke stvari, zato bi taj trebao trpit ovakve, blago rečeno, retardirane postove? I trpit iskompleksirane jadnike kao ti?

Ne znam sta radiš u zivotu ili sta ces radit. Ali volio bi da osjetiš na svojoj kozi nakon mukotrpnog rada i ulozenih para da ti neko u facu ispiše ovakav idiotski post ili kaze "zašto bi ti platio kad mogu imat besplatno" Zaista kakvih jadnika ima na ovom forumu to je sramota.....

Sto je najgore nisi ni dovoljno inteligentan da shvatis poantu Deusovog posta. Bolje suti jer ocito nista pametno u stanju nisi ni napisat. Ti ni ne shvacas o cemu se ovdje prica. Nisi nadišo najosnovnije zakljucke koje iznose neki ljudi u ovoj temi. I briga me za kartone i slicne stvari ne mogu vise citat ovakve proljeve dječurlije bez imalo odgoja i shvacanja nekih stvari....

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.8.2009 18:46 (mislav_01).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice